№
4 практикалық
жұмыс
«Тағам
құрамындағы қоректік заттарды
анықтау»
Мақсаты: тағамдық өнімдердің бір
қатарын: көмірсулар (крахмал), нәруыз, майларды білужәне анықтай
алу
Құрал
жабдықтар: Нәруызды анықтау
үшін: Мыс сульфаты ерітіндісі,
натрий гидроксиді, жұмыртқа нәруызы, сынауық, штатив. Майды анықтау
үшін: Күнбағыс тұқымдары немесе грек жаңғағы,сүлгі немесе ақ қағаз.
Көмірсуды анықтау үшін: картоп немесе нан, йод
ерітіндісі.
Жұмыстың барысы:
Жұмыстың реті
|
Жұмыс
барысы:
|
Не байқадың?
|
1. Биурет
реакциясы-нәруызды анықтау.
|
1.Жұмыртқа нәруызын сумен
араластырыңдар
2. 2 мл нәруызды сынауыққа
құйыңдар
3.Тамшуыр көмегімен 2мл натрий
гидроксидін және 5тамшы 1%-дық мыс сульфатын
қосыңдар
|
|
2. Майды анықтау
тестісі
|
1. Күнбағыс тұқымдарын немесе грек
жаңғағын сүзгі қағазға салыңдар
2. Қасықпен тұқымды
басып,жаншыңдар
3. Бақылау
жүргізіңдер
|
|
-
Көмірсуды
анықтау
|
Картопты алып үстіне иод ерітіндісін
тамызыңдар
|
|
Тапсырманы
орында
Отбасы мүшелеріне
мінсіз ас мәзірін жаса
Ас
мәзірі
Таңғы
ас
|
|
Түскі
ас
|
|
Қосымша түскі
ас
|
|
Кешкі ас
|
|
Не себепті
осындай ас мәзірін таңдағаныңды
түсіндір
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Қорытынды:
Мен жұмыстан
мынандай ой түйдім:
1.
__________________________________________________________________
2.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Мұғалімнің кері байланысы:
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Баға:_________