Материалдар / Пайдалы 13 шай

Пайдалы 13 шай

Материал туралы қысқаша түсінік
оқушыларға, ата-аналарға пайдалы шайларды пайдалану арқылы өз денсаулықтарын жақсарту жолдарына бағыттау
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
25 Желтоқсан 2018
430
0 рет жүктелген
693 ₸ 770 ₸
Бүгін алсаңыз 10% жеңілдік
беріледі
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Реферат 6 «Д» сынып оқушысы Юлдашев МанасПайдалы 13 шайШай ішу - қыста жылынудың бірден бір амалы. Үйреншікті қара, жасыл шайлардан жалықсаңыз, жөке, жалбыз, итмұрын, раушан, бақбақ және басқа да өсімдіктерден әзірленген шай ішіп көріңіз.Сонымен, пайдалы 13 шай:Тасшөп (чабрец)Бұл өсімдіктің шайы тұмау, асқазан, бүйрек аурулары кезінде пайдалы. Ол несеп айдағыш құрал болып саналады, қан аздығы, ұйқысыздық, ревматизм кезінде мықты дауа.



Түймедағы шайыТүймедағы жүрекпен қиындықтары бар жандарға таптырмас дәрі. Сондай-ақ тұмау, жөтел кезінде жақсы көмектеседі.

ИтмұрынИтмұрын шайы антиоксиданттар, флавоноидтер, дәрумендер (С, К), минералдарға бай. Диарея ауруы кезінде ішуге кеңес береміз.



Беде (клевер)Беде шайына бал қоссаңыз, тұмауды кетіретін дәрі болады. Жалпы биде шайы бауыр тазартуға, әйел ауруларына жақсы дауа. Қант диабеті ауруына шалдыққандарға күнделікті ішуге кеңес береді.



РаушанРаушан шайы көңілді көтереді, вирустарға қарсы әсері зор, сол себепті жалпы иммунитетті жоғарылатады. Айта кетсек, бұл шайды демдегеннен кейін бірден ішу керек, суыған раушан шайының емдік қасиеттері болмайды.



ЖалбызЖалбыз шайы жүйкені тыныштандырып, асқорыту жүйесінің қиындықтарына төтеп бере алады. Ұйқыны реттеп, ауруды басады.

Фенхель Асқорытуды реттейтін фенхель шайы іштің қабынуын басады. Бұл мақсатта осы шайды тіпті сәбилерге береді. Сондай-ақ жөтел кезінде көмектеседі.

Бүлдірген жапырақтарыБүлдірген жапырақтарынан демделген шай қан тазартып, оның сапасын жоғарылатады. Жалпы ағзаны берік қылып, жүйкені тыныштандырады. Хош иісті шайға құрғақ бүлдірген жидектерін де қосуға болады.



Жыңжапырақ (тысячелистник)Гастирт кезінде мыңжапырақ шайы - таптырмас дауа.



БақбақБұл шай бауырды тазартып, емдейді. Ішімдік, темекі, дәрілердің әсерінен арылтып, қалпына келтіруге көмектеседі.

Жөке (липа)Жүйкеңізді тыныштандыратын, уайым-қайғыдан арылтатын шай. Ол қан қысымын төмендетіп, бас ауруларынан айықтырады. Тұмаудан профилактика ретінде ішсе болады. Алайда бұл шай жүрекке әсер ете алады, сондықтан оны күнделікті ішпеген жөн.



ЛавандаБұл шайдың басты қасиеті - жүйке жүйесін тыныштандыру. Ол ұйқыңызды реттеп, күндіз сергек болуға көмектеседі. Ағзаны жалпы тазалау және бас ауруларын емдеу үшін қолданылады.

Османтус немесе қоңыр ағаштың гүлдеріАғзадағы зат алмасу процесін реттеп, жөтел кезінде көмектеседі. Бұл гүлді шайды кәдімгі қара не жасыл шайға қосып та ішеді.
Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!