Материалдар / «Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі» факультатив
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі» факультатив

Материал туралы қысқаша түсінік
«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі» қолданбалы курс бойынша 34 сағаттық жылдық жоспар
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
06 Ақпан 2023
703
17 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі»

қолданбалы курс бағдарламасы

(10 сыныпқа арналған )




Түсінік хат.


Қазіргі жағдайларда тамақтану мәселесі бірқатар себептерге байланысты бірінші орынға шықты, атап айтсақ: экологиялық ортаның бұзылуы, организмге қажет компоненттердің жеткіліксіз түсуі, дұрыс тамақтанбау, сапасы төмен азықтар және т.б. Экология нашарлайды, ал соның нәтижесінде біздің денсаулығымыз бен күшіміз толық жойылады. Организмнің көбінесе, ондағы пайда болатын және оған тамақпен, сумен, ауамен және дәрі-дәрмек заттарымен баратын зиянды заттарды шығаруды қамтамасыз етуге күші жеткіліксіз. Сау адам жейтін асына жиі зейінсіз қарайды. Ал, ауырып, күнделікті жарнама беттерінен түспейтін ең жаңа препараттарды іздей бастайды, сонымен, тамақ сияқты сенімді және тұрақты емдеу құралы туралы ұмытады. Күн сайын, белгілі бір көлемде және ара қатынаста организмге 70-ке жуық қоспа түсуі керек, олардың басым бөлігі организмде синтезделмейді және өмірлік қажетті болып табылады. Организмді осы азық-түлік заттарымен қолайлы жабдықтау түрлі тамақтану кезінде ғана мүмкін. Тамақтану режимі дегеніміз тамақ ішудің жиілігі, еселілігі және алмасуы. Тамақтану режимі азық-түлік заттарына және энергияны қажет ету сияқты жасқа, өндіріс ерекшеліктеріне байланысты түрін өзгертеді. Дұрыс тамақтанудың көрсетілген негізгі принциптерін сақтау оны құнды етеді.

Курстың мақсаты:

  • Дұрыс тамақтану мен салауатты өмір салтын ұйымдастыруға бағытталған тамақтану биохимиясы саласындағы білім мен іскерлікті дамыту.

  • Тағам биохимиясы; зерттеу жұмысының қарапайым нұсқаларын жүргізу үшін қажетті білім-білік дағдыларды игеру;

  • Биохимиялық эксперимент арқылы салауатты өмір салты дағдыларын қалыптастыру.


Курстың міндеті:

  • Оқушылардың оқу-зерттеу құзыреттілігін қалыптастыру үшін жағдай жасау;

  • Білім алушылардың биохимиялық ғылым негіздерін: маңызды факторларды, ұғымдарды, заңдар мен теорияларды, ғылым тілін, биологиялық және химиялық білім беру стандартына сәйкес жүргізу ;

  • Жалпы дүниетанымдық сипатты қолжетімді меңгеруін қамтамасыз ету;

  • Пәндік іскерліктер мен дағдыларды қалыптастыруға ықпал ету: химиялық жабдықтармен жұмыс істеу, химиялық құбылыстарды бақылау және сипаттау, оларды салыстыру, күрделі емес химиялық тәжірибелер қою, зертханалық, практикалық жұмыстар мен экскурсиялар жүйесі арқылы бақылау жүргізу; жалпы оқу іскерліктерін дамыту.


Бағдарламаның өзектілігі:

  • Адам анатомиясы,медицина ,экология пәндері арқылы теориялық білімдерін жетілдіру.

  • Денсаулығы түзу,жан дүниесі рухани бай,жеке даралық қабілеті зор болу үшін салауатты өмір салтын ұстау дағдыларын қалыптастыру.

  • Өз денсаулығын сақтауға және тазалық гигиенасын,еңбек пен демалысты дұрыс ұйымдастыруға баулау.


«Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі» қолданбалы курс бағдарламасының тақырыптық жоспары (34 сағат)

Сабақтың тақырыбы

Сағат

Уақыты

Өткізу



саны


әдісі

Кіріспе (1 сағат)









1

Дұрыс тамақтану гигиенасы

1


Дәріс

І бөлім. Дұрыс тамақтанудағы денсаулықтың рөлі (12сағат)




2

Судың адам өмірі үшін маңызы

1


Дәріс
















3

Нәруыздардың биологиялық маңызы

1


Дәріс






4

Көмірсулар – энергия көзі

1


Дәріс






5

Майлар – қоректік негізі

1








6

Витаминдердің адам ағзасы үшін пайдасы

1


Дәріс











7

Тамақ өнімдерінің биологиялық топтары

1


Өзіндік





жұмыс






8

Экологиялық тағам қоспалары

1


Шолу






9

Адам ағзасы үшін қауіпсіз тағам қоспалары

1


Өзіндік





жұмыс

10

Фаст –фуд тағамдарының зияны

1













11

Энергетикалық сусындардың қаупі

1


Дәріс











12

Судың көмегімен ағзаны емдеу

1


Дәріс







ІІІ бөлім: Тамақтану гигиенасы

(6 сабақ)




13

Тамақтанудың принциптері

1


Дәріс

14

578тг - Сатып алу
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!