презентация тақырыбы"Майлар"

Тақырып бойынша 11 материал табылды

презентация тақырыбы"Майлар"

Материал туралы қысқаша түсінік
химия пәні бойынша колледждің 1 курс студенттеріне қажет
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
«МАЙЛАР»

#1 слайд
«МАЙЛАР»

1 слайд

«МАЙЛАР»

#2 слайд

2 слайд

Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1

#3 слайд
Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1 I CH- О -CO-R 2 I CH 2 -O-CO-R 3 , Мұндағы R 1 , R 2 және R 3 — радикалдар (кейде әртүрлі)

3 слайд

Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1 I CH- О -CO-R 2 I CH 2 -O-CO-R 3 , Мұндағы R 1 , R 2 және R 3 — радикалдар (кейде әртүрлі)

1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1

#4 слайд
1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1 CH 2 -O -CO-R 1 I I CH- ОН + НО -CO-R 2 → CH- О -CO-R 2 + 3Н 2 О I I CH 2 -OН НО -CO-R 3 CH 2 -O -CO-R 3 Қаныққан карбон қышқылдары Қанықпаған карбон қышқылдары С 15 Н 31 СООН Пальмитин қышқылы С 17 Н 33 СООН Олеин қышқылы С 17 Н 35 СООН Стеарин қышқылы С 17 Н 31 СООН Линол қышқылы С 17 Н 29 СООН Линолен қышқылы

4 слайд

1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1 CH 2 -O -CO-R 1 I I CH- ОН + НО -CO-R 2 → CH- О -CO-R 2 + 3Н 2 О I I CH 2 -OН НО -CO-R 3 CH 2 -O -CO-R 3 Қаныққан карбон қышқылдары Қанықпаған карбон қышқылдары С 15 Н 31 СООН Пальмитин қышқылы С 17 Н 33 СООН Олеин қышқылы С 17 Н 35 СООН Стеарин қышқылы С 17 Н 31 СООН Линол қышқылы С 17 Н 29 СООН Линолен қышқылы

Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя,

#5 слайд
Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя, пальма майлары.

5 слайд

Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя, пальма майлары.

Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.

#6 слайд
Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.

6 слайд

Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.

МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3

#7 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3 Агрегатты қ күйіне байланысты майлар сұйық және қатты болып бөлінеді. Өсімді майлары әдетте сұйық, ал жануар майлары қатты болады. Майлардың жіктелуі майлар Тегі Мысалдар Құрамындағы карбон қышқылының қалдығы Сұйық Негізінен өсімдіктектес Күнбағыс, мақта, жүгері, зәйтүн, балық майы Негізінен қанықпаған Қатты Негізінен жануартектес Қой, сиыр, шошқа, кит, түлен, кокос майы Негізінен қаныққан

7 слайд

МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3 Агрегатты қ күйіне байланысты майлар сұйық және қатты болып бөлінеді. Өсімді майлары әдетте сұйық, ал жануар майлары қатты болады. Майлардың жіктелуі майлар Тегі Мысалдар Құрамындағы карбон қышқылының қалдығы Сұйық Негізінен өсімдіктектес Күнбағыс, мақта, жүгері, зәйтүн, балық майы Негізінен қанықпаған Қатты Негізінен жануартектес Қой, сиыр, шошқа, кит, түлен, кокос майы Негізінен қаныққан

Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы

#8 слайд
Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы

8 слайд

Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы

МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:

#9 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:

9 слайд

МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:

Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы

#10 слайд
Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы деп аталады:МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

10 слайд

Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы деп аталады:МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына суте

#11 слайд
Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына сутек жібергенде май құрамындағы еселі байланыстар сутекпен қанығады. Нәтижесінде сұйық май қатты майға айналады. Ондай майды саломас немесе құрама май деп атайды: МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

11 слайд

Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына сутек жібергенде май құрамындағы еселі байланыстар сутекпен қанығады. Нәтижесінде сұйық май қатты майға айналады. Ондай майды саломас немесе құрама май деп атайды: МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

#12 слайд

12 слайд

Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

#13 слайд
Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

13 слайд

Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

Қолданылуы:  Тамақ өнімдері  Маргарин өндірісінде шикізат ретінде  Медицинада  Сабын өндірісінде  Косметикада  Техникада

#14 слайд
Қолданылуы:  Тамақ өнімдері  Маргарин өндірісінде шикізат ретінде  Медицинада  Сабын өндірісінде  Косметикада  Техникада  Лак және бояуларда.

14 слайд

Қолданылуы:  Тамақ өнімдері  Маргарин өндірісінде шикізат ретінде  Медицинада  Сабын өндірісінде  Косметикада  Техникада  Лак және бояуларда.

#15 слайд

15 слайд

Файл форматы:
ppt
06.05.2020
2603
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі