Жаңа сабақты
түсіндіру:
Бүгін біздің сабағымыздың
тақырыбы « Карвинг элементтерін пайдалана отырып жемістен
дайындалған салатты безендіру».
«Карвинг» дегеніміз –бұл
көкөністер мен жемістерден кесінді жасау өнері. Тарих мәліметіне
жүгіне отырып, көкөністерден кесінді жасау алғашқы рет бұдан 800
жыл бұрын Тайланд және Қытай елдерінде пайда болған. Жергілікті
аспазшылар патшаларды қабылдауға әдеміленген ас мәзірлерін
дайындауға, жігер-күштерін салып, сондай бір шабытпен
әзірлеген.
Шеберлер бізге таныс
тамыр-түйнектерді, соның ішінде –сәбізді, тұрыпты, шалқанды
әдемілеуге бағындыра білген. Сонымен қатар, басқа көкөністермен
бірге, яғни бұрыш, қызанақ, қарбыз және асқабақтар мерекелік
үстелден ең басты орын алған. Табиғаттың өзінің берген сыйлары
сиқырлы күйде экзотикалық құстарға, тоты құс пен павлинге немесе
әдеміленген раушан, түймедақ гүлдеріне
айналған.
Соңғы кезде көкөніс,
жеміс-жидектерден сәнді кесінді жасау Азия елдерінің жоғарғы мәдени
деңгейіне жетті. Көкөністерді шеберлі кесінді жасау
мейрамханаларда, сонымен қатар отбасы мейрамдар салтына кірді.
Адамның денсаулығына пайдалы көкөністерден мультфильм батырларын,
әр түрлі пішінділерді кескіндеу арқылы балалардың тәбетін ашатын
күнделікті дастархандарды мерекелік дастарханға айналдыруға
болады.
Карвинг жасау үшін арнайы
құралдар және пышақтар пайдаланады. Арнайы құралдар болмағандықтан
бүгін біз қарапайым пышақпен кесінді жасауға
үйренеміз.
Бұл салат мерекелік
дастарғанға қоюға немесе далаға серуендеуге шыққанда өте орынды
болады. Себебі ол сыбағалы болып жасалады, әр адамға бір гүлден.
Кішкентай өткір пышақтын көмегімен алмадан гүл жасау сіздіңде
қолыңыздан келеді. Алманы лимонмен өңдеу кезінде, алма өте ұзақ
сақталады. Ол қарайып кетпейді. Йогурпен араластырылған салат
тоназытқыштың ішінде 3 сағатқа дейін, ал араластырылмаған салат 6-8
сағатқа дейін сақталады. Салатты дайындауға 10 минут уақыт
кетеді.
Көкөніс Carving мұқият
тазалау және жуу кейін жүргізіледі. пішіні және өлшемі бойынша тең
болып табылады дана біртекті жемістер, тұрақты аралықтарда
термоөңдеу жолымен дайындалады.
Кесілген көкөністер
қарапайым нысанын берілуі мүмкін, және сіз фигуралар түрлі оларды
қосуға болады. Жемістер, сондай-ақ кесілген немесе қысқартуға
болады. кесуге көкөніс арнайы қуыстан жүзеге асырылады немесе пышақ
пайдаланып тегістеу болады.
Жұмысты орындау
барысы
1. Жемістерді жуады. Алманы
алып жоғарғы төбесін кесіп алады.
2. Жіңішке пышақпен 2-3 см
тереңдікте дөңгелентіп кеседі.
3. Дәндерін пышақпен ойып
алады.
4. Алманың қабырғасының
қалындығын бірдей етіп, шай қасықпен жұмсақ жерін түбіне дейін
қырып алады. Ішіне жеміс салаты сиятындай етіп қырып тазалайды.
Алманың айналасын лимон шырынымен өңдеп, азықты орайтын жұқа
пленкамен орайды.
5.Салат дайындау: алмұрт
пен бананды қабықтарынан тазартады, апельсиннің жұмсақ жерін алады.
Барлығын ұсақ кубик түрінде турайды.
6. Салатқа йогурт құйып,
апельсин шырынын қосады.
7.Гүл жасау: алманың
жоғарғы төбесін алып гүл жасайды.Ол үшін өткір кішкентай, тайский
немесе орақша пышақты қолданады. Желектің ортасын 45º бұрыш жасап,
2 жапырақша кесекті жасайды. Осылайша 6-7 желек алу үшін кесіктер
дайындайды.
8. Гүлдің басын лимон
шырынымен өңдейді.
9. Жұмсағын қырып алған
алмалардың ішіне дайындалған салатты
салады.
10. Қабығынан тазартылған
кивиді тілімшелеп турайды да дайын салаттын үстін
безендіреді.
11. Дайын гүлді ағаш
таяқшалар көмегімен алмадан дайындалған ыдысқа
бекітеді.
Бақылау
сұрақтары
-
Карвинг әдісінің
құрал-жабдықтары
-
Карвинг әдісі деген
не?
-
Карвингтың шығу
тарихы
. 1- тапсырма.
"Оқы,ойлан
,жаз»әдісі.
Оқулықпен жұмыс ,экран арқылы мәтін
беріледі.
|