Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі
Алматы қаласының білім беру бөлімі
№152 мектеп-гимназия

Тақырыбы:
"Сүзбенің пайдалы қасиеттері "

Секция: Химия
Бағыты:«Салауатты табиғи орта -«Қазақстан-2030» Стратегиясын жүзеге асырудың негізі»
2-сынып оқушысы
Алиасқар Алиби
Ғылыми жетекшісі:Жазылбаева Зауреш Советовна
Пәні: Жаратылыстану
______________, 2024жылы
№152 мектеп-гимназиясының 2-сынып оқушысы Алиасқар Алибидің
"Сүзбенің пайдалы қасиеттері " тақырыбындағы ғылыми жоба жұмысына
Пікір:
Алиасқар Алиби алып отырған тақырыбы қазіргі кезде өзекті әрі қызықты, құпияға толы құбылыс болып табылады. Бастауыш мектептің -сынып оқушысы өзінің жеке шығармашылық жобасында технология (аспаздық) "сүзбе. Пайдалы қасиеттері. Үйде сүзбе жасау "сүзбе" ұғымын анықтайды және жеке тағам ретінде сүзбе пайда болу тарихынан қызықты мәліметтер береді.
Жоба туралы толығырақ: "Сүзбе. Пайдалы қасиеттері. Үйде сүзбе жасау " зерттеу жүргізді және беделді анықтамалық дереккөздерге сүйене отырып, сүзбе қандай пайдалы қасиеттерге ие екенін анықтады. Жобада дайын өнімнің 100 г құрамындағы дәрумендер, минералдар мен пайдалы заттардың тізімі берілген. Жұмыстың авторы сүзбе туралы барлық деректерді және дәрігерлердің оны жеуге қатысты ұсыныстарын талдайды, соның негізінде сүзбе адам өмірінде қандай орын алады деген қорытынды жасайды.
"Сүзбе" технологиясы бойынша дайын шығармашылық жұмыста. Пайдалы қасиеттері. Үйде сүзбе жасау " мектептің -сынып оқушыларының сүзбе қасиеттері және оның адам ағзасына тигізетін пайдасы туралы білімдеріне сауалнама талдауы бар. Сауалнама нәтижелерін оқушы диаграмма түрінде жасады. Өз жобасының практикалық бөлігінде бастауыш сынып оқушысы үйде сүзбе дайындау бойынша жұмыс жүргізді. Жоба мәтінінде сіз үйдегі сүзбе дайындаудың қарапайым рецептімен таныса аласыз.
Алиасқар Алибидің зерттеу жұмысын жазу барысында көптеген көркем әдебиеттерді, газет-журналдарды, ғаламтордан ізденген. Жұмыс жоспар бойынша жазылып, толық орындалған. Сонымен қатар Алиасқар Алиби көп ізденіп, жұмысын өз жас ерекшелігіне сай орындай білген және де нақты деректер негізінде зерттей білген. Жалпы алғанда ғылыми жоба өз дәрежесінде жасалынған деуге болады. Зерттеу жұмысының мазмұндылығы мен мәнділігін ескере отырып, жоғары дәрежеде бағалауға ұсынамын.
№152 МГ директоры: А.С.Жакипова
Пікір білдіруші: А.К.Абдирахманова
биология пәнінің магистрі
Жетекші мұғалімі: З.С.Жазылбаева
Аннотация
Менің зерттеу тақырыбым " Сүзбе. Пайдалы қасиеттері.". Мен бұл тақырыпты таңдадым, өйткені Мен үйде дәмді сүзбе жасай аламын ба деп ойладым.
Зерттеудің өзектілігі мынада: қазір көптеген адамдар дүкеннен сатып алмау үшін өнімдерді өздері дайындауға тырысады. Мен білу үшін үйде сүзбе жасауға тырысуды шештім: дүкен мен үй өнімінің арасында айырмашылық бар. Менің зерттеу нәтижелерім шынымен үйдегі өнімді дүкеннен жақсы немесе айырмашылығы жоқ деп көрсетеді және сіз жай ғана дайын сүзбе сатып ала аласыз.
Зерттеудің жаңалығы - қазіргі мектеп оқушысының сүзбеге қалай қарайтыны туралы зерттеулер жоқ: бұл өнім қазіргі адамдарда бұрынғыдай танымал немесе жоқ. Мен мұны сыныптастарым мен достарымның арасында сауалнама жүргізу арқылы білуді шештім.
Зерттеудің мақсаты-қазіргі мектеп оқушыларының сүзбеге қатынасын анықтау.
Мақсатқа жету үшін келесі міндеттерді шешу қажет:
-
Зерттеу тақырыбы бойынша әдебиеттерді зерттеу.
-
Сүзбе мен оның адам ағзасының дамуына әсерін сипаттаңыз.
-
Сауалнама жүргізу және оның нәтижелерін сипаттау.
-
Үйде сүзбе дайындаңыз.
Зерттеу гипотезасы: сүзбе көптеген ғасырлар бойы адамдар үшін маңызды өнім болды. Ал қазір ол пайдалы қасиеттеріне байланысты бұрынғыдай танымал?
Жұмыс құрылымы: жұмыс кіріспеден, 2 тараудан, қорытындыдан, пайдаланылған әдебиеттер тізімінен және қосымшадан тұрады.
Аннотация
Тема моего исследования " Творог. Полезные свойства.". Я выбрал эту тему, потому что задавался вопросом, Могу ли я приготовить вкусный творог дома.
Актуальность исследования заключается в том, что сейчас многие люди стараются готовить продукты самостоятельно, чтобы не покупать их в магазине. Я решил попробовать приготовить домашний творог, чтобы узнать: есть разница между магазинным и домашним продуктом. Результаты моего исследования действительно показывают, что домашний продукт лучше или ничем не отличается от магазина, и вы можете просто купить готовый творог.
Новизна исследования заключается в том, что нет исследований о том, как современный школьник относится к творогу: популярен этот продукт у современных людей или нет. Я решил выяснить это, опросив своих одноклассников и друзей.
Цель исследования-определить отношение современных школьников к творогу.
Для достижения цели необходимо решить следующие задачи:
-
Изучение литературы по теме исследования.
-
Опишите творог и его влияние на развитие человеческого организма.
-
Проведение опроса и описание его результатов.
-
Приготовить творог в домашних условиях.
Гипотеза исследования: творог был важным продуктом для человека на протяжении многих веков. А теперь он по-прежнему популярен благодаря своим полезным свойствам?
Структура работы: работа состоит из введения, 2 глав, заключения, списка использованной литературы и приложения.
Annotation
The topic of my research is " cottage cheese. Useful properties.". I chose this topic because I was wondering if I could make delicious cottage cheese at home.
The relevance of the study is that now many people try to cook products themselves, so as not to buy them in the store. I decided to try making cottage cheese at home to find out: there is a difference between a store and a home product. My research results show that a really homemade product is better or no different from a store one, and you can simply buy ready-made cottage cheese.
The novelty of the study is that there are no studies on how a modern schoolboy reacts to cottage cheese: this product is as popular as it used to be in modern people or not. I decided to find out this by conducting a survey among my classmates and friends.
The purpose of the study is to determine the attitude of modern schoolchildren to cottage cheese.
To achieve the goal, it is necessary to solve the following tasks:
-
Study of literature on the research topic.
-
Describe cottage cheese and its effect on the development of the human body.
-
Conduct a survey and describe its results.
-
Prepare cottage cheese at home.
Research hypothesis: cottage cheese has been an important product for humans for many centuries. And now it is as popular as ever because of its beneficial properties?
Structure of the work: the work consists of an introduction, 2 chapters, a conclusion, A list of references and an appendix.
Мазмұны
Кіріспе
1. Сүзбе және оның тарихы.
1.1 Сүзбе пайда болу тарихы.
1.2 Сүзбенің пайдалы қасиеттері.
2. Біздің өміріміздегі сүзбе.
2.1 Сауалнама жүргізу.
2.2 Үйде сүзбе дайындау.
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
Қосымша
Кіріспе
Тамақтану-бұл адамның дұрыс дамуын, денсаулығының жай-күйін және еңбекке қабілеттілігін анықтайтын қоршаған ортаның маңызды факторы, сондықтан ол теңдестірілген болуы керек, яғни құрамында ағзаға пайдалы барлық заттар болуы керек.
Сүзбе-бұл құнды өнім ғана емес, сонымен қатар көптеген алғашқы, негізгі тағамдар мен десерттердің өте дәмді және қажетті құрамдас бөлігі. Бұл нәзік, сәл қышқыл сүт өнімі ұзақ уақыт бойы өте танымал болды. Бұл таңқаларлық емес-сіз сүзбеден жүздеген дәмді тағамдар жасай аласыз.
Сүзбе дайындау сүттен оның ақуыз және май сияқты құнды компоненттерін бөліп алуға негізделген. Бұл ең көне ашытылған сүт өнімдерінің бірі. Сүзбе бәріне пайдалы. Ол өмірдің бірінші жылынан бастап адамның диетасына енеді және ешкім онымен ажырасқысы келмейді.
Маған сүзбе ұнайды және оның адам ағзасына қалай әсер ететінін білгім келді. Менің ойымша, сүзбе-бұл дәмді өнім ғана емес, сонымен қатар өте құнды, адам денсаулығына жағымды әсер етеді.
Менің зерттеу тақырыбым " Сүзбенің пайдалы қасиеттері.". Мен бұл тақырыпты таңдадым, өйткені Мен үйде дәмді сүзбе жасай аламын ба деп ойладым.
Зерттеудің өзектілігі мынада: Қазір көптеген адамдар дүкеннен сатып алмау үшін өнімдерді өздері дайындауға тырысады. Мен білу үшін үйде сүзбе жасауға тырысуды шештім: дүкен мен үй өнімінің арасында айырмашылық бар. Менің зерттеу нәтижелерім шынымен үйдегі өнімді дүкеннен жақсы немесе айырмашылығы жоқ деп көрсетеді және сіз жай ғана дайын сүзбе сатып ала аласыз.
Зерттеудің жаңалығы - қазіргі мектеп оқушысының сүзбеге қалай қарайтыны туралы зерттеулер жоқ: Бұл өнім қазіргі адамдарда бұрынғыдай танымал немесе жоқ. Мен мұны сыныптастарым мен достарымның арасында сауалнама жүргізу арқылы білуді шештім.
Зерттеудің мақсаты-қазіргі мектеп оқушыларының сүзбеге қатынасын анықтау.
Мақсатқа жету үшін келесі міндеттерді шешу қажет:
-
Зерттеу тақырыбы бойынша әдебиеттерді зерттеу.
-
Сүзбе мен оның адам ағзасының дамуына әсерін сипаттаңыз.
-
Сауалнама жүргізу және оның нәтижелерін сипаттау.
-
Үйде сүзбе дайындаңыз.
Зерттеу гипотезасы: сүзбе көптеген ғасырлар бойы адамдар үшін маңызды өнім болды. Ал қазір ол пайдалы қасиеттеріне байланысты бұрынғыдай танымал?
Жұмыс құрылымы: жұмыс кіріспеден, 2 тараудан, қорытындыдан, пайдаланылған әдебиеттер тізімінен және қосымшадан тұрады.
Негізгі бөлім
Сүзбе пайда болу тарихы
Сүзбе-Шығыс, Солтүстік және Орталық Еуропада дәстүрлі ақ түсті сұйық емес ашытылған сүт өнімі. Ол сүтті ашыту арқылы алынады, содан кейін сарысуды алып тастайды.
Қазіргі сүзбе келесі санаттарға бөлінеді: майсыз, майсыз, классикалық және майлы.
Әр елдің сүзбеге деген талғамы әр түрлі. Мысалы, ТМД елдерінде олар тұщы немесе тәтті сүзбені жақсы көреді. Орталық және Шығыс Еуропа елдерінде олар тұщы және тұзды сүзбені жақсы көреді, Солтүстік Еуропада – тұзды. Оңтүстік Еуропада, Ұлыбританияда, Жапонияда және Солтүстік Американың диірмендерінде сүзбе әрең тұтынылады.
Сүзбе дайындау тарихы ғасырлардан басталады, бұл өте ежелгі тағам. Рим жазушысы және ғалымы Марк Теренций Варрон оны өз еңбектерінде атап өтті, бұл ежелгі римдіктер сүзбе дайындаудың рецептін білетіндігін көрсетеді. Сүт тек ана сүтімен қоректенетін бұзаулардың, ешкілердің немесе қозылардың асқазанынан алынған тромбпен ашытылды. Ол тұздалған және тұздалмаған, кейде сүтпен, шараппен немесе балмен араласқан.
Рим жазушысы және философы Люциус Колумелла өз еңбектерінде біздің дәуіріміздің I ғасырында сүзбе бай да, кедей де жақсы көретінін, оны әдеттегідей де, балмен, сүтпен және тіпті шараппен бірге тұтынатынын айтты.
Сүзбе ірімшік деп аталды, ал одан жасалған тағамдар ірімшік деп аталды. Сүзбе славяндардың сүйікті тағамдарының бірі болды. Сүзбе дайындаудың бастапқы шикізаты кәдімгі йогурт болды, оның кастрюльі бірнеше сағат бойы өте ыстық емес пешке қойылды.
Содан кейін кастрюль алынып, оның мазмұны зығыр конус тәрізді қапқа құйылды. Сарысу сүзіліп, сүзбе салынған қап баспасөз астына қойылды. Бірақ осылайша дайындалған сүзбе ұзақ уақыт сақталмады. Оны жоғалтпау үшін оны сақтау әдісі ойлап табылды: дайын сүзбе қайтадан пешке бірнеше сағатқа, содан кейін баспасөздің астына қойылды, сондықтан екі рет. Ол толығымен құрғаған кезде, ол саз құмыраларға мықтап салынып, үстіне еріген сары май құйылды. Жертөледе мұндай сүзбе бірнеше ай бойы сақталуы мүмкін, оны өзімен бірге алыс жолға алып кетті.
Сүзбенің өнеркәсіптік өндірісі XIX ғасырда игерілді
Қытайда соя бұршақтарынан сүзбе жасау әдісі кең таралған, рецепт қытай халқына 2000 жылдан астам уақыт бойы белгілі.
Ежелгі заманнан бері Үндістанда сүзбе танымал болды. Бұл Кришна Құдайының сүйікті тағамы болған сүзбе деген аңыз бар. Буддизмде сүзбе табиғаттың сыйы деп аталды, ол адамдарға физикалық және ақыл-ой күштерін қосып, емдік қасиеттерге ие болды. Үндістанда егер сіз сүзбе қосылған кастрюльді сындырсаңыз, сәттілік пен бақыт сізге бір жыл бойы ұнайды деп сенді.
Сондықтан мереке күндері алаңдарға тіректер қойылды, олардың үстіне сүзбе салынған кәстрөлдер бекітілді. Бақыт пен сәттілік тапқысы келетіндер кәстрөлдерді таяқтармен және тастармен құлатуға тырысты. Кәстрөлді қағып кеткендерге Кришнаның жылдық бақыт қорына сыйлық ретінде тәтті сүзбе торттары берілді.
Қазақ көшпенділері де ежелден сүзбе дайындаудың рецептін білген. Ұлттық тағам – сүзбеден жасалған курт тағамы. Курт - бұл тұзды сүзбе, ол допқа оралып, күн сәулесінде тас күйіне дейін кептіріледі. Куртты саяхатшылар ұзақ жолға шығарып, қайнаған суға лақтырып, шөлдеу мен аштықты басатын ыстық сүт концентратын алды.
Осылайша, сүзбе әлемдегі ең көп таралған тағамдардың бірі болып табылады, оның рецепті бірнеше ғасырларға созылады. Әр халықтың сүзбе дайындауда өзіндік рецептері бар.
Сүзбенің пайдалы қасиеттері
Сүзбе-ең пайдалы тағамдардың бірі. Оның құрамында шамамен 12 витамин, ақуыз, минералдар, лактоза, ферменттер мен май, аз көмірсулар бар. 500 г сүттен шамамен 200 г сүзбе алынады, сәйкесінше сүзбенің тағамдық құндылығы сүтке қарағанда едәуір жоғары.
226 грамм майсыз сүзбе (1% май) құрамында:
-
Калория — 163;
-
Ақуыз-28 г;
-
Көмірсулар-6,1 г;
-
Майлар-2,3 г;
-
Фосфор-тәуліктік норманың 30% ;
-
Натрий-күнделікті тұтынудың 30% ;
-
Ауылдар-тәуліктік норманың 29% ;
-
В12 дәрумені - күнделікті тұтынудың 24% ;
-
Рибофлавин-тәуліктік норманың 22% ;
-
Кальций-күнделікті тұтынудың 14% ;
-
Фолий — күнделікті тұтынудың 7%.
Осылайша, 200 грамм майсыз сүзбені күнделікті тұтыну ағзаға қажетті дәрумендер мен минералдардың шамамен 30% -. құрайды. Бірақ оны күнделікті 200 грамнан артық тұтынуға кеңес бермейді, өйткені оның құрамында ақуыз көп.
Қалың және майлы сүзбе құрамында көптеген дәрумендер мен микроэлементтер бар:
![]()

Қалың және майлы сүзбе майсыздандырылған сүзбеге қарағанда пайдалы деп қорытынды жасауға болады. Майсыз сүзбе майдың аз болуына байланысты жақсырақ, бұл олардың салмағын бақылайтындар немесе салмағын жоғалтатындар үшін маңызды.
Сүзбе құрамына кіретін минералдар сүйек тінінің қалыптасуына және нығаюына ықпал етеді.
Сүзбе құрамындағы аминқышқылдары бауыр ауруларының алдын алуға көмектеседі. В дәрумендері атеросклероздан қорғайды. Майсыз сүзбе көптеген диеталардың бөлігі болып табылады.
Сүзбеде кездесетін сүт қышқылы бактериялары асқазан-ішек жолдарының қызметін жақсартады, ішек қозғалғыштығын қалыпқа келтіреді. Бұл бауыр, бүйрек, жүрек-тамыр жүйесі, өкпе ауруларынан зардап шегетін адамдарға пайдалы. Асқазан-ішек жолдарының аурулары бар адамдар сүзбені өңделген түрде қолданған жөн: тұшпара, ірімшік және т.б. сүзбе қандағы гемоглобиннің пайда болуына және жүйке жүйесінің жұмысын қалыпқа келтіруге көмектеседі.
Сүзбе құрамында кальций мен фосфор бар, олар сүйектер мен тістерді нығайтады, ал кальций жүйке мен бұлшықет жүйесінің күйіне оң әсер етеді. Сондай-ақ, онда қан қысымын реттеуге қажетті натрий бар.
Бұрын сүзбе дәрі ретінде қолданылған, оны косметикаға қосқан. Мысалы, емдеуді тездету және ауырсынуды жеңілдету үшін күйікке жылы сүзбе қолданылды. Ол сондай-ақ маскалар, кремдер мен майлардың құрамына қосылды. Қазіргі косметология сүзбе қолданбайды, тек Сарысу.
Осылайша, сүзбе көптеген пайдалы қасиеттерге ие деп қорытынды жасауға болады. Бұл адамның сүйектері мен тістерінің қалыптасуы мен дамуына оң әсер етеді.
Сауалнама жүргізу
Мен сыныптастарым мен достарымның сүзбеге қалай қарайтынын білу үшін сауалнама жүргіздім. Ол үшін мен мәтіні 1-қосымшада берілген сауалнаманы жасадым.
Сауалнама-респонденттер жауап беруі керек сұрақтардың тізімі болып табылатын әлеуметтанулық зерттеудің бір түрі.
Сауалнамаға 40 адам қатысты – бұл менің 9-10 жас аралығындағы 4 "В" оқушылары (26 адам) және менің достарым (14 адам).
Сауалнаманың негізгі мақсаты-құрдастарымның сүзбеге қатынасы туралы ақпаратты қорытындылау.
Диаграммадан көріп отырғаныңыздай, сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбеден дәм татты. Бұл сүзбе өте танымал тағам екенін растайды. Екінші сұрақ менің достарым сүзбені жақсы көреді ме:
сүзбе 3
Сауалнама нәтижелері сүзбе сауалнамаға қатысқандардың шамамен бірдей санын жақсы көретінін және ұнатпайтынын көрсетеді. Сауалнамаға қатысқандардың арасында әртүрлі ұлт өкілдері болды, бұл сүзбені әртүрлі халықтар жейтінін растайды.
Сауалнаманың үшінші сұрағына келесі жауаптар алынды:
сүзбе 4
Сауалнама нәтижелері сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбе сүттен жасалатынын біледі деп болжайды. Сауалнамаға қатысқандардың үштен бірі "Жоқ"опциясын таңдады. Сонымен, балаларға әртүрлі өнімдер туралы көбірек айту керек.
4 сұраққа жауаптар келесідей:
сүзбе 5
Менің достарымның көпшілігі курттың сүзбеден жасалғанын білмегеніне таң қалдым. Мұны біз оны жиі дайын күйінде сатып алатындығымызбен түсіндіруге болады. Анасы немесе әжесі оны өздері дайындаса да, біз оны көрмейміз. Бірақ менің достарым мен сыныптастарымның курттың сүзбе жасайтынын білгені менің зерттеуімнің маңыздылығын көрсетеді.
Бесінші сұрақ сүзбе пайдалы ма, жоқ па деген сұрақ болды. Көптеген адамдар сүзбе пайдалы екенін біледі. Бұл туралы ересектер үнемі сүзбе жарнамасында айтады. Мен достарымның бұл туралы не ойлайтынын білуге бел будым.
Диаграммадан көріп отырғаныңыздай, сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбе денсаулыққа пайдалы екенін біледі.
Сондай-ақ, мен достарымның үй сүзбесін сынап көргенін, олар үшін дүкен мен үй сүзбесінің айырмашылығы бар-жоғын білуді шештім.
сүзбе 6
Сауалнамаға қатысқандардың көпшілігі үй сүзбесін сынап көрдік деп жауап берді. "ИӘ" деп жауап бергендер үшін мен сұрақ қойдым: "олар қай сүзбені жақсы көреді: дүкен немесе үй?».
сүзбе 7
Жауаптардан көріп отырғаныңыздай, сауалнамаға қатысқандардың жартысына жуығы дүкен мен үй сүзбесінің арасындағы айырмашылықты байқамады. Бұрын менсондай-ақ айырмашылықты байқамадым. Мүмкін, біз әлі де баламыз және кейбір өнімдердегі дүкен мен үй арасындағы айырмашылықты түсінбейміз.
Сауалнаманы қорытындылай келе, мен келесі қорытындылар жасадым:
Мен сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбеден дәм татты және олар оны жақсы көреді.
65% - ы сүзбе неден жасалатынын біледі деп жауап берді, ал сауалнамаға қатысқандардың көпшілігі курттың сүзбеден жасалғанын білмеді.
Көптеген адамдар сүзбенің пайдалы қасиеттері туралы білетіндерін атап өтті.
Сауалнамаға қатысқандардың жартысына жуығы үй сүзбесі мен дүкен сүзбесінің арасындағы айырмашылықты байқамағанын көрсетті.
Осылайша, жүргізілген сауалнама сүзбе қазіргі уақытта әртүрлі халықтар арасында маңызды және танымал өнім екенін көрсетті.
Үйде сүзбе дайындау
Ересектер әрқашан үйдегі өнімдер дүкеннен гөрі жақсы деп Айтады. Мен халықтық рецепт бойынша үйде сүзбе жасап көруді шештім.
Мен кездестірген бірінші қиындық-Интернетте сүзбе дайындаудың көптеген әдістері бар, сіз дәмді және пайдалы сүзбе дайындауға көмектесетін дұрысын таңдауыңыз керек. Мен сүзбе жасаудың дәстүрлі әдісін таңдадым.
Құрамы: 2 литр сүт, ол шамамен 400 г сүзбе жасайды.
Сүзбе дайындау:
1. Сүтті жылы жерде 1-3 күн қалдырыңыз, оны араластырудың қажеті жоқ. Уақыт бөлме температурасына байланысты: сүт неғұрлым жылы болса, соғұрлым тез қышқыл болады. Процесті жылдамдату үшін сүтке 2 ас қасық қаймақ немесе бір тілім қара нан қосуға болады.
Сүт тоңазытқышта қышқыл болмауы керек. Онда ол жағымсыз иіске ие болады және ащы бола бастайды. Егер сіз тоңазытқыштағы сүттің қышқылдана бастағанын байқасаңыз, оны қолайлы жағдайда қышқыл ету үшін оны шығарған дұрыс. Қышқыл сүт жұмсақ, қою желе тәрізді болады және оның айналасында сарысу пайда бола бастайды.
2. Сүтті кастрюльге салыңыз да, баяу отқа қойыңыз. Кейде араластыра отырып пісіріңіз. Сүтті қатты қыздырмаңыз, ол сәл жылы болуы керек. Пісіру басталғаннан бастап 10-15 минуттан кейін кастрюльде сүзбе тромбтары пайда бола бастайды. Кәстрөлді оттан алыңыз және тағы да көп уақыт тұрыңыз. Содан кейін сүзбені дуршлагқа жіберіп, ағызу үшін қалдырыңыз.
Міне менде не болды:
Менің сүзбем құрғақ, ұсақталған, орташа дәндері бар ақ түсті. Дәміне қарай ол аздап сүтті дәмі бар тұщы.
Маған сүзбе жасау ұнады, бұл қызықты тәжірибе болды. Бір жағынан, үйде сүзбе дайындау қиын емес, сүтті бірнеше күнге қалдырып, содан кейін оны жылыту керек. Бірақ 2 литр сүттен кішкене сүзбе алынады, ол бірнеше күнге созылады. Көбінесе үйде сүзбе жасау өте қымбат және көп уақытты қажет етеді. Үйдегі сүзбе үй сүтінен дайындалуы керек, егер дүкеннен сатып алынған сүттен жасалса, айырмашылық өте аз.
Қорытынды
Жүргізілген зерттеу мынадай қорытынды жасауға мүмкіндік берді:
Сүзбе-ақ түсті сұйық емес ашытылған сүт өнімі, оны сүтті ашыту арқылы, содан кейін сарысуды кетіру арқылы алады. Оның ағзаның денсаулығына оң әсер ететін көптеген дәрумендер мен микроэлементтер бар. Сүзбеде кальций, А және В дәрумендері, фосфор және ақуыз көп.
Мен сыныптастарым мен достарыма олардың сүзбеге қалай қарайтынын білу үшін сауалнама жүргіздім.
Сауалнамаға 40 адам қатысты. Нәтижелер келесідей:
-
сауалнамаға қатысқандардың көпшілігі сүзбені кем дегенде 1 рет сынап көрді, оларға сүзбе ұнайды;
-
Сауалнамаға қатысқандардың 65% - ы сүзбе неден жасалатынын біледі;
-
Менің достарым мен сыныптастарымның 55% - ы курттың сүзбе жасайтынын білмеді;
-
Сондай-ақ, жартысынан көбі үй сүзбесін сынап көрді, бірақ үй сүзбесі мен дүкен сүзбесінің арасындағы айырмашылықты байқамады;
-
70% сүзбе адам ағзасына пайдалы екенін біледі, өйткені оның құрамында көптеген пайдалы заттар бар.
Сауалнама нәтижелері сүзбе қазіргі адам үшін маңызды және танымал тағам екенін растады. Сүзбе - әртүрлі этностар үшін танымал тағам.
Зерттеу аясында Мен үйде сүзбені қышқыл сүттен жасалған классикалық рецепт бойынша дайындадым. Мен орташа дәнді және тұщы дәмі бар ақ сүзбе алдым. Бұл жұмыс маған үйде сүзбе дайындауды және еңбекті бағалауды үйренуге көмектесті. Мен тамақ дайындаудың қаншалықты қиын екенін түсіндім.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
-
Ефремова Т. Ф. орыс тілінің жаңа сөздігі. Түсіндірме-сөзжасам. — М.: Орыс тілі, 2000. - Т.II. (Б-МЕН). — 1088 Б. — 5000 дана.
-
Курт. Электрондық ресурс.
-
Никандров В. В. психологиядағы вербалды-коммуникативті әдістер. - Санкт-Петербург.: Сөйлеу, 2002.
-
Сүзбе тарихы. Электрондық ресурс.
-
Сүзбе. Электрондық ресурс.
-
Сүзбенің пайдалы қасиеттері. Электрондық ресурс.
жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
Сүзбенің пайдалы қасиеттері
Сүзбенің пайдалы қасиеттері
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі
Алматы қаласының білім беру бөлімі
№152 мектеп-гимназия

Тақырыбы:
"Сүзбенің пайдалы қасиеттері "

Секция: Химия
Бағыты:«Салауатты табиғи орта -«Қазақстан-2030» Стратегиясын жүзеге асырудың негізі»
2-сынып оқушысы
Алиасқар Алиби
Ғылыми жетекшісі:Жазылбаева Зауреш Советовна
Пәні: Жаратылыстану
______________, 2024жылы
№152 мектеп-гимназиясының 2-сынып оқушысы Алиасқар Алибидің
"Сүзбенің пайдалы қасиеттері " тақырыбындағы ғылыми жоба жұмысына
Пікір:
Алиасқар Алиби алып отырған тақырыбы қазіргі кезде өзекті әрі қызықты, құпияға толы құбылыс болып табылады. Бастауыш мектептің -сынып оқушысы өзінің жеке шығармашылық жобасында технология (аспаздық) "сүзбе. Пайдалы қасиеттері. Үйде сүзбе жасау "сүзбе" ұғымын анықтайды және жеке тағам ретінде сүзбе пайда болу тарихынан қызықты мәліметтер береді.
Жоба туралы толығырақ: "Сүзбе. Пайдалы қасиеттері. Үйде сүзбе жасау " зерттеу жүргізді және беделді анықтамалық дереккөздерге сүйене отырып, сүзбе қандай пайдалы қасиеттерге ие екенін анықтады. Жобада дайын өнімнің 100 г құрамындағы дәрумендер, минералдар мен пайдалы заттардың тізімі берілген. Жұмыстың авторы сүзбе туралы барлық деректерді және дәрігерлердің оны жеуге қатысты ұсыныстарын талдайды, соның негізінде сүзбе адам өмірінде қандай орын алады деген қорытынды жасайды.
"Сүзбе" технологиясы бойынша дайын шығармашылық жұмыста. Пайдалы қасиеттері. Үйде сүзбе жасау " мектептің -сынып оқушыларының сүзбе қасиеттері және оның адам ағзасына тигізетін пайдасы туралы білімдеріне сауалнама талдауы бар. Сауалнама нәтижелерін оқушы диаграмма түрінде жасады. Өз жобасының практикалық бөлігінде бастауыш сынып оқушысы үйде сүзбе дайындау бойынша жұмыс жүргізді. Жоба мәтінінде сіз үйдегі сүзбе дайындаудың қарапайым рецептімен таныса аласыз.
Алиасқар Алибидің зерттеу жұмысын жазу барысында көптеген көркем әдебиеттерді, газет-журналдарды, ғаламтордан ізденген. Жұмыс жоспар бойынша жазылып, толық орындалған. Сонымен қатар Алиасқар Алиби көп ізденіп, жұмысын өз жас ерекшелігіне сай орындай білген және де нақты деректер негізінде зерттей білген. Жалпы алғанда ғылыми жоба өз дәрежесінде жасалынған деуге болады. Зерттеу жұмысының мазмұндылығы мен мәнділігін ескере отырып, жоғары дәрежеде бағалауға ұсынамын.
№152 МГ директоры: А.С.Жакипова
Пікір білдіруші: А.К.Абдирахманова
биология пәнінің магистрі
Жетекші мұғалімі: З.С.Жазылбаева
Аннотация
Менің зерттеу тақырыбым " Сүзбе. Пайдалы қасиеттері.". Мен бұл тақырыпты таңдадым, өйткені Мен үйде дәмді сүзбе жасай аламын ба деп ойладым.
Зерттеудің өзектілігі мынада: қазір көптеген адамдар дүкеннен сатып алмау үшін өнімдерді өздері дайындауға тырысады. Мен білу үшін үйде сүзбе жасауға тырысуды шештім: дүкен мен үй өнімінің арасында айырмашылық бар. Менің зерттеу нәтижелерім шынымен үйдегі өнімді дүкеннен жақсы немесе айырмашылығы жоқ деп көрсетеді және сіз жай ғана дайын сүзбе сатып ала аласыз.
Зерттеудің жаңалығы - қазіргі мектеп оқушысының сүзбеге қалай қарайтыны туралы зерттеулер жоқ: бұл өнім қазіргі адамдарда бұрынғыдай танымал немесе жоқ. Мен мұны сыныптастарым мен достарымның арасында сауалнама жүргізу арқылы білуді шештім.
Зерттеудің мақсаты-қазіргі мектеп оқушыларының сүзбеге қатынасын анықтау.
Мақсатқа жету үшін келесі міндеттерді шешу қажет:
-
Зерттеу тақырыбы бойынша әдебиеттерді зерттеу.
-
Сүзбе мен оның адам ағзасының дамуына әсерін сипаттаңыз.
-
Сауалнама жүргізу және оның нәтижелерін сипаттау.
-
Үйде сүзбе дайындаңыз.
Зерттеу гипотезасы: сүзбе көптеген ғасырлар бойы адамдар үшін маңызды өнім болды. Ал қазір ол пайдалы қасиеттеріне байланысты бұрынғыдай танымал?
Жұмыс құрылымы: жұмыс кіріспеден, 2 тараудан, қорытындыдан, пайдаланылған әдебиеттер тізімінен және қосымшадан тұрады.
Аннотация
Тема моего исследования " Творог. Полезные свойства.". Я выбрал эту тему, потому что задавался вопросом, Могу ли я приготовить вкусный творог дома.
Актуальность исследования заключается в том, что сейчас многие люди стараются готовить продукты самостоятельно, чтобы не покупать их в магазине. Я решил попробовать приготовить домашний творог, чтобы узнать: есть разница между магазинным и домашним продуктом. Результаты моего исследования действительно показывают, что домашний продукт лучше или ничем не отличается от магазина, и вы можете просто купить готовый творог.
Новизна исследования заключается в том, что нет исследований о том, как современный школьник относится к творогу: популярен этот продукт у современных людей или нет. Я решил выяснить это, опросив своих одноклассников и друзей.
Цель исследования-определить отношение современных школьников к творогу.
Для достижения цели необходимо решить следующие задачи:
-
Изучение литературы по теме исследования.
-
Опишите творог и его влияние на развитие человеческого организма.
-
Проведение опроса и описание его результатов.
-
Приготовить творог в домашних условиях.
Гипотеза исследования: творог был важным продуктом для человека на протяжении многих веков. А теперь он по-прежнему популярен благодаря своим полезным свойствам?
Структура работы: работа состоит из введения, 2 глав, заключения, списка использованной литературы и приложения.
Annotation
The topic of my research is " cottage cheese. Useful properties.". I chose this topic because I was wondering if I could make delicious cottage cheese at home.
The relevance of the study is that now many people try to cook products themselves, so as not to buy them in the store. I decided to try making cottage cheese at home to find out: there is a difference between a store and a home product. My research results show that a really homemade product is better or no different from a store one, and you can simply buy ready-made cottage cheese.
The novelty of the study is that there are no studies on how a modern schoolboy reacts to cottage cheese: this product is as popular as it used to be in modern people or not. I decided to find out this by conducting a survey among my classmates and friends.
The purpose of the study is to determine the attitude of modern schoolchildren to cottage cheese.
To achieve the goal, it is necessary to solve the following tasks:
-
Study of literature on the research topic.
-
Describe cottage cheese and its effect on the development of the human body.
-
Conduct a survey and describe its results.
-
Prepare cottage cheese at home.
Research hypothesis: cottage cheese has been an important product for humans for many centuries. And now it is as popular as ever because of its beneficial properties?
Structure of the work: the work consists of an introduction, 2 chapters, a conclusion, A list of references and an appendix.
Мазмұны
Кіріспе
1. Сүзбе және оның тарихы.
1.1 Сүзбе пайда болу тарихы.
1.2 Сүзбенің пайдалы қасиеттері.
2. Біздің өміріміздегі сүзбе.
2.1 Сауалнама жүргізу.
2.2 Үйде сүзбе дайындау.
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
Қосымша
Кіріспе
Тамақтану-бұл адамның дұрыс дамуын, денсаулығының жай-күйін және еңбекке қабілеттілігін анықтайтын қоршаған ортаның маңызды факторы, сондықтан ол теңдестірілген болуы керек, яғни құрамында ағзаға пайдалы барлық заттар болуы керек.
Сүзбе-бұл құнды өнім ғана емес, сонымен қатар көптеген алғашқы, негізгі тағамдар мен десерттердің өте дәмді және қажетті құрамдас бөлігі. Бұл нәзік, сәл қышқыл сүт өнімі ұзақ уақыт бойы өте танымал болды. Бұл таңқаларлық емес-сіз сүзбеден жүздеген дәмді тағамдар жасай аласыз.
Сүзбе дайындау сүттен оның ақуыз және май сияқты құнды компоненттерін бөліп алуға негізделген. Бұл ең көне ашытылған сүт өнімдерінің бірі. Сүзбе бәріне пайдалы. Ол өмірдің бірінші жылынан бастап адамның диетасына енеді және ешкім онымен ажырасқысы келмейді.
Маған сүзбе ұнайды және оның адам ағзасына қалай әсер ететінін білгім келді. Менің ойымша, сүзбе-бұл дәмді өнім ғана емес, сонымен қатар өте құнды, адам денсаулығына жағымды әсер етеді.
Менің зерттеу тақырыбым " Сүзбенің пайдалы қасиеттері.". Мен бұл тақырыпты таңдадым, өйткені Мен үйде дәмді сүзбе жасай аламын ба деп ойладым.
Зерттеудің өзектілігі мынада: Қазір көптеген адамдар дүкеннен сатып алмау үшін өнімдерді өздері дайындауға тырысады. Мен білу үшін үйде сүзбе жасауға тырысуды шештім: дүкен мен үй өнімінің арасында айырмашылық бар. Менің зерттеу нәтижелерім шынымен үйдегі өнімді дүкеннен жақсы немесе айырмашылығы жоқ деп көрсетеді және сіз жай ғана дайын сүзбе сатып ала аласыз.
Зерттеудің жаңалығы - қазіргі мектеп оқушысының сүзбеге қалай қарайтыны туралы зерттеулер жоқ: Бұл өнім қазіргі адамдарда бұрынғыдай танымал немесе жоқ. Мен мұны сыныптастарым мен достарымның арасында сауалнама жүргізу арқылы білуді шештім.
Зерттеудің мақсаты-қазіргі мектеп оқушыларының сүзбеге қатынасын анықтау.
Мақсатқа жету үшін келесі міндеттерді шешу қажет:
-
Зерттеу тақырыбы бойынша әдебиеттерді зерттеу.
-
Сүзбе мен оның адам ағзасының дамуына әсерін сипаттаңыз.
-
Сауалнама жүргізу және оның нәтижелерін сипаттау.
-
Үйде сүзбе дайындаңыз.
Зерттеу гипотезасы: сүзбе көптеген ғасырлар бойы адамдар үшін маңызды өнім болды. Ал қазір ол пайдалы қасиеттеріне байланысты бұрынғыдай танымал?
Жұмыс құрылымы: жұмыс кіріспеден, 2 тараудан, қорытындыдан, пайдаланылған әдебиеттер тізімінен және қосымшадан тұрады.
Негізгі бөлім
Сүзбе пайда болу тарихы
Сүзбе-Шығыс, Солтүстік және Орталық Еуропада дәстүрлі ақ түсті сұйық емес ашытылған сүт өнімі. Ол сүтті ашыту арқылы алынады, содан кейін сарысуды алып тастайды.
Қазіргі сүзбе келесі санаттарға бөлінеді: майсыз, майсыз, классикалық және майлы.
Әр елдің сүзбеге деген талғамы әр түрлі. Мысалы, ТМД елдерінде олар тұщы немесе тәтті сүзбені жақсы көреді. Орталық және Шығыс Еуропа елдерінде олар тұщы және тұзды сүзбені жақсы көреді, Солтүстік Еуропада – тұзды. Оңтүстік Еуропада, Ұлыбританияда, Жапонияда және Солтүстік Американың диірмендерінде сүзбе әрең тұтынылады.
Сүзбе дайындау тарихы ғасырлардан басталады, бұл өте ежелгі тағам. Рим жазушысы және ғалымы Марк Теренций Варрон оны өз еңбектерінде атап өтті, бұл ежелгі римдіктер сүзбе дайындаудың рецептін білетіндігін көрсетеді. Сүт тек ана сүтімен қоректенетін бұзаулардың, ешкілердің немесе қозылардың асқазанынан алынған тромбпен ашытылды. Ол тұздалған және тұздалмаған, кейде сүтпен, шараппен немесе балмен араласқан.
Рим жазушысы және философы Люциус Колумелла өз еңбектерінде біздің дәуіріміздің I ғасырында сүзбе бай да, кедей де жақсы көретінін, оны әдеттегідей де, балмен, сүтпен және тіпті шараппен бірге тұтынатынын айтты.
Сүзбе ірімшік деп аталды, ал одан жасалған тағамдар ірімшік деп аталды. Сүзбе славяндардың сүйікті тағамдарының бірі болды. Сүзбе дайындаудың бастапқы шикізаты кәдімгі йогурт болды, оның кастрюльі бірнеше сағат бойы өте ыстық емес пешке қойылды.
Содан кейін кастрюль алынып, оның мазмұны зығыр конус тәрізді қапқа құйылды. Сарысу сүзіліп, сүзбе салынған қап баспасөз астына қойылды. Бірақ осылайша дайындалған сүзбе ұзақ уақыт сақталмады. Оны жоғалтпау үшін оны сақтау әдісі ойлап табылды: дайын сүзбе қайтадан пешке бірнеше сағатқа, содан кейін баспасөздің астына қойылды, сондықтан екі рет. Ол толығымен құрғаған кезде, ол саз құмыраларға мықтап салынып, үстіне еріген сары май құйылды. Жертөледе мұндай сүзбе бірнеше ай бойы сақталуы мүмкін, оны өзімен бірге алыс жолға алып кетті.
Сүзбенің өнеркәсіптік өндірісі XIX ғасырда игерілді
Қытайда соя бұршақтарынан сүзбе жасау әдісі кең таралған, рецепт қытай халқына 2000 жылдан астам уақыт бойы белгілі.
Ежелгі заманнан бері Үндістанда сүзбе танымал болды. Бұл Кришна Құдайының сүйікті тағамы болған сүзбе деген аңыз бар. Буддизмде сүзбе табиғаттың сыйы деп аталды, ол адамдарға физикалық және ақыл-ой күштерін қосып, емдік қасиеттерге ие болды. Үндістанда егер сіз сүзбе қосылған кастрюльді сындырсаңыз, сәттілік пен бақыт сізге бір жыл бойы ұнайды деп сенді.
Сондықтан мереке күндері алаңдарға тіректер қойылды, олардың үстіне сүзбе салынған кәстрөлдер бекітілді. Бақыт пен сәттілік тапқысы келетіндер кәстрөлдерді таяқтармен және тастармен құлатуға тырысты. Кәстрөлді қағып кеткендерге Кришнаның жылдық бақыт қорына сыйлық ретінде тәтті сүзбе торттары берілді.
Қазақ көшпенділері де ежелден сүзбе дайындаудың рецептін білген. Ұлттық тағам – сүзбеден жасалған курт тағамы. Курт - бұл тұзды сүзбе, ол допқа оралып, күн сәулесінде тас күйіне дейін кептіріледі. Куртты саяхатшылар ұзақ жолға шығарып, қайнаған суға лақтырып, шөлдеу мен аштықты басатын ыстық сүт концентратын алды.
Осылайша, сүзбе әлемдегі ең көп таралған тағамдардың бірі болып табылады, оның рецепті бірнеше ғасырларға созылады. Әр халықтың сүзбе дайындауда өзіндік рецептері бар.
Сүзбенің пайдалы қасиеттері
Сүзбе-ең пайдалы тағамдардың бірі. Оның құрамында шамамен 12 витамин, ақуыз, минералдар, лактоза, ферменттер мен май, аз көмірсулар бар. 500 г сүттен шамамен 200 г сүзбе алынады, сәйкесінше сүзбенің тағамдық құндылығы сүтке қарағанда едәуір жоғары.
226 грамм майсыз сүзбе (1% май) құрамында:
-
Калория — 163;
-
Ақуыз-28 г;
-
Көмірсулар-6,1 г;
-
Майлар-2,3 г;
-
Фосфор-тәуліктік норманың 30% ;
-
Натрий-күнделікті тұтынудың 30% ;
-
Ауылдар-тәуліктік норманың 29% ;
-
В12 дәрумені - күнделікті тұтынудың 24% ;
-
Рибофлавин-тәуліктік норманың 22% ;
-
Кальций-күнделікті тұтынудың 14% ;
-
Фолий — күнделікті тұтынудың 7%.
Осылайша, 200 грамм майсыз сүзбені күнделікті тұтыну ағзаға қажетті дәрумендер мен минералдардың шамамен 30% -. құрайды. Бірақ оны күнделікті 200 грамнан артық тұтынуға кеңес бермейді, өйткені оның құрамында ақуыз көп.
Қалың және майлы сүзбе құрамында көптеген дәрумендер мен микроэлементтер бар:
![]()

Қалың және майлы сүзбе майсыздандырылған сүзбеге қарағанда пайдалы деп қорытынды жасауға болады. Майсыз сүзбе майдың аз болуына байланысты жақсырақ, бұл олардың салмағын бақылайтындар немесе салмағын жоғалтатындар үшін маңызды.
Сүзбе құрамына кіретін минералдар сүйек тінінің қалыптасуына және нығаюына ықпал етеді.
Сүзбе құрамындағы аминқышқылдары бауыр ауруларының алдын алуға көмектеседі. В дәрумендері атеросклероздан қорғайды. Майсыз сүзбе көптеген диеталардың бөлігі болып табылады.
Сүзбеде кездесетін сүт қышқылы бактериялары асқазан-ішек жолдарының қызметін жақсартады, ішек қозғалғыштығын қалыпқа келтіреді. Бұл бауыр, бүйрек, жүрек-тамыр жүйесі, өкпе ауруларынан зардап шегетін адамдарға пайдалы. Асқазан-ішек жолдарының аурулары бар адамдар сүзбені өңделген түрде қолданған жөн: тұшпара, ірімшік және т.б. сүзбе қандағы гемоглобиннің пайда болуына және жүйке жүйесінің жұмысын қалыпқа келтіруге көмектеседі.
Сүзбе құрамында кальций мен фосфор бар, олар сүйектер мен тістерді нығайтады, ал кальций жүйке мен бұлшықет жүйесінің күйіне оң әсер етеді. Сондай-ақ, онда қан қысымын реттеуге қажетті натрий бар.
Бұрын сүзбе дәрі ретінде қолданылған, оны косметикаға қосқан. Мысалы, емдеуді тездету және ауырсынуды жеңілдету үшін күйікке жылы сүзбе қолданылды. Ол сондай-ақ маскалар, кремдер мен майлардың құрамына қосылды. Қазіргі косметология сүзбе қолданбайды, тек Сарысу.
Осылайша, сүзбе көптеген пайдалы қасиеттерге ие деп қорытынды жасауға болады. Бұл адамның сүйектері мен тістерінің қалыптасуы мен дамуына оң әсер етеді.
Сауалнама жүргізу
Мен сыныптастарым мен достарымның сүзбеге қалай қарайтынын білу үшін сауалнама жүргіздім. Ол үшін мен мәтіні 1-қосымшада берілген сауалнаманы жасадым.
Сауалнама-респонденттер жауап беруі керек сұрақтардың тізімі болып табылатын әлеуметтанулық зерттеудің бір түрі.
Сауалнамаға 40 адам қатысты – бұл менің 9-10 жас аралығындағы 4 "В" оқушылары (26 адам) және менің достарым (14 адам).
Сауалнаманың негізгі мақсаты-құрдастарымның сүзбеге қатынасы туралы ақпаратты қорытындылау.
Диаграммадан көріп отырғаныңыздай, сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбеден дәм татты. Бұл сүзбе өте танымал тағам екенін растайды. Екінші сұрақ менің достарым сүзбені жақсы көреді ме:
сүзбе 3
Сауалнама нәтижелері сүзбе сауалнамаға қатысқандардың шамамен бірдей санын жақсы көретінін және ұнатпайтынын көрсетеді. Сауалнамаға қатысқандардың арасында әртүрлі ұлт өкілдері болды, бұл сүзбені әртүрлі халықтар жейтінін растайды.
Сауалнаманың үшінші сұрағына келесі жауаптар алынды:
сүзбе 4
Сауалнама нәтижелері сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбе сүттен жасалатынын біледі деп болжайды. Сауалнамаға қатысқандардың үштен бірі "Жоқ"опциясын таңдады. Сонымен, балаларға әртүрлі өнімдер туралы көбірек айту керек.
4 сұраққа жауаптар келесідей:
сүзбе 5
Менің достарымның көпшілігі курттың сүзбеден жасалғанын білмегеніне таң қалдым. Мұны біз оны жиі дайын күйінде сатып алатындығымызбен түсіндіруге болады. Анасы немесе әжесі оны өздері дайындаса да, біз оны көрмейміз. Бірақ менің достарым мен сыныптастарымның курттың сүзбе жасайтынын білгені менің зерттеуімнің маңыздылығын көрсетеді.
Бесінші сұрақ сүзбе пайдалы ма, жоқ па деген сұрақ болды. Көптеген адамдар сүзбе пайдалы екенін біледі. Бұл туралы ересектер үнемі сүзбе жарнамасында айтады. Мен достарымның бұл туралы не ойлайтынын білуге бел будым.
Диаграммадан көріп отырғаныңыздай, сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбе денсаулыққа пайдалы екенін біледі.
Сондай-ақ, мен достарымның үй сүзбесін сынап көргенін, олар үшін дүкен мен үй сүзбесінің айырмашылығы бар-жоғын білуді шештім.
сүзбе 6
Сауалнамаға қатысқандардың көпшілігі үй сүзбесін сынап көрдік деп жауап берді. "ИӘ" деп жауап бергендер үшін мен сұрақ қойдым: "олар қай сүзбені жақсы көреді: дүкен немесе үй?».
сүзбе 7
Жауаптардан көріп отырғаныңыздай, сауалнамаға қатысқандардың жартысына жуығы дүкен мен үй сүзбесінің арасындағы айырмашылықты байқамады. Бұрын менсондай-ақ айырмашылықты байқамадым. Мүмкін, біз әлі де баламыз және кейбір өнімдердегі дүкен мен үй арасындағы айырмашылықты түсінбейміз.
Сауалнаманы қорытындылай келе, мен келесі қорытындылар жасадым:
Мен сауалнамаға қатысқандардың барлығы дерлік сүзбеден дәм татты және олар оны жақсы көреді.
65% - ы сүзбе неден жасалатынын біледі деп жауап берді, ал сауалнамаға қатысқандардың көпшілігі курттың сүзбеден жасалғанын білмеді.
Көптеген адамдар сүзбенің пайдалы қасиеттері туралы білетіндерін атап өтті.
Сауалнамаға қатысқандардың жартысына жуығы үй сүзбесі мен дүкен сүзбесінің арасындағы айырмашылықты байқамағанын көрсетті.
Осылайша, жүргізілген сауалнама сүзбе қазіргі уақытта әртүрлі халықтар арасында маңызды және танымал өнім екенін көрсетті.
Үйде сүзбе дайындау
Ересектер әрқашан үйдегі өнімдер дүкеннен гөрі жақсы деп Айтады. Мен халықтық рецепт бойынша үйде сүзбе жасап көруді шештім.
Мен кездестірген бірінші қиындық-Интернетте сүзбе дайындаудың көптеген әдістері бар, сіз дәмді және пайдалы сүзбе дайындауға көмектесетін дұрысын таңдауыңыз керек. Мен сүзбе жасаудың дәстүрлі әдісін таңдадым.
Құрамы: 2 литр сүт, ол шамамен 400 г сүзбе жасайды.
Сүзбе дайындау:
1. Сүтті жылы жерде 1-3 күн қалдырыңыз, оны араластырудың қажеті жоқ. Уақыт бөлме температурасына байланысты: сүт неғұрлым жылы болса, соғұрлым тез қышқыл болады. Процесті жылдамдату үшін сүтке 2 ас қасық қаймақ немесе бір тілім қара нан қосуға болады.
Сүт тоңазытқышта қышқыл болмауы керек. Онда ол жағымсыз иіске ие болады және ащы бола бастайды. Егер сіз тоңазытқыштағы сүттің қышқылдана бастағанын байқасаңыз, оны қолайлы жағдайда қышқыл ету үшін оны шығарған дұрыс. Қышқыл сүт жұмсақ, қою желе тәрізді болады және оның айналасында сарысу пайда бола бастайды.
2. Сүтті кастрюльге салыңыз да, баяу отқа қойыңыз. Кейде араластыра отырып пісіріңіз. Сүтті қатты қыздырмаңыз, ол сәл жылы болуы керек. Пісіру басталғаннан бастап 10-15 минуттан кейін кастрюльде сүзбе тромбтары пайда бола бастайды. Кәстрөлді оттан алыңыз және тағы да көп уақыт тұрыңыз. Содан кейін сүзбені дуршлагқа жіберіп, ағызу үшін қалдырыңыз.
Міне менде не болды:
Менің сүзбем құрғақ, ұсақталған, орташа дәндері бар ақ түсті. Дәміне қарай ол аздап сүтті дәмі бар тұщы.
Маған сүзбе жасау ұнады, бұл қызықты тәжірибе болды. Бір жағынан, үйде сүзбе дайындау қиын емес, сүтті бірнеше күнге қалдырып, содан кейін оны жылыту керек. Бірақ 2 литр сүттен кішкене сүзбе алынады, ол бірнеше күнге созылады. Көбінесе үйде сүзбе жасау өте қымбат және көп уақытты қажет етеді. Үйдегі сүзбе үй сүтінен дайындалуы керек, егер дүкеннен сатып алынған сүттен жасалса, айырмашылық өте аз.
Қорытынды
Жүргізілген зерттеу мынадай қорытынды жасауға мүмкіндік берді:
Сүзбе-ақ түсті сұйық емес ашытылған сүт өнімі, оны сүтті ашыту арқылы, содан кейін сарысуды кетіру арқылы алады. Оның ағзаның денсаулығына оң әсер ететін көптеген дәрумендер мен микроэлементтер бар. Сүзбеде кальций, А және В дәрумендері, фосфор және ақуыз көп.
Мен сыныптастарым мен достарыма олардың сүзбеге қалай қарайтынын білу үшін сауалнама жүргіздім.
Сауалнамаға 40 адам қатысты. Нәтижелер келесідей:
-
сауалнамаға қатысқандардың көпшілігі сүзбені кем дегенде 1 рет сынап көрді, оларға сүзбе ұнайды;
-
Сауалнамаға қатысқандардың 65% - ы сүзбе неден жасалатынын біледі;
-
Менің достарым мен сыныптастарымның 55% - ы курттың сүзбе жасайтынын білмеді;
-
Сондай-ақ, жартысынан көбі үй сүзбесін сынап көрді, бірақ үй сүзбесі мен дүкен сүзбесінің арасындағы айырмашылықты байқамады;
-
70% сүзбе адам ағзасына пайдалы екенін біледі, өйткені оның құрамында көптеген пайдалы заттар бар.
Сауалнама нәтижелері сүзбе қазіргі адам үшін маңызды және танымал тағам екенін растады. Сүзбе - әртүрлі этностар үшін танымал тағам.
Зерттеу аясында Мен үйде сүзбені қышқыл сүттен жасалған классикалық рецепт бойынша дайындадым. Мен орташа дәнді және тұщы дәмі бар ақ сүзбе алдым. Бұл жұмыс маған үйде сүзбе дайындауды және еңбекті бағалауды үйренуге көмектесті. Мен тамақ дайындаудың қаншалықты қиын екенін түсіндім.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
-
Ефремова Т. Ф. орыс тілінің жаңа сөздігі. Түсіндірме-сөзжасам. — М.: Орыс тілі, 2000. - Т.II. (Б-МЕН). — 1088 Б. — 5000 дана.
-
Курт. Электрондық ресурс.
-
Никандров В. В. психологиядағы вербалды-коммуникативті әдістер. - Санкт-Петербург.: Сөйлеу, 2002.
-
Сүзбе тарихы. Электрондық ресурс.
-
Сүзбе. Электрондық ресурс.
-
Сүзбенің пайдалы қасиеттері. Электрондық ресурс.
шағым қалдыра аласыз













