Материалдар / презентация тақырыбы"Майлар"
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

презентация тақырыбы"Майлар"

Материал туралы қысқаша түсінік
химия пәні бойынша колледждің 1 курс студенттеріне қажет
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
06 Мамыр 2020
2129
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
«МАЙЛАР»

1 слайд
«МАЙЛАР»

1 слайд

«МАЙЛАР»

2 слайд

2 слайд

Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1

3 слайд
Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1 I CH- О -CO-R 2 I CH 2 -O-CO-R 3 , Мұндағы R 1 , R 2 және R 3 — радикалдар (кейде әртүрлі)

3 слайд

Майлар - глицерин мен жо ғары карбон қышқылдарының күрделі эфирлері CH 2 -O-CO-R 1 I CH- О -CO-R 2 I CH 2 -O-CO-R 3 , Мұндағы R 1 , R 2 және R 3 — радикалдар (кейде әртүрлі)

1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1

4 слайд
1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1 CH 2 -O -CO-R 1 I I CH- ОН + НО -CO-R 2 → CH- О -CO-R 2 + 3Н 2 О I I CH 2 -OН НО -CO-R 3 CH 2 -O -CO-R 3 Қаныққан карбон қышқылдары Қанықпаған карбон қышқылдары С 15 Н 31 СООН Пальмитин қышқылы С 17 Н 33 СООН Олеин қышқылы С 17 Н 35 СООН Стеарин қышқылы С 17 Н 31 СООН Линол қышқылы С 17 Н 29 СООН Линолен қышқылы

4 слайд

1854ж М .Бертло глицерин мен карбон қышқылын қыздырып, майларға ұқсас зат алды. CH 2 -O Н НО -CO-R 1 CH 2 -O -CO-R 1 I I CH- ОН + НО -CO-R 2 → CH- О -CO-R 2 + 3Н 2 О I I CH 2 -OН НО -CO-R 3 CH 2 -O -CO-R 3 Қаныққан карбон қышқылдары Қанықпаған карбон қышқылдары С 15 Н 31 СООН Пальмитин қышқылы С 17 Н 33 СООН Олеин қышқылы С 17 Н 35 СООН Стеарин қышқылы С 17 Н 31 СООН Линол қышқылы С 17 Н 29 СООН Линолен қышқылы

Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя,

5 слайд
Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя, пальма майлары.

5 слайд

Майлар классификациясы: Жануар майлары: сары май, тоңмай, балық майы. Өсімдік майы : зәйтүн, күнбағыс , жүгері, соя, пальма майлары.

Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.

6 слайд
Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.

6 слайд

Алыну жолдары: Майларды жануар мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынбайды.

МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3

7 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3 Агрегатты қ күйіне байланысты майлар сұйық және қатты болып бөлінеді. Өсімді майлары әдетте сұйық, ал жануар майлары қатты болады. Майлардың жіктелуі майлар Тегі Мысалдар Құрамындағы карбон қышқылының қалдығы Сұйық Негізінен өсімдіктектес Күнбағыс, мақта, жүгері, зәйтүн, балық майы Негізінен қанықпаған Қатты Негізінен жануартектес Қой, сиыр, шошқа, кит, түлен, кокос майы Негізінен қаныққан

7 слайд

МАЙЛАРДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: • Майлар суда ерімейді, судан жеңіл • Қайнау температуралары төмен. • Тығыздығы 0,9 – 0,95г/см 3 Агрегатты қ күйіне байланысты майлар сұйық және қатты болып бөлінеді. Өсімді майлары әдетте сұйық, ал жануар майлары қатты болады. Майлардың жіктелуі майлар Тегі Мысалдар Құрамындағы карбон қышқылының қалдығы Сұйық Негізінен өсімдіктектес Күнбағыс, мақта, жүгері, зәйтүн, балық майы Негізінен қанықпаған Қатты Негізінен жануартектес Қой, сиыр, шошқа, кит, түлен, кокос майы Негізінен қаныққан

Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы

8 слайд
Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы

8 слайд

Сұйық майлар Күнбағыс майы Зығыр майы Зәйтүн майы Қатты майлар шошқа майы сиыр майы қой майы сары майы

МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:

9 слайд
МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:

9 слайд

МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ: Майларды ң гидролизі:

Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы

10 слайд
Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы деп аталады:МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

10 слайд

Сілті қатысында гидролизденгенде глицерин мен карбон қышқылының тұзы (сабын) түзіледі. Бұл реакция майдың сабындану реакциясы деп аталады:МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына суте

11 слайд
Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына сутек жібергенде май құрамындағы еселі байланыстар сутекпен қанығады. Нәтижесінде сұйық май қатты майға айналады. Ондай майды саломас немесе құрама май деп атайды: МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

11 слайд

Майларды гидрлеу (гидрогендеу) Қыздырылған май (150-160 º С температурада) және ұнтақталған никель катализаторы қоспасына сутек жібергенде май құрамындағы еселі байланыстар сутекпен қанығады. Нәтижесінде сұйық май қатты майға айналады. Ондай майды саломас немесе құрама май деп атайды: МАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

12 слайд

12 слайд

Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

13 слайд
Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

13 слайд

Ықшамдалып былай жазуға боладыМАЙЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ:

Қолданылуы:  Тамақ өнімдері  Маргарин өндірісінде шикізат ретінде  Медицинада  Сабын өндірісінде  Косметикада  Техникада

14 слайд
Қолданылуы:  Тамақ өнімдері  Маргарин өндірісінде шикізат ретінде  Медицинада  Сабын өндірісінде  Косметикада  Техникада  Лак және бояуларда.

14 слайд

Қолданылуы:  Тамақ өнімдері  Маргарин өндірісінде шикізат ретінде  Медицинада  Сабын өндірісінде  Косметикада  Техникада  Лак және бояуларда.

15 слайд

15 слайд