Базар жағдайында жұмыртқаны ветеринарлық - санитарлық сараптау
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Жұмыртқаны
ветеринарлық-
санитарлық сараптау
Жұмыртқа – адам ағзасына қажетті ақуыздың, витаминдер
мен минералдардың көзі. Сондықтан, жұмыртқаның сапасы
мен қауіпсіздігі өте маңызды.
1 слайд
Жұмыртқаны ветеринарлық- санитарлық сараптау Жұмыртқа – адам ағзасына қажетті ақуыздың, витаминдер мен минералдардың көзі. Сондықтан, жұмыртқаның сапасы мен қауіпсіздігі өте маңызды.
2 слайд
Жұмыртқаны ветеринарлық-
санитарлық сараптаудың
мақсаты
Қауіпсіздікті қамтамасыз
ету
Адам денсаулығын қорғау үшін
жұмыртқаның сапасы мен
қауіпсіздігін қамтамасыз ету.
Жұқпалы аурулардың
алдын алу
Саламаттық жағдайы нашар
құстардан алынған
жұмыртқалар арқылы
таралатын аурулардың алдын
алу.
Сапаны бақылау
Тұтынушыларға сапалы және қауіпсіз жұмыртқалардың жеткізілуін
қамтамасыз ету.
2 слайд
Жұмыртқаны ветеринарлық- санитарлық сараптаудың мақсаты Қауіпсіздікті қамтамасыз ету Адам денсаулығын қорғау үшін жұмыртқаның сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Жұқпалы аурулардың алдын алу Саламаттық жағдайы нашар құстардан алынған жұмыртқалар арқылы таралатын аурулардың алдын алу. Сапаны бақылау Тұтынушыларға сапалы және қауіпсіз жұмыртқалардың жеткізілуін қамтамасыз ету.
3 слайд
Жұмыртқаны сараптау объектілері
Сыртқы көрініс
•Түсі
•Пішіні
•Өлшемі
•Беті
Ішкі құрылымы
•Сарысы
•Ақуызы
•Қабығы
•Ауа камерасы
3 слайд
Жұмыртқаны сараптау объектілері Сыртқы көрініс •Түсі •Пішіні •Өлшемі •Беті Ішкі құрылымы •Сарысы •Ақуызы •Қабығы •Ауа камерасы
4 слайд
Жұмыртқаны сараптау органолептикалық
әдісі
Көрінісін тексеру
Қабықтың түсі, пішіні, өлшемі, бетінің тегістігі,
жарықтардың, дақтардың, қоспалардың болуы
тексеріледі.
Сапалы жұмыртқалардың қабығы тегіс, жылтыр,
қоспаларсыз болады. Жұмыртқаның пішіні
дөңгелек, сопақша болуы керек.
Иісін тексеру
Жұмыртқаның иісі жағымды, тәтті, бөтен иістерсіз
болуы керек.
Егер жұмыртқадан шіріген иіс, қышқыл иіс, басқа
бөтен иістер шықса, бұл жұмыртқаның бұзылғанын
білдіреді.
4 слайд
Жұмыртқаны сараптау органолептикалық әдісі Көрінісін тексеру Қабықтың түсі, пішіні, өлшемі, бетінің тегістігі, жарықтардың, дақтардың, қоспалардың болуы тексеріледі. Сапалы жұмыртқалардың қабығы тегіс, жылтыр, қоспаларсыз болады. Жұмыртқаның пішіні дөңгелек, сопақша болуы керек. Иісін тексеру Жұмыртқаның иісі жағымды, тәтті, бөтен иістерсіз болуы керек. Егер жұмыртқадан шіріген иіс, қышқыл иіс, басқа бөтен иістер шықса, бұл жұмыртқаның бұзылғанын білдіреді.
5 слайд
Жұмыртқаны физика-химиялық
сараптау
1
Тығыздығын өлшеу
Жұмыртқаның тығыздығын анықтау үшін арнайы құралдар қолданылады. Бұл көрсеткіш
жұмыртқаның жаңа екенін немесе ескіргенін анықтауға көмектеседі.
2
Қабықтың қалыңдығын өлшеу
Қабықтың қалыңдығын арнайы құралмен өлшейді. Қалың қабық жұмыртқаның жаңа және
сапалы екенін көрсетеді.
3
Ақуыздың тығыздығын өлшеу
Ақуыздың тығыздығын анықтау арнайы құралдармен жүргізіледі. Ақуыздың тығыздығы
жұмыртқаның сапасын бағалауға көмектеседі.
5 слайд
Жұмыртқаны физика-химиялық сараптау 1 Тығыздығын өлшеу Жұмыртқаның тығыздығын анықтау үшін арнайы құралдар қолданылады. Бұл көрсеткіш жұмыртқаның жаңа екенін немесе ескіргенін анықтауға көмектеседі. 2 Қабықтың қалыңдығын өлшеу Қабықтың қалыңдығын арнайы құралмен өлшейді. Қалың қабық жұмыртқаның жаңа және сапалы екенін көрсетеді. 3 Ақуыздың тығыздығын өлшеу Ақуыздың тығыздығын анықтау арнайы құралдармен жүргізіледі. Ақуыздың тығыздығы жұмыртқаның сапасын бағалауға көмектеседі.
6 слайд
Жұмыртқаны
микробиологиялық сараптау
Бактериялық анализ
Жұмыртқаның бетіндегі және ішіндегі бактериялардың саны мен түрлерін
анықтайды.
Саңырауқұлақ анализ
Жұмыртқаның бетіндегі және ішіндегі саңырауқұлақтардың болуын анықтайды.
Сальмонелла анализ
Жұмыртқаның сальмонелла бактерияларымен ластанғанын анықтайды.
6 слайд
Жұмыртқаны микробиологиялық сараптау Бактериялық анализ Жұмыртқаның бетіндегі және ішіндегі бактериялардың саны мен түрлерін анықтайды. Саңырауқұлақ анализ Жұмыртқаның бетіндегі және ішіндегі саңырауқұлақтардың болуын анықтайды. Сальмонелла анализ Жұмыртқаның сальмонелла бактерияларымен ластанғанын анықтайды.
7 слайд
Жұмыртқаның
радиациялық қауіпсіздігін
тексеру
1
Радиометрмен өлшеу
Радиометр арқылы жұмыртқаның бетіндегі және ішіндегі
радиация деңгейін өлшейді.
2
Нормативтермен салыстыру
Өлшеу нәтижелерін белгіленген радиациялық қауіпсіздік
нормативтерімен салыстырады.
3
Қауіпсіздік стандарттары
Егер радиация деңгейі нормативтерден жоғары болса,
жұмыртқа қауіпсіздік стандарттарына сәйкес келмейді.
7 слайд
Жұмыртқаның радиациялық қауіпсіздігін тексеру 1 Радиометрмен өлшеу Радиометр арқылы жұмыртқаның бетіндегі және ішіндегі радиация деңгейін өлшейді. 2 Нормативтермен салыстыру Өлшеу нәтижелерін белгіленген радиациялық қауіпсіздік нормативтерімен салыстырады. 3 Қауіпсіздік стандарттары Егер радиация деңгейі нормативтерден жоғары болса, жұмыртқа қауіпсіздік стандарттарына сәйкес келмейді.
8 слайд
Жұмыртқаның
токсикологиялық
қауіпсіздігін тексеру
1Пестицидтердің
қалдықтарын анықтау
Жұмыртқаның
құрамындағы пестицидтер
мен гербицидтердің
қалдықтарының болуын
тексеру.
2Ауыр металдардың
деңгейін өлшеу
Жұмыртқаның
құрамындағы қорғасын,
сынап, кадмий сияқты ауыр
металдардың деңгейін
анықтау.
3Антибиотиктер мен гормондардың болуын тексеру
Жұмыртқаның құрамындағы антибиотиктер мен гормондардың
болуын анықтау.
8 слайд
Жұмыртқаның токсикологиялық қауіпсіздігін тексеру 1Пестицидтердің қалдықтарын анықтау Жұмыртқаның құрамындағы пестицидтер мен гербицидтердің қалдықтарының болуын тексеру. 2Ауыр металдардың деңгейін өлшеу Жұмыртқаның құрамындағы қорғасын, сынап, кадмий сияқты ауыр металдардың деңгейін анықтау. 3Антибиотиктер мен гормондардың болуын тексеру Жұмыртқаның құрамындағы антибиотиктер мен гормондардың болуын анықтау.
9 слайд
Жұмыртқаның балауса қауіпсіздігін
тексеру
1
Жасырын инфекциялар
Сальмонелла сияқты бактериялардың болуын тексеру.
2
Ас қорыту жүйесі
Нәрестелердің ас қорыту жүйесінің әлсіздігін ескеру.
3
Аллергиялық реакциялар
Жұмыртқа протеиніне аллергия болу мүмкіндігін
тексеру.
9 слайд
Жұмыртқаның балауса қауіпсіздігін тексеру 1 Жасырын инфекциялар Сальмонелла сияқты бактериялардың болуын тексеру. 2 Ас қорыту жүйесі Нәрестелердің ас қорыту жүйесінің әлсіздігін ескеру. 3 Аллергиялық реакциялар Жұмыртқа протеиніне аллергия болу мүмкіндігін тексеру.
10 слайд
Жұмыртқаны ветеринарлық-
санитарлық сараптау
нәтижелерін ресімдеу
Нәтижелерді жазу
Сараптау нәтижелері арнайы журналға жазылады. Журналда
жұмыртқаның сыртқы көрінісі, ішкі құрылымы, физика-
химиялық, микробиологиялық, радиациялық және басқа да
сараптау нәтижелері көрсетіледі.
Қорытынды жасау
Сараптау нәтижелері негізінде жұмыртқаның сапасы мен
қауіпсіздігі туралы қорытынды жасалады.
Куәлік беру
Егер жұмыртқа сапа стандарттарына сәйкес келсе, оған
ветеринарлық-санитарлық сараптау куәлігі беріледі.
10 слайд
Жұмыртқаны ветеринарлық- санитарлық сараптау нәтижелерін ресімдеу Нәтижелерді жазу Сараптау нәтижелері арнайы журналға жазылады. Журналда жұмыртқаның сыртқы көрінісі, ішкі құрылымы, физика- химиялық, микробиологиялық, радиациялық және басқа да сараптау нәтижелері көрсетіледі. Қорытынды жасау Сараптау нәтижелері негізінде жұмыртқаның сапасы мен қауіпсіздігі туралы қорытынды жасалады. Куәлік беру Егер жұмыртқа сапа стандарттарына сәйкес келсе, оған ветеринарлық-санитарлық сараптау куәлігі беріледі.