Амандасу, оқушыларды
түгендеу
(Сабаққа психологиялық
көңіл-күй)
«Еске түсіру сәтін
орындау» әдісі
1.Бейорганикалық заттар
дегеніміз не?
2.Органикалық заттар дегеніміз
не?
3.
Адам организімінде қандай
органикалық заттар бар?
4 Ертінді дегеніміз
не?
5.Еріткіш дегеніміз
не?
6. Суда еритін, аз
еритін,ерімейтін заттарды
ата?
7. Асқазан сөлі қандай
ертіндіге жатады?
8.Ара шаққанда қандай қышқылды
шашыратады?
«Миға шабуыл»
әдісі арқылы өткен тақырыппен жаңа
сабақты байланыстыру мақсатында ой қозғау сұрақтарын ұжымдық
талқылау.
1. Агрегаттық күйі бойынша
ертінділер қалай бөлінеді?
Жаңа тақырып бойынша
мұғалім түсіндірмесі. Қышқылдар құрамында жай және
күрделі заттармен байланысқан сутек атомдарынан тұрады. Тұз
қышқылы,күкірт қышқылы сірке қышқылдары жатады.Сілтілер металл
атомдарынан және гидроксидтерден тұрады.Сулы ертіндінің
ортасы:қышқыл,бейтарап, сілті болып бөлінеді.Бұл ортаны әмбебап
индикатор арқылы Рн көрсеткішін анықтайды.Әмбебап индикатор-Рн
мәнінің түсін өзгертетін бірнеше индикатор
қоспасы.
ТЖ «Топтас, талқыла, бөліс»
әдісі
Топтарға тапсырма бөлініп
беріледі, оқушылар алдымен жеке, топта оқиды, талдайды.
Баяндамашылар өз тақырыбын басқа топтарға
түсіндіреді.
1-топ
«Зерттеушілер»
2-топ «Медицина
қызметкерлері»
3-топ
«Диетолог»
4-топ
«Журналистер»
ЖЖ «Көршінмен бөліс»
әдісі
Берілген мәліметтерді
пайдаланып ертінділердің рН көрсеткішін
табыңыздар
Ертінділер
|
Әмбебап индикатор
түсі
|
Рн
көрсеткіші
|
А
|
Жасыл
|
|
Б
|
Қызыл
|
|
В
|
Сары
|
|
Г
|
Көк
|
|
Д
|
қызғылт
сары
|
|
«Кім жылдам»
әдісі
Жеке
жұмыс
«Бір күндік тамақ
рационым» тақырыбында кесте
толтырыңыздар
Қышқылдығы басым
тағам өнімдері
|
Сілтілер басым
тағам өнімдері
|
|
|
«Ашық микрофон»
әдісі
1.Ертінді ортасының
неше түрі болады?
2.Қышқылдар
дегеніміз не?
3.Сілтілер дегеніміз
не?
4.Әмбебап индикатор дегеніміз
не?
5.Рн =7 ге
тең болғанда қандай ортаға
жатады?
6.Адам қаның қалыпты
Рн көрсеткіші неше?
7.Қышқыл, сілтіге
қандай тағамдар өнімдері
жатады?
8.Сүйек, бауыр рН
көрсеткіші бойынша қандай ортаға
жатады?
9.Әр түрлі газды
сусындардың құрамына қосылатын
қышқыл?
10.Қышқыл немесе
сілті теріге, киімге тигенде не істеу
керек?
Үй
тапсырмасы
77 беттегі
құпия жолдауды үйден
жасау.
Рефлексия
«Конверт»
Не үйрендің?
Не үйренгің келеді?
|
Оқушылар бір-біріне
«Қайырлы күн! Бүгінгі күнге сәттілік!» тілеп жылы лебіздерін
білдіреді
Оқушылар
сұраққа жауап
береді
Дескриптор:
1 топ-тәжірбиенің
жұмыс барысына сүйене отырып жұмыс жасайды-1
б
-сілті ортаны
анықтайды-1б
-бейтарап ортаны
анықтайды -1б
2 топ-адам
организіміндегі Рн көрсеткіштерін
анықтайды -3
б
3 топ-қышқылдығы
басым тағамдарды
анықтайды-1б
-сілтілігі басым
тағамдарды анықтайды -1 б
-бейтарап тағамдарды
анықтайды-1б
4 топ-қышқылмен
сілтіні қандай шаруашылықта қолданылатының анықтайды -3
балл
Дескриптор:
Ертінділердің рН
көрсеткіштерін анықтайды-3 б
Дескриптор:
- бір күндік тамақ
рационындағы қышқыл бар өнімдерді сипаттайды-1
балл
-сілтісі бар тамақ
өнімдерді сипаттайды-1балл
оқушылар сұрақтарға
жауап береді.
стикерге
не
үйренгенің
не үйренгісі
келетінің жазады
конвертке
салады
|