Газдалған сусындардың адам ағзасына әсері. ҒЫЛЫМИ ЖОБА
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Ғылыми жоба
Тақырыбы:
«Газдалған сусындардың адам ағзасына
әсері»
1 слайд
Ғылыми жоба Тақырыбы: «Газдалған сусындардың адам ағзасына әсері»
2 слайд
Таңертеңгілікте ас iшу
керектігін айқындау.
Сонда екi жорамалдама
туындады:
• болжаймыз:
таңертеңгi тамақ қажеттi
ме?
• мүмкiн, мiндеттi емес
таңертеңгілікте ас iшу
-айқындау, таңертеңгi тамақ деген не;
бiздiң сыныптың оқушылары
үйлерінде таңертеңдiк ас iшедi ме;
бiздің мектеп асханасында таңертеңдiк
ас iшетiн балалардың санын бiлу;
шағын кітапша жасау:
«дәмдi және көңiлдi азықтың 8 рецептi»
және оқушылардың
ата-аналары үшiн шағын
ақпараттық бүктеме жасау.
Зерттеу жұмысының мақсаты
2 слайд
Таңертеңгілікте ас iшу керектігін айқындау. Сонда екi жорамалдама туындады: • болжаймыз: таңертеңгi тамақ қажеттi ме? • мүмкiн, мiндеттi емес таңертеңгілікте ас iшу -айқындау, таңертеңгi тамақ деген не; бiздiң сыныптың оқушылары үйлерінде таңертеңдiк ас iшедi ме; бiздің мектеп асханасында таңертеңдiк ас iшетiн балалардың санын бiлу; шағын кітапша жасау: «дәмдi және көңiлдi азықтың 8 рецептi» және оқушылардың ата-аналары үшiн шағын ақпараттық бүктеме жасау. Зерттеу жұмысының мақсаты
3 слайд
Егер тамақтану дұрыс
ұйымдастырылмаса,
тиімсіз, яғни жеткіліксіз
болса, организмде метаболизм,
зат алмасу бұзылып, оның айналадағы
ортаның зиянды әсеріне
және әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы
тұрарлық қабілеті төмендейді.
Болжам:
3 слайд
Егер тамақтану дұрыс ұйымдастырылмаса, тиімсіз, яғни жеткіліксіз болса, организмде метаболизм, зат алмасу бұзылып, оның айналадағы ортаның зиянды әсеріне және әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы тұрарлық қабілеті төмендейді. Болжам:
4 слайд
Сүт, ірімшік,
йогурттар
Көкөністер
Ет, құс еті,
балық
Жемістер
Күріш, нан, ұннан жасалған тағамдар
Тұз, тәтті
тағамдар
Адам қоректенудің пирамидасы
4 слайд
Сүт, ірімшік, йогурттар Көкөністер Ет, құс еті, балық Жемістер Күріш, нан, ұннан жасалған тағамдар Тұз, тәтті тағамдар Адам қоректенудің пирамидасы
5 слайд
5 слайд
6 слайд
Қауіпсіз болу үшін өңделген тамақтарды таңданыз.
•Өнімдерді ұқыптылықпен асшеберлік өңдеуге түсіріңіз.
•Дайын тамақты ертеңге қалдырмай бірақ ішіп қойыңыз.
•Пісірілген тамақты сақтауда, сақтау ережесін бұлжытпай орындаңыз.
•Дайын тамақты дұрыстап толық ысытыңыз.
•Шикі тамақтар пісірілген тамақтарға жақын болмасын.
•Қолды бірнеше рет жуыңыз.
•Асхана тазалығын ұстаңыз.
•Өнімдерді жәндіктерден,
кеміргіштерден
және басқа хайуандардан
қорғаңыз.
•Таза немесе қайнаған суды
қолданыңыз.
Қауіпсіз тамақтану жөніндегі кеңестері:
6 слайд
Қауіпсіз болу үшін өңделген тамақтарды таңданыз. •Өнімдерді ұқыптылықпен асшеберлік өңдеуге түсіріңіз. •Дайын тамақты ертеңге қалдырмай бірақ ішіп қойыңыз. •Пісірілген тамақты сақтауда, сақтау ережесін бұлжытпай орындаңыз. •Дайын тамақты дұрыстап толық ысытыңыз. •Шикі тамақтар пісірілген тамақтарға жақын болмасын. •Қолды бірнеше рет жуыңыз. •Асхана тазалығын ұстаңыз. •Өнімдерді жәндіктерден, кеміргіштерден және басқа хайуандардан қорғаңыз. •Таза немесе қайнаған суды қолданыңыз. Қауіпсіз тамақтану жөніндегі кеңестері:
7 слайд
7 слайд
8 слайд
1.Йодтың жеткіліксіздігінен болатын аурулар - 16%
2. Семіздіктің байқалуы- 20-30%
3. Жүрек-тамыр аурулары
4. Рактың кейбір түрлері
5. Диабеттің пайда болуы.
8 слайд
1.Йодтың жеткіліксіздігінен болатын аурулар - 16% 2. Семіздіктің байқалуы- 20-30% 3. Жүрек-тамыр аурулары 4. Рактың кейбір түрлері 5. Диабеттің пайда болуы.
9 слайд
:
7.30 – 8.00 үйдiң таңертеңгi тамағы
10.00 -11.00 мектепте таңертеңгi ыстық тамағы
12.00 – 13.00 үйдiң түскi тамағы немесе мектепте
19.00 - 19.30 үйдiң кешкi асы
9 слайд
: 7.30 – 8.00 үйдiң таңертеңгi тамағы 10.00 -11.00 мектепте таңертеңгi ыстық тамағы 12.00 – 13.00 үйдiң түскi тамағы немесе мектепте 19.00 - 19.30 үйдiң кешкi асы
10 слайд
10 слайд
11 слайд
74%
12%
14%
0%
10%
20%
30%
40%
50%
60%
70%
80%
тама?танатындар
?лгермейді
бас тартады
11 слайд
74% 12% 14% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% тама?танатындар ?лгермейді бас тартады
12 слайд
Біздің мектебімізде
таңертеңгі шәймен
бірге аптасына
екі рет бастауыш
және орта буынның
оқушыларына тәтті
бал беріледі.
Қандай тамаша!
12 слайд
Біздің мектебімізде таңертеңгі шәймен бірге аптасына екі рет бастауыш және орта буынның оқушыларына тәтті бал беріледі. Қандай тамаша!
13 слайд
*
Денің сау, ғұмыр жасың болады ұзақ,
Ауыруға төрт нәрсемен құрсаң тұзақ.
Жылы сөз, жеңіл тамақ,
жақсы әуен
Күлкідей бола алмайды бәрі бірақ.
13 слайд
* Денің сау, ғұмыр жасың болады ұзақ, Ауыруға төрт нәрсемен құрсаң тұзақ. Жылы сөз, жеңіл тамақ, жақсы әуен Күлкідей бола алмайды бәрі бірақ.
14 слайд
Тәжірибе кезеңі
14 слайд
Тәжірибе кезеңі
15 слайд
Қорытынды:
Мен өз зерттеуiмнің нәтижесінде
мынандай қорытындыға келдiм: егер бiз сау
өмiр сүрудiң көрсетсек, егер өзімізді ерте
жасынан бiз қадірлесек, өз
денсаулығымызды сақтап марқалануға
үйренсек,онда бiздiң ұрпақ сауырақ болады.
Таңертеңгi тамақ - бұл пайдалы да, рахат та.
15 слайд
Қорытынды: Мен өз зерттеуiмнің нәтижесінде мынандай қорытындыға келдiм: егер бiз сау өмiр сүрудiң көрсетсек, егер өзімізді ерте жасынан бiз қадірлесек, өз денсаулығымызды сақтап марқалануға үйренсек,онда бiздiң ұрпақ сауырақ болады. Таңертеңгi тамақ - бұл пайдалы да, рахат та.
16 слайд
Назарларыңызға рахмет!
16 слайд
Назарларыңызға рахмет!