Зертханалық тәжірибелік
жұмыстың
БАҒАЛАУ
ПАРАҒЫ
Модуль
атауы: Қазақтың ұлттық және өзге
ұлттар асханасының тағамдарын дайындау
Пәннің
атауы: Азық – түлік тауарларын
тану
Тақырыптың
атауы: Тағамдық майларды
органолептикалық зерттеу
Критерий
|
Әр дескриптор бойынша 1
баллдан 3 баллға дейін беру
|
Сабаққа белсене
қатысуы
|
ЗТЖ басталғаннан берілген
сұрақтарға жауап беру, белсене қатысып, қызығушылығының байқалуы,
өтілген тақырыптардың жақсы меңгерілгендігі, берілген тапсырманы
уақытылы орындауы
|
Топтың
ұйымшылдылығы
|
Білім алушылар топпен жұмыс
істеп, өзара ақылдасып, озаттылық пен жүйелілік байқалып, берілген
тапсырмаға топ мүшелері толықтай
қатысуы
|
Көмек
көрсету
|
Өз тапсырмасын уақытылы
орындап, қосымша басқа білім алушыға көмек көрсетуі, түсінбеген
тапсырмаларын түсіндіріп, шығару жолдарын
көрсетуі
|
Активити
№1 ЗТЖ-қа презентациямен үй
тапсырмасы
«Мен
білемін!»
|
Топтар бойынша алынған
тағамдық майдың бір түрін сипаттап беру, шығу тарихы, қолданылуын,
олардың ерекшеліктеріне сипаттама
беру
|
Активити
№2 ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
өндірілуі туралы сипаттап беру
тапсырмасы
«Көп ақпаратпен
бөлісейік!»
|
Берілген тапсырмада тағамдық
майдың өндірілуі туралы толық ақпарат беру, олардың адам ағзасына
пайдасы мен зиянын түсіндіру, тәуліктік қажеттілігін
анықтау
|
Активити
№3 ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
ақауларына байланысты тапсырма «Есте
сақтаңыз!»
|
Берілген тапсырмада майларда
кездесетін ақаулар туралы ақпарат беру, сақтау кезінде өзгеріске
ұшырауы туралы сипаттама беру
|
Активити
№4 ЗТЖ-қа зертханалық
тапсырмасы «Көзбен көріп, қолыңмен
істеп көр!»
|
Қолжетімді құрал –
саймандармен қарапайым зерттеулер жүргізу, тағамдық майлардың
сапасын анықтап зерттеу жүргізіп
көрсету
|
Активити
№5 ЗТЖ-қа практикалық
тапсырма «Ас
болсын!»
|
Өсімдік майларын пайдалану
арқылы салаттар дайындау, сипаттап
беру
|
Арнайы пән оқытушысы:
Сарсебекова Гаухар Сапаргалиевна
«Бекітемін»
директордың
оқу-өндірістік
ісі бойынша
орынбасары
Бекболатов Ж.Н._________ «
» __________2014 ж
Зертханалық тәжірибелік
жұмыстың жоспары
Күні:
|
|
Ұзақтығы:
|
90
минут
|
Өткізу
орны:
|
«Кулинария» кабинеті
№16
|
Курс:
|
2
|
Топ:
|
23
|
ЗТЖ
нөмірі:
|
1
|
Мамандық/біліктілік:
|
0508000 – «Тамақтандыруды
ұйымдастыру» мамандығы 0508012 – «Аспаз»
біліктілігі
|
Модульдің
атауы:
|
Қазақтың ұлттық және өзге
ұлттар асханасының тағамдарын дайындау
|
Модульдік
зертханалық тәжірибенің тақырыбы:
|
Тағамдық майларды
органолептикалық зерттеу
|
Модульдік зертханалық
тәжірибенің мақсаты:
|
Тағамдық майлардың
түрлерін білу, өсімдік майы мен жануар майларының, маргариннің
өндірілуін білу және олардың түрлерін сипаттап беру, май
ақауларының пайда болуына әсер ететін факторларды
білу
|
Зертханалық
тәжірибеден күтілетін нәтиже:
|
Тағамдық майлардың
түрлерін біледі, өсімдік майы мен жануар майларының, маргариннің
өндірілуі мен дайындалу ерекшеліктерін түсіндіре алады, май
қасиеттерінің көрсеткіштерін анықтай алады
|
Қажетті
техникалық құралдар:
|
Оқулықтар,
тапсырмалар, активитилер, ноутбуктар
|
Қосымша
әдебиеттер:
|
«Азық – түлік тауарларын тану»
Қ.Күзембаев,
«Аспаздық»
Г.Бесімбаева
«Тамақтану
физиологиясы, санитария және гигиена негіздері»
Н.Қоспанбетова
|
Модульдің
құрылымы
|
Уақыты
Минут
|
Оқытушы
әрекеті
|
1
|
2
|
3
|
-
Ұйымдастыру
кезеңі
|
3 мин
|
Сәлемдесу;
Білім алушыларды
түгендеу;
Білім алушылардың оқу
құрал-жабдықтарын тексеру;
|
-
Техника қауіпсіздігі туралы
түсінік беру
|
5 мин
|
Қыздырылған тағамдық майлардың
барлық түрімен жұмыс істеу кезінде қауіпсіздік ережелерімен
таныстыру, ыстық май түрлерін тасымалдау және қажетілігіне қарай
пайдалану кезіндегі қауіпсіздік ережелері
|
-
Модульдік ЗТЖ күтілетін
нәтижені хабарлау
|
2 мин
|
Тағамдық майлардың түрлерін
біледі, өсімдік майы мен жануар майларының өндірілуі мен дайындалу
ерекшеліктерін түсіндіре алады, май қасиеттерінің көрсеткіштерін
анықтай алады
|
-
ЗТЖ-қа тапсырма және нұсқау
беру
|
45
мин
|
Активити
№1 ЗТЖ-қа презентациямен үй
тапсырмасы
«Мен
білемін!»
Міндеті: Тағамдық майдың
түрлеріне, ерекшеліктеріне сипаттама
беру
Активити
№2 ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
өндірілуі туралы сипаттап беру тапсырмасы
«Көп ақпаратпен
бөлісейік!»
Міндеті: Берілген тапсырма
бойынша мәліметтер айту
Активити
№3 ЗТЖ-қа тағамдық майлардың
ақауларына байланысты тапсырма «Есте
сақтаңыз!»
Міндеті: Тағамдық майлардың
ақаулары туралы біліп, алдын алу
Активити
№4 ЗТЖ-қа зертханалық
тапсырмасы «Көзбен көріп, қолыңмен
істеп көр!»
Міндеті: Қолжетімді құрал –
саймандармен қарапайы зерттеулер
жүргізу
Активити
№5 ЗТЖ-қа практикалық
тапсырма «Ас
болсын!»
Міндеті: Өсімдік майларын
пайдалану арқылы салаттар дайындау, сипаттап
беру
|
-
ЗТЖ-тың орындалуын
бақылау
|
10
мин
|
Білім алушылардың зертханалық
тәжірибелік жұмыс бойынша берілген активитилерін орындалуының,
сызба түрінде және сурет түрінде түсіндіруін, белсенділіктері мен
шығармашылық дамуы, білімдерін тексеру
|
-
ЗТЖ-ты қабылдап
алу
|
10
мин
|
Білім алушыларға берілген
активитилерді дұрыс және уақытылы орындауы, тапсырып
қорғауы
|
-
Сынақ/бағалау
|
10
мин
|
Білім алушыларды жұмыс
барысында бақылап бағалау, бақылау парағымен
қорытындылау
|
-
Үй
тапсырмасы
|
5 мин
|
Аспаздық майлардың химиялық
құрамы, пайдасы мен зияны, ақаулары, асханада қолданылу
ерекшеліктері
|
Құрастырған арнайы пән
оқытушысы: ___________Сарсебекова
Гаухар Сапаргалиевна
БАҒАЛАУ
ПАРАҒЫ
№
1 ЗТЖ
Күні: 25.04.2019
ж
Зертханалық тәжірибелік
жұмыс бойынша білім алушылардың
бағалануы
Топтың
атауы
|
Білім
алушының
аты –
жөні
|
Бағалануы
|
Сабаққа белсене
қатысуы
|
Топтың
ұйымшылдылығы
|
Көмек
көрсету
|
Активити
№1 ЗТЖ-қа суретпен жұмыс
тапсырмасы
«Мен
білемін!»
|
Активити
№2 ЗТЖ-қа тағамдық
майлардың өндірілуі туралы сипаттап беру
тапсырмасы
«Көп ақпаратпен
бөлісейік!»
|
Активити
№3 ЗТЖ-қа тағамдық
майлардың ақауларына байланысты тапсырма
«Есте
сақтаңыз!»
|
Активити
№4 ЗТЖ-қа зертханалық
тапсырмасы «Көзбен көріп,
қолыңмен істеп көр!»
|
Активити
№5 ЗТЖ-қа практикалық
тапсырма
«Ас болсын!»
|
Барлығы
|
|
Аскербек
Аружан
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Алашова
Балауса
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Жангабаева
Мадина
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Жолмаганбетов
Нұрбек
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Көшкінбай
Аяулым
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Қанатова
Айгерім
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Қуантаева
Наргиза
|
|
|
|
|
|
|
|