Аты-жөні:
__________________________________________
Қалыптастырушы
бағалау
Мектеп
бағдарламасына сілтеме
|
Оқу
мақсаттары
|
5.2 В Заттардың
жіктелуі
|
5.3.2.4 еріген
заттың массалық үлесін есептейді
|
Дағдылар
|
Білімдерін
қолдану
|
«еріген заттың массалық үлесі»
ұғымын түсінеді
|
Бағалау
критерийлері
|
100 г ерітіндідегі еріген
заттың массалық үлесін есептейді
|
Дұрыс жауапты дөнгелетіп
белгілеңіз
1.
Заттың массалық үлесі
көрсетеді
А 100 г ерітіндідегі судың
массасын В 100 г ерітіндідегі еріген заттың
массасын
С 1000 г ерітіндідегі судың
массасын D 1000 г ерітіндідегі еріген заттың
массасын
2.
Еріген заттың массалық
үлесінің формуласы
А
ω( еріген зат )
= В
ω( еріген зат )
=
С
ω( еріген зат ) = D
ω( еріген зат ) =
Есеп
1. 65 г суда 35 г қантты
еріткенде түзілетін ерітіндідегі қанттың массалық үлесі
қанша?
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Есеп 2.
60 г тұз
240 г суда ерітілді. Ерітіндідегі
тұздың массалық үлесін есептеңіз.
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Есеп
3*. 450 г cу мен 50 г қанттан
ерітінді жасайды. Ерітіндідегі қанттың массалық үлесі
қанша?
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Есеп
4*. Бір стаканға бір жарым
қасық марганцовка салынды. Стакандағы судың массасы 200 грамм, ал
бір қасық марганцовканың массасы 5 грамм. Стакандағы марганцрвуаның
массалық үлесін анықта.
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Есеп
5*.
Құлпынай тосабын дайындау үшін
қант шәрбәті қажет. Бұл үшін 1,5 кг қантты 1 л суға ерітеді. Бұл
шәрбәт құрамындағы қанттың массалық үлесін табу керек. Су тығыздығы
1 г/мл-ге тең.
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Есеп
6*.
Санжар бір стақан шайға 2
қасық қант, ал Қайсар 1,5 қасық қант салды. Әрбір стақандағы
қанттың массалық үлесі қандай? Стақандағы судың массасы 250г, 1 шай
қасық қанттың массасы 5 грамға тең.
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________
Есеп
7*.
Қияр тұздау үшін ас тұзының
массалық үлесі 2% болатын ерітінді қажет. Осындай 3кг ерітінді
жасау үшін, тұздың және судың қанша массасын алу керек екенін
есепте.
Б ерілгені:
Шешуі:
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Табу керек:
Жауабы:
___________________________________________________________