Материалдар / «Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі»
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

«Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі»

Материал туралы қысқаша түсінік
1. Оқушылардың дұрыс тамақтану туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту; 2. Оқушылардың ойлау, есте сақтау, салыстыру және таным белсенділігін арттыру; 3. Тазалық гигиенасын сақтау, тазалыққа баулу.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
21 Желтоқсан 2021
909
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Тақырыбы: «Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі»


Мақсаты: Дұрыс тамақтану туралы білімдерін жүйелеу, кеңейту. Тазалық гигиенасы туралы ережелерді қайталау.

2. Дүниетанымын, ой-өрісін пәнге деген қызығушылығын арттыру.

3. Дұрыс тамақта білуге тәрбиелеу.


Көрнекілігі: Интербелсенді тақта, электрондық оқулық, суреттер


Әдісі:сұрақ-жауап, әңгімемелеу, түсіндіру, топтастыру,түртіп алу


Барысы: Ұйымдастыру кезеңі

Үй тапсырмасын тексеру

а/ топтастыру

б/сұрақ-жауап арқылы

Жаңа сабақ

а/Электрондық оқулықпен түсіндіру

б/Мынау не? Дидактикалық ойын

Оқулықпен жұмыс

а/Мәтінді дауыстап оқу

б/Жаңа мағлұматты белгілеу

в/ «Азық – түліктерді жина» ойыны

Дәптермен жұмыс

а/Кесте толтыру

Сергіту сәті

Сауалнама

Үйге тапсырма

Рефлексия

Бағалау

Дәрумендер – адам ағзасы үшін қажет, химиялық структурасы әртүрлі биологиялық белсенді заттар. Олар адам ағзасына күнделікті тұтынатын тағамдардан беріледі. Дәрумен жетіспеушілігі – құнарсыз тағамдармен тамақтанудан туындайды. Оның салдары адам ағзасының қартаю процесін жылдамдатады, әртүрлі ауруға шалдығу қаупін күшейтеді. Адам ағзасы тағамдармен бірге үнемі дәрумендерді қажет етеді. Дәрумендердің ағзаға тәуліктік қажет нормадан аз түсуі гиповитаминозға шалдықтырады.Гиповитаминоз бен авитаминоздың көктем айларында көптеп кездесуінің басты себебі адамдардың қыс мезгілінде көкөністі, жеміс-жидекті мөлшерінен аз пайдалануынан орын алады. Авитаминоз дәрумендердің жетіспеушілігінен ғана емес, кейде ағзаның дәрумендерді табиғи, физиологиялық, психологиялық және тағы басқа да факторларға байланысты көп қажет етуінің салдарынан да туындайды. Мысалы, ауа температурасының жоғары немесе төмен болуы, ауыр, қауіпті жұмыстар атқару, жүйкенің жұқаруы, күйзеліске ұшырау мен әйелдердің жүктілік және бала емізу кезінде.Сонымен қатар авитаминоз салдарынан адам ағзасында зат алмасу процесі бұзылып, иммунитет төмендейді, адам әртүрлі созылмалы және жұқпалы ауруларға шалдығуы мүмкін. Авитаминоз белгілері: ұйқышылдық, үнемі шаршап жүру, безеудің пайда болуы, көру қабілетінің төмендеуі, шаштың түсуі, ашуланшақтық, тырнақтың сынуы және т.б. Ескерте кетер жайт – дәрумендердің адам денсаулығының басты кепілі екендігін қашанда жадыңызда сақтағаныңыз абзал. Сондықтан авитаминоздың алдын алу үшін әркез дұрыс тамақтанып, көкөніс, жеміс-жидекті жиі пайдаланып, дәрігерлік тексеруден өтіп тұрған дұрыс.Тағамдардың ішінде чипсы, газды сулар және өте майлы, қанты көп тағамдар адам ағзазына зиянды.

  • Міне, балалар, біз денсаулық туралы тегіннен тегін әңгімелеп отырған жоқпыз. Бүгінгі сабағымызда денсаулығымызды қалай сақтаймыз, не нәрселерден аулақ болуымыз керек, сол жөнінде әңгімелекпіз.Ендеше, денсаулықты сақтау өз қолымызда.

  • Адамдар толық немесе жүдеу, дені сау немесе аурушаң болатынын байқаған боларсың. Дені сау болып өсуі үшін адамға қоректік заттар керек. Олар азық-түліктің әр түрінде болады.


/Электрондық оқулықпен жұмыс/


Денсаулықтың негізі- дұрыс тамақтану

1.Қолыңды сабындап жу

2.Қисаймай, түзу отыр

3.Қасықты оң қолыңмен ұста

4.Тамақ ішіп отырып сөйлеме, күлме, кітап,газет оқыма

5.Шамадан тыс тойып ішпе

6.Нанды үзіп же

7.Тамақтан соң аузыңды шай, қолыңды жу.

-Қазір оқулықтағы 77 бетті ашамыз. «Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі» тақырыбын ең алдымен мен оқып беремін. Ал сендер өздеріңе жаңа мағлұматтарды белгілеп отырыңдар.

Мәтін бойынша сұрақтар:

1. Ас дайындайтын адамды кім дейміз?

2. Сендердің үйлеріңде тамақты кім дайындайды?

3.Азық-түліктің қандай түрлері болады?

«Азық – түліктерді жина» ойыны Қайсысы өсімдік тектес, қайсысы жануар тектес азық-түлік екі корзинаға салу.

4.Тамақ алдымызға қалай келеді?

5.Сендер неше мезгіл тамақ ішесіңдер?

6.Сабақтан кейін бірден тамақ ішуге отырасыңдар ма?


Дәптермен жұмыс. Кестені толтыру.


Дұрыс тамақтану

Дұрыс тамақтанбау




Сауалнама:

1.Нансыз тамақ ішесің бе? 2.Қандай көкөністерді күнделікті жейсің? 3.Қандай жемістің шырынын ішесің? 4.Күніне неше рет сүт ішесің? 5.Сен балықты жақсы көресің бе? 6.Шайға қантты көп саласың ба?

«Ауырып ем ізедегенше, ауырмайтын жол ізде» мақалын талдау

Үйге тапсырма: Мәтінді оқу, кестені толтыру

DrawObject1





Рефлексия:

Ас-адамның арқауы Аспен күш артады Тағам іш жағымды Тазартар жаңынды

«Өзіңді,тамағыңды таза ұста, ішкен-жеген сайын және де ертеңгі – кеш ауызыңды тазалап шайқа. Таза ауада көбірек жүр, қимылда-деген тілекпен
Тренинг: Мен саған ... тілеймін. «Жүректен – жүрекке»

Сонымен балалар,бүгінгі сабақтан алған білімдеріңді өмірде пайдалана біліңдер.Дұрыс тамақтану -денсаулық кепілі.













Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!