Дәмді сүт

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Дәмді сүт

Материал туралы қысқаша түсінік
Зерттеудің өзектілігі: дүкендерде сүт өнімдерінің үлкен таңдауы бар, бірақ өз қолыңызбен жасалған өнімдер әрқашан сапалы болды. Олар консерванттарды, дәмді жақсартқыштарды және басқа химиялық қоспаларды қоспайды. Сонымен, олар денсаулық үшін қауіпсіз. Сүт - ағзаға қажетті дәрумендердің күнделікті мөлшерін толтыратын пайдалы және қоректік өнім. Күн сайын бір стақан сүт - бұл кальций, ақуыздар мен дәрумендердің қоймасы. Бірақ барлық балалар сүт ішіп, сүт негізінде дайындалған тағамдарды жеуге қуанышты емес. Сондықтан мен сүттің құндылығын, оның бала ағзасының дамуы үшін маңыздылығын ашуым керек.
Материалдың қысқаша нұсқасы



Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі

Алматы қаласының білім беру бөлімі

152 мектеп-гимназия





Тақырыбы: " Дәмді сүт"



3-сынып оқушысы

Айдар Дінмұхаммед

Ғылыми жетекшісі:Сүгірбаева Индира





"Сүт? Бұл керемет!" тақырыбындағы ғылыми жоба жұмысына

Пікір:

Айдар Дінмұхаммед алып отырған тақырыбы қазіргі кезде өзекті әрі қызықты, құпияға толы құбылыс болып табылады. "Сүт? Бұл керемет!" Қазіргі заманғы адамға қол жетімді көптеген тағамдар мен өнімдердің ішінде ерекше тағамдық құндылығы бар өнім бар. Бұл сүт туралы, табиғаттың өзі жасаған және бастапқыда адамның туылуынан бастап қартайғанға дейін тамақтануға болатын ерекше өнім.

Жоба туралы толығырақ: Әлемнің көптеген елдерінде негізгі және кең таралған сүт өнімі-сиыр сүті және одан жасалған сүт қышқылы өнімдері. Мұндай сүттің орташа жылдық тұтынылуы бір адамға 400-500 литрді құрайды, көбінесе бұл көрсеткіштен едәуір асады. Мүмкін, әлемдегі ең таңғажайып тағам-бұл жануар өз балапандарын тамақтандырады - сүт [1, Б. 55].

Зерттеу жұмысында сүттің қандай қасиеттері бар екенін қарастырғымыз келеді. Мен ежелгі дәуірден бері адамдар сүтті не үшін бағалағанын, оның қандай құнды қасиеттері бар екенін білгім келді. Мен зерттеу жүргізуді ұйғардым

Айдар Дінмұхаммед зерттеу жұмысын жазу барысында көптеген көркем әдебиеттерді, газет-журналдарды, ғаламтордан ізденген. Жұмыс жоспар бойынша жазылып, толық орындалған. Сонымен қатар АТЫ-ЖӨНІ көп ізденіп, жұмысын өз жас ерекшелігіне сай орындай білген және де нақты деректер негізінде зерттей білгенЖалпы алғанда ғылыми жоба өз дәрежесінде жасалынған деуге болады. Зерттеу жұмысының мазмұндылығы мен мәнділігін ескере отырып, жоғары дәрежеде бағалауға ұсынамын.

Пікір білдіруші: Абдрахманова Айгерим

152 мектеп- гимназия мұғалімі










Аннотация

Зерттеу мақсаты: сүттің пайдалы және ерекше қасиеттерін анықтау. Сүт және сүт өнімдерінің құнды қасиеттерін, олардың адам ағзасына әсерін анықтау.

Зерттеу міндеттері:

  • сүттің пайда болу тарихын зерттеу;

  • сүттің қасиеттерін тәжірибелік жолмен талдау; - сауалнама жүргізу және қазіргі уақытта сүтке деген көзқарасты анықтау;

Зерттеу нысаны: сүт

Зерттеу тақырыбы: Дәмді сүт

Зерттеудің өзектілігі: дүкендерде сүт өнімдерінің үлкен таңдауы бар, бірақ өз қолыңызбен жасалған өнімдер әрқашан сапалы болды. Олар консерванттарды, дәмді жақсартқыштарды және басқа химиялық қоспаларды қоспайды. Сонымен, олар денсаулық үшін қауіпсіз. Сүт - ағзаға қажетті дәрумендердің күнделікті мөлшерін толтыратын пайдалы және қоректік өнім. Күн сайын бір стақан сүт - бұл кальций, ақуыздар мен дәрумендердің қоймасы. Бірақ барлық балалар сүт ішіп, сүт негізінде дайындалған тағамдарды жеуге қуанышты емес. Сондықтан мен сүттің құндылығын, оның бала ағзасының дамуы үшін маңыздылығын ашуым керек.

Күтілетін нәтиже:Менің пікірім мен достарымның сүт және сүт өнімдері туралы пікірлері өзгереді және Біз үнемі сүт өнімдерін жеуге шешім қабылдаймыз.

Зерттеу әдістері: байқау, тәжірибе,эксперимент, әдеби көздермен іздеу жұмыстары, сауалнама.

Гипотеза: сүт құнды қоректік өнім ғана емес, сонымен қатар әртүрлі қасиеттері бар сиқырлы өнім деп санаймыз. Егер Мен өзімнің зерттеуім арқылы сүт пен сүт өнімдерінің құндылығы туралы көбірек білсем, олардың ағзаға жағымды әсер ететінін түсінемін.

Міндеттері:

- әр түрлі ақпарат көздерін қолдана отырып, сүт , оның құнды қасиеттері туралы көбірек біліңіз;

- сүтпен тәжірибе жасау арқылы үйде сүт өнімдерін өндіру.



Аннотация

Цель: выявить полезные и специфические свойства молока. Определение ценных свойств молока и молочных продуктов, их влияния на организм человека.

Обязанности:

  • изучение истории образования молока;

  • экспериментальным путем анализа свойств молока; - проведение анкетирования и определение отношения к молоку в настоящее время;

Объект исследования: молоко

Тема исследования: свойства молока

Актуальность исследования: в магазинах большой выбор молочных продуктов, но изделия, сделанные своими руками, всегда были хорошего качества. Они не добавляют консерванты, усилители вкуса и другие химические добавки. Итак, они безопасны для здоровья. Молоко-полезный и питательный продукт, который восполняет суточную норму необходимых организму витаминов. Стакан молока каждый день-это кладезь кальция, белков и витаминов. Но не все дети с удовольствием пьют молоко и едят блюда, приготовленные на молочной основе. Поэтому я должен раскрыть ценность молока, его важность для развития детского организма.

Ожидаемый результат: мое мнение и мнение моих друзей о молоке и молочных продуктах меняются, и мы постоянно решаем есть молочные продукты.

Методы исследования: наблюдение,эксперимент, эксперимент, поисковая работа с литературными источниками, анкетирование.

Гипотеза: мы считаем, что молоко-это не только ценный питательный продукт, но и волшебный продукт с различными свойствами. Если я узнаю больше о ценности молока и молочных продуктов с помощью своего исследования, я понимаю, что они оказывают положительное влияние на организм.

Обязанности:

- узнайте больше о молоке, его ценных свойствах, используя различные источники информации;

- производство молочных продуктов в домашних условиях путем экспериментов с молоком.









Annotation

Purpose: to identify the useful and unique properties of milk. Determination of the valuable properties of milk and dairy products, their effect on the human body.

Responsibilities:

  • study of the history of milk formation;

  • analyze the properties of milk in an experimental way; - conduct a survey and determine the attitude towards milk at the moment;

Object of study: milk

Research topic: Properties of milk

The relevance of the study: there is a large selection of dairy products in stores, but the products made with your own hands have always been of high quality. They exclude preservatives, flavor enhancers and other chemical additives. So, they are safe for health. Milk is a healthy and nutritious product that replenishes the daily amount of vitamins necessary for the body. A glass of milk every day is a storehouse of calcium, proteins and vitamins. But not all children are happy to drink milk and eat foods prepared on the basis of milk. Therefore, I need to reveal the value of milk, its importance for the development of the child's body.

Expected result: my opinion and the opinions of my friends about milk and dairy products change, and we constantly decide to eat dairy products.

Research methods: observation, experiment,experiment, search work with literary sources, survey.

Hypothesis: we believe that milk is not only a valuable nutritional product, but also a magical product with various properties. If I learn more about the value of milk and dairy products through my research, I understand that they have a positive effect on the body.

Responsibilities:

- learn more about milk, its valuable properties using various sources;

- production of dairy products at home by experimenting with milk.







Мазмұны

Кіріспе

1. Сүт туралы тарихи мәліметтер.

1.1 Сүттің шығу тарихы.

1.2 Сүт қайдан келді.

1.3 Сүт және сүт өнімдерінің пайдасы туралы.

2. Сиыр сүтін алу.

2.1 Сүттің пайда болуы.

3. Сүттің қасиеттерін практикалық зерттеу.

3.1 Жүргізілген сауалнама нәтижелері.

3.2 Неліктен сүт қышқыл болады?

3.3 Сүт қай ортада тез қышқыл болады?

Қорытынды

Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

Қосымшалар























Кіріспе

" Балалар сүт ішіңіз сау болыңыз!"- бұл мәлімдемені ересектер де, балалар да біледі. Ал шын мәнінде солай ма? Маған сүт туралы көбірек білу қызықты болды, адамдар оны неге ежелден бері бағалаған.

Қазіргі заманғы адамға қол жетімді көптеген тағамдар мен өнімдердің ішінде ерекше тағамдық құндылығы бар өнім бар. Бұл сүт туралы, табиғаттың өзі жасаған және бастапқыда адамның туылуынан бастап қартайғанға дейін тамақтануға болатын ерекше өнім.

Әлемнің көптеген елдерінде негізгі және кең таралған сүт өнімі-сиыр сүті және одан жасалған сүт қышқылы өнімдері. Мұндай сүттің орташа жылдық тұтынылуы бір адамға 400-500 литрді құрайды, көбінесе бұл көрсеткіштен едәуір асады. Мүмкін, әлемдегі ең таңғажайып тағам-бұл жануар өз балапандарын тамақтандырады - сүт [1, Б. 55].

Зерттеу жұмысында сүттің қандай қасиеттері бар екенін қарастырғымыз келеді. Мен ежелгі дәуірден бері адамдар сүтті не үшін бағалағанын, оның қандай құнды қасиеттері бар екенін білгім келді. Мен зерттеу жүргізуді ұйғардым.





























Негізгі бөлім

1.1. Сүттің пайда болу тарихы

Сүт-бұл адамның дәмін тататын бірінші нәрсе. Өсіп келе жатқан бала басқа өнімдерге үйреніп кетеді және барлық сүтқоректілердің балапандары сияқты одан бас тартуы мүмкін. Алайда, адамның сүтке деген күрделі көзқарасы бар. Көптеген халықтар жануарлардың сүтін мүлдем білмейді: бұл Индохина тұрғындарына да, Африканың қара тұрғындарына да, үндістер мен эскимостарға да таныс емес - Американың байырғы халқы[4,15 б.].

Сонымен қатар, ежелгі уақытта олар жануарларды саууды үйренген жерде, олар сүтсіз асүйді іс жүзінде ойламайды, өйткені онда адамның қалыпты өсуі мен дамуы үшін қажет барлық нәрсе бар. Адамдар доят сиыр мен бие, ешкі, қой, верблюдиц және бұғы, буйволиц және ослиц, ұрғашы яков және зебру. Бір кездері тіпті қазір қолданыстан шыққан шошқа сүті де бағаланды.

Сүт туралы ең алғашқы ескерту Киелі кітапта кездеседі. Б.з. д. 1700 жылға жататын Жақыптың болжамында Яһуданың тістері сүттен ақ болады деп жазылған. Әлемнің әртүрлі халықтарының көптеген аңыздары, ертегілері мен мифтері оны қолданумен байланысты.

Археологиялық мәліметтерге сәйкес, неолит кезеңінде адамдар жануарлардың сүтін әлі іше алмады – олардың денесінде лактозаны сіңіруге қажетті ген жоқ. Бұл қабілет генетикалық мутацияға байланысты біздің ата-бабаларымызға кейінірек келді.

Шамасы, адам алғаш рет жануардың сүтін біздің заманымызға дейінгі 8-9 мыңжылдықта, Орта Шығыста өмір сүрген халықтар қой мен ешкілерді үйде ұстай бастаған кезде жей бастаған. 7-мыңжылдықта қазіргі Түркия аумағында адамдар сиырларды бағуды бастады,осылайша олардың рационында ең танымал заманауи өнімдердің бірін алды[4, 45 б.].

Ғасырлар бойы адамдар сүттің емдік қасиеттерін жоғары бағалады. Олар оны "Өмір шырыны", "өмір эликсирі"деп атады. Атақты дәрігер Гиппократ сүтті дәрі деп атады, Авиценна сүт адамдар үшін ең жақсы тағам деп мәлімдеді, академик Павлов сүтті табиғаттың өзі дайындаған тағам деп атады.

Әлемдегі ең әдемі әйелдер көптеген жылдар бойы сұлулығын және жастығын сақтау үшін сүтті қолданды: Египет патшайымы Клеопатра күн сайын сүт ванналарын қабылдады, ал Нерон Поппейдің әйелі теріні жақсартатын сүт ванналарын қабылдау үшін әрдайым 500 есекті алып жүрді[5, 95-бет].

Жануарлардың сүті аштық жылдары адамдарды өлімнен құтқарды. 2009 жылы ветеринарлар лақап аты бар сиыр атаусыз сиырға қарағанда көбірек сүт беретінін дәлелдеді. Сүт-керемет, дәмді, пайдалы сусын, өсудің нағыз эликсирі, оны табиғаттың өзі ойлап тапқан. Жаңа туған нәресте, ол кім болса да –бала, котенка немесе күшік - белгілі бір жасқа дейін асқазан сүттен басқа тамақты сіңіре алмайды. Бірақ ол кішкентай тіршілік иесінің тез өсіп, дұрыс дамуы үшін қажет барлық пайдалы және қоректік заттарға ие.

Дүниеге келген әр бала тек сүтпен қоректенеді. Сүтте екі жүзден астам пайдалы заттар бар: ақуыздар, майлар, көмірсулар, минералдар, органикалық қышқылдар, лактоза (сүт қант) және басқа компоненттер.



1.2 "Сүт"сөзі қайдан келді

Г. А.Крыловтың этимологиялық сөздігінде сүт сөзінің шығу тегі Сүт. Өте ескі сөз. Оның жақын туыстары: латыш "Малкс" - "Сусын", неміс "Милх" - " Сүт " тек славян тілдерінде ғана емес, сонымен қатар неміс және Балтық тілдерінде де өмір сүреді. Сүт сөзбе-сөз "желіннен шыққан нәрсе" [2,211 Б.].



1.3 Сүт және сүт өнімдерінің пайдасы туралы

Сүттің емдік қасиеттері ежелден бері белгілі. Гиппократ сүт туберкулезі мен жүйке бұзылыстарын емдеді. Авиценна бұл әсіресе балалар мен қарттар үшін пайдалы деп мәлімдеді. Көрнекті ғалым Сергей Боткин сүтті жүрек және бүйрек ауруларын емдеудің "қымбат құралы" деп атады, ал физиолог Иван Павлов – "табиғаттың өзі дайындаған таңғажайып тағам" [4, 69 б.].

Ашытылған сүт өнімдерінің бай тарихы бар. Скифтердің көшпелі тайпаларына біздің жыл санауымызға дейін қымыз (бие сүтінен қышқыл сүт сусыны) белгілі болған. Закавказье, Греция, Рим және Үндістанның ежелгі халықтары сиыр немесе қой сүтінен қышқыл сүт өнімдерін де қолданған.

Уақыт өте келе Ұлттық қышқыл сүт сусындары пайда болды: Ресейде – йогурт пен варенец, Ягурт (йогурт) – Болгария, Греция, Түркия, айран және айран – Солтүстік Кавказда. Адамға, әсіресе жас балалар мен жасөспірімдерге қажет маңызды минералдардың бірі - кальций. Кальций сүйектер мен тістердің пайда болуына қатысады, жүйке, эндокриндік және бұлшықет жүйелерінің қалыпты қызметі үшін қажет. Сүт өнімдері кальцийге бай. Сүйектер-кальцийдің өзіндік "Банкі".

Егер біз кальцийдің жеткілікті мөлшерін жемесек, организм әлі де жетіспеушіліктің орнын толтыруы керек - сүйектен кальций алынады. Сүйектер белсенді өседі және балалық шақта және жасөспірімде дамиды. Осы жаста сүйек массасының және тығыздықтың өсуіне неғұрлым көп көңіл бөлінсе, болашақта сүйектер сау болады. Кальций жеткілікті болмаса, сүйектердің өсуі тоқтап, сүйектер массасын жоғалтады, сынғыш болады.

Соңғы зерттеулер көрсеткендей, 18 жасқа дейінгі балалардың 70% - ы кальцийдің қажетті мөлшерін алмайды, бұл жасына қарай сүйектердің сынғыштығы мен сынғыштығына әкеледі-остеопороз деп аталатын ауру. Сүт және қышқыл сүт өнімдері пайдалы микроорганизмдерге бай.

Олар: сүйектер мен тістерді нығайтуға, терінің, тырнақтың және шаштың сұлулығы мен денсаулығына, ішек қызметін реттеуге (әсіресе сүт өнімдері), басқа Тамақ өнімдерін сіңіруге, дененің өсуін қамтамасыз етуге көмектеседі. Сүт өнімдерін жеткіліксіз тұтынған кезде ағзада кальций тапшылығы болады, бұл балаларда рахитті, жасөспірімдер мен ересектерде остеопорозды тудыруы мүмкін,бұл көбінесе сүйектердің сынуына әкеледі[2, 119 б.].

Сүттен алынған көптеген өнімдер бар: кілегей, қаймақ, сүзбе, қымыз, ірімшік, ашытылған сүт, айран, Сарысу, варенец, айран, йогурт, йогурт, ацидофил. Біз олардың бірнешеуін ғана егжей-тегжейлі қарастырамыз.

Сүт кремі сауудан бірнеше сағат өткен соң жаңа сүттің бетінде пайда болады. Ежелгі заманнан бері бұл қалың, майлы қабат алынып тасталды немесе ағызылды (айтпақшы, "кілегей" сөзі пайда болды) және олардан май алынды. Біз кофеге, үйдегі балмұздаққа және т. б. сүт кремін қосуға дағдыланғанбыз.

Ацидофил адамды көптеген аурулардан қорғайды және қартаюға қарсы тамаша құрал болып саналады. Сонымен қатар, ол сүттен әлдеқайда жақсы сіңеді және айран сияқты қышқыл емес, өйткені ол ұзақ уақыт бойы ашытылмайды – 6-8 сағаттан аспайды. Ацидофилинді дайындау үшін ацидофильді таяқша қажет. Бұл өте өміршең бактерия: ол асқазан сөлдерінің әсерінен де жойылмайды. Адамның ішегіне бір рет таяқша зиянды микробтарды сол жерден шығарып, ыдырау процестерін басады.

Ряженка-сүт пен кілегей қоспасынан жасалған йогурттың ерекше түрі. Ряженка Украинадан келеді: онда ол "глечикиде" — арнайы төмен сазды құмыраларда жасалады. Сүт пен кілегей жоғары температурада қайнатылады, ол пісірілген сүттің әдемі кремді түсін алғанша қайнатылмайды. Содан кейін ол ашытылады: үйде – оған аздап қаймақ салып, зауытта стрептококк бактериялары қолданылады.

Айран-бұл Орта Азияда мың жылдан астам уақыт бойы ішетін ашытылған сүт сусыны: оның керемет қасиеттері бар және адамдарға бай Денсаулық береді деп саналады. Шығыста ежелден оны пайдаланды ретінде дәрі-дәрмек, бәлкім, барлық аурулар, байланысты асқазан және қан тамырлар жүйесі. Айран сиыр немесе ешкі сүтінен, судан, тұздан, ашытқы мен насыбайгүлден жасалады.

Бұл сұйық тұзды кефирге айналады. Сары май тек қоректік ғана емес, сонымен қатар теріге, шашқа, көру қабілетіне, сүйек пен бұлшықет тініне де пайдалы. Ол дәрумендерге, кальцийге бай, құрамында жасушалардың, әсіресе жүйке жүйесінің құрылымына қажетті фосфолипидтер бар. Сонымен қатар, майдың құрамына маңызды амин қышқылдары кіреді – дененің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажетті заттар, олар тек тамақпен бірге келеді.

Сөз сүзбе-славян: Еуропа мен Америкада ұқсас өнім "cottage cheese" ("рустикалық ірімшік") деп аталады. Тіпті біздің елде XVIII ғасырға дейін сүзбе жай ірімшік деп аталды, өйткені Петр дәуіріне дейін Ресейде олар қазіргі мағынада ірімшікті білмеген.

Сүттің өзі ауадағы бактериялардың арқасында қышқыл болды немесе оған ашытқы (йогурт) қосылды, содан кейін ол пеште аздап қыздырылды және ол ақ сүзбе ("ірімшік") мен Сарысуға бөлінді. Ресейде тіпті "құрғақ ірімшік" рецепті ойлап табылды: дайын сүзбе пеште кептіріліп, сығылып, сазды құмыраларға мықтап салынып, үстіне ерітілген май құйылды (жертөледе мұндай өнімді бірнеше ай бойы сақтауға болады!). Айтпақшы, орыс тілінде "ірімшік" сөзі бұрынғыдай қолданылады: Ресейде тұздалған майсыз сүзбе "үй ірімшігі"деп аталады.

"Йогурт" сөзі осы өнімді дайындаудың қарапайымдылығын білдіреді. Ол келесідей дайындалады: салқындатылған қайнатылған сүтке ашытқы қосылады (бұл қара нанның қабығы, қаймақ, айран немесе өткен күннің йогурты болуы мүмкін) және жылы жерге 10-12 сағатқа қойылады. Бұл сусын тек бір күн бойы жақсы екенін есте ұстаған жөн, содан кейін ол нашарлайды. Йогурт басқа сүт өнімдері сияқты қышқыл емес, сондықтан оны балалар жиі тамақтандырады. Егер сіз оны майсыз сүттен жасасаңыз, ол диеталық тағамға өте қолайлы.

Кефир-бұл "айран саңырауқұлақтары" деп аталатын ашытылған сүт сусыны (бұл ашытқы көптеген микроорганизмдердің, сүт стрептококктары мен таяқшалардың, сірке қышқылы бактериялары мен ашытқылардың симбиозы). Кефир ішек микрофлорасына пайдалы әсер етеді: күніне осы сусынның бір-екі стақаны ішек инфекцияларының дамуына жол бермейді және антибиотиктерден туындаған дисбиозды тез жеңеді. Кефир иммундық жүйені нығайтады, созылмалы шаршауды жеңеді, ұйқының бұзылуы мен жүйке жүйесінің аурулары үшін қажет, салмақ жоғалтуға көмектеседі (егер сіз оны үнемі ішсеңіз) және жаздың ыстық күндерінде шөлді басады. Кефирдің отаны-Кавказ жотасының солтүстік беткейі.

Шет елге қаймақ Екінші дүниежүзілік соғыстан кейін ғана "кірді", ал кейбір елдерде қаймақ әлі де "орыс кремі"деп аталады. Біздің ата – бабаларымыз оны жай ғана жасады: ашыту кезінде пайда болған кілегейді сүттен алып тастады ("сыпырды" - демек атауы). Қазір мемлекеттік стандартқа сәйкес қаймақ майдың 32% кремінен дайындалады; технологияға байланысты әртүрлі консистенциялы өнім алынады — майдың 10-нан 40 пайызға дейін.

Қымыз-биенің көкшіл, тәтті-ауыз сүтінен жасалған сусын. Егер сіз ежелгі грек тарихшысы Геродотқа сенсеңіз, ағаш ванналарда соғылған бие сүтін скифтер ішкен. ХХ ғасырдың басында қымыз тіпті туберкулезді емдеді [8,с.55].

Осылайша, сүт өте пайдалы сусын. Сүт өнімдері кальцийдің негізгі жеткізушісі болып табылады. Сонымен қатар, сүт құрамында фосфор бар және денеге оңай сіңетін түрінде болады. Сондай-ақ, сүт құрамында лактоза (сүт қант) және барлық белгілі дәрумендер мен ферменттер бар. Әсіресе сүтте А, В1 және В2 дәрумендері, D дәрумені көп, сонымен қатар оның құрамында калий, темір, йод және мырыш бар!





2.1 Сүттің пайда болуы

Сиыр сүтқоректілерге жатады, яғни сүт бастапқыда бұзауды тамақтандыруға арналған. Үй сиырлары тоғыз ай бойы сүт бере алады және осы уақыттың көп бөлігі жақсы сүт береді.

Сиырда сүттің пайда болу процесі үздіксіз. Жақсы күтілген, жақсы тамақтандырылған адамнан күніне жиырма бес литрге дейін сүт аламыз. Ең алдымен, оның пайда болуы алынған тағамның мөлшері мен сапасына байланысты:

1. Қоректік заттар желінге қанмен, ал ас қорыту жүйесінен енеді. Демек, желінде қарқынды қан айналымы жүреді. Бір Литр сүт бес жүз литрге дейін" тұрады", ол желіннен өтуі керек;

2. Ақуыздар, лактоза, майлар және сүттің басқа компоненттері альвеолаларда, олардың секреторлық жасушаларында біріктіріледі. Альвеолдар сүт бездерінде кездеседі. Минералды тұздар мен дәрумендер сүтке табиғи түрде қаннан келеді;

3. Сүт түзуде жүйке жүйесі маңызды рөл атқарады. Сиырларды нашар ұстау және стресстік жағдайлар сүттің азаюына және тоқтатылуына әкеледі.

Сиыр неғұрлым жақсы жесе, оның тамағы жаңа және сау болса, сиыр соғұрлым көп сүт береді. Бұл жағдайда тиімді және дәлелденген байытылған құрама жемді пайдалану туралы ұмытпаңыз.



Сүттің қасиеттерін практикалық зерттеу



Жүргізілген сауалнама нәтижелері

Балалардың сүт және сүт өнімдері туралы білетіндерін анықтау мақсатында біз сыныптастарымыз бен мектеп оқушылары арасында сауалнама жүргіздік ( 5-қосымша).

Біз келесі нәтижелерге қол жеткіздік: біз балалардың сүтті жақсы көретінін, ішетінін және оның пайдасы туралы білетінін білдік.

1. Сүтті жақсы көреді – 35 адамның 31-і (89%). Тіпті табиғи сүт туралы түсінік бар.

2. Балалар сүттен көптеген сүт өнімдері өндірілетінін біледі. Олар: сүзбе, айран, қарлыған, йогурт, балмұздақ, ірімшік, қаймақ, бифидок, май, кілегей, йогурт, ашытылған сүт, қоюландырылған сүт. Сүйікті өнімдердің арасында ірімшік болды.

3. Күніне бір – екі рет сүт ішеді-35 адамның 17-сі (49%).

Бір күнде-35 адамнан 7 адам (20%).

Аптасына бір – екі рет-35 адамнан 5 адам (14%).

Айына бір-екі рет – 35 адамнан 2 адам (6%).

Ешқашан ішпеңіз-4 адам (11%).

4. Сүтпен сиқырлы тәжірибелер жасауға болады деп саналады-35 адамның 21-і (60%)



Сүттің емдік қасиеттері

Ұзақ уақыт бойы адам сүттің пайдалы және емдік қасиеттерін байқады: сүтте жүрек, бауыр, бүйрек жұмысына қажетті лактоза бар. Сүттің негізгі ақуызы – казеин құрамында бүйрек пен бауыр үшін пайдалы амин қышқылы метионин бар. Сүттің құрамында пайдалы дәрумендер бар. А дәрумені өсу үшін, сонымен қатар көру қабілетін сақтау үшін. В1 дәрумені қантты сіңіру үшін қажет. Кальций қаңқаны қалыптастыру үшін, ал қарт адамдар үшін остеопороздың алдын алу үшін қажет. Лактоза кальцийді жақсы сіңіруге көмектеседі.

Қышқыл сүт өнімдерінде сірке және сүт қышқылы, антибиотиктер бар, олар ішектегі шірік процестерін тежейді, ас қорытуды жақсартады. Аскорбин қышқылы метаболизмді қалыпқа келтіреді. Сүт өнімдері денсаулықты нығайту және ерте қартаюмен күресу үшін таптырмас құрал болып табылады.

Сүт көптеген аурулардың таптырмас емі болып табылады. Мысалы, қан құрамын жақсарту үшін сүтті жүйке жүйесінің аурулары үшін қолдану ұсынылады. Сүт жөтел, бронхит, астманы емдей алады. Егер сізде ұйқысыздық болса, онда сіз аздап тәттілендірілген сүт ішіп, ұйықтап кетесіз. Басқа жағдайда, егер сіз оны таңертең ішсеңіз, сүт көңіл көтеруі мүмкін. Тітіркену мен жүйке жағдайында сүт қажет!

Сүттегі пайдалы заттардың құрамына байланысты оны көптеген науқастар тағайындайды, тіпті туберкулез сияқты қорқынышты аурумен күресуде. Егер адам сүт ішсе, тыныс алу және ас қорыту жүйесі жақсы жұмыс істейді. Егер сіз ақылды және интеллектуалды дамыған адам болғыңыз келсе, онда сүт сіздің досыңыз болуы керек.

Сүт тазартқыш ретінде де қолданылады. Оларға шығаруға болады сиялы автоқаламсаптар дақтар және сүртуге айналар және золоченные рамалары.



Сүт және сүт өнімдерінің оң қасиеттері зор:

Олардың құрамындағы қышқыл сүт бактериялары қоздырғыштардың дамуын тежейді.

Асқазанның шырышты қабығын табиғи түрде күшейтіңіз.

Ыңғайсыздық пен ішек бұзылыстарын жояды.

Қабынуға қарсы әсері бар.

Иммундық жүйені нығайтады.

Зат алмасу процестерін реттейді, тамақтан уланудың салдарын жұмсартады.

Асқазан-ішек жолдарының бактериялық флорасына әсер етеді.

Оңай сіңіріледі.

Құрамында жақсы сіңетін кальций мен В дәрумендері бар.

Май деңгейі төмен.

Өнімдер табиғи ашыту арқылы алынады.



Тәжірибесі

Мен 2 стакан сүт алдым. 1 стакан сүт тоңазытқышқа, ал екіншісі жылы жерге қойылды. Мен сүттің жылу мен суықта қалай өзгеретінін көруді шештім. Келесі күні мен екі әйнекті де тексеріп , тоңазытқышта тұрған сүттің өзгермегенін, тек суық болғанын көрдім. Бірақ екінші стаканда сүт қышқыл, қалың болды, нашар ағып кетті, үлпектермен аздап. Анам бұл йогурт екенін айтты.

Йогурт пайдалы қасиеттерге ие:

Йогурт 50-60 минут ішінде сіңіріледі, ал қышқыл сүт бактериялары ішек микрофлорасын колонизациялайды және оны қалыпқа келтіруге ықпал етеді, асқазан сөлінің өндірісін ынталандырады. Йогурт колик, созылмалы іш қату, гастрит үшін пайдалы. Бұл ишемиялық аурудың дамуын баяулатады. Гипертония, атеросклероз простокваши көмегімен емделеді.

Сондай-ақ, менің әжем бетті йогуртпен жуған дұрыс, ол терідегі зат алмасуды реттейді, келбетті жақсартады , нәрлейді және сау көрініс береді.

Мен қорытынды жасадым: үйде йогурт сияқты біздің ағзамызға пайдалы өнім жасау өте нақты.

Бақылау

Әже йогуртты пешке қойып , қайнатып, біраз уақыттан кейін мен йогуртта ақ қабыршақтар пайда болып, сары сұйықтық бөлінгенін көрдім. Әжеммен бірге біз сүздік, әйнек сарысуы және қалың масса қалды. Әже оны сынап көруді ұсынды. Бұл сүзбе болды.

Сүзбе кальций мен фосфорға бай, бұл заттар сүйек өсу кезеңінде, соның ішінде тістерде балаларға қажет. Сүзбе қандағы гемоглобиннің пайда болуына және жүйке жүйесінің қалыпқа келуіне ықпал етеді.

Сарысу бауыр, өкпе және әртүрлі формаларда - псориаз ауруларында қолданылады.

Мен қорытынды жасадым: йогурттан сүзбе мен сарысуды алуға болады. Әдебиеттер мен интернет - ресурстарды зерттеу кезінде сүзбе мен Сарысудың ағзаға жағымды әсер ететінін білдім.



Эксперимент-өнертабыс

Мен өзім жаңа сүт өнімін ойлап таптым. Мен сүтке шоколад қосып, араластырғышпен ұрып, десерт - коктейль алдым.

Бұл дәмді және пайдалы, құрамында шоколад бар заттар мидың белсенділігін қолдайды .

Сүтпен тәжірибе жасау барысында мен қорытындыға келдім:

Сүт-адамдар үшін ең пайдалы тағам. Сүтпен тәжірибе жасап, адам ағзасына жағымды әсер ететін жаңа сүт өнімдерін алуға болады.

Қорытынды.

Менің жұмысым барысында сүт пен сүт өнімдерінің сөзсіз пайдасы дәлелденді.

Сүт өмір көзі деп аталды - бірақ бұл солай, өйткені біз және барлық жануарлар алатын алғашқы тағам-бұл ана сүті. Сүттен біз өсіп, күш аламыз. Менің ойымша, әр адам, әсіресе бала, сүт рационына қосылуы керек. Практикалық жұмыс барысында мен үйдегі сүттен сүт өнімдерін де жасауға болатындығын білдім.

Неліктен сүт қышқыл болады

Барлық балалар жаңа сүт ішуді жақсы көреді, Мен де солай етемін. Бірақ біраз уақыттан кейін сүт қышқыл болады. Сондықтан мен: "сүт неге қышқыл болады және оны қалай ұзақ сақтау керек?"Мен бұл сұраққа жауап беруді шештім.

Ашытылған сүт өнімдерінің микрофлорасын алғаш көрген француз ғалымы Луи Пастер болды. Ол ашыту процесіне қызығушылық танытып, оның себептерін зерттей бастады.

Жарық микроскопының астындағы қышқыл сүт бактериялары, микроскоптың астындағы қышқыл сүтті тексеріп, Пастер оның ішінде өте кішкентай "шарлар" мен "таяқтарды"тапты. Оларды қарап отырып, Пастер қышқыл сүттегі шарлар мен таяқтардың өсіп, олардың саны тез өсетініне көз жеткізді.

"Демек, олар көбейеді", - деп шешті Пастер. Шарлары мен таяқшалары бар қышқыл сүттің аз мөлшерін Жаңа сүтке қосып, Пастер оның ашытуына, яғни сүт қышқылының ашытуына себеп болды.



Микроскоп астындағы қышқыл сүт бактериялары

Осылайша, Пастер ашыту процестері микробтардың әсерінен болатындығын, сонымен қатар ашытудың өзі осы микробтардың энергия көзі ретінде қызмет ететінін анықтады.Қышқыл сүт бактериялары, ашытқылар тіпті жақсы сүттің қалыпты тұрғындары болып саналады.Жылы сүтте бактериялар өте тез көбейеді: әр жарты сағат сайын ол екіге бөлініп, екі жаңасын бере алады.Осылайша, қысқа уақыт ішінде 1 мм жылы сүттегі бактериялардың саны бірнеше миллионға жетуі мүмкін.Қышқыл сүт шамамен 35% сүт қышқылынан тұрады. Сүт қышқылының әсерінен сүт қышқылданып, коагуляцияланады.Әдебиеттерден мен кейбір ашытылған сүт өнімдері оған әр түрлі микроорганизмдер қосып, сүт ашыту арқылы жасалатынын білдім.Бұл микроорганизмдердің әрқайсысы сүтті өзгерте алады және оған жаңа дәм береді (кілегей, қаймақ, айран, сүзбе, ашытылған сүт, йогурт).



Қышқыл сүт

Ашытылған сүт өнімдерінде көптеген тірі бактериялар мен басқа микроорганизмдер бар.Бір-екі күн тұрып, сүт қышқыл болады. Бірақ сіз оны екі күнде емес, екі секундта сүзбе жасауға және сүзбеге айналдыруға болады.Бұл қосуы қарай сүтке аздап сірке суы. Сүзбе бірден ерекшеленеді.Сүзбе-казеин, сүт ақуызы. Ол сүтте судағы қант сияқты ериді.Бірақ сүтке қышқыл қосқан жөн, сондықтан казеин бөлініп, өзімен бірге май алады.Бірақ ешкім сүтке қышқыл құймайды. Неге ол әлі күнге дейін қышқыл?



Қай ортада сүт тез қышқыл болады

Мен қай ортада сүт тез қышқылданатынын тексеруді шештім?

Мұны анықтау үшін мен сүтті келесі жағдайларда қышқылдандырдым:

1 тәжірибе: үйде бір стақан сүт үстелге қойдық. Келесі күні сүт қышқыл болады.

Қорытынды: сүт бір-екі күн тұрып, қышқыл болады.

2 тәжірибе: біз жаңа сүтке сірке суын қостық, ал сол сәтте сүт қышқыл болады, содан кейін ол сүзбеге айналды.

Сірке суын қосқаннан кейін қышқыл сүт

Қорытынды: сүзбе-казеин, сүт ақуызы. Ол сүтте судағы қант сияқты ериді. Бірақ сүтке қышқыл қосқан жөн, ал казеин бөлініп, өзімен бірге май ала бастайды.

3 тәжірибе: біз қай ортада сүт тез қышқылданатынын тексеруді шештік?

Эксперимент үшін бізге қажет болды:

Біз көзілдірікті нөмірлеп, оларға келесі ретпен сүт құйдық:

1. Қайнатылған сүт;

2. Қайнатылмаған сүт;

3. Айран ұйытқы ретінде қосып, қайнатылмаған сүт;

Мен 1, 2 және 3 нөмірлеріндегі көзілдіріктерді бөлме температурасында қалдырдым (+20 С), ал 4 нөміріндегі әйнекті тоңазытқышқа қойдым(+4 С).



Сүтті қышқылдау тәжірибесі

Тәжірибе барысында сүт келесі ретпен қышқылдалды:

1. Ең жылдам-бөлме температурасында айран қосылған қышқыл сүт.

2. Содан кейін бөлме температурасында қышқыл қайнатылмаған сүт.

3. Үшінші болып тоңазытқыштан қайнатылмаған сүт қышқылды.

4. Соңғы қышқыл қайнатылған сүт.

Біз сүт қышқылды ма, жоқ па, оны жылыту арқылы тексердік. Егер сүт "бүктелген" болса, онда біз оны қышқыл деп санадық.



Сүтқышқылды бактериялар



"Бактериялар" сөзін барлық адамдар сақтықпен қабылдайды. Бірден жағымсыз бірлестіктер, аурулар, кір, өлім басталады. Қолыңызды жиі және таза жуу қажеттілігі туралы есте сақтаңыз…

Бірақ біз ойлағандай барлық бактериялар зиянды ма? Бактериялар әлемі туралы көп білеміз бе?

Бактериялар-жасуша құрылымы бар ең кішкентай прокариотты организмдер. [3] жасушалардың микроскопиялық мөлшеріне байланысты 0,1-ден 10-30 мкм-ге дейін бактериялар микробтар немесе микроорганизмдер деп аталды.

Ашытылған сүт бактерияларын бірінші болып француз Луи Пастер көрді. Микроскоппен қышқыл сүтті зерттей отырып, Пастер онда өте кішкентай "шарлар" мен "таяқшаларды" тапты, олардың саны тез өсті.

Көптеген мыңдаған жылдар бойы микробиологтардың күшімен микроорганизмдердің физиологиясы және бактериялар тудыратын ашыту мен шірудің биохимиялық процестері зерттелді. Қышқыл сүт бактериялары, ашытқылар тіпті жақсы сүттің қалыпты тұрғындары болып саналады. Жылы сүтте бактериялар өте тез көбейеді: әр жарты сағат сайын ол екіге бөлініп, екі жаңасын бере алады. [5]

Жаңа сүттің құрамында көптеген маңызды қоректік заттар бар. Бірақ сүттегі ең керемет зат-бұл сүт қант. Оның атауы - лактоза. Лактоза сүтті қышқылданудан "қорғайды". Егер жаңа сүт біраз уақыт тұрса, онда ол қышқыл дәмге ие бола бастайды. Неге бұлай болады? Сүт қышқылы бактериялары сүтке қайдан енеді? Олар сүт пайда болатын жерлерде - сүт тамшылары сақталатын сүт бездерінің бетінде өмір сүретіні белгілі болды. Сыртта қалған кішкене тамшы "қышқыл" болады, ол стерильді сүтте "сұйылтылады" және қышқыл дәмі байқалмайды. Бірақ сәл күте, бактериялар үлгереді размножиться және міндетті түрде береді, өзі туралы білу. Сүт қышқылы бактериялары, негізінен сүт қышқылын түзетін көмірсулар ашытатын микроорганизмдер тобы. [4] сүтте тек сүт қанты ғана емес, бактериялардың басқа түрлерімен қоректенетін көптеген заттар бар. Алайда, сүт қышқылы бактериялары пайдалы. Бактериялардың басқа түрлері әртүрлі ауруларды тудыруы мүмкін.







Қорытынды

Сүт-табиғаттың өзі дайындаған таңғажайып тағам!

Сүтте өндірілетін пайдалы заттардың мөлшері кальцийден ақуызға дейін бұрыннан белгілі. Жалпы алғанда, сиыр сүті екі жүзден астам түрлі органикалық және минералды заттардың ерітіндісін білдіреді. Оның көмегімен ежелгі уақытта анасында сүт болмаған кезде балаларды алып жүргені бекер емес. Өнімнің тағамдық және биологиялық құндылығы даусыз. Дәмі барлық уақытта танымал болып қалады.

Мұның бәрін қорытындылай келе, біз сүт тек құнды қоректік өнім ғана емес, сонымен қатар әртүрлі қасиеттері бар сиқырлы деген гипотезамызды дәлелдедік. Сүт немесе кез-келген басқа сүт негізінде сатылмас бұрын, ол біздің үстелімізге түседі, көптеген адамдардың қиын, кәсіби жұмысы қажет. Алынған сапалы сүттен біз сүтті айналдыру бойынша Сиқырлы тәжірибелер жүргіздік!

Міне, біз сүт туралы қанша жаңа білдік! Сондықтан мен қазір бір стақан сүт ішкім келеді! Бірақ мұны Күн сайын жасау керек! ИЯ, енді сүт біздің өсуіміз бен денсаулығымыз үшін қажет деп нақты айта аламыз!





























Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

  1. "Барлығы туралы" үлкен балалар энциклопедиясы-ред. "Сөз" Мәскеу АСТ, 2000. - 510с.

  2. Горбатов,К. К. сүт және сүт өнімдерінің биохимиясы. М.:"жеңіл өнеркәсіп", 1984.- 211с.

  3. Горбатов, К. К. сүт химиясы және физикасы. - изд. Гиорд, 2004 .-239с.

  4. Дубровин, И. С. барлығы қарапайым сүт туралы. - М.: ВЛАДОС, 2001. - 256 б.

  5. Интернет-ресурстар

  6. Куприянова, Н. С. химия бойынша зертханалық практикум 10-11 сынып М:. "Владос", 2014. - 240с.

  7. Мирская Н. балаларды қалай тамақтандыру керек / / Балалардың денсаулығы. -2014.-№1-б.32-34.

  8. Обухова, Л.А. "табиғат дәрігерлерінің мектебі немесе 135 денсаулық сабағы" Мәскеу, ВАКО 2014. -121с.

  9. Шалыгина, А .М. сүт және сүт өнімдерінің жалпы технологиясы,- М.: Колос, 2007.- 612с.





























Қосымша

Сауалнама

1. Сіз сүтті жақсы көресіз бе?

Иә. Жоқ. Өте емес.

2. Сіз сиыр сүтін ішесіз бе? (Тұтас-сиырдың астынан өңделмеген сүт). Олай болса, сиыр сүті дүкеннен өзгеше деп ойлайсыз ба? Иә. Жоқ.

3. Сізге қандай сүт өнімі ұнайды? Қандай өнімдер жасайды сүттен? Қандай екенін білесіздер.

4. Сіз қалай ойлайсыз, сүтпен сиқырлы тәжірибелер жасауға бола ма? Менің сиқырлы сүт тәжірибелерім

Менің сүйікті сүт өнімі-бұл сүт коктейлі. Мен оны сүт пен балмұздақтан дайындаймын, оларды блендермен араластырамын, стаканға құйып, түтік арқылы ішемін. Сондай-ақ, оған түрлі дәм беру үшін түрлі сироптарды қосуға болады. Бірақ қазір біз сүттің кейбір қасиеттерін тексереміз (4-қосымша).

Сиқырлы тәжірибе 1. Сүттегі майды анықтау.

Сиыр сүтінде әдетте 3-4% май болады. Сіз майдың сумен араласпайтынын бұрыннан білетін шығарсыз. Бірақ сүтте бұл май бірден Судан бөлінбейді, оны сүт ұзақ уақыт тұрса ғана көруге болады. Содан кейін май бетіне шығады. Бұл кілегей болады. Сүт майы сүтте "Судағы май"түріндегі эмульсияны құрайтын шарлар түрінде болады.

Май шарлары ақуыздың берік және серпімді қабығымен қорғалған, сондықтан олар соқтығысқан кезде бір-біріне жабыспайды. Сүзгі қағазына сүттің әр үлгісінің бір тамшысына жағу керек. (Тамшылардың бірдей болуына тырысыңыз.) Олар құрғаған кезде әр дақтың диаметрін сызғышпен өлшеңіз. Ол неғұрлым үлкен болса, сүттегі май мөлшері соғұрлым көп болады. Сатылатын сүтте май мөлшері әдетте бірдей болғандықтан, қызығушылық үшін кілегей алуға болады. Олардың құрамында май көп болуы керек.

Сиқырлы тәжірибе 2. Сүтті сүзбеге айналдыру.

Сүтті жылы Жерге 12 сағатқа қоямыз, йогурт алынады. Содан кейін 25 минут бойы су ваннасында йогуртты жылытыңыз. Алынған өнімді сүзіп, дәмді сүзбе алыңыз!

Сиқырлы тәжірибе 3. Сүттегі әдемі шашыраңқы өрнектер.

Сүтте майдың болуы арқасында алынған әдемі тәжірибе.

Тегіс табаққа сүт құйып, ол тынышталғанша күту керек. Оған тағамдық бояғыштардың бірнеше тамшысын Мұқият тамызыңыз. Содан кейін ыдыс жуатын сұйықтыққа малынған мақта тампонымен табақтың ортасына абайлап тигізіңіз. Майларды ыдырататын сабын тақтайшада нағыз дауыл тудырады, бұл бояулардың таңғажайып өрнектермен таңбалануына әкеледі.

Сүт бөлшектері полярлы молекулалар; осындай бөлшектердің (молекулалардың) әрқайсысының бір ұшы оң зарядталған, ал екіншісі теріс зарядталған. Қарама-қарсы молекулалар бір-біріне тартылғандықтан, сабын молекулаларының оң зарядталған ұштары сүттегі майдың теріс зарядталған бөлшектеріне тартылып, оларды жылжыта бастайды. Қозғалыс кезінде май бөлшектері итереді және бояғыш бөлшектер. Осыған байланысты бояғыш сүтпен араласады және әдемі өрнектер алынады.

Сиқырлы тәжірибе 4. Сүтпен жазылған құпия хабар.

Жұқа щетканы алып, кәдімгі қағаз парағына бір нәрсе жазыңыз немесе сызыңыз. Жазу құрғаған кезде ол іс жүзінде көрінбейді. Әріптер көрінді керек қыздырса парақ қағаздың үстінде свечкой немесе прогладить соң үтікпен үтіктейді. Содан кейін сүт әріптері қараңғыланып, көрінетін болады.

Бұл сүттің қағаз жанып тұрған температурадан әлдеқайда аз температурада күйіп кетуінен болады. Сондықтан сүт бар жерлер қара түске айналады, ал қағаз әлі де АҚ болып қалады. Сонымен, сіз сүт ішіп қана қоймай, құпия хабарламалар жаза аласыз! Маған тәжірибе жүргізу өте ұнады. Симпатикалық сияның құпиясын ашу әсіресе қызықты болды. Әрине, анам мен технология пәнінің мұғалімі Т маған көп көмектесті.

















Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
29.00.2025
77
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі