Кондитер цехының жабдықтар

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Кондитер цехының жабдықтар

Материал туралы қысқаша түсінік
Кондитер цехының жабдықтар
Материалдың қысқаша нұсқасы

Мұғалімнің аты-жөні

Пәні

Технологиялық жабдықтарды,бақылау-өлшеу аспаптары мен мүкәммалдарды қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету.

Күні:

Модульдің/пәннің атауы

ОН 2.4 Технологиялық жабдықтарды,бақылау-өлшеу аспаптары мен мүкәммалдарды қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ету.

Сабақтың тақырыбы

Кондитер цехының жабдықтар

1. Жалпы ақпарат


Топ, курс

2 Оқу мақсаттары

Студенттерді өтіліп жатқан пән бойынша алғырлы, білгірлі және заман талабына сай білім беру.

3.Бағалау критерийлері

Есте сақтау, көру қабілеттерін дамыту, ой түйіндеуге, шығармашылықпен жұмыс істеуге жұмылдыру, пәнге, тақырыпқа байланысты қызығушылықтарын дамыту.

Жоспар

Сабақтың кезеңдері

Әрекеттер

Ресурстар

Сабақтың басталуы

10 мин.

Ұйымдастыру кезеңі:

Мұғалім: Осы тапсырмадан кейін оқушылармен амандасады, сұрақ қояды, ауа-райы, хоббиі, танымал технологиялары, жаңартылған нанотехнологиялар туралы алдын ала алған білімдерін белсендіреді.

1. Бүгінгі ауа райы қандай?

2. Сіз оқуға дайынсыз ба?

Келесі сұрақтарды бастайық

1 Кондитер өндірісінде қандай қосымша шикізпт түрлерін біліесің?

2 Қопсытқыш, бояғыш дегніміз не

3 Негізгі шикізат түрлері

4 Ұнға қойылатын талаптар



Сабақтың ортасы

25 мин.

Ұн елегіш

Ұн елегіш кондитерлік цехта екі себеп бойынша қажет:


1. Ұннан бөгде қоспаларды кетіру үшін. Олар түпкілікті өнімнің дәмін жақсартпайды.


2. Ұнды қопсыту және оттегімен байыту үшін. Ұзақ уақыт бойы оралған кезде ол қатты қысылып, оттегімен қанықтыруды тоқтатады. Қопсыту және аэрация жұмсақ, жұмсақ қамыр алу үшін қажет.


Тестомес

Қамыр илеу, аты айтып тұрғандай, қамырды илеу үшін қолданылады. Мұндай құрылғылар қуаттылығымен, Дежа көлемімен (қамырға арналған ыдыстар) және жұмыс органының түрімен ерекшеленеді. Соңғысы S-және Z-тәрізді болуы мүмкін. S-тәрізді немесе басқаша спиральды қамыр илегіштер қатпарлы, жұмсақ немесе ашытқы қамырын дайындау үшін оңтайлы. Z-пішіндері өте керемет қамырды алу үшін қолайлы. Олар печенье, кеспе, чебурек немесе тұшпара дайындауда қолданылады. Қамыр илегіштердің әртүрлі модельдерінде бір уақытта жұмыс органы мен дежа немесе осы элементтердің біреуі ғана өз Қамыр илейтін машина

Қамыр илейтін машина берілген қалыңдықтағы қамыр қабаттарын алуға мүмкіндік береді. Мұндай жабдық жұмыс үстелі немесе еден болуы мүмкін. Екі нұсқа да наубайханаларда, пиццерияларда, тұшпараларда, кафелерде, мейрамханаларда және кондитерлік дүкендерде қолдануға жарамды. Қамыр илейтін машинаның түрін таңдау оны орналастыратын бөлмеге байланысты. Қазіргі уақытта шығарылатын қамыр илегіштер әртүрлі қамыр түрлерімен жұмыс істеуге арналған. Сонымен, тұшпара немесе чебурек жасау үшін сізге салқын қамырды жеңе алатын қуатты қозғалтқышы бар жабдық қажет. Машиналардың кейбір модельдері кері қозғалтқыштармен жабдықталған. Олар қатпарлы қамырмен жұмыс істеу үшін оңтайлы. Сонымен қатар, қамыр илегіштер басқару жүйесімен (механикалық, электромеханикалық немесе сенсорлық), автоматтандыру дәрежесімен (механикалық, жартылай автоматты немесе автоматты) және алынған қабаттардың шекті өлшемдерімен ерекшеленеді.осінің айналасында айнала алады.

Араластырғыш

Кондитерлік дүкенге арналған тағы бір ыңғайлы құрал - планеталық араластырғыш. Ол бұл атауды өзінің жұмыс органы мен жұлдыздық жүйелердегі планеталардың қозғалыс сипатының ұқсастығына байланысты алды. Планеталар бір уақытта Жұлдыз мен өз осінің айналасында айналатыны белгілі. Осыған ұқсас, араластырғыштың саптамасы да бір уақытта екі қозғалысқа қатысады: Дежа осінің айналасында және өзінің айналасында. Оны ұстап тұрудың өзі қозғалыссыз қалады.


Планетарлық араластырғыштың басты артықшылығы-оның әмбебаптығы. Құрылғы қамырды илеуге ғана емес, сонымен қатар мусс, тұздықтар, майонездер, кремдер, кілегей, безе, суфле және басқаларын дайындауға да жарамды. Ол саптамалардың бірнеше түрімен жабдықталған (Королла, шпатель және ілмек) және әртүрлі тұтқырлықтағы қоспалармен жұмыс істей алады. Әр түрлі өнімділігі бар араластырғыштардың үстел үсті және еден модельдері шығарылады.

https://mppnik.ru/publ/1002-osnovnoe-syre-dlya-proizvodstva-konditerskih-izdeliy.html





Сабақтың ортасы

25 мин
















М: табиғи және синтетикалық бояғыштарға сипаттама бер



миксер

Қамыр илегіш















20 мин.

ІІІ тапсырма. Жазылым тапсырмасы.


Қопсытқыш

Бояғыш

Крахмал

Дәмдеуіштер

Эссенция














М: Венн диаграммасы апқылы кекс пен рулеттің айырмашылығын тап

Мысалы:




Shape1

Кекс Рулет





Сабақтың аяқталуы

10 мин

Үй тапсырмасы

М: Сөз жұмбақ құрастрып келу


Қолданылған әдебиеттер

1. «Кондитер өндірісінің технологиясы» - Оқулық /Дайрашева С.Т., Байысбаева М.П.,

Изембаева А.К., Рустемова А.Ж.\ Алматы: АТУ баспасы, 2018 жыл 458 бет.

2. М.П. Байыспаева «Нан өнімдерінің технологиясы» Алматы, 2011ж.

3. Т.Б.Цыганова «Нан пісіру өндірісінің технологиясы», М., Колос, 2000ж.

4. Нан пісіру өндірісінің технологиясы. Шикізат және материалдар: орта кәсіби білім беру

мекемелерінің студенттеріне арналған оқулық / Л.В.Мармузова. – 5-басылым, стер. – М.:

«Академия» баспа орталығы, 2015. – 288 б









Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
19.11.2025
42
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі