|
Мұғалімнің аты-жөні |
||||||||||||||||
|
Пәні |
Технологиялық жабдықтарды,бақылау-өлшеу аспаптары мен мүкәммалдарды қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету. |
Күні: |
||||||||||||||
|
Модульдің/пәннің атауы |
ОН 2.4 Технологиялық жабдықтарды,бақылау-өлшеу аспаптары мен мүкәммалдарды қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету. |
|||||||||||||||
|
Сабақтың тақырыбы |
Кондитер цехының жабдықтар |
|||||||||||||||
|
1. Жалпы ақпарат |
|
|||||||||||||||
|
Топ, курс |
||||||||||||||||
|
2 Оқу мақсаттары |
Студенттерді өтіліп жатқан пән бойынша алғырлы, білгірлі және заман талабына сай білім беру. |
|||||||||||||||
|
3.Бағалау критерийлері |
Есте сақтау, көру қабілеттерін дамыту, ой түйіндеуге, шығармашылықпен жұмыс істеуге жұмылдыру, пәнге, тақырыпқа байланысты қызығушылықтарын дамыту. |
|||||||||||||||
|
Жоспар |
||||||||||||||||
|
Сабақтың кезеңдері |
Әрекеттер |
Ресурстар |
||||||||||||||
|
Сабақтың басталуы 10 мин. |
Ұйымдастыру кезеңі: Мұғалім: Осы тапсырмадан кейін оқушылармен амандасады, сұрақ қояды, ауа-райы, хоббиі, танымал технологиялары, жаңартылған нанотехнологиялар туралы алдын ала алған білімдерін белсендіреді. 1. Бүгінгі ауа райы қандай? 2. Сіз оқуға дайынсыз ба? Келесі сұрақтарды бастайық 1 Кондитер өндірісінде қандай қосымша шикізпт түрлерін біліесің? 2 Қопсытқыш, бояғыш дегніміз не 3 Негізгі шикізат түрлері 4 Ұнға қойылатын талаптар |
|
||||||||||||||
|
Сабақтың ортасы 25 мин. |
Ұн елегіш Ұн елегіш кондитерлік цехта екі себеп бойынша қажет: 1. Ұннан бөгде қоспаларды кетіру үшін. Олар түпкілікті өнімнің дәмін жақсартпайды. 2. Ұнды қопсыту және оттегімен байыту үшін. Ұзақ уақыт бойы оралған кезде ол қатты қысылып, оттегімен қанықтыруды тоқтатады. Қопсыту және аэрация жұмсақ, жұмсақ қамыр алу үшін қажет. Тестомес Қамыр илеу, аты айтып тұрғандай, қамырды илеу үшін қолданылады. Мұндай құрылғылар қуаттылығымен, Дежа көлемімен (қамырға арналған ыдыстар) және жұмыс органының түрімен ерекшеленеді. Соңғысы S-және Z-тәрізді болуы мүмкін. S-тәрізді немесе басқаша спиральды қамыр илегіштер қатпарлы, жұмсақ немесе ашытқы қамырын дайындау үшін оңтайлы. Z-пішіндері өте керемет қамырды алу үшін қолайлы. Олар печенье, кеспе, чебурек немесе тұшпара дайындауда қолданылады. Қамыр илегіштердің әртүрлі модельдерінде бір уақытта жұмыс органы мен дежа немесе осы элементтердің біреуі ғана өз Қамыр илейтін машина Қамыр илейтін машина берілген қалыңдықтағы қамыр қабаттарын алуға мүмкіндік береді. Мұндай жабдық жұмыс үстелі немесе еден болуы мүмкін. Екі нұсқа да наубайханаларда, пиццерияларда, тұшпараларда, кафелерде, мейрамханаларда және кондитерлік дүкендерде қолдануға жарамды. Қамыр илейтін машинаның түрін таңдау оны орналастыратын бөлмеге байланысты. Қазіргі уақытта шығарылатын қамыр илегіштер әртүрлі қамыр түрлерімен жұмыс істеуге арналған. Сонымен, тұшпара немесе чебурек жасау үшін сізге салқын қамырды жеңе алатын қуатты қозғалтқышы бар жабдық қажет. Машиналардың кейбір модельдері кері қозғалтқыштармен жабдықталған. Олар қатпарлы қамырмен жұмыс істеу үшін оңтайлы. Сонымен қатар, қамыр илегіштер басқару жүйесімен (механикалық, электромеханикалық немесе сенсорлық), автоматтандыру дәрежесімен (механикалық, жартылай автоматты немесе автоматты) және алынған қабаттардың шекті өлшемдерімен ерекшеленеді.осінің айналасында айнала алады. Араластырғыш Кондитерлік дүкенге арналған тағы бір ыңғайлы құрал - планеталық араластырғыш. Ол бұл атауды өзінің жұмыс органы мен жұлдыздық жүйелердегі планеталардың қозғалыс сипатының ұқсастығына байланысты алды. Планеталар бір уақытта Жұлдыз мен өз осінің айналасында айналатыны белгілі. Осыған ұқсас, араластырғыштың саптамасы да бір уақытта екі қозғалысқа қатысады: Дежа осінің айналасында және өзінің айналасында. Оны ұстап тұрудың өзі қозғалыссыз қалады. Планетарлық араластырғыштың басты артықшылығы-оның әмбебаптығы. Құрылғы қамырды илеуге ғана емес, сонымен қатар мусс, тұздықтар, майонездер, кремдер, кілегей, безе, суфле және басқаларын дайындауға да жарамды. Ол саптамалардың бірнеше түрімен жабдықталған (Королла, шпатель және ілмек) және әртүрлі тұтқырлықтағы қоспалармен жұмыс істей алады. Әр түрлі өнімділігі бар араластырғыштардың үстел үсті және еден модельдері шығарылады. |
https://mppnik.ru/publ/1002-osnovnoe-syre-dlya-proizvodstva-konditerskih-izdeliy.html |
||||||||||||||
|
Сабақтың ортасы 25 мин |
М: табиғи және синтетикалық бояғыштарға сипаттама бер
|
|||||||||||||||
|
20 мин. |
ІІІ тапсырма. Жазылым тапсырмасы.
М: Венн диаграммасы апқылы кекс пен рулеттің айырмашылығын тап Мысалы:
Кекс Рулет
|
|
||||||||||||||
|
Сабақтың аяқталуы 10 мин |
Үй тапсырмасы М: Сөз жұмбақ құрастрып келу |
|
||||||||||||||
|
Қолданылған әдебиеттер |
1. «Кондитер өндірісінің технологиясы» - Оқулық /Дайрашева С.Т., Байысбаева М.П., Изембаева А.К., Рустемова А.Ж.\ Алматы: АТУ баспасы, 2018 жыл 458 бет. 2. М.П. Байыспаева «Нан өнімдерінің технологиясы» Алматы, 2011ж. 3. Т.Б.Цыганова «Нан пісіру өндірісінің технологиясы», М., Колос, 2000ж. 4. Нан пісіру өндірісінің технологиясы. Шикізат және материалдар: орта кәсіби білім беру мекемелерінің студенттеріне арналған оқулық / Л.В.Мармузова. – 5-басылым, стер. – М.: «Академия» баспа орталығы, 2015. – 288 б
|
|
||||||||||||||
жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
Кондитер цехының жабдықтар
Кондитер цехының жабдықтар
|
Мұғалімнің аты-жөні |
||||||||||||||||
|
Пәні |
Технологиялық жабдықтарды,бақылау-өлшеу аспаптары мен мүкәммалдарды қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету. |
Күні: |
||||||||||||||
|
Модульдің/пәннің атауы |
ОН 2.4 Технологиялық жабдықтарды,бақылау-өлшеу аспаптары мен мүкәммалдарды қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету. |
|||||||||||||||
|
Сабақтың тақырыбы |
Кондитер цехының жабдықтар |
|||||||||||||||
|
1. Жалпы ақпарат |
|
|||||||||||||||
|
Топ, курс |
||||||||||||||||
|
2 Оқу мақсаттары |
Студенттерді өтіліп жатқан пән бойынша алғырлы, білгірлі және заман талабына сай білім беру. |
|||||||||||||||
|
3.Бағалау критерийлері |
Есте сақтау, көру қабілеттерін дамыту, ой түйіндеуге, шығармашылықпен жұмыс істеуге жұмылдыру, пәнге, тақырыпқа байланысты қызығушылықтарын дамыту. |
|||||||||||||||
|
Жоспар |
||||||||||||||||
|
Сабақтың кезеңдері |
Әрекеттер |
Ресурстар |
||||||||||||||
|
Сабақтың басталуы 10 мин. |
Ұйымдастыру кезеңі: Мұғалім: Осы тапсырмадан кейін оқушылармен амандасады, сұрақ қояды, ауа-райы, хоббиі, танымал технологиялары, жаңартылған нанотехнологиялар туралы алдын ала алған білімдерін белсендіреді. 1. Бүгінгі ауа райы қандай? 2. Сіз оқуға дайынсыз ба? Келесі сұрақтарды бастайық 1 Кондитер өндірісінде қандай қосымша шикізпт түрлерін біліесің? 2 Қопсытқыш, бояғыш дегніміз не 3 Негізгі шикізат түрлері 4 Ұнға қойылатын талаптар |
|
||||||||||||||
|
Сабақтың ортасы 25 мин. |
Ұн елегіш Ұн елегіш кондитерлік цехта екі себеп бойынша қажет: 1. Ұннан бөгде қоспаларды кетіру үшін. Олар түпкілікті өнімнің дәмін жақсартпайды. 2. Ұнды қопсыту және оттегімен байыту үшін. Ұзақ уақыт бойы оралған кезде ол қатты қысылып, оттегімен қанықтыруды тоқтатады. Қопсыту және аэрация жұмсақ, жұмсақ қамыр алу үшін қажет. Тестомес Қамыр илеу, аты айтып тұрғандай, қамырды илеу үшін қолданылады. Мұндай құрылғылар қуаттылығымен, Дежа көлемімен (қамырға арналған ыдыстар) және жұмыс органының түрімен ерекшеленеді. Соңғысы S-және Z-тәрізді болуы мүмкін. S-тәрізді немесе басқаша спиральды қамыр илегіштер қатпарлы, жұмсақ немесе ашытқы қамырын дайындау үшін оңтайлы. Z-пішіндері өте керемет қамырды алу үшін қолайлы. Олар печенье, кеспе, чебурек немесе тұшпара дайындауда қолданылады. Қамыр илегіштердің әртүрлі модельдерінде бір уақытта жұмыс органы мен дежа немесе осы элементтердің біреуі ғана өз Қамыр илейтін машина Қамыр илейтін машина берілген қалыңдықтағы қамыр қабаттарын алуға мүмкіндік береді. Мұндай жабдық жұмыс үстелі немесе еден болуы мүмкін. Екі нұсқа да наубайханаларда, пиццерияларда, тұшпараларда, кафелерде, мейрамханаларда және кондитерлік дүкендерде қолдануға жарамды. Қамыр илейтін машинаның түрін таңдау оны орналастыратын бөлмеге байланысты. Қазіргі уақытта шығарылатын қамыр илегіштер әртүрлі қамыр түрлерімен жұмыс істеуге арналған. Сонымен, тұшпара немесе чебурек жасау үшін сізге салқын қамырды жеңе алатын қуатты қозғалтқышы бар жабдық қажет. Машиналардың кейбір модельдері кері қозғалтқыштармен жабдықталған. Олар қатпарлы қамырмен жұмыс істеу үшін оңтайлы. Сонымен қатар, қамыр илегіштер басқару жүйесімен (механикалық, электромеханикалық немесе сенсорлық), автоматтандыру дәрежесімен (механикалық, жартылай автоматты немесе автоматты) және алынған қабаттардың шекті өлшемдерімен ерекшеленеді.осінің айналасында айнала алады. Араластырғыш Кондитерлік дүкенге арналған тағы бір ыңғайлы құрал - планеталық араластырғыш. Ол бұл атауды өзінің жұмыс органы мен жұлдыздық жүйелердегі планеталардың қозғалыс сипатының ұқсастығына байланысты алды. Планеталар бір уақытта Жұлдыз мен өз осінің айналасында айналатыны белгілі. Осыған ұқсас, араластырғыштың саптамасы да бір уақытта екі қозғалысқа қатысады: Дежа осінің айналасында және өзінің айналасында. Оны ұстап тұрудың өзі қозғалыссыз қалады. Планетарлық араластырғыштың басты артықшылығы-оның әмбебаптығы. Құрылғы қамырды илеуге ғана емес, сонымен қатар мусс, тұздықтар, майонездер, кремдер, кілегей, безе, суфле және басқаларын дайындауға да жарамды. Ол саптамалардың бірнеше түрімен жабдықталған (Королла, шпатель және ілмек) және әртүрлі тұтқырлықтағы қоспалармен жұмыс істей алады. Әр түрлі өнімділігі бар араластырғыштардың үстел үсті және еден модельдері шығарылады. |
https://mppnik.ru/publ/1002-osnovnoe-syre-dlya-proizvodstva-konditerskih-izdeliy.html |
||||||||||||||
|
Сабақтың ортасы 25 мин |
М: табиғи және синтетикалық бояғыштарға сипаттама бер
|
|||||||||||||||
|
20 мин. |
ІІІ тапсырма. Жазылым тапсырмасы.
М: Венн диаграммасы апқылы кекс пен рулеттің айырмашылығын тап Мысалы:
Кекс Рулет
|
|
||||||||||||||
|
Сабақтың аяқталуы 10 мин |
Үй тапсырмасы М: Сөз жұмбақ құрастрып келу |
|
||||||||||||||
|
Қолданылған әдебиеттер |
1. «Кондитер өндірісінің технологиясы» - Оқулық /Дайрашева С.Т., Байысбаева М.П., Изембаева А.К., Рустемова А.Ж.\ Алматы: АТУ баспасы, 2018 жыл 458 бет. 2. М.П. Байыспаева «Нан өнімдерінің технологиясы» Алматы, 2011ж. 3. Т.Б.Цыганова «Нан пісіру өндірісінің технологиясы», М., Колос, 2000ж. 4. Нан пісіру өндірісінің технологиясы. Шикізат және материалдар: орта кәсіби білім беру мекемелерінің студенттеріне арналған оқулық / Л.В.Мармузова. – 5-басылым, стер. – М.: «Академия» баспа орталығы, 2015. – 288 б
|
|
||||||||||||||
шағым қалдыра аласыз
















