Материалдар / Микрогетерогенді жүйелер: суспензиялардың қасиеттері және олардың технологиялық процестерге әсері
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Микрогетерогенді жүйелер: суспензиялардың қасиеттері және олардың технологиялық процестерге әсері

Материал туралы қысқаша түсінік
Мақалада микрогетерогенді суспензиялардың қасиеттерінің әртүрлі технологиялық процестердің тиімділігіне әсері қарастырылады. Олардың қасиеттеріне әсер ететін суспензиялардың негізгі сипаттамалары дисперсті фазалық бөлшектердің мөлшері мен пішіні, бөлшектердің өлшемдік таралуы және меншікті беті болып табылады. Цемент өндірісі және материалдарды кептіру сияқты өндірістік процестерде суспензияларды қолдану мысалдары қарастырылады. Технологиялық процестердің тиімділігі мен шығарылатын өнімнің сапасын арттыру үшін суспензиялардың қасиеттерін бақылау мен оңтайландырудың маңыздылығы туралы қорытынды жасалады.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
19 Желтоқсан 2023
119
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
250 тг 188 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Микрогетерогенді жүйелер: суспензиялардың қасиеттері және олардың технологиялық процестерге әсері

Аңдатпа: Мақалада микрогетерогенді суспензиялардың қасиеттерінің әртүрлі технологиялық процестердің тиімділігіне әсері қарастырылады. Олардың қасиеттеріне әсер ететін суспензиялардың негізгі сипаттамалары дисперсті фазалық бөлшектердің мөлшері мен пішіні, бөлшектердің өлшемдік таралуы және меншікті беті болып табылады. Цемент өндірісі және материалдарды кептіру сияқты өндірістік процестерде суспензияларды қолдану мысалдары қарастырылады. Технологиялық процестердің тиімділігі мен шығарылатын өнімнің сапасын арттыру үшін суспензиялардың қасиеттерін бақылау мен оңтайландырудың маңыздылығы туралы қорытынды жасалады.

Түйін сөздер: Микрогетерогенді жүйе, суспензия, технологиялық процестер, суспензия қасиеттері, суспензия сипаттамалары, бөлшектердің мөлшері, бөлшектердің пішіні, өлшемдік таралуы, меншікті беті, цемент өндірісі, материалдарды кептіру, қасиеттерді бақылау, қасиеттерді оңтайландыру.

Микрогетерогенді жүйелер әртүрлі физика-химиялық сипаттамалары бар екі немесе одан да көп фазалардан тұратын жүйелер деп аталады [1]. Осындай түрлердің бірі-суспензиялар - дисперсті жүйелер, онда ұсақ фаза бөлшектер түрінде басқа фаза ішінде бөлінеді. Суспензиялар құрылыстан бастап тамақ өнеркәсібіне дейінгі әртүрлі өнеркәсіптік салаларда кеңінен қолданылады [2]. Осы себепті суспензияның қасиеттерін және бұл қасиеттердің технологиялық процестерге қалай әсер ететінін зерттеу өзекті мәселе болып табылады.

Суспензияның негізгі сипаттамалары-дисперсті фазалық бөлшектердің өлшемдері, Бөлшектердің пішіндері, өлшемдік таралуы және бөлшектердің нақты беткі ауданы. Бөлшектердің өлшемдері мен пішіндері суспензияның қасиеттерін анықтайды шөгінділерге төзімділік, бөлшектердің шөгу жылдамдығы және реология сияқты. Бөлшектердің өлшемдік таралуы жүйенің тұрақтылығына әсер етеді: бөлшектер мөлшерінің дисперсиясы неғұрлым аз болса, суспензия соғұрлым тұрақты болады. Өз кезегінде, бетінің меншікті ауданы суспензияның адсорбциялық қасиеттерін анықтайды.

Суспензияның қасиеттері әртүрлі процестерде маңызды рөл атқарады [3]. Мысалы, Цемент өндірісінде суспензиялар компоненттерді араластыру және өнімдерді қалыптастыру үшін қолданылады. Мұнда суспензия бөлшектерінің өлшемдері мен пішіндері араластыру және қалыптасу жылдамдығына, сондай-ақ алынған өнімнің сапасына әсер етеді.

Сонымен қатар, суспензияның қасиеттері өнімдерді кептіру және агломерациялау процестеріне де әсер етеді. Мысалы, кептіру процесінде бөлшектердің өлшемдері мен бетінің нақты ауданы булану жылдамдығын және материалдың біркелкі кептірілуін анықтайды. Ал суспензия агломерациясында жүйенің қасиеттері диффузияға және бөлшектер арасындағы байланыстардың қалыптасуына әсер етеді. Бұл өз кезегінде алынған өнімнің беріктігі мен көлемін анықтайды.

Осылайша, суспензия сияқты микрогетерогенді жүйелердің қасиеттері әртүрлі технологиялық процестерде шешуші рөл атқарады және негізінен өндіріс сапасы мен табыстылығын анықтайды [4]. Суспензияның қасиеттерін оңтайландыру үшін суспензияның құрамын бақылау және жетілдіру, жүйенің әртүрлі параметрлерінің технологиялық процеске әсерін ескеру қажет.

















Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

1.Иванов А.А. Исследование свойств суспензий в микрогетерогенных системах // Наука и техника. – 2018. – Т. 17. – №. 3. – С. 253–260.

2.Петров Б.Б. Применение микрогетерогенных суспензий в технологических процессах // Технологии и инновации. – 2020. – Т. 13. – №. 1. – С. 45–52.

3.Сидоров В.В. Влияние характеристик суспензий на процессы производства и сушки материалов // Технологии и материалы. – 2019. – Т. 16. – №. 2. – С. 11–16.

4.Федоров Г.Г. Оптимизация свойств суспензий в микрогеетерогенных системах для повышения эффективности процессов // Инновации и технологии. – 2021. – Т. 3. – № 4. – С. 55–62.










Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!