Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
Ғылыми жоба: 6 сынып
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
Қазақстан Республикасының Ғылым Білім министрлігі.
«Ступинка» негізгі мектебі
Тақырыбы: «Ешкі сүтінің емдік қасиеттері»
Дайындаған: 6«А » сынып оқушысы
Кубатбек Әсем Қуанышбекқызы
Ғылыми жетекшісі: Биология пәнінің мұғалімі
Исиркепова Акгул Ахмедбековна
Пікір берген: Аты-жөнін жазыңыз
қаласы -2020жы
«Ступинка» негізгі мектебі
6«А » сынып оқушысы Кубатбек Әсем Қуанышбекқызы
тақырыбы: «Ешкінің емдік қасиеттері»
атты ғылыми зерттеу жұмысына
Пікір
Әсемнің зерттеу жұмысының тақырыбы өте өзекті болып табылады. Оқушы өзінің көргенін түйіндеп қорытынды жасаған.
Зерттеу әдістемесінің сапасына келетін болсақ, деректі, дәлелді, мысалдар келтірілген.
Әдеби сөз саптауы, шешендік шеберлігі, ауызша түсіндіруі жақсы. Жұмыс жақсы деңгейде орындалған. Оқырмандарды қызықтыратын фактілер кездеседі.
Әсем өз жұмысын одан әрі әлі де зерттеп, толықтырады деп ойлаймын.
Пікір беруші: аты-жөні толық
«Ступинка» негізгі мектебі
6«А » сынып оқушысы Кубатбек Әсем Қуанышбекқызы
Тақырыбы: «Ешкінің емдік қасиеттері»
атты ғылыми зерттеу жұмысына
Пікір
Кубатбек Әсем «Ешкінің емдік қасиеттері» тақырыбындағы ғылыми жұмысының мақсаты –ешкінің шығу мәселелерін зерттеп, Ешкі сүтінің емдік қаситтерін толыққанды зерттеу себептерін айқындай отыра, оларды қазіргі таңда халықтың денсаулығын жақсарту мақсатында, ауыр дерттерге көмек көрсету үшін шешу жолдарын көрсеткен.
Әсем бұл тақырыпты таңдаған себебі –тарихи оқиғаларды зерттеп, бүгінгі күнде тарихшылар зерттеп жүрген мәселе болып табылады.
Әсем осы жұмысты жазарда көптеген материалдар жинақтаған.
Әсем өте ізденімпаз, талантты, жауапкершілікті сезінетін шәкірт. Сондықтан мен ұстазы ретінде шәкіртімнен үлкен жетістіктер күтемін.
Оның жазған ғылыми жұмысы халықтың денсаулығын жақсартуға үлесін қосады, өзгелерге үлгі болады деген сенімдемін.
Пікір беруші: Ғылыми жетекшісі
биология пінінің мұғалімі Исиркепова А.А.
Аннотация
«Ешкінің емдік қасиеттері» тақырыбына жазылған зерттеу жұмысы – теориялық білімді, практикалық ұштастырудың дәлелі.
Осы ғылыми шығармашылық жобасында нақты ізденіп зерттеу барысында жеке идея негізінде жасақталған. Сол арқылы оқушы ғылымға қызығушылығын көрсеткен.
Биология пінінің мұғалімі: Исиркепова А.А.
Аннотация
Исследовательская работа на тему "лечебные свойства коз" - доказательство теоретических знаний, практического сочетания.
В этом научном творческом проекте четко изучены и разработаны на основе частной идеи. В ходе мероприятия учащиеся показали интерес к науке.
Учитель биологии: Исиркепова А. А.
Annotation
Research work on the topic "medicinal properties of goats" - proof of theoretical knowledge, practical combination.
In this scientific creative project, clearly studied and developed on the basis of a private idea. During the event, students showed interest in science.
Biology teacher, supervisor: Isirkepovs A.A.
Жоспары:
І. Кіріспе бөлім................................................................................................7бет
ІІ. Негізгі бөлім
1.Ешкі қалай үй жануарына айналды.............................................................8.бет 2.Ешкі-сүтінің пайдасы ....................................................................................9бет
3. Ешкі мен сиыр сүтіндегі қоректік заттарды зерттеу............................12бет 4.Тәжірибе№1,2Сүттегі Кемпірқосақ............................................................13бет
5.Косметикадағы ешкі сүті............ .................................................................17бет
6.Ешкі сүтін қолданудағы сұлулық рецептері..............................................18бет
7.Ешкі сүтінің емдік қасиеттері......................................................................20бет
ІІІ.Қорытынды...............................................................................................21бет
Құрылған идеяға байланысты жобаны сипаттау, суреттер арқылы қорытындылау.
Пайдаланған әдебиет...................................................................................22бет
Кіріспе
Қазіргі уақытта салауатты өмір салты идеяларына деген құштарлық азық-түліктің пайдалы болуына үлкен мән береді. Осыған байланысты ешкі сүтіне деген қызығушылықтың өсуі байқалады. Кейде ешкі сүтінің емдік қасиеттері асыра айтылады, кейде оның пайдасы күмән тудырады. Ешкі үй дәріханасы деп аталады.. Бұл өнімнің қасиеттері қандай, ол қаншалықты пайдалы, кімге пайдалы және кімге пайдалы емес екенін ғылыми тұрғыдан дәлелдеу біздің зерттеуімізге көмектеседі. Зерттеу жұмысы "ешкінің емдік қасиеттері деп аталады».
Зерттеудің өзектілігі бұл тақырып сүттің саулығын тереңірек зерттеуге, осы жануарға деген құрмет пен сүйіспеншілікті оятуға көмектеседі.
Жұмыстың мақсаты: ешкі сүтінің құрамы мен қасиеттерін зерттеуге бағытталған. Зерттеу барысында келесі міндеттер шешілді:
сүттің құрамы мен қасиеттері туралы теориялық мәліметтерді зерттеу;
экспериментті қолдана отырып, сүттің құрамын анықтау;
ешкі диетасын зерттеу;
ешкі сүтін диетада қолдану бойынша ұсыныстар жасау.
Зерттеу нысаны: сүт болды, ал зерттеу тақырыбы оның құрамы мен қасиеттері болды.
Гипотеза: егер сіз ешкі сүтін диетада үнемі қолдансаңыз, көптеген аурулардың алдын алып, денсаулықты жақсартуға болады.
Жұмыста теориялық және практикалық әдістер қолданылды: зерттеу тақырыбы бойынша интернеттің әдебиеттері мен мақалаларын талдау; жиналған материалдарды талдау, салыстыру, салыстыру және жалпылауды қамтитын сауалнама, эксперимент, алынған нәтижелерді сипаттау және фотофиксациялау.
Жұмыстың практикалық маңыздылығы зерттеу нәтижелерін сыныптан тыс жұмыстарда, отбасылық тамақтануда қолдану мүмкіндігінен тұрады. Дұрыс тамақтануды насихаттай отырып, ешкі сүтін диетада қолдану бойынша ұсыныстарды анықтадық.
Жұмыс құрылымы: жұмыс кіріспеден, үш тараудан, қорытындыдан, пайдаланылған әдебиеттер тізімі мен қосымшалардан тұрады.
Ешкі қалай үй жануарына айналды
Үй ешкілері-ежелгі үй жануарларының бірі. Олар шамамен 9000 жыл бұрын үй жануары ретінде өсірілген. Бір қызығы, үй ешкілері тау ешкілерінің бірнеше жабайы түрлерінен шыққан. Үй ешкілерінің қалыптасуына ең үлкен әсер Кавказ, Кіші Азия және Орта Азия тауларында тұратын ешкі болды. Үй шаруашылығының ошағы Кіші Азия болды, алғашқы үй ешкілері Қазіргі Израиль, Сирия, Ливан, Түркия аумағында пайда болды.
Ешкі-өте қарапайым жануар
Малдың басқа түрлерінің ішінде ешкілер, ең алдымен, олардың қарапайымдығымен және ықшам мөлшерімен ерекшеленеді. Құрғақ жерлердегі ешкінің биіктігі 1 м-ге жетпейді, салмағы 25-100 кг, сондықтан ешкілерді тіпті балаларға да күту оңай. Ешкілер жемді өте қажет етпейді: олар шөпті өсімдіктердің көптеген түрлерін, соның ішінде аз өсетін шөптерді жей алады,ағаштардың бұтақтары мен жапырақтарын жей алады.Олар өсімдік тектес кез-келген материалдың дәмін татып көреді.Ешкілер құрғақшылық пен жоғары температураға жақсы төзеді, көптеген тұқымдар аяздан да қорықпайды.
Қазіргі заманда адамның өміріндегі ешкінің маңызы
Ешкі не үшін өсіріледі?
Ешкі-бұл нағыз үй дәріханасы. Керемет қасиеттеріне байланысты ешкі сүті "тірі су"деп аталады.
Ешкі, халық айтқандай, соғыс және қиын кезеңдердегі "киелі жануар. Олар бір миллионнан астам баланы сүтімен тамақтандырып, қарт адамдардың денсаулығын қолдады.
Қазіргі адамның өміріндегі ешкінің маңызы. Ешкі сүтінің пайдасы
Басқа жануарлар сияқты, ешкілер жайылымдарда көптеген дәрілік шөптерді жейді: жусан, , түйеқұс, қалақай, жусан, тәтті жоңышқа…
Жусан |
Жарма |
Дала өсімдігіьогк |
цикорий |
сондықтан олардың сүтін шикілей ішуге болады. Ешкі сүтінің сиыр сүтіне қарағанда белгілі бір артықшылықтары бар, мысалы, ол әлдеқайда жақсы сіңіріледі, кейбір дәрумендер көп, емдік қасиеттері бар, бұл нәрестелердің тамақтануында өте маңызды.
Ешкі сүтінің жоғары сіңімділігі ішінара ақуыз мен майдың неғұрлым нәзік күйде болуымен түсіндіріледі. Ешкі сүтінде кальций мен фосфор көп, олардың қатынасы жоғары, оны табиғат әр жаңа туған адамға бағыттайды. Басқа көрсеткіштер бойынша ешкі мен әйел сүті өте ұқсас. Ешкі сүтін балалар ағзасы неге соншалықты табиғи түрде қабылдайтыны белгілі болады.
Зерттеулер көрсеткендей, ешкі сүті сиыр сүтіне қарағанда алты есе тез сіңеді және бұл ауру нәрестелерді қалпына келтіретін қарттарға диета жасау кезінде өте маңызды.
Ешкі сүтін қолданудың белгілі бір емдік әсері экзема, бронх демікпесі, мигрень, колит, шөп безгегі, ас қорыту жүйесінің бұзылуы, бауыр мен өт қабының аурулары сияқты аурулармен де байқалады. Ешкі сүті ұйқысыздыққа, іш қатуға, тамақтың невротикалық қорытылуына көмектеседі. Сиыр сүтіне "аллергиялық" ересектер мен сәбилердің барлығы дерлік (99%) ешкілерді жақсы қабылдайтыны анықталды.
Өкінішке орай, ешкі сүтінің шын мәнін аз адамдар түсінеді. Тіпті оның қоректік және емдік қасиеттерін мойындайтындар оның дәмі сиырдан гөрі нашар деп санайды. Алайда, тиісті диетада және жануарларды ұстау мен күтудің тиісті санитарлық жағдайында сүт сиыр сүтінен іс жүзінде ажыратылмайды.
Ешкі сүті, әрине, барлық ауруларға қарсы панацея емес, бірақ оның өте құнды, емдік және жағымды өнім екендігі сөзсіз. Дәрігерлер ешкі сүтін ересектер мен балаларға асқазан-ішек аурулары, метаболизмнің бұзылуы, тыныс алу жолдарының аурулары, қалқанша без, жүрек-тамыр жүйесі, туберкулез, аллергия, экзема, ісік ауруларының алдын алу, Радиоактивті сәулелену үшін ұсынады.
Ешкі сүті өмірді ұзартады дейді. Ешкі сүтін көп тұтынатын аймақтарда жүзжылдықтардың көп болуы кездейсоқ емес, бактерицидті және зиянды микрофлораны өлтіреді. Ешкі сүтінде сиыр сүтінде жоқ биологиялық белсенді заттар бар. Олар сүтті ұзақ уақыт сақтайды.
Дәрігерлер отандық ешкі сүтінің ерекше емдік қасиеттерін көрсетеді. Бірқатар зерттеушілердің пікірінше, ешкі сүті белгілі бір май қышқылдарының көптігіне байланысты бірқатар ауруларды, соның ішінде өт тастарын, ас қорыту бұзылыстарын, кисталар мен фибромаларды, балалар эпилепсиясын емдеуде өте пайдалы болуы мүмкін. Денедегі артық холестериннің резорбциясына ықпал етеді.
Швейцарияның тау курорттарындағы ешкі сүті тұтыну, анемия және рахитпен ауыратын науқастарды ұзақ уақыт емдеді. Швейцариялықтар сиыр сүтіне ешкі сүтін ірімшікке тапсырған кезде қосты. Мүмкін, сондықтан швейцариялық ірімшіктер өздерінің дәмімен танымал болды. Йогурт сияқты танымал өнім де өз тарихын ешкі сүтінен алады. Жаңа піскен ешкі сүті бактерицидтік қасиетке ие. Оның құрамында биологиялық белсенді заттар бар. Олардың арқасында сүт ұзақ уақыт бойы балғын болып қалады. Ол бөлме температурасында үш күн бойы қышқыл болмайды, ал тоңазытқышта бір аптадан артық сақтауға болады. Ешкі сүтінде калий көп, оның рөлі әсіресе жүрек-тамыр жүйесінің қызметінде үлкен рөл атқарады.
Дәрігерлер ешкі сүтін ересектер мен балаларға асқазан-ішек аурулары, метаболизмнің бұзылуы, тыныс алу жолдарының аурулары, қалқанша без, жүрек-тамыр жүйесі, туберкулез, аллергия, экзема, ісік ауруларының алдын алу үшін ұсынады
Егер сіз ешкі сүтін ішкіңіз келсе, ешкі мен оның иесінің сау екеніне сенімді болыңыз (өйткені көптеген жұқпалы аурулардың қоздырғыштары сүт және сүт өнімдері арқылы беріледі).
Ешкі сүті психикаға пайдалы әсер етеді, депрессияға көмектеседі. Түнде бір стақан жылы ешкі сүті күшті және тыныш ұйқыны қамтамасыз етеді. Ешкі сүтін ішіп қана қоймай, аузымен шайып тастауға болады — фторидтің жоғары мөлшері тістерді кариестен қорғайды.
Ешкі мен сиыр сүтіндегі қоректік заттардың құрамын зерттеу
Сүттің құрамына не кіреді?
Ешкі мен сиыр сүтінің химиялық құрамы
Компонент |
Құрамы |
||||
|
су |
липид |
лактоза |
акуыз |
Минерал заттар |
сиыр |
87,5 |
3,8 |
3,3 |
2,8 |
4,7 |
ешкі |
86,8 |
4,3 |
3,6 |
3 |
4,5 |
Май.
Сиыр сүтінен айтарлықтай айырмашылықтардың бірі ешкі сүтіндегі майдың құрамы мен құрылымында кездеседі. Ешкі сүтінің май шарларының орташа мөлшері сиыр сүті үшін 2.5-3.5 микрометрмен салыстырғанда шамамен екі микрометрді құрайды.
Тәжірибе №1 "сүттегі кемпірқосақ".
1 пластинаны, сүтті, мақта тампонын, сұйық тазартқышты, тағамдық бояғыштарды, тамшуырларды дайындаңыз.
2. Табаққа аздап сүт құйыңыз.
3. Оған әр бояудың бірнеше тамшысын қосыңыз.
Мұнда кемпірқосақ шығады. Сүттің құрамында май бар, жуғыш зат оны ыдыратады. Осындай әртүрлі бөлшектердің жанасуымен сүт бөлшектері қозғала бастайды және олармен бірге біздің бояуларымызды қозғалысқа келтіреді.
Сүтті бояумен бояу Микроскоп астында бір тамшы сүтті зерттейміз
Түйіршіктер май ешкі сүтінде
Шарлар май сиыр сүтінде
Қорытынды: ешкі сүті сиыр сүтінен артық.
Біз сүзбе жасаймыз
Қышқыл сүтті (сіз айран қолдануға болады) отқа қою керек. Қызған кезде сүттегі ақуыз жиналады. Оларды сұйықтықтың қалған бөлігінен бөлу үшін мата арқылы сүзу керек. Нәтижесінде қалың масса матада қалады, ол толығымен казеин ақуызынан тұрады – сүзбе.
Сүт тағамдарының рецептері
Қатық
1 литр жаңа сүтке 1 ас қасық қаймақ қосыңыз. Сүт тез қышқыл болып, АҚ массаға айналады.
Егер сіз йогуртқа кез-келген қант шәрбатын қосып, жақсылап араластырсаңыз, онда сіз дүкен йогуртынан кем түспейтін және емдік қасиеттері бойынша одан әлдеқайда жоғары керемет сусын аласыз.
Йогурт
Құрамы: 0,5 л ешкі сүті, 1 ас қасық.құрғақ майсыз сүт, 2 ас қасық. консерванттар мен қоспаларсыз дайын йогурт.
Ашытқы үшін дайын йогуртты қолдануға болады. Ешкі сүтін ұнтақпен араластырыңыз, сонда ешқандай кесектер болмайды. Содан кейін қоспаны +70 °C температурасы бар су буында 20 минут қыздырыңыз, содан кейін салқын сумен контейнерге салып, +45 °C дейін салқындатыңыз, содан кейін йогуртты енгізіңіз, жақсылап араластырыңыз. Ашытылған сүтті +45 °C температурада 6 сағат ұстау керек.йогурттың дәмін жақсарту үшін қолданар алдында оған қант шәрбатын, джем немесе құрғақ жемістерді қосуға болады.
Кілегей
Жаңа ешкі сүтінен жасалған. 1:2 қатынасында сүтті қантпен араластырыңыз (2 стакан қантқа 1 литр сүт) және пышақтың ұшына ас содасын қосыңыз. Содан кейін дейін пісіріңіз.
Болашақта оны дайындау үшін стерильденген жарты литрлік банкаларға дайын қоюландырылған сүтті құйып, орап, салқын, қараңғы жерде сақтау керек.