сарымсақ - сансыз ауруға ем
сарымсақ - сансыз ауруға ем

#1 слайд
1 слайд
#2 слайд
Сарымсақ – сансыз
ауруға ем
2 слайд
Сарымсақ – сансыз ауруға ем
#3 слайд
Қазақстан Республикасы Білім
және ғылым министрлігі
Тақырыбы: Сарымсақ сансыз ауруға ем
Секциясы: Адам денсаулығы және қоршаған орта
Орындаушы: «Қарақұм орта мектебі»
КММ-нің 4 “А” сынып
оқушысы Абай Аяулым
Облысы: Маңғыстау
Ауданы: Бейнеу
Жетекшісі: Алибаева Лаззат
бастауыш сынып мұғалімі
3 слайд
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Тақырыбы: Сарымсақ сансыз ауруға ем Секциясы: Адам денсаулығы және қоршаған орта Орындаушы: «Қарақұм орта мектебі» КММ-нің 4 “А” сынып оқушысы Абай Аяулым Облысы: Маңғыстау Ауданы: Бейнеу Жетекшісі: Алибаева Лаззат бастауыш сынып мұғалімі
#4 слайд
Сарымсақ – пияз туысты, көпжылдық өсімдік. Оның
пиязшығы өте көп пиязшықтардан - «тілшелерден»
құралады. Сарымсақтың пиязшығы және тілшелері жұқа
құрғақ қабықшамен қапталады. Сабағының биіктігі 1
метрге дейін жетелі. Жапырағы жалпақ, қатар жүйкелі.
Гүлсидамы 1,5 м биіктікке дейін өседі. [1-сурет]
Сарымсақтың өзіне тән иісі болады. Сарымсақ
пиязшығының құрамында 20-27% полисахарид, нәруыз, 7-
28 мг% С витамині бар. Құрамындағы бактерияларды
жойып жіберетін эфир майы медицинада қолданылады.
Пияз бен сарымсақта болатын ерекше ұшпа
заттар фитонцидтер деп аталады. Бұл грекше «фитон» -
өсімдік латынша «каедере» - жою, яғни «жойғыш өсімдік»
деген мағына береді. Сарымсақ - тағамдық, көкөністік
өсімдік.
4 слайд
Сарымсақ – пияз туысты, көпжылдық өсімдік. Оның пиязшығы өте көп пиязшықтардан - «тілшелерден» құралады. Сарымсақтың пиязшығы және тілшелері жұқа құрғақ қабықшамен қапталады. Сабағының биіктігі 1 метрге дейін жетелі. Жапырағы жалпақ, қатар жүйкелі. Гүлсидамы 1,5 м биіктікке дейін өседі. [1-сурет] Сарымсақтың өзіне тән иісі болады. Сарымсақ пиязшығының құрамында 20-27% полисахарид, нәруыз, 7- 28 мг% С витамині бар. Құрамындағы бактерияларды жойып жіберетін эфир майы медицинада қолданылады. Пияз бен сарымсақта болатын ерекше ұшпа заттар фитонцидтер деп аталады. Бұл грекше «фитон» - өсімдік латынша «каедере» - жою, яғни «жойғыш өсімдік» деген мағына береді. Сарымсақ - тағамдық, көкөністік өсімдік.
#5 слайд
Мақсаты:
Сарымсақтың өзіндік
ерекшеліктерін таныта
отырып, оның адам ағзасына
тигізетін пайдалы жақтарына
терең талдау жасау.
Сарымсақты тұрмыста
пайдалану және оның емдік
қасиеттерін ашып көрсету.
5 слайд
Мақсаты: Сарымсақтың өзіндік ерекшеліктерін таныта отырып, оның адам ағзасына тигізетін пайдалы жақтарына терең талдау жасау. Сарымсақты тұрмыста пайдалану және оның емдік қасиеттерін ашып көрсету.
#6 слайд
Сарымсақ (Чеснок) — пияз
тұқымдастарына жататын шөп тәріздес
өсімдік. Отаны — Оңтүстік Шығыс Азия.
Сарымсақтың дәмі-ащы, иісі өткір.
Оның себебі құрамындағы эфир майында
жатыр.
6 слайд
Сарымсақ (Чеснок) — пияз тұқымдастарына жататын шөп тәріздес өсімдік. Отаны — Оңтүстік Шығыс Азия. Сарымсақтың дәмі-ащы, иісі өткір. Оның себебі құрамындағы эфир майында жатыр.
#7 слайд
Сарымсаққа міне, 4000 жыл, ол әлемнің
барлық тағамдарында, әсіресе
Жерорта теңізі, ресей,
болгар, түрік және араб тағамдарында
дәмдеуіш ретінде қатты бағаланады.
7 слайд
Сарымсаққа міне, 4000 жыл, ол әлемнің барлық тағамдарында, әсіресе Жерорта теңізі, ресей, болгар, түрік және араб тағамдарында дәмдеуіш ретінде қатты бағаланады.
#8 слайд
селен магний германий
Фосфор кальций
иод хлор
Көмірсулар марганец
темірСарымсақтың химиялық құрамы
8 слайд
селен магний германий Фосфор кальций иод хлор Көмірсулар марганец темірСарымсақтың химиялық құрамы
#9 слайд
Сарымсақтың құрамында B
және C тобына жататын
дәрумендер, магний, фосфор,
йод, кальций, хлор, темір,
марганец, мыс, көмірсулар,
А, В1, С, РР және тағы да
басқа микроэлементтер бар
химиялық зат. Басым бөлігі
судан, көмірсулардан, одан
кейін, ақуыздардан тұрады.
Аздаған мөлшерде майлар
болады. Солардың бірі —
эфир майы.
9 слайд
Сарымсақтың құрамында B және C тобына жататын дәрумендер, магний, фосфор, йод, кальций, хлор, темір, марганец, мыс, көмірсулар, А, В1, С, РР және тағы да басқа микроэлементтер бар химиялық зат. Басым бөлігі судан, көмірсулардан, одан кейін, ақуыздардан тұрады. Аздаған мөлшерде майлар болады. Солардың бірі — эфир майы.
#10 слайд
Сарымсақтың құрамында табиғи екі антибиотик 15
түрлі зиянды бактерияларды құртады екен.
Сарымсақтың өзіне тән иісі оны кескен немесе езген
кезде пайда болатын күкірттің энзиматиялық
қосылыстарының ыдырауынан туындайды.
Сарымсақ бактерияға қарсы қосылыстарға, эфирлі
майларға сонымен қатар бос радикалдардың
әрекеттерінен қорғайтын тотықтырғыштарға бай.
Мамандардың айтуынша, 100 г сарымсақта – 150
калория бар.
10 слайд
Сарымсақтың құрамында табиғи екі антибиотик 15 түрлі зиянды бактерияларды құртады екен. Сарымсақтың өзіне тән иісі оны кескен немесе езген кезде пайда болатын күкірттің энзиматиялық қосылыстарының ыдырауынан туындайды. Сарымсақ бактерияға қарсы қосылыстарға, эфирлі майларға сонымен қатар бос радикалдардың әрекеттерінен қорғайтын тотықтырғыштарға бай. Мамандардың айтуынша, 100 г сарымсақта – 150 калория бар.
#11 слайд
Сарымсақтың биологиялық құрамы
Сарымсақтың өнімі жер астында өседі. Жер құнарлы
әрі жұмсақ болса, сарымсақтың көлемі де үлкен
болады. Сарымсақтың өнімі бірнеше кішкене
бөлшектерден(тілшелерден) тұрады. Олардың
сарымсақтың ұрығы ретінде егеді.
Өсіп тұрған кезінде жапырағынан жебе тәрізді
ұрықтанған бөлігі шығады. Оны майға қуыруға,
тамаққа қосуға болады. Сол ұрықтанған гүлін дер
кезінде суырып алып тастау қажет. Егер алынбаса,
сарымсақ өсімдігінің барлық күші ұрықтануға кетеді
де, жер астындағы өнімі дамымай кішкентай болып
қалады.
11 слайд
Сарымсақтың биологиялық құрамы Сарымсақтың өнімі жер астында өседі. Жер құнарлы әрі жұмсақ болса, сарымсақтың көлемі де үлкен болады. Сарымсақтың өнімі бірнеше кішкене бөлшектерден(тілшелерден) тұрады. Олардың сарымсақтың ұрығы ретінде егеді. Өсіп тұрған кезінде жапырағынан жебе тәрізді ұрықтанған бөлігі шығады. Оны майға қуыруға, тамаққа қосуға болады. Сол ұрықтанған гүлін дер кезінде суырып алып тастау қажет. Егер алынбаса, сарымсақ өсімдігінің барлық күші ұрықтануға кетеді де, жер астындағы өнімі дамымай кішкентай болып қалады.
#12 слайд
Сарымсақты дұрыс сақтауТ о ң азы тқы ш та тө рт ай
сақталған сар ы м сақты ң
б актер и яға қар сы қар ы м ы
ш ам ам ен екі есе, ал б ір ж ы л
сақталса 4 8 есе кем и д і.
Д еген м ен , сар ы м сақты
сақтай ты н ем ж ақсы әд істің
ө зі д е о сы екен , ө й ткен і
әд еттегі б ө лм ед егід ей
ж ағд ай д а ұ сталса, б ір ш ам а
уақы ттан кей ін о н ы ң ем д ік
қаси еттер ін ен еш тең е
қалм ай ты н кө р ін ед і.
12 слайд
Сарымсақты дұрыс сақтауТ о ң азы тқы ш та тө рт ай сақталған сар ы м сақты ң б актер и яға қар сы қар ы м ы ш ам ам ен екі есе, ал б ір ж ы л сақталса 4 8 есе кем и д і. Д еген м ен , сар ы м сақты сақтай ты н ем ж ақсы әд істің ө зі д е о сы екен , ө й ткен і әд еттегі б ө лм ед егід ей ж ағд ай д а ұ сталса, б ір ш ам а уақы ттан кей ін о н ы ң ем д ік қаси еттер ін ен еш тең е қалм ай ты н кө р ін ед і.
#13 слайд
13 слайд
#14 слайд
Сарымсақтың емдік қасиеттері
1.Қарапайым сарымсақтың халықтық
медицинада сан мың ауруға ем. Қытай халық
медицинасы сарымсақты салқын тиюден болған
аурулардың барлық түріне, тыныс жолдары
ауруына, тіпті туберкулезге қарсы қолдануға
кеңес береді. Бірінші күні 30 грамм сарымсақ
қабылдау қажет. Осылайша ай жарым ішінде
мөлшерін күннен-күнге көбейте 90-120 грамға
дейін жеткізеді. Ал ай жарымнан кейін
сарымсақтың мөлшерін керісінше біртіндеп
азайтып, бастапқы кезеңдегі 30 грамға дейін
төмендетеді. Осы кезеңде күніне бірнеше рет
сарымсақ буымен дем алу қажет, ал арқа мен
кеудені өсімдік майымен араласқан сарымсақтың
сөлімен сүртеді.
14 слайд
Сарымсақтың емдік қасиеттері 1.Қарапайым сарымсақтың халықтық медицинада сан мың ауруға ем. Қытай халық медицинасы сарымсақты салқын тиюден болған аурулардың барлық түріне, тыныс жолдары ауруына, тіпті туберкулезге қарсы қолдануға кеңес береді. Бірінші күні 30 грамм сарымсақ қабылдау қажет. Осылайша ай жарым ішінде мөлшерін күннен-күнге көбейте 90-120 грамға дейін жеткізеді. Ал ай жарымнан кейін сарымсақтың мөлшерін керісінше біртіндеп азайтып, бастапқы кезеңдегі 30 грамға дейін төмендетеді. Осы кезеңде күніне бірнеше рет сарымсақ буымен дем алу қажет, ал арқа мен кеудені өсімдік майымен араласқан сарымсақтың сөлімен сүртеді.
#15 слайд
2. Он шақты пиязды бір бас сарымсаққа
араластырып турап, сүтке салып жұмсарғанша
қайнатады. Оған аз ғана шырын немесе
шөптердің қайнатпасын құйып, балды
қалауынша қосады. Мұны күшті жөтел кезінде
сағат сайын ішуге болады.
Қатты тұмауратқанда, көп сипаттағы салқын
тию белгілері (түшкіру, жөтелу, қызу көтерілу
т.б.) білінгенде, тамақ ауырғанда, ангина,
бұлшық ет пен сіңірлер ауырғанда бір шай
қасық сарымсақ майын және 20-25 тамшы пияз
сөлін қайнаған суға араластырып, жылылай бір
стаканнан төрт сағат сайын ішіп отырады.
Мұрынға 5-10 тамшыдан тамызу қажет.
15 слайд
2. Он шақты пиязды бір бас сарымсаққа араластырып турап, сүтке салып жұмсарғанша қайнатады. Оған аз ғана шырын немесе шөптердің қайнатпасын құйып, балды қалауынша қосады. Мұны күшті жөтел кезінде сағат сайын ішуге болады. Қатты тұмауратқанда, көп сипаттағы салқын тию белгілері (түшкіру, жөтелу, қызу көтерілу т.б.) білінгенде, тамақ ауырғанда, ангина, бұлшық ет пен сіңірлер ауырғанда бір шай қасық сарымсақ майын және 20-25 тамшы пияз сөлін қайнаған суға араластырып, жылылай бір стаканнан төрт сағат сайын ішіп отырады. Мұрынға 5-10 тамшыдан тамызу қажет.
#16 слайд
3.Тұмау, қолқаның қабынуы, өкпеге салқын
тигенде 300 грамм сарымсақты
ұсақтап, шарапқа араластырып, бетін мұқият
жауып, 30 минут қояды. Сосын 200 грамдай
қалдығын бір литр “Кагор” шарабына сүзіп
құйып, қоспаны екі апта тұндырып қояды.
Қойыртпақты мезгіл-мезгіл шайқап қойған жөн.
Тұнбамен арқа мен кеудені бір-екі рет ысқылап
сүртіп тұрған пайдалы.
16 слайд
3.Тұмау, қолқаның қабынуы, өкпеге салқын тигенде 300 грамм сарымсақты ұсақтап, шарапқа араластырып, бетін мұқият жауып, 30 минут қояды. Сосын 200 грамдай қалдығын бір литр “Кагор” шарабына сүзіп құйып, қоспаны екі апта тұндырып қояды. Қойыртпақты мезгіл-мезгіл шайқап қойған жөн. Тұнбамен арқа мен кеудені бір-екі рет ысқылап сүртіп тұрған пайдалы.
#17 слайд
4. Жүрек ауруларына да сарымсақ – таптырмайтын ем. Бір
литр балға он лимон сөлін қосып, оған он сарымсақты
ұсақтап араластырып, тығыз жабылған ыдысқа салып қояды.
Ол қараңғы, салқын жерде бір апта тұруы тиіс. Сосын күніне
бір рет 4 шай қасықтан тамақтанардан 20-30 минут бұрын
қабылдайды. Әр қасықты жұтқан сайын арасына бір минут
үзіліс жасап алған жақсы. Бұл қоспа демікпесі бар
стенокардияға өте пайдалы. Тіпті бірер адым жүрген сайын
ентігіп қалып, тыныстап алатындардың өзі осындай тұнбаны
қабылдағанда сауығып кеткен.
17 слайд
4. Жүрек ауруларына да сарымсақ – таптырмайтын ем. Бір литр балға он лимон сөлін қосып, оған он сарымсақты ұсақтап араластырып, тығыз жабылған ыдысқа салып қояды. Ол қараңғы, салқын жерде бір апта тұруы тиіс. Сосын күніне бір рет 4 шай қасықтан тамақтанардан 20-30 минут бұрын қабылдайды. Әр қасықты жұтқан сайын арасына бір минут үзіліс жасап алған жақсы. Бұл қоспа демікпесі бар стенокардияға өте пайдалы. Тіпті бірер адым жүрген сайын ентігіп қалып, тыныстап алатындардың өзі осындай тұнбаны қабылдағанда сауығып кеткен.
#18 слайд
5.Ағзадағы холестериннің деңгейін төмендетуде
де сарымсақ жақсы көмектеседі. Ол үшін күн
сайын өрік, шие, қара өріктен алынған
қойыртпақты 15-20 грамнан қабылдап, бұған қоса,
бір шай қасықтан күніне үш рет сарымсақ майын
немесе 1/3 шай қасық сарымсақ ұнтағын қабылдап
отыру қажет.
18 слайд
5.Ағзадағы холестериннің деңгейін төмендетуде де сарымсақ жақсы көмектеседі. Ол үшін күн сайын өрік, шие, қара өріктен алынған қойыртпақты 15-20 грамнан қабылдап, бұған қоса, бір шай қасықтан күніне үш рет сарымсақ майын немесе 1/3 шай қасық сарымсақ ұнтағын қабылдап отыру қажет.
#19 слайд
6.Ал бастапқы инфаркт кезінде тамақ
мәзіріне сарымсақ майын, сарымсақ
шарабын, сарымсақтың өзін араластыру
керек. Бұл инфаркті тежейді.
Жүрек ұстамасының дамуын тоқтату
үшін сарымсақтың тазаланған бір
шағындау талын жұтып жіберген
дұрыс. Қалтаңызда нитроглицерин
болмай қалған кезде осылай істесеңіз,
жүрегіңізді бүрген ауру із-қайым
жоғалады.
Бұрынғы өткен емшілер жүрегіне қан
толып, тынысы тарылған адамға
сарымсақты тұзға батырып, содан соң
стакан толы шарапқа араластырып
ішкізген.
19 слайд
6.Ал бастапқы инфаркт кезінде тамақ мәзіріне сарымсақ майын, сарымсақ шарабын, сарымсақтың өзін араластыру керек. Бұл инфаркті тежейді. Жүрек ұстамасының дамуын тоқтату үшін сарымсақтың тазаланған бір шағындау талын жұтып жіберген дұрыс. Қалтаңызда нитроглицерин болмай қалған кезде осылай істесеңіз, жүрегіңізді бүрген ауру із-қайым жоғалады. Бұрынғы өткен емшілер жүрегіне қан толып, тынысы тарылған адамға сарымсақты тұзға батырып, содан соң стакан толы шарапқа араластырып ішкізген.
#20 слайд
7. Қант диабеті ауруы н да сарымсақпен емдеуге болады.
Сарымсақтың 100 грамм кесіндісіне бір литр қызыл шарап құяды.
Қоспаны жарық түсетін жылы жерге екі апта қояды. Мезгіл-мезгіл
араластырып, сүзбеден өткізіп қойған да артық болмайды. Сосын
мұздатқышта сақтау керек. Дайын болған емдік тұнбаны 1-2 ас
қасықпен күніне үш рет тамақ ішер алдында қабылдайды. Сондай-
ақ сарымсақтың үш-төрт басына (ұсақтап туралған) 500 мл.
қайнаған су құйып, бетін орап 20 минут бұқтырады. Сосын күні
бойы шай сияқты іше беруге болады. Диабетке арналған емнің
тағы бір түрі – ұсақтап туралған бес-алты бас сарымсақты 500 мл.
қара суға салып, жақсылап араластырады. Күннің көзіне бір сағат
бұқтырады. Мұны су сияқты шөлдегенде іше
береді.
20 слайд
7. Қант диабеті ауруы н да сарымсақпен емдеуге болады. Сарымсақтың 100 грамм кесіндісіне бір литр қызыл шарап құяды. Қоспаны жарық түсетін жылы жерге екі апта қояды. Мезгіл-мезгіл араластырып, сүзбеден өткізіп қойған да артық болмайды. Сосын мұздатқышта сақтау керек. Дайын болған емдік тұнбаны 1-2 ас қасықпен күніне үш рет тамақ ішер алдында қабылдайды. Сондай- ақ сарымсақтың үш-төрт басына (ұсақтап туралған) 500 мл. қайнаған су құйып, бетін орап 20 минут бұқтырады. Сосын күні бойы шай сияқты іше беруге болады. Диабетке арналған емнің тағы бір түрі – ұсақтап туралған бес-алты бас сарымсақты 500 мл. қара суға салып, жақсылап араластырады. Күннің көзіне бір сағат бұқтырады. Мұны су сияқты шөлдегенде іше береді.
#21 слайд
8.Беттегі безеу, бөртпе, терінің тағы басқа іріңді жараларына
сарымсақтан былайша емдік тұнба жасайды. Төрт жүз грамм
сарымсақты ұсақтап шыны құтыға (бутылка) салады. Үстіне
шамалап спирт құйып, күннің көзіне сұйықтық сары-жасыл түске
енгенше (мезгіл-мезгіл араластырып) қою керек. Бұдан соң
сүзгіден өткізіп алған жақсы. Оны қабылдағанда алғашқыда бес
тамшыдан, сосын әр күн сайын оған бір тамшыдан қосып сумен
ішеді. Осылайша күн сайын көбейтіп, 25 тамшыға жеткізгенде,
керісінше, күн сайын бір тамшыдан азайтып, қайтадан бес
тамшыға жеткенше қабылдайды. Қажет болған жағдайда бұл емдеу
курсын қайталауға болады.
21 слайд
8.Беттегі безеу, бөртпе, терінің тағы басқа іріңді жараларына сарымсақтан былайша емдік тұнба жасайды. Төрт жүз грамм сарымсақты ұсақтап шыны құтыға (бутылка) салады. Үстіне шамалап спирт құйып, күннің көзіне сұйықтық сары-жасыл түске енгенше (мезгіл-мезгіл араластырып) қою керек. Бұдан соң сүзгіден өткізіп алған жақсы. Оны қабылдағанда алғашқыда бес тамшыдан, сосын әр күн сайын оған бір тамшыдан қосып сумен ішеді. Осылайша күн сайын көбейтіп, 25 тамшыға жеткізгенде, керісінше, күн сайын бір тамшыдан азайтып, қайтадан бес тамшыға жеткенше қабылдайды. Қажет болған жағдайда бұл емдеу курсын қайталауға болады.
#22 слайд
9.Тұнбаны жараға жағып, терінің зақымданған жерін
сүртсе де артық етпейді. Сарымсақ –
теріге сыздауық, сүйел, теміреткі, қышыма тағы басқа
жаралар шыққанда да таптырмайтын ем. Мысалы,
шағындау шүберекті өсімдік майына шылап алып, артық
майын сығып, ортасына ұсақтап туралған сарымсақ салып,
сыздауықтың (тағы басқа жаралардың) үстіне жапсырып
таңып тастаса, сыздауықтың қабығы тез жарылып,
қабынуы тоқтап, ауруы басылады. Жараның үстіне танған
сарымсақты күн сайын ауыстырып тұру керек.
22 слайд
9.Тұнбаны жараға жағып, терінің зақымданған жерін сүртсе де артық етпейді. Сарымсақ – теріге сыздауық, сүйел, теміреткі, қышыма тағы басқа жаралар шыққанда да таптырмайтын ем. Мысалы, шағындау шүберекті өсімдік майына шылап алып, артық майын сығып, ортасына ұсақтап туралған сарымсақ салып, сыздауықтың (тағы басқа жаралардың) үстіне жапсырып таңып тастаса, сыздауықтың қабығы тез жарылып, қабынуы тоқтап, ауруы басылады. Жараның үстіне танған сарымсақты күн сайын ауыстырып тұру керек.
#23 слайд
10.Іш өту және жұқпалы іш аурулары өте
қауіпті. Бұл ауруларға, әсіресе, балалар бейім
келеді. Әрине, дәріханада іш ауруларына
қарсы неше түрлі дәрмек бар. Алайда табиғи
қауіпсіз ем қолданғанға жететін ештеңе жоқ.
Осы ауру түрлерінен емделуге де сізге тағы
сарымсақ көмекке келеді.
23 слайд
10.Іш өту және жұқпалы іш аурулары өте қауіпті. Бұл ауруларға, әсіресе, балалар бейім келеді. Әрине, дәріханада іш ауруларына қарсы неше түрлі дәрмек бар. Алайда табиғи қауіпсіз ем қолданғанға жететін ештеңе жоқ. Осы ауру түрлерінен емделуге де сізге тағы сарымсақ көмекке келеді.
#24 слайд
11. Бұл емді сондай-ақ тамақтан,
жеміс-жидектерден уланғанда, дәрі-
дәрмектік заттармен өте қатты
уланғанда, асқазан бүріп ауырғанда,
іш өткенде күніне үш рет (тамақтан
30 минут бұрын) қабылдау керек.
24 слайд
11. Бұл емді сондай-ақ тамақтан, жеміс-жидектерден уланғанда, дәрі- дәрмектік заттармен өте қатты уланғанда, асқазан бүріп ауырғанда, іш өткенде күніне үш рет (тамақтан 30 минут бұрын) қабылдау керек.
#25 слайд
12.Ал шаш түскен кезде басты күн сайын ұстарамен
тақырлап алып, бір апта сарымсақтың, бір апта
пияздың сөлімен сүртеді. Сонда шаштың түсуі
тоқтап, керісінше жақсы өседі.
Сарымсақтың пайдалы да шипалы екенін
барша жұрт біледі. Сөйте тұра ешкімде оның иісін
жақсы көрмейді. Дегенмен, дәрігерлер әр адамға
күнделікті тамақпен қоса бір сарымсақ жеуге кеңес
береді.
Сарымсақтың ежелден белгілі
қасиеттері: тәбетті ашады, бас ауруын басады және
салқын тигенге ем.
25 слайд
12.Ал шаш түскен кезде басты күн сайын ұстарамен тақырлап алып, бір апта сарымсақтың, бір апта пияздың сөлімен сүртеді. Сонда шаштың түсуі тоқтап, керісінше жақсы өседі. Сарымсақтың пайдалы да шипалы екенін барша жұрт біледі. Сөйте тұра ешкімде оның иісін жақсы көрмейді. Дегенмен, дәрігерлер әр адамға күнделікті тамақпен қоса бір сарымсақ жеуге кеңес береді. Сарымсақтың ежелден белгілі қасиеттері: тәбетті ашады, бас ауруын басады және салқын тигенге ем.
#26 слайд
13.Біздің заманымыздың керемет кеселдерінің
біріне айналған аллергия да сарымсақтан
сескенеді екен. Оның бір бөлігін алып, бір-екі
қасық қайнаған суға үгітіп, езіп алып тамақтан
кейін күніне 3-4 реттен қабылдаса, бір аптадан
кейін-ақ адам сауғып кетеді.
Мұндай ем тіпті демікпе мен аллергиялық
сипаттағы тері бөртпелеріне шипалы
көрінеді.
26 слайд
13.Біздің заманымыздың керемет кеселдерінің біріне айналған аллергия да сарымсақтан сескенеді екен. Оның бір бөлігін алып, бір-екі қасық қайнаған суға үгітіп, езіп алып тамақтан кейін күніне 3-4 реттен қабылдаса, бір аптадан кейін-ақ адам сауғып кетеді. Мұндай ем тіпті демікпе мен аллергиялық сипаттағы тері бөртпелеріне шипалы көрінеді.
#27 слайд
Рак. Ғалымдар сарымсақ құрамында рак клеткаларының
өсуін тежейтін, фитохимиялық заттар бар. Рак ауруларын
емдейтін ұлттық институттың мәліметтері бойынша,
сарымсақты үзбей пайдаланатын адамдар арасында асқазан
мен тоқ ішек рагіне шалдығушылар саны жоққа тән.
Сондықтан сарымсақтың әсерін күшейте түсу үшін оны күн
сайын майдалап езіп, сіркесу және балмен араластырып,
үзбей пайдаланған мақұл.
27 слайд
Рак. Ғалымдар сарымсақ құрамында рак клеткаларының өсуін тежейтін, фитохимиялық заттар бар. Рак ауруларын емдейтін ұлттық институттың мәліметтері бойынша, сарымсақты үзбей пайдаланатын адамдар арасында асқазан мен тоқ ішек рагіне шалдығушылар саны жоққа тән. Сондықтан сарымсақтың әсерін күшейте түсу үшін оны күн сайын майдалап езіп, сіркесу және балмен араластырып, үзбей пайдаланған мақұл.
#28 слайд
Холестерин. Англияның «Ланцет» деген
медициналық журналы ағзадағы холестеринді
азайтып, қаннан толық бөліп шығарудың тиімді
тәсілі күн сайын сарымсақ жеу деп есептейді. Ол
үшін сарымсақты үккіште өткізіп, сіркесумен
араластырып, дәміне қарай бал қосады. Бір
жолға бір-екі бөлік жетеді.
28 слайд
Холестерин. Англияның «Ланцет» деген медициналық журналы ағзадағы холестеринді азайтып, қаннан толық бөліп шығарудың тиімді тәсілі күн сайын сарымсақ жеу деп есептейді. Ол үшін сарымсақты үккіште өткізіп, сіркесумен араластырып, дәміне қарай бал қосады. Бір жолға бір-екі бөлік жетеді.
#29 слайд
Демікпе. Екі бөлік сарымсақты майдалап езіп, бір
қасық алма сіркесуымен араластырады, бірнеше
тамшы бал қосады. Соны әрқашан таңертең аш
қарынға ішсеңіз, өзіңізді жақсы сезінесіз,
біртіндеп құлантаза сауығуыңыз мүмкін.
Диабет. Американдық диетолог Клейннің зерттеуі
бойынша, едәуір мөлшердегі сарымсақ бұршақ
(горох) және үрме бұршақ (фасоль) қосындысы
диабетпен сақтанатындардың қанын сұйылтуға
ықпал етіп, қан айналымын түзейді, қан
құрамындағы қант азаяды. Аталмыш қосындыға
алма сіркесуы мен бал қосса әсері тіпті молая
түседі.
29 слайд
Демікпе. Екі бөлік сарымсақты майдалап езіп, бір қасық алма сіркесуымен араластырады, бірнеше тамшы бал қосады. Соны әрқашан таңертең аш қарынға ішсеңіз, өзіңізді жақсы сезінесіз, біртіндеп құлантаза сауығуыңыз мүмкін. Диабет. Американдық диетолог Клейннің зерттеуі бойынша, едәуір мөлшердегі сарымсақ бұршақ (горох) және үрме бұршақ (фасоль) қосындысы диабетпен сақтанатындардың қанын сұйылтуға ықпал етіп, қан айналымын түзейді, қан құрамындағы қант азаяды. Аталмыш қосындыға алма сіркесуы мен бал қосса әсері тіпті молая түседі.
#30 слайд
Туберкулезге ем. Туберкулез ауруына
шалдыққан адамның ас мәзірінде
міндетті түрде сарымсақ болуы шарт. Әр
2 сағат сайын 1-2 түйір сарымсақ жеу
қажет.
400 ақжелкек пен 400 г сарымсақты
үккіштен өткізіп, 1кг сары май және 5 кг
балмен араластырып,қайнап жатқан су
буында 5-10 минут араластырып
ұстайды.Астың алдында 50 г
қабылдайды.
30 слайд
Туберкулезге ем. Туберкулез ауруына шалдыққан адамның ас мәзірінде міндетті түрде сарымсақ болуы шарт. Әр 2 сағат сайын 1-2 түйір сарымсақ жеу қажет. 400 ақжелкек пен 400 г сарымсақты үккіштен өткізіп, 1кг сары май және 5 кг балмен араластырып,қайнап жатқан су буында 5-10 минут араластырып ұстайды.Астың алдында 50 г қабылдайды.
#31 слайд
Тұмаудан сақтайды. 1-2 тіс сарымсақты майдалап ,1-2 шай
қасық шошқа майымен араластырады.Дайын болған
қоймалжыңды түнде жатар алдында табанға сіңіріп жағады.
Сарымсақ суықтан сақтайды. 250 г қабығынан
тазартылған сарымсақты майдалап турап,бір литрлік банкіге
салады.Оның үстіне таза арақты толтырып ұүйып,2 аптадай күн
тимейтін жерге тұндырып қойыңыз.Күніне бірнеше рет банкіні
қозғап қойыңыз.Белгіленген уақыттан соң дайын болған
тұнбаны таңғы астың алдында 2 шай қасықтан қабылдайсыз.
31 слайд
Тұмаудан сақтайды. 1-2 тіс сарымсақты майдалап ,1-2 шай қасық шошқа майымен араластырады.Дайын болған қоймалжыңды түнде жатар алдында табанға сіңіріп жағады. Сарымсақ суықтан сақтайды. 250 г қабығынан тазартылған сарымсақты майдалап турап,бір литрлік банкіге салады.Оның үстіне таза арақты толтырып ұүйып,2 аптадай күн тимейтін жерге тұндырып қойыңыз.Күніне бірнеше рет банкіні қозғап қойыңыз.Белгіленген уақыттан соң дайын болған тұнбаны таңғы астың алдында 2 шай қасықтан қабылдайсыз.
#32 слайд
Жүрек ауруына ем. Жүрек ауруларына да сарымсақ –
таптырмайтын ем. Бір литр балға он лимон сөлін қосып, оған он
сарымсақты ұсақтап араластырып, тығыз жабылған ыдысқа салып
қояды. Ол қараңғы, салқын жерде бір апта тұруы тиіс. Сосын күніне
бір рет 4 шай қасықтан тамақтанардан 20-30 минут бұрын
қабылдайды. Әр қасықты жұтқан сайын арасына бір минут үзіліс
жасап алған жақсы. Бұл қоспа демікпесі бар стенокардияға өте
пайдалы. Тіпті бірер адым жүрген сайын ентігіп қалып, тыныстап
алатындардың өзі осындай тұнбаны қабылдағанда сауығып
кеткен.
32 слайд
Жүрек ауруына ем. Жүрек ауруларына да сарымсақ – таптырмайтын ем. Бір литр балға он лимон сөлін қосып, оған он сарымсақты ұсақтап араластырып, тығыз жабылған ыдысқа салып қояды. Ол қараңғы, салқын жерде бір апта тұруы тиіс. Сосын күніне бір рет 4 шай қасықтан тамақтанардан 20-30 минут бұрын қабылдайды. Әр қасықты жұтқан сайын арасына бір минут үзіліс жасап алған жақсы. Бұл қоспа демікпесі бар стенокардияға өте пайдалы. Тіпті бірер адым жүрген сайын ентігіп қалып, тыныстап алатындардың өзі осындай тұнбаны қабылдағанда сауығып кеткен.
#33 слайд
Жараға пайдасы. Тұнбаны жараға жағып, терінің
зақымданған жерін сүртсе де артық етпейді. Сарымсақ –
теріге сыздауық, сүйел, теміреткі, қышыма тағы басқа
жаралар шыққанда да таптырмайтын ем. Мысалы,
шағындау шүберекті өсімдік майына шылап алып,
артық майын сығып, ортасына ұсақтап туралған
сар...
33 слайд
Жараға пайдасы. Тұнбаны жараға жағып, терінің зақымданған жерін сүртсе де артық етпейді. Сарымсақ – теріге сыздауық, сүйел, теміреткі, қышыма тағы басқа жаралар шыққанда да таптырмайтын ем. Мысалы, шағындау шүберекті өсімдік майына шылап алып, артық майын сығып, ортасына ұсақтап туралған сар...
шағым қалдыра аласыз













