Материалдар / «Тиімді әрі пайдалы тамақтану -денсаулық кепілі» қмж

«Тиімді әрі пайдалы тамақтану -денсаулық кепілі» қмж

Материал туралы қысқаша түсінік
«Тиімді әрі пайдалы тамақтану -денсаулық кепілі» қмж
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
22 Наурыз 2024
273
9 рет жүктелген
405 ₸ 450 ₸
Бүгін алсаңыз 10% жеңілдік
беріледі
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Мектеп


Сабақтың тақырыбы:

«Тиімді әрі пайдалы тамақтану -денсаулық кепілі»

Педагогтің аты-жөні:


Күні:


Сыныбы:

Қатысушылар саны: Қатыспағандар саны:

Сабақтың мақсаты:

  • Оқушылардың өз пікірлерін тыңдай отырып, қосымша мәліметтер бере отырып денсаулық құндылығы, дұрыс тамақтану туралы түсініктерін кеңейту.

  • Денсаулықтың адам өміріндегі маңыздылығын түсіндіру.

  • Денсаулықты күтуге,дұрыс тамақтана білуге тәрбиелеу


Сабақтың барысы:

Сабақ кезеңі/

Уақыты

Педагогтің іс-әрекеті

Оқушының іс-әрекеті

Ресурстар

Сабақтың басы

Қызығушылықты ояту.

7 мин.

(Ұ). Ұйымдастыру кезеңі:

Ұйымдастыру кезеңі

Психологиялық ахуал

Бір түрлі фигур алғандарды

1-топқа «Достар», ал екіншісін таңдағандарды 2-топқа «Құрдастар» тобына бөлемін.


Оқушылар мұғаліммен амандасады,түгенделеді.

Психологиялық ахуал


Оқушылар

дың пікірі тыңдалады


слайд

Жаңа сабаққа кіріспе




«Миға шабуыл» әдісі


  • Сенің күнделікті рационым қандай?

  • Сенің күн тәртібің қандай?

  • «Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі»- дегенді қалай түсінесің?






Балалар мен жасөспірімді дұрыс тамақтандыру олардың денсалығын нығайтып, дене және ой қабілетінің дамуына мүмкіндік береді, еңбек ету мен сабақ үлгеру қабілетін арттырады. Егер тамақтану дұрыс ұйымдастырылмаса, тиімсіз, яғни жеткіліксіз болса, организмде метаболизм , зат алмасу бұзылып, оның айналадағы ортаның зиянды әсеріне әне әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы тұрарлық қабілеті төмендейді

Тамақтану тәртібі

Ас қабылдауда белгілі бір уақытқа бағыну, сондай – ақ тамақтану кезінде астың мөлшерін және ас мәзірін сақтау деген ұғымды білдіреді.

Тамақтану режіміне мына төмендегі принциптер енеді.

  • тамақтану барысында тәуліктік кесте белгілеу.

  • тәулігіне бір - екі рет қана тамақтану дұрыс емес, белгілі мөлшерде үш – немесе төрт рет тамақтану керек.

  • тамақ құнарлы болғаны жөн. Себебі, адам ағзасы дұрыс қабылдайтын, оны асқазан еш қиындықсыз қорытатын тағам түрлері, яғни белок, майлар, витаминдер, минералды заттарға бай болғанын адам өзі таңдай алуы шарт. Бұл ретте дәрігер - диетологтың да кеңесі артық болмайды.

  • Тәуліктік ас мәзірі әртүрлі болуы керек. Тамақтану кезінде адам өзінің ас қабылдау қабілеті, көңіл - күйіне баса назар аударғаны жөн. Кей ретте тамақ жеңіл жүрсе, кей ретте ол керісінше бұл процесті бәсеңдетеді.Мұны мамандар физиологиялық процесс деп те атайды


Оқушылар сұрақтарға жауап береді.













Тамақтану тәртібі

Ас қабылдауда белгілі бір уақытқа бағыну, сондай – ақ тамақтану кезінде астың мөлшерін және ас мәзірін сақтау деген ұғымды білдіреді.

Тамақтану режіміне мына төмендегі принциптер енеді.

  • тамақтану барысында тәуліктік кесте белгілеу.

  • тәулігіне бір - екі рет қана тамақтану дұрыс емес, белгілі мөлшерде үш – немесе төрт рет тамақтану керек.

  • тамақ құнарлы болғаны жөн. Себебі, адам ағзасы дұрыс қабылдайтын, оны асқазан еш қиындықсыз қорытатын тағам түрлері, яғни белок, майлар, витаминдер, минералды заттарға бай болғанын адам өзі таңдай алуы шарт. Бұл ретте дәрігер - диетологтың да кеңесі артық болмайды.

  • Тәуліктік ас мәзірі әртүрлі болуы керек. Тамақтану кезінде адам өзінің ас қабылдау қабілеті, көңіл - күйіне баса назар аударғаны жөн. Кей ретте тамақ жеңіл жүрсе, кей ретте ол керісінше бұл процесті бәсеңдетеді.Мұны мамандар физиологиялық процесс деп те атайды



Сабақтың ортасы

26 мин.

Калориялар

11-13 жас аралығындағы  балалар үшін– 2850 кал.

14-17 жас аралығындағы  ұл балалар үшін– 3150 кал.

14-17 жас аралығындағы  қыз балалар үшін–2750кал.

Студент жастар үшін– 3300 кал.

Студент қыздар үшін– 2800 кал.

   Спортсмен әйел адамдар – 3500-4000 кал.

   Спортсмен ер адамдар – 4500-5000 кал.

Қарт аналар үшін– 2000 кал.

Егде  ер адамдар үшін – 2200 кал.


Оқушылардың тамақтану тәртібі

Бірінші және екінші ауысымда оқитын оқушылар үшін  тамақтанудыңтиптік тәртібі 

  • Бірінші  ауысым 

  • 7.30 - 8.00 Үйдегі таңғы ас

  • 10.00 - 11.00 Мектептегі ыстық таңғы ас

  • 12.00 - 13.00 Үйдегі немесе мектептегі түскі ас

  • 19.00 - 19.30 Үйдегі кешкі ас

  • Екінші ауысымда

  • 8.00 - 8.30 Үйдегі таңғы ас

  • 12.30 - 13.00 Үйдегі түскі ас (мектепке кетер алдындағы)

  • 16.00 - 16.30 Мектептегі ыстық тамақ

  • 19.30 - 20.00 Үйдегі кешкі ас




Сергіту сәті
Орнымыздан тұрайық
Алақанды ұрайық,
Бір отырып, бір тұрып,
Біз демалып алайық.




Ас - адамның арқауы
Аспен күш артады
Тағам іш жағымды
Тазартар жаңынды





Ауырып ем іздегенше,
Ауырмайтын жол ізде.

Жұқпалы аурудан сақтана білу
Табиғи шынығу.
Күн тәртібін дұрыс сақтау.
Жеке бас тазалығын сақтау
Дұрыс тамақтану.
Спортпен айналысу.
Темекі, арақ, нашақорлықтан аулақ болу.
Қайрымды болу



Сабақтың соңы

Ой толғаныс.

Рефлексия

7 мин.


«Өзіңді, тамағыңды таза ұста, ішкен - жеген сайын және де ертеңгі – кеш ауызыңды тазалап шайқа. Таза ауада көбірек жүр, қимылда - деген тілекпен
Тренинг: Мен саған... тілеймін. «Жүректен – жүрекке»

Рисунок 23








Материал жариялап тегін
сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!