Ашық сабақ
Ашық сабақ

#1 слайд
Сабақ тақырыбы: Жемістер мен
көкөністерден салаттар әзірлеу
технологиясы
1 слайд
Сабақ тақырыбы: Жемістер мен көкөністерден салаттар әзірлеу технологиясы
#2 слайд
Оқу мақсаттары: 5.2.4.4-Салқын тағамдар мен сусындарды әзірлеу технологиясын білу және
қолдану.
5.3.4.1- Өзінің және өзгелердің жұмыстарын жетілдіру және адаптациялау бойынша
конструктивті пікірлер,ұсыныстарды білдіру.
Сабақ мақсаты: Жемістер мен
көкөністерден салаттар әзірлеу
технологиясын меңгеру және қауіпсіздік
ережесін сақтау.
2 слайд
Оқу мақсаттары: 5.2.4.4-Салқын тағамдар мен сусындарды әзірлеу технологиясын білу және қолдану. 5.3.4.1- Өзінің және өзгелердің жұмыстарын жетілдіру және адаптациялау бойынша конструктивті пікірлер,ұсыныстарды білдіру. Сабақ мақсаты: Жемістер мен көкөністерден салаттар әзірлеу технологиясын меңгеру және қауіпсіздік ережесін сақтау.
#3 слайд
Топқа бөлу: Кәрзеңкедегі муляждарды таңдайды. 1-
топ.Жемістер. 2-топ.Көкөністер
3 слайд
Топқа бөлу: Кәрзеңкедегі муляждарды таңдайды. 1- топ.Жемістер. 2-топ.Көкөністер
#4 слайд
«Қоянды тамақтандыру»әдісі
4 слайд
«Қоянды тамақтандыру»әдісі
#5 слайд
*Салат-жаңа жиналған, шикі, асқан, ашытқан, маринадталған, тұздалған
көкөністерден,сондай-ақ жемістерден және жидектерден,ет,балық
өнімдерінен,саңырауқұлақтан,тағы басқа өнімдерден әзірленеді.
Алғашқы салатты Римдіктер ойлап тапқан.Үлкен тойларда бал,тұз,сірке
суы,май қосып тағамдарды ұсынуды әдетке айналдырған.
«Salato» ұғымы тұздалған тағам деген мағына береді.
Салатқа арналған бүкіл азық-түлікті әуелі салқындатып,содан соң жұқалап
немесе ұзынша,әрі жіңішкелеп кесу керек. Шикі көкөніс салаттары
дастарқанға қояр алдында даярланады.Көкөніс туралғаннан кейін жарық
жерде ұзақ тұрып қалса,жұғымдылығы мен дәмін жояды. Дастарқанға қоярда
салаттың үстіне қаймақ,өсімдік майы мен сірке су қосады,қант қосылған
лимон шырыны мен майонез құяды. Ол дастарқанға көкөніс салатының
жапырақтарымен,петрушкамен,помидор,қияр тіліктерімен,тағы басқалармен
әсемделіп,арнайы салат ыдысына салынып әкелінеді.
5 слайд
*Салат-жаңа жиналған, шикі, асқан, ашытқан, маринадталған, тұздалған көкөністерден,сондай-ақ жемістерден және жидектерден,ет,балық өнімдерінен,саңырауқұлақтан,тағы басқа өнімдерден әзірленеді. Алғашқы салатты Римдіктер ойлап тапқан.Үлкен тойларда бал,тұз,сірке суы,май қосып тағамдарды ұсынуды әдетке айналдырған. «Salato» ұғымы тұздалған тағам деген мағына береді. Салатқа арналған бүкіл азық-түлікті әуелі салқындатып,содан соң жұқалап немесе ұзынша,әрі жіңішкелеп кесу керек. Шикі көкөніс салаттары дастарқанға қояр алдында даярланады.Көкөніс туралғаннан кейін жарық жерде ұзақ тұрып қалса,жұғымдылығы мен дәмін жояды. Дастарқанға қоярда салаттың үстіне қаймақ,өсімдік майы мен сірке су қосады,қант қосылған лимон шырыны мен майонез құяды. Ол дастарқанға көкөніс салатының жапырақтарымен,петрушкамен,помидор,қияр тіліктерімен,тағы басқалармен әсемделіп,арнайы салат ыдысына салынып әкелінеді.
#6 слайд
Салат түрлері
Көкөністің бір түрінен Ет өнімдері қосылған Балық пен теңіз өнімдері
қосылған
6 слайд
Салат түрлері Көкөністің бір түрінен Ет өнімдері қосылған Балық пен теңіз өнімдері қосылған
#7 слайд
7 слайд
#8 слайд
«Айналмалы бекет» әдісі
1-топ 2-топ
Жеміс-жидек салатын дайындаудың
технологиялық үдерісі
Жас жемістер
Жеміс-
жидек
салатын
ың
сапасына
қойылат
ын
талаптар
дәм
сырт
қы
8 слайд
«Айналмалы бекет» әдісі 1-топ 2-топ Жеміс-жидек салатын дайындаудың технологиялық үдерісі Жас жемістер Жеміс- жидек салатын ың сапасына қойылат ын талаптар дәм сырт қы
#9 слайд
Қауіпсіздік ережелері
Ас әзірленетін орын гигиеналық талаптарға сай болу керек,қажет
болса,оқушылар өздері залалсыздандыру жұмыстарын атқаруы тиіс; тамақ
әзірлеместен бұрын тағамдардың сапасын анықтап алу керек;құрал-саймандар
да залалсыздандырудан өтіп барып пайдаланылады; өтпейтін құрал-
саймандармен жұмыс істемеу.
Ас әзірлеуші адам жұмысына кіріспестен бұрын,қолын сабындап жууы қажет
және тамақ дайындаушының басында арнайы бас киім болғаны жөн. Себебі ас
дайындау барысында сақталмаған гигиеналық ережелердің нәтижесіне тамақ
қабылдаушы адамның организміне микробтар жұғады.
Адамзат тарихында кездесетін ауру-сырқаттардың барлығы тамақпен
байланысты. Сондықтан ас әзірлеуден бұрын дайындалып жатқан тағамның
спасына,құндылығына, мерзіміне және оның тазалығына баса назар аударған
жөн.
9 слайд
Қауіпсіздік ережелері Ас әзірленетін орын гигиеналық талаптарға сай болу керек,қажет болса,оқушылар өздері залалсыздандыру жұмыстарын атқаруы тиіс; тамақ әзірлеместен бұрын тағамдардың сапасын анықтап алу керек;құрал-саймандар да залалсыздандырудан өтіп барып пайдаланылады; өтпейтін құрал- саймандармен жұмыс істемеу. Ас әзірлеуші адам жұмысына кіріспестен бұрын,қолын сабындап жууы қажет және тамақ дайындаушының басында арнайы бас киім болғаны жөн. Себебі ас дайындау барысында сақталмаған гигиеналық ережелердің нәтижесіне тамақ қабылдаушы адамның организміне микробтар жұғады. Адамзат тарихында кездесетін ауру-сырқаттардың барлығы тамақпен байланысты. Сондықтан ас әзірлеуден бұрын дайындалып жатқан тағамның спасына,құндылығына, мерзіміне және оның тазалығына баса назар аударған жөн.
#10 слайд
«Дизайн» әдісі арқылы берілген нұсқаулық-
карта бойынша екі топ салаттар даярлап,әсемдейді.
10 слайд
«Дизайн» әдісі арқылы берілген нұсқаулық- карта бойынша екі топ салаттар даярлап,әсемдейді.
#11 слайд
Нұсқаулық карта №1 Жемістер салаты Нұсқаулық карта№2 Радуга(кемпірқосақ)
салаты
р/с Құрамы Мөлшері
1
Банан 1дана
2 Апельсин 1дана
3 Алма 1дана
4 Жүзім 200гр
5 Йогурт 150гр
Дайындалуы
р/сОрындалу реті Тапсырманы орындауға нұсқау
1 Жемістерді өңдеуАлдымен жемістерді жуу қажет,банан мен
апельсин қабығын аршу
2 Жемістерді турауТазартылған жемістерді текшелеп
тураймыз
3 Араластыру Туралған жемістерді араластыра
отырып,ыдысқа саламыз,бетіне екі бөлікке
бөліп туралған жүзімді саламыз
4 Йогуртын құю Әдемілеп йогуртын құямыз
5 Ұсыну Ыдысқа салып,айналасына безендіруге
қажетті заттарды қоямыз,ұсынамыз.
р/сҚұрамы Мөлшері
1 Қияр 1дана
2 Қызанақ 1дана
3 Жүгері 1дана
4 Жұмыртқа 2дана
5 Шұжық 120дана
6 Кирешки 2пачка
7 Майонез 50гр
Дайындалуы
р/сОрындалу реті Тапсырманы орындауға нұсқау
1 Көкөністерді өңдеуАлдымен көкөністерді жуу қажет,жүгеріні
қалбырын ашып,суын ағызамыз,кирешкиді
пакеттерінен шығарамыз
2 Көкөністерді турауТазартылған көкөністерді текшелеп ұсақтап
тураймыз
3 Араластыру Берілген тағамдарды ретімен радуга тәрізді
орналастырамыз.Алдымен майонезін шетіне
саламыз.Кейін соның жиегін жағалап доға
тәріздес радуга(кемпірқосақ) пішінін
келтіріп орналастырамыз
4Ұсыну Әдемілеп,ыдысқа безендіріп,ұсынамыз
11 слайд
Нұсқаулық карта №1 Жемістер салаты Нұсқаулық карта№2 Радуга(кемпірқосақ) салаты р/с Құрамы Мөлшері 1 Банан 1дана 2 Апельсин 1дана 3 Алма 1дана 4 Жүзім 200гр 5 Йогурт 150гр Дайындалуы р/сОрындалу реті Тапсырманы орындауға нұсқау 1 Жемістерді өңдеуАлдымен жемістерді жуу қажет,банан мен апельсин қабығын аршу 2 Жемістерді турауТазартылған жемістерді текшелеп тураймыз 3 Араластыру Туралған жемістерді араластыра отырып,ыдысқа саламыз,бетіне екі бөлікке бөліп туралған жүзімді саламыз 4 Йогуртын құю Әдемілеп йогуртын құямыз 5 Ұсыну Ыдысқа салып,айналасына безендіруге қажетті заттарды қоямыз,ұсынамыз. р/сҚұрамы Мөлшері 1 Қияр 1дана 2 Қызанақ 1дана 3 Жүгері 1дана 4 Жұмыртқа 2дана 5 Шұжық 120дана 6 Кирешки 2пачка 7 Майонез 50гр Дайындалуы р/сОрындалу реті Тапсырманы орындауға нұсқау 1 Көкөністерді өңдеуАлдымен көкөністерді жуу қажет,жүгеріні қалбырын ашып,суын ағызамыз,кирешкиді пакеттерінен шығарамыз 2 Көкөністерді турауТазартылған көкөністерді текшелеп ұсақтап тураймыз 3 Араластыру Берілген тағамдарды ретімен радуга тәрізді орналастырамыз.Алдымен майонезін шетіне саламыз.Кейін соның жиегін жағалап доға тәріздес радуга(кемпірқосақ) пішінін келтіріп орналастырамыз 4Ұсыну Әдемілеп,ыдысқа безендіріп,ұсынамыз
#12 слайд
«Серпілген сауал» әдісі
1.Салат дайындаған кезде қолданатын турау тәсілдерін атаңдар.
2.Тәжірбие жұмысында қандай құрылғылар қолдандыңдар?
3.Салат дайындау үшін көкөністі тураудың қандай түрін таңдадыңдар?
Дескриптор:
1.Салат дайындау барысында қолданған турау әдістерін атайды.
2.Қандай құрал-жабдықтар қолданғанын атайды.
12 слайд
«Серпілген сауал» әдісі 1.Салат дайындаған кезде қолданатын турау тәсілдерін атаңдар. 2.Тәжірбие жұмысында қандай құрылғылар қолдандыңдар? 3.Салат дайындау үшін көкөністі тураудың қандай түрін таңдадыңдар? Дескриптор: 1.Салат дайындау барысында қолданған турау әдістерін атайды. 2.Қандай құрал-жабдықтар қолданғанын атайды.
#13 слайд
Кері байланыс
«Ресторан» әдісі
*Бүгінгі сабақтың ең тәтті тұсы......
*Бүгінгі сабақтың ең ащы тұсы.......
*Келесі сабақта неге тапсырыс бересіз?
13 слайд
Кері байланыс «Ресторан» әдісі *Бүгінгі сабақтың ең тәтті тұсы...... *Бүгінгі сабақтың ең ащы тұсы....... *Келесі сабақта неге тапсырыс бересіз?
#14 слайд
Рефлексия
«Ақылды үкі»әдісі. Бүгінгі тақырып бойынша ,
жалпы сабақ мазмұны бойынша өз ойларыңызды,
пікірлеріңізді үкі қалташасына жазып қалдырыңыз.
14 слайд
Рефлексия «Ақылды үкі»әдісі. Бүгінгі тақырып бойынша , жалпы сабақ мазмұны бойынша өз ойларыңызды, пікірлеріңізді үкі қалташасына жазып қалдырыңыз.
#15 слайд
Назарларыңызға рахмет!
15 слайд
Назарларыңызға рахмет!
шағым қалдыра аласыз













