×
Сертификат тегін алу үшін
Материал тегін жариялау
ҚР БАҚ(СМИ) тіркеу №9512
Сайт бойынша барлық сұрақтарды 8(771)-234-55-99 (Ватсап) осы номерге жазуға болады. Тәрбиешілерге, ұстаздарға, оқушыларға, студенттерге арналған турнирлер басталды. Толығырақ

Шоколад империясы

Автор:Азбергенова Толкын Токталгановна
Бағыты: Биология
Бөлімі: Ғылыми жұмыстар
Сыныбы: 3 сынып
Жарияланған уақыты: 2019-04-22

50-ден астам пәндер бойынша материалдарды тегін жүктеп, сабақ барысында қолдануға болады

Материал туралы қысқаша түсінік

Бұл материалда берілген мәліметтер көпшілік адамның денсаулығын жөндеуге, аурудың алдын алуға және қаражатын үнемдеуге септігін тигізетіні анық. Дені сау салауатты ұрпақты өсіріп, тәрбиелеу әрбіріміздің міндетіміз екенін ескерсек, жұмыстағы деректерді жеткізсек, оған қосқан үлесіміз деп есептеймін. Бұл ерекшеліктер зерттеу тақырыбының өзектілігін айқындап, оның ғылыми – тәжірибелік құндылығын көрсетеді.

ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫ "Т.Аманов атындағы №16 жалпы орта білім беретін мектеп" КММ

Тақырыбы: Шоколад империясыСекциясы: биологоя, химия.




Автор: Қыдырханова Айзере Мұхитқызы 3 сынып оқушысы "Т.Аманов атындағы №16 жалпы орта білім беретін мектеп" КММ Жетекшісі: Азбергенова Толкын Токталгановна



Семей қаласы 2018 жыл

Ғылыми жұмыс тақырыбы оқушының жас ерекшелігіне сай таңдап алынған. Жұмысқа қажетті жүргізілетін зерттеулер де үй жағдайында жасалған, оқушының денсаулығына зияны жоқ. Сонымен бірге жұмысты зерттеу барысында оқушының өзі де қызығушылық тудырып, өзінің жаңа ақпараттарды алғаннан кейін өзегере бастағанын айтты, оны сыныптастарымен бөлісіп, олардың да болашақта әртүрлі ауруларға шалдығуының алдын алуға септігін тигізеді деп ойлаймын.Жұмыс өте тиянақты түрде жазылған, әрбір бөлімінде нақты мәліметтер мен мысалдар келтірілген. Бұл жұмыс жоғары деңгейде дұрыс зерттелген. Жұмысқа дұрыс баға бере отырып, оны бұқаралық ақпарат көздері арқылы көпшілікке жеткізу керек деп есептеймін. Себебі ондағы берілген мәліметтер көпшілік адамның денсаулығын жөндеуге, аурудың алдын алуға және қаражатын үнемдеуге септігін тигізетіні анық. Дені сау салауатты ұрпақты өсіріп, тәрбиелеу әрбіріміздің міндетіміз екенін ескерсек, жұмыстағы деректерді жеткізсек, оған қосқан үлесіміз деп есептеймін. Бұл ерекшеліктер зерттеу тақырыбының өзектілігін айқындап, оның ғылыми – тәжірибелік құндылығын көрсетеді.







Шоколад – дүние жүзінде жоғары сұранысқа ие тағам түрлерінің бірі. Бұл күнделікті өмірде балалардың ғана емес, ересек адамдардың да сүйікті тәттілерінің бірі. Бүкіл дүниежүзінде шоколад адамдардың жоғары сұранысына ие өнімдердің бірі.  Зерттеу жұмысының мақсаты: шоколадтың сырларын анықтау, тарихын зерттеп шығып, құрамын, адам организіміне тигізетін әсерін білу. Зерттеулік, шығармашылық ізденістерін, дағдыларын дамыту. Зерттеу жұмысының міндеттерді : тақырып бойынша ғылыми-танымал әдебиеттерді, интернет ресурстарын қолдана отырып адамдардың шоколадқа қатынасын анықтау, оның құрамы мен қасиетімен таныстыру, шоколад туралы қызықты деректер жинау. Зерттеу тақырыбының өзектілігі. Шоколад иісі долдану әрекеттерін жойып, өзімізді жақсы сезінуге себепші болады. Оның құрамына енетін кейбір заттардың әсерінен шоколад жүйкеге оң әсер етеді. Қанайналым жүйесіне шоколад өнімдерінің құрамында кездесетін фенолдар да жағымды әсер етіп, қан тамырларының тарылуынан сақтап, қорғайды. Шоколад құрамындағы фенол холестериннің тотығуына әсер етеді. Шоколадтың құрамында төменгі деңгейде глисемик индикс /glycaemig index/ бар, яғни бұл ұзақ уақыттық энергияны береді. Оның бір бөлік шоколадта 70 граммы кездеседі, бұл дегеніміз ұзақ уақыт өмір сүруге себепші. Ащы шоколад хромның, ал сүтті шоколад кальциийдің негізгі көзі. Сондықтан бізге күніне жеті бөлік шоколад жеу керек, ол минералдарға бай, оның құрамындағы кальций, фосфор, фтор иондары кальций сүйекұлпасына әсер етіп, фосфор мидың, фтор тістің беріктігіне әсер етеді. Шоколадтың қан қысымына пайдасы бар. Зерттеу жұмысының теориялық және тәжірибелік маңызы.  Зерттеу жұмысында жасалған негізгі тұжырымдар мен қорытындыларын барлық оқу орындарында пайдалануға болады. Зерттеу жұмысының құрылымы. Зерттеу жұмысы кіріспеден, төрт бөлімнен, қорытындыдан және пайдаланған деректер мен әдебиеттер тізімінен тұрады.Аңдатпа....................................................................................................................Мазмұны..................................................................................................................1. Кіріспе...........................................................................................................32. Негізгі бөлім.................................................................................................4 2.1. Шоколадтың тарихы........................................................................4-82.2. Шоколад өндірісі............................................................................8-112.3. Шоколадтың пайдасы мен зияны................................................12-152.4. Эксперименттік тәжірибе...................................................................... 3. Қорытынды.................................................................................................. 4. Пайдаланылған әдебиеттер.......................................................................













Бала кезімізде сіздің де, біздің де сүйіп жеген ортақ тағамымыз бар. Әрине, ол – шоколадтар.  Шоколад - бұл күнделікті өмірде балалардың ғана емес, ересек адамдардың да сүйікті тәттілерінің бірі. Дегенмен, бала кездегі тәтті құмарлығын қартайғанша әдетке айналдырғандар да бар екен. Бүкіл дүниежүзінде шоколад адамдардың жоғары сұранысына ие өнімдердің бірі. Кондитерлік өнімдер мен тәттілер шығаратын компанияның басқа өндірушілерден ерекшелігі көп. Әрбір шығарылатын өнімнің өзіндік жасалу құпиясы бар. Әрбір ингредиент, оның мөлшері, оның қайдан әкелініп, қалай жасалатыны - құпия ақпарат. Мен бұл тақырыпты таңдаған себебім достарымның, жалпы жасөспірімдердің барлығы шоколадты өте жақсы көреді және оны көп мөлшерде қолданатындығын ескере отырып, оларға шоколадтың құрамы мен адам ағзасына қаншалықты пайдасы бар және зиян екенін түсіндіру. Шоколадтың шығу тарихын теория түрінде жеткізу. Шоколадтың жасалу жолын көрсету. Соған байланысты оларды түр - түрімен қазіргі уақытта барлық дүкен сөрелерінен көруге болады. Шоколадты сүйсініп жегенімен оның пайдасы мен зиянды қасиеті жайлы не білеміз? Оның сыртқы қаптамасындағы ақпараттар шындыққа сай келе ме?-деген сұрақтар бізді ойлантып, осы жөнінде әңгіме қозғауды жөн көрдім.






2.1. Шоколад —  ұнтағына оның дәмін және хош иісін келтіретін, жұмсақ консистенция беретін компоненттер қосып дайындалынған кондитер өнімдері. Шоколад тарихы өте ертеде басталды. Шамадан біздің жылымызға дейін 1500 жыл біздің ойпаттарда мексикалық шығанақтың жағасында  ольмек өркениеті туды. Олардын мәдениетінен аз мәліметтер қалды, бірақ кейбір лингвисттердің жоруына қарай, "какао" сөзі тұңғыш рет "kakawa" шамадан біздің заманымыздан 1000 жыл бұрын естілген, яғни ольмек өркениетінің гүлденген заманында. какаоға үлкен мағынаны сомдайтын. Шоколад сияқты киелі сусынды басында ритуал үшін ішті. Майя құдайының пантеонында какао құдайы болды. Майя бізге  бірінші белгілі плантацииясын жасаған. Олардың шоколад сусынының қамдас әдістері мен игерушілік көрінген қоспалары - қалампырдан және бұрыштан болды. Ал қантты үндістер мүлдем білмеді. Какао-атбұршақтар байлықтың және абыздың түртіндісімен болды. Шоколадты атбұршақтарды пайдалантын бай адамдар ғана болды. Өзінің шоколад атбұршақтарын ақшалардың орнына пайдаланды. Құлдарды 100 атбұршаққа иемденуге болды. Адамзат баласы шоколад дәмін алғаш татқалы бері осымен екі мың жылдан астам уақыт өтіпті. Шоколадпен таныстық қазіргі Мексика аумағында басталған екен. Ежелгі майя үндістерінің ата-бабасы – ольмек халқы какао дәндерінің ұнтағын шарап немесе сумен араластырып, ваниль, даршын, тіпті қызыл бұрыш секілді дәмдеуіштерді қосатын болған. Бұл «xocolatl» деп аталған сусынды патшаларға, қадірлі азаматтар мен жоғары дәрежелі дін қызметкерлеріне беріп, құрмет танытатын. Ал қарапайым адамдар бұл тәттінің дәмін де татпады. Бірнеше ғасырлар бойы шоколад тек таңдаулылардың тағамы боп табылды. Майя халқы да ата-бабалары секілді бейсбол добына ұқсас какао ағашының жемісін қадір тұтты. Олар бұл жемістерден ащы дәмі бар сусын дайындауды жалғастырды. Алайда ол уақытта «xocolatl» сусыны кеңінен қолданылып, оны патшалар да, қарапайым адамдар да ішетін болды. Майя жерін жаулап алған испаниялықтар да бұл тәттіден бас тарта алмады. Көп ойланбастан олар сусынды "Theobroma cacao", яғни «құдайлардың азығы» деп атап, оны Еуропаға алып барады. Білімқұмар еуропалықтар ұзақ уақыт бойы бұл таңсық тағамды зерттеп, қасиетін анықтады. Кейін шоколадпен ауру-сырқаудың бәрін емдейтін болды. Ал сарай ханымдары біраз уақытқа дейін оны беттеріне жағып, әдемілік үшін пайдаланды. Алайда уақыт өте келе, Еуропа халқы бұдан гөрі шоколадты жеудің пайдасы мол екенін түсінді. Жуырда еуропалықтар шоколадтың 500 жылдығын атап өтті. Шоколад жайлы пікірдің өзгергені соншалық, дәрігерлер науқастарға аз мөлшерде шоколад жеудің денсаулық үшін өте пайдалы екенін айтып жүр. Қорғаныш қасиеті жағынан шоколадтың жасыл алма, қызыл шарап және көк шай секілді бұрыннан белгілі үздік антиоксиданттардан да күшті екені дәлелденді. Сонымен бірге, бір кесек шоколадтағы калий, кальций, минералды заттар мен дәрумендердің мөлшері бір жасыл алмадағыдан артық. Тіс дәрігерлерінің «шоколад тіс жегісіне әкеп соғады» деген пікірі де жаңсақ болып шықты. Зерттеулердің нәтижесінде какао майының құрамында антисептиктік әсерге ие заттардың бар екені дәлелденді. Олар эмаль қабатын бүлдіретін бактерияларды өлтіреді. Шоколадтың құрамына енетін кейбір заттардың әсерінен шоколад жүйкеге оң әсер етеді. Сол себепті, бұл тәттіні жегенде көңіл күйіміз көтеріледі. Зерттеулердің қорытындысына сенсек, америкалық арулардың 18%-ы күйзелістен шоколадтың көмегімен арылады екен. Десек те, шоколадтың пайдалы қасиеттерімен қатар, зияны да бар екенін ескергеніңіз жөн. Біріншіден, ол өте құнарлы. Шоколадтың азықтық құндылығы сары майдың нәрлілігіне бара-бар. Толықтай дерлік какао майынан тұратын ақ шоколадтың қарасына қарағанда құнарлы екенін ұмытпаңыз. Шоколадты жеу бет терісіне де әсер етеді. Басқа майлы тәттілер секілді, ол да май бездерінің қызметін күшейтеді. Алайда бұл жеген тәттіңіздің мөлшерімен тығыз байланысты. Көптеген сынақ өткізген ағылшын ғалымдары 4 апта бойы тәулігіне 40 грамм шоколад жегенде оның теріге еш әсер етпейтінін анықтады. Ал егер күніне 250 грамнан жесеңіз, оның зияны көп болмақ. Сонымен қатар шоколад цитрус жемістері, жаңғақ пен балық секілді аллергия тудыруы мүмкін. Сондықтан дәрігерлер алты жасқа толмаған балаларға шоколад беруге тыйым салады. Жүкті әйелдер мен бала емізетін аналардың да одан бас тартқаны жөн. Шоколадты қанша мөлшерде жеу туралы қызу дау әлі тоқтаған жоқ. Нақты мөлшері әлі белгісіз. Бірақ барлығы бірнеше текше шоколадтың немесе екі шоколадты кәмпиттің ағзаға еш зияны жоқ деген пікірде. Керісінше британдық оқымыстылар күніне қоңыр шоколадтың бір-екі түйірін қолдану, ағзаның қартаю үрдісін төмендетіп, әжімдердің пайда болуын тежейтінін дәлелдеді.Шоколад иісі долдану әрекеттерін жойып, өзімізді жақсы сезінуге себепші болады. Оның құрамына енетін кейбір заттардың әсерінен шоколад жүйкеге оң әсер етеді. Сол себепті, бұл тәттіні жегенде көңіл-күйіміз көтеріледі. Қанайналым жүйесіне шоколад өнімдерінің құрамында кездесетін фенолдар да жағымды әсер етіп, қан тамырларының тарылуынан сақтап, қорғайды. Шоколад құрамындағы фенол холестериннің тотығуына әсер етеді. Көптеген жасөспірімдер де шоколадтың әсерінен безеу-бөртпелер пайда болады деген пікірлер бар, бірақ бұл ғылыми нақтыланбаған. Керісінше британдық оқымыстылар күніне қоңыр шоколадтың бір-екі түйірін қолдану, ағзаның қартаю үрдісін төмендетіп, әжімдердің пайда болуын тежейтінін дәлелдеді. Шоколадтың құрамында төменгі деңгейде глисемик индикс /glycaemig index/ бар, яғни бұл ұзақ уақыттық энергияны береді. Оның бір бөлік шоколадта 70 граммы кездеседі, бұл дегеніміз ұзақ уақыт өмір сүруіңізге себепші. Ащы шоколад хромның, ал сүтті шоколад кальциийдің негізгі көзі. Сондықтан бізге күніне жеті бөлік шоколад жеу керек, ол минералдарға бай, оның құрамындағы кальций, фосфор, фтор иондары кальций сүйекұлпасына әсер етіп, фосфор мидың, фтор тістің беріктігіне әсер етеді. Шоколадтың қан қысымына пайдасы бар. Шоколадтың мидың қызметін реттейтіні осы себептен болса керек Десек те, шоколадтың пайдалы қасиеттерімен қатар, зияны да бар екенін ескергеніңіз жөн. Біріншіден, ол өте құнарлы. Шоколадтың азықтық құндылығы сары майдың нәрлілігіне бара-бар. Шоколадты жеу бет терісіне де әсер етеді. Басқа майлы тәттілер секілді, ол да май бездерінің қызметін күшейтеді. Алайда бұл жеген тәттіңіздің мөлшерімен тығыз байланысты. Дәрігерлер алты жасқа толмаған балаларға шоколад беруге тыйым салады. Жүкті әйелдер мен бала емізетін аналардың да одан бас тартқаны жөн. Оның құрамында теобромин, кофеин бар, ол күшті есірткілік зат. Оны мөлшерден тыс пайдалану аллергия мен кіші жастағы балалардың тіс кариесіне, семіздікке, жүрек айну мен асқазан ауруына әкеліп соқтырады. қан айналым тамыр- түтікшелері тарылып, бас ауруына себепкер болады екен. Қазіргі кезде шоколад түрлеріне какао ұнтағынан басқа , какао-майы, майсыздандырылған құрғақ сүт ұнтағы, глюкоза қою шырыны,  немесе , этиль спиртінің қою шырыны, инвертті қант, өсімдік майлары, жаңғақтар, лецитин, пектин, табиғи немесе жасанды хош иіс беретін заттар, консервілеу қоспалары, лимон қышқылы, апельсин майы, жалбыз майы қолданылады. Қалыптасқан шоколад түрлерінен басқа қазір тұздалған, ащы, қуысты шоколадтар өндіріледі. Барлық шоколад өнімдері 15°С жоғары емес температурада және бөтен иістері жоқ бөлмелерде сақталынады. Шоколад көптеген десертті тағамдарға (киселдерге, бламанжеге, желелерге, мусстарға, суфлелерге, кремдерге) жағымды иіс және дәм беретін қолайлы өнім. Сонымен бірге шоколад пирожный, торттардың қамырына да қосылады. Кондитер өндірісінде шоколад кәмпит, пряник, зефир, мармелад өнімдерін глазурлеуге пайдаланылады. Шоколад сыртының "сұрлануы" және қатты құрғақ болуы оның тағамға жарамсыздығын көрсетеді. Шоколадты тәтті өнімдер жүрек қантамырлар жүйесін реттейді және тамырларды тазартады. Сүтті шоколад кальциийдің негізгі көзі. 50 гр шоколад 110 гр құраммен толтырылады, дегенменде бізге күніне жеті бөлік шоколад жеу керек. Өйткені оның құрамы минералдарға бай. Статистикаға жүгінсек, 2011 жылы шоколодтың сатылу көлемі 83 миллиард долларды құраған. 2016 жылы бұл сан 15 пайызға өседі деген болжам бар.  Гиннестің рекордтар кітабына енген дүние жүзіндегі ең үлкен шоколад салмағы 4,41 тонна. Көлемі 5,6 х 2,75 х 0,25 метр.  Әлемдегі  ең қымбат шоколад «Chocopologie by Knipschildt». Бұл өнімнің бағасы 453 граммы 2600 доллар. 2.2. Шоколад өндірісі республикамыздың ірі қалаларында ( Алматы, Қарағанды, Ақтөбе, Қостанай т.б.) өріс алып отыр. Алматыда ”Рахат”, Қостанайда “Баян сұлу”, Қарағандыда «Қарағанды» кәмпит өндірісі кең көлемінде дамыған. Олардың шоколадтары еліміздің барлық жерде сатылады. Шоколад өнімдері бірнеше түрлі болып бөлінеді. Олар елімізде ғана емес шетелдерде де сұраныс табуда. Өндірілетін шоколад түріне қарай қоймалжың массаға әр түрлі тағамдық заттарға қосулуы шарт (мыс.,сүтті шоколад шығару үшін жоғары сапалы сүт, жеміс-жидекті шоколад үшін жеміс-жидек шырыны қосылады). Хош иісті заттар массаға ең соңынан қосылады. Дайындалған масса сүзіліп болғасың, қыздыру аппараттарында 80 градусқа қыздырылып, насоспен қазанға жеткізіледі. Қайнаған масса 65 градусқа дейін суытылып, шоколад қалыптағыш және кескіш машиналардан өтеді. Сырты жылтыратылып, сапасы тексерілген шоколад транспортермен суытқыш бөлімшеге тасымалданып, 48 сағат бойы суытылады. Осыдан кейін арнаулы машиналарымен қорапқа салынып, арнайы қағазға оралып, қоймаға жөне лтіледі. 2.3. Шоколадтың пайдасы мен зияны тұралы айтатын болсақ шоколадтың қазіргі таңда бірнеше түрі бар. Солардың ішінде кеңінен қолданатындары қара, сүтті, ақ шоколадтар. Медицинамен дәлелденгендей – какао мөлшері 70% немесе одан көп қара шоколад түрлері адам ағзасына оң әсерін береді. Ғалымдардың шоколадты зерттеуі әлі де жүргізілуде, алайда олар қазіргі кездегі сараптамалар нәтижесінде шоколад адамның қан айналымына, жүректің қалыпты жұмыс істеуіне, миына пайдасы мол екенін айқындайды. Сонымен қатар қазіргі кездегі үлкен проблемалардың бір қатарын: семіздікті, диабетті, аутизмді, Альцгеймер ауруын, тіпті ерте қартаюдың алдын алатын зор қасиеті бар. Енді мен ғалымдардың дәлелдеген қара шоколадтың нақты он пайдасын айтқым келеді. 4. Холестериннің мөлшерін азайтады. Какао зиянды LDL холестериннің деңгейін азайтып, пайдалы HDL холестерин деңгейін көтереді. Бұл потенциалды түрде жүрек-қантамырлық аурудың туындауын азайтады.5. Теріге жақсы әсері. Қара шоколадтың құрамындағы флавокойдтар күн сәулесінің адам терісін зақымдауынан қорғайды. Сондықтан шоколадты жегенде өзіңізді әдеттегіден жақсырақ сезіне бастайсыз. Қоса өзім шоколад әуесқойы ретінде айта кеткім келгені, тек шоколадтың кейбір түрлері ерекше жағымды келеді: меніңше бұл шоколад түрлеріне қолданылған шикізат жоғары сападағы, фермерлердің ерекше күтімімен өсірілген, шоколадтың сапасы жоғары болу үшін өз жұмыстарын ұқыптылықпен көп уақытын жұмсаған адамдармен өңделген және өз жұмыстарын жақсы көретін шоколад өндірушілерімен аяқталған секілді. Әрине, бұл шоколад түрлері кез келген жерден табыл бермеуі де мүмкін, бағасы да әдеттегіден қымбатырақ болуы ықтимал. Бірақ бұл денеңіздің саулығы мен жан раxаты үшін тұрарлық деп ойлаймын. Қорытындылай келе шоколадтың ағзаға пайдасы зор, көңіл күйге әсері мол. Шоколад – депрессиядан арылуға да көмектесетін керемет өнім. Әлбетте, бұл сіздің шоколад түрін таңдауыңызға да байланысты болуы мүмкін. Айта кетерлік жайт, "пайдасы көп" деп бас салып жемей, салмағыңызға байланысты қанша мөлшерде тұтынғаныңыз жөн екендігін ескергейсіз!Шоколадты көп жеу, тіс ауруларын де қоздырады. Бұдан да басқа зияны бар. Мөлшерсіз жеу, қан құрамындағы қанттың көбеюіне әкеп соғады. Одан қан диабеті ауруы туындайды.Шоколад құрамындағы түрлі-түсті бояулар мен концерванттар аллергиялық ауруларды да қоздырады. Шоколад туралы болжамдар түс жорушыларымыздың да назарынан тыс қалмапты. Олардың айтуынша: -Түсіңізде үгітіліп жатқан шоколад жасап жатсаңыз, сіздің еңбегіңіздің арқасында тұрмыс жағдайыңыз жақсарады. -Егер үгітіліп жатқан шоколад көрсеңіз, айналаңыздағы адамдардың ыстық ықыласына бөленесіз. -Қышқыл шоколад жеп жүрсеңіз, ол – аурудың белгісі. -Танысыңыз сізге қораптағы шоколад сыйға тартса, жақсылықтың нышаны. -Егер ол шоколадты сіз сыйға тартсаңыз, онда таяуда біреуге іскерлік қарым-қатынас туралы ұсыныс жасайды екенсіз. Шоколадты "пайдалылыққа" қалай тексеруге болады? 25-30% мазмұндар какао-атбұршақтары тақтасында туралы айтылмыш шоколадта біраз аласа сапасын айғақтайды, 35-40% шоколадтың орта сапасын анықтайды, 40-45% толығымен жақсы өнім, ал какао-атбұршақтарының мазмұнының 45 тен 60% өзі үшін айтады - ол сіздің денсаулығыңызға пайдалы таза шоколад. Көптеген адамдарды толғандырған сұрақ неге шоколад ақ түсті болады. Оның ұста пішінінде, шоколад тақтаның негізімен ақ түсті какао-май болып табылатын. Құрғақ сүтті және қанттың опасын оған үстейміз және ақ шоколад аламыз. Қоңыр шоколад бұл да какао майы және какао ұнтағы болып келеді, ол тақташаға қоңырлау түс береді. XIX ғасырдың франциялық аптекашысы шоколад туралы былай деп жазған екен: "ол тәңірлік аспанның сусыны, ол нағыз панацея - әмбебап дәрі барлық аурулардан емдейді". XIX ғасырда бірінші шоколад тақталары шығады, ал Жак Неаус бірінші кәмпитті ойлап табады. Міне мынадай ұзын тарихи жолды какао-атбұршағы біздің қазіргі қатты шоколадқа еңсерді. Ыстық шоколадқа қажеттіліктің өсуіне байланысты оның «шоколадты фонтан» атты жаңа формасы пайда болды. Бұндай шоколадты фонтан Еуропадағы мерекелерде өте танымал. Соңғы кезде олар бізде де орын ала бастады.




2.4. Ал енді менің шоколадты дайындау еңбегімен танысып көріңдер: ол үшін маған мынадай ингредиенттер керек: какао - 100 грамм; қант - 1 шай қасық; кілегей майы - 50грамм; сүт - 2 ас қасық.  Жоғалтып алмауыңыз үшін қабырғаңызға іліп қойыңыз.  Дайындалу жолы:

6. Болған соң арнайы ыдысқа құйыңыз.

7. Салқындау үшін бірнеше сағатқа тоңазытқышқа қойыңыз. 
Ас болсын! Өміріміз шоколадтай тәтті болсын





Бұл жұмыста әртүрлі ақпарат көздерінен шоколадтың пайдасы және зияны жөнінде жинақталған құнды ақпараттар жинақтап, ашып жаздым деп ойлаймын. Ал бұндай ақпараттар қазіргі әртүрлі аурулар белең алған және экологияның ластануы кезінде әрбіріміз үшін өте қажет. Себебі жұмыста көрсетілген шоколадта қолданылатын әртүрлі жасанды қоспалар мен химиялық заттардың болуын көпшлік білмейді. Бұл жұмыста шоколадтың шығу тарихынан бастап, оны жасау жолдары, түрлері, құрамы, олардың адам ағзасына пайдасы мен келтіретін зияны туралы көптеген маңызды мәліметтер нақты мысалдар арқылы келтірілді. Жұмыс қарапайым, түсінікті түрде жазылған. Жұмыста көрсетілген пайдалы кеңестер мен ескерпелері бар. Ал оларды білу әрбір адам үшін қазіргі ластану кезеңінде маңызды деп ойлаймын. Себебі адамдардың ақпараттарды аз білуі мен оларға мән бермеуінен, соңғы уақыттары аурулардың жаңа түрлері қаптап кетті, тіпті саны шексіз болды деуге болады. Ал осы аурулардың пайда болуының себепшілерінің бірі, әсіресе балалардағы аурулардың шоколадқа байланысты екенін халықтың енгізгі бөлігі біле бермейді. Ал бұл жұмыста шоколад себебінен пайда болатын асқынулар мен аурулар, олардың салдарлары анық көрсетілген және де пайдасы бар екеніне де көз жеткіздік.



















1. «Тағам, жеңіл өнеркәсіптері мен қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы = Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства»: халықар. ғыл. тәжіриб. конф. материалдары (6-7 қазан 2017 жыл) - Алматы: АТУ, 2017. -345 б. қазақша, орысша, ағылшынша.2. Жаркова И.М. Амарант: научно-практические аспекты применения в пищевой промышленности. Монография. / И.М. Жаркова.−Воронеж, 2016.− 198 с. 3. Латкина Н.Н. Использование нетрадиционных видов в производстве вафельных изделий /Н.Н. Латкина, Н.А. Шмалько, Ю.Ф. Росляков, И.И. Уварова // Известия вузов. Пищевая технология, 2003. 4. https://massaget.kz/blogs/1465.5.

50-ден астам пәндер бойынша материалдарды тегін жүктеп, сабақ барысында қолдануға болады

Сертификатты жеке кабинеттегі жетістіктерім бөлімінен жүктеп алуға болады

Материалды сайттан тегін жүктеу

Материал ұнаса парақшаңызға сақтап қойыңыз!

Өз пікіріңізді қалдыру үшін тіркелу қажет.