Мал азығы. Жоңышқа

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Мал азығы. Жоңышқа

Материал туралы қысқаша түсінік
Мал шаруашылығы өнімділігі көбіне азық сапасына байланысты. Теңгерімді азық – жоғары салмақ, мол сүт, жақсы жүн. Жоңышқа (люцерна) – бұршақ тұқымдасына жататын көпжылдық шөп. Әлемде ең сапалы табиғи протеин көзі ретінде бағаланады.
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
Мал азығы. Жоңышқа Орындаған: Абдижанова Диана Оқу тобы: АГР-25-1 Қабылдаған: Нұрғ

#1 слайд
Мал азығы. Жоңышқа Орындаған: Абдижанова Диана Оқу тобы: АГР-25-1 Қабылдаған: Нұрғалиев Нұрали Қызылорда, 2025ж.

1 слайд

Мал азығы. Жоңышқа Орындаған: Абдижанова Диана Оқу тобы: АГР-25-1 Қабылдаған: Нұрғалиев Нұрали Қызылорда, 2025ж.

Мал азықтарының маңызы Мал шаруашылығы өнімділігі көбіне азық сапасына байланысты.

#2 слайд
Мал азықтарының маңызы Мал шаруашылығы өнімділігі көбіне азық сапасына байланысты. Теңгерімді азық – жоғары салмақ, мол сүт, жақсы жүн. Жоңышқа (люцерна) – бұршақ тұқымдасына жататын көпжылдық шөп. Әлемде ең сапалы табиғи протеин көзі ретінде бағаланады. Мал үшін өте жұғымды, қоректік заттарға бай Негізгі мал азықтарының түрлері: •Жем (дәнді дақылдар) •Құрғақ сүрлем, шөп •Жасыл шөптер •Шырынды азықтар •Ақуыздық қоспалар

2 слайд

Мал азықтарының маңызы Мал шаруашылығы өнімділігі көбіне азық сапасына байланысты. Теңгерімді азық – жоғары салмақ, мол сүт, жақсы жүн. Жоңышқа (люцерна) – бұршақ тұқымдасына жататын көпжылдық шөп. Әлемде ең сапалы табиғи протеин көзі ретінде бағаланады. Мал үшін өте жұғымды, қоректік заттарға бай Негізгі мал азықтарының түрлері: •Жем (дәнді дақылдар) •Құрғақ сүрлем, шөп •Жасыл шөптер •Шырынды азықтар •Ақуыздық қоспалар

Жоңышқаның биологиялық ерекшеліктері және химиялық құрамы 4–7 жылға дейін өнім бере

#3 слайд
Жоңышқаның биологиялық ерекшеліктері және химиялық құрамы 4–7 жылға дейін өнім береді. Тамыр жүйесі терең – құрғақшылыққа төзімді. Топырақты азотпен байытады. Маусым ішінде бірнеше рет шабылады (2–4 рет). 100 кг құрғақ жоңышқада орта есеппен: Протеин: 16–20 % Клетчатка: 25–30 % Кальций: көп мөлшерде Витаминдер: A, B, C, E, K Макро-микроэлементтер: Mg, Fe, Zn

3 слайд

Жоңышқаның биологиялық ерекшеліктері және химиялық құрамы 4–7 жылға дейін өнім береді. Тамыр жүйесі терең – құрғақшылыққа төзімді. Топырақты азотпен байытады. Маусым ішінде бірнеше рет шабылады (2–4 рет). 100 кг құрғақ жоңышқада орта есеппен: Протеин: 16–20 % Клетчатка: 25–30 % Кальций: көп мөлшерде Витаминдер: A, B, C, E, K Макро-микроэлементтер: Mg, Fe, Zn

Жоңышқаның малға пайдалылығы •Сиыр, жылқы, қой, түйе, ешкі – бәріне қолайлы. •Сүт

#4 слайд
Жоңышқаның малға пайдалылығы •Сиыр, жылқы, қой, түйе, ешкі – бәріне қолайлы. •Сүтті сиырларға: сүттің майлылығы мен мөлшерін арттырады. •Қой-ешкі: жүн сапасын жақсартады. •Жылқы: энергия мен ақуыздың табиғи көзі. •Бұзау-қозыға – тез өсім береді

4 слайд

Жоңышқаның малға пайдалылығы •Сиыр, жылқы, қой, түйе, ешкі – бәріне қолайлы. •Сүтті сиырларға: сүттің майлылығы мен мөлшерін арттырады. •Қой-ешкі: жүн сапасын жақсартады. •Жылқы: энергия мен ақуыздың табиғи көзі. •Бұзау-қозыға – тез өсім береді

Қорытынды Жоңышқа – мал шаруашылығында ең құнды, жоғары тиімді мал азығы. Оның про

#5 слайд
Қорытынды Жоңышқа – мал шаруашылығында ең құнды, жоғары тиімді мал азығы. Оның протеинге бай құрамы, витаминдері мен минералдары мал өнімділігін айтарлықтай арттырады. Жоңышқа протеиннің құнды көзі болып есептеледі. Сонымен қатар жоңышқа бірнеше жыл қатарынан өнім береді. Топырақ құнарлылығын жақсы арттырады. Малшылар осы өнімді малдың қамқорлығы ретінде пайдаланып, өте қолайлы болып келеді. Экономикалық жағынан келетін болсақ, тиімді өнім болып саналады.

5 слайд

Қорытынды Жоңышқа – мал шаруашылығында ең құнды, жоғары тиімді мал азығы. Оның протеинге бай құрамы, витаминдері мен минералдары мал өнімділігін айтарлықтай арттырады. Жоңышқа протеиннің құнды көзі болып есептеледі. Сонымен қатар жоңышқа бірнеше жыл қатарынан өнім береді. Топырақ құнарлылығын жақсы арттырады. Малшылар осы өнімді малдың қамқорлығы ретінде пайдаланып, өте қолайлы болып келеді. Экономикалық жағынан келетін болсақ, тиімді өнім болып саналады.

Назарларыңызға рахмет!

#6 слайд
Назарларыңызға рахмет!

6 слайд

Назарларыңызға рахмет!

Файл форматы:
pptx
25.11.2025
30
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі