Құймақ қамыры.Құймақ қамырының дайындалу технологиясы
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Құймақ қамыры және оның дайындалу
технологиясы
1 слайд
Құймақ қамыры және оның дайындалу технологиясы
2 слайд
Мақсаты:
құймақ қамырының құрамын, дайындау техникасын
және тағамдық құндылығын талқылау.
2 слайд
Мақсаты: құймақ қамырының құрамын, дайындау техникасын және тағамдық құндылығын талқылау.
3 слайд
Құймақ – жұқа және дөңгелек , сұйық қамырдан жасалатын
кондитерлік ұн өнімі.
Құймақ әртүрлі елдер мен континенттерді біріктіретін
халықаралық тағам. Қазір әр халықтың асханасында құймақ
бар, бірақ олардың барлығы пісіру әдісімен және салынатын
салма түрлерімен, ұсыну тәсілдерімен ерекшеленеді.
Құймақ
3 слайд
Құймақ – жұқа және дөңгелек , сұйық қамырдан жасалатын кондитерлік ұн өнімі. Құймақ әртүрлі елдер мен континенттерді біріктіретін халықаралық тағам. Қазір әр халықтың асханасында құймақ бар, бірақ олардың барлығы пісіру әдісімен және салынатын салма түрлерімен, ұсыну тәсілдерімен ерекшеленеді. Құймақ
4 слайд
Тарихы
Құймақты бірінші кім және қашан жасағаны
бәріне құпия. Құжаттық тұрғыдан алғанда, қазіргі
құймаққа ұқсас тағам туралы алғашқы жазбалар
біздің эрамызға дейінгі V ғасырға жатады. Ежелгі
қолжазбалар мен археологиялық олжаларды
зерттеу кезінде ғалымдар ежелгі Египетте
тұрғындардың рационында жұқа құймақтарға
ұқсайтын қышқыл жұқа кондитерлік өнімдер бар
екенін анықтай алды. Өйткені, мысырлықтар
табиғи ашытқыларды білген және оларды сыра
дайындауда белсенді қолданған, бұл кейіннен
алғашқы қамырдың пайда болуына әкелді деген
болжам бар.
Ал, Ресейде құймақ пайда болу тарихы ежелгі
пұтқа табынушылық дәуірінде, «Масленица»
мерекесі мен оны тойлау дәстүрі пайда болғанға
дейін басталады.Тағы бір нұсқада құймақ біздің
ата-бабаларымыз астықты ұнға айналдырып, жұқа
шелпек тәрізді нан пісіруді үйренгеннен кейін
пайда болғанын айтады.
4 слайд
Тарихы Құймақты бірінші кім және қашан жасағаны бәріне құпия. Құжаттық тұрғыдан алғанда, қазіргі құймаққа ұқсас тағам туралы алғашқы жазбалар біздің эрамызға дейінгі V ғасырға жатады. Ежелгі қолжазбалар мен археологиялық олжаларды зерттеу кезінде ғалымдар ежелгі Египетте тұрғындардың рационында жұқа құймақтарға ұқсайтын қышқыл жұқа кондитерлік өнімдер бар екенін анықтай алды. Өйткені, мысырлықтар табиғи ашытқыларды білген және оларды сыра дайындауда белсенді қолданған, бұл кейіннен алғашқы қамырдың пайда болуына әкелді деген болжам бар. Ал, Ресейде құймақ пайда болу тарихы ежелгі пұтқа табынушылық дәуірінде, «Масленица» мерекесі мен оны тойлау дәстүрі пайда болғанға дейін басталады.Тағы бір нұсқада құймақ біздің ата-бабаларымыз астықты ұнға айналдырып, жұқа шелпек тәрізді нан пісіруді үйренгеннен кейін пайда болғанын айтады.
5 слайд
Құймақ қамырының негізгі ингредиенттері
Ұн: Глютен құрылымы қамырдың серпімділігін
береді.
Жұмыртқа: Ақуыздар мен майлар қамырды
байытады.
Сүт: Лактоза қант ретінде карамелизацияға
ұшырайды.
Қант және тұз: Қант дәм мен түс береді, ал тұз
дәмді теңестіреді.
Май: Қамырға нәзіктік беріп, оның табаға
жабыспауын қамтамасыз етеді.
5 слайд
Құймақ қамырының негізгі ингредиенттері Ұн: Глютен құрылымы қамырдың серпімділігін береді. Жұмыртқа: Ақуыздар мен майлар қамырды байытады. Сүт: Лактоза қант ретінде карамелизацияға ұшырайды. Қант және тұз: Қант дәм мен түс береді, ал тұз дәмді теңестіреді. Май: Қамырға нәзіктік беріп, оның табаға жабыспауын қамтамасыз етеді.
6 слайд
Құймақ
дайындалат
ын ұнның
түріне яғни
дақылына
байланысты:
бидай
тары
қарақұм
ық
сұлы
қарабида
й
6 слайд
Құймақ дайындалат ын ұнның түріне яғни дақылына байланысты: бидай тары қарақұм ық сұлы қарабида й
7 слайд
Сұлы құймақтары
Қарақұмықты
құймақ
БИДАЙ ҚҰЙМАҚТАРЫ
7 слайд
Сұлы құймақтары Қарақұмықты құймақ БИДАЙ ҚҰЙМАҚТАРЫ
8 слайд
Қамыр үшін
қолданылған
сұйықтыққа сәйкес
құймақтарды түрлерге
бөлуге болады.Оларды
дайындауға болады:
айран
сыра
сүт
су
минералды
су
8 слайд
Қамыр үшін қолданылған сұйықтыққа сәйкес құймақтарды түрлерге бөлуге болады.Оларды дайындауға болады: айран сыра сүт су минералды су
9 слайд
Жұмыс істеу кезінде күйіп қалудан және басқа жарақаттардан аулақ болу үшін
келесі қауіпсіздік талаптарын сақтау қажет.
1.Сырғып кетпес үшін еденді таза және құрғақ ұстаңыз.
2.Жылыту құрылғыларын қараусыз қалдыруға болмайды, себебі бұл өртке әкелуі
мүмкін.
3. Жұмыс алдында электр құрылғыларының сымын тексеру керек, оның ашық
сымдары болмауы керек.
4. Электр плитасы сымын құрғақ қолмен қосу және өшіру керек.
5. Ұзын сабы бар ыдыс-аяқтарды (табаны, шелекті және басқаларын) оған ілініп
қалмайтындай етіп қойыңыз.
6. Ыстық тағамды алдын ала салқындатпай дәмін татуға болмайды.
7. Жұмыс орнының жақсы жарықтандырылғанына көз жеткізіңіз.
Жұмыс орнын ұйымдастыру және қауіпсіздік
техникасы
9 слайд
Жұмыс істеу кезінде күйіп қалудан және басқа жарақаттардан аулақ болу үшін келесі қауіпсіздік талаптарын сақтау қажет. 1.Сырғып кетпес үшін еденді таза және құрғақ ұстаңыз. 2.Жылыту құрылғыларын қараусыз қалдыруға болмайды, себебі бұл өртке әкелуі мүмкін. 3. Жұмыс алдында электр құрылғыларының сымын тексеру керек, оның ашық сымдары болмауы керек. 4. Электр плитасы сымын құрғақ қолмен қосу және өшіру керек. 5. Ұзын сабы бар ыдыс-аяқтарды (табаны, шелекті және басқаларын) оған ілініп қалмайтындай етіп қойыңыз. 6. Ыстық тағамды алдын ала салқындатпай дәмін татуға болмайды. 7. Жұмыс орнының жақсы жарықтандырылғанына көз жеткізіңіз. Жұмыс орнын ұйымдастыру және қауіпсіздік техникасы
10 слайд
Құймақ дайындау үшін бізге қажетті құралдар :
Құймақтың дайындалу технологиясы
10 слайд
Құймақ дайындау үшін бізге қажетті құралдар : Құймақтың дайындалу технологиясы
11 слайд
Құймақтарға арналған қамыр барынша
сұйық консистенциялы (қамырдағы ұн мен
судың ара қатынасы 1 : 2,5 тең) етіп, және
қопсытқышсыз дайындалады.
Дәнмаңызының саны түрлі ұн
пайдаланылады және қамырды
қопсытудың механикалық әдісі былғау
қолданылады.
11 слайд
Құймақтарға арналған қамыр барынша сұйық консистенциялы (қамырдағы ұн мен судың ара қатынасы 1 : 2,5 тең) етіп, және қопсытқышсыз дайындалады. Дәнмаңызының саны түрлі ұн пайдаланылады және қамырды қопсытудың механикалық әдісі былғау қолданылады.
12 слайд
Құймақты қамырдың дайындалу
технологиясы
12 слайд
Құймақты қамырдың дайындалу технологиясы
13 слайд
Нұсқаулық
1-қадам
Қамыр илемес бұрын ұнды електен өткізу қажет. Құрамында түйіршіктер мен
қоспалар болмауында және мәні оны ауамен қанықтыру - қамырға жеңілдік
береді.
2-қадам
Жұмыртқа мен сүтті араластырған кезде олар бөлме температурасында болуы
керек.
3-қадам
Алдымен жұмыртқа мен сүтті қант пен тұзбен араластырыңыз - сұйық
ингредиенттер. Содан кейін алынған қоспаға аз-аздан еленген ұн қосыңыз.
Қоспаны үздіксіз араластырыңыз.
4-қадам
Қамырға өсімдік майын қосып, құймақ пісірмес бұрын жақсылап
араластырыңыз. Бұл қамырды икемді етеді және құймақтың табаға жабысып
қалуына жол бермейді.
5-қадам
Қамыр тым сұйық болмауы керек не тым қою болмауы керек.
13 слайд
Нұсқаулық 1-қадам Қамыр илемес бұрын ұнды електен өткізу қажет. Құрамында түйіршіктер мен қоспалар болмауында және мәні оны ауамен қанықтыру - қамырға жеңілдік береді. 2-қадам Жұмыртқа мен сүтті араластырған кезде олар бөлме температурасында болуы керек. 3-қадам Алдымен жұмыртқа мен сүтті қант пен тұзбен араластырыңыз - сұйық ингредиенттер. Содан кейін алынған қоспаға аз-аздан еленген ұн қосыңыз. Қоспаны үздіксіз араластырыңыз. 4-қадам Қамырға өсімдік майын қосып, құймақ пісірмес бұрын жақсылап араластырыңыз. Бұл қамырды икемді етеді және құймақтың табаға жабысып қалуына жол бермейді. 5-қадам Қамыр тым сұйық болмауы керек не тым қою болмауы керек.
14 слайд
Құймақ қамырын дайындау барысында
жүретін химиялық процестер
Глютеннің пайда болуы: Ұн мен суды
араластырғанда, глютен (ақуыз) торы пайда болады,
ол қамырды серпімді және жұмсақ етеді.
Ақуыз коагуляциясы: Жұмыртқаның ақуызы
жылумен әсер етіп қатаяды, қамырдың пішінін ұстап
тұруға көмектеседі.
Карамелизация: Қант жоғары температурада
карамелизацияланып, құймақтың алтын түсі мен тәтті
дәмін береді.
14 слайд
Құймақ қамырын дайындау барысында жүретін химиялық процестер Глютеннің пайда болуы: Ұн мен суды араластырғанда, глютен (ақуыз) торы пайда болады, ол қамырды серпімді және жұмсақ етеді. Ақуыз коагуляциясы: Жұмыртқаның ақуызы жылумен әсер етіп қатаяды, қамырдың пішінін ұстап тұруға көмектеседі. Карамелизация: Қант жоғары температурада карамелизацияланып, құймақтың алтын түсі мен тәтті дәмін береді.
15 слайд
Тағамдық құндылықтар
Ақуыздар: Құймақтың негізгі құрылымын сақтап,
денсаулық үшін маңызды амин қышқылдарын
береді.
Көмірсулар: Энергия көзі, әсіресе ұзақ жұмыс
немесе жаттығулар алдында пайдалы.
Майлар: Май құймаққа нәзіктік пен бай дәм
береді.
15 слайд
Тағамдық құндылықтар Ақуыздар: Құймақтың негізгі құрылымын сақтап, денсаулық үшін маңызды амин қышқылдарын береді. Көмірсулар: Энергия көзі, әсіресе ұзақ жұмыс немесе жаттығулар алдында пайдалы. Майлар: Май құймаққа нәзіктік пен бай дәм береді.
16 слайд
Қорытынды
Дұрыс ингредиенттер мен химиялық
процестердің арқасында сапалы және дәмді
құймақ жасауға болады.
Құймақ дайындау – тек аспаздық шеберлікті
талап етпейді, ол – тағамдық химия мен
қоректік құндылықтарды түсінудің тамаша
үлгісі
Құймақ қамырын дайындау арқылы біз тағам
дайындаудағы физикалық және химиялық
өзгерістерді зерттеп, тағам құндылықтарын
жақсарту мүмкіндіктерін қарастыра аламыз.
16 слайд
Қорытынды Дұрыс ингредиенттер мен химиялық процестердің арқасында сапалы және дәмді құймақ жасауға болады. Құймақ дайындау – тек аспаздық шеберлікті талап етпейді, ол – тағамдық химия мен қоректік құндылықтарды түсінудің тамаша үлгісі Құймақ қамырын дайындау арқылы біз тағам дайындаудағы физикалық және химиялық өзгерістерді зерттеп, тағам құндылықтарын жақсарту мүмкіндіктерін қарастыра аламыз.