Ферменттер

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Ферменттер

Материал туралы қысқаша түсінік
студенттер үшін
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
Ферменттер деген не? •Ферменттер дегеніміз- белокты зат, ол организмдегі түрлі химиялық реакцияларды тездетуші. Химиялық реакц

#1 слайд
Ферменттер деген не? •Ферменттер дегеніміз- белокты зат, ол организмдегі түрлі химиялық реакцияларды тездетуші. Химиялық реакциялардың жүрісін тездетушілерді катализаторлар деп айтатыны белгілі. Осыған сәйкес ферменттерді биологиялық катализаторлар деп те атайды, өйткені, олар тірі материяда әрекет жасайды. •Фермент( латынның тілінде fermentum- ашу) деген терминмен қатар әдебиетте энзим(грек тілінде- enzym, en- ішкі, zyme- ашытқы) деген сөз де қолданылады. •Ферменттерді және олар катализдейтін реакцияларды зерттейтін биохимия бөлімі энзимология деп аталады.

1 слайд

Ферменттер деген не? •Ферменттер дегеніміз- белокты зат, ол организмдегі түрлі химиялық реакцияларды тездетуші. Химиялық реакциялардың жүрісін тездетушілерді катализаторлар деп айтатыны белгілі. Осыған сәйкес ферменттерді биологиялық катализаторлар деп те атайды, өйткені, олар тірі материяда әрекет жасайды. •Фермент( латынның тілінде fermentum- ашу) деген терминмен қатар әдебиетте энзим(грек тілінде- enzym, en- ішкі, zyme- ашытқы) деген сөз де қолданылады. •Ферменттерді және олар катализдейтін реакцияларды зерттейтін биохимия бөлімі энзимология деп аталады.

Ферменттер жөніндегі ілім қалай дамыды? •Ферменттер қатысатын процестерді ғылыми тұрғыдан зерттеу XVII ғасырдың орта кезінен б

#2 слайд
Ферменттер жөніндегі ілім қалай дамыды? •Ферменттер қатысатын процестерді ғылыми тұрғыдан зерттеу XVII ғасырдың орта кезінен басталады. •Осы кезде Гельмонт қанты бар сұйық заттардың ашуы ерекше қоздырушылар көмегімен жүретінін анықтаған. •Осыдан кейін Лавуазье ашу кезінде қант түгелдей көмір қышқыл газға және спиртке айналатынын анықтады. •XIX ғасырдың ортасында кейбір фермент препараттары(уыттан- амилаза, қарын сөлінен- пепсин, т.б) бөлініп алынды. Сөйтіп, катализ және катализатор жөніндегі ілім жарыққа шықты(Берцелиус және басқалары). Бұл кезде атқарылған зерттеу жұмыстары ферменттердің химиялық зат екенін, олардың негізі биологиямен байланысты екенін дәлелдеді. •Луи Пастер спирттің ашу процесін зерттеп мынадай қорытындыға келеді: ашу процесін жүргізетін химиялық заттар емес, ашытқының, яғни тірі клеткалардың тіршілік әрекеті болып табылады. Ол ферменттер тірі ашытқыдан ажырамайды, олармен біртұтас деп санады. •1897 ж. Бухнер құрамында тірі клеткалар жоқ ашытқы сөлін сумен бөліп алады. Осы сөлдің өзі-ақ қантты тез ашытып, спиртке және көмір қышқыл газға айналдырғанын көреді. Осылайша қантты ыдыратып ашытатын ашытқының тірі клеткалар емес, керісінше олар жасап шығарған фермент(химиялық зат) екенін дәлелдейді. Ферменттің қантты ашытқы өнімдеріне айналдыратын катализатор екенін анықтайды.

2 слайд

Ферменттер жөніндегі ілім қалай дамыды? •Ферменттер қатысатын процестерді ғылыми тұрғыдан зерттеу XVII ғасырдың орта кезінен басталады. •Осы кезде Гельмонт қанты бар сұйық заттардың ашуы ерекше қоздырушылар көмегімен жүретінін анықтаған. •Осыдан кейін Лавуазье ашу кезінде қант түгелдей көмір қышқыл газға және спиртке айналатынын анықтады. •XIX ғасырдың ортасында кейбір фермент препараттары(уыттан- амилаза, қарын сөлінен- пепсин, т.б) бөлініп алынды. Сөйтіп, катализ және катализатор жөніндегі ілім жарыққа шықты(Берцелиус және басқалары). Бұл кезде атқарылған зерттеу жұмыстары ферменттердің химиялық зат екенін, олардың негізі биологиямен байланысты екенін дәлелдеді. •Луи Пастер спирттің ашу процесін зерттеп мынадай қорытындыға келеді: ашу процесін жүргізетін химиялық заттар емес, ашытқының, яғни тірі клеткалардың тіршілік әрекеті болып табылады. Ол ферменттер тірі ашытқыдан ажырамайды, олармен біртұтас деп санады. •1897 ж. Бухнер құрамында тірі клеткалар жоқ ашытқы сөлін сумен бөліп алады. Осы сөлдің өзі-ақ қантты тез ашытып, спиртке және көмір қышқыл газға айналдырғанын көреді. Осылайша қантты ыдыратып ашытатын ашытқының тірі клеткалар емес, керісінше олар жасап шығарған фермент(химиялық зат) екенін дәлелдейді. Ферменттің қантты ашытқы өнімдеріне айналдыратын катализатор екенін анықтайды.

Ферменттер жөніндегі ілім қалай дамыды? •Ферменттер әсерінің теориясы(Э. Фишер 1890ж.), ферментті реакциялардың кинетикасы(Л.

#3 слайд
Ферменттер жөніндегі ілім қалай дамыды? •Ферменттер әсерінің теориясы(Э. Фишер 1890ж.), ферментті реакциялардың кинетикасы(Л. Михаэлис пен М. Ментен 1913ж.) жөніндегі жұмыстар жарық көрді. •XX ғасырдың бас кезінде И.П. Павлов және оның әріптестері ас қорытушы ферменттердің белогтық табиғаты жөнінде өте маңызды мәліметтер алады. Олар иттің қарынындағы сөлдің активтігі оның құрамындағы белоктарға байланысты екенін анықтады. Қарын сөлінде белок аз болса, онда пепсин де шағын мөлшерде болады. Өз мәліметтерін және басқа да ғалымдардың зерттеулерін талдай келіп, Павлов ферменттер дегеніміз- белогтық заттар деген қорытындыға келді. •Ең алғаш таза ферментті 1926ж. Жас биохимик Дж. Самнер кристалл түрінде алды. Ол канавалия деген өсімдік дәнінен уреаза ферментін бөліп алып, оның кристалдарының белоктан тұратынын анықтайды. •1930ж. Дж. Нортроп пепсин кристалдарын, ал келесі жылы сол Нортроп пен М. Кунитц екеуі кристалды трипсинді бөліп алады. Осы екі ферменттің екеуі де белок екен. Қазіргі кезде кристалдық түрде жүздеген фермент алынды. •Зерттеліп табылған ферменттердің саны қазір 2000 шамасынан асады.

3 слайд

Ферменттер жөніндегі ілім қалай дамыды? •Ферменттер әсерінің теориясы(Э. Фишер 1890ж.), ферментті реакциялардың кинетикасы(Л. Михаэлис пен М. Ментен 1913ж.) жөніндегі жұмыстар жарық көрді. •XX ғасырдың бас кезінде И.П. Павлов және оның әріптестері ас қорытушы ферменттердің белогтық табиғаты жөнінде өте маңызды мәліметтер алады. Олар иттің қарынындағы сөлдің активтігі оның құрамындағы белоктарға байланысты екенін анықтады. Қарын сөлінде белок аз болса, онда пепсин де шағын мөлшерде болады. Өз мәліметтерін және басқа да ғалымдардың зерттеулерін талдай келіп, Павлов ферменттер дегеніміз- белогтық заттар деген қорытындыға келді. •Ең алғаш таза ферментті 1926ж. Жас биохимик Дж. Самнер кристалл түрінде алды. Ол канавалия деген өсімдік дәнінен уреаза ферментін бөліп алып, оның кристалдарының белоктан тұратынын анықтайды. •1930ж. Дж. Нортроп пепсин кристалдарын, ал келесі жылы сол Нортроп пен М. Кунитц екеуі кристалды трипсинді бөліп алады. Осы екі ферменттің екеуі де белок екен. Қазіргі кезде кристалдық түрде жүздеген фермент алынды. •Зерттеліп табылған ферменттердің саны қазір 2000 шамасынан асады.

Ферменттердің атаулары мен классификациясы Ферменттер атаулары Жүйелік(рационалды) Тривиалдық(іскерлік)

#4 слайд
Ферменттердің атаулары мен классификациясы Ферменттер атаулары Жүйелік(рационалды) Тривиалдық(іскерлік)

4 слайд

Ферменттердің атаулары мен классификациясы Ферменттер атаулары Жүйелік(рационалды) Тривиалдық(іскерлік)

Ферменттердің классификациясы Класс Катализдейтін химиялық реакция түрі Оксидоредуктазалар Тотығу-тотықсыздандыру реакциялардың

#5 слайд
Ферменттердің классификациясы Класс Катализдейтін химиялық реакция түрі Оксидоредуктазалар Тотығу-тотықсыздандыру реакциялардың барлық түрі Трансферазалар Реакцияларда жеке атомдық топтарды тасымалдау Гидролазалар Судың қосылуымен химиялық байланыстарды үзу Липазалар Субстратты гидролиздік емес жолмен ыдыратып, қос байланыс түзу және керісінше реакциялар Изомеразалар Молекула ішіндегі өзгерістерді катализдеп, изомер түзу Лигазазалар АТФ энергиясы арқылы екі әр түрлі қосылыстың конденсиациясын катализдеп, C-C, C-O, C-N, C-S байланысын орнату

5 слайд

Ферменттердің классификациясы Класс Катализдейтін химиялық реакция түрі Оксидоредуктазалар Тотығу-тотықсыздандыру реакциялардың барлық түрі Трансферазалар Реакцияларда жеке атомдық топтарды тасымалдау Гидролазалар Судың қосылуымен химиялық байланыстарды үзу Липазалар Субстратты гидролиздік емес жолмен ыдыратып, қос байланыс түзу және керісінше реакциялар Изомеразалар Молекула ішіндегі өзгерістерді катализдеп, изомер түзу Лигазазалар АТФ энергиясы арқылы екі әр түрлі қосылыстың конденсиациясын катализдеп, C-C, C-O, C-N, C-S байланысын орнату

Ферменттердің химиялық құрамы бойынша •Қарапайым ферменттер дегеніміз- қарапайым белоктар, олар гидролиз кезінде амин қышқылд

#6 слайд
Ферменттердің химиялық құрамы бойынша •Қарапайым ферменттер дегеніміз- қарапайым белоктар, олар гидролиз кезінде амин қышқылдарына ғана ажырап бөлінеді. •Оған мыналар жатады: рибонуклеаза, пепсин, трипсин, химотрипсин, папаин, амилазалар және гидролаза. •Күрделі ферменттер дегеніміз- күрделі белоктар. Олар екі бөліктен тұрады: белоктық және белоктық емес. •Ферменттердің белоктық бөлігі- апофермент, ал белоктық емес бөлігі-простетикалық топ немесе кофактор деп аталады. •Апофермент кофакторсыз активті болмайды. Күрделі ферменттердің кофакторлары металл иондары немесе белоктық емес органикалық заттар. Мұндағы металл иондары активаторлар деп аталады. Активаторлар мына иондар: Na+, K+, Fe2+, Cu2+, Co2+, Zn2+, Mg2+,Mn2+, Ni2+ •Кофактор(простетикалық топ) белоктық емес зат болғандықтан кофермент деп аталады.

6 слайд

Ферменттердің химиялық құрамы бойынша •Қарапайым ферменттер дегеніміз- қарапайым белоктар, олар гидролиз кезінде амин қышқылдарына ғана ажырап бөлінеді. •Оған мыналар жатады: рибонуклеаза, пепсин, трипсин, химотрипсин, папаин, амилазалар және гидролаза. •Күрделі ферменттер дегеніміз- күрделі белоктар. Олар екі бөліктен тұрады: белоктық және белоктық емес. •Ферменттердің белоктық бөлігі- апофермент, ал белоктық емес бөлігі-простетикалық топ немесе кофактор деп аталады. •Апофермент кофакторсыз активті болмайды. Күрделі ферменттердің кофакторлары металл иондары немесе белоктық емес органикалық заттар. Мұндағы металл иондары активаторлар деп аталады. Активаторлар мына иондар: Na+, K+, Fe2+, Cu2+, Co2+, Zn2+, Mg2+,Mn2+, Ni2+ •Кофактор(простетикалық топ) белоктық емес зат болғандықтан кофермент деп аталады.

Кофактор(активатор) ретінде молекуласында металл иондары бар кейбір ферменттер Металл иондары Ферментер Fe2+. Fe3+ Цитохромдар,

#7 слайд
Кофактор(активатор) ретінде молекуласында металл иондары бар кейбір ферменттер Металл иондары Ферментер Fe2+. Fe3+ Цитохромдар,цитохромоксидаза, каталаза,пероксидаза,сукцинатдеги дрогеназа Cu2+ цитохромоксидаза Zn2+ Сілтілі фосфатаза, карбоангидраза Mg2+ Гексокиназа, глюкозо-6- фосфатаза,пируватикиназа Mn2+ Лактозосинтетаза,супероксиддисмут аза K+ Пируваткиназа Ni2+ Уреаза Mo Ксантиноксидаза,альдегидоксидаза, динитрогеназа Se Глутатионпероксидаза,формиатдеги дрогеназа Co2+ Кобамидтік ферменттер

7 слайд

Кофактор(активатор) ретінде молекуласында металл иондары бар кейбір ферменттер Металл иондары Ферментер Fe2+. Fe3+ Цитохромдар,цитохромоксидаза, каталаза,пероксидаза,сукцинатдеги дрогеназа Cu2+ цитохромоксидаза Zn2+ Сілтілі фосфатаза, карбоангидраза Mg2+ Гексокиназа, глюкозо-6- фосфатаза,пируватикиназа Mn2+ Лактозосинтетаза,супероксиддисмут аза K+ Пируваткиназа Ni2+ Уреаза Mo Ксантиноксидаза,альдегидоксидаза, динитрогеназа Se Глутатионпероксидаза,формиатдеги дрогеназа Co2+ Кобамидтік ферменттер

#8 слайд

8 слайд

#9 слайд

9 слайд

Коферменттер НАД+ және НАДФ+

#10 слайд
Коферменттер НАД+ және НАДФ+

10 слайд

Коферменттер НАД+ және НАДФ+

#11 слайд

11 слайд

#12 слайд

12 слайд

#13 слайд

13 слайд

#14 слайд

14 слайд

#15 слайд

15 слайд

#16 слайд

16 слайд

#17 слайд

17 слайд

#18 слайд

18 слайд

Пайдаланылған әдебиеттер: •Фершт Э.Структура и механизм действия ферментов. М.Мир 1980, с.432 •Мосолов В.В Протеолитические

#19 слайд
Пайдаланылған әдебиеттер: •Фершт Э.Структура и механизм действия ферментов. М.Мир 1980, с.432 •Мосолов В.В Протеолитические ферменты. М. Наука 1971, с.252 •Курганов Б; Аллостерические ферменты. М. Наука 1971, с .240 •Корниш-Боуден, основы ферментативной кинетики М. Мир, 1988, с.345 •Сеитов З.С Биохимия. Алматы: 2007- 568 б.

19 слайд

Пайдаланылған әдебиеттер: •Фершт Э.Структура и механизм действия ферментов. М.Мир 1980, с.432 •Мосолов В.В Протеолитические ферменты. М. Наука 1971, с.252 •Курганов Б; Аллостерические ферменты. М. Наука 1971, с .240 •Корниш-Боуден, основы ферментативной кинетики М. Мир, 1988, с.345 •Сеитов З.С Биохимия. Алматы: 2007- 568 б.

Файл форматы:
ppt
30.01.2019
2365
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі