Адамдар қалай тамақтанады

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Адамдар қалай тамақтанады

Материал туралы қысқаша түсінік
бастауыш сынып мұғалімдері
Материалдың қысқаша нұсқасы

Қысқа мерзімді жоспар

Пәні: Дүниетану

Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі: Тағам және сусындар


Күні:

Сынып: 1 А сынып

Мектеп: Орал қ.

Мұғалімнің аты-жөні:


Қатысқандар саны: 26

Қатыспағдар саны: 0


Бөлім

Тағам және сусын

Сабақтың тақырыбы

Біз қалай тамақтанамыз?

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары:

1.1.4.2. Тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру.

Сабақ мақсаттары:

Барлық оқушылар: дұрыс тамақтану режимін айтады.

Көптеген оқушылар: дұрыс тамақтану денсаулыққа пайдалы екенін әңгімелейді, мысалдар мен дәлелдер келтіреді.

Кейбір оқушылар: дұрыс тамақтану ережесін құрастырады.


Бағалау критерийлері

Дұрыс тамақтанудың маңыздылығы туралы әңгімелейді.

Тілдік мақсаттар

Оқушылар сөйлеу барысынды қолданады: тамақтану режимі, ас мәзірі, дұрыс тамақтану, таңғы ас, түскі ас, қосымша ас, кешкі ас, ұлттық тағамдар сөздерін пайдаланады. Дұрыс тамақтанудың маңыздылығы туралы әңгімелер, сұрақ-жауаптар құрастырады.

Пәнге тән лексика мен терминология: тағам, сусын, тамақтану ережесі.

Диалог пен жазу үшін пайдалы сөздер мен тіркестер:

- базарға бару; сатып алатын заттар тізімі; тамақ дайындау; дастархан жаю;

-Көмекші сөздер нені білдіреді?

-Дүкеннен немесе базардан не сатып аласыңдар?

-Асүйде нені табуға болады?

-Көкөніс пен жемісті ата

-Тамақ пісіруге арналған ыдыстар мен қажетті заттар

-Тағамдар қандай болуы керек?

-Қандай сусындарды білесіңдер?


Құндылықтарды дарыту

Топтық жұмыс барысында бірлесе жұмыстануға, салауатты өмір салтын ұстануға тәрбиелеу.


Пәнаралық байланыстар

ежелгі адамдардың тамақтануларын біледі, көркем еңбек пәні: жапсырмалау жұмысын жасайды, сауат ашу пәні: оқу, жазу, сөйлеу әрекеттері жүзеге асырылады, математика пәні: тамақтану мезгілдері есептелінеді, дене шынықтыру пәні: сергіту сәті жасалады.


АКТ қолдану дағдылары

Интербелсенді тақтадан «Дұрыс тамақтану» туралы слайд көрсетіледі

Бастапқы білім

-уақытымен тамақ ішуді; -тамақтанудың денсаулыққа пайдасын; -пайдалы және пайдасыз тағам түрлерін; - ұлттық тағам түрлерін.


Сабақ барысы:

Сабақ кезеңдері

Іс - әрекет

Ресурс

Басы: 2 мин







3 мин



3 мин


1/. Ұ. (М.К.) Топқа бөлу: жемістер, көкөністер.

3 топқа бөлінеді. Әр топта 1 алма, 1 алмұрт, 1 өрік, 1 сәбіз, 1 қияр, 1 қызанақ болады.


Шолу: «Тағам және сусын» бөлімімен танысамыз. Бұл бөлімде тағам және сусын түрлерімен танысасыңдар, ертедегі адамдардың тамақтануы және қазіргі адамдардың тамақтануын білесіңдер, қазақстанда қандай тағамдар өндірілетінін білетін боласыңдар.


2/. Слайд қарау: «Дұрыс тамақтану»



3/. ( Ұ.М.К.) Слайдтан көріп, түсінгендерін қорыту мақсатында «Сұрақ – жауап» әдісі

-Не көрдіңдер, балалар?

-Сендер неше мезгіл тамақтанасындар?

-Қандай тағамдар пайдалы?

-Зиянды тағам түрлері деп қандай тағамдарды айтуға болады?

-Сендердің тамақтану мәзірлеріңде осы аталған тағамдар кездеседі ме?

-Дұрыс тамақтану үшін неше мезгіл тамақ ішу қажет?


Қ.Б. «Театрдағы әдіс» арқылы бағалау. (барлық оқушы қол шапалақтайды)

Алма, алмұрт, өрік, қияр, қызанақ, сәбіз суреттері арқылы топқа бөлінеді


Интербелсендітақта

Қосымша 1. слайд






Ортасы 4 мин



3 мин




6 мин












2 мин



3 мин









7 мин























2 мин


4/. Ұ. Оқулықпен жұмыс /70 – 71 бет/ Мұғалімнің оқуы, баяндауы бойынша мәліметпен танысады.


5/. Ұ. (М.К.) Сергіту сәті: «Жеміс-көкөніс салаты

Орындарынан тұрып әр топ жеке – жеке шеңбер құрайды. Бірінші сағат тілімен айналады, екінші кері қарай айналады, үшінші бірге аралаласады.


6/. Т.С.Топтық жұмыс: «Топтастыру» әдісі

-қима қағаздардағы сөздер мен кеспе суреттер арқылы ас мәзірін дайындау, айту.

1-топ: Таңғы ас мәзірі

2-топ: Түскі ас мәзірі

4-топ: Кешкі ас мәзірі

Дескриптор

Білім алушы


- ас мәзірін талқылайды;

- әр мезгілдің ас мәзірін біледі

- ас мәзірін құрастырады


Қ.Б. Топтар

«Басбармақ әдісі» арқылы бағалау.

Басбармақ жоғары қарап көрсетілсе- өте жақсы

Басбармақ жанға қарап тұрса-орташа

Басбармақ тқмен қарап тұрса-нашар


7/. Ұ. Дәптермен жұмыс /49 бет/


«Жұлдызшалар арқылы» мұғалімнің бағалауы. Үлкен жұлдызша – тапсырма толық, дұрыс орындалса, кішкентай жұлдызша- тапсырма жартылай дұрыс орындалса.


8/. Ширату:(Ұ.М.К.) «Жалған немесе ақиқат»

/оқушылар айтылған мысалдың жалған екенін білсе аяқтарын тарсылдатады, ақиқат екенін білсе, қолдарын шапалақтайды/

-Таңғы асты 12:00 де ішеміз

-Қосымша тамақта жемістер жеген пайдалы

-Қымыз - денсаулыққа зиянды сусын

-Ертедегі адамдар етті отқа пісіріп жеген

-Күніне төрт мезгіл тамақтанған дұрыс

-Тамақтану режимі қажет емес


9/. Ж.

Тимурдың жазған хатын мұқият тыңда. Оған қандай кеңес берер едің? Жұпта талқыла. Тимурға дұрыс тамақтану туралы жауап хат жаз.


Дескриптор

Білім алушы


- хаттың мазмұнын талқылайды;

- дұрыс тамақтануға қатысты пікір білдіреді;

- кейіпкерге дұрыс тамақтанудың маңыздылығы туралы кеңес береді.


Қ.Б. Смайликтер арқылы

Көңілді смайлик – мен үшін өте жақсы жауап

Бір көзін қысып тұрған смайлик – мен үшін толық емес жауап

Басбармағын төмен қаратып тұрған смайлик – мен үшін дұрыс емес жауап


Оқулық 1 сынып дүниетану (70-71 беттер)







А3 форматы, кеспе сөздер (сүт, нан, алма, жұмыртқа, ботқа, айран, шай, сорпа, май, көкөніс салаты, конфет, самса, тауық еті, палау, шырын, балық, алмұрт, апельсин, қазы, ірімшік, бауырсақ), желім,









Жұмыс дәптері (49 бет)

1 сынып дүниетану


Үлкен, кішкентай жұлдызшалар

Shape2 Shape1

















Хат

























Соңы



3 мин







2 мин

10/. Ұ. «Сұрақты ұстап ал» әдісі , допты лақтыру арқылы оқушылардың жауаптарын тыңдау.

-Неге тамақтанамыз?

-Неше мезгіл тамақтанған дұрыс?

-Қандай тамақтар денсаулыққа пайдалы?

-Неліктен кейбір тағамдарды зиянды деп айтамыз?

-Ұлттық тағам түрлері мен сусындарын ата

-Қымыз туралы не білесіңдер?

-Неге дұрыс тамақтануымыз керек?

-Дұрыс тамақтану үшін не болу керек?


11/. Керібайланыс: «Бағдаршам түстері» қызыл, жасыл, сары түсті стик қағаздарын жабыстыру арқылы

  • М ен түсінбей қалдым

  • Мен түсіндім, бірақ барлығын емес

  • Мен жақсы түсіндім және басқаға да түсіндіре аламын



Доп










Қызыл, жасыл, сары түсті стикерлер



Саралау – оқушыларға қалай көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары оқушыларға қандай міндет қоюды жоспарлап отырасыз?

Бағалау – оқушылардың материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлайсыз?

Денсаулық және

қауіпсіздік

техникасының сақталуы


«Топтастыру» әдісі (саралау тапсырмасы)

-қима қағаздардағы сөздер мен кеспе суреттер арқылы таңғы, түскі, кешкі ас мәзірін дайындайды.


«Театрдағы әдіс» арқылы ұжым бағаланады, «Басбармақ әдісі» арқылы, «Смайлик әдісі» арқылы топтар бағаланады, «Жұлдызша әдісі» арқылы жеке оқушы бағаланады. Қалыптастырушы бағалау тапсырмаларын дескриптор арқылы бағалау.


Дискриптор: білім алушы

- ас мәзірін талқылайды;

- әр мезгілдің ас мәзірін біледі

- ас мәзірін құрастырады


Партада дұрыс отыру, тазалықты сақтау, топтық жұмыс кезінде желімді ұқыптылықпен пайдалану,

бірлескен тапсырма орындау барысында допты сақтықпен пайдалану, белсенді әрекет кезінде қауіпсіздіктті сақтау.

Сергіту жаттығуларын жасау.Интербелсенді тақтаның 15 мтнуттан артық қосылып қалмауын қадағалау

Сабақ бойынша рефлексия

Сабақ мақсаттары/оқу

мақсаттары дұрыс

қойылған ба? Оқушылардың

барлығы ОМ қол жеткізді

ме?

Жеткізбесе, неліктен?

Сабақта саралау дұрыс

жүргізілді ме?

Сабақтың уақыттық

кезеңдері сақталды ма?

Сабақ жоспарынан қандай

ауытқулар болды,

неліктен?


Бұл бөлімді сабақ туралы өз пікіріңізді білдіру үшін пайдаланыңыз. Өз сабағыңыз

туралы сол жақ бағанда берілген сұрақтарға жауап беріңіз.



Жалпы баға

Сабақтың жақсы өткен екі аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:

2:

Сабақты жақсартуға не ықпал ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?

1:

2:

Сабақ барысында сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістік/қиындықтары туралы ненібілдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу қажет?





Ескертулер:

МК – мұғалімнің көмегімен

Ұ - ұжымдық

Ж- жұптық жұмыс

Т.С.-топтық жұмыс, саралау

ҚБ – қалыптастырушы бағалау


Қосымшы 1.

Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
06.02.2019
485
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі