Презентация "Ас қорытудың жасқа байланысты ерекшеліктері" 8 сынып

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Презентация "Ас қорытудың жасқа байланысты ерекшеліктері" 8 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Ас қорытудың жасқа байланысты ерекшеліктері тақырыбына замануи презентация.
Материалдың қысқаша нұсқасы
Ас қорытудың
жасқа байланысты ерекшеліктері

ас қорыту-бұл біздің ағзамыздағы тағамнан қажетті қоректік заттарды алуға және
тіршілік әрекетін сақтауға мүмкіндік беретін маңызды процесс.

Ас қорытудың негізгі
функциялары:
Тағамның ұсақ компоненттерге механикалық
және химиялық ыдырауы
Қоректік заттарды сіңіру

Қалдықтар мен қажетсіз өнімдерді денеден
шығару

Бауыр функциялары:
Ішектегі майлардың ыдырауы
үшін қажет Өт өндірісі.
Глюкоза мен витаминдер
сияқты қоректік заттардың
метаболизмі және
жинақталуы
Ағзаны детоксикациялау,
токсиндер мен метаболизм
өнімдерінен қанды сүзу.

Ұйқы безінің қызметі:
Тағамдағы көмірсулардың,
ақуыздардың және
майлардың химиялық
ыдырауына қажетті
ферменттер өндірісі

Қандағы қант деңгейін
реттейтін инсулин өндірісі

Он екі елі ішектен тұратын
ащы ішектің, жоғары сіңіру
қабілетіне ие. Мұнда
көптеген қоректік заттар,
соның ішінде глюкоза,
аминқышқылдары,
дәрумендер мен
минералдар сіңеді."

1.Тағам ферменттер мен
асқазан сөлінің әсерінен
механикалық және химиялық
ыдырауға ұшырайтын
асқазаннан бастап бірқатар
мүшелер арқылы өтеді

3.Бауыр өт шығарады,
бұл майдың ыдырауына
көмектеседі, ал ұйқы
безі көмірсулармен
ақуыздардың ыдырауына
ферменттер бөледі

2.Содан кейін тамақ аш
ішекке өтеді, онда қоректік
заттардың негізгі сіңуі
жүреді

4.Ас қорыту жүйесінің өзара
әрекеттесуі ағзаға тағамнан
қажетті қоректік заттарды
алуға мүмкіндік береді

Әр жас тобындағы ас қорыту ерекшеліктері

Нәрестелерде ас қорыту негізінен асқазанда
жүреді, өйткені олардың тағамы сүттен
тұрады
Балалар мен жасөспірімдерде ас қорыту
жүйесінің белсенді өсуі мен дамуы байқалады,
бұл қоректік заттарға деген қажеттіліктің
жоғарылауымен бірге жүруі мүмкін

Ересектерде ас қорыту процестері тұрақты
күйде болады, бірақ теңдестірілген
тамақтануды бақылау маңызды
Егде жастағы адамдарда ағзалардың
қартаюының кесірінен ас қорыту
проблемалары болуы мүмкін

Қорытынды
тезистер

Қорытынды
тезистер

Ас қорыту-ағзаны қажетті қоректік
заттармен қамтамасыз ететін маңызды
процесс
Ас қорыту жүйесінің өзара әрекеттесуі
тиімді ас қорытуды қамтамасыз етеді
Ас қорыту жүйесінің әртүрлі мүшелері ас
қорыту өнімдерінің ыдырауы, сіңуі және
бөлінуі сияқты әртүрлі функцияларды
орындайды
Жас ерекшеліктері ас қорыту процестеріне
әсер етеді, оларды тамақты таңдау мен
денсаулықты сақтау кезінде ескеру қажет

Ішектің әр түрлі бөліктерінің сіңіру қабілеті
әр түрлі, ащы ішек қоректік заттарды
сіңірудің негізгі орны болып табылады

Назарларыңызға
рахмет!
r_des1gn
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
pdf
20.11.2023
272
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі