"Картоп қосылған және ірімшік қосылған дәмді тұшпара даярлау"

Тақырып бойынша 11 материал табылды

"Картоп қосылған және ірімшік қосылған дәмді тұшпара даярлау"

Материал туралы қысқаша түсінік
Балалардың қоршаған ортаға өзінің қарым-қатынасын білдіруге,ауызекі сөйлеуде,көркем сөздерді қолдану көрсету,ынталандыру.Ұсақ қол моторикасын дамыту,ептілікке тәрбиелеу. Білімділік қасиеттерін тереңдету,тамақтану мәдениетін біле білуге дәріптеу.Еңбекке,ұқыптылыққа,тазалыққа,қонақ жай болуға үйрету.
Материалдың қысқаша нұсқасы

Тақырыбы: «Картоп қосылған және ірімшік қосылған дәмді тұшпара даярлау» .

Мақсаты: Балалардың қоршаған ортаға өзінің қарым-қатынасын білдіруге, ауызекі сөйлеуде , көркем сөздерді қолдануына қолдау көрсету, ынталандыру. Балалардың түрлі әрекеттерінде бір-бірімен еркін диалог құруға мүмкіндік беру, өзінің тәжірибесіне сүйеніп, жақсы жасай білуіне ,ұсақ қол моторикасының дамуына жетілдіру. Өз өмірінің қауіпсіздігін сақтауды үйрету.

Білімділігі: Оқушылардың «Тамақтану» бөлімі бойынша алатын білімдерін тәжірибеде пысықтау. Орыс тағамы болған картоп қосылған тұшпара бүгуге, дайындауға үйрету.

Сөйлеуді дамыту: Логикалық ой-өрісін , зейінін, ұсақ қол маторикасын дамыту, сөздік қорын молайту, тілін жетілдіру.

Тәрбиелік: еңбекті сүйюге, еңбекқор болуға, ұқыптылыққа, тазалыққа, қонақжай болуға үйрету.

Оқу іс-әрекетінің түрі: тәжірибелік жұмыс.

Оқу іс-әрекетінің әдісі: сұрақ-жауап және тәжірибелік жұмыстарды орындау арқылы.

Көрнекілігі:

І. Ыдыс – аяқ: басқыш, кострюль,оқтау, тақта, пышақ.

ІІ: Азық – түлін өнімдері: картоп, ірімшік, жұмыртқа, су, тұз.


Оқу іс-әрекеттің барысы:

І. Психологиялық дайындық

Қане , балалар орнымыздан тұрайық.

Үлкенге де сіз

Кішіге де сіз

Сәлем бердік сіздерге

Құрметпен біз.

ІІ. Өткен іс-әрекетті пысықтау мақсатында сұрақ жауап өткізу.

Отырыңыздар

Қазір қай мезгіл?

Балалар, қыста болатын қандай мерекелерді білесіңдер?

Сонымен, орыс тағамдарының бірі(вареники)картоп қосылған тұшпара кімнің мамасы жиі дайындайды?

ІІІ. Жңа іс-әрекет.

Ал, бүгін тәжірибелік жұмысымызда картоп қосылған және ірімшік қосылған тұшпара тағамын әзірлейміз.

Көктерден әзірленген тағамдар денсаулыққа өте пайдалы. Олардың құрамында түрлі дәрумендер бар және адам ағзасын қуаттайды.

Картоп қосылған тұшпараны әзірлеу үшін мынадай қоспалар қажет:

  1. Қамыр үшін

Ұн – 500 гр

Жұмыртқа – 2 дана

Тұз – 1 шәй қасық

  1. Тұшпара үшін

дәміне қарай тұз және қара бұрыш.

  1. Безендіру үшін

Қаймақ

Бұрыш

IV. Әзірлеу

-Балалар, жұмысты бастамас бұрын гигиена ережелерін сақтауымыз керек.

1. Алжапқыш және орамал тағып аламыз

2. Қолдарымызды сабаынмен жуамыз

3. Техника қауіпсіздігін сақтаймыз

V. Жұмысты бастамас бұрын саусақтарымызды жаттықтырып аламыз.

1. Қамыр иленіп, дайын болған соң кішкене бөліктерге бөлінеді. Бөліктер жайылады. Сосын шеңбер өлшемде кесіледі.

2. алдын ала дайындалған тұшапараны бір шәй қасықтан салып, қамырдан тұшпараны қалай дайындау керектігін көрсетіп, тұшпара бүгіледі. Тұшпараның әдемі бүгілуіне көңіл болу.

3. Дайын тұшпараларды қайнап қайнап тұрған суға салып, пісіріп аламыз және шолпының көмегімен сүзіп алып, тәрелкелерге саламыз.

4. Тұшпараларды алдын ала дайындалған тұздықтармен, айран, қаймақ және айрандармен дастарханға ұсынамыз.

5. «Астарыңыз дәмді болсын» тағамнан дәм татыңыздар.

VI. Оқу іс-әрекетті қорытындылау .

Сіздер бүгін тұшпараны қалай дайындап, пісіру керектігін үйреніп алдыңдар.

Ас әзірлеуде қандай тазалық ережелерімен, техникалық қауыпсіздігін сақтау керек?

Тұшпара қамыры мен тұрамасы үшін қандай қоспалар керек?

Тұшпараны қандай бүгу керек?

Ал, міне, сендер үйлеріңде аналарыңа тұшпараны бүгуге көмектесе аласыңдар.

VII. Тәрбиеленушілердің білімін бағалау.

Оқу іс –әрекетіне жақсы қатысқан оқушыларды мадақтап, бағалау.

VIII. Үйге тапсырма.

Үйге барған кездеріңде аналарына тұшпара дайындауға көмектесесіздер.







Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
25.03.2025
99
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі