презентация тақырыбы"Майлар"
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
«МАЙЛАР»
1 слайд
«МАЙЛАР»
2 слайд
2 слайд
3 слайд
Майлар - глицерин мен жо ғары
карбон қышқылдарының күрделі
эфирлері
CH
2 -O-CO-R
1
I
CH- О -CO-R
2
I
CH
2 -O-CO-R
3 ,
Мұндағы R
1 , R
2 және R
3 —
радикалдар (кейде әртүрлі)
3 слайд
Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1 I CH- О -CO-R 2 I CH 2 -O-CO-R 3 , Мұндағы R 1 , R 2 және R 3 — радикалдар (кейде әртүрлі)
4 слайд
1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып,
майларға ұқсас зат алды.
CH
2 -O Н НО -CO-R
1 CH
2 -O -CO-R
1
I I
CH- ОН + НО -CO-R
2
→ CH- О -CO-R
2 + 3Н
2 О
I I
CH
2 -OН НО -CO-R
3 CH
2 -O -CO-R
3
Қаныққан карбон
қышқылдары Қанықпаған карбон
қышқылдары
С
15 Н
31 СООН Пальмитин
қышқылы С
17 Н
33 СООН Олеин
қышқылы
С
17 Н
35 СООН Стеарин
қышқылы С
17 Н
31 СООН Линол
қышқылы
С
17 Н
29 СООН Линолен
қышқылы
4 слайд
1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1 CH 2 -O -CO-R 1 I I CH- ОН + НО -CO-R 2 → CH- О -CO-R 2 + 3Н 2 О I I CH 2 -OН НО -CO-R 3 CH 2 -O -CO-R 3 Қаныққан карбон қышқылдары Қанықпаған карбон қышқылдары С 15 Н 31 СООН Пальмитин қышқылы С 17 Н 33 СООН Олеин қышқылы С 17 Н 35 СООН Стеарин қышқылы С 17 Н 31 СООН Линол қышқылы С 17 Н 29 СООН Линолен қышқылы
5 слайд
Майлар классификациясы:
Жануар майлары:
сары май,
тоңмай,
балық майы.
Өсімдік майы :
зәйтүн, күнбағыс ,
жүгері,
соя, пальма майлары.
5 слайд
Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя, пальма майлары.
6 слайд
Алыну жолдары:
Майларды жануар мен
өсімдіктерден алады.
Тиімсіз болғандықтан,
майлар синтездік
жолмен алынбайды.
6 слайд
Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.
7 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
•
Майлар суда ерімейді, судан жеңіл
•
Қайнау температуралары төмен.
•
Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3
Агрегатты қ күйіне байланысты майлар сұйық және қатты болып
бөлінеді. Өсімді майлары әдетте сұйық, ал жануар майлары
қатты болады.
Майлардың жіктелуі
майлар Тегі Мысалдар Құрамындағы карбон
қышқылының
қалдығы
Сұйық Негізінен өсімдіктектес Күнбағыс, мақта, жүгері,
зәйтүн, балық майы Негізінен қанықпаған
Қатты Негізінен жануартектес Қой, сиыр, шошқа, кит,
түлен, кокос майы Негізінен қаныққан
7 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3 Агрегатты қ күйіне байланысты майлар сұйық және қатты болып бөлінеді. Өсімді майлары әдетте сұйық, ал жануар майлары қатты болады. Майлардың жіктелуі майлар Тегі Мысалдар Құрамындағы карбон қышқылының қалдығы Сұйық Негізінен өсімдіктектес Күнбағыс, мақта, жүгері, зәйтүн, балық майы Негізінен қанықпаған Қатты Негізінен жануартектес Қой, сиыр, шошқа, кит, түлен, кокос майы Негізінен қаныққан
8 слайд
Сұйық майлар
Күнбағыс майы
Зығыр майы Зәйтүн майы
Қатты майлар
шошқа майы сиыр майы
қой майы
сары майы
8 слайд
Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы
9 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
Майларды ң гидролизі:
9 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:
10 слайд
Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен
карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл
реакция майдың сабындану реакциясы деп аталады:МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
10 слайд
Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы деп аталады:МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
11 слайд
Майларды гидрлеу (гидрогендеу)
Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған
никель катализаторы қоспасына сутек жібергенде май
құрамындағы еселі байланыстар сутекпен қанығады.
Нәтижесінде сұйық май қатты майға айналады. Ондай майды
саломас немесе құрама май деп атайды: МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
11 слайд
Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына сутек жібергенде май құрамындағы еселі байланыстар сутекпен қанығады. Нәтижесінде сұйық май қатты майға айналады. Ондай майды саломас немесе құрама май деп атайды: МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
12 слайд
12 слайд
13 слайд
Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
13 слайд
Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:
14 слайд
Қолданылуы:
Тамақ өнімдері
Маргарин өндірісінде шикізат ретінде
Медицинада
Сабын өндірісінде
Косметикада
Техникада
Лак және бояуларда.
14 слайд
Қолданылуы: Тамақ өнімдері Маргарин өндірісінде шикізат ретінде Медицинада Сабын өндірісінде Косметикада Техникада Лак және бояуларда.
15 слайд
15 слайд