Көркем еңбек Портрет.

Тақырып бойынша 29 материал табылды

Көркем еңбек Портрет.

Материал туралы қысқаша түсінік
Кмж
Материалдың қысқаша нұсқасы


Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 1-2

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Тамақтану мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Дұрыс тамақтанудың негіздері.

Ас мәзірін әзірлеу

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.4.1-Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттау және зерделеу

5.2.4.2-Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастыру

5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы)

Сабақтың мақсаты:

  • Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттайды және зерделейді;

  • Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастырады;

  • Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істейді.

Құндылықты дарыту

ЕҢБЕКҚОРЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІБИ БІЛІКТІЛІК Құзыреттілік: инновациялық ойлау

  • өзінің және басқалардың еңбегінің нәтижелерін бағалау;

  • түрлі мамандықтар мен олардың қызмет ерекшеліктерін зерттеуге қызығушылық таныту;

  • өз уақытын тиімді жоспарлай білу және кез келген қызметтің нәтижелеріне қол жеткізу үшін күш салу;

  • еңбек қоғамдық және табысты болудың негізі екенін түсіну;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы


5 мин


  1. Дайын болуды тексеру ұйымдастырушылық іс- шарасы

  2. Орындауды керек ететін жаңа бөлімдерімен және тапсырмаларымен танысу

Оқушылармен бірге сабақтың мақсатын/ міндеттерін және бағалау шаттарын аңықтау.

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Оқулықтағы суреттер

Ортасы

5 мин







10 мин


















15 мин





5 мин.




4. (К) Зерттеуге кіріспе /сұхбат- пікір талқылау

4.1Оқушыларға ас мәзірі коллекциясын қарастыруды ұсыну

4.2 Жаңа материалды зерттеу.(Слайд 4)

Білу және түсіну

Оқушылар оқулықтағы негізгі тақырыппен танысады.

Дұрыс тамақтанудың негіздері. Ас мәзірін әзірлеу

«Жариялау» әдісі

(Әрбір топ берілген сұрақ бойынша өз позициясын жариялау керек. Бұл үшін топ ішінен спикер берілген уақыт ішінде (5 минут) басқа қатысушылар алдында сөйлеп, топ ұстанымын жеткізеді.)

Бейнені қарау.

5. (И) (Ф) Практикалық жұмыс/зерттеу – бейнебақылау негізінде жазу.

Оқушыларға дұрыс тамақтанудың негіздері және ас мәзірін әзірлеу ерекшелік сипаттарын жазып кестені толтыруға мұғалімнің материалдарын қолдана отырып ұсыныңыз және келесі сұрақтарға жауап беріңіз:

  • Сіздің коллекцияңызда қандай ас мәзірі бар?

  • Сіздер ас мәзірін әзірлеу ерекшеліктерін қандай тәсілмен аңықтадыңыз?


(И) (Г) Оқушыларға өз бетімен 3-5 ас мәзіріне анықтама береді және түрлерін анықтақтайды немесе әр түрлі деректерден ақпаратты қолданады.

6. (И) Практикалық жұмысмакет құрастыру.

6.1. Оқушыларға дағдыларды дамыту және салыстыру үшін бірнеше ас мәзірін әдістерін ұсыныңыз.

6.2. Оқушылар өзінің серіктестеріне мысалдарды көрсетеді және ас мәзірінің қандай түрін белгілегенін және олардың ерекшелігі неде екенін түсіндіреді.

6.3. Оқушылар өзінің жұмыстарын және сыныптастырының жұмыстарын келесі дискрепторлар бойынша бағалайды :

1. Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттайды және зерделейді;

2. Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастырады;

3. Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істейді.

Ой қорыту

Эссе парағы...... Бүгінгі сабақта туындаған сұрақтар мен алған мәліметтер, білімді меңгеру барысында кездескен сұрақтар туралы жазады.



Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.

Оқушылар картиналар көшірмесіне ізденіс жасап, талдап, төмендегі сұрақтарға жауап береді.


Жауабын зерттеу дәптеріңе жазып, суретке түсіреді.


Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады



Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттайды және зерделейді;

Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастырады;

Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істейді.


Тарату материалдары, http://www.pandia.ru/text/77/501/13273.php

Құрал- жабдықтар мен материалдар

https://znaytovar.ru/new371.html


Құрал- жабдықтар және материалдар:картон, түрлі түсті қағаз, желім, қайшы, сызу үшін материалдар (карындашсызғыш, өшіргіш және т.б)



Аяқталуы


5 мин


7. Сабақтың шарттары бойынша нәтиженің өзіңдік бақылау және өзіңдік бағалау.

Сабақтың соңында жүргізілген жұмысқа талдау жасайды және қандай жұмыс жақсы атқарылды ал, қай жерін әрі жетілдіру керек екендігіне жазылымдар (рефлексия) жасайды.

«Білім ағашы» кері байланыс

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады


Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.






































Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 3-4

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Тамақтану мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Асхананың жабдықталуы. Тағам әзірлеуге арналған құралдар-жабдықтар, аспаптар мен ыдыс-аяқтар.

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.4.3-Тағам әзірлеуге арналған құралдар мен жабдықтарды зерделеу және олардың мүмкіншілігін анықтау

5.2.6.1-Техника қауіпсіздігін қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану

5.2.6.2-Қол еңбегі құралдарымен жұмыс істеудің қауіпсіз тәсілдерін, еңбек гигиенасының ережелерін білу (жұмыс орнын, құралдарды ұйымдастыру және тазалау, арнайы киімде жұмыс істеу)

Сабақтың мақсаты:

  • Оқушылар жалпы ас үй жабдықтарын танысу;

  • Материалдар мен құралдарды дұрыс қолданудағы қауіпсіздік техникасымен танысу.

  • Еңбек гигиенасын ережелерімен танысу.

  • Асханалық құрал-саймандармен, құрылғылармен жұмыс істеу және оларды қолданудың қауіпсіздік ережелері туралы мәліметтер мен білім алады.

Құндылықты дарыту

ЕҢБЕКҚОРЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІБИ БІЛІКТІЛІК Құзыреттілік: инновациялық ойлау

  • өзінің және басқалардың еңбегінің нәтижелерін бағалау;

  • түрлі мамандықтар мен олардың қызмет ерекшеліктерін зерттеуге қызығушылық таныту;

  • өз уақытын тиімді жоспарлай білу және кез келген қызметтің нәтижелеріне қол жеткізу үшін күш салу;

  • еңбек қоғамдық және табысты болудың негізі екенін түсіну;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы


3 мин

Дайын болуды тексеру ұйымдастырушылық іс- шарасы

Оқушылармен бірге сабақтың мақсатын/ міндеттерін және жетістік критерийлерін аңықтау.

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Таныстырылым,оқу жоспары

Ортасы

3-5 мин





7-10 мин





















10 мин.







10-15 мин.




  1. (К) Зерттеуге кіріспе /сұхбат- пікір талқылау.

Оқушылармен қазіргі замандағы асхананың жабдықталуы және тағам әзірлеуге арналған құралдар-жабдықтар, аспаптар мен ыдыс-аяқтар туралы мәліметтерді талқылау.

(К) Бейнебаян қарау.

Ас үй жабдықтары. Ыдыстар, құралдар мен керек-жарақтар.

Ас үйге қатысты суреттермен таныстырып, келесі сұрақтарды таныстыру.

  • Берілген суреттерде қандай құрал жабдықтарды көріп отырсыздар?

  • Асбөлмеге кірмейтін құралдар бар ма?

  • Ас үйге тағықандай заттар жетіспейді?









О қушыларға жалпы ас үй жабдықтарын талқылап, сынып ішіде өз ойын қорғауға мүмкіндік береді.

Оқушыларға ас үй жабдықтарына критерийлер айтуды ұсыну.

Оқушыларды оқу мақсатымен таныстырып, жетістік критерийлерін көрсету.

  • Қандай жаңа құралдармен таныстыңыздар?

Сурет арқылы ас үй бөлмесінде қолданылатын қауіпсіздік ережелерімен танысады.

  • Сурет маңызы мен шарттары.

Бұл тапсырма келесі тапсырма алдындағы оқушылардың жаңа құралдармен танысу мүмкіндігін береді.

Топтық жұмыс:

Оқушыларға презентацияда әр елдің тағамдары көретіліп, тағамды дайындалу кезінде қандай құрал-жабдықтардың қажеттілігін қағаз бетінде суреттеп көрсетілу ұсынылады. Сонымен қатар, оқушыларға ескертпе;

  • Бұл қай елдің тағамы? /берілген ту бойынша тағамды дұрыс орналастыру/

  • Бұл тағамды сіз татып көрдіңіз бе?

Сіздерге қандай сурет құралдары қажет болады?ағалау парағы

Өз елінің тағамын дұрыс таңдай алды

Керекті құралдарды суреттей алды

Керек құрал-жабдықтарды қолдануын біледі.


+/-

+/-

+/-

Топ 1




Топ 2




Топ 3








Р есей, Италия және Қазақ елінің ұлттық тағамдара қажетті құралдырды суреттеп, өзге топтар назарына таныстырып, оларды топта, топ ішінде өзара атқарылған жұмыстарды бағалау.

Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.

Оқушылар картиналар көшірмесіне ізденіс жасап, талдап, төмендегі сұрақтарға жауап береді.


Жауабын зерттеу дәптеріңе жазып, суретке түсіреді.


Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады


Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Тағам әзірлеуге арналған құралдар мен жабдықтарды зерделейді және олардың мүмкіншілігін анықтайды.

Техника қауіпсіздігін қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолданады.


Жіктерді жіктеу, тігін электрлі машина жабдығының тарату материалдары, ҚТ ережелері және арнайы терминология.

http://www.technologystudent.com/health1/safetyr1.htm

Құрал- жабдықтар және материалдар: мата үзімдері, қайшылар, жіптер, инелер және т.б.

Сызуға арналған материалдар (қарындашсызғыш, өшіргіш және т.б

«Технологиялық карта» тарату материалы


Аяқталуы


5 мин

7. Сабақ шарттары бойынша өзіңдік бақылау және нәтижеге өзіңдік баға беру.

Сабақтың соңында оқушылар жасаған жұмыстарына талдау жүргізеді және қандай жұмыс жақсы атқарылды ал, қай жұмысты жақсарту керек екендігіне белгілер (рефлексия) жүргізеді.


Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады

Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.




































Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 5-6

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Тамақтану мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Бутербродтар мен сусындардың әзірлену технологиясы

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.4.1-Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттау және зерделеу

5.2.4.2-Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастыру

5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы)

Сабақтың мақсаты:

Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен өз бетімен жұмыс істей білу және суық тағамдар мен сусындардын жасалу технологиясын білу

Құндылықты дарыту

ЕҢБЕКҚОРЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІБИ БІЛІКТІЛІК Құзыреттілік: инновациялық ойлау

  • өзінің және басқалардың еңбегінің нәтижелерін бағалау;

  • түрлі мамандықтар мен олардың қызмет ерекшеліктерін зерттеуге қызығушылық таныту;

  • өз уақытын тиімді жоспарлай білу және кез келген қызметтің нәтижелеріне қол жеткізу үшін күш салу;

  • еңбек қоғамдық және табысты болудың негізі екенін түсіну;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы

3-5 мин


Сыныпта жақсы психологиялық ахуал мен шығармашылық жағдай жасау .

-«Шаттық шеңбері» (оқушылар өздерінің ұнайтын тағамдарын айтады)

«Ыдыстар сөйлейді » топқа біріктіру

  1. Топ «Асүй аспаптары»

  2. Топ «Шай сервизі»

  3. Топ «Асхана техникасы»

-оқушылармен сабақ мақсаттарын анықтау

-оқушылармен сабақ критерийлерін талдау

- «БББ» кестесі бойынша «Білемін» жолын толтыру

«Миға шабуыл»

Сұрақ қою арқылы жаңа сабақтың тақырыбын ашу.

-Сіздің отбасыңызға қандай десерт,тағамның түрлерін әзірлейді және құрамы туралы айтыңыз?

-Бұл тағамдардың қайсысы жылдам дайындауға болады деп ойлайсыз?

- Пайдалы бутерброд түрлерін жасау үшін қандай азық-түлік түрлері қолданылады, адам ағзасына олардың пайдасы қандай?

- Пайдалы бутерброд дайындауға арналған қандай ингредиенттер есіңде қалды?

- Қандай бутербродтардың пайдасы аз деп есептеледі, неліктен?

-Не себептенбутербродтардыдастарқанғаұсынаралдындадайындайды?


Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Таныстырылым,оқу жоспары



Асүйге қажетті құралдар мен аспаптардың суреті.


Ортасы











37 мин.

Бутербродтар мен сусындардың әзірлену технологиясы

«Әлемге танымал ТОП-10 үздік бутерброд түрлері» туралы бейнежазба.

1- Тапсырма.Топтық жұмыс.

Оқушылар осы бейнежазба негізінде бутербродтың негізгі түрлерін жасауға қажетті азық-түлік түрлерін (нан және т.б.) анықтайды. Жұмыс барысында пайдалы және зиянды бутербродтарды анықтау мақсатында «Пайдалы бутербродтар»/«Фаст фудтың зияндығы» бейнежазбасын көру.

Бірлесіп талқылау: Оқушылар топпен меңгерген білімдерін пайдалана отырып, пайдалы (ашық, жабық) бутерброд түрлеріне технологиялық карта дайындайды.

«Светофор» әдісі арқылы бағалайды (әр топ бір-бірін бағалайды)

«БББ» кестесі бойынша «Білгім келеді» жолдарын толтыру.

«Үштік» әдісі

(Ойлан,жұптас ,бөліс)

2-Тапсырма. Жұптық жұмыс.

Бутербродты безендірудің ерекше түрлерін ойластырып, суретін салып ұсынады.

жұмысты бастау алдында оқушыларға сұрақтар қою:

-Не себептен тағамдарды әдемі безендіру керек?

Технологиялық картаны пайдалана отырып, оқушылар топпен пайдалы бутерброд түрлерін жасайды, «карвинг» технологиясын оқу барысында меңгерген білімін қолдана отырып, әдемі (эстетикалық) безендіреді.

«Жарнама» әдісі бойынша бағалайды.

Дескриптор

  • Өз қолынан шыққан бутерброд суреттің қаншалықты сәтті және сәтсіз шыққан жағын айтады.

  • Таныстырылымда креативті ойлар қолданады.

Қалыптастырушы бағалау

Сусындар

Оқушылар бейнежазбаны көрген соң пайдалылығына қарай қорытынды жасайды. Атап шығыңдар, қандай танымал сусындарды білесіңдер? Оқушылар ыстық және салқын сусындардың суреттерін топтастырады.

Сұрақтар қою:

Біз шай дайындау үшін неге суды қайнатамыз?

Жеке жұмыс.

Тәжірибелік жұмыс.

Эксперимент процесі: Үш шыны ыдыс дайындау, оларға түйіршіктелген қалтадағы шайларды салу.

1.№1 ыдыстыбөлметемпературасындағысументолтыру.

2.№2 ыдыстысалқынсументолтыру.

3.№3 ыдыстықайнағансументолтыру.

Оқушыларшыныыдыстаболыпжатқанүдерісті 1-2 минут ішіндебақылапбелгілейді.

Әроқушы эксперимент кезіндебарлықбайқағанүдерістерінқойылғансұрақтарғажауапбереотырыпқорғайды.

« Карусель» әдісі арқылы бір-бірінін жұмысын бағалау

Дескриптор

-Қажетті асханалық бұйымдарды дұрыс таңдай біледі.

-Технологиялық картаның құрастыру бірізділігін сақтайды.

Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.



Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады


Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен өз бетімен жұмыс істей біледі және суық тағамдар мен сусындардын жасалу технологиясын біледі

https://www.youtube.com/wa tch?v=PrOaMruyNvk -35 идеялы креативті бутерброд

Бутербродтардтардың (ашық,жабық) түрлері.

https://www.youtube.com/watch ?v=ZrUkIBUe2rI «10 үздік әлемге танымал бутерброд түрлері » https://www.youtube.com/watch ?v=xQXkkoXY1LY Мерекелік дастарқан http://www.zeremonia.ru/boil ing_tea.html http://tvoj-chaj.ru/kak-pravilnozavarivat-chernij-chaj Шай демдеудің түрлері мен тәсілдері.



Аяқталуы



7. Сабақ шарттары бойынша өзіңдік бақылау және нәтижеге өзіңдік баға беру.

Сабақтың соңында оқушылар жасаған жұмыстарына талдау жүргізеді және қандай жұмыс жақсы атқарылды ал, қай жұмысты жақсарту керек екендігіне белгілер (рефлексия) жүргізеді.

- не үйрендің, не білдің?

- не түсініксіз қалды?

- немен айналысу керек?

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады


Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.




























Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 7-8

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Тамақтану мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Жемістер мен көкөністерден салаттар әзірлеу технологиясы

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.4.4-Салқынтағамдар мен сусындардыәзірлеутехнологиясынбілужәнеқолдану

5.3.4.1-Өзінің және өзгелердің жұмыстарын жетілдіру және адаптациялау бойынша конструктивті пікірлер, ұсыныстарды білдіру

5.1.3.1-Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу(оның ішінде ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану арқылы)

Сабақтың мақсаты

Барлық оқушылар:

  • Көкөністер мен жемістерден жасалатын салат түрлерін анықтау

Басым көпшілігі:

  • Салатқа қажетті құрал-саймандарын әзірлеп, ас үй бөлмесінің ережелін қайталау.

Кейбір оқушылар:

  • Жемістер салатын әзірлеу.

Салатты безендіру.

Құндылықты дарыту

ЕҢБЕКҚОРЛЫҚ ЖӘНЕ КӘСІБИ БІЛІКТІЛІК Құзыреттілік: инновациялық ойлау

  • өзінің және басқалардың еңбегінің нәтижелерін бағалау;

  • түрлі мамандықтар мен олардың қызмет ерекшеліктерін зерттеуге қызығушылық таныту;

  • өз уақытын тиімді жоспарлай білу және кез келген қызметтің нәтижелеріне қол жеткізу үшін күш салу;

  • еңбек қоғамдық және табысты болудың негізі екенін түсіну;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы

3-5 мин


Сабақ басында:

Оқушылармен амандасып, оқушылардың зейінін шоғырландыру.

  • Сабақ барысында керекті құрал-жабдықтарын тексеру.

  • Ой қозғау. «Суреттер көрмесі».

Оқушыларға суреттерді көрсете отырып, тақырыпты ашуға ой саламыз.

Топқа бөлу. («Пазлы»әдісі)

І топ – көкөністер

ІІ топ – жеміс-жидектер

Оқушыларды топқа бөле отырып, көкөністер мен жеміс-жидектердің пайдасын еске түсіру.

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Таныстырылым,оқу жоспары

Ортасы











37 мин.

  1. (К) Зерттеуге кіріспе /сұхбат- пікір талқылау.

  1. Тапсырма

«Кім жылдам»

Әрбір топқа сұрақтар қойылады

І – топ

Көкөністердің жеміс-жидектерден айырмашылығы қандай?

Олардың адам ағзасына пайдасы?

Құрамында суы ең көп көкөніс?

ІІ-топ

Жеміс-жидектер қандай дәрумендерге бай? Апельсин мен мандариннің қандай айырмашылықтары бар?

Қандай жеміс ең тәтті?

Дескриптор:

  • Көкөністер мен жеміс-жидектердің айырмашылығы мен адам ағзасына пайдасын білді.

Қалыптастырушы бағалау: Жарайсыңдар!!!!

Сарамандық жұмысты бастамастан бұрын тамақ әзірлеу бойынша қауіпсіздік ережелерін «Серпілген сауал» әдісі бойынша қайталап, оқушылардың естеріне салу.

І-топқа.

Кесу құралдарын қолданғанда қандай қауіпсіздік ережелерін сақтау керек?

Ас үй бөлме ішіндегі қауіпсіздік техника ережелерін қайталау.

  • Кесу құралдарын қолданғанда

  • Өткір кесу құралдарынан сақ болыңыз. Олар, пышақ, қайшы секілді дүние.

  • Пышақпен шанышқыны берер кезде ұшын өзіңе қаратып ұсынуды ұмытпаңыз

  • Нан, көкөністер тураған кезде тақтайшаны қолданып, дұрыс кесу ережелерін сақтаңыз: сол қолдың саусақтары бүгіліп пышақтардың өткір жүзінен арақашықтығы алшақ болуын ескеріңіз.

  • Жұмысты бастамастан бұрын қолыңызды жақсылап жууды ұмытпа.

ІІ-топқа.

Санитарлық-гигиеналық талаптар

Дескриптор:

  • Қауіпсіздік ережелері мен сан.гигиеналық талаптарды білді.

Қалыптастырушы бағалау: Қол шапалақтау

Оқушылар топтаса отырып, бүгін дайындалатын салат құрамдарын әзірлейді.

«Кинометафора» әдісі

тағамды бастамас бұрын оқушылар назарына төмендегі бейнеролик көрсетіледі.

Сұрақ:

  • Бейнетаспа не туралы?

  • Тағамдарға қандай құрамдар қажет?

  • Тағамдардың жасалу жолдары күрделі ме?

  • Тағам жасау үшін қандай асүйлік құралдар қажет?

Сарамандық жұмыс.

Көкөністер мен жемістерден тез дайындалатын салат әзірлеу

Дескриптор:

  • Көкөністер мен жеміс-жидектерден дайындалатын тез тағам түрлерін үйренді.

  • Өз ойын толығымен түсіндіре алды

  • Уақытты тиімді пайдаланды

Қалыптастырушы бағалау: 2 жұлдыз 1 тілек

Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.



Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады


Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Жемістерден салаттың жасалу жолдарын қарастырады;

Салаттың құрамын анықтайды;

Салатқа керекті ас бөлме құралдарын әзірлейді;

Ас үй бөлмесінің ережелерін біледі және оларды ұстанады;

Жемістерден салатын әзірлейді.

http://www.technologystudent.com/health1/safetyr1.htm

Құрал- жабдықтар және материалдар: мата үзімдері, қайшылар, жіптер, инелер және т.б.

Тігін бұйымдарының ассортиментінің жіктелуі және сипаттамасы




Аяқталуы



Кері байланыс

Оқушымен байланыс

«Желкенді кеме» әдісі:

оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады.

  • Бейнетаспаға қарап, жұмысты дұрыс орындады

  • Көкөністер мен жеміс-жидектерді ажыратып, адам ағзасына пайдасын білді

  • Қауіпсіздік ережелері мен сан.гигиена талаптарын дұрыс қолданды

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады


Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.


































Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 9-10

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Үй мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Жеке бастың гигиенасы. Өз-өзіне күтім жасау

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.5.3-Жеке басының гигиенасы ережелерін зерделеу және сипаттау, әртүрлі шаш пен тері түрін анықтау

5.2.5.4-Өз бетінше өз-өзіне қарау әрекеттері мен тәсілдерін таңдау және қолдану

Сабақтың мақсаты

  • Жеке бас гигиенасы не екенінбіледі,түсінеді және анықтайды.

  • Шаш пен тері гигиенасын зерттеп, сипаттайды.

  • Жеке гигиена талаптарын біледі.

Құндылықты дарыту

БІРЛІК ЖӘНЕ ЫНТЫМАҚ Құзыреттілік: тиімді коммуникация

  • қоғамдағы әлеуметтік нормаларды, ережелерді білу және түсіну;

  • сенімді қарым-қатынас орнату және сыныпта жағымды ахуалды сақтай білу;

  • тек өзі үшін ғана емес, жалпы ұжым үшін де жауапты болуға дайын болу;

  • бірлескен іс-әрекет пен өзара іс-әрекет кезінде басқалардың пікірлері мен сезімдерін құрметтей білу;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы

3-5 мин


Ұйымдастыру уақыты, сыныптағы атмосфераның құру.

Сабақтың мақсаты: Табиғаттағы микро суреттердің бейнесі қалай құрылып, неге микро суреттерге тиесілі екенін біледі, түсінеді және анықтайды.

Бүгінгі тақырыпты аша түсу үшін оқушыларға «Азбука здоровья - Личная гигиена» мултьфильмін көрсетуге болады.

Сыныпқа арналған: Бейнежазба көру: бактерияларға байланысты 13 себептер туралы. Осы бейнежазбаға байланысты оқушылар сұрақтарға жауап береді.

Оқушыларға сұрақ қою:

Бейнежазба не туралы?

Бактерияның не екенін білесіздер ме?

Адам ағзасында бактериялар мөлшерден тыс көп болған жағдайда не болады?

Қалай ойласыздар, олардың аз мөлшерде болуы үшін қандай шара қолдануға болады?

Топқа бөлу. Нөмірленген дайын пакеттер мен қорапшаларды (1, 2, 3) жекелеген топтардың таңдауы үшін арнайы оқушы үстелі үстіне жаю.

Топтық жұмыс. Әр топ таңдалған тақырып бойынша өздерінің түсініктерін сыныппен бөліседі

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Таныстырылым, оқу жоспары

Ортасы











37 мин.

  1. (К) Зерттеуге кіріспе /сұхбат- пікір талқылау.

1.Тапсырма.

Оқушылар А2/A3 форматта жеке бас гигиенасының ережелерін құрады, графикалық элементтерді пайдаланып тұжырымдамалық карталарға суреттерін салып және талқылай отырып, өз ойларын сыныппен бөлісіп қорғайды.

2.Тапсырма. Оқушылар жеке бас гигиенасы ережелерінің суреттерін сала отырып, таңдаған құралдарымен салыстырады, өз- өзін күту және қолдану, оны тұжырымдамалық картада қорғайды.

Оқушыға Оқушылар сыныпқа идеяларын айтып, сипаттау мен талдау дағдыларын дамыту үшін өз ойларын бір-бірімен бөліседі Мұғалімге. Қорапшалар/қалталарға алдын-ала жеке бас гигиенасы заттарын: сабын, тіс щеткасы, маникюр жинағы, тарақ және т.б. салып қойыңыз.

Оқушылармен қол, бет терісі (қалыпты, аралас, құрғақ, майлы), шаш (жұқа, қалың) типтері туралы талқылау. Оқушыларға таңдалған заттардың жеке бас гигиенасына қатыстылығын түсіндіру.

Мысалы, тарақ шаш күтіміне қолданылады және т.б. Ережелерді бейнелеудің визуалды үлгілері.

Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.



Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады


Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Жеке бас гигиенасы не екенінбіледі,түсінеді және анықтайды.

Шаш пен тері гигиенасын зерттеп, сипаттайды.

Жеке гигиена талаптарын біледі.

http://www.technologystudent.com/health1/safetyr1.htm

Құрал- жабдықтар және материалдар: мата үзімдері, қайшылар, жіптер, инелер және т.б.

Тігін бұйымдарының ассортиментінің жіктелуі және сипаттамасы




Аяқталуы



Кері байланыс

Оқушымен байланыс

«Желкенді кеме» әдісі:

оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады.

  • Бейнетаспаға қарап, жұмысты дұрыс орындады

  • Көкөністер мен жеміс-жидектерді ажыратып, адам ағзасына пайдасын білді

  • Қауіпсіздік ережелері мен сан.гигиена талаптарын дұрыс қолданды

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады


Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.





































Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 11-12

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Үй мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Өсімдік шаруашылығының негізгі бағыттары.

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.5.1-Өсімдік шаруашылығы мен жеміс-көкөніс түрлерінің негізгі бағыттарын зерделеу және сипаттау

Сабақтың мақсаты:

  • Көкініс түрлерін біледі

  • Көктемгі өсімдік отырғызу жұмыстарына шолу жасайды

  • Қолданатын құрал-жабдықтар мен танысады

  • Мәтінді өз бетімен түсініп оқиды және сұрақ құрап жазады, өсімдіктерді ажырата алады.

  • Адам ағзасы үшін пайдалы және пайдасыз тағамдарды ажырата біледі

  • Қосымша ақпаратты толықтырып, мәтінді әңгімелейді.

  • Мәтіннен ой қорытындысын шығара алады, сурет арқылы топқа бөле алады.

Құндылықты дарыту

БІРЛІК ЖӘНЕ ЫНТЫМАҚ Құзыреттілік: тиімді коммуникация

  • қоғамдағы әлеуметтік нормаларды, ережелерді білу және түсіну;

  • сенімді қарым-қатынас орнату және сыныпта жағымды ахуалды сақтай білу;

  • тек өзі үшін ғана емес, жалпы ұжым үшін де жауапты болуға дайын болу;

  • бірлескен іс-әрекет пен өзара іс-әрекет кезінде басқалардың пікірлері мен сезімдерін құрметтей білу;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы


3 мин

1.Оқушылармен амандасу

2.Оқушыларды топқа бөлу.

Пазл» әдісі (оқушыларды сурет қиындылары арқылы топқа бөлу)

1 топ: » жемістер»

2 топ «көкөністер»

3.Үй тапсырмасы: - Балалар, сіздер қандай тарауды өттіндер?

- Үй мәдениеті дегеніміз не?

- Балалар,бүгін біздер саябаққа шығамыз. Саябаққа шығу үшін. Ол үшін өткен тақырыптарды қайталау мақсатында сұрақтарға жауап беруіміз керек.

«Жадыны жаңғырту»әдісі

1.Жеке бас гигиенасына не жатады?

2. Киім гигиенасы туралы не білесін?

3. Шашты аптасына неше рет жуады?

4. Тіс щеткасы не үшін қажет?

5. Тері гигиенасы?

6. Тамақтану гигиенасы?

7. өнімдерді қолданар алдында не істейміз?

8. Адамның денсаулығы жақсы болу үшін қандай жемістер көп жеу керек?

Дискриптор: Сұрақтарга жауап береді. Жеке бас гигиена бөлімдерін ажыраталады.

(сұрақтарға жауап беру арқылы өсімдіктер суреті ашылады. Біздер жеміс жидек,көкөніс топтарына бөліндік.Қай салаға жатады?/Өсімдік/.

Сабақ тақырыбымен таныстыру

Бүгін өтетін тақырыбымыз:Өсімдік шаруашылығының бағыттары. (топ ережесімен таныстыру

Оқу мақсаты және бағалау критерийлері хабарланады.

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Таныстырылым,оқу жоспары

Ортасы

3-5 мин





7-10 мин







10 мин.







10-15 мин.




«Болжау» әдісі

(оқушылар берілген мәлімет мен суреттер арқылы тақырыпты болжайды)

Өсімдік шаруашылығының негізгі бағыттары «Жеміс дақылдары»туралы бейне жазбалар көру.

Бейне жазба барысында,оқушылар жеміс-жидек дақылдарының сурет арқылы бағыттарын түсіндіреді . Аңықтау мақсатында топ арасында карталады жинақтайды.

Тапсырма: Кестеге өсімдіктерді топқа бөлу

Жеміс-жидек

Көкөністер

Егін

гүл

1Өс імдік бағыттарын ажыратады

Дискриптор:2Өсімдік түрлерін біледі топқа бөле алады

Оқулықтағы суретпен жұмыс

Оқушылар:Өсімдік және»көкөніс дақылдары» өсуіне жарық пен көленке әсері туралы бейне жазба көреді.

Талқылауға арналған сұрақтар Көкөніс түрлерінің өсіп қандай талаптар қойылады? Өсімдіктерінің дұрыс өсіп-өнуін жақсы өнім беру үшін қандай шаралар қолдануға болады? Дискриптор: Көкөністер өсуіне қандай талаптар қойылатының түсінеді. Кестені толтырады,жауаптарын жазады

Су

Жарық

Жылу

Ауа

минералды топырақ

Сыныпқа тапсырма: Картамен жұмыс өсімдіктердің Отаны, Климаттық жағдайлары, ең қолайлы мемлекеттердің жемістері мен дақылдарын және өсімдіктердің өсу мүмкіндіктері қолайлы елдерді зерттеуі.

Көктемгі өсімдік шаруашылығы өндеу /себу және отырғызу, суару жұмысты орындау үшін материалдар мен құрал жабдықтар пайдалану кезінде қауіпсіздік ережелер айту.

Дискриптор:

1Өсімдіктер отанын табады.

2 Өсімдіктерді күтіп баптау жолдарын түсінеді.

Гүл отырғызу әдісі Бейне ролик

Практикалық жұмыс:Екі топ гүл отырғызады.ҚТЕ-ережесі

ҚБ: «Басбармақ» әдісі бойынша өзін-өзі бағалау

Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.

Оқушылар картиналар көшірмесіне ізденіс жасап, талдап, төмендегі сұрақтарға жауап береді.


Жауабын зерттеу дәптеріңе жазып, суретке түсіреді.


Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады



Дескриптор

Көкініс түрлерін біледі

Көктемгі өсімдік отырғызу жұмыстарына шолу жасайды

Қолданатын құрал-жабдықтар мен танысады

Мәтінді өз бетімен түсініп оқиды және сұрақ құрап жазады, өсімдіктерді ажырата алады.

Адам ағзасы үшін пайдалы және пайдасыз тағамдарды ажырата біледі

Қосымша ақпаратты толықтырып, мәтінді әңгімелейді.

Мәтіннен ой қорытындысын шығара алады, сурет арқылы топқа бөле алады.

Құрал- жабдықтар және материалдар: мата үзімдері, қайшылар, жіптер, инелер және т.б.

Сызуға арналған материалдар (қарындашсызғыш, өшіргіш және т.б

https://ust.kz/word/osimdik_saryasylygynyng_negizgi_bagyttary_5_synyp-60582.html


Аяқталуы


5 мин

Оқу мақсаты мен бағалау критерийлеріне кері ораламын.

- Сонымен, оқушылар біздің сабақтағы мақсатымыз қандай еді?

Есімізге түсірейік. - Сабақ соңында мақсатымызға жеттік пе?

Үйге тапсырма:ҮЙ өсімдігін отырғызу,суару.

Кері байланыс -Балалар, осымен біздің саябаққа шығуымыз аяқталды. Барлығыңыз жақсы жұмыс жасадыңыздар. Енді тақырыпты қаншалықты меңгергендеріңіз

Ауыл шаруашлық мамандарын атап беріңіз?

Агробизнес туралы не айталасыз?

Ережелерді өсімдік екенде сақтаймыз ба?

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады

Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.
















































Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 13-14

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Үй мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Өсімдік шаруашылығындағы

көктемгі жұмыстар

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.5.2-Өсімдік шаруашылығында көктемгі жұмыстар жүргізу (топырақты өңдеу, зиянкес жәндіктерден қорғау, егу мен отырғызу)

5.2.6.1-Техника қауіпсіздігін қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану


Сабақтың мақсаты:

  • Агротехнологияның дамуындағы ғылымның рөлін ауылшаруашылық өндірісінің әдіс-тәсілдерін талқылау және бағалау барысында анықтау;

  • Оқушылардың өзіндік дамуындағы ғылымның рөлін анықтау мақсатында шығармашылық идеяларды дамыту мен іске асыруды өз бетінше таңдаған ақпарат көздерін қолдану

Құндылықты дарыту

БІРЛІК ЖӘНЕ ЫНТЫМАҚ Құзыреттілік: тиімді коммуникация

  • қоғамдағы әлеуметтік нормаларды, ережелерді білу және түсіну;

  • сенімді қарым-қатынас орнату және сыныпта жағымды ахуалды сақтай білу;

  • тек өзі үшін ғана емес, жалпы ұжым үшін де жауапты болуға дайын болу;

  • бірлескен іс-әрекет пен өзара іс-әрекет кезінде басқалардың пікірлері мен сезімдерін құрметтей білу;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы


5 мин


  1. Дайын болуды тексеру ұйымдастырушылық іс- шарасы

  2. Орындауды керек ететін жаңа бөлімдерімен және тапсырмаларымен танысу

Оқушылармен бірге сабақтың мақсатын/ міндеттерін және бағалау шаттарын аңықтау.

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Оқулықтағы суреттер

Ортасы

5 мин







10 мин


















15 мин





5 мин.




4. (К) Зерттеуге кіріспе /сұхбат- пікір талқылау

4.1Оқушыларға көктемгі жұмыстар коллекциясын қарастыруды ұсыну

4.2 Жаңа материалды зерттеу.(Слайд 4)

Білу және түсіну

Оқушылар оқулықтағы негізгі тақырыппен танысады.

  1. Жаңа сабақ

Өсімдіктердің әрқашан да адамға өз сұлулығы мен хош иісі ұнайтын. Ғалымдар мен саяхатшылар, болған алыс-жақын елдерден әкеліп, Еуропаға түрлі жабайы гүлдердің түрлерін көбейтті. Мәселен, Қазақстаннан тарады бүкіл әлем бойынша қызғалдақ, Жапония, Қытай, Қиыр – лалагүл, Үндістан және Иран – раушан, Оңтүстік Америка – гладиолусы. Гүлдер әрқашан да ұнайтын адам өз сұлулығы мен хош иісі.

Гүл өсіру - өсімдікшаруашылығыныңсәндік-жапырақтыөсімдіктермәдениетіменайналысатынсалаболыптабылады.

Гүл өсіру үшін сізгесәндік қасиеттері туралы ғана емес, олар өсетін топырақ, тыңайтқыш және көбею, зиянкестер мен аурулар туралы да білу қажет..

Гүл өсіру – өсімдік шаруашылығы саласын үшке бөлуге болады;

-біржылдық

-екіжылдық

-көпжылдық.

Жұмыс барысында оқушылар кесте толтырады.

Сәндік гүлдер топтары

Бұл…

Мысалы

-біржылдық



-екіжылдық



-көпжылдық.



Біржылдық өсімдіктер-деп даму циклы бір жылда аяқталатын өсімдіктерді атайды.

Жылдық гүлдер түсі мен биіктігі әртүрлі. Ең жиі кездесетін жылдық гүлдер

львиный зев, астры, бархатцы, бегонии, вербена, календула (ноготки), левкой, мак, настурция, петуния, сальвия.

Екіжылдық әдетте көктемде немесе жаздың басында егіледі, және олар екінші жылы гүлдейді.

Көптеген екіжылдық- көпжылдықтар, бірақ өмірдің екінші жылынан кейін кішкентай гүл жасайды, сәндік құндылығын жоғалтады . Оларғажататындармыналар; виола (анютины глазки), гвоздика турецкая, колокольчик, мальва, маргаритка, незабудки.

Көпжылдықтар - Көпжылдықөсімдіктер, шөптіөсімдіктержәнеекіжылданастамуақытбойыөсіпжатқанжартылайбұта.

Олардың кейбіреулері бірнеше жылдан бері өмір сүреді, басқалары - 20-30 дейін, тіпті 100 жылға дейін (мысалы, таулы-сагыз). Белгілі бір жасқа жеткенде, олар жыл сайын гүлдейді және жеміс береді (поликарпикалы өсімдіктер). Олардың кейбіреулері жыл бойы (мәңгі жасыл өсімдіктер) қалады. Қолайсыз кезеңдердің көпшілігінде (қыста, құрғақшылық кезінде) жапырақтары мен басқа да ағзалар өледі, тек жер асты органдары (тамыр, түйнектер, шамдар, тамырлар) тірі қалады.

Біржылдық – бұл өсімдіктер, бүкіл циклі, олардың дамумен өтеді.

Біржылдықөте әртүрлі түсті және биіктікті болады. Ең көп таралған біржылдық — львиный зев, ақкекіре, әсем, бегонии, лаванда, қырмызы (ноготки), левкой, көкнәр, настурция, петуния, сальвия, портулак.

Көпшілігі екіжылдық — көпжылдық өсімдіктер, бірақ кейін екінші өмірін құрайды ұсақ гүлдерін, жоғалтады сәндік құндылығы. - Екіжылдықгүлдер жатады виола (анютины глазки), қалампыр түрік, колокольчик, талшын, маргаритка, незабудки.

Екіжылдық гүлге жатқызады, әдетте, көктемде немесе жаздың басында, гүлдейді олар түқым шашады.

Көпжылдық - көпжылдық өсімдіктер, шөптесін өсімдіктер мен полукустарники, қыстайтын.

Олардың бірі тұрады, бірнеше жыл, басқа — 20-30, тіпті 100-ге дейін (мысалы, тау-сағыз). Жетіп анықтауЖетіп белгілі бір жастағы, олар гүлдейді және ұрық шашады жыл сайын (поликарпические өсімдіктер). Кейбір олардың жапырақтары жыл бойы сақталады (мәңгі жасыл өсімдіктер). Көпшілігінде бір қолайсыз кезеңдерде (қыс, қуаңшылық) жапырақтары және т. б. қурап қалады, оларда тек жер асты органдары тірі қалады (тамыр сабақ, түйнектер, баданалар, тамыр). Кейбір сол тамырлары тасымалданады жаңартады (розеткалар, жерде жорғалаушы, және тамырлары арқылы көбейеді).

КӨБЕЮ ӘДІСІ

          1. Тұқым

2.Өсімдіктер

Кейбір гүлдерде жыл сайын өте кішкентай тұқымдар - 1 граммнан 5000-нан астам дана. Ал бегония, мысалы, тұқымдар өте аз – бір граммда шамамен 80 000 дана!

Бұл кішкентай тұқымдық бөлшектерден кейде үлкен бақшаларғ ие күшті метрлік биік бұталарды қалыптастыратын темекі сияқты, нақты бақша алыптары өседі деп елестету қиын.

Тұқымдық көбейту

Жыл сайынғы кішігірім тұқымдар топыраққа енгізбейді , топырақ бетіне шашады .
Тұқымның қажетті мөлшерін тегіс қағазға құйып, содан кейін жартысында бүктеледі (қабаттағы тұқымдарға арналған ойық қалыптастыру үшін).
Топырақта тұқымдарға арналған ойықтарды бейнелеу қажет – бұл сызғыштың шетімен жасалуы мүмкін. Содан кейін, саусақпен тұқыммен жапыраққа аздап себу, жұмсақ және біркелкі дайындалған шұңқырларға тұқымдар салыңыз.

Өсімдіктерді қалыңдатпау үшін бар күш-жігер жұмсау қажет - бұл әлсіреу мен өсімдік ауруына әкеледі.
Бұл импровизацияланған сепкіштен басқа, қағаздан кішігірім-себет қағаздар пайдаланылады. Кішкентай тұқымдарды біркелкі егудің жалпы әдістемесі оларды өзен құмымен Сондай-ақ, сіз арнайы тұқымдар сатып ала аласыз - кейбір фирмалар арнайы түйіршіктерде жыл сайынғы кішкентай тұқымдар шығарады. Гранулалар егуді жеңілдетеді. Тұқым себілгеннен кейін контейнер полиэтилен пленкамен тығыз жабылады.

Тұқымдар қараңғы жерде тұрған болса, оларды мүмкіндігінше жарыққа жақын етіп жылжытыңыз. Қаптаманы ауа-райына ауысатын етіп күнделікті күн сайын біртіндеп желдеткіштің уақытын арттыра отырып, қаптаманы сәл ашыңыз

Өсімдіктердің өсімдік түрлерінің көбеюі материалды алдын-ала дайындау әдістеріне және тамырлану жағдайлары ерекшеліктеріне байланысты өте әртүрлі.

  • Бұтақты бөлу арқылы

  • Бұтақ кадалар арқылы

  • Түбір ұрпақтары

  • Тамырды бөлу арқылы

  • Бұталарды бөлу

  • Мұртымен 

  • Пияздары арқылы

  • Жанама бұтақтар

  1. Тәжірибелік жұмыс.

Оқушылар топпен агротехнологияның белгілі бір 2 шарасын кездойсақ таңдау арқылы постер дайындайды.

Бағалау критерийлері:

  • Агротехнологияның шарасы жан-жақты зерттелген;

  • постер креативті және эстетикалық талапқа сай жасалынған;

  • топтық жұмыс.

Дескрипторлар:

  • агротехнология шарасы тандалды;

  • даму деңгейі анықталды;

  • кемшіліктері көрсетілді;

  • постердің түстік шешімі дұрыс тандалды;

  • тақырыпқа сай орындалды;

  • топ мүшелері өздеріне берілген міндеттерді атқарды.


Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.

Оқушылар картиналар көшірмесіне ізденіс жасап, талдап, төмендегі сұрақтарға жауап береді.


Жауабын зерттеу дәптеріңе жазып, суретке түсіреді.


Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады



Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Агротехнологияның дамуындағы ғылымның рөлін ауылшаруашылық өндірісінің әдіс-тәсілдерін талқылау және бағалау барысында анықтайды;

Оқушылардың өзіндік дамуындағы ғылымның рөлін анықтау мақсатында шығармашылық идеяларды дамыту мен іске асыруды өз бетінше таңдаған ақпарат көздерін қолданады.


Тарату материалдары, http://www.pandia.ru/text/77/501/13273.php

Құрал- жабдықтар мен материалдар

https://znaytovar.ru/new371.html


Құрал- жабдықтар және материалдар:картон, түрлі түсті қағаз, желім, қайшы, сызу үшін материалдар (карындашсызғыш, өшіргіш және т.б)



Аяқталуы


5 мин


7. Сабақтың шарттары бойынша нәтиженің өзіңдік бақылау және өзіңдік бағалау.

Сабақтың соңында жүргізілген жұмысқа талдау жасайды және қандай жұмыс жақсы атқарылды ал, қай жерін әрі жетілдіру керек екендігіне жазылымдар (рефлексия) жасайды.

«Білім ағашы» кері байланыс

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады


Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.


























Көркем еңбек

Мектеп:

Күні: .

Оқытушының аты-жөні:

Сынып: 5 сабақ№ 15-16

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар:

Бөлім:

Үй мәдениеті

Сабақтың тақырыбы:

Өсімдік шаруашылығындағы

көктемгі жұмыстар

Сабақта меңгерілетін оқу мақсаттары

5.2.5.2-Өсімдік шаруашылығында көктемгі жұмыстар жүргізу (топырақты өңдеу, зиянкес жәндіктерден қорғау, егу мен отырғызу)

5.2.6.1-Техника қауіпсіздігін қадағалап, оның маңыздылығын сезіне және демонстрациялай отырып, материалдар мен құралдарды қолдану


Сабақтың мақсаты:

  • Агротехнологияның дамуындағы ғылымның рөлін ауылшаруашылық өндірісінің әдіс-тәсілдерін талқылау және бағалау барысында анықтау;

  • Оқушылардың өзіндік дамуындағы ғылымның рөлін анықтау мақсатында шығармашылық идеяларды дамыту мен іске асыруды өз бетінше таңдаған ақпарат көздерін қолдану

Құндылықты дарыту

БІРЛІК ЖӘНЕ ЫНТЫМАҚ Құзыреттілік: тиімді коммуникация

  • қоғамдағы әлеуметтік нормаларды, ережелерді білу және түсіну;

  • сенімді қарым-қатынас орнату және сыныпта жағымды ахуалды сақтай білу;

  • тек өзі үшін ғана емес, жалпы ұжым үшін де жауапты болуға дайын болу;

  • бірлескен іс-әрекет пен өзара іс-әрекет кезінде басқалардың пікірлері мен сезімдерін құрметтей білу;

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі

Педагогтың әрекеті

Оқушылардың әрекеті

Бағалау


Ресурстар

Басталуы


5 мин


  1. Дайын болуды тексеру ұйымдастырушылық іс- шарасы

  2. Орындауды керек ететін жаңа бөлімдерімен және тапсырмаларымен танысу

Оқушылармен бірге сабақтың мақсатын/ міндеттерін және бағалау шаттарын аңықтау.

Оқушылар амандасып , бір-біріне сәттілік тілейді.

Қалыптастырушы бағалау: Бірін – бірі бағалау.

Оқулықтағы суреттер

Ортасы

5 мин







10 мин


















15 мин





5 мин.




Білу және түсіну

Оқушылар оқулықтағы негізгі тақырыппен танысады.

  1. Жаңа сабақ

Өсімдік шаруашылығының маңызды салаларының бірі — бақша шаруашылығы, дүниежүзі елдерінің барлығына дерлік тән. Жылдық өнімділігі 600 млн т, оның 70%-дан астамын Азия шаруалары өсіреді. Жоғары маманданған бақша шаруашылықтары ірі қала маңдарында шоғырланған. Ал жеміс-жидек шаруашылығы табиғат жағдайлары колайлы және көлік түрлерімен жақсы қамтамасыз етілген жоғары маманданған арнаулы аудандар құрайды. Бақша сияқты бұл да көп еңбекті қажет етеді. Субтропиктік (жерортатеңіздік) және тропиктік белдеулерде көбірек таралған. Жылдық өнімділігі 430 млн т, оның 2/5-сін Азия елдері жинайды. Жеміс-жидекті көп өндіретін елдер қатарына Қытай, Үндістан, Бразилия, АҚШ, Италия жатады. Жүзім өсіру Жерорта теңізі жағалауындағы елдерде ерекше дамыған. Жүзім жинаудан Италия, Франция, Испания және АҚШ көзге түседі. Цитрус өсіру де АҚШ, Бразилия, Испания, Италия, Қытай мен Жапония сияқты субтропиктерде орналасқан елдерге тән. Банан — азиялық жеміс, бірақ қазір тек Азияда ғана емес, Орталық және Оңтүстік Америка, Африка елдерінде де көптеп өсіріледі. Жетекші елдерге Үндістан, Эквадор, Бразилия, Филиппин және Мексика жатады. Соңғы жылдары гүл өсіруге маманданған шаруашылықтар жаппай белең алуда.


1-Тапсырма (Ж) (ОДД): білу,түсіну «Бейнеролик көру» әдісі арқылы бейнероликтен өсімдік шаруашылығы туралы талдау жасау.

Бағалау критерийлері:Өсімдік түрлерін анық тайды,өсімдік шаруашылығы туралы мағлұмат алады. Кейбір өсімдік шаруашылығына қатысты көктемгі жұмыстарды зерделейді.

Дискриптор: - өсімдік түрлерін анықтайды - көктемгі жұмыстарды зерделейді - өсімдік шаруашылығына қажетті құралдарды таңдай алады. - климаттық жағдайға байланысты егу жұмыстарын анықтайды.

ҚБ: «Бас бармақ» арқылы бірін-бірі бағалайды

2-Тапсырма.(Т) (ОДД): талдау, жинақтау

«Постер қорғау»әдісі арқылы АКТ-ны қолдану арқылы өсімдік шаруашылығының негізгі бағыттары және көктемгі жұмыстар туралы саралау. Бағалау критерийлері:Өсімдік шаруашылығы туралы мәліметтер алып, жұмысты дұрыс ұйымдастыру жолдарын анықтайды

Дескриптор:

· өсімдік туралы суреттермен танысады · өсімдік туралы мәліметтер іздейді. · пікір алмасады

· өсімдік шаруашылығы туралы мәліметтерді түрлі дереккөздер арқылы ажырата алады.

· қандай жұмыстар атқарылатындығын саралайды

· күтіп-баптауға қажетті құралдарды таңдайды

· негізгі жасалынатын жұмыстардың маңыз дығын біледі.

ҚБ: «Шапалақ» әдісі арқылы топтар бір-бірінің жұмыстарын бағалайды.


Оқушылар топтасып ақылдасып пікір шығарып пікірлерімен бөліседі.

Оқушылар картиналар көшірмесіне ізденіс жасап, талдап, төмендегі сұрақтарға жауап береді.


Жауабын зерттеу дәптеріңе жазып, суретке түсіреді.


Презентация:

Оқушылар өздерінің зерттеу жұмысын таныстырады.

Оқушылар әрбір таныстырылымнан кейін сұрақтар қоя алады



Жұмыс дәптерінде тапсырма орындау

Дескриптор

Агротехнологияның дамуындағы ғылымның рөлін ауылшаруашылық өндірісінің әдіс-тәсілдерін талқылау және бағалау барысында анықтайды;

Оқушылардың өзіндік дамуындағы ғылымның рөлін анықтау мақсатында шығармашылық идеяларды дамыту мен іске асыруды өз бетінше таңдаған ақпарат көздерін қолданады.


Тарату материалдары, https://24.kz/kz/zha-aly-tar/o-am/item/286734-aza-stan-et-eksporty-k-lemin-arttyrma өсімдік шаруашылығы бағыттары туралы бейнеролик


Құрал- жабдықтар және материалдар:картон, түрлі түсті қағаз, желім, қайшы, сызу үшін материалдар (карындашсызғыш, өшіргіш және т.б)



Аяқталуы


5 мин


7. Сабақтың шарттары бойынша нәтиженің өзіңдік бақылау және өзіңдік бағалау.

Сабақтың соңында жүргізілген жұмысқа талдау жасайды және қандай жұмыс жақсы атқарылды ал, қай жерін әрі жетілдіру керек екендігіне жазылымдар (рефлексия) жасайды.

«Білім ағашы» кері байланыс

Оқушылар бүгінгі сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін айтады


Оқушылардың айтқан жауаптарына пікір қалдыру.










































Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
03.04.2025
188
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі