5 мин
|
Негізгі
бөлім
|
БИОЛОГИЯ
Адам – Жер жүзіндегі ең құнды,
маңызды тіршілік иесі. Себебі, осы өмірді жалғастырушы, дамытушы
және болашақтың иесі адам болып табылады.Әрине осыны жүзеге асырушы
үшін, адамға белгілі бір қажеттіліктер
қажет.
1тапсырма:
Оқушылардың алдарында карточка
таратылады, карточкада жазылған адамға қатысты терминдер т.б сөздер
мен сандарды адам бойына еңгізеді.
1 – топ
1300 – 1400 гр, 150 гр, 250-300 гр, 4,5 – 5л,
120/80, 39,1 кДж, 200- ден астам, 80-90℅,
32, 25 см, 400-500 гр, 100-120 гр, 80-100 гр.
2 – топ:
Гемофилия, Скалиоз, Анатомия, Дизентерия,
Терофиттер, Гигиена, Гипертония, Гипотания, Диетология, Физиология,
Уролог,Криптофиттер,Гельментология, Инфаркт.
3 – топ:
Жатыр, ұрық жолдас, қаңқа,
тұлға, мальпиги түтікшелері, хитин,жақ,шыңтақ,білезік,тобық,жұлын,
қарақұс,соқыршек, балғашық, төс, үзенгі.
|
Экранға назар аударып, жалпы
тақырыптың мазмұнын ашады.
|
Интерактивті
тақта
Адам бейнесі салынған А4
форматы
Карточкалар
|
5 мин
|
|
ХИМИЯ.
Практикалық
жұмыс
Азық түліктің үйлесімдігін
анықтау
№ 1топ
|
№ 2топ
|
№ 3топ
|
Тағамның
құрамындығы
крахмалдың барын
анықтау
|
Газдалған
суды
дайындау
|
Ас содасының тағамдарға
әсері
|
№1.
Тәжірибе:
Тағамның құрамындығы
крахмалдың барын анықтау.
Қажет заттар: лимон, картошка,
сәбіз, алма, сүт, йод ерітіндісі, мақта таяқшалары. Дайындалған
тағамдарға йод ерітіндісін жағамыз, қай тағамның түсі көк түске
боялғанын анықтаймыз.
№2.
Тәжірибе:
Газдалған суды
дайындау.
Қажет
заттар
Стақандағы суға 1 шай қасық
қант саламыз, лимон қышқылы, ас содасын салып араластарамыз.
Нәтижесінде газдалған сусын пайда болады.
№3.
Тәжірибе:
Ас содасының тағамдарға
әсері.
Қажет
заттар: ас сода, лимон, алма,
апельсин, қияр.
Тағамдарды кесіп, үстіне ас
содасын саламыз, нәтижесінде ас содасының тағамдарға әсерін
көреміз. Әр тағамның қышқылдық ортасы әр түрлі екенін
көреміз.
Мұғалім
сөзі:
Тағамның асқазанға қалай әсер
екенін қорытындылап, асқазанда асты қортатын тұз қышқылын оқушылар
шар модельдерінен құрылымдық формуласын
жасайды.
|
Практикалық
жұмыс
Оқушылардың
жұмысы
|
Лимон, картошка, сәбіз, алма,
сүт, йод ерітіндісі, мақта таяқшалары, ас сода, лимон қышқылы,
қант, стақан, апельсин, қияр, сәбіз
|