Материалдар / Презентация "Адам ағзасына пайдалы көкеністер"
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Презентация "Адам ағзасына пайдалы көкеністер"

Материал туралы қысқаша түсінік
Болашақта осы үйренген әдіс-тәсілдерімді пайдалана отырып қазіргі заман талабына сай сапалы білім мен тәрбие беруді оқушылардың танымдық қызығушылығын оята отырып шығармашылық белсенділікті арттыруға, өз бетінше ізденуге, үй тапсырмасын тиянақты орындау үшін әртүрлі жұмыс түрлерін қолдануды жоспарлаймын. Оқушының қызығушылығын арттырып,үлгерімі төмен оқушының сабаққа деген қызығушылығын арттырамын.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
18 Мамыр 2019
775
2 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі

1 слайд

1 слайд

2 слайд

2 слайд

3 слайд

3 слайд

• Қырыққабат шырыны асқазан сөліндегі қышқылдың көбейген кезінде, қарын ауырғанда қолданылады. Сапа болғанда, ауыз қолдырап, қ

4 слайд
• Қырыққабат шырыны асқазан сөліндегі қышқылдың көбейген кезінде, қарын ауырғанда қолданылады. Сапа болғанда, ауыз қолдырап, қабынып ауырғанда қырыққабат сөлін сумен араластырып, ауызды, тамақты шаяды. Бас ауырғанда, буын сырқырағанда ауырған жерге қырыққабаттың жас жапырағын жапсырса, ауруды басады. Қырыққабаттың құрамында асқазан жарасына ем болатын заттар бар. Шырыны бауыр ауруына ем. Оны ішкеннен кейін аурудың жанға батқаны азайып, бауыр қалпына келеді. Қырыққабат шырынының құрамындағы күкірт пен хлор, йод асқазан мен ішектің шырышты қабығын тазартады. Ол ұлтабар жарасын да жазады. Бұл үшін қырыққабат шырынын 100 грамнан күніне 3 рет ішу қажет. Оған сәбіз шырынын қосып ішсе, әсері одан да жақсы. Бұл үшін 100 грамм қырыққабат шырынына 200-300 грамм сәбіз шырынын қосады.

4 слайд

• Қырыққабат шырыны асқазан сөліндегі қышқылдың көбейген кезінде, қарын ауырғанда қолданылады. Сапа болғанда, ауыз қолдырап, қабынып ауырғанда қырыққабат сөлін сумен араластырып, ауызды, тамақты шаяды. Бас ауырғанда, буын сырқырағанда ауырған жерге қырыққабаттың жас жапырағын жапсырса, ауруды басады. Қырыққабаттың құрамында асқазан жарасына ем болатын заттар бар. Шырыны бауыр ауруына ем. Оны ішкеннен кейін аурудың жанға батқаны азайып, бауыр қалпына келеді. Қырыққабат шырынының құрамындағы күкірт пен хлор, йод асқазан мен ішектің шырышты қабығын тазартады. Ол ұлтабар жарасын да жазады. Бұл үшін қырыққабат шырынын 100 грамнан күніне 3 рет ішу қажет. Оған сәбіз шырынын қосып ішсе, әсері одан да жақсы. Бұл үшін 100 грамм қырыққабат шырынына 200-300 грамм сәбіз шырынын қосады.

Асқабақтың пайдасы: 1.Апиын уын қайтару үшін оның етін жаншып, суын сығып алғаннан кейін, уланған адамға тиісті мөлшерде ішкіз

5 слайд
Асқабақтың пайдасы: 1.Апиын уын қайтару үшін оның етін жаншып, суын сығып алғаннан кейін, уланған адамға тиісті мөлшерде ішкізеді. 2.Отқа немесе қайнаған суға күйіп жарақаттанғанда, асқабақ етін жаншып (тазалығына көңіл бөліңіз), жараға таңады. 3.Өкпеге шығу шыққанда, асқабаққа 250 г сиыр етін қосып, суға пісіріп, тамақ орнына жейді. Май мен тұз қоспайды. 4.Құртты түсіру үшін ішкі асқабақ етінен ересектерге 500 г, балаларға 350 г жегізді, 2 сағаттан соң іш айдайтын дәрі ішкізеді, сонда құрт түседі. Дәріні 2 – 3 күн ішеді. 5.Таспа, сазан құрттарды түсіреді. 6.Көкжөтелге ем болады. 7.Тұқымының 1 келісін суға қайнатып, геморойды күніне 2 рет булайды. 8.Балалардың жұтқыншағы ауырғанда емге қолданады. 9.Жүрек әлсіздігінен жүдегенге шипа. 10.Босанғаннан кейін аналардың омырау сүті азайғанда қабығы мен ішкі тұқымын дәріге орап қайнаған сумен ішеді. Іші сары, сырты қатты, Дәні – дәрі, дәмі тәтті. Пісіріп жесең ас - тамақ, Оның аты – асқабақ. Домалаған дәу өзі, Құшағыңа сыймайды

5 слайд

Асқабақтың пайдасы: 1.Апиын уын қайтару үшін оның етін жаншып, суын сығып алғаннан кейін, уланған адамға тиісті мөлшерде ішкізеді. 2.Отқа немесе қайнаған суға күйіп жарақаттанғанда, асқабақ етін жаншып (тазалығына көңіл бөліңіз), жараға таңады. 3.Өкпеге шығу шыққанда, асқабаққа 250 г сиыр етін қосып, суға пісіріп, тамақ орнына жейді. Май мен тұз қоспайды. 4.Құртты түсіру үшін ішкі асқабақ етінен ересектерге 500 г, балаларға 350 г жегізді, 2 сағаттан соң іш айдайтын дәрі ішкізеді, сонда құрт түседі. Дәріні 2 – 3 күн ішеді. 5.Таспа, сазан құрттарды түсіреді. 6.Көкжөтелге ем болады. 7.Тұқымының 1 келісін суға қайнатып, геморойды күніне 2 рет булайды. 8.Балалардың жұтқыншағы ауырғанда емге қолданады. 9.Жүрек әлсіздігінен жүдегенге шипа. 10.Босанғаннан кейін аналардың омырау сүті азайғанда қабығы мен ішкі тұқымын дәріге орап қайнаған сумен ішеді. Іші сары, сырты қатты, Дәні – дәрі, дәмі тәтті. Пісіріп жесең ас - тамақ, Оның аты – асқабақ. Домалаған дәу өзі, Құшағыңа сыймайды

Қияр. Ежелгі Египетте бай адамдар шырын жасап, әртүрлі ауруларға пайдаланған. Терінің қартаймауына көмектеседі. Және қазіргі

6 слайд
Қияр. Ежелгі Египетте бай адамдар шырын жасап, әртүрлі ауруларға пайдаланған. Терінің қартаймауына көмектеседі. Және қазіргі кезде косметикаға да қолданады. 3 қасық ұсақтап туралған жас қиярға 1 стақан қайнаған суды ыстық-тай құйып, 2-3 сағат қойып, тұнбасын сүзіп алып, қал-дығын сығады да 1 шай қасық балмен араластырады. Сосын бұл тұнбамен мақтаны шылап алып, таза жуылған бетті сүртсе, ол безеуден арылтады.

6 слайд

Қияр. Ежелгі Египетте бай адамдар шырын жасап, әртүрлі ауруларға пайдаланған. Терінің қартаймауына көмектеседі. Және қазіргі кезде косметикаға да қолданады. 3 қасық ұсақтап туралған жас қиярға 1 стақан қайнаған суды ыстық-тай құйып, 2-3 сағат қойып, тұнбасын сүзіп алып, қал-дығын сығады да 1 шай қасық балмен араластырады. Сосын бұл тұнбамен мақтаны шылап алып, таза жуылған бетті сүртсе, ол безеуден арылтады.

Пияз және сұлулық. Пияздың антисептикалық, зарарсыздандыру және қабынуға қарсы қасиеттері көп. Ол адамның сүйегін, тістері

7 слайд
Пияз және сұлулық. Пияздың антисептикалық, зарарсыздандыру және қабынуға қарсы қасиеттері көп. Ол адамның сүйегін, тістерін және тырнақтарын күшейтуге үлкен үлес қосады. Пияз шашты жақсартып, адамның терісінің жібек сияқты жұмсақ болуына көмектеседі. Себебі, жуаның ішінде мырыш, күкірт және силикон сияқты пайдалы элементтер мол. Сондай-ақ, салмағыңызды азайтып, келбетті бола түскініз келсе, пияз жеуден тартынбаңыз. Сонымен қатар, пияз майлы тамақ жейтін және ішімдік көп ішетін адамдарға ұсынылады. Ол тек бауырдың жұмысын жақсартып қоймай, ұйқы безіне әсер етеді. Сондай-ақ ағзамыздағы қант мөлшерін қажетті деңгейде ұстап тұрады. Пияздың осындай қасиеттері семіздіктен, жүйкенің тозуынан қорғап, қанның құрамындағы холестерин мөлшерін азайтады және жүрек ауруларының қауіпін азайтады.

7 слайд

Пияз және сұлулық. Пияздың антисептикалық, зарарсыздандыру және қабынуға қарсы қасиеттері көп. Ол адамның сүйегін, тістерін және тырнақтарын күшейтуге үлкен үлес қосады. Пияз шашты жақсартып, адамның терісінің жібек сияқты жұмсақ болуына көмектеседі. Себебі, жуаның ішінде мырыш, күкірт және силикон сияқты пайдалы элементтер мол. Сондай-ақ, салмағыңызды азайтып, келбетті бола түскініз келсе, пияз жеуден тартынбаңыз. Сонымен қатар, пияз майлы тамақ жейтін және ішімдік көп ішетін адамдарға ұсынылады. Ол тек бауырдың жұмысын жақсартып қоймай, ұйқы безіне әсер етеді. Сондай-ақ ағзамыздағы қант мөлшерін қажетті деңгейде ұстап тұрады. Пияздың осындай қасиеттері семіздіктен, жүйкенің тозуынан қорғап, қанның құрамындағы холестерин мөлшерін азайтады және жүрек ауруларының қауіпін азайтады.

Сәбіздің мәдени дақылдарға жатқызылуы – біздің заманымызға дейінгі 2000 – 1000 жылы. Отаны – Жерорта теңізі, одан ол барлық

8 слайд
Сәбіздің мәдени дақылдарға жатқызылуы – біздің заманымызға дейінгі 2000 – 1000 жылы. Отаны – Жерорта теңізі, одан ол барлық жерлерге таратыла бастады. Құрамы дәрумендер – витаминдерге өте бай. А, В, С, К, Д, Е, сонымен қоса микроәлементтер де бар, кобальт, темір, йод, мысқа да бай. Садат жасауға, тағамдарға пайдаланады.

8 слайд

Сәбіздің мәдени дақылдарға жатқызылуы – біздің заманымызға дейінгі 2000 – 1000 жылы. Отаны – Жерорта теңізі, одан ол барлық жерлерге таратыла бастады. Құрамы дәрумендер – витаминдерге өте бай. А, В, С, К, Д, Е, сонымен қоса микроәлементтер де бар, кобальт, темір, йод, мысқа да бай. Садат жасауға, тағамдарға пайдаланады.

Сарымсақ Сарымсақтың өзіне тән иісі бар, құрамымда 20 – 27 % полисахарид, нәруыз 7 – 28 %, С дәрумені бар. Бактерияларды жой

9 слайд
Сарымсақ Сарымсақтың өзіне тән иісі бар, құрамымда 20 – 27 % полисахарид, нәруыз 7 – 28 %, С дәрумені бар. Бактерияларды жойып жіберетін эфир майын медицинада қолданады. Қшпа зат, фитоцидтер де бар. Сондықтан жұқпалы аураларға қарсы пайдаланады. Азияда туған. Бірақ Еуропа мен Африкада ұрады. Орта ғасырларда батырлар кеуделеріне тұмар ғып тағып жүрген. Менсіз астың дәмі жоқ, Күлдіре алмаймын жылайсың. Ащы болсам да мені Базардан жиі сұрайсың. Түшкірсең, пысқырсаң Мен шипа боламын.

9 слайд

Сарымсақ Сарымсақтың өзіне тән иісі бар, құрамымда 20 – 27 % полисахарид, нәруыз 7 – 28 %, С дәрумені бар. Бактерияларды жойып жіберетін эфир майын медицинада қолданады. Қшпа зат, фитоцидтер де бар. Сондықтан жұқпалы аураларға қарсы пайдаланады. Азияда туған. Бірақ Еуропа мен Африкада ұрады. Орта ғасырларда батырлар кеуделеріне тұмар ғып тағып жүрген. Менсіз астың дәмі жоқ, Күлдіре алмаймын жылайсың. Ащы болсам да мені Базардан жиі сұрайсың. Түшкірсең, пысқырсаң Мен шипа боламын.

Қызылшаның құрамында көмірсулар, калий,фосфор, кальций, магний, темір, мырыш, С,В1,В5,В6,РР,Е дәруменд

10 слайд
Қызылшаның құрамында көмірсулар, калий,фосфор, кальций, магний, темір, мырыш, С,В1,В5,В6,РР,Е дәрумендері, фолий қышқылы бар.қызылшаны асқа пайдалану сүйектеріңіз бен тістеріңізге пайдалы әсер етеді. Бұл оның құрамындағы кальцийдің арқасында болады, оның жетіспеушілігі тісжегіге, мешел ауруына, сүйек кеуектенуіне және балалар бойы өсуінің бұзылуына әкеп соғады. Сондай-ақ, көмірсулардың, С дәруменінің, калийдің және фолий қышқылының ерекше үйлесуінің арқасында қызылша ағзаны тазалайды, шаршағанды басады, қаназдықтың алдын алады, сонымен қатар қатерлі ісіктен қорғайды.

10 слайд

Қызылшаның құрамында көмірсулар, калий,фосфор, кальций, магний, темір, мырыш, С,В1,В5,В6,РР,Е дәрумендері, фолий қышқылы бар.қызылшаны асқа пайдалану сүйектеріңіз бен тістеріңізге пайдалы әсер етеді. Бұл оның құрамындағы кальцийдің арқасында болады, оның жетіспеушілігі тісжегіге, мешел ауруына, сүйек кеуектенуіне және балалар бойы өсуінің бұзылуына әкеп соғады. Сондай-ақ, көмірсулардың, С дәруменінің, калийдің және фолий қышқылының ерекше үйлесуінің арқасында қызылша ағзаны тазалайды, шаршағанды басады, қаназдықтың алдын алады, сонымен қатар қатерлі ісіктен қорғайды.

11 слайд

11 слайд

Баклажан.Отаны – Индия. Арабша бадиншаш, баданжан деп атайды. Ерте кезде өте ащы болған.Пісірілген баклажанды арабтар тіс ауыр

12 слайд
Баклажан.Отаны – Индия. Арабша бадиншаш, баданжан деп атайды. Ерте кезде өте ащы болған.Пісірілген баклажанды арабтар тіс ауырғанда басып емдеген. Құрамымда нәруыз, май, кальций, фосфор, темір және тұздар бар. Медицинада бауыр ауырғанда қан құрамындағы зиянды холестеринді азайту үшін қолданады. Оңтүстік Қазақстан облысында мол өсіріледі.

12 слайд

Баклажан.Отаны – Индия. Арабша бадиншаш, баданжан деп атайды. Ерте кезде өте ащы болған.Пісірілген баклажанды арабтар тіс ауырғанда басып емдеген. Құрамымда нәруыз, май, кальций, фосфор, темір және тұздар бар. Медицинада бауыр ауырғанда қан құрамындағы зиянды холестеринді азайту үшін қолданады. Оңтүстік Қазақстан облысында мол өсіріледі.

Аскөк (Петрушка) - Отаны Испания. Ол жақта жамандықтың рәмізі деп атаған. Себет толған петрушка болса және оны қарсы кездестір

13 слайд
Аскөк (Петрушка) - Отаны Испания. Ол жақта жамандықтың рәмізі деп атаған. Себет толған петрушка болса және оны қарсы кездестіргенде адамдар жамандық шақырады деген екен. Аскөк: - Жап – жасыл шөпке ұқсаған, Аскөктің сабағын жейсің. Ол қосылған салат, тамақтың, «Дәмдісін - ай» дейсің. - Орта ғасырларда бүйрек ауырғанда, сарыауруға пайдаланды ..

13 слайд

Аскөк (Петрушка) - Отаны Испания. Ол жақта жамандықтың рәмізі деп атаған. Себет толған петрушка болса және оны қарсы кездестіргенде адамдар жамандық шақырады деген екен. Аскөк: - Жап – жасыл шөпке ұқсаған, Аскөктің сабағын жейсің. Ол қосылған салат, тамақтың, «Дәмдісін - ай» дейсің. - Орта ғасырларда бүйрек ауырғанда, сарыауруға пайдаланды ..

Қызыл бұрыш. Ол адамның ғұмыр жасын ұзарта алады. Бұл ғалымдар ашқан жаңалық. Қызыл бұрыш линидтік алмасуды қалпына келтіріп,

14 слайд
Қызыл бұрыш. Ол адамның ғұмыр жасын ұзарта алады. Бұл ғалымдар ашқан жаңалық. Қызыл бұрыш линидтік алмасуды қалпына келтіріп, дұрыстайды, артериялық қысымды төмендетеді, ішек жолдарының микрофлорасын сауықтырады, жастың ұлғаюына байланысты болатын өзгерістерді тежейді. Оңтүстік Америкадан Христофор Колумб әкелген. Дәрумендерге өте бай. Құрамында каротин ,А дәрумені( тері аураларына пайдалы), С дәрумені бар. Егер де кімде - кім тағамға пайдаланса, ол адам көп өмір сүреді.

14 слайд

Қызыл бұрыш. Ол адамның ғұмыр жасын ұзарта алады. Бұл ғалымдар ашқан жаңалық. Қызыл бұрыш линидтік алмасуды қалпына келтіріп, дұрыстайды, артериялық қысымды төмендетеді, ішек жолдарының микрофлорасын сауықтырады, жастың ұлғаюына байланысты болатын өзгерістерді тежейді. Оңтүстік Америкадан Христофор Колумб әкелген. Дәрумендерге өте бай. Құрамында каротин ,А дәрумені( тері аураларына пайдалы), С дәрумені бар. Егер де кімде - кім тағамға пайдаланса, ол адам көп өмір сүреді.

Зәйтүн майы -қара және жасыл зәйтүн майы ағзаға өте қажет заттарға, витаминдерге және микроэлементтерге бай. Әсіресе, зәйтүн

15 слайд
Зәйтүн майы -қара және жасыл зәйтүн майы ағзаға өте қажет заттарға, витаминдерге және микроэлементтерге бай. Әсіресе, зәйтүн майында Е витамині мен темір көп. Сондықтан асыңызға зәйтүн майын күнделікті қосып отырсаңыз, ағзанызға көп пайда келтіреді.

15 слайд

Зәйтүн майы -қара және жасыл зәйтүн майы ағзаға өте қажет заттарға, витаминдерге және микроэлементтерге бай. Әсіресе, зәйтүн майында Е витамині мен темір көп. Сондықтан асыңызға зәйтүн майын күнделікті қосып отырсаңыз, ағзанызға көп пайда келтіреді.

Картоптың денсаулыққа пайдасы. • Картоптың құрамында:С, В1, В2, В6, В9, РР, К дәрумендерінің бай көзі, кальций, темір, магний,

16 слайд
Картоптың денсаулыққа пайдасы. • Картоптың құрамында:С, В1, В2, В6, В9, РР, К дәрумендерінің бай көзі, кальций, темір, магний, натрий және фосфор бар. Ал ең басым бөлігін, яғни 75 %-су құрайды. Картоптың құрамындағы кальций мен калий біздің ағзамыздағы ас тұзының зиянды әсерін бейтараптандырады. Өз кезегінде , магний жүректі нығайтады, оның арқасында біз кез келген күйзелісті бастан жақсы өткіземіз. Оның құрамындағы фосфор біздің тісімізге және қызыл иекке пайдалы әсер етеді, сондай- ақ өсуіне ықпал етеді. Сондықтан ол жас балаларға өте пайдалы.

16 слайд

Картоптың денсаулыққа пайдасы. • Картоптың құрамында:С, В1, В2, В6, В9, РР, К дәрумендерінің бай көзі, кальций, темір, магний, натрий және фосфор бар. Ал ең басым бөлігін, яғни 75 %-су құрайды. Картоптың құрамындағы кальций мен калий біздің ағзамыздағы ас тұзының зиянды әсерін бейтараптандырады. Өз кезегінде , магний жүректі нығайтады, оның арқасында біз кез келген күйзелісті бастан жақсы өткіземіз. Оның құрамындағы фосфор біздің тісімізге және қызыл иекке пайдалы әсер етеді, сондай- ақ өсуіне ықпал етеді. Сондықтан ол жас балаларға өте пайдалы.

Картоп-адамның екінші наны. Ең алғаш 1537 жылы ашылды. Голландияның І Петр 1700 жылы шамасында Ресей

17 слайд
Картоп-адамның екінші наны. Ең алғаш 1537 жылы ашылды. Голландияның І Петр 1700 жылы шамасында Ресейге әкелінді. Құрамымда 14 – 24 % крахмал бар. 200 – ге жуық әртүрлі тағам әзірленді..Отаны – Оңтүстік Америка. Оның шырынының құрамында калий, күкірт, фосфор, хлор көп. Соның нәтижесінде терідегі дақты картоп шырынын ішіп кетіруге болады. Ағзаны тазалауға таптырмайтын әдіс. Бұл әсіресе, сәбіз шырынын қосқанда айрықша пайдалы. Ол үшін 50 гр. картоп шырынын, 200 гр. сәбіз шырынымен араластырып, күніне 1-3 рет ішеді. Тек тағамға пайдаланғанда есте болатын бір жағдай, аршылмаған картопты суық суға пісіргенде 25%, нақ солай ыстық суға пісіргенде 10%, аршылған картопты суық суға пісіргенде 35%, нақ солай ыстық суға пісіргенде 25 %өзіндегі аскорбин қышқылын жоғалтады. Магний тұздарының аса маңызды көздері картопта 25%. Ылғалды топырақ мекенім, Сол жерде жақсы өсемін. Жегенде жақсы тоясың, Ұраға салып қоясыңЫлғалды топырақ мекенім, Сол жерде жақсы өсемін. Жегенде жақсы тоясың, Ұраға салып қоясың

17 слайд

Картоп-адамның екінші наны. Ең алғаш 1537 жылы ашылды. Голландияның І Петр 1700 жылы шамасында Ресейге әкелінді. Құрамымда 14 – 24 % крахмал бар. 200 – ге жуық әртүрлі тағам әзірленді..Отаны – Оңтүстік Америка. Оның шырынының құрамында калий, күкірт, фосфор, хлор көп. Соның нәтижесінде терідегі дақты картоп шырынын ішіп кетіруге болады. Ағзаны тазалауға таптырмайтын әдіс. Бұл әсіресе, сәбіз шырынын қосқанда айрықша пайдалы. Ол үшін 50 гр. картоп шырынын, 200 гр. сәбіз шырынымен араластырып, күніне 1-3 рет ішеді. Тек тағамға пайдаланғанда есте болатын бір жағдай, аршылмаған картопты суық суға пісіргенде 25%, нақ солай ыстық суға пісіргенде 10%, аршылған картопты суық суға пісіргенде 35%, нақ солай ыстық суға пісіргенде 25 %өзіндегі аскорбин қышқылын жоғалтады. Магний тұздарының аса маңызды көздері картопта 25%. Ылғалды топырақ мекенім, Сол жерде жақсы өсемін. Жегенде жақсы тоясың, Ұраға салып қоясыңЫлғалды топырақ мекенім, Сол жерде жақсы өсемін. Жегенде жақсы тоясың, Ұраға салып қоясың

Қауын. Құрамында қант (негізінен сахароза), белок, клетчатка, пектин заттары, ароматтық заттар, 20 мг % С дәрумені, каротин

18 слайд
Қауын. Құрамында қант (негізінен сахароза), белок, клетчатка, пектин заттары, ароматтық заттар, 20 мг % С дәрумені, каротин (А провитамині) минералды тұздар бар. Қауынды 6-7 ай сақтауға болады. Ірің бөлінуін тоқтатады, бүйректі қыздырып, бүйректегі тасты шығарады.адам ағзасын қоректік заттарға толықтырады.

18 слайд

Қауын. Құрамында қант (негізінен сахароза), белок, клетчатка, пектин заттары, ароматтық заттар, 20 мг % С дәрумені, каротин (А провитамині) минералды тұздар бар. Қауынды 6-7 ай сақтауға болады. Ірің бөлінуін тоқтатады, бүйректі қыздырып, бүйректегі тасты шығарады.адам ағзасын қоректік заттарға толықтырады.

Қарбыз. Оның асханалық сортының салмағы 16 келіге дейін жетеді. Құрамында (орташа есеппен) 89,5

19 слайд
Қарбыз. Оның асханалық сортының салмағы 16 келіге дейін жетеді. Құрамында (орташа есеппен) 89,5 % су, 7 % - ға жуық (кейбір сорттарында 12 % ) қант кездеседі. Әбден піскен қарбыз дәмді. Оны тұздап та жейді. Қарбызды дүкеннен, базардан сатып алған жөн. Өйткені онда санитарлық бақылау жасалады. Қарбыз да адам денсаулығына пайдалы.

19 слайд

Қарбыз. Оның асханалық сортының салмағы 16 келіге дейін жетеді. Құрамында (орташа есеппен) 89,5 % су, 7 % - ға жуық (кейбір сорттарында 12 % ) қант кездеседі. Әбден піскен қарбыз дәмді. Оны тұздап та жейді. Қарбызды дүкеннен, базардан сатып алған жөн. Өйткені онда санитарлық бақылау жасалады. Қарбыз да адам денсаулығына пайдалы.

Күнбағыс. Мұнан жасалған дәрілер суыққа қарсы, ыстықты түсіру, тыныштандыру, тәбет ашу үшін қолданылады. Күнбағыс тұнбасын был

20 слайд
Күнбағыс. Мұнан жасалған дәрілер суыққа қарсы, ыстықты түсіру, тыныштандыру, тәбет ашу үшін қолданылады. Күнбағыс тұнбасын былай жасайды: жаңадан басын үзіп, гүлі мен дәнінен ажыратады, ұнтақтан үш үлкен қасығын алып оған жарты литр арақ құяды. Күн көзінде бір ай ұстайды. Тұнбаны күніне үш рет тамақтан жарты сағат бұрын 20 тамшыдан ішкен дұрыс. Ауырған адамның ыстығын түсіруге бір ас қасық ұнтақталған жапырағына қайнаған су құйып, баяу отта 10 минуттай ұстап, тұнбаны бір сағат суытады. Күніне үш рет тамақтан жарты сағат бұрын бір стақаннан ішеді.

20 слайд

Күнбағыс. Мұнан жасалған дәрілер суыққа қарсы, ыстықты түсіру, тыныштандыру, тәбет ашу үшін қолданылады. Күнбағыс тұнбасын былай жасайды: жаңадан басын үзіп, гүлі мен дәнінен ажыратады, ұнтақтан үш үлкен қасығын алып оған жарты литр арақ құяды. Күн көзінде бір ай ұстайды. Тұнбаны күніне үш рет тамақтан жарты сағат бұрын 20 тамшыдан ішкен дұрыс. Ауырған адамның ыстығын түсіруге бір ас қасық ұнтақталған жапырағына қайнаған су құйып, баяу отта 10 минуттай ұстап, тұнбаны бір сағат суытады. Күніне үш рет тамақтан жарты сағат бұрын бір стақаннан ішеді.