Дұрыс тамақтану мәдениеті

Тақырып бойынша 31 материал табылды

Дұрыс тамақтану мәдениеті

Материал туралы қысқаша түсінік
Сабақ жоспары 5 сынып \ қыздар тобы \
Материалдың қысқаша нұсқасы

Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі: Бөлімі: Тамақтану мәдениеті

Мектеп: Сәкен Сейфуллин атындағы орта мектебі.

Пәні: Көркем еңбек

Күні:

Мұғалімнің аты-жөні: Тогузбаева Айсулу Ушкемпировна

Сынып: 5


Қатысқандар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақ тақырыбы


Дұрыс және тиімді тамақтану мәзірі.

Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)

5.2.4.2.Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастыру


Сабақ мақсаттары

Барлық оқушылар:Оқушылар әр түрлі тағамдардың пайдасы мен зиянын анықтайды,есінде сақтайды. Топта әңгімелейді (білу түсіну)

Оқушылардың басым бөлігі: Азық-түліктердіңадам ағзасына пайдалы дәрумендерді кестеге қарап сәкестендіреді.

Кейбір оқушылар: Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастырады топқа ұсынады.

Бағалау критерийі

Адам ағзасына зиянды және пайдалы тағамдарды ажыратадыбіледі.

Әрбір тағамның артықшылықтары мен кемшіліктерін ажырата алады

Бір тәулік жеген тағамының тиімділігін анықтайды

Дұрыс және тиімді ас мәзірін дайындайды

АКТ қолдану дағдылары

Ақпараттарды өңдеу.Қажетті ресурстарды іздеу.


Сабақ барысы


Сабақтың жоспарланған кезеңдері

Педагогтың әрекеті әрекеті


Оқушының әрекеті


Бағалау

Ресурстар

Сабақтың басы


Ұйымдастыру кезеңі. Сәлемдесу.Оқушылардың назарын сабаққа аудару.

Психологиялық ахуал қалыптастыру:

«Менің көңіл-күйім...» әдісі. Оқушылар өздерінің көңіл-күйлерінің қандай екенін айтады. Мысалы: Менің көңіл күйім нұрын шашқан күндей болып тұр.

Қазақ халқының ұлттық тағамдарының ішінде айран,қаймақ,ірімшік тағамдары арқылы топтарға бөлінді.


I топ-Айран

II топ-Ірімшік

III топ-Қаймақ

Ақуыз.Ғылымда ақуызды протеин деп атайды. Ақуызсыз өмір сүру мүмкін емес. Дененің барлық клеткалары осы белоктан тұрады. Сүт тағамдары, жұмыртқа түгелдей белоктан тұрады. Қазақ халқының ұлттық тағамдарының ішінде айран, қаймақ, ірімшік, қымыз, шұбат тағы басқалар ерекше бағаланады. Адамға күніне 100 грамм ақуыз керек.(презентация 1 слайд)

1-тапсырма. Оқушылар әр түрлі тағамдардың пайдасы мен зиянын анықтайды,есінде сақтайды. Топта әңгімелейді.

«Сұрақ жауап әдісі»:Топтық жұмыс.Тақтадағы сұрақты қарау және талдау

-Сіздің дұрыс тамақтану ережеңіз қандай?

-Қандай азық –түлік пайдалы?

-Қандай азық-түлік зиянды?

-Қуырылған тағамдардан, газдалған сусындар мен жылдам дайындалатын тағам өнімдерін пайдаланғаннан қандай аурулар туындауы мүмкін?

-Тәуліктік ас мәзірі әр түрлі болуы қажет пе?

Бағалау критерийі:Әр түрлі тағамдардың пайдасы мен зияны туралы түсінеді.

Дескриптер:

-Әр түрлі тағамдардың пайдасы мен зияныды түрлерімен

танысады.

-дұрыс тамақтану ережелерін біледі.

Топтар бірін-бірі «Бағдаршам» әдісі арқылы бағалайды.

Оқушылар бір-бірімен амандасып, жаңа сабаққа назар аударады

Психологиялық ахуал



Оқушылар ұлттық тағамдарының суреті арқылы топқа бөлу



















Сұрақ-жауап арқылы


ҚБ: бірін-бірі бағалау





























































Алдыңғы тапсырмаларды еске түсіру
























(презента

ция

1 слайд)








Сабақтың ортасы































































































2-Тапсырма

«Ойлан тап,жұптас». Жеке жұмыс. Азық-түліктердің адам ағзасына пайдалы дәрумендерді кестеге қарап сәкестендіреді.

Азық-түліктер суреті беріледі тағамдық өнімдерге мұқият қарап олардың атауын сәйкес бағанға жазып кестені толтырады.

Зиянды тағам өнімдері бойынша видео көреді(3 мин)

ақуыз

майлар

көмірсулар

дәрумен

минерал








Оқушыларға барлық ресурстар ұсынылады: презентация, ссылкалар немесе тағам калориясы бойынша кестелер.

Бағалау критерийі: Адам ағзасына қажетті тағамдар тізімін жасайды.

Дескриптер:

-Кестені толтырады

-Осы тағамдардың атауларын жаза отырып,адам ағзасына зияндығын және пайдасын қосу және алу таңбасын қою арқылы талдайды.

  • Әрбір тағамның артықшылықтары мен кемшіліктерін ажыратып,анықтайды

  • Бір тәулік жеген тағамының тиімділігін қолданады.


Нәтижесі. Адам денесінің суреті тақтаға ілініп тұрады. Әр оқушыда дәрумендердің суреті таратылады. Оқушылар адамның суретіне дәрумендердің қай ағзаға пайдасын көрсетеді.


Picture 1


Бағалау критерийі: Адам ағзасына қажетті дәрумендердің суреттерін анықтап,орналастырады.


Дескриптер:

- дұрыс орналасуын қадағалау.

-дәрумендерді пайдасын анықтайды.



3-тапсырма.«Сен білесіңбе?» әдісі.Жеке жұмыс.

Дұрыс және тиімді тамақтанудың мәзірін құрастырады топқа ұсынады.


Тәуліктік дұрыс және тиімді ас мәзірін уақытын меңгереді. Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережесін схема арқылы жасау.Алдын-ала дайын мәліметтер беріледі.

1-топ 2-топ 3-топ

Бағалау критерийі.Дұрыс және тиімді тамақтану ережесін құрастырады.


Дескриптер:

-Тиімді тамақтанудың уақытын анықтайды.

-Схеманы тағам дайындау технологиясынын құрлымын топқа ұсыну.

- Ас мәзірін әртүрлі тағамдарды қолданып жасау

-Тағам құрамында болатын барлық компоненттерді атау

Бағалау «Күлекештер» әдісі арқылы










Сыныппен көрген видео талқылана

ды:



Бір-бірін тексереді. Өз ұсыныстарын жасайды.



















































Топтар бірін-бірі «Шапалақ» әдісі арқылы бағалайды.
















-кестемен жұмыс































































































Топпен жұмыс


























Оқулықпен

жұмыс











азық - түліктегі дәрумендер





















































































Компьютер немесеұялы дайын кестелер

Маркерлар










Сабақтың соңы

Сабақты қорытындылау.

-Қазақ халқының қандай ұлттық тағамдары бар?

-Қазақ халқының ұлттық тағамдарының қандай ерекшелігі бар?

-Сыныппен көрген видео талқыланады:

-Оқушылармен келесі сұрақ -жауаптарды талдау: қандай тағамдар пайдалы?

-Қандай тағамдар зиянды болып табылады?

-Зиянды тағамдардан қандай аурулар туындауы мүмкін?

-Таңғы, түскі,кешкі асқа қандай ас мәзірі ұсынылады?

-Таңғы, түскі, кешкі ас мәзіріне қандай талаптар қойылады?

Кері байланыс «Білім ағашы»ә дісі


Сабақ қызықты болды,

барлығын түсіндім


Сабақта қиыншылықтар кездесті,

ә лі де сұрақтарым бар


Сабақта қоп қиыншылыққа

тап болдым,ізденерім көп


Үй жұмысы:Ас мәзірі ұғымына анықтама беру. Дұрыс

тағамдану бойынша ас мәзірінің бірнеше түрін дайындау.
































Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
16.02.2025
164
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі