Бал арасының тіршілігі мен маңызы
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Қош
келдіңіздер!
1 слайд
Қош келдіңіздер!
2 слайд
Ғ ы л ы м и ж ұ м ы с т ы ң т а қ ы р ы б ы :
Б а л а р а .
2 слайд
Ғ ы л ы м и ж ұ м ы с т ы ң т а қ ы р ы б ы : Б а л а р а .
3 слайд
Балды, бал араларын халқымыз ежелден білген екен.
Ресми түрде елімізде бал араларын ұстау 1786 жылдан басталады.
Омарташылық Жетісу өлкесінде тарапты. 90-жылдарға дейін
Қазақстанда 400 мыңға жуық ара омартасы болыпты. Еліміз жыл сайын
Жапонияға, Онтүстік Кореяға, тағы басқа елдерге сапалы бал жіберіп
отырған екен. Қазіргі кезде балдың 80% Шығыс Қазақстанда өндіріледі.
Қазақстанның барлық облыстарында кездеседі.
3 слайд
Балды, бал араларын халқымыз ежелден білген екен. Ресми түрде елімізде бал араларын ұстау 1786 жылдан басталады. Омарташылық Жетісу өлкесінде тарапты. 90-жылдарға дейін Қазақстанда 400 мыңға жуық ара омартасы болыпты. Еліміз жыл сайын Жапонияға, Онтүстік Кореяға, тағы басқа елдерге сапалы бал жіберіп отырған екен. Қазіргі кезде балдың 80% Шығыс Қазақстанда өндіріледі. Қазақстанның барлық облыстарында кездеседі.
4 слайд
Араның басында үш жай көздері, екі күрделі көзі болады.
Үш жұп аяғының тозаң жинайтын себеті болады.
Екі жұп жарғақ қанаты бар.
4 слайд
Араның басында үш жай көздері, екі күрделі көзі болады. Үш жұп аяғының тозаң жинайтын себеті болады. Екі жұп жарғақ қанаты бар.
5 слайд
Бал арасының үш тобы .
Ара – ара патшасы, еркек ара, жұмысшы ара деп үшке бөлінеді. Жұмысшы араның
дене тұрқы кішілеу, өңі қара, басы, кеудесі және жонында сұрғылт сары нүктелері
болады. Басы үш бұрыштылау келеді. Басында үш жай, екі күрделі көзі болады. Аузы
үлкен, бал жинауға қолайлы, кеуде жағы үш буынды, ор-та буыны үлкен келеді. Екі
жұп жарғақ қанаты бар. Үш жұп аяғының тозаң жинайтын себеті болады. Қарын жағы
дөңгеленген конус тәрізді, сауыр жағында қара сары түсті 1-4-ке дейін келген қара
белдеулер бар.Құйрығында үшкілдеу безі және шанышқы инесі болады.Бауыр жағында
төрт түп балауыз пластинкасының ішіндегі балауыз безі балауыз бөліп шығарады.Ара
патшасының денесі ұзын, қанаты қысқа, көбею органы ерекше жетілген. Еркек ара
жұмысшы сәл үлкен, құйрық жағы жұмыр болады. У безі және шанышқы инесі
болмайды. Ара патшасы мен еркек араның ауыз қуысыкішкене келеді. Аяғында гүл
тозаңдарын жинайтын тозаң себеті, сондай – ақ балауыз шығаратын балауыз безі болады.
5 слайд
Бал арасының үш тобы . Ара – ара патшасы, еркек ара, жұмысшы ара деп үшке бөлінеді. Жұмысшы араның дене тұрқы кішілеу, өңі қара, басы, кеудесі және жонында сұрғылт сары нүктелері болады. Басы үш бұрыштылау келеді. Басында үш жай, екі күрделі көзі болады. Аузы үлкен, бал жинауға қолайлы, кеуде жағы үш буынды, ор-та буыны үлкен келеді. Екі жұп жарғақ қанаты бар. Үш жұп аяғының тозаң жинайтын себеті болады. Қарын жағы дөңгеленген конус тәрізді, сауыр жағында қара сары түсті 1-4-ке дейін келген қара белдеулер бар.Құйрығында үшкілдеу безі және шанышқы инесі болады.Бауыр жағында төрт түп балауыз пластинкасының ішіндегі балауыз безі балауыз бөліп шығарады.Ара патшасының денесі ұзын, қанаты қысқа, көбею органы ерекше жетілген. Еркек ара жұмысшы сәл үлкен, құйрық жағы жұмыр болады. У безі және шанышқы инесі болмайды. Ара патшасы мен еркек араның ауыз қуысыкішкене келеді. Аяғында гүл тозаңдарын жинайтын тозаң себеті, сондай – ақ балауыз шығаратын балауыз безі болады.
6 слайд
Ара ұяшықтары . Б ал арасына тамаша ұя жасау қабілеті берілгендігін
де байқаймыз. Олар ұясын алты бұрышты геометриялық пішінде жасайды.
Математиктердің есептеуінше, бал ұяшығын алты бұрышты етіп жасауда
үлкен тиімділік бар екен. Алты бұрышты ұяға материал өте аз жұмсалып,
балдың сыйымдылығы мейлінше артатын көрінеді. Яғни, бұл өте тиімді ұя жасау
тәсілі. Бал ұяшықтарын жасаудағы аралардың қолданатын тәсілі де таңғаларлық.
Аралар бұл іске бірден екі-үш жерден бастап кіріседі. Бәрі бірдей өлшемде алты
бұрыш жасап, бұларды кейіннен бір-бірімен біріктіріп әкеліп бал ұяшықтарын
тоқиды. Сонда барлығы бір жерден шығады екен. Алты бұрыштардың бір-бірімен
шебер жымдастырылғаны сондай, әрбір қабырғаның бөлек тоқылғандығын
байқау өте қиын. Ұяларындағы тазалық, бұзылған жерлерін жөндеу,
жас араларды қоректендіру жүйелі түрде іске асады. Егер ұяның іші
қапырық тартса, қанаттарын қағып жұмыртқаларын салқындатады.
Ал суық болса жұмыртқа ны жан-жағынан көлегейлеп жылытады.
6 слайд
Ара ұяшықтары . Б ал арасына тамаша ұя жасау қабілеті берілгендігін де байқаймыз. Олар ұясын алты бұрышты геометриялық пішінде жасайды. Математиктердің есептеуінше, бал ұяшығын алты бұрышты етіп жасауда үлкен тиімділік бар екен. Алты бұрышты ұяға материал өте аз жұмсалып, балдың сыйымдылығы мейлінше артатын көрінеді. Яғни, бұл өте тиімді ұя жасау тәсілі. Бал ұяшықтарын жасаудағы аралардың қолданатын тәсілі де таңғаларлық. Аралар бұл іске бірден екі-үш жерден бастап кіріседі. Бәрі бірдей өлшемде алты бұрыш жасап, бұларды кейіннен бір-бірімен біріктіріп әкеліп бал ұяшықтарын тоқиды. Сонда барлығы бір жерден шығады екен. Алты бұрыштардың бір-бірімен шебер жымдастырылғаны сондай, әрбір қабырғаның бөлек тоқылғандығын байқау өте қиын. Ұяларындағы тазалық, бұзылған жерлерін жөндеу, жас араларды қоректендіру жүйелі түрде іске асады. Егер ұяның іші қапырық тартса, қанаттарын қағып жұмыртқаларын салқындатады. Ал суық болса жұмыртқа ны жан-жағынан көлегейлеп жылытады.
7 слайд
Бал арасынан алынатын өнімдер .
Бал, прополис, аналық сүт, араның уы, тозаң гүлі.
Ара балының бөлінуі . Ара балы бір шырынды және көп шырындыболып
бөлінеді. Бір шырынды бал – өсімдіктердің бір түрінен ғана жиналған шырын.
Оны өсімдіктердің түріне қарай – қара-құмық балы, жөке ағашының балы
деп неше түрлі атайды. Көп шырынды бал – өсімдіктердің бірнеше түрінен
жиналған шырын. Оны табиғи бал беретін өңірлерге байланысты дала балы,
тау балы, бақ балы деп ерекшелейді. Өмірде табиғи балды ажырату оңай емес.
Қантты бал араны қант шырынымен қоректендіру арқылы алынады.Гүлдейтін
қаншама өсімдіктер болса, соншама балдың түрлері бар. Түйебұршақ – ақ
немесе янтарь түсті, шайқурай балы – мөлдір жасыл сары түсті, шабындық
балы – сары немесе алтын түсті,таңқұрай балы – ақ түсті болады, қарақұмық
балы – қою қызыл немесе қоңыр түсті жоғарғы сортты бал.
7 слайд
Бал арасынан алынатын өнімдер . Бал, прополис, аналық сүт, араның уы, тозаң гүлі. Ара балының бөлінуі . Ара балы бір шырынды және көп шырындыболып бөлінеді. Бір шырынды бал – өсімдіктердің бір түрінен ғана жиналған шырын. Оны өсімдіктердің түріне қарай – қара-құмық балы, жөке ағашының балы деп неше түрлі атайды. Көп шырынды бал – өсімдіктердің бірнеше түрінен жиналған шырын. Оны табиғи бал беретін өңірлерге байланысты дала балы, тау балы, бақ балы деп ерекшелейді. Өмірде табиғи балды ажырату оңай емес. Қантты бал араны қант шырынымен қоректендіру арқылы алынады.Гүлдейтін қаншама өсімдіктер болса, соншама балдың түрлері бар. Түйебұршақ – ақ немесе янтарь түсті, шайқурай балы – мөлдір жасыл сары түсті, шабындық балы – сары немесе алтын түсті,таңқұрай балы – ақ түсті болады, қарақұмық балы – қою қызыл немесе қоңыр түсті жоғарғы сортты бал.
8 слайд
Ара балының құндылығы . Ерте заманнан бері халық игілігі үшін
қызмет етіп келе жатқан бал – табиғаттың қайталанбас сыйы.
Ол ерте кезден-ақ көптеген ауруларға қарсы ем ретінде
пайдаланылып келген. Белгілі философ, ғұлама дәрігер Ибн-Сина
(Авицина): «Егер жастығыңды сақтағың келсе,онда міндетті
түрде бал же» деген екен кезінде.. Ара балының құрамында шырын
жинаған өсімдіктердің түріне, ол өскен топыраққа, сол жердің ауа
райының жағдайына және балдың түрлеріне тығыз байланысты. Ара
балының құрамында адам ағзасына пайдалы 60 түрлі зат бар,
мысалы, глюкоза, минералдық тұздар, ферменттер, дәрумендер,
антибиотикті және басқа да заттар бар. Ара балының қуаты
жоғары. Оның 1 килограммы 3 150 ккал қуат береді. Ара балы
адам ағзасын дәрумендермен, белокпен, ферменттермен тағы да
басқа тіршілікке қажетті заттармен байытып, қамтамасыз етеді.
Балды құрғақ, жақсы желдетілген бөлмеде 5 градустан
10 градусқа дейінгі температурада сақтайды.
8 слайд
Ара балының құндылығы . Ерте заманнан бері халық игілігі үшін қызмет етіп келе жатқан бал – табиғаттың қайталанбас сыйы. Ол ерте кезден-ақ көптеген ауруларға қарсы ем ретінде пайдаланылып келген. Белгілі философ, ғұлама дәрігер Ибн-Сина (Авицина): «Егер жастығыңды сақтағың келсе,онда міндетті түрде бал же» деген екен кезінде.. Ара балының құрамында шырын жинаған өсімдіктердің түріне, ол өскен топыраққа, сол жердің ауа райының жағдайына және балдың түрлеріне тығыз байланысты. Ара балының құрамында адам ағзасына пайдалы 60 түрлі зат бар, мысалы, глюкоза, минералдық тұздар, ферменттер, дәрумендер, антибиотикті және басқа да заттар бар. Ара балының қуаты жоғары. Оның 1 килограммы 3 150 ккал қуат береді. Ара балы адам ағзасын дәрумендермен, белокпен, ферменттермен тағы да басқа тіршілікке қажетті заттармен байытып, қамтамасыз етеді. Балды құрғақ, жақсы желдетілген бөлмеде 5 градустан 10 градусқа дейінгі температурада сақтайды.
9 слайд
Балдың емдік қасиеті . Бал бала ағзасын түрлі ауруларға қарсы күресуін
арттырады, қан құрамындағы гемоглабин процессін арттырады.
Бірақ бал балалар мен ересек адамдарда әртүрлі аллергияның себебі болуы мүмкін
*Бронхитпен ауырғанда, жөтелде, дауыс қарлыққанда 2 стакан тұрып шырыны мен
1 стакан бал араластырып, 1-2 қасықтан сағат сайын қабылдаған жөн;
*Үккіштен өткізілген сәбіз гебол қосып, банкіге салып біраз уақыт қойса,
әбден еріп, сәбіздің шырынына қосылып, тосап сияқты өтетәтті тағам болады.
*Ыстық, суықтан тіс қақсағанда өңделген ара ұясын, суға бұқтырып, сумен
ауызды шайқайды
*Отқа, қайнаған суға күйген жеңіл күйікке, жараның бетін физиологиялық
тұзды сумен тазалап шайып, артынан жараға бал жағады .
9 слайд
Балдың емдік қасиеті . Бал бала ағзасын түрлі ауруларға қарсы күресуін арттырады, қан құрамындағы гемоглабин процессін арттырады. Бірақ бал балалар мен ересек адамдарда әртүрлі аллергияның себебі болуы мүмкін *Бронхитпен ауырғанда, жөтелде, дауыс қарлыққанда 2 стакан тұрып шырыны мен 1 стакан бал араластырып, 1-2 қасықтан сағат сайын қабылдаған жөн; *Үккіштен өткізілген сәбіз гебол қосып, банкіге салып біраз уақыт қойса, әбден еріп, сәбіздің шырынына қосылып, тосап сияқты өтетәтті тағам болады. *Ыстық, суықтан тіс қақсағанда өңделген ара ұясын, суға бұқтырып, сумен ауызды шайқайды *Отқа, қайнаған суға күйген жеңіл күйікке, жараның бетін физиологиялық тұзды сумен тазалап шайып, артынан жараға бал жағады .
10 слайд
Қорытынды
Ара өте еңбекқор және ақылды жәндік екеніне , ал ара шығаратын
таза өнім, бал, адам денсаулығына қажетті құндылық екеніне көз жеткіздім.
Бұл тағамның шипалы қасиеті мол екеніне отбасым да, сыныптастарым
да келісті. Грецияның ұлы математигі Пифагор: «Менің көп жасауымның
себебі – «үзбей бал жеуімнен», – деп айтқандай, егербалалар да, ересек
адамдар да үзбей бал жеп отырса, онда біздің халқымыздың денсаулығы
мықты болады. Омарташылық шаруашылығы дами берсің!
10 слайд
Қорытынды Ара өте еңбекқор және ақылды жәндік екеніне , ал ара шығаратын таза өнім, бал, адам денсаулығына қажетті құндылық екеніне көз жеткіздім. Бұл тағамның шипалы қасиеті мол екеніне отбасым да, сыныптастарым да келісті. Грецияның ұлы математигі Пифагор: «Менің көп жасауымның себебі – «үзбей бал жеуімнен», – деп айтқандай, егербалалар да, ересек адамдар да үзбей бал жеп отырса, онда біздің халқымыздың денсаулығы мықты болады. Омарташылық шаруашылығы дами берсің!