№
7 САБАҚ.
«СУПЕРМАРКЕТТЕ ӨНІМДЕРДІ
ТАҢДАУ
ЕРЕЖЕЛЕРІ»
Сабақтың
мақсаты: өнім сапасына және тұтыну
мәдениетіне белсенді танымдық қызығушылықты
қалыптастыру.
Сабақ
барысы
-
Ұйымдастыру
кезеңі
Жағымды мотивациялық
көзқарасты қалыптастыру (1-2
мин).
-
Мақсат қою. Тақырыптың
анықтамасы
Балалардың диалогі
тыңдалады.
-
оқушы: Қауіпті өнімдер бар
ма?
-
оқушы: Ешқандай тағамның зияны жоқ
деп ойлаймын. Өйткені, ол дүкенде сатылады! Мен үшін бәрі пайдалы,
мен дәмдінің бәрін жеймін! Маған әдемі қаптамадағы кез келген тағам
ұнайды және оның зияны жоқ деп
ойлаймын.
-
оқушы: Менің ойымша, зиянды тағамдар
бар.
-
оқушы: Кейбір тағамдық қоспалар адам
денсаулығына қауіпті деп естідім. Сондықтан мен дүкендерде
өнімдерді өте мұқият таңдаймын. Өйткені, менің денсаулығым мен үшін
өте құнды және мен оны тәуекелге салғым
келмейді.
Балалар, мына оқушылардың
қандай қызықты және көзқарастары мүлде басқа екенін көріп
тұрсыңдар. Айтыңдаршы, сауатты тұтынушы деген нені
білдіреді?
Бүгін біз супермаркетте тағам
таңдау ережелері туралы айтатын
боламыз.
-
Білімді өзектендіру.
Өткенді қайталау
Адам дүниеге келген сәттен
бастап тұтынушыға айналады. Өмірі мен қызметіне, жұмысы мен оқуына,
күнделікті өмірі мен демалысына қажетті тауарлар мен қызметтерді
сатып алу арқылы әрбір адам тұтынушыға
айналады.
6 жастан асқан балалар шағын
тұрмыстық операцияларды өз бетінше жүзеге асыруға, мысалы,
балмұздақ, шырын, тоқаш, мектеп асханасында түскі асқа төлеуге
немесе киноға билет сатып алуға құқылы. Заң сатушыны, өндірушіні
және орындаушыны сатып алушыны толық және сенімді ақпаратпен
қамтамасыз етуге
міндеттейді.
-
Бастапқы білімді игеру және
түсінгенін
тексеру
Педагог: Ендеше біз зерттеу
нәтижелерін күтеміз. Топ өкілдері өнімдер туралы білгендерін ортаға
салады. Денсаулыққа пайдалы өнімдер жасыл жәшікке, өмірі мен
денсаулығына қауіпті – қызыл жәшікке салынады. Педагог шағын
зерттеу нәтижелерін тыңдап, оларға түсініктеме
береді.
Салауатты және қауіпсіз
өнімдерді таңдау ережелерін
құрастыру.
«Адасқан сөздер»
ойыны
Балалар, адасқан сөздерден
денсаулыққа пайдалы және қауіпсіз өнімдерді таңдау ережелерін
құрастыруды ұсынамын.
-
(азық-түлік сатып алғанда оның
жарамдылық мерзіміне
назар
аударыңыз).
-
(өнімдердің құрамын мұқият
қараңыз).
-
(әртүрлі ақпарат көздерінен
өнімнің құрамдас бөліктерінің қауіпті екенін
тексеріңіз).
5.
Қорытынды
Рефлексия. «Салауатты өмір
салты»
- Бүгін қандай қорытынды
жасаймыз? (Сіз әртүрлі және қауіпсіз
тағамдарды
|