Материалдар / "Даяшы" біліктілігі бойынша технологиялық нұсқау карталары
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

"Даяшы" біліктілігі бойынша технологиялық нұсқау карталары

Материал туралы қысқаша түсінік
Тамақтандыруды ұйымдастыру "Даяшы"біліктілігіне өндірістік сабақтарда пайдаланатын технологиялық гұсқау карталары
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
02 Наурыз 2022
397
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Технологиялық нұсқау картасы № 1.


Тақырып. Банкет дастарханын орнату технологиясы

Мақсаты: кәсіби дастархан жаю дағдыларын меңгеру.

Тапсырма: даяшылардың толық қызметімен банкетке 6 орындық үстел дайындау, т.б. келесі мәзірге сәйкес тағамдар мен сусындардың толық өзгеруімен: салқын тiске басар, ыстық балық тағамы, ыстық ет тағамы, десерт, нан, су, арақ, ақ, қызыл шарап, шампан.



Әдістемелік қамтамасыз ету

6 жергілікті дөңгелек үстел, 6 орындық, қосалқы үстел

Дастархан-2, майлықтар-6, қол тежегіштері-2

Ауыстыру тақталары-6

Тағамдар-6, пирожныйлар-6

Суға арналған стақан-6, шампанға арналған стақан-6

Ақ шарапқа арналған стақандар-6, қызыл шарапқа арналған стақандар -6

Арақ стақандары -6

Дәмдеуіштерге арналған құрылғы -1

Үстелге арналған науалар -2

Үстел пышақтары -6, үстел шанышқылары -6

Балық пышақтары -6, балық шанышқылары -6

Тіс пышақтары -6, тісбасар шанышқылары -6

Десерт пышақтары -6, десерт шанышқылары -6

Сәндік шам -1


реттілігі

Даяшы әрекеттері


1. Үстелдерді дастарханмен жабу

дайындаңыз


- банкет дастарханын бір тәсілмен қою,

- пайдалы үстелді қою

- банкет үстеліне орындықтарды қою


2.Ыдыстарды қызмет көрсетуге

- пластиналарды жылтырату үшін қол тежегішін пайдалану

- тәрелкелерді тұрмыстық үстелге қадалап қою

- жылтырату құрылғылары

- ас құралдарын майлық төселген үстелге қойыңыз

- көзілдірікті жылтырату

- майлықпен жабылған қызмет көрсету науасына стақандарды төңкеріп қойыңыз

3. Үстелді орнату


-қол тежегішті пайдаланып сол қолыңызға табақтардың дестесін алыңыз

- үстелді сағат тілімен оң жаққа оң қолмен айналдыра отырып, әр тақтайшаны үстелдің шетінен 2 см-ден алыс емес орындықтың ортасына қойыңыз.

-осылай әрекет етіп, алмастырғыш табақтардың үстіне жеңіл тағамдарды салыңыз

- Пирог тарелкаларын оң қолыңызбен алыңыз да, үстелді сағат тіліне қарсы жылжытып, әр пирог табақшасын сол қолыңызбен алмастырғыш табақшадан 15-20 см сол жаққа қойыңыз.

4. Ас құралдары бар үстелді орнату (пышақтар, десерт шанышқылары)


- сол қолыңызға ас құралдары бар науаны алыңыз (дайын пышақтар мен десерт шанышқылары)

- сағат тілімен оң жаққа (алмастыру тақтасынан) оң қолмен жылжи отырып, пышақтарды пышақпен пластинаға солдан оңға қарай келесі ретпен орналастырыңыз: үстел пышағы, балық пышағы, тағамдар пышағы

- десерт шанышқыны пышақтарға перпендикуляр солға тұтқасымен тәрелкенің артына қойыңыз.

5. Ас құралдары бар дастархан жайылымы (шанышқылар, десерт қасықтары)

орнату


- үстел бойымен сағат тіліне қарсы сол жақтан оңға қарай жылжи отырып, сол қолыңызбен ас құралдарын келесі ретпен беріңіз: түскі ас, балық шанышқысы, тағамдар шанышқысы ауыстыру табағына жақынырақ. Десерт шанышқысының жанына тұтқасы оңға қарай десерт қасықты қойыңыз.

6. Үстелді стақанмен орнату


-Сол қолмен қол тежегішімен суға арналған 5 стаканды төңкеріп, ал оң жақта 6 стаканды үстелді сағат тілімен айналдыра отырып, әр стақанды үстел пышағы алдына қою керек, одан кейінгі барлық стақандар мен стақандар қойылады. «орган құбырлары» принципі бойынша оңға және төменге

7 Майлықтары бар үстелді орнату

-салфеткалар қызметтік үстелге бүктеліп, қызмет көрсететін науаға салынуы керек

- сол қолыңызға майлықтары бар лотокты алып, үстелді сағат тілімен айналдыра отырып, әр майлықты оң қолмен оң жақтағы тісбасар тарелкаға салу керек.

8. Үстелді орнатуды аяқтау


- үстелдің ортасына шам қою, (гүлдер)

- аксессуарларды бір қолмен үстелдің үстіне бүйірінен тұрып, бұрын қойылған тағамдарға тигізбей қою керек.



Ескерту

Тапсырманы орындауға дайындық кезеңі 15 минуттан аспауы керек, тапсырманың өзін орындау уақыты 20 минуттан артық болуы керек, сонымен бірге дастарханға жайылған барлық заттармен жұмыс істеу санитарлық-гигиеналық ережелерге, эстетикалық талаптарға сай болуы керек екенін есте ұстаған жөн. Қонақтың оң жағында қызмет ету оң қолмен, ал сол жағында сол қолмен жасалады. Сәйкесінше, даяшының үстел айналасындағы қозғалыс бағыты өзгереді.

Технологиялық - нұсқау картасы № 2.


Тақырып. Үстел басында қонақтарға қызмет көрсету технологиясы

Мақсаты: тағамдарды, тағамдарды, сусындарды ұсыну және қолданылған тағамдар үстелінен тазалау дағдыларын меңгеру.

Тапсырма: алдын ала тапсырыс бойынша 4 адамға үстелге қызмет көрсету: балық табақ, гарнир қосылған табиғи лангет, қара кофе, шоколад кәмпиттер, нан, минералды су, арақ, ақ қызыл шарап.


Әдістемелік қамтамасыз ету

4 - дөңгелек үстел, 4 орындық, қосалқы үстел

Дастархан-2, майлықтар-4, қол тежегіштері-2

1-науаға арналған майлық, 1-науаға арналған майлық

Ауыстыру тақталары-4

Тағамдар-4, пирожныйлар-4

Қызмет көрсету науасы 1

Сопақша салқын тағам 1

Кофе шыныаяқ 4 кофе қасық 4

Суға арналған стақан-4

Ақ шарапқа арналған стақандар-4,

Арақ стакандары -4 1 аяғындағы тәттілерге арналған ваза

дәмдеуіштерге арналған құрылғы -1,

Үстел пышақтары -4, үстел шанышқылары -4

Тіс пышақтары -6, тісбасар шанышқылары -6

Бөлімге арналған қасық 1

Бөлгіш шанышқы 1

Сәндік шам -1

Нан себеті 1, нан қысқыштары

Гүлдері бар ваза 1

Сусындарға арналған шыны бөтелкелер және аспаздық тағамдардың көшірмелері

реттілігі

Даяшы әрекеттері


1.Дастарханды қызмет көрсетуге дайындау


- банкет үстелін бір әдіспен дастарханмен жабу,

- пайдалы үстелді қою

- банкет үстеліне орындықтарды қою

- 4 адамға арналған үстелді брондаңыз

-жұмыс үстелін дайындау (үстелдің үстіне қол тежегіштерін, науаларды, қасықты, шанышқыны, нан қысқыштарын, бөтелкелерді қою)

- экспромтты таратуға мыналар жатады: нанға арналған себет, сопақ табақ, шағын түскі ас табақтары, табақшалары мен қасықтары бар кофе шыныаяқтары, тәттілерге арналған ваза.

2. Нанды бәлішке арналған тәрелкелеріне орналастырыңыз


- сол қолыңызға бір себет нан алыңыз, ал қысқыштың көмегімен әрбір пирожный табаққа 2 бөліктен салыңыз; үстелге сол жағымен тұрыңыз және үстелді сағат тіліне қарсы айналдырыңыз


3.Стакандарға су құйыңыз


- оң қолыңызға бір бөтелке минералды су алыңыз (сол қолыңызда бірнеше рет бүктелген қол тежегіші) және үстелді сағат тілімен айналдыра отырып, су стакандарын 2/3 толтырыңыз.


4. Қонақтарды қарсы алу, қызмет бастау (арақ беру)


-қонақты қарсы алу, орындарына тұруға көмектесу

- бүктелген қол тежегіші тұрған сол қолға бір бөтелке арақ қойыңыз

- оң қолыңызбен қол тежегішті мойыннан ұстап, негізгі қонаққа оң жақтан жақындаңыз және бөтелкені көрсетіңіз (қонаққа бөтелкенің затбелгісін көрсету)

Бөтелкені оң қолыңызға алыңыз (қол тежегішін артыңызда ұстап, сол қолыңызды алыңыз)

- бір стақан араққа арақтың 2/3 бөлігін құйыңыз

- соңғы тамшыны айналдырыңыз және бөтелкені сол жақтағы бұрынғы орнына бұрынғы орнына қайтарыңыз

-үстелді сағат тілімен айналдыра отырып, қызмет көрсетуді жалғастырыңыз

5. Салқын тағамдарды ұсыну


- қол тежегішті бірнеше рет бүктеп, сол қолыңызға суық балық табақ салынған сопақ табақты қойыңыз

- порциялауға арналған құрылғыларды орналастыру үшін ыдысқа

- басты қонаққа сол жақтан жақындап, ыдысты ұсыну - пирог тарелка мен шанышқыға тигізбей тағамды қонақтың табағына барынша жақындату.

-оң қолыңызға порциялау құрылғыларын алыңыз және тағамдарды қонақтың табағына жіберіңіз

-үстелді сағат тіліне қарсы жылжыту арқылы қызмет көрсетуді жалғастырыңыз

6. Қолданылған ыдыстар мен ас құралдарын тазалау


-тазалау алдында табақтардың шынымен бос екеніне және ас құралдарының бір-біріне параллель орналасқанына және тұтқалары оң жақта екеніне көз жеткізіңіз.

- ыдыс жууды кез келген қонақтан бастауға болады

- оң жақта оң қолыңызбен үстелден ас құралдары бар тәрелкені алыңыз

- қонақтың артында пластинаны қол тежегіші орналасқан сол қолға жылжытыңыз

- тақтайшаны сол қолдың алақанының бір бөлігіне сұқ, ортаңғы және сақина саусақтардың үстіне қойыңыз, кішкентай саусақ пен бас бармақ алақанның екінші бөлігімен бірге барлық басқа пластиналар үшін тегіс платформаны құрайды.

- сағат тілімен қозғалуды жалғастыра отырып, екінші қонаққа жақындаңыз, екінші табақты алыңыз, екінші табақты қонақтың арқасына бірінші табақтың үстіндегі алақанның бос бөлігіне қойыңыз, ас құралдарын екінші табақтан біріншіге ауыстырыңыз және т.б.

- тазалаудың соңында тәрелкелер ас құралдарымен бірге даяшының сол қолына екі қадалануы керек.

7.Асханалық шарабты ұсынуы

- сол қолға қол тежегішімен екі бөтелке шарап алып, сол жақтан басты қонаққа жақындап, шарапты ұсыну керек.

Даяшы қонақ таңдаған шарапты оң қолына алып, оң жағындағы қонаққа жақындап, шарап стақанына құяды. көлемінің 2/3 бөлігін толтырады

- содан кейін бөтелке стақанның шетіне тиіп кетпеуіне және шараптың соңғы тамшысы үстелге түспеуіне көз жеткізіп, сағат тіліне қарсы қозғала отырып, қызмет көрсетуді жалғастыру керек.

8. негізгі ыстық тағамды беру


- даяшы сол қолына үш табақты алады, төртінші табақты оң қолымен алады

- негізгі қонаққа оң жақтан жақындау және лангетаның бір бөлігін оң қолымен үстелдің шетінен 2 сантиметрден аспайтын қашықтықта қою (гарнир табақтың жоғарғы жартысында, ал негізгі тағам болуы керек). (лангэт) төменгі жартысында болуы керек)


9 .Қолданылған ыдыстарды тазалау


- бұл кезеңде кішкене түскі ас табақтарын, ас құралдарын, дәмдеуіштер табақтарын және арақ стақандарын алып тастау керек (сіз қызмет көрсету науасын пайдалануға болады)

- бәліш табақтарын сол жақтан алып тастау керек, сол қолмен үстелді сағат тіліне қарсы айналдыру керек - арақ стақандары мен дәмдеуіштерді оң жақтан оң қолмен үстелді айналдыра отырып, сағат тілімен жылжыту керек.

- оң жақтағы қонаққа жақындап, даяшы үстелдегі үгінділерді бәліш табаққа сыпырып, қол тежегішімен тығыз роликке айналдырады

-содан кейін сағат тілінің бағытымен тазалауды жалғастырады

10. кофе мен тәттілерді беру


- даяшы шыныаяқтың сабының солға, ал қасықтың сабы оңға бағытталғанын қадағалай отырып, оң қолын оң жағына қойып науадан кофе шыныаяқтарын береді.

- даяшы бір қолымен тәттілер салынған вазаны үстелдің ортасына жақындатады


Ескерту.

Бұл тапсырманың нәтижесі студенттердің ыдыс-аяқты сырттан және табаққа салу әдістерін меңгеруі, сусындарды төрт түрлі жолмен беру және қолданылған ыдыстарды тазалау әдісін жаттықтыру болады.


Технологиялық нұсқау карта № 3.


578тг - Сатып алу
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!