Материалдар / Презентация "Ас қорытудың жасқа байланысты ерекшеліктері" 8 сынып
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Презентация "Ас қорытудың жасқа байланысты ерекшеліктері" 8 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Ас қорытудың жасқа байланысты ерекшеліктері тақырыбына замануи презентация.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
20 Қараша 2023
183
0 рет жүктелген
450 ₸
Бүгін алсаңыз
+23 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +23 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Ас қорытудың
жасқа байланысты ерекшеліктері

ас қорыту-бұл біздің ағзамыздағы тағамнан қажетті қоректік заттарды алуға және
тіршілік әрекетін сақтауға мүмкіндік беретін маңызды процесс.

Ас қорытудың негізгі
функциялары:
Тағамның ұсақ компоненттерге механикалық
және химиялық ыдырауы
Қоректік заттарды сіңіру

Қалдықтар мен қажетсіз өнімдерді денеден
шығару

Бауыр функциялары:
Ішектегі майлардың ыдырауы
үшін қажет Өт өндірісі.
Глюкоза мен витаминдер
сияқты қоректік заттардың
метаболизмі және
жинақталуы
Ағзаны детоксикациялау,
токсиндер мен метаболизм
өнімдерінен қанды сүзу.

Ұйқы безінің қызметі:
Тағамдағы көмірсулардың,
ақуыздардың және
майлардың химиялық
ыдырауына қажетті
ферменттер өндірісі

Қандағы қант деңгейін
реттейтін инсулин өндірісі

Он екі елі ішектен тұратын
ащы ішектің, жоғары сіңіру
қабілетіне ие. Мұнда
көптеген қоректік заттар,
соның ішінде глюкоза,
аминқышқылдары,
дәрумендер мен
минералдар сіңеді."

1.Тағам ферменттер мен
асқазан сөлінің әсерінен
механикалық және химиялық
ыдырауға ұшырайтын
асқазаннан бастап бірқатар
мүшелер арқылы өтеді

3.Бауыр өт шығарады,
бұл майдың ыдырауына
көмектеседі, ал ұйқы
безі көмірсулармен
ақуыздардың ыдырауына
ферменттер бөледі

2.Содан кейін тамақ аш
ішекке өтеді, онда қоректік
заттардың негізгі сіңуі
жүреді

4.Ас қорыту жүйесінің өзара
әрекеттесуі ағзаға тағамнан
қажетті қоректік заттарды
алуға мүмкіндік береді

Әр жас тобындағы ас қорыту ерекшеліктері

Нәрестелерде ас қорыту негізінен асқазанда
жүреді, өйткені олардың тағамы сүттен
тұрады
Балалар мен жасөспірімдерде ас қорыту
жүйесінің белсенді өсуі мен дамуы байқалады,
бұл қоректік заттарға деген қажеттіліктің
жоғарылауымен бірге жүруі мүмкін

Ересектерде ас қорыту процестері тұрақты
күйде болады, бірақ теңдестірілген
тамақтануды бақылау маңызды
Егде жастағы адамдарда ағзалардың
қартаюының кесірінен ас қорыту
проблемалары болуы мүмкін

Қорытынды
тезистер

Қорытынды
тезистер

Ас қорыту-ағзаны қажетті қоректік
заттармен қамтамасыз ететін маңызды
процесс
Ас қорыту жүйесінің өзара әрекеттесуі
тиімді ас қорытуды қамтамасыз етеді
Ас қорыту жүйесінің әртүрлі мүшелері ас
қорыту өнімдерінің ыдырауы, сіңуі және
бөлінуі сияқты әртүрлі функцияларды
орындайды
Жас ерекшеліктері ас қорыту процестеріне
әсер етеді, оларды тамақты таңдау мен
денсаулықты сақтау кезінде ескеру қажет

Ішектің әр түрлі бөліктерінің сіңіру қабілеті
әр түрлі, ащы ішек қоректік заттарды
сіңірудің негізгі орны болып табылады

Назарларыңызға
рахмет!
r_des1gn
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!