Материалдар / Ашық сабақ "Дәмді,әрі пайдалы" дүниетану

Ашық сабақ "Дәмді,әрі пайдалы" дүниетану

Материал туралы қысқаша түсінік
Дүниетану пәнінен түрлі әдіс-тәсілдер арқылы жоспарланған ашық сабақ
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
13 Қараша 2024
77
0 рет жүктелген
250 ₸
Бүгін алсаңыз
+13 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +13 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Пәні: Дүниетану


Мектеп: Сатыбалды НЖББ мектебі

Күні:

Мұғалімнің есімі:Темиргалиева Назым

Сынып: 1

Қатысқандар саны: 6

Қатыспағандар саны:0

Ұзақ мерзімді жоспардың тарауы

Тағам және сусындар.

Тақырыбы:

Дәмді әрі пайдалы.

Сабақ негізделген оқу мақсаты (мақсаттары)

1.1.4.2 тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін түсіндіру

Сабақ мақсаттары

Барлық оқушылар:

LДұрыс тамақтану қажеттілігін біледі,

Көптеген оқушылар:

Дәмді әрі пайдалы тағамдарды зиянды тағамдардан ажыратады.

Кейбір оқушылар:

Тамақтану ережесін сақтаудың қажеттілігін түсінеді

Оқу дағдыларының деңгейлері

Білу және түсіну, қолдану

Бағалау критерийлері

  • Дұрыс тамақтану туралы айтады;

  • Пайдалы және зиянды тағамдарды анықтайды

  • Тамақтану режимін сақтау туралы әңгімелейді

Тілдік мақсат

Дәмді, пайдалы, тағамдар, тағам түрлері, зиянды, ас әзірлеу, ас мәзірі ,т.б. сөздер мен терминдерді пайдаланады


Құндылықтарға баулу

Еңбек және шығармашылық арқылы астың маңыздылығын түсінеді

Пәнаралық байланыс

Жаратылыстану, сауат ашу, көркем еңбек

АКТ

Слайд, музыка, ресурстар

Алдыңғы оқу

Ертеде қалай тамақтанған?Біз қалай тамақтанамыз?

Жоспар

Жоспарланған уақыт

Жоспарланған жаттығулар (төменде жоспарланған жаттығулармен қатар, ескертпелерді жазыңыз)

Ресурстар

Басы

(5 минут)
















Ұйымдастыру кезеңі

1 «көңіл күй» жағымды көңіл- күй .ұжымдық жұмыс өздерінің көңіл- күйін суретпен көрсету.

«Бағдаршам»арқылы



2. Ұ:Ширату

Оқушылар дөңгеленіп тұрады

- Бүгінгі күнімізге сәттілік! хормен айтады

Бастапқы білім:

Сұрақ- жауап әдісі: «Жаңбыр тамшылары»

1.Бәйтерек қай қалада орналасқан?

2.Алтын адамның шын есімі кім?

3.Қазақстан рәміздерін ата.

4.Ежелгі адамдар жазуды қағазға жазған ба,әлде тасқа жазған ба?

5. «Бәйтерек» монументінің биіктігі қанша метр?

6.Ертеде адамдар немен қоректенген?


ҚБ:Мұғалімнің қолдау сөздері: Тамаша! Жарайсың! Өткен сабақты жақы меңгеріпсіндер.)


"Мен жақсы көретін тағам"

- Жақсы көретін тағамдарымызды айтайықшы

- Сіздер күніне неше мезгіл тамақтанасыңдар?

- Өздеріңе ұнайтын тағам түрлерін таңдаңыз

Суреттері бар карточкаларды балалар суырып алып,жұпқа бөлінеді.

1-жұп: Ет тағамы /қазы, қуырдақ/

2-жұп : Сүт тағамы /айран,қаймақ/

3-жұп:Ұн тағамы /бауырсақ, тоқаш/


Олай болса бүгінгі біздің тақырыбымыз қандай деп ойлайсыңдар?

- Жақсы. Олай болса біздің тақырыбымыз «Дәмді әрі пайдалы» деп аталады.

Мақсатын хабарлау.

Сен қалай тамақтану керектігін білесіңдер;

дұрыс тамақтану ережесін құрастырасың



Picture 1


Смайликтер







О ртасы

(35





Ендеше, балалар, бүгінгі мақсатымыз- тамақтану режимін сақтаудың қажеттілігін білу.

МК:"Дұрыс тамақтану "туралы бейнематериал көреміз.

Ұ.1-тапсырма

"Керегін ал" әдісі

- Балалар бейнематериалды қарап, әркім өздеріңе керек ақпаратты осы көрсетілімнен қадағалап отырыңдар.Соған байланысты сұрақтар қоямын.

- Бейнематериал не туралы болды?

- Таңертеңгілік, түскі, кешкі мезгілдерде қандай тағамдарды ішкен пайдалы?


ҚБ: мұғалімнің кері байланысы

"Жарайсыңдар", "Керемет"

Оқулықпен жұмыс мұғалім:

1.Тірек сөздерді оқыту Ұжыммен жұмыс

Тірек сөздер:

Дұрыс тамақтану - Правильное питание - Proper nutrition (пропо натришн) Ұлттық тағам - Наtional food - (нейшнал фуд)


Ұ.2-ТАПСЫРМА . Оқулықпен жұмыс .»Досқа көмек» ұжыммен жұмыс Picture 2

Оқушылар бізге Русланнан хат келіпті. Хатты бір оқушыға слайдтан оқыту.

«Менің атым Руслан. Менің үнемі ішім ауырады.Анам мұның себебі: дұрыс тамақтанбаудан дейді. Маған сендердің көмектерің қажет.» Русланға қалай көмектесуге болады? Оған қалай дұрыс тамақтануға болатынын

түсіндір.

  • Руслан неліктен ауырып қалды деп ойлайсың?

  • Ол сауығып кету үшін қандай көмек бере аласыңдар?


Оқушылардың пікірі тыңдалады.

Дескриптор:

- Ауыруының себебін анықтайды.

-Дұрыс тамақтану жолдарын айтады. Оқушылардың ойын тыңдау.

1-оқушыға 74 бет 1 мәтінді оқыту. Адам пайдалы тағамдармен тамақтану керек.Күнделікті тамаққа ет, сарымай, нан, жарма, жеміс- жидек қолдану қажет.


ҚБ: «Жемістер тарату»

Алма-өте жақсы

Алмұрт-жақсы

Мандарин-төмен


«Сен білесің бе?»


Адамның миына жаңғақтың барлық түрі пайдалы.Жаңғақ есте сақтау қабілеттілігін жақсартады.

Зиянды тағамға фаст-фуд тағамдары жатады.Мамандардын айтуы бойынша денсаулыққа өте зиянды болып табылады.Соның тәтижесінде жүрек, бауыр,асқазан аурулары пайда болады.

Тапсырма.Т .ж «Суретті сөйлет» әдісі 
Picture 1

Суреттен қандай ұлт өкілдерін көріп тұрсыңдар?

Қазақстанда қандай ұлттар тұрады?

Келген қонақтарға қонақжайлылығымызды қалай көрсетеміз?.

Ет тағамдары: Бешбармақ, қуырдақ, сірне, сорпа т.бҰннан жасалған тағамдар: бауырсақ, таба нан, май шелпек, қаттама т.б

Сүт тағамдары: айран, қатық, сүт, құрт, қаймақ, кілегей, сүзбе т.б. 

Дәнді дақылдардан жасалған тағамдар: Бидай көже, талқан, тары, жент т.б

Сусындар :айран шұбат қымыз

Т+\апсырмалар шеруі:

  • 1-жұп:Тамақтану ережесін «гүл шоғы»

  • Тамақ ішер алдында қолыңды сабындап жу.

  • Қант пен тәтті тағамдарды аз пайдалан.

  • Ащы тағамдарды көп жеме.

  • Тамақты асықпай жақсылап шайнап жеу керек.

  • Тамақтанып отырған кезде қатты сөйлеме, теледидар қарап, газет оқыма.

  • Тамақ ішіп болған соң міндетті түрде рахмет айт.


.2-жұп: Ия, жоқ стратегиясы.

Айран ет өніміне жатады. (жоқ)

Бешбармақ ұлттық тағам. (ия)

Сүт адам ағзасына зиянды. (жоқ)

Сүттің түсі- ақ. (ия)

Алма жерде өседі. (жоқ)

Нан бидайдан алынады. (ия)

Бананның түсі қызыл. (жоқ)

Құрт ет өнімінен жасалады. (жоқ)

Кола пайдалы сусын (жоқ)

Кәмпит тәтті ( ия)


3-жұп:


Ет                         пісіреді

Қуырдақ              сапырады

Кеспе                  қайнатады

Шай                   қуырады

Сүт                   асады

Айран                ұйытады

               1.Себеттегі алманы бояу арқылы өзін-өзі бағалайды

«Шапалақ»


Сергіту сәті

«Қағып ал» ойыны . Оқушылар бір-біріне допты лақтыру арқылы , ұлттық тағам түрлерін атайды.


Дәптермен жұмыс Жұптық жұмыс


А. суреттер ішінен пайдалытағамның кестеге нөмірін жазады

Пайдалы тағамдар

Зиянды тағамдар










в) Суреттер ішінен зиянды тағамдарды тауып,

.

Пайдалы тағамдар

Зиянды тағамдар











С) Оқушылар Русланға кеңес

Пайдалы тағамдардың атын жазады


Бағалау критерийі:

Дескриптор:

1.. Суреттен пайдалы тағамдарды ажырата алады

2. Суреттен зиянды. тағамдарды ажырата алады

3. Русланға кеңес береді.

2.Себеттегі алманы бояу арқылы өзін-өзі бағалайды.


ҚБ: «Отшашу» әдісі арқылы бағалау.

Барлығы дұрыс болса, жоғары қарай шапалақтайды.

1 қате болса, ортада шапалақтайды.

2-ден көп қате болса, төменде шапалақтайды




Ө.ҚБ тапсырмасын орындау

ҚБ:мөрмен бағалау

3.Себеттегі алманы бояу, өзін-өзі бағалау




Ұлттық тағамдар суреті






Хат суреті



Оқулық

Слайд,дәптер







Видео ролик



Тағамдар суреттері, постер





Үлестірмелі қағаздар








Соңы

(5мин)











Рефлексия « Менің себетім»

Оқушылар өздерінің алмасы салынған себеттерді бояу керек

Тұсіндім жасыл түске

Түсіндім, сұрағым бар сары түске

Түсінбедім қызыл түске бояу

Кері байланыс.

Бояған себеттерін маған сабақ ұнады тақтаға жапсыру,

Маған сабақ ұнамады партаның үстіне қояды

- Жарайсыңдар!

Сабақ аяқталды, рахмет!




Түрлі- түсті қарындаш

























Сатыбалды НЖББ мектебі









Shape1

















Темиргалиева Н.Ф

2018/2019

Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!