Оқушыларға алдын ала ұлттық
тағам түрлерін алып келулерін тапсыруға болады: қазақ, орыс, украин
және т.б. Санитарлық-гигиеналық талап тардың орындалуын
қадағалауды ұмытпаңыз.
Кіріспе
тапсырма. Оқушылардан
олардың отбасындағы сүйікті тағамдарды
естеріне түсіру лерін сұраңыз. Сосын мынадай сұрақтар қойыңыз:
Отбасылық мерекелер қалай өтеді? Қандай тағамдарды сүйіп жейсіңдер?
Кім аналарына ас әзірлеуге көмектеседі? Ол үшін не істейсіңдер? Не
үшін тамақтану керек?
Қалай дұрыс тамақтану
қажет? Төмендегі
сұ рақтарды тақтаға жазып
қойыңыз.
-
Күніне неше рет тамақтану
керек?
Мөлшері қандай болу керек?
Қай
уақытта тамақтанған дұрыс?
Қай
тағамды таңертең, ал қайсысын кешке жеген дұрыс?
Топпен талдап, ой-пікірлерін
білдірулерін ұсы ныңыз.
Жауабы:
Дастарқанда шұжық, қазы,
бауырсақтар, шелпек тер, жаңғақтар,
жеміс-жидектер.
Күніне төрт рет (немесе бес рет) тамақтану қажет.
Мөлшері көп болмауы керек. Үнемі бір мезгілде тамақтанған дұрыс,
мысалы: 8.00 — таңғы ас, (11.00 — жеміс-жидек немесе шырын), 13.00
— түскі ас, 16.00 — бесіндік, 19.00 — кешкі ас. Таңғы ас нәрлі болу
үшін ботқа және жеміс-жидек жеген дұрыс. Ал кешке жұмыртқа,
көгөніс, балықтан жасалған тағамдарды жеген
пайдалы.
Шеңбердегі азық-түлік.
Оқушылар неліктен шеңбердің ішінде бейнеленген азық-түліктерді көп
мөлшерде қолдануға тыйым салынғандығы ту ралы ойлансын. Барлық
нұсқаларды тыңдап шы ғыңыз. Газдалған тәтті сусындармен шөлді
басуға болмайтынын, себебі олардың құрамында көп мөл шерде қант
болатынын айтыңыз. Тез дайындалатын азық-түліктердің де зиянды
екенін айтып өтіңіз. Олар туралы сабаққа арналған арнайы материал
дарды қолдана отырып айтып беріңіз.
Дастарқан
Суреттегі барлық тағам
түрлерін ата. Сен олар туралы не білесің? Қалай дұрыс тамақтану
керек?
|