Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
үйден оқу 8 сынып әлеуметтік бағдар. ктж
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
Орташа ақыл-ой кемістігі бар білім алушыларға арналған «Әлеуметтік тұрмыстық бағдарлау» пәні бойынша күнтізбелік-тақырыптық жоспарлау
8-сынып , оқу жылында 34 сағат
Р/c |
Ұзақ мерзімді жоспар дың бөлімдері |
Бөлімше |
Тақырыптар/ Ұзақ мерзімді жоспардың мазмұны |
Оқу мақсаттары. Білім алушылар білуге тиісті |
Сағат саны |
Уақыты |
|||||||
1 |
3. Тұрғын үй |
3.1 Тұрғын үй түрлері |
Баспана түрлері; тұрғын үй-коммуналдық шаруашылық бөлімдері |
8.4.1.1 киіз үйде киім мен үй тұрмысындағы заттардың сақталу ерекшеліктері туралы білу;
|
1 |
|
|||||||
2 |
|||||||||||||
тұрғын үй мен қосалқы үй-жай түрлерін ажыратылуы |
8.4.1.2 тұрғын үй түрлерін бағдарлай, тұрғын және қосалқы үй- жайларды ажыратып, олардың мақсатын және мазмұнын айқындауды білу; |
1 |
|
||||||||||
3 |
3.2 Тұрғын үйді жинау |
үйлер мен пәтерлерде жиһаздарды тиімді орналасуы |
8.4.1.3 пәтер мен үйдің үй- жайларында жиһаз және интерьер заттарын ұтымды орналастыра білу. |
1 |
|
||||||||
4 |
әртүрлі жөндеу, жинау жұмыстары |
8.4.1.3 пәтер мен үйдің үй- жайларында жиһаз және интерьер заттарын ұтымды орналастыра білу. |
1 |
||||||||||
ІІ тоқсан |
|||||||||||||
5 |
6. Отбасы |
6.1 Отбасы құрамы |
Сырт киімді күту: щёткамен тазалау |
8.6.1.1 жақын туыстарды достар мен таныстардан ажырата білу; |
1 |
|
|||||||
6 |
6.2 Отбасылық қарым-қатынас |
Жуғыш заттармен танысу |
8.6.2.1 отбасының кіші және кәрі мүшелеріне қамқорлық жасауды білу;
отбасылық бюджетті жоспарлай білу |
1 |
|
||||||||
7-8 |
6.3 Қазақстан Республикасы азаматының құжаттары |
Іш киімді тазалау |
8.6.3.1 Қазақстан Республикасының азаматының негізгі құжаттарын бағдарлай білу (туу туралы куәлік, паспорт, білім туралы куәлік) |
2 |
|||||||||
ІІІ тоқсан |
|||||||||||||
9 |
7.Кәсіпорынд ар, мекемелер және байланыс құралдары |
7.1 Сауда кәсіпорындары |
Дүкендердің түрлері және ондағы тауарлар туралы білімдер |
8.7.1.1 «Сауда үйі» ұғымын білу;
қажетті тауарларды таңдай білу; |
1 |
|
|||||||
10 |
7.2.Коммуналдық шаруашылық кәсіпорындары 7.3.Қаржылық кәсіпорындары |
Әмбебап және арнайы дүкендерде, базарларда тұтыну |
8.7.2.1 тұрғын үй-коммуналдық қызметтерге ақы төлеу қажеттілігін түсіне білу 8.7.3.1 ломбард туралы тәуелсіз қаржылық кәсіпорын ретінде білу |
1 |
|
||||||||
11 |
7.4. Тұрмыстық қызмет көрсетуші кәсіпорындары; 7.5. Байланыс құралдарының кәсіпорындары; 7.6. Мәдениет мекемелері, демалыс орындары |
Кәсіпорындарда, пошталарда, мәдени ошақтары және демалыс орындарында тұрмыстық қызмет көрсетуді пайдалану |
8.7.4.1 шаштараз қызметтері, құрғақ тазалау, кір жуу, жалға беру қызметтерін білу; 8.7.5.1 ақша аударымдарын жүзеге асырады;ақша аударымдарын жүзеге асырады; 8.7.6.1 театрға бару кезінде этикетті сақтай білу; |
1 |
|||||||||
12 |
5. Көлік, көше |
5.1 Көлік құралдарының түрлері |
Қоғамдық және жеке көліктерді тағайындау туралы білімдер; ондағы тәртіп ережелері; |
|
1 |
|
|||||||
13 |
5.2. Көліктегі және жолдағы жүріс-тұрыс 5.3. Қаланың ішіндегі қозғалыс бағыттары |
Автобекеттің, теміржол көлігінің және әуежайдың тағайындалған пунктері; қалалық көліктің түрлері |
8.5.2.1 теміржол вокзалының ғимаратында, поезд кестесінде (мүмкіндігіне қарай) бағдарлай алуды білу; 8.5.3.11 қалалық көлікте сапарға шығу (мектепке бару (маршрут, көлік түрлерi) туралы білу |
1 |
|
||||||||
14 |
7. Мерекелер мен салтанатты жиындар |
7.1. Мерекеге дайындық және өткізу, сыйлықтарды, кәдісыйды рәсімдеу 7.2. Құттықтау |
Әр түрлі халықтардың дәстүрлері бойынша мерекелер мен салтанатты жиындар, мемлекеттік, діни, салт- дәстүрлерге арналған мерекелерді даярлау мен жүргізу дағдылары. |
8.7.1.1. жерлеу рәсімінің ерекшеліктерін білу;
8.7.2.1 көңіл айту сөздерін білдіру |
1 |
|
|||||||
ІV тоқсан |
|||||||||||||
15 |
3. Тамақтану |
3.1. Азық-түлік 3.2.Ас үй мен асханалық ыдыстар, техника |
Азық-түліктің әртүрлі өнім топтары; олардың сақталу мерзімінің ережелері мен шарттары; ас үйдің құрылысы, ас және асхана ыдыстары бойынша бағдарлау; |
8.3.1.1. өнім мақсатын білу;
болашақта пайдалану үшін өнімдерді сатып алу, сатып алу тәсілдері туралы білу
консервілеу үшін ыдыстарды стерилизациялау жолдары; |
1 |
|
|||||||
16 |
3.3. Тағамды дайындау |
Пешті пайдалану дағдысы және ең қарапайым тағамдарды мәзірлер мен рецептілер арқылы дайындау; тамақ қабылдау ережелері; |
8.3.4.1 аспаздық кітаптап бойынша бағдарлауды білу |
1 |
|||||||||
|
|||||||||||||
17 |
1. Денсаулық |
1.1 Дене гигиенасы |
|
8.1.1.1 денсаулықты сақтау және көтермелеу үшін дене шынықтыру мен спорттың маңыздылығын білу; табиғи күштердің (күн, ауа және су) денсаулыққа пайдасын түсіну; біртіндеп және жүйелі жаттығу принциптерін білу
|
1 |
||||||||
18 |
1.2 Медициналық көмек |
Алғашқы көмек көрсету, медициналық мекемелерде бағдарлау; |
дәрігерге өзіңіздің денсаулығыңыз туралы хабарлауға, үйдегі науқасқа қамқорлық жасай білу; күйік, аяз, күн өту, улану, бас ауыруы кезінде алғашқы көмек көрсете білу |
1 |
|