Материалдар / Қазақтың ұлттық тағамдары.
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Қазақтың ұлттық тағамдары.

Материал туралы қысқаша түсінік
мұғалімдерге әдістемелік көмек ретінде
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
29 Қазан 2020
351
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады


Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі:

4 В –Бөлім. Тамақтану мәдениеті

Мектеп:Құмсай негізгі орта мектебі

Күні: 26.04.2019 жыл

Мұғалімнің аты-жөні:Акпагамбетова Карылгаш Сагындыковна.

Сынып: 7

Қатысқандар саны:30

Қатыспағандар саны:0


Сабақ тақырыбы

Қазақтың ұлттық тағамдары.

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)

7.2.4.2 Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың жасалу технологияларын зерделеу және қолдану.(өздігінен ізденіс жұмысы)


Сабақ мақсаттары

  • Барлық оқушылар орындай алады: Тағам түрлерін анықтай алады

  • Оқушылардың көпшілігі орындай алады: жетекші сұрақтар арқылы тақырыпты ашады, талдайды, саралайды.

  • Кейбір оқушылар орындай алады: Әлем және ұлттық тағамдадың жасалу технологияларын зерделеп, қолдана алады.

Жетістік критерийлері

Білу


Түсіну


Қолдану

  • АКТ ақпараттарын қолданып, тағамдардың жасалу жолдарын іздейді.

  • Ұлттық тағамдарды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады,

  • Ұлттық тағамдарды әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.

Тілдік мақсаттар

(Пәнге қатысты сөздік қор мен терминдер)


Ұлттық тағамдар, дәстүрлер, рецепт, ашытқы, наурызкөже,бауырсак, шелпек, басаспазшы, пицца, суши.

Тілдік мақсатқа байланысты талқылауға арналған сұрақтар:

  • Мен мына азық-түліктерді…таңдаған себебім ...

  • Мен келесі технологияны … қолдандым

  • Мен әлем халықтарының тағамдарын зерттедім/зерделеніп, онда….

  • Тағамдар…ерекшеленеді.

Аспазшылардың тағам дайындауда ұқсастығы…

Құндылықтарды дарыту

«Мәңгілік ел» стратегиясы:Азаматтық жауапкершілік; Жалпыға бірдей еңбек қоғамы.

Өзіне және өзгелерге құрмет.Патриоттық сезімге баулу.

Ұлттық тағамдарды таниды, патриоттық сезім оянады. Сабақ кезінде, пікірталас кезінде басқа оқушының және мұғалімнің пікірімен санасып,оларды тыңдауға, құрмет көрсетуі керек.

Жұптық және топтық жұмыс жасауда бірігіп еңбек етеді, оқушылар жаңа идея ұсынады.

Пәнаралық байланыстар

Биология-тағамның құрамы

Жаратылыстану-тағамның пайдалылығы және зияндығы

химия-пайдалы зиян екенін ажыратады,

тарих –тағамның тарихына шолу жасау.

АКТ қолдану дағдылары

Тақырып бойынша қажетті ақпараттарды іздеу, өңдеу.

Тақырып бойынша оқушылар рефераттар, альбом жасау.

Бастапқы білім


«Бос микрофон» әдісі арқылы оқушыларға сұрақтар қойып, жауап алу.

Әртүрлі сұрақтар қою арқылы тақырып бойынша оқушылардың білімі тексеріледі.



Сабақ барысы

Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет


Ресурстар

Сабақтың басы

5 мин

Сабақ басында:

  • Оқушылар мен амандасу/ тексеріс жүргізу/

  • Оқушылар шаттық шеңберіне тұрып әр ұлттың тілінде бір-бірімен амандасады. Жақсы тілектер айтады.

  • Түрлі-түсті қағаздар арқылы екі топқа бөлінеді.

  • Сабақ барысында керекті құрал жабдықтарын тексеру.


Түрлі-түсті қағаздар.



20 мин








Биология-тағамның құрамы


Пәнаралық байланыс:

тарих –тағамның тарихына шолу жасау.



химия-тағам өнімдерінің құрамы мен ерекшеліктері-тағамның

пайдалы және зиянды тағамдарды талқылау,

























10 мин





Оқу мақсаты мен жетістік критерийлерімен таныстыру.

Қазақтың ұлттық тағамдары. (Қағаздағы сұрақтарға жауап беру)

Бірінші тапсырма. Оқушылардан ұлттық тағамдар туралы сұрау.

Видеоролик көрсету. 3 минут .(Әлем және ұлттық тағамдар)

Оқушыларға тапсырма беріліп топта талқылайды.

Дескриптор: Ұлттық тағамдарды біледі

Қ.Б От шашу арқылы бағалау.

Екінші тапсырмаға әлем халықтарының тағам жасау технологиялары туралы жазып келген мәнжазбаларын қорғайды. (әр топтан екі оқушыдан)

Дескриптор: Әлем халықтарының тағам жасау технологияларын біледі, өз жұмысын қорғай алады.

ҚБ: екі топ бір-бірлерін бағалайды.

Үшінші тапсырма оқушыларға тағам суреттері беріледі,оның құрамдарын ажыратады.

Дескриптор:Тағамның құрамдарын ажырата алады.

ҚБ: «Екі жұлдыз, бір тілек»әдісі

Бас бармақ әдісі арқылы бағалау.

Оқушыларға сұрақтар:

Қазақ халқының қонақжайлығының ерекшелігін атаңыз

Қандай тағамдар ұсынады?

Алдын-ала дайындалған азық-түліктен қандай тағамдар дайындауға болады? Осы тағамдарды дайындауда қандай технологиялық үрдістерді қолдануға болады?

Олардың дайындау технологиясын зерделеу.





Практикалық жұмыс:

Оқушылар тез дайындалатын қамыр дайындау арқылы пицца қамырын дайындау технологиялық үрдісіне эксперимент өткізеді.

1) Сұйық қамыр жасау арқылы дайындау;

2) Ашытқыны қолданып, қамыр дайындау;

Оқушыларға пицца туралы сұрақтар қою.

Технологиялық картаны қолданып, оқушылар пиццаның қамырын дайындайды.

Дескриптор: Технологиялық картаны қолданып, пиццаның қамырын дайындай алады.

ҚБ: «Бас бармақ» тәсілі арқылы



Қалыптастырушы бағалау:

Әр топ эксперимент жасау кезінде барлық байқаған үдерістерін сұрақтар қоя отырып қорғайды.

  • Тағамды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады,

  • Тағамды әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.

  • Берілген уақытты ұтымды пайдаланады

  • Қорытынды жасайды


Оқулық.

Ұлттық тағам жент, бауырсақ,шұбат,айран -

Қазақ халқының дәстүрі (видео мәлімет)

Белсенді оқыту әдісі:Топтық жұмыс, диалог



Саралау:әр оқушыға суреттер тарату.















Технология-лық карта

Сабақтың соңы

5 мин

Бағалау:

Әр топ эксперимент жасау кезінде барлық байқаған үдерістерін сұрақтар қоя отырып қорғайды.

  • Тағамды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады,

  • Тағамды әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.

  • Берілген уақытты ұтымды пайдаланады

  • Қорытынды жасайды




Рефлексия:

оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады.

Стикерлер,маркерлер,қалам т.б

Рефлексия:

диалог


Саралау – оқушыларға қалай көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары оқушыларға қандай міндет қоюды жоспарлап отырсыз?

Бағалау – оқушылардың материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлайсыз?

Денсаулық және қауіпсіздік техникасының сақталуы


Қабілеті жоғары оқушылар Зерттеу жұмысын толық әрі нақты орындайды. Қосымша ақпараттар қолданады. Қабілеті жоғары оқушыға қосымша тапсырма әлем тағамдарынан(мәнжазба дайындау) тапсырма дайындау.

Қалыптастырушы бағалау

Өзара бағалау

Мұғалімнің бағалауы

Қауіпсіздік техникасы: Ноутбук немесе компьютермен жұмыс жасаған соң міндетті түрде өшіру

Сергіту сәті ретінде сабақ ортасында оқушыларға жаттығу ретінде жақсы тілектер айтқызу.


Сабақ бойынша рефлексия

Сабақ мақсаттары/оқу мақсаттары дұрыс қойылған ба? Оқушылардың барлығы ОМ қол жеткізді ме?

Жеткізбесе, неліктен?

Сабақта саралау дұрыс жүргізілді ме?

Сабақтың уақыттық кезеңдері сақталды ма?

Сабақ жоспарынан қандай ауытқулар болды, неліктен?


Бұл бөлімді сабақ туралы өз пікіріңізді білдіру үшін пайдаланыңыз. Өз сабағыңыз туралы сол жақ бағанда берілген сұрақтарға жауап беріңіз.

Сабақ және оқу мақсаттары дұрыс қойылған.Мен өзімнің ОМ толықтай қол жеткіздім.


Сабақтың уақытты кезеңдері сақталды.




Сабақ жоспарынан ешқандай ауытқулар болған жоқ.

Жалпы баға

Сабақтың жақсы өткен екі аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:мен сабағымда әлем тағамдары туралы кең мағлұмат бердім деп ойлаймын

2:оқушылар мәнжазбаны жақсы орындап келген.

Сабақты жақсартуға не ықпал ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1: оқушылар көптеген мәліметтерді өздігінен жинап келген.

2: кейбір оқушыларға мұғалімнің көмегі керек.

Сабақ барысында сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістік/қиындықтары туралы нені білдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу қажет?



Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!