Материалдар / Көмірсуларды жіктеу және маңызы
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Көмірсуларды жіктеу және маңызы

Материал туралы қысқаша түсінік
10 сыныпқа арналған ашық сабақ
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
23 Желтоқсан 2020
657
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Ұзақ мерзімді жоспардың тарауы:

Мектеп: «Мектепке дейінгі шағын орталығы бар Сәкен Иманасов атындағы орта мектеп»КММ

Күні:

Мұғалімніңаты-жөні: Мейірманова Айжан Анарбековна

Сынып: 10

Қатысқандар:

Қатыспағандар:

Сабақтың тақырыбы

Көмірсуларды жіктеу және маңызы

Осы сабақта қол жеткізілетін оқумақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)


Сабақтың мақсаты

  1. Көмірсулардың физикалық, химиялык,  биологиялық қасиеттері,

құрылысы, алынуы мен қолданылуы туралы білімдерін жүйелеу бекіту; танымдық белсенділігін арттыру.

  1. Органикалық қосылыстардың жеке кластарының арасындағы генетикалық байланысты қарастыру.

Бағалау критерийі

Көмірсулар,нәруыздар және майлар қасиеттерін біледі.

Органикалық заттардың құрамын біледі.

Азық-түліктердегі органикалық заттардың маңызын зерттейді.

Тілдік мақсаттар


Термин сөздермен жұмыс

Қоректік заттарпитательные веществаnutrients

Нәруыздар белок  protein

Майлар масла  Oils

көмірсулар углеводы  Carbohydrates

Құндылықтарға

баулу.



Индустриаландыру мен инновацияларға негізделген экомикалық өсу.Ынтымақтастық, ашықтық,денсаулық,топтық-ұжымшылдық,ортақ істің нәтижелі болуына бағыттау.

Пәнаралық байланыс

Химия - Нәруыздар , Майлар, көмірсулар дың формуласын біледі және тағамдағы маңызын біледі.

Алдыңғы білім



Сабақ барысы

Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған жаттығу түрлері

Ресурстар

Сабақтың басы


-Ұйымдастыру.Сәлемдесу

Алдыңғы білім, азық-түлік өнімдеріндегі органикалық заттардың болуын тестілу,бойынша оқушылар бір-біріне

лездік сұрақтар әдісіарқылы алдыңғы білімді пысықтайды.

  1. Көмірсулар деп аталу себебі не?

  2. Көмірсулар қалай жіктеледі?

  3. Глюкоза қандай зат?

  4. Көмірсулардың маңызы қандай?

  5. Глюкоза қасиеттерінің фруктозадан айырмашылығы неде?

  6. Дисахаридтің өкілі

  7. Көмірсулар табиғатта қайда кездеседі?

  8. Крахмалдық құрылысы қандай?

-Топқа бөлу:Оқушыларға үрленбеген шар беріп,шардың ішіне

Деген сөздер салынған оқушылар өткен сабақта шаршаған энергияларын,ашу ызаларын шарға үрлеп,шарды жарады жарылған шармен ашу ызалары,жаман энергиялары жарылып кетеде,жарылған шардан шыққан сөздер бойынша 4-топқа бөлінеді.

-Сабақ мақсатымен ,тапсырмаларымен және жетістік критерийлерімен танысу.

Жаңа тақырып.

Тапсырма. Суреттер не болды? әдісі арқылы сабақ тақырыбын ашамын.

слайд,

қима,

қағаздар

шарлар.

Суреттер

Сабақтың ортасы


1-Тапсырма

Ойлан,жұптас,бөліс

-әдісі

(ЖЖ)

Қоректік заттар

Нәруыздар

Майлар

көмірсулар

Термин сөздердің мағынасын жұптасып ажыратыңыз.

Дискриптер

1.Көмірсулар құрамына кіретін элементтерді анықтайды. 2.Майлар, құрамына кіретін элементтерді анықтайды. 3. Нәруыздар құрамына кіретін элементтерді анықтайды.

Бағалау.

Теориялық білімдерін тексеру (топтық жұмыс): тапсырмалар бойынша жауап беру, топ жетекшілері топ мүшелерінің жауаптарын тыңдап бағалайды, тақтаға шығып берілген тапсырманы қорғау.

Стол «А» Моносахаридтер. Глюкоза

  1. Глюкозаның молекуласының құрылысы (эмпирикалық, құрылымдық және тұйық формулалары).

  2. Глюкоза мен фруктозаның табиғатта кездесуі. Моносахаридтердің физикалық қасиеттері және қолданылуы.

  3. Глюкозаның алынуы (фотосинтез және өндірісте).

  4. Бифункционалды қосылыс ретінде глюкозаның химиялық қасиеттері.

  5. Глюкозаға тән қасиет.

Стол «В» Дисахаридтер. Сахароза.

  1. Сахарозаның молекуласының құрылысы (эмпирикалық, құрылымдық және тұйық формулалары). Моносахаридтердің қандай қалдықтарынан тұрады?

  2. Сахарозаның физикалық қасиеттері, табиғатта кездесуі. Жасанды балдың табиғи балдан айырмашылығы неде?

  3. Сахароза өндірісі (технологиясы)

  4. Тотықсызданбайтын дисахарид ретінде сахарозаның химиялық қасиеттері.

  5. Сахароза мен лактозаның құрылысы мен химиялық қасиеттерінің ұқсастығы мен айырмашылығы.

Стол «С»

Полисахаридтер. Крахмал.

  1. Крахмалдың молекуласының құрылысы (эмпирикалық, құрылымдық және тұйық формулалары). Моносахаридтердің қандай қалдықтарынан тұрады?

  2. Крахмалдың физикалық қасиеттері, табиғатта кездесуі. Әр түрлі астық тұқымдастарының крахмал дәндерінің құрылысы.

  3. Крахмалдың алынуы (биосинтез және өндірісте),

  4. Крахмалдың химиялық қасиеттері (сапалықреакция және гидролиз).

  5. Крахмалдың қолдануы.

2-Тапсырма.Кестемен жұмыс.

Құрамында нәруыз,көмірсу,май мөлшері көп азық-түлік тізімін жасаңдар.

Нәруыз

Көмірсу

Майлар




Дискриптер. 1.нәруыз құрамына кіретін элементтерді анықтайды;

2.органикалық заттарды көрсетеді

3.азық-түлік құрамында кезігетін органикалық заттарды анықтайды;

Бағалау.қол шапалақ.

3-тапсырма

Постермен қорғау -әдісі.Ар топ өз тобының алдыңғы жасаған тапсырмаларын постерге түсіреді..

Дискриптер1.Қоректік заттарға не жататынын біледі.2.органикалық заттарды көрсетеді.3.Майлардың құрамын біледі.

Бағалау.Бас бармақБас бармақ жоғары қарап тұрса -Мен түсінемінБас бармақ көлденең тұрса-Мен түсінгендеймінБас бармақ төмен қарап тұрса-Мен түсінбедім.

Үлестірмелі карточкалар

Сабақтыңсоңы


Кері байланыс

Кері байланыс парағы

Әрбір оқушыға таратылады.

Оқушылар білім ағашына. Сабақтан алған білімдерін стикермен жазады.Бағалау. Кері байланыс парағын беру арқылы бағаланады.

Кері байланыс парағы


Саралау – Сіз қандай тәсілмен көбірек қолдау көрсетпексіз? Сіз басқаларға қарағанда қабілетті оқушыларға қандай тапсырмалар бересіз?

Бағалау – Сіз оқушылардың материалды игеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлап отырсыз?

Денсаулық және қауіпсіздік техникасын сақтау


Саралау

Оқушыларды

Топтасып жұмыс жасауға үйрету.

Тақырып бойынша әрбір оқушымен топтық және жұптық жұмыс жүргізлді.

Бағалау –оқулардың жаңа сабақ бойынша алған білімдерін қалай тексеру керек.

Кестемен жұмыс бойынша қол шапалақ арқылы бағаланды. Жұптық жұмыс бойынша смайлктер арқылы бағаланды.Постер әдісі бойынша бас бармақ әдісімен бағаланды.

Денсаулық және қаіпсіздік техникасының сақталуы.

Әр топ өрмекші торын жасап бір-біріне сабақтық соңында алғыс айтады.

Денсаулықтарына назар аударып белсенді әрекет жасауға шақырамын.

Сабақ бойынша рефлексия

Сабақ бойынша рефлексия

1.Сабақты өткізу барысында оқушы ынтасын арттырруға үлес қоса алдымба.

2.Сабақтың мақсат –оқу мақсаттары дұрыс жоспарланды ма..

3.Сабақты өткізу барысында тақырыптан ауытқушылық болдыма.

4.Сабақты өткізу барысында оқушы ынтасын арттыруға үлес қоса алдымба.

5.Қабілетті оқушыларға қосымша тапсырма беремін.

6.Сабаққа берілген уақытты тиімді пайдалана алдымба.

Бұл тарауды сабақ туралы рефлексия жасау үшін пайдаланыңыз. Сол бағандағы өзіңіз маңызды деп санайтын сұрақтарға жауап беріңіз.


Жалпы бағалау

Сабақта ең жақсы өткен екі нәрсе (оқыту мен оқуға қатысты)?

1:

2:

Сабақтың бұдан да жақсы өтуіне не оң ықпал етер еді (оқыту мен оқуға қатысты)?

1:

2:

Осы сабақтың барысында мен сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістіктері/ қиыншылықтары туралы нені анықтадым, келесі сабақтарда не нәрсеге назар аудару қажет?



Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!