Ашық тәрбие сағаты "Дұрыс тамақтана білеміз бе?"
Ашық тәрбие сағаты "Дұрыс тамақтана білеміз бе?"

#1 слайд
1 слайд
#2 слайд
2 слайд
#3 слайд
3 слайд
#4 слайд
4 слайд
#5 слайд
5 слайд
#6 слайд
1.Тамақтану тәртібі
2. Тамақтанудың негізгі ережелері
3. Тамақтану процесінің принциптері
4. . Тамақ ішу тәртібі
6 слайд
1.Тамақтану тәртібі 2. Тамақтанудың негізгі ережелері 3. Тамақтану процесінің принциптері 4. . Тамақ ішу тәртібі
#7 слайд
Тамақтану сауаттылығының бес негізі
О1)Тамақ құрамында негізгі қоректік
заттардың болуы (нәруыз, май, көмірсу);
2) Тамақ рационында қосымша заттардың
болуы (витаминдер, микроэлемент);
3) Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық
күйіне, табиғат климатына байланысты;
4) Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің
мөлшерін сақтау;
5) Тамақтанудың санитарлық – гигиеналық
нормаға сай болуы.
7 слайд
Тамақтану сауаттылығының бес негізі О1)Тамақ құрамында негізгі қоректік заттардың болуы (нәруыз, май, көмірсу); 2) Тамақ рационында қосымша заттардың болуы (витаминдер, микроэлемент); 3) Тамақ нәрлігі адам жасына, денсаулық күйіне, табиғат климатына байланысты; 4) Тәулік бойынша тамақтану тәртібінің мөлшерін сақтау; 5) Тамақтанудың санитарлық – гигиеналық нормаға сай болуы.
#8 слайд
Тамақтанудың негізгі
ережелері
8 слайд
Тамақтанудың негізгі ережелері
#9 слайд
•Дұрыс тамақтану үшін тамақтанудың гигиеналық ережелерін сақтау
керек. Тамақ ішер алдында қолды жуу керек. (қолды жуу суреті)
•Тамақты жиі қабылдау майлы, тәтті, тұзды тағамдарды пайдалану
зиянды әдеттерге жатады. Олардың бірі семіздікке, кейбіреуі асқазан,
бауыр, бүйрек ауруларына әкеп соқтырады. (семіз, бауыр, бүйрек,
асқазан) Тамақты жақсы ұста. Тамақты ішкен кезде сөйлеме.
•Тамақтың жақсы ішуіне тағамның сыртқы түрі, иісі, үстел әзірлігі де
әсер етеді. (Дастархан әзірі)
•Үстелде отырғанда өзіңді жақсы ұста, тамақ ішкен кезде сөйлеме,
тамақты жақсылап шайна, әдептілік сақта. (дастархан басында өзіңді
жақсы ұста, тамақты шайнау)
•Ретсіз тамақтану (кейде ерте, кейде кеш) көбінесе асқазан ауруына
шалдықтырады. Белгіленген уақытқа сәйкес тамақ ішіп үйренсе, сол
уақытқа сәйкес асқорыту сөлдерінің бөлінуі қалыптасады. Бұл
ағзаның жұмысын жеңілдетіп астың жақсы қорытылуына жағдай
туғызады. Ретсіз тамақтану 8.00 де, 13.00 де, 20.00 де, тамақты
ұйқыға дейін 2 сағат бұрын ішу керек.
9 слайд
•Дұрыс тамақтану үшін тамақтанудың гигиеналық ережелерін сақтау керек. Тамақ ішер алдында қолды жуу керек. (қолды жуу суреті) •Тамақты жиі қабылдау майлы, тәтті, тұзды тағамдарды пайдалану зиянды әдеттерге жатады. Олардың бірі семіздікке, кейбіреуі асқазан, бауыр, бүйрек ауруларына әкеп соқтырады. (семіз, бауыр, бүйрек, асқазан) Тамақты жақсы ұста. Тамақты ішкен кезде сөйлеме. •Тамақтың жақсы ішуіне тағамның сыртқы түрі, иісі, үстел әзірлігі де әсер етеді. (Дастархан әзірі) •Үстелде отырғанда өзіңді жақсы ұста, тамақ ішкен кезде сөйлеме, тамақты жақсылап шайна, әдептілік сақта. (дастархан басында өзіңді жақсы ұста, тамақты шайнау) •Ретсіз тамақтану (кейде ерте, кейде кеш) көбінесе асқазан ауруына шалдықтырады. Белгіленген уақытқа сәйкес тамақ ішіп үйренсе, сол уақытқа сәйкес асқорыту сөлдерінің бөлінуі қалыптасады. Бұл ағзаның жұмысын жеңілдетіп астың жақсы қорытылуына жағдай туғызады. Ретсіз тамақтану 8.00 де, 13.00 де, 20.00 де, тамақты ұйқыға дейін 2 сағат бұрын ішу керек.
#10 слайд
10 слайд
#11 слайд
Тамақтану тәртібі дегеніміз – ас
қабылдауда белгілі бір уақытқа
бағыну, сондай - ақ тамақтану
кезінде астың мөлшерін және
мәзірін сақтау деген ұғымды
білдіреді. Тамақтану режиміне
мына төмендегі принциптер енеді.
11 слайд
Тамақтану тәртібі дегеніміз – ас қабылдауда белгілі бір уақытқа бағыну, сондай - ақ тамақтану кезінде астың мөлшерін және мәзірін сақтау деген ұғымды білдіреді. Тамақтану режиміне мына төмендегі принциптер енеді.
#12 слайд
12 слайд
шағым қалдыра аласыз













