«Ақсуат колледжі»
КММ___
(білім беру ұйымының
атауы)
Орта білімнен кейінгі,
техникалық және кәсіптік білім беру ұйымдарына арналған педагогтың
сабақ жоспары
Балықтан жасалған котлет
тағамдары
(сабақ
тақырыбы)
Модуль /пән
атауы: ОН 1.3. Балық пен теңіз өнімдерінен тағамдар,балық
сорпасын тұздықтар
дайындау
Дайындаған
педагог Кабдилкаримов
А
2024 жылғы "
"
1.Жалпы
мәліметтер
Курс, оқу жылы,
топ 2 «Б»
Сабақ
типі: Жаңа білім
беру
2. Мақсаты:
Студенттерге жылулық өңдеу кезінде, балықпен болатын
өзгерістер туралы мағлұмат беру. Жұмыс барысында тазалықты
сақтай отырып, тиянақты жұмыс істеуге
баулу.
Дамыту:
Теорияда алған білімдерін практикада қолдана білуге,
мамандыққа қызығушылығын, қаблетін, біліктілігін және өз бетінше
жұмыстану дағдысын
арттыру.
2.1 Оқу сабақтары
барысында білім алушылар игеретін кәсіби біліктердің
тізбесі
3. Сабақты
жабдықтау: Сынып кабинеті
Сабақтың
барысы
Ұйымдастыру
кезеңі
Үй
тапсырмасын сұрау
Жаңа сабақты
түсіндіру
Тірек – конспект
жазу
Жаңа сабақты
бекіту
Үйге тапсырма
беру
Білімдерін
бағалау
Өткен сабақты
қайталау:
-
Балықты қандай мақсатен маринадтайды?
-
Балықты фритюрде қуыру үшін
қалай ұнтаққа аунатады?
-
Котлеттік масса даярлау
сызбасын жасаңыз.
-
Бекіретұқымдас балықтыөңдеу сызбасын жасаңыз
Жаңа сабақ:
Балық котлетін, құрамында аз мөлшерде бар ұсақ бұлшықет сүйектерінен жасайды – нәлім,шортан,жайын,көксерке,лақа,
күміс хек, теңіз алабұғасы, мойва. Балықтан жасалған котлет тағамын қуырады,бұқтырады,пісіреді.
Балық котлеті немесе домалатпа. Балық котлетін ұнға қақтайды, қуырма ыдысында екі жағынан қызарған қабықшаға дейін, 8-10мин ішінде пісіріп дайындайды.
Балық котлетін (1 порцияға
1-2 данадан) пісірілген немесе қуырылған картоппен, картоп пресі мен пісірілген
немесе буланған көкөніспен, ұсақталған қарақұмық ботқасысымен гарнирлейді. Үстін сары маймен майлайды. Домалатпаларды қызанақ тұздығымен, қаймақ немесе пиязбен қаймақпен тұздайды. Котлетке, қызанақ тұздығын немесе
қаймақ тұздығын береді, әлде котлеттің қасын құйып жіберуге болады.
Балықтан жасалған тефтельдер. Тефтельдерді 1 порцияға 3-4 данадан,шар түрінде дайындайды. Қаңылтыр табаға салып, екі жағынан қуырып, тұздық салады, содан соң 10-15 мин бұқтырады. Нанның
орнына, буланған күрішті дайындауға болады.
Жылытылған тәрелкеге картоп
немесе күріш, картоп езбесін, қасына дайын тефтельді салады, онын үстінен тұздықты құяды. Гарнирді маймен жағады, ұсатылған пиязбен себеді.
Жайын немесе мұздатылған
балық 144, шортан 163, теңіз алабұғасы 98 немесе нәлім 89 , бидай наны 18, су және
сүт 25, балықтан жасалған котлет 106, пияз 26, аспаздық май 4, ақ саңырауқұлақ 17 немесе шампиньон 18, жұмыртқа 6 дана, кепкен нан 1,5, фарш 28, жұмыртқа 1/6 дана,
кепкен нан 6, жартылай фабрикат массасы 145, аспаздық май 12, гарнир 100, маргарин 5, түздық 75.
Шығуда: 300.
Бұл зраз тағамы жартылай ай формасында. Балықтан жасалған котлеттен дайындалған, оны орыс аспаздықта етжеңді деп аталады. Атауы осыдан шыққан. Етжеңді тағамды льезонға батырып, ұнтаққа аунатып, 3-4 минутта қуырма ыдысында майға қабықшасы пайда
болғанға дейін қуырады. Сосын кәкпірмен алып,майын ағызып жібереді. Етжеңді табаға салады, оны қуыры шкафына қойып, шағын ауа
көпіршіктеріөнімінің бетіне шыққанға дейін ұстайды.
Әр порцияға 1-2 данадан
қуырылған картоп, көк бұршақ береді, оны маймен жағып немесе сүт тұздығымен, әлде күрделі гарнир мен еріген маргаринқұяды, үстінен туралған жасыл пияз
салады. Қызанақ тұздығын бөлек береді. Балық зраздарын кірпіш түрінде дайындауға болады.
Балық домбайы қызанақ тұздығымен. Балықтан жасалған балыққа майда туралған пиязды, жумыртқаны,
маргаринды қосып,
аралыстырады. 15-18 г массасы бар домбайды жасап, 10-15 минутта суда буландырады немесе бульонда.
Домбайды тәрелкеге салғанда, қасына гарнир ретінде рісірілген рис немесе картоп, картоп езбесін, пісірілген
көкөністі салады. Қызанақ тұздығын немесе қаймақ тұздығын құяды.
Жаңа сабақты
бекіту:
-
Балықтың буындарын қалай
дайындау керек
?
-
Қамырдағы балықтың дайындау
схемасын жасаңыз.
-
Пеште пісірілген балықты
қандай түрде
қолданады?
-
Балықтан жасалған котлеттен
қандай тағамдар
дайындайды?
Үй
тапсырмасы. Жазған
конспектіні оқу
Пайдаланылған
әдебиеттер. «Аспаздық»
Анфимова Н.А.,
2007