Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі» факультатив
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі»
қолданбалы курс бағдарламасы
(10 сыныпқа арналған )
Түсінік хат.
Қазіргі жағдайларда тамақтану мәселесі бірқатар себептерге байланысты бірінші орынға шықты, атап айтсақ: экологиялық ортаның бұзылуы, организмге қажет компоненттердің жеткіліксіз түсуі, дұрыс тамақтанбау, сапасы төмен азықтар және т.б. Экология нашарлайды, ал соның нәтижесінде біздің денсаулығымыз бен күшіміз толық жойылады. Организмнің көбінесе, ондағы пайда болатын және оған тамақпен, сумен, ауамен және дәрі-дәрмек заттарымен баратын зиянды заттарды шығаруды қамтамасыз етуге күші жеткіліксіз. Сау адам жейтін асына жиі зейінсіз қарайды. Ал, ауырып, күнделікті жарнама беттерінен түспейтін ең жаңа препараттарды іздей бастайды, сонымен, тамақ сияқты сенімді және тұрақты емдеу құралы туралы ұмытады. Күн сайын, белгілі бір көлемде және ара қатынаста организмге 70-ке жуық қоспа түсуі керек, олардың басым бөлігі организмде синтезделмейді және өмірлік қажетті болып табылады. Организмді осы азық-түлік заттарымен қолайлы жабдықтау түрлі тамақтану кезінде ғана мүмкін. Тамақтану режимі дегеніміз тамақ ішудің жиілігі, еселілігі және алмасуы. Тамақтану режимі азық-түлік заттарына және энергияны қажет ету сияқты жасқа, өндіріс ерекшеліктеріне байланысты түрін өзгертеді. Дұрыс тамақтанудың көрсетілген негізгі принциптерін сақтау оны құнды етеді.
Курстың мақсаты:
-
Дұрыс тамақтану мен салауатты өмір салтын ұйымдастыруға бағытталған тамақтану биохимиясы саласындағы білім мен іскерлікті дамыту.
-
Тағам биохимиясы; зерттеу жұмысының қарапайым нұсқаларын жүргізу үшін қажетті білім-білік дағдыларды игеру;
-
Биохимиялық эксперимент арқылы салауатты өмір салты дағдыларын қалыптастыру.
Курстың міндеті:
-
Оқушылардың оқу-зерттеу құзыреттілігін қалыптастыру үшін жағдай жасау;
-
Білім алушылардың биохимиялық ғылым негіздерін: маңызды факторларды, ұғымдарды, заңдар мен теорияларды, ғылым тілін, биологиялық және химиялық білім беру стандартына сәйкес жүргізу ;
-
Жалпы дүниетанымдық сипатты қолжетімді меңгеруін қамтамасыз ету;
-
Пәндік іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыруға ықпал ету: химиялық жабдықтармен жұмыс істеу, химиялық құбылыстарды бақылау және сипаттау, оларды салыстыру, күрделі емес химиялық тәжірибелер қою, зертханалық, практикалық жұмыстар мен экскурсиялар жүйесі арқылы бақылау жүргізу; жалпы оқу іскерліктерін дамыту.
Бағдарламаның
өзектілігі:
-
Адам анатомиясы,медицина ,экология пәндері арқылы теориялық білімдерін жетілдіру.
-
Денсаулығы түзу,жан дүниесі рухани бай,жеке даралық қабілеті зор болу үшін салауатты өмір салтын ұстау дағдыларын қалыптастыру.
-
Өз денсаулығын сақтауға және тазалық гигиенасын,еңбек пен демалысты дұрыс ұйымдастыруға баулау.
«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі» қолданбалы курс бағдарламасының тақырыптық жоспары (34 сағат)
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағат |
Уақыты |
Өткізу |
|
|
саны |
|
әдісі |
Кіріспе (1 сағат) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
Дұрыс тамақтану гигиенасы |
1 |
|
Дәріс |
І бөлім. Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі (12сағат) |
|
|
|
|
2 |
Судың адам өмірі үшін маңызы |
1 |
|
Дәріс |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Нәруыздардың биологиялық маңызы |
1 |
|
Дәріс |
|
|
|
|
|
4 |
Көмірсулар – энергия көзі |
1 |
|
Дәріс |
|
|
|
|
|
5 |
Майлар – қоректік негізі |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
6 |
Витаминдердің адам ағзасы үшін пайдасы |
1 |
|
Дәріс |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
Тамақ өнімдерінің биологиялық топтары |
1 |
|
Өзіндік |
|
|
|
|
жұмыс |
|
|
|
|
|
8 |
Экологиялық тағам қоспалары |
1 |
|
Шолу |
|
|
|
|
|
9 |
Адам ағзасы үшін қауіпсіз тағам қоспалары |
1 |
|
Өзіндік |
|
|
|
|
жұмыс |
10 |
Фаст –фуд тағамдарының зияны |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
Энергетикалық сусындардың қаупі |
1 |
|
Дәріс |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12 |
Судың көмегімен ағзаны емдеу |
1 |
|
Дәріс |
|
|
|
|
|
|
ІІІ бөлім: Тамақтану гигиенасы (6 сабақ) |
|
|
|
13 |
Тамақтанудың принциптері |
1 |
|
Дәріс |
14 |
770 ₸ - Сатып алу
Материал ұнаса әріптестеріңізбен бөлісіңіз
Ашық сабақ, ҚМЖ, көрнекілік, презентация
жариялап табыс табыңыз!
Материалдарыңызды сатып, ақша табыңыз.
(kaspi Gold, Halyk bank)
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материал іздеу Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз Барлығы 663 959 материал жиналған
Осы аптаның ең үздік материалдары Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін тақырыптармен дайындаймыз Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады Толығырақ |