Батыс Қазақстан облысы
әкімдігінің білім басқармасы
Сервис және жаңа
технологиялар колледжі МКҚК
«Бекітемін»__________
С.С.
Нурмукашева
оқу жұмысы жөніндегі
директор
орынбасары « » ________
2023ж.
«Қаралды»__________
Ж.М.Жумалиева
оқу- әдістемелік жұмысы
жөніндегі
директор орынбасары « »
________ 2023ж.
Ашық
сабақ
Тақырыбы :
«Құс етінен әзірленетін
тағамдар»
Модуль/ пән
атауы: КМ03 Әртүрлі тәсілдерді
пайдалана отырып, өнімдерді жылумен аспаздық өңдеуді орындау/ Тағам
дайындау технологиясы
Мамандығы: «Тамақтандыруды
ұйымдастыру»
Біліктілігі:
Аспазшы
Курс ІІ
Тобы: 211
Өткізген: Сапаргалиева
А.Б.
арнайы пән
оқытушысы
Орал
-2023ж.
Бөлімнің тақырыбы
: Ауылшаруашылық құстары
мен жабайы қанаттылардан
әзірленген тағамдар және сапсына қойылатын
талаптар
Сабақ тақырыбы: Құс
етінен әзірленетін
тағамдар
Модуль/ пән
атауы: КМ03 Әртүрлі тәсілдерді
пайдалана отырып, өнімдерді жылумен аспаздық өңдеуді орындау/ Тағам
дайындау технологиясы
Дайындаған
педагог:Сапаргалиева
А.Б.
2023 жылғы
«_1_»__11___
Курс, оқу жылы, топ: 2 курс, 3
жыл 10 ай, 211 топ
Сабақ
типі:Бекіту
сабағы
Сабақтың
әдістері :сұрақ -жауап
презинтация,таблицамен жұмыс ,с
2. Мақсаты,
міндеттер
Білімділік:Құс пен жабайы қанаттылардың
түрлерін құрамын маңызын алғашқы механикалық өңделу әдістерін
,олардан алынатын жартылай фабрикаттардын әзірленуі мен жылумен
өңдеу әдістеріненалған білімдерін тексере отырып, құс етінен
әзірленген тағамдардың түрлерінің дайындалу технологиясын және
олардың ұсынылуы мен мен сапасын,сақталуы туралы алған білімдерін
тексеру
Дамытушылық: теориядан алған білімдерін
кәсіби деңгейде өңдірістік сабақта қолдана алуын , жұмыс жасау
қабілеттерін шеберліктері мен қызығушылығын дамыту
.
Тәрбиелік: таңдап алған мамандығын
бағалай білуге, жауапкершілікке
тәрбиелеу.
2.1 Оқу сабақтары барысында
білім алушылар игеретін кәсіби біліктердің
тізбесі
1. Құс пен жабайы
қанаттылардан әзірленгентағамдардың түрлерін олардың дайындау
технологияларын кәсіби деңгейде әзірлеу әдісің
меңгереді.
2. Құс етінен әзірленген
тағамдарды гарнирмен тұздықпен ұсыну безендірілуіне қойылатын
талаптар қандай болу керек екенін теория жүзінде анықтай
алады
3 нұсқаулық карталармен
жұмыстанып ,пән аралық байланыстар арқылы білімдерің
жетілдіреді.
3. Сабақты
жабдықтау: мультимидиялық тақта , оқулық
, презентация , нұсқаулық карталар , таблицалар
.
3.1 Оқу-әдістемелік
құрал-жабдықтар, анықтамалық әдебиеттер: «Аспаздық» А.Качурина,
«Тағамдарды аспаздық дайындау
және сапасын бақылау» «Аспаздық» Г.Е. Бесімбаева,
Е.Б.Бесімбаев
4. Сабақтың
барысы:
І.Ұйымдастыру бөлімі
5-6мин
1.Оқушылармен
амандасу.
2.Сабақта жоқ оқушыларды
белгілеу
3.Оқушылардың сабаққа
дайындығын тексеру.
ІІ. КІРІСПЕ БӨЛІІМІ:
Сергіту сәті студенттерге жұмбақ жасырылады
.
Ал, қанеки, балалар,
ойнайық,
Ойнайық та,
ойлайық
Қандай жұмбақ болса
да,
Шешпей оны қоймайық –
дегендей жұмбақ шешіп көрейік.
1. Құрғақ жерде
сақтайсың
Онсыз тамақ
татпайсың.
(Тұз)
2. Дәмді - дәмді тағамдарды
жинайды,
Қонақтарды көңілдене
сыйлайды.
(Дастархан).
3.
Бір сусын бар
жұртымда,
Ішсең уыз
ұртыңда.
Бәрі содан
шығады,
Ірімшік, май,
құртыңда.
(Сүт)
4.
Дастарханға
шуылдап,
Күніне үш
жиылар,
Жарты сағат
қимылдап,
Жарты сағат
жуынар. (ыдыс -
аяқ).
5.Тауық бір аяғымен тұрса
3 кг, екі аяғымен
тұрса қанша
кг?
(3
кг)
Жалғасын табу жылдам және
тез.
Астың дәмін келтіреді
...... (Тұз)
Жылкыда жоқ........(
Өт)
Құста жоқ........
(сүт)
Дастарханға қойылмайтын ас
...... (ананын сүті)
Биенің сүтінен жасайды
.......(қымыз)
Қанаты бар бірақ
ұшпайды.......(балық)
Қадірлі және киелі
ас.....(нан)
Қалпағы ақ
қарасаң,
Дәрігер емес, бірақ
ол.
Дәм мәзірін
қаласаң,
Алға ұсынып тұрады
ол.
Аспаз
Үй тапсырмасың қайталау :
үй тапсырмасында студенттер берілген сұрақтарға жауаптарын
презентация түрінде көрсетеді
1.Құс еттерінің түрлері құрамы
және маңызы болады? Туралы сұраққа жауап берген кейін кері байланыс
сұрақтар беріледі
2.Ауылшаруашылық құстары мен
жабайы қанаттылардың алғашқы механикалық өңдеу қалай
жүреді .
Құсты механикалық аспаздық
өңдеудің технологиялық операциялар кезегін санмен
белгілеңіз:
_______
үйіту;
_______еріту;
_______ішек-қарыннан
тазарту;
_______аяқ, бас, мойын мен
қанаттарын алып тастау;
_ ______етті
жуу;
_______етті анатомиялық
бөліктерге мүшелеу.
4. Ауылшаруашылық құстары мен
жабайы қанаттылардан алынатын жартылай
фабрикаттар
5.Ауылшаруашылық құстары мен
жабайы қанаттылардан қандай тағамдар әзірлеуге
болады.
Таблицамен
жұмыс
2.Берілген тағамдардың
атауын тауып ,олардың технологиялық реттілігін
орындап,тексеру.
3. берілген технологиялық
сұлба бойынша киевше котлеттің дайындалу реттілігін орыс тілінде
тауып оқып қазақ тілінде аударып
оқу.
Киев котлетінің
әзірленуінің нұсқаулық сұлбасы мен
жұмыс
Тест сұрақтарымен
бекіту.
1. Ауылшаруашылық құстарына
қандай құстар жатады?
А.Барлық жауаптары
дұрыс
В.
Қаз
С. Күрке
тауық
Д.
Үйрек
Е.
Тауық
2 Құс еттері құрамында
.......... болады?
А барлық жауаптары
дұрыс
В минералдық
заттар
Б РР, А, Д
витаминдері
Г
В-витамин
Д
Белоктар
3. Ауылшаруашылық құстарының
ет ұлпалары құрылысы қандай талшықты болып
келеді?
А
ұсақ
В
ірі
Б
жіңішке
Г мүлдем
болмайды
Д
толық
4. Ауылшаруашылық құстарының
құрамында коллаген мен эластин сиыр етіне қарағанда неше есе
аз?
А екі
есе
В бес
есе
С үш
есе
Д төрт
есе
Е он
есе
5. Ауылшаруашылық құстарының
құрамында экстрактивтік заттардың көп мөлшерде болуы құс етіне
қандай дәмдік сапа береді?
А ерекше
дәм
В
қышқылтым
С мүлдем
болмайды
Д хош
иіс
Е
аз
5.Сабақ бойынша
рефлексия
Мен
білдім.........
Мен
түсіндім.........
Мен
ойландым.......
Мен
таңғалдым.....
6.Үй тапсырмасы:барлық
өткен тақырыптарды қайталап оқу және тест сұрақтарымен
бекіту