Материалдар / Ғылыми жоба Зембір мен лимоннан мармелад жасау

Ғылыми жоба Зембір мен лимоннан мармелад жасау

Материал туралы қысқаша түсінік
Зімбірдің адам ағзасына пайдас және күнделікті өмірде пайдалану
ЖИ арқылы жасау
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады











Ғылыми жоба тақырыбы

«Зімбір мен лимон арқылы мармелад жасау»



























Мазмұны

КІРІСПЕ

НЕГІЗГІ БӨЛІМ

Өсімдіктің сыртқы түрі, өсу жағдайлары және мекені

Зімбірдің дәмдік қасиеттері

Зімбірдің калориялығы мен тағамдық құндылығы

Зімбірді медицинада қолдану

Зерттеу бөлімі

Тәжірибе №1 « Зімбір тамыры, киви шырыны, апельсин, лимондағы С витаминінің мөлшерін анықтау» және зімбір мен лимон арқылы мармелад жасау.

Қорытынды

Қолданбалы әдебиеттер тізімі











2



Кіріспе

Солтүстік Үндістаннан шыққан тропикалық өсімдіктің хош иісті тамыры. Бұл -зімбір. Ғылыми түрде «фармацевтикалық зімбір » деп аталады.
Зімбір
- ең пайдалы дәмдеуіш. Санскрит тілінде «вишвабхесаж» деп аталады, бұл «әмбебап медицина» дегенді білдіреді. Оның өткір дәмі бар және ас қорыту және қан айналымын жақсартатын «ыстық дәмдеуіштер» санатына жатады.
Зімбірдің тарихы ежелгі дәуірден басталады . Зімбір Үндістан мен Қытайда әрқашан дәмдеуіш және дәрі ретінде қолданылған .
Зімбірдің өзі табиғатта өспейді. Ол арнайы плантацияларда өсіріледі. Кейде ол жылыжайларда немесе тіпті үйде өсіріледі. Зімбірдің ағзаға әсері туралы ғылыми зерттеулер шарықтау шегінде. Зімбір туралы бірінші рет естуіңіз әбден мүмкін. Біз сіздерді осы өсімдікпен танысуға, зімбір тамырын әртүрлі ауруларға және тамақ дайындауға қолдану рецепттерін білуге және осы зімбір тамырының бай тарихы мен ұзақ сапарына таң қалуға шақырамыз. Зімбір бүкіл әлемді жаулап алды.Бір күні мұғаліміміз сабаққа тамырдың бір бөлігін алып келіп, бұл зімбір тамырының бөлігі екенін айтқанша, біз де бұл өсімдік туралы көп білмедік. Бізді бұл қандай өсімдік және неге ол туралы сирек еститініміз қызықтырды. Мектебімізде ересектер мен балалар арасында сауалнама жүргізгеннен кейін, біз бұл дәмдеуіш туралы аз адамдар естігенін және оны қолданатындардың аз екенін анықтадық. Бірақ бұл өсімдіктің қандай екенін ешкім білмейді. Бірақ онымен танысқысы келетіндер көп. Біз бұл ерекше тамырдың не екенін анықтауды шештік.





3



Зерттеу пәні - зімбір тамырының сапалық қасиеттері және оның адам ағзасына әсері .

Жұмысымның мақсаты : - Бұл өсімдіктің қандай қасиеттері бар екенін біліңіз және зімбір тамырының бір қасиетін зерттеңіз.

Міндеттері:

1) Әртүрлі көздерден қажетті ақпаратты алуды үйрену (имбирьдің шығу тегі туралы білу);

2) Азық-түлік және басқа мақсаттарға (кондитерлік және дәрілік мақсаттарға) тұтыну .

3) Бұл өсімдіктің құрамын зерттеп, тәжірибе жүзінде дәлелдеңдер.

Сәйкестік. Мен таңдаған зерттеу тақырыбы өзекті, өйткені көптеген аурулар бар және зімбірдің қасиеттерін зерттеу бұл аурулардың алдын алу және тіпті емдеу үшін халықтық емдеу әдістерін қолдануға мүмкіндік береді. Сондай-ақ осындай қарапайым және ерекше түбірдің біз үшін маңыздылығы мен қажеттілігін көрсету.
Гипотеза: Зімбірдегі және басқа шырындардағы ( киви, лимон, апельсин) С витаминінің (аскорбин қышқылы) мөлшері бірдей емес және әдебиет деректеріне сәйкес келмейді.
Зерттеу әдістері:

  • Зерттеу;

  • Пікір сұрау;

  • Эксперименттік.

  4



НЕГІЗГІ БӨЛІМ

Өсімдіктің сыртқы түрі, өсу жағдайлары және мекені

Зімбір ( Зеңгір Роско – зімбір тұқымдасының ( Zingiberaceae ), Amomeae тармағына жататын монокотты өсімдіктердің бір түрі . Жер асты, жорғалаушы, шұбар, етті тамырсабақтарда қыстайтын көпжылдық шөптер. Оның сабақтары тегіс және қамысқа ұқсайды, сабағының биіктігі 1-2 м жетеді.Жапырақтары үшкір, тұтас , ланцетті, кезектесіп орналасқан. Жер асты бөлігі талшықты тамырлармен және көлденең орналасқан түйнекті тамырлардан тұрады. Көлденең өсетін тамырсабақтарынан тегіс жапырақшалар мен қысқа қабыршақты гүл сабақтары өседі. Гүл сабақтарының жоғарғы жағында күлгін-қоңыр, сары, сарғыш-сары немесе қоңыр гүлдер гүлдейді, олар қысқа сабақтарда масақ тәрізді гүлшоғырларда жиналады. Жасыл тостағанша біріккен 5 гүл шоғырынан тұрады. Жемісі трикуспидті капсула. Зімбірдің тамыр жүйесі дамыған, етті, бұтақтанған және көлденеңінен жайылған. Зімбір тамыры негізінен бір жазықтықта жатқан дөңгелек, саусақ тәрізді кесектерге ұқсайды .

Бұл тұқымның 20-ға дейін түрі бар, олардың көпшілігі Оңтүстік Азияда жабайы өседі, Африка мен Жапонияда аз ғана. Тұқымдағы барлық түрлердің ішінде ең пайдалысы Зыңгибер officinalis Роско – кәдімгі зімбір, Оңтүстік Азияны оның отаны деп санауға болады. Зімбір жылы және ылғалды климатта теңіз деңгейінен 1500 м биіктікте өседі. Бірақ басқа тропикалық дәмдеуіштерден айырмашылығы, ол әртүрлі агроклиматтық жағдайларда өсе алады. Зімбір өсіру үшін ең жақсы топырақ - қарашірікке бай топырақ. Оның отаны - Оңтүстік-Шығыс Азия, Қытай және Батыс Үндістан. Қазір Қытайда, Индонезияда, Австралияда, Африкада, Ямайкада және Барбадоста өсіріледі.

5





Зімбірдің дәмдік қасиеттері

Бір таңқаларлығы, бұл өте бұралған сұр «сүрт» пайдалы микроэлементтердің, пайдалы қышқылдар мен витаминдердің бай қоры, олардың концентрациясы басқа өсімдіктермен салыстырғанда барлық басқа құндылықтардан асып түседі және тек «өмірдің тамыры» - женьшеньмен бәсекелесе алады. Негізінен ол әлдеқайда өткір дәмі бар ұнтақталған тамыр ұнтағы үшін немесе толығымен піскен тамырлар үшін қолданылады. Зімбірдің көптеген түрлері бар. Зімбірдің барлық түрлерінің өзіндік хош иісі мен дәмі бар, бірақ реңктері әртүрлі болуы мүмкін. Зімбір шөптің, апельсиннің және тіпті керосиннің иісін сезеді. Сорттар тамырсабақтарының пішіні мен ұзындығы бойынша да ерекшеленеді. Сыбырлап жиналған «саусақтары» бар қол тәрізді тамырлар, тамырлар – «жұдырықтар», ұзартылған және мүйізді, дөңгелектелген және жалпақ. Жалғыз ортақ сипаттама - тамыр толық піскен кезде барлық сорттар ащы болады . Аршылмаған қара имбирь «Барбадос» имбирь деп аталады, ал ақ, қабығы аршылған имбирь «Бенгал» деп аталады. Ең көп таралған түрі болып табылатын ұнтақ түрінде зімбір ұнтақты сұр-сары ұнтақ болып табылады.











6





Зімбірдің калория мөлшері және тағамдық құндылығы

Ұнтақталған зімбірдің калория мөлшері 347 ккал, зімбір тамыры 80 ккал. Ұнтақталған зімбірдің тағамдық құндылығы: Ақуыздар – 9,12 г, Майлар – 5,95 г, Көмірсулар – 58,29 г. Зімбір тамырының тағамдық құндылығы: ақуыздар – 1,82 г, майлар – 0,75 г, көмірсулар – 15,77 г. Зімбірдің құндылығы, біз жоғарыда сипаттағанымыздай, оның жер асты бөлігінде жатыр: бұл өсімдіктің етті, тармақталған тамырында бірқатар пайдалы заттар бар. Зімбір тамырында оның ащы- қышқыл хош иісі бар эфир майларының көп мөлшері және фенол тәрізді зат - гингерол (ағылшын зімбірінен - имбирь) бар, бұл оған өткір дәм береді.

Зімбір ( Зеңгір officinale ), басқа дәрілік өсімдіктер сияқты, фармакологиялық белсенді компоненттердің өте күрделі қоспасынан тұрады . Ал зімбір магний, кальций және фосфор тұздарына, сондай-ақ «жүйке» В (В1, В2, В12), С, А тобындағы дәрумендерге бай. Сонымен қатар, зімбірде темір, мырыш, калий және натрий, алюминий, аспарагин, кальций, каприл қышқылы , холин, хром, германий, темір, линол қышқылы , магний, марганец, никотин қышқылы, олеин қышқылы, фосфор, кремний бар. Зімбір Ұлыбританияның, Жапонияның, Швейцарияның, Австрияның, Қытайдың және Египеттің фармакопеяларында көрсетілген және Африка мен Азия медицинасында, сондай-ақ классикалық гомеопатияда қолданылады. Сонымен қатар, зімбірде адамға қажетті барлық аминқышқылдары (триптофан, треонин , лейзин , метионин, фениланин және валин ), сондай-ақ эфир майлары, камфин , феландрин , цинол , борнеол, цитрал , бета-каротин, капсаицин , кофеин қышқылы, куркумин . Зімбір кептірілген кезде оның химиялық құрамы өзгереді. Атап айтқанда, ас қорытуды ынталандыру қабілеті төмендейді, бірақ қабынуға қарсы және ауырсынуды басатын қасиеттері артады 7





100 г ұнтақталған зімбір тамырында:
грамдағы қоректік заттар:
Ақуыздар - 9,2 Майлар - 5,9 Көмірсулар - 70,9 Талшық - 5,9
Минералдар, мг:
Магний - 184
Фосфор - 148 Кальций - 116 Натрий - 312, Темір - 313, По13 -2. 1,34
Витаминдер, мг:
С – 12В1 – 0,046В2 – 0,19 Никотин қышқылы – 5,2
А – 0,015























8



Зімбірді тағамда қолдану.

Зімбір ежелден бері тағамдарға қосылып, оған ерекше дәм мен хош иіс береді. Ол әсіресе әртүрлі бірінші тағамдарға дәмдеуіш ретінде пайдаланылады: көкөніс, ет, балық және тіпті жеміс сорпалары. Кейбір ботқаларды имбирсіз жасауға болмайды. Зімбір көбінесе қуыруға арналған хош иісті дәмдеуіш ретінде пайдаланылады. Ол шошқа еті, сиыр еті, үйрек, қой, бұзау, тауық немесе күркетауық етінің кез келген түрімен тамаша үйлеседі. Жақында суши деп аталатын тағам танымал болды, ол әдетте маринадталған имбирьмен бірге беріледі. Зімбір көкөніс тағамдарында да танымал. Көбінесе оны толтырылған көкөністерге (қызанақ, кәді, қияр, бұрыш, баклажан және т.б.) және саңырауқұлақтардан дайындалған әртүрлі тағамдарға қосады. Зімбір әртүрлі сусындардың ингредиенті ретінде жиі қолданылады. Ол компотқа қосылады және оның негізінде шай дайындалады.

Консервіленгеннен кейін зімбір бөліктері қияр, қауын және асқабақпен бірге құмыраға салынады. Соустар оның негізінде дайындалады . Ал кейде зімбір тамыры кәмпиттелген. Содан кейін ол джем, тәтті жемістер мен түрлі тәттілерді жасауға жарамды.

Ал наубайхана өнеркәсібінде зімбірдің әртүрлі тоқаш, торт, кекстер, пряниктер печеньелері және басқа да заттарды жасау үшін қанша пайдаланатынын санап та үлгере алмайсың. Зімбір тіпті алкоголь өнеркәсібінде де қолданылады, мұнда ликерлер, ащылығымен әйгілі пуанч және имбирь сырасы да жасалады. .





9

Зімбірді медицинада қолдану.

Еуропада 2000 жылдан астам уақыт бойы әртүрлі ауруларды емдеу үшін қолданылған. Зімбір сияқты дәм мен емдік қасиеттердің мұндай үйлесімі басқа дәмдеуіштерде кездеспейді, тіпті танылған дәрілік өсімдіктер кейде эімбірге жол береді. Дәрі ретінде зімбірдің ұзақ қасиеттері бар. Алғашында тамыр тек медицинада қолданылған. Ол қартаюмен күресу үшін қолданылған және зімбірді жеңілдететін аурулардың санын тізіп шығу үшін бір беттен артық қажет. Зімбір үй жағдайында қолдануға болатын кез келген ауырсынуды басатын бірінші құрал. Зімбір ұнтағы сумен араластырылған (паста жасау үшін) немесе үгітілген имбирь ауырсыну аймағына компресс ретінде қолданылады. Зімбір әсіресе суық мезгілде және эпидемия кезінде пайдалы. Зімбір қандағы холестерин деңгейін төмендететіні сенімді түрде дәлелденді. Шығыс медицинасында зімбір есте сақтау қабілетін нығайтады, бауырдағы бітелуді ашады, қанды тазартады, денені жұмсартады, ми мен көмейдегі қалың және өрескел заттарды кетіреді. Ол ас қорытуды жақсартады, тері және аллергиялық аурулардың көпшілігін емдейді, иммунитетті қалпына келтіреді, стресстік жағдайларда психикалық тұрақтылықты арттырады және бас ауруларын, жүрек айнуын және теңіз ауруын жеңілдетеді. Ғасырлар бойы жүргізілген зерттеулер ұрықтың денсаулығына қауіп төндіретін жанама әсерлерді тудырмай, жүкті әйелдердегі жүрек айну сезімін жеңілдететінін дәлелдеді . Ал зімбір шайы күшті қалпына келтіреді, суық тию мен қалқанша безінің ауруларын емдейді және қатерлі ісіктің алдын алады. Бұл да тиімді тыныс алу жолдарының ауруларында қақырық түсіретін әсері бар қақырық түсіретін (антикатаральды). Зімбір қабығы диуретикалық әсерге ие және сілекей өндірісін ынталандырады. Басқа пайдалы қасиеттер бактерияға қарсы және антифунгальды әсерлердің кең ауқымын қамтиды, ол жылыну және терлеу әсері бар . Зімбірдің көптеген таңғажайып қасиеттері оның құрамында денедегі энергия ағынын және метаболизмді бақылайтын биологиялық «оттың» көп мөлшерін 10



қамтитындығына байланысты. Зімбірді азық-түлікте аз мөлшерде үнемі қолданғанда ішкі қызу көтеріледі, тәбеті оянады және ас қорытуды жұмсақ ынталандырады, асқазан мен қанды жылытып, денені тазартады. Бұл зімбірдің әмбебаптығын және көптеген ауруларды емдеуге қабілеттілігін түсіндіре алады .

  1. Сүт қосылған зімбір шайы. Ұзындығы 3-4 см жаңа піскен зімбірдің қабығын аршып, оны майда үккіштен өткізіп, кастрюльге салыңыз, 1,5 ас қасық қосыңыз. л. Жасыл шай мен 1,5 литр сүт құйыңыз. Қайнатыңыз және дереу өшіріңіз. Қақпақтың астына 15-20 минут қайнатыңыз.

  2. Зімбір шайы . ¼ сағат . л. Ұнтақталған зімбірдің үстіне бір стақан қайнаған су құйыңыз, дәміне қарай шай жапырақтарын, лимонның бір бөлігін және 1 шай қасық бал қосыңыз. Ас қорытуды жақсарту үшін оны тамақ алдында және кейін ішіңіз.

  3. Тоник сусыны. Кешке бір шай қасық үгітілген жаңа зімбірді жарты лимон шырынын құйып, 1-1,5 ас қасық қосыңыз. л. бал, қақпақпен жабыңыз және қоспаны тік қалдырыңыз. Таңертең ыстық су құйып, тамақтан жарты сағат бұрын аш қарынға ішіңіз. Бұл сусын күшті кофе немесе бірнеше шыны жасыл шайды алмастырады. Сонымен қатар, ол сіздің иммунитетіңізді нығайтады және жіті респираторлық инфекциялар мен жіті респираторлық вирустық инфекциялардан кез келген витаминге қарағанда жақсы қорғайды.

  4. Диеталық зімбір сусыны. Бір стақан қызанақ шырынын 1/5 шай қасық қосыңыз. Ұнтақталған зімбірді, бір шымшым қара бұрыш пен каенн бұрышын үстел пышағымен жақсылап араластырыңыз және ішіңіз.



11



Практикалық жұмыс

1 тәжірибе « Зімбір тамырында, киви шырынында, апельсинде, лимонда С витаминінің мөлшерін анықтау»

Мақсаты: С витаминінің азық-түліктердің құрамында болуын анықтауды үйрету.

Зерттеу әдісі : титрометр . Белгілі концентрациядағы йод ерітіндісінің қорын алайық. Мұны істеу үшін йодтың 5% концентрациясы бар фармацевтикалық алкогольдік йод ерітіндісін (йод тұнбалары) алуға болады, яғни 100 мл-ге 5 г. Содан кейін крахмал ерітіндісін дайындаңыз: оның 1 г аз мөлшерде суық суда сұйылтыңыз, оны бір стақан қайнаған суға құйыңыз және тағы бір минут қайнатыңыз. Зерттеу объектілері - жемістер : зімбір тамырының шырыны, апельсин, лимон және киви. 25 мл жаңа дайындалған шырынды титрлеу үшін 0,4025 мл йод ерітіндісі қолданылды. Демек, 25 мл шырынның құрамында 14,0875 мг С витамині (0,4025 × 35), ал 100 г - 56,35 мг болды. Анықтамалық әдебиеттерге сәйкес - 60 мг, бұл белгілі бір уақыттан кейін витаминнің мөлшері тіпті жаңа піскен жемістерде де азаяды деп болжайды.

Менің есептеулерімнің нәтижелері №1 кестеде көрсетілген.









12





Нәтижелері :

Жұмыс барысында зерттелген жемістер мен имбирьдегі С витаминінің мазмұнын және әдебиет деректерімен салыстыруға және бағалауға мүмкіндік беретін әдістеме әзірленді.

С витаминінің әртүрлі мөлшерін қамтиды ; Зімбірде жеміс шырынымен салыстырғанда С дәрумені аз.

Бұл әдістің қолжетімділігі мен салыстырмалы қарапайымдылығы оны мектеп тәжірибесінде қолдануға мүмкіндік береді және әртүрлі жемістердегі С витаминінің құрамын анықтауға мүмкіндік береді. Ең көп С витамині кивиде (63,7 мг), ең азы зімбір шырынында (19,6 мг) бар. Жеміс шырындары мен зімбір тамырындағы С дәруменінің мөлшері мен әдебиет деректері арасындағы сәйкессіздік аскорбин қышқылының тұрақсыз және оңай жойылатынын көрсетеді: тотықтырғыштар (O2) болғанда; жарықта; ұзақ сақтау кезінде.

Барлық зімбірдің құрамындағы емдік қасиеттерін анықтап шығып , көп құнды мәліметтер жинадым. Дегенмен де зімбірдің дәмі өте ащы болғандықтан көп балалар оны ішкісі және де қолданғысы келмейтінін аңғардым. Сондықтан олардың көңілінен шығатын және қазіргі жастардың көп қолданатын мармелад тәрізді қызықты, әрі дәмді, әрі денсаулықты нығайтатын мармелад үй жағдайында дайындап шығуды жөн көрдім. Алдымен , мен анаммен бірге керекті мәліметтерді интернет желісі арқылы үйреніп алдық. Сосын керек заттарды дүкеннен сатып алып, асханада мармелад жасауға кірістік.





13



Лимон (үлкен) - 1 дана.

Зімбір (шамамен 3 см) - 1 дана

Қоңыр қант - 250 г

Ваниль (қапшық) - 1 дана.

Агар-агар (мөлщермен) - 1 шай қасық.

Су (200 мл – агар-агарды жібіту үшін, 350 мл – джем үшін) – 550 мл дайындап алдық.

Дайындалу уақыты: 45 минут 6 дана шығады.

Агар агарды 200 мл суға бөлме температурасында түнде жібітіп қоямыз себебі кей жағдайларда бұл қоспаның дұрыс ермеуі мүмкін. Содан кейін лимонды ашып, ішінің дәнедерімен қабықтарын алып тастаймыз. Келесі іс әрекетте зімбірдің сыртын ашып, үккіштен өткізіп, ыдысқа саламыз. Дәмінің тәттілігіне байланысты қант мөлшерін алып, 350 мл су мен қантты араластырып, жәй оттың үстіне қойып ерігенше араластырамыз, артынан лимон мен зімбірді қосып, тағы араластырамыз. Жәй отта күйіп кетпеуін қадағалап қайнатамыз, тез-тез араластырып, үстінен ванил және түнде суға ерітілген агар-агарды араластырып, 2 минуттай қайнатып, карамель тәрізді тұнба болғанға дейін қозғап суытамыз. Қою тұнбаны ыдыстарға құйып, қатырамыз. Азанда мармеладымыз дайын. Әдемі, мөлдір дәмі тартымды мармеладтардан ас татыңыз. Химикаттар қосылған мармеладттар сатып алғанша, балдарыңызға үй жағдайында осындай денсаулықа пайдасын келтіретін мармеладттар жасап бергеніңіз абзал деп ойлаймын. Астарыңыз дәмді болсын!

14



Қорытынды

Жоба зімбірдің бағалы дақыл екенін анықтады. Ол адамның тамақтануы мен денсаулығы үшін үлкен маңызға ие. Құрамында С витамині және басқа да көптеген пайдалы заттар бар. Үй жағдайында зімбірден мармелад жасап, балалардың денсаулығын нығайтатын жолдарды жасауға болатынын білдік.

Алынған тәжірибе мен практикалық дағдылар бізге күнделікті өмірде кез келген зерттеу қызметін дұрыс ұйымдастыруға және жоспарлауға көмектеседі. Маған зерттеулер мен эксперименттер, әсіресе титрлеу өте ұнады.

Ал, қымбатты достар, сіз зімбір туралы көбірек білсеңіз, сіз енді бей-жай қала алмайсыз. Сіз бұл ғажайып өсімдікке ғашық болуыңыз мүмкін.

Өзіңізге және отбасыңызға тамақ пісіру және медициналық көмек көрсету кезінде осы «өмірдің тамырын» пайдаланыңыз және сау болыңыз!















15

Қолданылған әдебиеттер тізімі:

1.ГазизовМ.Б., Гбутдинов М.С., т.б. Органикалық қосылыстардың ғылыми және тривиальды атаулары / М.Б. Газизов , М.С. Гбутдинов т.б. - Қазан мемлекеттік баспасы . Университет , 1998 ж.

2.Мемлекеттік фармакопея. Он бірінші басылым, 1-шығарылым. Жалпы талдау әдістері / Денсаулық сақтау министрлігі. - М.Верлаг Медизин, 1987 ж.

  1. Jain , PK Дәмді денсаулық кепілі [Электрондық ресурс] / PK Jain // http://ashtanga.narod.ru/imbir.html.

  2. Иванова, О.Мүйізді тамыр / О.Иванова // Бағбан - No11 - 2006.

  3. Зімбір [Электрондық ресурс] // http://ru.wikipedia.org/wiki/Germplasm_Resources_Information_Network.

  4. Машанов , В.И., Покровский, А.А. Ащы хош иісті өсімдіктер / В.И. Машанов , А.А.Покровский. – М., Агропромиздат , 1991 ж.

  5. Муравьева, Д.А., Самылина, И.А., Яковлев, Г.П. Фармакогнозия / Д.А.Муравьева, И.А. Самылина , Г.П. Яковле в – М., Медицина баспасы, 2002 ж.

  6. Петков, В. Қазіргі заманғы шөп медицинасы / В.Петков - София медицина және спорт баспасы, 1988 ж.

  7. Ростовцев, С.Джингер [Электрондық ресурс] / С.Ростовцев // http://www.vehi.net/brokgauz/all/044/44051.shtml.

  8. Федоров, В.С. Мидың жұмысын жақсартуға көмектесетін Индонезия медицинасының өсімдіктері / В.С. Федоров // Фармацевт – № 11 – 2003.

  9. Шретер , А.И., Валентинов, Б.Г. және т.б. Қытай медицинасының табиғи шикізаты. 1-том / А.И.Шретер , Б.Г.Валентинов және т.б. – М., 2000 ж.

16







 

Талдау үшін шырын мөлшері (мл)

Йод ерітіндісінің көлемі (мл-де)

C мазмұны (мг)

25 мл шырында

C мазмұны (мг)

100 мл шырында

C мазмұны (мг)

100 мл шырында


Зімбір

25

0,14

4.9

19.6

12

Апельсин

25

0,4025

14.0875

56.35

60

лимон

25

0,28

9.8

39.2

40

киви

25

0,455

15 925

63.7

92.7



 

Талдау үшін шырын мөлшері (мл)

Йод ерітіндісінің көлемі (мл-де)

C мазмұны (мг)

25 мл шырында

C мазмұны (мг)

100 мл шырында

C мазмұны (мг)

100 мл шырында


Зімбір

25

0,14

4.9

19.6

12

Апельсин

25

0,4025

14.0875

56.35

60

лимон

25

0,28

9.8

39.2

40

киви

25

0,455

15 925

63.7

92.7



































ЖИ арқылы жасау
13 Мамыр 2025
102
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі