Көмірсулар

Тақырып бойынша 19 материал табылды

Көмірсулар

Материал туралы қысқаша түсінік
КӨМІРСУЛАР11сынып
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
Молдақасы м Бақыт 203 Б Көмірсулар

#1 слайд
Молдақасы м Бақыт 203 Б Көмірсулар

1 слайд

Молдақасы м Бақыт 203 Б Көмірсулар

Көмірсулар– жартылай функциональды қосылыстар Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомдары болатын, сонымен

#2 слайд
Көмірсулар– жартылай функциональды қосылыстар Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомдары болатын, сонымен бірге ондағы сутек пен оттек атомдарының қатынасы дәл су молекуласындағыдай (2:1) болып келетін органикалық заттар. Көмірсулардың жалпы формуласы - С n (H 2 O) m

2 слайд

Көмірсулар– жартылай функциональды қосылыстар Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомдары болатын, сонымен бірге ондағы сутек пен оттек атомдарының қатынасы дәл су молекуласындағыдай (2:1) болып келетін органикалық заттар. Көмірсулардың жалпы формуласы - С n (H 2 O) m

•Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді. •Ағзадағы жүретін метаболизмдегі синтезделетін аралық немес

#3 слайд
•Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді. •Ағзадағы жүретін метаболизмдегі синтезделетін аралық немесе соңғы өнімдер үшін бастапқы материал болып табылады. •Көмірсуларға өсімдіктердің құрғақ затының 80% - ы, жануарларда 20%-ы сәйкес келеді. • Адам тамағының шамамен 70%-ы көмірсудан тұрады.

3 слайд

•Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді. •Ағзадағы жүретін метаболизмдегі синтезделетін аралық немесе соңғы өнімдер үшін бастапқы материал болып табылады. •Көмірсуларға өсімдіктердің құрғақ затының 80% - ы, жануарларда 20%-ы сәйкес келеді. • Адам тамағының шамамен 70%-ы көмірсудан тұрады.

*Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қоспа

#4 слайд
*Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қоспасы) бал болған. *Қант қамысының Отаны солтүстік-батыс Үнді-Бенгалия. Еуропалықтар қант қамысымен Александр Македонскийдің б.з.д 327 ж. жорықтары нәтижесінде танысқан. *Крахмал гректерге ертеден белгілі болған.

4 слайд

*Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қоспасы) бал болған. *Қант қамысының Отаны солтүстік-батыс Үнді-Бенгалия. Еуропалықтар қант қамысымен Александр Македонскийдің б.з.д 327 ж. жорықтары нәтижесінде танысқан. *Крахмал гректерге ертеден белгілі болған.

1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған. 2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш ре

#5 слайд
1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған. 2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет крахмалды гидролиздеп глюкоза алған. 3. Алғаш рет глюкозаның дұрыс эмпирикалық формуласын 1837 ж. швед химигі Я. Берцеллиус ұсынды. С6Н12О6 4. Көмірсуларды формальдегидтен Са(ОН)2 қатысында синтездеуді 1861 ж. А.М. Бутлеров жасады.

5 слайд

1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған. 2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет крахмалды гидролиздеп глюкоза алған. 3. Алғаш рет глюкозаның дұрыс эмпирикалық формуласын 1837 ж. швед химигі Я. Берцеллиус ұсынды. С6Н12О6 4. Көмірсуларды формальдегидтен Са(ОН)2 қатысында синтездеуді 1861 ж. А.М. Бутлеров жасады.

#6 слайд

6 слайд

Көмірсулар = қантты заттар Жай (СН 2 О)n, мұнда n=3-9 моносахаридтер Күрделі Дисахаридтер С 12 Н 22 О 11 Полисахаридтер Сx(Н 2 О

#7 слайд
Көмірсулар = қантты заттар Жай (СН 2 О)n, мұнда n=3-9 моносахаридтер Күрделі Дисахаридтер С 12 Н 22 О 11 Полисахаридтер Сx(Н 2 О)y глюкоза фруктоза галактоза С 6 - гексозалар рибоза дезоксирибоза С 5 - пентоза сахароза лактоза мальтоза 2 гексозалар крахмал гликоген целлюлоза хитин полигексоза Көмірсулардың молекулалық массасы артқан сайын, олардың суда ерігіштігі азаяды және дәмінің тәттілігі де кемиді.

7 слайд

Көмірсулар = қантты заттар Жай (СН 2 О)n, мұнда n=3-9 моносахаридтер Күрделі Дисахаридтер С 12 Н 22 О 11 Полисахаридтер Сx(Н 2 О)y глюкоза фруктоза галактоза С 6 - гексозалар рибоза дезоксирибоза С 5 - пентоза сахароза лактоза мальтоза 2 гексозалар крахмал гликоген целлюлоза хитин полигексоза Көмірсулардың молекулалық массасы артқан сайын, олардың суда ерігіштігі азаяды және дәмінің тәттілігі де кемиді.

 Крахмал Целлюлоза Гликоген (С 6 Н 10 О 5 )n (моносахаридтерд ің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді) Көмірсулардың

#8 слайд
 Крахмал Целлюлоза Гликоген (С 6 Н 10 О 5 )n (моносахаридтерд ің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді) Көмірсулардың жіктелуі Моносахаридтер Дисахаридтер Полисахаридтер  Глюкоза ( жүзім қанты) Фруктоза Рибоза С 6 Н 12 О 6 (гидролизден- бейді)  Сахароза (қант қызылшасы немесе қант қамысы қанты) Лактоза (сүт қанты) С 12 Н 22 О 11 ( 2 молекула моносахаридке гидролизденеді)

8 слайд

 Крахмал Целлюлоза Гликоген (С 6 Н 10 О 5 )n (моносахаридтерд ің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді) Көмірсулардың жіктелуі Моносахаридтер Дисахаридтер Полисахаридтер  Глюкоза ( жүзім қанты) Фруктоза Рибоза С 6 Н 12 О 6 (гидролизден- бейді)  Сахароза (қант қызылшасы немесе қант қамысы қанты) Лактоза (сүт қанты) С 12 Н 22 О 11 ( 2 молекула моносахаридке гидролизденеді)

#9 слайд

9 слайд

*Сахароза (кәдімгі тағамдық қант). Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

#10 слайд
*Сахароза (кәдімгі тағамдық қант). Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

10 слайд

*Сахароза (кәдімгі тағамдық қант). Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

Мальтоза (солод қанты) Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға болады.

#11 слайд
Мальтоза (солод қанты) Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға болады.

11 слайд

Мальтоза (солод қанты) Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға болады.

Крахмал – көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ.

#12 слайд
Крахмал – көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ.

12 слайд

Крахмал – көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ.

#13 слайд

13 слайд

Гликоген – жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады.

#14 слайд
Гликоген – жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады.

14 слайд

Гликоген – жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады.

*Қатты, кристалды зат *Түссіз *Тәтті дәмі бар *Суда жақсы ериді

#15 слайд
*Қатты, кристалды зат *Түссіз *Тәтті дәмі бар *Суда жақсы ериді

15 слайд

*Қатты, кристалды зат *Түссіз *Тәтті дәмі бар *Суда жақсы ериді

1.Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері ( – ОН топқа байланысты), 2. Альдегид ретіндегі қасиеттері ( -СОН топқа байланысты)

#16 слайд
1.Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері ( – ОН топқа байланысты), 2. Альдегид ретіндегі қасиеттері ( -СОН топқа байланысты), 3. Глюкозаның өзіне тән қасиеттері.

16 слайд

1.Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері ( – ОН топқа байланысты), 2. Альдегид ретіндегі қасиеттері ( -СОН топқа байланысты), 3. Глюкозаның өзіне тән қасиеттері.

1) Спирттік ашу С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑ Этил спирті 2) Сүт қышқылдық ашу С6Н12О6 → 2СН3-СНОН

#17 слайд
1) Спирттік ашу С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑ Этил спирті 2) Сүт қышқылдық ашу С6Н12О6 → 2СН3-СНОН –СООН Сүт қышқылы 3) Май қышқылдық ашу С6Н12О6 → С3Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ 4) Толық тотығуы С6Н12О6 +6О2 → 6Н2О + 6СО2

17 слайд

1) Спирттік ашу С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑ Этил спирті 2) Сүт қышқылдық ашу С6Н12О6 → 2СН3-СНОН –СООН Сүт қышқылы 3) Май қышқылдық ашу С6Н12О6 → С3Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑ 4) Толық тотығуы С6Н12О6 +6О2 → 6Н2О + 6СО2

*Олигосахаридтер

#18 слайд
*Олигосахаридтер

18 слайд

*Олигосахаридтер

Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Көмірсулар Азық құрамында

#19 слайд
Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Құрамы бойынша жіктеледі Құрамы бойынша жіктеледіКүрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) n Күрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) nЖай глюкоза С 6 Н 12 О 6 Жай глюкоза С 6 Н 12 О 6Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=О Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=ОТағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі. Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі.Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін! Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін!глюкоза С 6 H 12 O 6 глюкоза С 6 H 12 O 6Көмір қышқыл газыСО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.) Көмір қышқыл газыСО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.)

19 слайд

Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Құрамы бойынша жіктеледі Құрамы бойынша жіктеледіКүрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) n Күрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) nЖай глюкоза С 6 Н 12 О 6 Жай глюкоза С 6 Н 12 О 6Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=О Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=ОТағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі. Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі.Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін! Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін!глюкоза С 6 H 12 O 6 глюкоза С 6 H 12 O 6Көмір қышқыл газыСО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.) Көмір қышқыл газыСО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.)

#20 слайд

20 слайд

Файл форматы:
ppt
11.10.2025
41
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі