Физика ЕНТ

Тақырып бойынша 31 материал табылды

Физика ЕНТ

Материал туралы қысқаша түсінік
11-сыныпқа ЕНТ тест сұрақтары
Материалдың қысқаша нұсқасы

1.Пойыз жолдағы t уақыттың жартысын 70 км/сағ жылдамдықпен, ал екінші жартысын 30 км/сағ жылдамдықпен жүріп өтті. Орташа жылдамдығы

A) 40 км/сағ

B) 60 км/сағ

C) 50 км/сағ

D) 42 км/сағ

E) 45км/сағ

2. Екі автомобиль бензоколонкадан қарама-қарсы жаққа қозғалды: біріншісінің жылдамдығы 60 км/сағ, екіншісінікі - 90 км/сағ Қозғалыс басталғаннан кейін 30 минуттан кейін олардың ара қашықтығы

A) 85км

B) 70 км

C) 90 км

D) 80 км

E) 75 км

3. Еркін түскен дененің 6 с-тан кейінгі жылдамдығы (g = 10 м/с2)

A) 3 м/с

B) 60 м/с

C) 45 м/с

D) 15 м/с

E) 30 м/с

4. Егер доп 0,1Н күштің әсерінен 0,2 м/с2 үдеу алса, оның массасы

A) 0,005 кг

B) 0,5 кг

C) 0,05 кг

D) 0,65 кг

E) 50 5 кг

5. Массасы 20 кг газ көлемі 10 м3 шарды толтырған. Газдың тығыздығы

A) 200 кг/м3

B) 0,5 кг/м3

C) 2 кг/м3

D) 10 кг/м3

E) 20 кг/м3

6. Дене 20 м/с жылдамдықпен вертикаль тік лақтырылды. Дененің құлау уақыты

(g = 10 м/с2)

A) 4 с

B) 5 с

C) 3 с

D) 2 с

E) 1 с

7. Еркін түскен дене Жермен соғыларды жылдамдығы 30 м/с болса, құлау биіктігі (g = 10 м/с2)

A) 22,5 м

B) 45 м

C) 180 м

D) 60 м

E) 90 м

8. Материалдық нүкте радиусы 2 м шеңбер бойымен бірқалыпты қозғалғанда, айналымның бөлігінде жүретін жолы мен орны ауыстыруы

A) м, 2 м

B) 2 м, 2 м

C) 2 м, 4 м

D) м, 2 м

E) м, 2 м

9. Автомобиль жолдың түзу сызықты бөлігінде тежеледі. Үдеу векторының бағыты

A) вертикаль төмен.

B) қозғалысқа қарсы.

C) жылдамдыққа перпендикуляр.

D) қозғалыспен бағыттас.

E) вертикаль жоғары.

10. Орнынан қозғалған автомобиль 6 с ішінде жылдамдығын 36 м/с-ке жеткізді. Автомобильдің үдеуі

A) 5 м/с2

B) 36 м/с2

C) 6 м/с2

D) 0,1 м/с2

E) 2 м/с2

11. Дене ОХ осіне қарама-қарсы 36 км/сағ жылдамдықпен бірқалыпты қозғалады. Бастапқы координатасы 20 м. Дененің 4 с-тан кейінгі координатасы және осы уақытта жүрген жолы

A) 20 м, 40 м

B) 60 м, 40 м

C) -60 м, 30 м

D) -20 м, 40 м

E) 40 м, 40 м

12. Массасы 10 кг денені 8 м/с2 үдеумен жоғары көтеру үшін қажет күш

(g = 10 м/с2)

A) 180 Н

B) 80 Н

C) 100 Н

D) 20 Н

E) 8 Н

13. Динамометр Жер полюсінде 10 Н күш көрсетіп тұр. Жер бетінен Жер радиусындай биіктікте орналасса, оның көрсетуі

A) 10 Н

B) 2,5 Н

C) 5 Н

D) 20 Н

E) 15 Н

14. 10 және 16 нКл зарядтар бір-бірінен 10 мм қашықтықта орналасқан. Олардың әсерлесу күші (k = 9·109 Н·м2 /Кл2)

A) 2,9·10-3

B) 14·10-3

C) 7·10-3

D) 3·10-3

E) 2·10-3

15. Автомобиль 72 км/cағ жылдамдықпен қозғалады, дөңгелектерінің жолмен үйкеліс коэффициенті 0,7. Ең аз тежелу жолы (g=10 м/сB)

A) ≈14м

B) ≈370м

C) ≈37м

D) ≈29м

E) ≈58м

16. Оқушы резеңкені 45 Н күш жұмсай отырып 9 см-ге ұзартты. Егер 110 Н күш жұмсаса, резеңкенің ұзаруы

A) 30 см

B) 20 см

C) 18 см

D) 9 см

E) 22 см

17. 10 Н күштің әсерінен серіппе 0,1 м-ге ұзарды. Серіппенің қатаңдығы

A) 10 Н/м

B) 0,01 Н/м

C) 0,1 Н/м

D) 1 Н/м

E) 100 Н/м

18. Суға батырылған көлемі 20 л денеге әсер ететін кері итеруші күш

су = 1000 кг/м3, g = 10 м/с2)

A) 120Н

B) 250Н

C) 180Н

D) 200Н

E) 90Н

19. Суға батырылған көлемі 20 л денеге әсер ететін кері итеруші күш

су = 1000 кг/м3, g = 10 м/с2)

A) 120Н

B) 250Н

C) 180Н

D) 200Н

E) 90Н

20. Үйкеліс күші тұрақты болған жағдайда автомобиль жылдамдығы мен қуатының арасындағы байланыс

A) N =

B) N =

C) N =

D) N =

E) N =

21. Двигателінің тарту күші 80 кН электровоздың жылдамдығы 36 км/сағ болса, қуаты

A) 800 кВт

B) 8000Вт

C) 2880 Вт

D) 80 кВт

E) 2880 кВт

22. Массасы 10 кг, жылдамдығы 36 км/сағ дененің кинетикалық энергиясы

A) 12960 Дж

B) 5000 Дж

C) 360 Дж

D) 500 Дж

E) 180 Дж

23. Массасы 100 кг, 60 км/мин жылдамдықпен қозғалатын зымыранның кинетикалық энергиясы

A) 6∙103 Дж

B) 1,8∙104 Дж

C) 103 Дж

D) 5∙107 Дж

E) 50 Дж

24. Оқтың бастапқы жылдамдығы 600 м/с, массасы 10 г. Егер траекториясының ең жоғарғы нүктесінде оның кинетикалық энергиясы 450 Дж болса, мылтық ұңғысынан көкжиекке қандай бұрышпен ұшып шыққан

A) 900

B) 300

C) 600

D) 450

E) 1800

25. Кітаптың массасы 500 г, үстелдің биіктігі 80 см. Еденге қатысты кітаптың потенциялық энергиясы (g = 10 м/с2)

A) 4∙105Дж

B) 4 Дж

C) 4∙10-2Дж

D) 4∙102Дж

E) 4∙102Дж

26. Дененің потенциалдық энергиясы дегеніміз

A) дененің қозғалыс энергиясы.

B) дененің жылдамдығының өзгеру энергиясы.

C) серпінді деформацияланған денеің энергиясы.

D) ыстық дененің суық денеге берген энергиясы.

E) дене молекулаларының қозғалысымен байланысты энергиясы.

27. Салмағы 40 Н денені 120 см биіктікке көтеру атқарылатын жұмыс

A) 48 Дж

B) 200 Дж

C) 50 Дж

D) 800 Дж

E) 10 Дж


28. Массасы 1 кг арбаша 3 м/с жылдамдықпен қозғалады. Оның эергиясын 2 есе арттыру үшін атқарылатын жұмыс

A) 9 Дж

B) 36 Дж

C) 18 Дж

D) 3 Дж

E) 4,5 Дж


29. Жұмысшы горизонталь 600Н күш жұмсай отырып, жәшікті 3 м-ге жылжытқанда істейтін жұмысы

A) 200Дж

B) 50Дж

C) 0,005 Дж

D) 0

E) 1800Дж


30. Массасы 10 кг дене 20Н күштің әсерінен жылдамдығын 2 м/с-ге арттырса, күш әсері созылатын уақыт

A) 1с

B) 6 с

C) 4 с

D) 2 с

E) 4 с


31. Көлемін сақтап, пішінін оңай өзгертетін дененің күйді ата

A) қатты

B) сұйық

C) газ тәрізді

D) қатты және газ

E) қатты және сұйық


32. Ыстық пен суық судың қайсысында диффузия құбылысы тезірек жүретінің анықта

A) ыстық суда.

B) суық суда.

C) екеуінде бірдей.

D) диффузия суда жүрмейді.

E) диффузия құбылысы температураға байланысты емес.


33. Қатты денелерге тән қасиеттер

1. берілген көлемді толтырады

2. белгілі пішіні болады

3. көлемін сақтайды

4.оңай сығылады

A) 1 және 3

B) 2 және 3

C) 2 және 4

D) 1 және 4

E) 3 және 4

34. Заттардың өздігінен араласу құбылысы

A) қайнау

B) салқындау

C) диффузия

D) қызу

E) булану


35. Идеал жылу машинасында қыздырғыштың абсолют температурасы салқындатқыш температурасынан 3 есе көп болса, онда оның ПӘК-і

A) 77%

B) 57%

C) 87%

D) 67%

E) 47%


36. Тұрақты температурада ауадағы су буы молекулаларының тығыздығын арттырғанда олардың парциал қысымы

A) артады

B) кемиді

C) өзгермейді

D) басында өзгермейді, сосын кемиді.

E) нөлге тең


37. Идеал жылу машинасында қыздырғыштың абсолют температурасы салқындатқыш температурасынан 3 есе көп. Егер қыздырғыш 40 кДж жылу мөлшерін берсе, газдың жұмысын тап

A) ≈37кДж

B) ≈57кДж

C) ≈17кДж

D) ≈47кДж

E) ≈27кДж


38. Ішкі энергияның өзгерісі 20 кДж, ал сыртқы күштерге қарсы газ 12 кДж жұмыс істесе, газға берілген жылу мөлшері

A) 20 кДж

B) 10 кДж

C) 6 кДж

D) 12 кДж

E) 32 кДж


39. 5,4·107 Дж жылу мөлшері бөліну үшін жағатын спирттің массасы

(gк= 26 МДж/кг)

A) ≈ 2 кг

B) ≈ 0,5 кг

C) ≈ 140·1013 кг.

D) ≈ 20 кг

E) ≈ 25 кг


40. Суреттегі графиктен изохораны табыңыз.

DrawObject1

A) 1.

B) 2.

C) 3.

D) 4.

E) 5.


41. Әрқайсысы 20 нКл төрт бірдей нүктелік зарядтардың екеуі -оң, екеуі -теріс зарядталған және қабырғасы а= 20 см шаршының төбелерінде орналастырылған. Осы шаршының ортасында орналасқан 20 нКл оң нүктелік зарядқа әсер ететін күш

DrawObject2

A) 505 мкН

B) 506 мкН

C) 507 мкН

D) 508 мкН

E) 509мкН


42. Сыйымдылықтары С1= 1 мкФ, С2= 2 мкФ, С3= 3 мкФ үш конденсатор берілген. Осыларды қосып алуға болатын ең аз сыйымдылық

A) мкФ

B) мкФ

C) мкФ

D) мкФ

E) мкФ


43. Радиусы 30см металл шарикке 6 нКл заряд берілген. Шар бетіндегі электр өрісінің кернеулігі

A) 500 Н/Кл

B) 600 Н/Кл

C) 700 Н/Кл

D) 800 Н/Кл

E) 900 Н/Кл


44. 10-7 Кл заряд тұрған нүктедегі электр өрісінің кернеулігі 5 В/м. Зарядқа әсер ететін күш

A) 10-8 Н

B) 5·10-7 Н

C) 5·107 Н

D) 6·107 Н

E) 2·108 Н

45. Суретте ОА = АВ болса, нүктелік q заряд өрісінің А және В нүктелеріндегі потенциалдарының қатынасы

DrawObject3

A) B = A

B) B = A

C) B = A

D) B = A

E) B = A


46. A) Im = 0qm

B) Um=

C) I =

D) U =

E) Um = I·R


47. Айнымалы ток тізбегіндегі конденсатордың заряды мынадай заңдылықпен өзгереді: q = 44·10-4cost. Кернеу Um =220 В. Конденсатордың сыйымдылығы

A) С = 20 мкФ

B) С = 44 мкФ

C) С = 2 мкФ

D) С = 4,4 мкФ

E) С = 22 мкФ


48. Өткізгіштің ұштарындағы кернеу 6В, кедергісі 3 Ом. Өткізгіштің ток күші

A) 12 А

B) 0,5 А

C) 108 А

D) 2 А

E) 18 А


49. Электр қыздырғышы кернеуі 220 В желіге жалғанған. Қызған қыздырғыштың спиралінің кедергісі 55 Ом. Спиральдағы ток күшінің мәні

A) 0,25 А

B) 0,4 А

C) 2,5 А

D) 4 А

E) 10А

50. Шамның қылсымындағы ток күші 0,3 А, кернеуі 6 В. Шамның кедергісі

A) 2 Ом.

B) 1,8 Ом.

C) 0,05 Ом.

D) 20 Ом.

E) 0,5 Ом.


51. Электр қуаты 36 Вт, 12В кернуге есептелінген шамдағы ток күшін анықта

A) 0,44А

B) 6 А

C) 3 А

D) 0,33 А

E) 4 А


52. Электр қуатының формуласы

A) R/U

B) U/I

C) RU

D) IU

E) I/U


53. Металдардан электр тогы өткенде байқалатын құбылыс

A) тек жылулық

B) тек магниттік

C) тек химиялық

D) жылулық және магниттік

E) жылулық және химиялық


54. Магнит өрісінің күш сызықтары

A) тұйықталған.

B) электр зарядтардан басталып электр зарядтарында аяқталады.

C) тогы бар өткізгіштерден басталып өткізгіштерден аяқталады.

D) жоқ.

E) тұйықталмаған.


55. Магнит индукция векторына перпендикуляр орналасқан контурды 2 Вб магнит ағыны кесіп өтеді. Контур ауданы 4 м2 болса, магнит өрісінің индукциясы

A) 0,5 Тл

B) 1 Тл

C) 2 Тл

D) 8 Тл

E) 6 Тл


56. Катушкаға тұрақты магнит таяқшасын енгізгенде, онда электр тогы пайда болды. Бұл құбылыс

A) электростатикалық индукция.

B) магниттік индукция.

C) электромагниттік индукция.

D) өздік индукция.

E) индуктивтілік.


57. Магнит ағынының өлшем бірлігі

A) Ф = Гн·А

B) Ф = Тл ·Гн

C) Ф = В·с

D) Ф = Тл

E) Ф = Тл ·с


58. Ауданы S тұйықталған жазық өткізгішті (контурды) индукциясы B біртекті магнит өрісіне орналастырған. В векторы мен контур жазықтығының n нормалі арасындағы бұрыш болса, контур арқылы өтетін магнит ағыны

A) BS

B) BS cos

C) BS sin

D) BS/ cos.

E) BS/ sin.


59. Индуктивтілігі 2 Гн контурды тесіп өтетін магинт ағыны 4 Вб болса, контурдағы ток күші

A) 0,5 А

B) 2 А

C) 4 А

D) 8 А

E) 10 А


60. Магнит өрісінің энергиясы

A) W =

B) W =

C) W =

D) W =

E) W = mgh


61. Математикалық маятниктің тербеліс периодын анықтайтын формула

A)

B)

C)

D)

E)


62. Математикалық маятниктің Жердегі тербеліс периоды Т0. Егер басқа бір планетада еркін түсу үдеуі Жердегіден n есе үлкен болса, онда сол планетада маятниктің тербеліс периоды

A) nT0.

B) n2T0.

C) .

D)

E)


63. 3 с ішінде маятник 6 тербеліс жасайды. Тербеліс периоды

A) 6 с

B) 3 с

C) 2 с

D) 0,5 с

E) 18 с


64. Гармониялық электромагниттік тербелістер кезінде кернеудің амплитудасы:

A) Im = 0qm

B) Um=

C) Um = U

D) Um= I

E) Um=Im·R


65. Тербелмелі контурдағы конденсатордың сыйымдылығың 4 есе арттырса, контурдағы еркін электротербелістердің периоды

A) 4 есе кемиді

B) 2 есе кемиді

C) 4 есе артады

D) 2 есе артады

E) Өзгермейді


66. Зарядталған конденсатор энергиясының формуласы

A) CU

B) CU2/2

C) qU

D) q/U

E) U/q.


67. Индуктивтілігі 4 Гн катушкадан және электр сыйымдылығы 9 Ф кондансатордан тұратын тізбектегі резонанстық жиілік 0

A) Гц

B) Гц

C) Гц

D) Гц

E) 12 Гц


68. Контурдағы ток күші 2 А, магнит ағыны 4 Вб-ге тең болса индуктивтілігі

A) 0,5 Гн

B) 1 Гн

C) 2 Гн

D) 18 Гн

E) 9 Гн


69. Линза арқылы экранда электр шамының нақты кескіні алынған. Линзаның төменгі бөлігін жапқанда кескіннің өзгерісі

A) кескіннің төменгі бөлігі жоғалады.

B) кескіннің жоғары бөлігі жоғалады.

C) кескін жоғары қарай жылжиды.

D) кескін орнында қалады, бірақ жарықтылығы азаяды.

E) кескін төмен қарай жылжиды.


70. Көз бұршағының көмегімен торламада алынған кескін бейнесі

A) нақты, кішірейген.

B) жалған, кішірейген.

C) нақты, үлкейген.

D) жалған, үлкейген.

E) үлкейген.


71. Бір электронын жоғалтқан гелийдің бейтарап атомы

A) оң ионға айналады.

B) теріс ион айналады.

C) молекула түзеді.

D) атом ядросы деп аталады.

E) дене деп аталады.


72. Атомдық ядросында 3 протон мен 4 нейтроны бар бейтарап атомның электрондық қабықшасындағы электрондар саны

A) 1

B) 3.

C) 4.

D) 7

E) 6.


73. Электрон мен нейтронның заряд таңбалары

A) электрон — теріс, нейтрон — оң.

B) электрон — оң, нейтрон — теріс.

C) электрон және нейтрон — оң.

D) электрон және нейтрон — теріс

E) электрон — теріс, нейтрон бейтарап.


74. Судағы тұз ерітіндісінде ток тасымалдайтын бөлшек–

A) тек электрондар

B) тек иондар

C) электрондар мен «кемтіктер»

D) электрондар мен иондар

E) иондар мен «кемтіктер»


75. Ядролық реакцияның энергетикалық шығуы дегеніміз

A) ядроның байланыс энергиясы.

B) ядролар мен бөлшектердің реакцияға дейінгі және реакциядан кейінгі тыныштық энергияның айырмашылығы.

C) бір нуклонға келетін байланыс энергиясы.

D) ядроның тыныштық энергиясы

E) ядроның байланыс және тыныштық энергиялары.



76. Күш әсер еткендегі дененің қозғалысы

A) бірқалыпты.

B) үдемелі.

C) айналмалы.

D) жылдамдықпен, баяу.

E) жылдамдығы өзгеріссіз, тез.


77. Массасы 60 кг жүргізуші 200 см/с2 үдеумен қозғалған автомобиль орындығының арқасын қысатын күші

A) 12 кН

B) 0,12 кН

C) 120 кН

D) 30 кН

E) 3,3 кН


78. Массасы 1 кг денені Жер бетінен 3 м/с2 үдеумен жоғары көтеру үшін жұмсалатын күш (g= 10 м/с2 ).

A) 10 Н

B) 13 Н

C) 7 Н

D) 30 Н

E) 33 Н


79. Бір нүктеге түсірілген екі күштің арасындағы бұрыш 900, теңәсерлі күшінің модулі 5 Н, ал F1=3 Н болса, F2 мәні

A) 3 Н

B) 4 Н

C) 5 Н

D) 8 Н

E) 2 Н


80. 4Н күштің әсерінен 0,5 м/с2 үдеу алған дененің массасы

A) 2 кг

B) 8 кг

C) 0,4 кг

D) 20 кг

E) 40 кг


81. Массасы 8 кг дене 0,5 м/с2 үдеу алғандағы әсер күші

A) 40 Н

B) 4 Н

C) 400 Н

D) 20 Н

E) 200 Н


82. Бір нүктеге түсірілген F1=3Н және F2=5Н күші векторлары арасындағы бұрыш 1800. Осы күштердің теңәсерлі күші

A) 8 Н

B) 2 Н

C) 6 Н

D) 5 Н

E) 3 Н


83. Бірқалыпты қозғалыстағы денеге әсер ететін күштерге теңәсерлі күш

A) F = ma

B) F = 0

C) F =

D) F = ma

E) F =


84. Күштің әсерінен еркін дененің қозғалысы

A) бірқалыпты.

B) үдеумен.

C) бірқалыпсыз.

D) бірқалыпты, үдеумен.

E) кемімелі.


85. Күштің өлшем бірлігі

A)

B) кг∙ м∙с-2

C) кг∙м/с

D) кг∙м

E)


86. 0,78 Н күштің әсерінен 1 м/с2 үдеумен қозғалған көлемі 100 см3 дененің тығыздығы

A) 7,8 кг/м3

B) 7800 кг/м3

C) 0,0078 кг/м3

D) 780 кг/м3

E) 0,078 кг/м3


87. 12Н күштің әсерінен 10 м қашықтықта 8 м/с бастапқы жылдамдықпен қозғалып келе жатқан,массасы 5кг дененің соңғы жылдамдығы

A) 13 м/с

B) 10,6 м/с

C) 14 м/с

D) 15 м/с

E) 14,5 м/с


88. Массасы 5 кг денегі қарама-қарсы бағытта F1 және F2 күштер әсер етеді. Егер күштер Ғ1 =12 Н және F2 =8 Н болса, дененің алатын үдеуі және қозғалыс бағыты

A) 4 м/с2 F1 бағытымен

B) 0,8 м/с2 F1 бағытымен

C) 0,8 м/с2 F2 бағытымен

D) 4 м/с2 F2 бағытымен

E) 20 м/с2 F1 бағытымен


89. Жылжымайтын екі блок арқылы жіптің үштарына массалары m=5 кг бірдей екі жүк ілінген. Блоктардың арасына, тепе-тендік кезіндегі бұрыш 1200 болу үшін жіпке ілінген жүктің массасы

A) 10 кг

B) 5 кг

C) 14,2 кг

D) 7,5 кг

E) 7,1 кг


90. Массасы 2,4т ғарыш кемесіне, жер маңында әсер еткен ауырлық күші

A) 2,4· Н

B) 2,4· Н

C) 2,4· Н

D) 2,4· Н

E) 24· Н


92. Екі дене арасындағы арақашықтық 2 -ге кемісе, тартылыс күші

A) 2 есе артады.

B) 4 есе артады.

C) 2 есе кемиді.

D) өзгермейді.

E) 4 есе кемиді.


94. Екі дене арасындағы арақашықтық 2 есе артса,тартылыс күші

A) 4 есе артады.

B) 4 есе кемиді.

C) 2 есе кемиді.

D) өзгермейді.

E) 2 есе артады

95. Екі дене арасындағы арақашықтық 3 еселенсе, тартылыс күші

A) 3 есе артады.

B) 9 есе кемиді.

C) 9 есе артады.

D) 3 есе кемиді.

E) өзгермейді.


96. Келе жатқан автомобильдің әйнегіне маса келіп соғылады. Масаға және автомобильге әсер ететін күштер

A) әр түрлі

B) бірдей

C) масаға аз, автомобильге көп

D) масаға көп, автомобильге аз

E) автомобильге әсер етпейді


97. Массалары бірдей екі дене R қашықтықта F күшпен тартылады. Ара қашықтықты өзгертпей, бірінші дененің массасын 2 есе кемітсе тартылыс күші

A) F =2 F

B) F = 0,75 F

C) F = 4F

D) F = 0,5F

E) F = 0,25F


98. Ғарышкеменің Жер бетінен жер радиусына тең қашықтыққа алыстағандағы, жерге тартылу күші

A) 4 есе артады.

B) 4 есе кемиді.

C) 2 есе артады.

D) 2 есе кемиді.

E) өзгермейді


99. Ғарышкеменің Жер бетінен 5RЖ қашықтығына алыстағандағы тартылыс күші

A) 36 есе артады

B) 36 есе кемиді

C) 5 есе артады

D) 5 есе кемиді

E) өзгермейді


100. Ғарышкеменің Жер бетінен жердің 9RЖ қашықтығына алыстағандағы, жерге тартылыс күші

A) 100 есе артады.

B) 100 есе кемиді.

C) 10 есе артады.

D) 10 есе кемиді.

E) 9 есе кемиді.


101. Шолпанның орташа тағыздығы 5200 кг/м3, радиусы 6100 км. Шолпан бетіндегі еркін түсу үдеуі (G = 6,67·10-11Н·м2/кг2)

A) 5

B) 8,8

C) 9,8

D) 10

E) 7


102. Меркурий ғаламшарының орташа радиусы 2420 км, еркін түсу үдеуі 3,72м/с2 болса,массасы

A) 3·1015кг

B) 3,27·1023кг

C) 3·1010кг

D) 3·1040кг

E) 3,27·1014кг


103. Шексіз ортада центрлерінің арақашықтығы 20см екі шар орналасқан. Көлемдері 20см3 және 40см3, ал тығыздықтары 1000кг/м3 және 2000кг/м3 осы шарларға әсер ететін күш

A) 60 пН.

B) 27 пН.

C) 6 нН.

D) 6 мН.

E) 60 мН.


104. а = 3g үдеумен тік жоғары көтерілген зымырандағы массасы 10 кг дененің салмағы ( )

А) 300 Н

В) 400 Н

С) 500 Н

D) 200 Н

Е) 100 Н


105. Төмен 0,8 м/с2 үдеумен қозғалатын лифт еденіне массасы 70 кг адамның түсіретін күші ( )

А) 360 Н

В) 644 Н

С) 600 Н

D) 740 Н

Е) 0 Н


106. Жерді айнала қозғалған автоматты станциядағы динамометрдің көрсетуі

А) 10Н

В) 0 Н

С) 9,8 Н

D) 13 Н

Е) 6 Н


107. Тастың салмағы 2 есе арту үшін қажетті үдеу

А) а =2g

В) а = g

С) а =

D) а = 0

Е) а = 3g


108. Тастың салмағы 2 есе кему үшін қажетті үдеу

А) а = 2g

В) а =

С) а = g

D) а = 0

Е) а =


109. Жер бетінен тік жоғары 20 м/с2 үдеумен көтерілген ғарыш зымыранының ішіндегі массасы 80 кг ғарышкердің салмағы ( )

А) 24кН

В) 2,4 кН

С) 0,24 кН

D) 240 Н

Е) 2,4 Н


110. Жылдамдығын 1 с ішінде 10 м/с-тан 50 м/с-қа арттырған парашютшінің асқын салмағы

А) 2P

В) 5P

С) 0P

D) 40P

Е) 4P


111. Останкино телемұнарасының лифті 15с ішінде 7 м/с жылдамдыққа үдетіледі. Қозғалыстың соңындағы массасы 80 кг адам салмағының өзгерісі ( )

А) 40 Н-ға кемиді

В) 37 Н-ға кемиді

С) 17 Н-ға артады

D) өзгермейді

Е) 0-ге тең


112. Жолаушы бір сәт салмақсыздық күй кешу үшін, автомобиль радиусы 40 м дөңес көпірдің ортасынан өтуге қажетті жылдамдық

А) 30

В) 20

С) 15

D) 10

Е) 0


113. Жылдамдығы 20 м/с қозғалыстағы автомобилдің жолаушысы бір сәт салмақсыздықта болатын дөңес көпірдің радиусы

А) 50 м

В) 40 м

С) 10 м

D) 30 м

Е) 45 м


114. Дөңес көпірдің үстімен қозғалып бара жатқан автомобилдің салмағы (υ – жылдамдығы, R – көпірдің қисықтық радиусы)

А)

В)

С)

D)

Е)

115. Қисықтық радиусы 100м дөңес көпірдің үстімен 60 км/сағ жылдамдықпен өткен, массасы 2 т автомобиль салмағының өзгерісі

А) 5600 Н-ға артады

В) 5600 Н-ға кемиді

С) Өзгермейді

D) 2000 Н-ға артады

Е) 2000 Н-ға кемиді


116. 100м биіктікпен құлаған дененің жерге соғылғандағы жылдамдығы мен құлау уақыты ( )

А) 40 ; 5с.

В) 45 ; 4,5с.

С) 0; 3с.

D) 45 ; 6с.

Е) 0; 4,5с.


117. Алғашқы жылдамдығы 44м/с тік жоғары лақтырылған дененің көтерілу биіктігі ( )

A) 10 м.

B) 100 м.

C) 440 м.

D) 400 м.

E) 4,4 м.


118. Тік жоғары 44м/с жылдамдықен лақтырылған дененің 100м биіктікке көтерілу уақыты ( )

A) 5 с.

B) 4,4 с.

C) 440 с.

D) 2,3 с.

E) 1,02 с.


119. Тас құдық түбіне 4 с-те құлап түсті. Құдықтың тереңдігі ( )

A) 60 м.

B) 80 м.

C) 75 м.

D) 76 м.

E) 79 м.


120. Тік жоғары лақтырылып, 8с-тан соң жерге құлаған дененің көтерілу биіктігі ( )

А) 60 м.

В) 80 м.

С) 75 м.

D) 76 м.

Е) 90 м.


121. Көкжиекке 300 бұрыш жасай 10м/с жылдамдықпен лақтырылған дененің көтерілу биіктігі мен ұшу қашықтығы ( )

А) 13 м; 88 м.

В) 1,3 м; 17,3 м.

С) 130 м; 88 м.

D) 13 м; 8,8 м.

E) 1,3 м; 88 м.


122. Жердің өз радиусындай биіктіктегі бірінші ғарыштық жылдамдық

(G = 6,67·10-11 ; Rж = 6400 км; Мж = 6·1024кг; )

А) 6

В) 5,59

С) 5,5

D) 5,54

Е) 5,6


123. Жердің жасанды серігінің 300м биіктіктегі айналу периоды ( )

А) ≈80 мин

В) ≈1,4 сағ

С) ≈90 сек

D) ≈1,5 мин

Е) ≈60 мин


124. Дене 80м биіктіктен еркін құлағанда түсу уақытының соңғы секундындағы орын ауыстыруы ( )

А) 30 м

В) 35 м

С) 0

D) 20 м

Е) 80 м


125. Соңғы 2 секундта 60 м жол жүріп, жерге құлаған дененің құлау уақыты ( )

А) 3 с

В) 4 с

С) 2 с

D) 1 с

Е) 5 с


126. Соңғы 2 с 60м еркін құлаған дененің түсу биіктігі ( )

А) 70 м

В) 80 м

С) 60 м

D) 120 м

Е) 100 м


127. Еркін құлаған дене жолдың бірінші жартысын 3,4 с өтсе, құлау биіктігі ( )

А) 60 м

В) 115,6 м

С) 58 м

D) 150 м

Е) 61 м


128. Бірінші ғарыцштық жылдамдықтың өрнегі (Rж - Жер радиусы)

А) υ = gRж

В) υ =

С)

D)

Е) υ = g


129. Дене жердің жасанды серігі болу үшін оған берілетін жылдамдық

А) ≈ 10 км/с

В) ≈8 км/с

С) ≈6 км/с

D) ≈4 км/с

Е) ≈2 км/с


130. Садақтан тік жоғары атылған жебе 10с өткенде жерге түсті.Жебенің көтерілу уақыты

А) 10с

В) 5с

С) 3с

D) 4с

Е) 2с


131. Жердің жасанды серігінің 20 км биіктіктегі айналу жылдамдығы ( )

А) 20

В) 7,9

С) 11,2

D) 13,7

Е) 9,8


132. Бірқалыпты қозғалыстағы тепловоздың рельстегі қысым күші 25 106Н, үйкеліс коэффициенті 0,03 болса, тарту күші

A) 750 H

B) 750 кН

C) 7 кН

D) 0,75 кН

E) 75 кН


133. Горизонтал ағаш тақта бойымен массасы 2 кг ағаш кеспекті қатаңдығы 100 Н/м серіппенің көмегімен тартады. Үйкеліс коэффициенті 0,3 болса, серіппенің ұзаруы ( )

A) 0,6 м

B) 0,06 м

C) 6 м

D) 0,06 см

E) 0,06 мм


134. Авариялық тежелудегі үйкеліс коэффициенті 0,4 жылдамдығы 12 автобустың тежелу уақыты ( )

A) 6 с

B) 3 с

C) 4 с

D) 5 с

E) 2 с


135. Мұз бетіне жіберілген шайба 40 м –ге жетіп тоқтаса, онда оның бастапқы жылдамдығы

(шайбаның мұзбен үйкеліс коэфффициенті 0,05; )

A) 15

B) 6,3

C) 25

D) 10

E) 5

136. Массасы 60 кг спортшы 10 метр биіктіктен секіріп, суға 10 м/с жылдамдықпен сүңгігендегі ауаның орташа кедергі күші ( )

A) 9,6 Н

B) 900 Н

C) 100 Н

D) 95 Н

E) 0,96 Н


137. Массасы 1 кг , үдеуі 9 денеге әсер ететін ауаның орташа кедергі күші ( )

A) 9H

B) 0,8H

C) 9,8H

D) 10H

E) 11H


138. Диномометрдің көмегімен массасы 200г кеспекті горизонталь тақтада орын ауыстырғындағы оның көрсетуі 0,6Н болса, үйкеліс коэффиценті ( )

A) 0,2

B) 0,3

C) 0,4

D) 0,12

E) 0,5


139. Үйкеліс коэффиценті 0,3 болатын дененің тежелу кезіндегі үдеуі ( )

A) 2

B) 3

C) 1

D) 4

E) 5


140. Автобус доңғалақтырының жолмен сырғанау үйкеліс коэффиценті 0,25, жылдамдығы 36км/сағ болса, горизонталь жолдан бұрылу доғасының ең кіші радиусы ( )

A) 50 м

B) 40 м

C) 60 м

D) 20 м

E) 30 м


141. Ауыр жүк тартатын жылқы тұқымдарының жарысында олардың бірі бірқалыпты қозғалып, массасы 23 т жүкті жеткізді. Аттың тарту күші 2,3кН болса, үйкеліс коэффиценті

A) 0,1

B) 0,01

C) 0,02

D) 0,03

E) 0,2


142. Әрқайсысының массасы 1кг екі ағаш білеушелер тақтай үстінде жатыр. Астыңғы білеушенің екі жағындағы үйкеліс коэффиценті 0,3 болса, оны бір қалыпты суырып алу үшін жұмсалатын күш

A) 10H

B) 9 H

C) 5 H

D) 7 H

E) 6 H


143. Ит жеккен шанаға қар үстінде жұмсалатын күш 0,5кН. Үйкеліс коэффиценті 0,1 болса, жегілген иттердің бірқалыпты қозғалып, сүйрей алатын, жүк тиелген шанасының массасы ( )

A) 600кг

B) 500кг

C) 1000кг

D) 400кг

E) 700кг


144. Массасы скафандрымен 170кг астронавтың табанының Ай бетімен арасындағы үйкеліс коэффиценті 0,5 болғандағы үйкеліс күші ( )

A) 137 H

B) 136 H

C) 1370 H

D) 85 H

E) 140 H


145. Динамометрге ілінген салмағы 4Н жүк оның серіппесін 10см-ге созса, серіппенің қатаңдығы

A) 20

B) 40

C) 25

D) 100

E) 400


146. Қатаңдығы 40 динамометр серіппесінің салмағы 2,4 Н жүктің әсерінен созылуы

A) 0,6 м

B) 0,06 м

C) 0,06 см

D) 0,06 мм

E) 0,6 см


147. Пойыздың жылдамдығын 2 есе кеміткенде, оның тежелу жолы

A) 2 есе артады.

B) 4 есе кемиді.

C) 2 есе кемиді.

D) 4 есе артады.

E) өзгермейді.


148. Пойыздың жылдамдығын 4 есе кеміткенде, тежелу жолы

A) 4 есе артады.

B) 16 есе кемиді.

C) 16 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) өзгермейді.


149. 25м биіктіктен ағаш сынығы 2,5с ішінде құлап түскендегі ауаның орташа кедергі күшінің ауырлық күшіне қатынасы ( )

A) 2

B) 0,2

C) 1

D) 0,1

E) 0,25


150. Массасы 65кг спортшы он метрлік мұнарадан секіріп, 13м/с жылдамдықпен суға енгендегі ауаның орташа кедергі күші ( )

A) 1000 H

B) 1200 H

C) 10 H

D) 10000 H

E) 1H


151. Массасы 175 кг, әрбір бәтеңкесі табанының ауданы 410 см2 астронавтың ұшар алдындағы Жер бетіне түсіретін қысымы ( )

A) 2·103 Па

B) 2·104 Па

C) 2 105 Па

D) 2 106 Па

E) 2·102 Па


152. Көлемі 200 см3 суға батырылған денеге әсер ететін кері итеруші күш

( ; )

A) 1 Н

B) 2 Н

C) 3 Н

D) 4 Н

E) 0,5 Н


153. Массасы 5,4т трактордың әр табанының ауданы 0,75м2. Шынжырларына түсіретін қысымы

A) 3,6·103 Па

B) 3,6·104 Па

C) 3,6·105 Па

D) 3,6· 106 Па

E) 3,6· 102 Па

154. Қалыпты атмосфералық жағдайдағы сынаптың түтікшедегі көтерілу биіктігі

A) 760 см

B) 0,76 м

C) 76 м

D) 0,76 мм

E) 0,76 см


155. Ғарышкердің скафандрымен бірге көлемі 120дм3.Оған ауа тарапынан әсер ететін кері итеруші күш

( ; )

A) ≈0,5 Н

B) 1,5 Н

C) 1 Н

D) 2 Н

E) ≈2,5 Н

156. Су құбырында қимасы 4 мм2 пайда болған тесіктен вертикаль шапшып шыққан су 80 см-ге көтерілсе, тәулік бойы болған су шығыны ( )

A) 1560 л

B) 1382 л

C) 1200 л

D) 2000 л

E) 1752 л


157. Құбырдың кең жеріндегі судың ағыс жылдамдығы 10 болса, осыдан 4 есе тар жеріндегі ағыс жылдамдығы

A) 40

B) 1,6

C) 2,5

D) 2

E) 30


158. Егер сумен араласқан топырақ көлемі, топырақ көлемінен 10 есе артық болса,

және топырақ сорғыш 1 сағатта 500 м3 топырақты жерден шығара алса, диаметрі 0,6 м құбырдағы сумен араласқан топырақтың қозғалыс жылдамдығы

A) 4

B) 5

C) 6

D) 2,5

E) 3,4


159. Ұшақтың ұшуына қарсы жұмыс атқаратын күштер

A) ауырлық және серпінділік.

B) ауырлық және ауаның үйкеліс күші.

C) бүкіләлемдік және салмақ.

D) үйкеліс және серпінділік.

E) салмақ және серпінділік.


160. Шыны түтік 0,68м тереңдікке суға батырылғанда, бір жағындағы жабылған пластинка түсіп қалу үшін, түтікке құйылған сынаптың биіктігі

( , )

A) 0,05м

B) 0,005м

C) 0,5м

D) 0,0005м

E) 5м


161. Сұйықтың екі қимасы аудандарының қатынасы S1:S2=5:6 айнымалы құбырмен аққандағы, ағыныны жылдамдықтарының (υ12)-ге қатынасы

A) 5:6

B) 6:5

C) 1

D) 2:3

E) 2:5


162. Суы бар ыдыста жүзіп жүрген мұз кесегі еріген кездегі, судың деңгейі

A) өзгереді.

B) өзгеріссіз қалады.

C) артады.

D) кемиді.

E) су төгіледі.


163. 2 км биіктіктен түсіп келе жатқан массасы 20 мг жаңбыр тамшасына әсер ететін ауырлық күшінің жұмысы (g=10 м/с2)

A) 0,1 кДж

B) 0,4 кДж

C) 4 Дж

D) 40 Дж

E) 4000 Дж


164. Массасы 2 кг денені 1 м биіктікке 3 м/с2 үдеумен көтерген кездегі адамның істеген жұмысы (g=10 м/с2)

A) 50 Дж

B) 26 Дж

C) 60 Дж

D) 600 Дж

E) 6000 Дж


165. Тереңдігі 5 м судағы көлемі 0,6 м3 тасты судың бетіне көтергендегі істелген жұмыс (ρт = 2500 кг/м3; ρсу = 2500 кг/м3; g = 10 м/с2)

A) 50 кДж

B) 45 кДж

C) 45 Дж

D) 450 Дж

E) 4500 Дж


166. Әр метрдің массасы 400 г арқанмен массасы 8 кг суы бар шелекті тереңдігі 10 м құдықтан көтергендегі істелген жұмыс (g = 10 м/с2)

A) 2 кДж

B) 1,2 кДж

C) 3 кДж

D) 4,2 кДж

E) 5 кДж


167. Ұшу жылдамдығы 2340 км/сағ, дыбыс жылдамдығынан жоғары ұшатын ұшақтың тарту күші 220 кН болғандағы двигателдерінің қуаты

A) 140 М Вт

B) 143 М Вт

C) 150 М Вт

D) 145 М Вт

E) 144 М Вт


168. Өзара перпендикуляр, 30 және 40 Н күштердің әсерінен дене 10 м қашықтыққа қозғалса, тең әсерлі күштің істеген жұмысы

A) 300 Дж

B) 500 Дж

C) 400 Дж

D) 700 Дж

E) 100 Дж


169. Массасы 50 кг жүк 10 с ішінде еркін құлағандағы, ауырлық күшінің жұмысы

(g = 10м/с2)

A) 2,5·103 Дж

B) 2,5·105 Дж

C) 2,5·102 Дж

D) 2,5·106 Дж

E) 2,5·104 Дж


170. Қозғалтқышының қуаты 10 кВт және ПӘК-і 80% көтергіш кран массасы 5т жүкті 15 м биіктіке көтеруге жұмсайтын уақыты (g = 10м/с2)

A) 90 с

B) 94 с

C) 92 с

D) 91 с

E) 95 с

171. 0,2 м/с2 тұрақты үдеумен, қозғалыстың алғашқы 4с ішінде массасы 10т лифті көтеретін, арқанның керілу күшінің жұмысы (g = 10м/с2)

A) 16 Дж

B) 163 кДж

C) 1,6 кДж

D) 0,16 кДж

E) 1,6 Дж

172. Қозғалтқышының қуаты 25 кВт сорғы 100 м3 мұнайды 8 мин. ішінде 6 м биіктікке жеткізетін қондырғының ПӘК-і (g = 10м/с2 ; ρм = 800 кг/м3)

A) 50 %

B) 40 %

C) 100 %

D) 60 %

E) 70 %


173. Массасы m үйкеліс коэффициенті μ тұрақты υ жылдамдықпен қозғалатын аэрошананың радиусы r «өлі тұзақтағы» бір айналыс кезіндегі үйкеліс күшінің жұмысы

DrawObject4

A) А= F s

B) A= 2π μ m g R

C) A= F 2 π r

D) A= 2π d2 μ m

E) A=


174. Массасы 5 кг денені 10м биіктікке көтергенде әсер ететін ауырлық күшінің жұмысы (g = 10 м/с2)

A) 50 Дж

B) 500 Дж

C) 5000 Дж

D) 0,5 Дж

E) 0,05 Дж


175. Массасы 103 кг 15 м/с жылдамдықпен қозғалған локомотивтің 1 с уақыт ішіндегі жұмысы (үйкеліс коэффициенті 0,01)

A) 15 кДж

B) 113 кДж

C) 150 Дж

D) 11,3 кДж

E) 150 кДж


176. Массасы 80 кг адам массасы 20 кг жүкті 10м биіктікке көтергендегі жұмысы (g=10 м/с2)

A) 1000 Дж

B) 10 кДж

C) 100 Дж

D) 100 кДж

E) 10 Дж


177. Қуаттың өлшем бірлігі 1 Вт-қа тең

A) кг·м/с

B) кг·м с-3

C) кг·м с2

D) кг·м с3

E) кг·м с-1


178. Суреттегі денеге әсер ететін F күштің жұмысы

DrawObject5

A) А = 0

B) А < 0

C) А > 0

D) А ≥ 0

E) А ≤ 0


179. Масссасы 2 т жүкті, 50 м биіктікке қуаты 10 кВт көтергіш кранның көмегімен көтеруге жұмсалған уақыт (қозғалтқыштың ПӘК-і 75 %, g = 10 м/с2)

A) ≈120 с

B) ≈130 с

C) ≈100 с

D) ≈125 с

E) ≈135 с


180. Қозғалтқышының қуаты 3 кВт су сорғыш құдықтан 20 м тереңдіктен 2 сағатта көтеретін судың массасы (қозғалтқыштың ПӘК-і 70%, g=10 м/с2)

A) 70 т

B) 77 т

C) 75 т

D) 76 т

E) 73 т


181. Биіктігі 30 м су станциясында әрбір секундтта құлаған, 17т судың беретін электр қуаты 10 МВт болса, механикалық энергияның электр энергиясына айналу ПӘК-і (g = 10м/с2)

A) 30 %

B) 51 %

C) 70 %

D) 60 %

E) 40 %


182. Массасы 6,6т, 7,8 м/с жылдамдықпен қозғалған «Союз» сериялы ғарышкеменің кинетикалық энергиясы

A) 200 МДж

B) 200 ГДж

C) 200 кДж

D) 200 мДж

E) 200 Дж


183. Жылдамдығы жолдың бір бөлігінде 2 м/с -тен 8 м/с –қа артқан, массасы 4 кг еркін түсіп келе жатқан дененің, осы жолдағы ауырлық күшінің жұмысы

(g = 10м/с2)

A) 1,2 Дж

B) 120 Дж

C) 12 Дж

D) 12 кДж

E) 120 кДж


184. Футбол добының, массасы хоккей шайбасының массасынан 3 есе көп, жылдамдығы 3 есе кем, болса кинетикалық энергияларының қатынасы Wф /Wш

A) 3

B) 1/3

C) 9

D) 1/9

E) 1


185. Кинетикалық энергиясы 16 Дж, импульсі 8 кг м/с дененің жылдамдығы

A) 2 м/с

B) 4 м/с

C) 1 м/с

D) 3 м/с

E) 5 м/с

186. Ұзындығы 40 см, вертикальмен 600 жасай горизанталь жазықтықта шеңбер сызатын жіпке ілінген массасы 100 г шардың кинетикалық энергиясы

(g = 10 м/с2, sin 600 = 0,8660)

A) 1 Дж

B) 0,3 Дж

C) 0,5 Дж

D) 0,2 Дж

E) 0,4 Дж


187. Өзі түсіргіш машинаның массасы жеңіл автомобилдікінен 18 есе артық, ал жылдамдығы 6 есе кем болса, кинетикалық энергияларының қатынасы Wт/Wж

A) 1

B) 1/2

C) 2

D) 3

E) 1/4


188. Жерден биіктігі 20м «американ тауының» ең жоғарғы нүктесінен алғашқы жылдамдықсыз науамен қозғалысын бастаған арбаның бірден төмен түскендегі, 2м биіктіктегі жылдамдығы (g=10м/с2)

A) ≈18 м/с

B) ≈19 м/с

C) ≈23 м/с

D) ≈29 м/с

E) ≈0,5 м/с


189. 4 м/с жылдамдықпен қозғалып келе жатқан массасы 3 кг дененің кинетикалық энергиясы

A) 12 Дж

B) 24 Дж

C) 36 Дж

D) 48 Дж

E) 18 Дж


190. Дененің жылдамдығын екі есе азайтып, массасын 2 есе арттырғанда кенетикалық энергия

A) 4 есе азайады

B) 2 есе азайады

C) 2 есе артады

D) 4 есе артады

E) өзгермейді


191. Брстапқы жылдамдығы нөлге тең, массасы 1 кг, 3 Н күштің әсерінен қозғалған дененің 2 с-тан кейінгі кинетикалық энергиясы

A) 16 Дж

B) 18 Дж

C) 6 Дж

D) 15 Дж

E) 9 Дж


192. Бастапқы жылдамдығы 8 м/с, массасы 2 кг денені тоқтату үшін атқарылатын жұмыс

A) 16 Дж

B) 64 Дж

C) 32 Дж

D) 0 Дж

E) 8 Дж


193. ЖDrawObject6 ылдамдықтың уақытқа тәуелділігінің графигі арқылы, массасы 20 т автобустың, кедергі коэффициенті 0,05-ке тең болған жағдайда 20 с ішіндегі кинетикалық энергияның өзгерісі

DrawObject7

A) 6 МДж

B) 3 МДж

C) 2 МДж

D) 5 МДж

E) 4 МДж


194. Массасы 2 т, үйкеліс коэффициенті 0,4-ке тең, авариялық тежелуде 50 м жүріп, тоқтаған автомобильдің кинетикалық энергиясының өзгерісі

A) -40 кДж

B) -400 кДж

C) -400 Дж

D) -40 Дж

E) -4 кДж


195. Массасы 2 т, үйкеліс коэффициенті 0,4-ке тең, авариялық тежелуде 50 м жүріп, барып тоқтаған автомобильдің үйкеліс күші жұмысы

A) 400 кДж

B) -400 кДж

C) -400 Дж

D) 400 Дж

E) -40 кДж


196. Массасы 1,5 106 кг пойыз 150 кН тежеуші күші әсерінен 500 м жол жүріп барып тоқтады. Оның келе жатқан жылдамдығы

A) 20 м/с

B) 10 м/с

C) 100 м/с

D) 40 м/с

E) 15 м/с


197. Кинетикалық энергиясы 16 Дж, импульсі 8 кг·м/с дененің массасы

A) 4 кг

B) 2 кг

C) 16 кг

D) 8 кг

E) 1 кг


198. Массасы 400 г, 300 см биіктіктен құлап түскен дененің жерге ұрылғандағы кинетикалық энергиясы (g=10м/с2)

A) 18 Дж

B) 12 Дж

C) 9 Дж

D) 4,5 Дж

E) 2 Дж


199. 4 м/с жылдамдықпен тік жоғары лақтырылған массасы 0,5 кг дененің ең жоғарғы биіктікке көтерілгендегі кинетикалық энергиясының өзгерісі (g=10 м/с2)

A) 6 Дж

B) -4 Дж

C) 2 Дж

D) -2 Дж

E) 0


200. Жылдамдығы 4 м/с, массасы 0,5 кг тік жоғары лақтырылған дененің ең жоғарғы биіктікке көтерілгендегі ауырлық күшінің жұмысы (g = 10 м/с2)

A) 5 Дж

B) -4 Дж

C) 2 Дж

D) -2 Дж

E) 0

201. 5 м биіктіктен, массасы 3 кг дененің Жер бетінен 2 м қашықтықтағы кинетикалық энергиясы (g=10 м/с2)

A) 60 Дж

B) 90 Дж

C) 80 Дж

D) 70 Дж

E) 50 Дж

202. 5 м биіктіктен, массасы 3 кг дененің Жер бетінен 3 м қашықтықтағы кинетикалық энергиясы (g=10 м/с2)

A) 90 Дж

B) 60 Дж

C) 80 Дж

D) 30 Дж

E) 50 Дж

203. 5 м биіктіктен, массасы 3 кг дененің Жер бетінен 1 м қашықтықтағы кинетикалық энергиясы (g =10 м/с2)

A) 90 Дж

B) 120 Дж

C) 60 Дж

D) 100 Дж

E) 30 Дж


204. Массасы 3 кг дененің Жер бетінен 1 м қашықтықтағы потенциалдық энергиясы (g = 10 м/с2)

A) 60 Дж

B) 30 Дж

C) 90 Дж

D) 50 Дж

E) 150 Дж


205. Массасы 3 кг еркін түсіп келе жатқан дененің Жер бетінен 2 м қашықтықтағы потенциалдық энергиясы (g=10 м/с2)

A) 90 Дж

B) 60 Дж

C) 30 Дж

D) 300 Дж

E) 150 Дж


206. Массасы 3 кг еркін түсіп келе жатқан дененің Жер бетінен 3 м қашықтықтағы потенциалдық энергиясы (g =10 м/с2)

A) 60 Дж

B) 90 Дж

C) 150 Дж

D) 300 Дж

E) 450 Дж


207. Массасы 3 кг еркін құлаған дененің Жер бетінен 4 мм қашықтықтағы потенциалдық энергиясы (g =10 м/с2)

A) 60 Дж

B) 120 Дж

C) 150 Дж

D) 600 Дж

E) 90 Дж

208. Массасы 0,1 кг, тік жоғары 10 м/с жылдамдықпен лақтырылған дененің, көтерілгендегі ең жоғарғы нүктесіндегі потенциалдық энергиясы (g=10м/с2)

A) 0 Дж

B) 5 Дж

C) 10 Дж

D) 100 Дж

E) 50 Дж

209.Массасы 500 г, 4 м/с жылдамдықпен тік жоғары лақтырылған дененің ең жоғарғы биіктіктегі потенциалдық энергия өзгерісі (g=10 м/с2)

A) 5 Дж

B) 4 Дж

C) 2 Дж

D) 3 Дж

E) 0


210.Массасы 50 г, 30 м/с жылдамдықпен тік жоғары атылған жебенің 2 с өткеннен кейінгі потенциалдық энергиясы (g=10 м/с2)

A) 90 Дж

B) 20 Дж

C) 35 Дж

D) 40 Дж

E) 60 Дж


211. Доп жерге соғылып, 2 һ биіктікке ыршып көтерілу үшін, һ биіктіктен түсіретін (υ0) алғашқы жылдамдығы (соғылу абсолют серпінді; g =10 м/с2)

A) υ0 = 0

B) υ0 =

C) υ02 = 8h

D) υ02 =

E) υ02 = 212.

213. Ұзындығы 5 м, көлденең қимасы 100 см2 болат бөренені көтергіш кран горизонталь жатқан күйінен 12 м биіктікке көтергендегі пайдалы жұмысы (ρб=7,8 ·103 кг/м3; g =10 м/с2)

A) ≈500 Дж

B) ≈47 кДж

C) ≈60 кДж

D) ≈98 кДж

E) ≈1000 Дж


214. Еркін түсіп келе жатқан дененің түсу уақытының 1-ші жартысындағы және 2-ші жартысындағы жұмыстарының қатынасы

A) = 2

B) =

C) = 3

D) =

E) = 1


215. Бала массасы 100 г допты бір нүктеден тік жоғары лақтырып, осы нүктеде қайтадан ұстап алды. 5 м биіктікке көтерілген доптың барлық жолындағы ауырлық күшінің жұмысы (g = 10м/с2 )

A) 5 Дж

B) 0

C) -5 Дж

D) 10 Дж

E) -10 Дж


216. Бала массасы 100 г допты бір нүктеден тік жоғары лақтырып, осы нүктеде қайтадан ұстап алды. 5 м биіктікке көтерілген доптың жоғары көтерілгендегі модуль бойынша ауырлық күшінің жұмысы (g = 10м/с2)

A) 1 Дж

B) 5 Дж

C) 0

D) 10 Дж

E) 15 Дж

217. Бала массасы 100 г допты бір нүктеден тік жоғары лақтырып, осы нүктеде қайтадан ұстап алды. 5 м биіктікке көтерілген доптың төмен түскендегі ауырлық күшінің жұмысы (g =10м/с2)

A) 78 Дж

B) 5 Дж

C) 0 Дж

D) 10 Дж

E) 158 Дж


218. 15 м биіктіктен еркін құлап түскен, массасы 300 г дененің жерден 5 м қашықтықтағы ауырлық күшінің жұмысы (g =10 м/с2)

A) 40 Дж

B) 30 Дж

C) 50 Дж

D) 150 Дж

E) 200 Дж


219. Көлбеу жазықтықпен h биіктіктен массасы m дене S орын ауыстырғандағы ауырлық күшінің жұмысы

A) F S cos α

B) mgh

C) mgS sin α

D) F S

E) -mgh

220. Тұйықталған троектория бойымен ауырлық күшінің жұмысы

A) mgh

B) 0

C) -mgh

D) 2mgh

E) mgh/2


221. Денеге әсер ететін ауырлық күшінің жұмысы

A) A = mgh1 – h2

B) A = (mgh2 – mgh1)

C) A = mgh2 – mgh1

D) A =

E) A = mgh2

223. Массасы 65 кг адам сатымен 3 қабатты үйдің үшінші қабатына көтерілгенде ауырлық күшінің жұмысы (Үйдің әр қабатының биіктігі 2,5 м , g =10м/с2)

A) 3000 Дж

B) 4875 Дж

C) 32,5 кДж

D) 30 кДж

E) 3923 Дж


224. 15 л керосинді 6 м биіктікке көтергендегі ауырлық күшінің жұмысы

кер= 0,8 ∙103 кг/м3, g = 10 м/с2 )

A) 120 кДж

B) 720 Дж

C) 500 Дж

D) 90 кДж

E) 130 кДж


225. 20 Н күштің әсерінен балалар пистолетінің серіппесін 3 см-ге жиырған кездегі потенциалдық энергиясы

A) 1 Дж

B) 0,3 Дж

C) 0,5 Дж

D) 2 Дж

E) 2,5 Дж

{Правильный ответ} = В

226.Қатаңдығы 40 кН/м серіппені 0,5 см –ге созу үшін қажетті атқарылатын жұмыс

A) 1 Дж

B) 0,5 Дж

C) 0,6 Дж

D) 2 Дж

E) 2,5 Дж

{Правильный ответ} = В

227.Серіппені 4 мм-ге созу үшін 0,02 Дж жұмыс істелсе, осы серіппені 4 см-ге созу үшін атқарылатын жұмыс

A) 1 Дж

B) 2 Дж

C) 3 Дж

D) 4 Дж

E) 2,5 Дж

{Правильный ответ} = В

228.Серіппелі тапаншаны атуға дайындағанда, қатаңдығы 1 кН/м серіппені 3 см-ге жиырғанда массасы 45 г «снарядтың» горизонталь бағытта ие болатын жылдамдығы

A) 10 м/с

B) 4,5 м/с

C) 4 м/с

D) 7 м/с

E) 3 м/с

{Правильный ответ} = В

229.Серіппелі тапаншаның горизонталь бағытпен атылған кездегі серіппесінің қатаңдығын 2 есе арттырғандағы жылдамдығы

A) 2 есе өседі.

B) есе өседі.

C) есе кемиді.

D) 2 есе кемиді.

E) өзгермейді.

230.Серіппелі тапаншаның горизонталь бағытпен атылған оқтың массасын 2 есе арттырғанда, жылдамдығы

A) өзгермейді.

B) есе кемиді.

C) есе артады.

D) 2 есе артады.

E) 2 есе кемиді.

{Правильный ответ} = В


231.Серіппесінің қатаңдығы k –ға тең, ал сығылуы Δх болғандағы, жоғары тік атылған, массасы m снарядтың ұшып шығу жылдамдығы (g =10 м/с2)

A) υ = .

BDrawObject11 DrawObject10 DrawObject9 DrawObject8 ) υ =

CDrawObject12 ) υ =

D) υ =

E) υ =

{Правильный ответ} = В


232.Серіппелі тапаншаны атуға дайындағанда, массасы 162 г снаряд горизонталь бағытта 8,6 м/с жылдамдық алу үшін қатаңдығы 5200 Н/м серіппенің жиырылуы

A) 50 мм

B) 48 мм

C) 30 мм

D) 45 мм

E) 49 мм

{Правильный ответ} = В

233.Серіппелі тапаншаны атуға дайындағанда, массасы 0,097 кг снаряд горизонталь бағытта 11,1 м/с жылдамдық алу үшін қатаңдығы 5200 Н/м серіппенің жиырылуы

A) 60 мм

B) 48 мм

C) 50 мм

D) 70 мм

E) 55 мм

{Правильный ответ} = В

234.Динамометрге ілінген, салмағы 2,4 Н жүктің әсерінен 10 см –ге созылған серіппенің қатаңдығы

A) 240 Н/м

B) 24 Н/м

C) 240 Н/см

D) 0,24 Н/см

E) 2,4 Н/м

{Правильный ответ} = В

235.Динамометрге ілінген, салмағы 2,4 Н жүктің әсерінен қатаңдағы 24Н/м серіппенің созылуы

A) 10 м

B) 10 см

C) 0,1см

D) 1 см

E) 100 см

{Правильный ответ} = В

236.Серпінділік күшінің жұмысын анықтайтын формула

A) A =

B) A=

C) A =

D) A =

E) A = – kx

{Правильный ответ} = В

237. жағы бекітілгенен, массасы 18 кг дене ілінген серіппенің ұзындығы

10 см, ал 30 кг дене ілінгенде ұзындығы 12 см болса, серіппені 10 см-ден 15см-ге созғандағы сыртқы күштердің жұмысы

A) ≈ 20 Дж

B) ≈ 16 Дж

C) ≈ 15 Дж

D) ≈ 18 Дж

E) ≈ 17 Дж

{Правильный ответ} = В

238. қатаңдығы 10 кН/м динамометрді созған бала, максимал күшті

400 Н-ға жеткізгенде істеген жұмысы

A) 16 Дж

B) 8 Дж

C) 10 Дж

D) 4 Дж

E) 12 Дж

{Правильный ответ} = В


239. бірдей екі серіппенің бірін 5 см-ге созғанда, екіншісін 5 см-ге сыққандағы, осы серіппелердің потенциалдық энергиялары

A) E1=

B) E1 = E2

C) E1 = 2E2

D) E2 =

E) E1 = E2 = 0

{Правильный ответ} = В


240.Қатаңдағы 400 Н/м серіппені 10 см-ге созғандағы дененің потенциалдық энергиясы

A) 200 Дж

B) 2 Дж

C) 20 Дж

D) 2 кДж

E) 0,2 Дж

{Правильный ответ} = В

241.Қатаңдығы 104 Н/м, бекітілген, 400 Н күштін әсерінен сығылған, серіппенің потенциалдық энергиясы

A) 10 Дж

B) 8 Дж

C) 6 Дж

D) 80 Дж

E) 60 Дж

{Правильный ответ} = В

242.Бекітілген, 400 Н күштің әсерінен сығылған, потенциалдық энергиясы 8 Дж серіппенің қатаңдығы

A) 103 Н/м

B) 104 Н/м

C) 102 Н/м

D) 103 кН/м

E) 102 кН/м

{Правильный ответ} = В

243.Магнит өрісінің сипаттамасы

A) магнит ағыны

B) магнит индукциясы

C) кернеулік

D) ток күші

E) күш моменті

{Правильный ответ} = В

244.Магнит индукциясы векторының бағытын анықтайтын ереже

A) оң қол ережесі

B) бұрғы ережесі

C) сол қол ережесі

D) оң нормаль ережесі

E) Ленц ережесі

{Правильный ответ} = В

245.Магнит өрісіндегі ауданы 1 см2-ге тең рамаға әсер ететін ең жоғарғы айналдырушы момент 2 мкН-м, ток күші 0,5 А-ге тең болғандағы магнит өрісінің индукциясы

A) 4 Тл

B) 0,04 Тл

C) 0,4 Тл

D) 40 Тл

E) 400 Тл

{Правильный ответ} = В

246.Индукциясы 1Тл біртекті магнит өрісінің индукция сазықтарына перпендикуляр орналасқан, ауданы 400 см2 рамаға 200 мН·м айналдырушы момент әсер еткендегі ток күші

A) 10 А

B) 5 А

C) 2,5 А

D) 4 А

E) 2 А

{Правильный ответ} = В

247.Соленоидтың ішіндегі біртекті магнит өрісі индукциясының шамасы

A) B = µ0MІ

B) B = µ0 nІ

C) B =

D) B =

E) B = M І

{Правильный ответ} = В


248.Магнит индукциясының анықтамасына сәйкес формула

A) В = µo

B) В =

C) В =

D) В = MІS

E) В = MІ

{Правильный ответ} = В

249.Ауданы 800 см2-қа тең рама, индукциясы 0,1 Тл біртекті магнит өрісінің индукция сызықтарына перпендикуляр болатындай орналастырылған. Рамаға 40 мН м –ге тең айналдырушы момент әсер жасаған ток күші

A) 5 А

B) 10 А

C) 4 А

D) 20 А

E) 15 А

{Правильный ответ} = A

250.Индукциясы 0,05 Тл біртекті магнит өрісіне қойылған қабырғалары 10см, 5см 200 орамнан тұратын катушкадағы ток күші 2А болса өрістің оған әсер ететін ең үлкен айналдырушы моменті

A) 0,2 Н·м

B) 0,1 Н·м

C) 0

D) 2 Н·м

E) 1 Н·м

{Правильный ответ} = В

251.Магнит индукциясы 10мТл. біртекті магнит өрісіне перпендикуляр орналасқан, ұзындығы 1см түзу өткізгіш арқылы 1А ток өткенде, оған әсер ететін күш

A) 0,2 мН

B) 0,1 мН

C) 1 мН

D) 2 мН

E) 10 мН

{Правильный ответ} = В

252.Индукциясы 0,1Тл біртекті магнит өрісіндегі ұзындығы 50см, 2А тогы бар өткізгішке 0,05Н күш әсер еткендегі, тоқтың бағыты мен магнит индукциясы векторының арасындағы бұрыш

A) 400

B) 300

C) 600

D) 900

E) 00

{Правильный ответ} = В

253. орам ұзындығы 0,2м электрқозғалтқыш якоріндегі ток күші 20А болғанда, 1Н күш әсер етеді. Осы өткізгіш орналасқан жердегі магнит индукциясы

A) 24Тл

B) 0,25Тл

C) 2,5Тл

D) 250Тл

E) 0,025Тл

{Правильный ответ} = В

254.Сымының орам ұзындығы 0,2м, электрқозғалтқыш якорінің орналасқан жеріндегі магнит индукциясы 0,25Тл. 20А ток күші өткенде, орамға әсер ететін күш

A) 2Н

B) 1Н

C) 3Н

D) 5Н

E) 4Н

{Правильный ответ} = В

255.Ұзындығы 20см және массасы 4г горизонталь орналасқан. Өткізгіш бойымен 10А ток өткенде ауырлық күші Ампер күшімен теңгерілетіндей етіп өткізгішті орналастыратын магнит өрісінің индукциясы (g = 10м/с2)

A) 30 мТл

B) 20 мТл

C) 40 мТл

D) 50 мТл

E) 10 мТл

{Правильный ответ} = В

256.Біртекті магнит өрісінің күш сызықтарына перпендикуляр орналасқан ұзындығы 50см өткізгішке 0,12Н күш әсер етеді. Өткізгіштегі ток күші 3А болғандағы, магнит индукциясы

A) 0,8 Тл

B) 0,08 Тл

C) 0,04 Тл

D) 0,4 Тл

E) 8 Тл

{Правильный ответ} = В

257.Ампер күшінің бағытын анықтайтын ереже

A) Оң қол ережесі

B) Сол қол ережесі

C) Ленц ережесі

D) Бұранда ережесі

E) Архимед ережесі

{Правильный ответ} = В

258.Индукциясы 7,5 Тл біртекті магнит өрісіндегі түзу өткізгіш арқылы 4 А ток өткен кезде 20 см ұзындығына 3 Н күш әсер ететін болса, оның магнит күш сызықтарымен жасайтын бұрышы

A) 600

B) 300

C) 500

D) 400

E) 200

{Правильный ответ} = В

259.Индукциясы 0,4 Тл біртекті магнит өрісіне перпендикуляр орналасқан актив ұзындығы 0,5м өткізгішке 2Н күш әсер еткенде, ондағы ток күші

A) 8А

B) 10А

C) 4А

D) 20А

E) 15А

{Правильный ответ} = В

{

260.Магнит өрісі индукциясы сызықтарына 300 бұрыш жасай орналасқан ұзындығы 20см өткізгішке 0,4 Н күш әсер етеді. Өткізгіштегі ток күші 4А болса, магнит өрісі индукциясының шамасы

A) 2Тл

B) 1Тл

C) 3Тл

D) 5Тл

E) 4Тл

{Правильный ответ} = В

261.Біртекті магнит өрісінде индукция сызықтарына 300 бұрыш жасай орналасқан ұзындығы 0,5 м бойымен 3 А ток өтіп жатқан өткізгішке 9 Н күш әсер еткендегі магнит өрісі индукциясы

A) 10 Тл

B) 12 Тл

C) 14 Тл

D) 8 Тл

E) 6 Тл

{Правильный ответ} = В

262.Біртекті магнит өрісінде 0,4 Тл индукция векторына перпендикуляр орналасқан, ұзындығы 0,15 м тогы бар өткізгіш, әсер еткен күштің бағытында 0,025 м орын ауыстырғанда 12 мДж жұмыс атқарылса, ондағы ток күшінің мәні

A) 10 А

B) 8 А

C) 6 А

D) 4 А

E) 2А

{Правильный ответ} = В

263.Техникалық құрғыларда, оның ішінде электр қозғалтқыштарда ток жүріп тұрған өткізгішке әсер етуші күштерді есептеу үшін қолданылатын заң

A) Ньютон заңы

B) Ампер заңы

C) Лоренц заңы

D) Фарадей заңы

E) Архимед заңы

{Правильный ответ} = В

264.Дыбыс зорайтқышындағы катушканы тербеліске келтіретін күш

A) Тартылыс күші

B) Ампер күші

C) Архимед күші

D) Үйкеліс күші

E) Серпінділік күші

{Правильный ответ} = В


265.Магнит индукциясы өткізгішке перпендикуляр болғандағы, оған әсер ететін күш

A) ең аз мәнге ие.

B) ең үлкен мәнге ие.

C) 0-ге тең

D) әсер етпейді.

E) өзгермейді.

266.{Правильный ответ} = В

Магнит өрісінде орналасқан тогы бар өткізгішке әсер ететін күштің мәні ең үлкен болатын бұрыш

A) α =0

B) α =900

C) α =300

D) α =1800

E) α =600

{Правильный ответ} = В

267.Қозғалысқа түскен зарядталған бөлшекке магнит өрісі тарапынан әсер ететін күш

A) архимед күші

B) лоренц күші

C) ампер күші

D) тартылыс күші

E) әсерлесу күші

{Правильный ответ} = В

268.Индукциясы 4мТл біртекті магнит өрісінде қозғалған электронның айналу периоды (е = 1,6·10-19Кл; m =9,1·10-31кг )

A) 11 нс

B) 8,9 нс

C) 6,7 нс

D) 3,2 нс

E) 15 нс

{Правильный ответ} = В

269.Индукциясы 0,2Тл-ға тең магнит өрісіндегі 10Мм/с жылдамдықпен индукция сызықтарына перпендикуляр қозғалып келе жатқан протонға әсер ететін күш

(q = 1,6·10-19Кл)

A) 0,5 пН

B) 0,32 пН

C) 0,12 пН

D) 0,67 пН

E) 1,2 пН

{Правильный ответ} = В

270.Индукциясы 0,01Тл магнит өрісінде радиусы 10см щеңбер сызған протонның жылдамдығы (gp = 1,6·10-19Кл; mp =1,6·10-27кг )

A) 50 км/с

B) 100 км/с

C) 70 км/с

D) 80 км/с

E) 30 км/с

{Правильный ответ} = В

271.Индукциясы 0,4Тл-ға тең магнит өрісіндегі 2 104км/с жылдамдықпен индукция сызықтарына перпендикуляр қозғалып келе жатқан протонға әсер ететін күш

(gp = 1,6·10-19Кл)

A) 0,6 пН

B) 1,28 пН

C) 2,7 пН

D) 3,3 пН

E) 6 пН

{Правильный ответ} = В

272.Массасы m зарядталған бөлшек біртекті магнит өрісінде перпендикуляр υ жылдамдықпен қозғалады. Егер бөлшектің массасын 2есе арттырса, оның траекториясы радиусының өзгерісі

A) 2 есе кемиді.

B) 2 есе артады.

C) 4 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

273.Массасы m зарядталған бөлшек біртекті магнит өрісінде перпендикуляр υ жылдамдықпен қозғалады.Егер бөлшектің массасын 2есе азайтса,оның траекториясы радиусының өзгерісі

A) 2 есе артады.

B) 2 есе кемиді.

C) 4 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

274.Массасы m зарядталған бөлшек біртекті магнит өрісінде перпендикуляр υ жылдамдықпен қозғалады.Егер бөлшектің массасын 4 есе азайтса,оның траекториясы радиусының өзгерісі

A) 4 есе артады

B) 4 есе кемиді

C) 4 есе артады

D) 4 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = В


275.Массасы m зарядталған бөлшек біртекті магнит өрісінде перпендикуляр υ жылдамдықпен қозғалады.Егер бөлшектің жылдамдығын 2 есе арттырса, оның траекториясы радиусының өзгерісі

A) 2 есе кемиді

B) 2 есе артады

C) 4 есе артады

D) 4 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = В

276.Массасы m зарядталған бөлшек біртекті магнит өрісінде перпендикуляр υ жылдамдықпен қозғалады.Егер өрістің индукциясын, 2есе арттырса, оның траекториясы радиусының өзгерісі

A) 4 есе артады

B) 2 есе кемиді

C) 2 есе артады

D) 4 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = В

277.Өзекшесіз соленоид ішіндегі өрістің индукциясы В0 = 2мТл. Соленоидқа болат өзекшені енгізгенде оның индукциясы (µболат =8000)

A) 16·103Тл

B) 16Тл

C) 16мТл

D) 4000мТл

E) 4·105Тл

{Правильный ответ} = В

278.Өзекшесіз соленоид ішіндегі өрістің индукциясы В0 = 2мТл. Соленоидқа болат өзекшені енгізгенде оның индукциясы артады (µболат = 8000)

A) 800 есе артады.

B) 8000 есе артады.

C) 80000 есе артады.

D) 80 есе артады.

E) 8 есе артады.

{Правильный ответ} = В

279.Өрісінің индукциясы 2,2мТл соленоидтағы болат өзекшені, өлшемі сондай магниттелуші темір өзекшемен алмастырғандағы магнит ағынының өзгерісі (µболат= 8000, µтемір = 250000)

A) 31,25 есе кемиді.

B) 31,25 есе артады.

C) 30 есе артады.

D) өзгермейді.

E) 30 есе кемиді.

{Правильный ответ} = В

280.Ішіндегі өрісінің индукциясы 2мТл, көлденең қимасының ауданы 200см2 соленоидқа болат өзекшені енгізгендегі магнит ағыны (µболат=8000)

A) 4 Вб

B) 0,32 Вб

C) 0,5 мВб

D) 2 мВб

E) 3 мВб

{Правильный ответ} = В

281.Көлденең қимасының ауданы 200 см2 соленоидқа болат өзекшені енгізгенде,ол арқылы 0,4 Вб магнит ағыны өтсе, оның ішінде болған В0 өріс индукциясы

б = 8000)

A) 2 Тл

B) 2,5 мТл

C) 3 мТл

D) 4 мТл

E) 4,5 мТл

{Правильный ответ} = В

282.Көлденең қимасының ауданы 200см2 соленоидқа темір өзекшені енгізгенде,ол арқылы 0,4Вб магнит ағыны өтсе, оның ішінде бұрын болған В0 өріс индукциясы (µт = 250000 )

A) 8 мТл

B) 0,08 мТл

C) 0,8 мТл

D) 0,08 ТЛ

E) 0,8 Тл

{Правильный ответ} = В

283.Магнит ағынының анықтамасына сәйкес өрнек

A) Φ = BS

B) Φ = BS cos α

C) Φ = BI cos α

D) Φ = IS cos α

E) Φ = BS sin α

{Правильный ответ} = В

284.Магнит ағынының өлшем бірлігі

A) Н· м· А

B) Н· м· А-1

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = В

285.Контурды тесіп өтетін магнит ағыны 0,5с ішінде 2 Вб –ден 10 Вб аралығында біркелкі артқандағы контурдың индукциялық ЭҚК-і

A) 1 В

B) 16 В

C) 5 В

D) 4 В

E) 20 В

{Правильный ответ} = В

286.Индукция ЭҚК-і 16 В болып контурды тесіп өткен магнит ағынының 8 Вб-ге өзгергендегі уақыты

A) 5 с

B) 0,5 с

C) 0,4 с

D) 3 с

E) 4 с

{Правильный ответ} = В

287.Контурды тесіп өтетін магнит ағыны 0,5 с ішінде 3 Вб –ге 1 Вб-ге дейін біркелкі кемиді.Осы контурдың индукциялық ЭҚК-і

A) 6 В

B) 4 В

C) 5 В

D) 8 В

E) 1 В

{Правильный ответ} = В

288.Ток күші 2 А, магнит ағыны 4 Вб контурдың индуктивтілігі

A) 3 Гн

B) 2 Гн

C) 8 Гн

D) 0,5 Гн

E) 1 Гн

{Правильный ответ} = В

289.Контурды тесіп өтетін магнит ағыны 2с ішінде 8 Вб –ден 2Вб-ге дейін біркелкі кемиді. Контурдағы индукция ЭҚК-і

A) 2 В

B) 3 В

C) 4 В

D) 16 В

E) 5 В

{Правильный ответ} = В

290.Магнит ағыны 6 мс ішінде 18 мВб-ге өзгереді.Осы контурдағы индукциялық ЭҚК

A) 4 В

B) 3 В

C) 2 В

D) 5 В

E) 7 В

{Правильный ответ} = В

291.Ішкі магнит ағыны ∆Φ = 12 мВб-ге дейін кемігенде, кедергісі 0,03 Ом болатын орамның көлденең қимасы арқылы өтетін зарядтың шамасы

A) 400 Кл

B) 400 мКл

C) 40 мКл

D) 40 мкКл

E) 400 кКл

{Правильный ответ} = В

292.Магнит ағыны 5мс ішінде 9 мВб -ден 4мВб-ге дейін кемитін контурдағы индукцияның ЭҚК-і

A) 2В

B) 1В

C) 3В

D) 4В

E) 5В

{Правильный ответ} = В

293.Индукция ЭҚК-і 120В, 200 орамды соленоидтағы магнит ағынының өзгеріс жылдамдығы

A) 600 Вб/с

B) 6 10-2 Вб/с

C) 6 103 Вб/с

D) 60 Вб/с

E) 0,6 Вб/с

{Правильный ответ} = E

294.Индукция ЭҚК-і 120В магнит ағынының өзгеріс жылдамдығы 60мВб/с соленоидтың орам саны

A) 1000

B) 2000

C) 3000

D) 100

E) 300

{Правильный ответ} = В

295.Магнит индукциясы 2 мс ішінде 0,2 Тл –дан 0,3Тл-ға дейін өзгергенде 10 В индукция ЭҚК-і қозу үшін, көлденең қимасының ауданы 50 см2 катушкадағы орам саны

A) 100

B) 40

C) 70

D) 60

E) 150

{Правильный ответ} = В

296.Актив бөлігінің ұзындығы 0,25 м, индукциясы 8 мТл біртекті магнит өрісінде магнит индукциясының векторына 300 бұрыш жасай 5 м/с жылдамдықпен орын ауыстырған өткізгіштің индукция ЭҚК-і

A) 6 мВ

B) 5 мВ

C) 5,9 мВ

D) 5,5 мВ

E) 6,5 мВ

{Правильный ответ} = В

297.Контурдан өтетін магнит ағынының өзгерісі 10 мВб болса 0,5 мс ішінде туатын индукция ЭҚК-і

A) 10 В

B) 20 В

C) 30 В

D) 40 В

E) 50 В

{Правильный ответ} = В

298. 0,5 мс уақыт ішінде 20 В индукция ЭҚК-і тудырған контурды тесіп өткен магнит ағынының өзгерісі

A) 10 Вб

B) 10 мВб

C) 20 мВб

D) 20 Вб

E) 100 Вб

{Правильный ответ} = В

299.Контурды тесіп өтетін магнит ағыны 10 мс ішінде 20 мВб -ден 10 мВб-ге дейін кемігендегі контурдағы индукцияның ЭҚК-і

A) 2 В

B) 1 В

C) 3 В

D) 10 В

E) 20 В

{Правильный ответ} = В

300.Контурды тесіп өтетін магнит ағыны 1 мс ішінде 0,2 мВб -ден – 0,3 мВб-ге дейін артқандағы индукцияның ЭҚК-і

A) 0,2 В

B) 0,1 В

C) 0,3 В

D) 0,5 В

E) 0,4 В

{Правильный ответ} = В

301.Индукцияның ЭҚК-і 0,1 В контурды 1мс ішінде тесіп өтетін магнит ағынының өзгерісі

A) 1мВб

B) 0,1мВб

C) 0,2 мВб

D) 0,3 мВб

E) 0,4 мВб

{Правильный ответ} = В

302.Контурды тесіп өтетін магнит ағыны 100 мс ішінде 40 мВб -ден – 30 мВб-ге дейін кемісе, ондағы индукцияның ЭҚК-і

A) 0,2 В

B) 0,1 В

C) 1 В

D) 0,3 В

E) 0,4 В

{Правильный ответ} = В


303Индукция ЭҚК-і 0,1 В,тұйық контурды тесіп өткен магнит ағынының өзгерісі 10 мВб-ге артатын уақыты

A) 100 с

B) 0,1 с

C) 10 с

D) 10 мс

E) 1 мс

{Правильный ответ} = В

304.Контурды тесіп өтетін магнит ағынының өзгеріс уақыты 3 есе артса индукцияның ЭҚК-і

A) 3 есе артады

B) 3 есе кемиді

C) өзгермейді

D) 9 есе артады

E) 9 есе кемиді

{Правильный ответ} = В


305.Контурдан өтетін магниттік ағын және ток күші арасындағы пропорционалдық коэффициенті

A) контурдың индукциясы.

B) контурдың индуктивтілігі.

C) контурдың ЭҚК-і.

D) контурдың кернеуі.

E) контурдың өрісі.

{Правильный ответ} = В

306.Индуктивтіліктің өлшем бірлігі

A) 1Вб

B) 1 Гн

C)

D)

E) 1Вб·м2

{Правильный ответ} = В

307.Ток күші 4 есе артса контурдың магнит өрісінің энергиясы

A) 4 есе артады.

B) 16 есе артады.

C) 4 есе кемиді.

D) 16 есе кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

308.Ток күші 5 есе артса, контурдың магнит өрісінің энергиясы

A) 5 есе артады.

B) 25 есе артады.

C) 5 есе кемиді.

D) 25 есе кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

309.Контурдың индуктивтілігі 4 есе артса,магнит өрісінің энергиясы

A) 4 есе кемиді.

B) 4 есе артады.

C) 16 есе кемиді.

D) 16 есе артады.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

310.Контурдың индуктивтілігі 5 есе кемігенде,магнит өрісінің энергиясы

A) 5есе артады.

B) 5 есе кемиді.

C) 25 есе артады.

D) 25 есе кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

311.Магнит өрісінің энергиясы 3 есе артқанда,осы контурдағы тоқ күші

A) 3 есе артады.

B) есе артады.

C) 9 есе артады.

D) өзгермейді.

E) 3 есе кемиді.

{Правильный ответ} = В

312.Магнит өрісінің энергиясы 4 есе кемігенде,осы контурдағы тоқ күші

A) 4 есе кемиді.

B) 2 есе кемиді.

CDrawObject13 ) есе кемиді.

D) 4 есе артады.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

314.Магнит өрісінің энергиясын өзгертпей, контурдың индуктивтілігін 2 есе арттырса,ондағы ток күші

A) 2 есе артады.

B) есе кемиді.

C) 2 есе кемиді.

D) 2 есе артады.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

315.Индуктивтілігі 2Гн контурдағы ағын 4 Вб болғанда ондағы тоқ күші

A) 4 А.

B) 2 А.

C) 8 А.

D) 0,5 А.

E) 3 А.

{Правильный ответ} = В

316.Ток күші 3 А,индуктивтілігі 4 Гн контур арқылы өтетін магнит индукциясының ағыны

A) 0,75 Вб.

B) 12 Вб.

C) 3 Вб.

D) 4 Вб.

E) 1,3 Вб.

{Правильный ответ} = В

317.Магнит энергиясының өрнегі

A) W =

B) W =

C) W =

D) W =

E) W =

{Правильный ответ} = C

318.Магнит энергиясының көлемдік тығыздығын анықтайтын формула

A) ω =

B) ω =

C) ω =

D) ω =

E) ω =

{Правильный ответ} = В

319.Катушкадағы өздік индукция ЭҚК-інің өрнегі

A) ε =

B) ε = –

C) ε =

D) ε = –

E) ε =

{Правильный ответ} = В

320.Магнит ағыны 0,02 Вб 100 орамнан тұратын катушканы ажыратқанда ондағы индукцияның ЭҚК-і 4 В болса,магнит ағынының жоғалу уақыты

A) 1 с

B) 0,5 с

C) 2 с

D) 2,5 с

E) 1,5 с

{Правильный ответ} = В

321. 500 орам сымы бар соленоидта 4 мс уақыт ішінде магнит ағыны 77 мВб-ден 5 мВб-ге дейін бірқалыпты кемиді. Соленоидтағы индукцияның ЭҚК-і

A) 10 кВ

B) 9 кВ

C) 2 кВ

D) 5 кВ

E) 7 кВ

{Правильный ответ} = В

322.Біртекті магнит өрісінде орналасқан 100 орам сымнан тұратын соленоидтың индукциясы 2мТл/с жылдамдықпен өзгереді. Радиусы 0,2 м осы соленоидтың осі магнит өрісі индукциясының векторымен 600 бұрыш жасағанда, пайда болған индукцияның ЭҚК-і

A) 1 мВ

B) 12,5 мВ

C) 14,7 мВ

D) 9,27 мВ

E) 0,5 мВ

{Правильный ответ} = В

323.Индукциясы 0,05 Тл магнит өрісінде ұзындығы 1 м стержень 20 рад/с бұрыштық жылдамдықпен айналады. Егер айналу осі стерженнің ұшы арқылы магнит өрісіне параллель өтсе, онда стержень ұштарында пайда болған индукцияның ЭҚК-і

A) 2 В

B) 0,5 В

C) 3 В

D) 5 В

E) 4 В

{Правильный ответ} = В

324. 120 орамы бар катушкадан 7,5 А тоқ өткенде,оның магниттік ағыны 2,3 мВб болса, катушкадағы магнит өрісінің энергиясы

A) 0,5 Дж

B) 1 Дж

C) 2 Дж

D) 3 Дж

E) 2,5 Дж

{Правильный ответ} = В

325.Траектория дегеніміз...

  1. дене қозғалып бара жатқан сызық.

  2. дене қозғалып бара жатқан сызық ұзындығы.

  3. дененің басқа денелермен салыстырғанда орнының өзгеруі.

  4. қозғалыстың бастапқы және соңғы нүктелерін қосатын түзу сызық.

  5. қозғалыстағы дене.

{Правильный ответ} = A

326.Дене материялық нүкте мына жағдайда бола алады:

1.Ұшақ Астанадан Москваға ұшып келді .

2.Ұшақ «өлі тұзақ»сызып жүр.

3. Коньки тебуші мәре сызығын кесіп өтті.

A) 1,2

B) 2

C) 3

D) 1

E) 2, 3

{Правильный ответ} = D

327.Дене материялық нүкте бола алады:

A) Трактордың топыраққа түсіретін қысымын есептегенде.

B) Зымыранның биіктігін анықтағанда.

C) Ұшақтың әуежайға қону кезінде.

D) Өлшеуіш цилиндрді қолданып, болат шардың көлемін анықтаған кезінде.

E) Жердегі ұшуды басқару орталығынан ғарыш кемесінің қозғалысын бақылағанда.

{Правильный ответ} = Е

328.Автобус маршрутқа шығып, кешке қайтып келді.Осы уақытта есептегішінің көрсеткіші 500 км-ге артты. Автобустың жүрілген жолы мен орын ауыстыру модулі

A) 500 км; 500 км.

B) 0; 0.

C) 500 км; 0.

D) 0; 500 км.

E) 500 км; 250 км.

{Правильный ответ} = С

329.Спортшы стадион жолымен 1200 км ара қашықтықты жүгіріп өтіп, бастаған сөре орнына қайтып келді. Спортшының жүрілген жолы мен орын ауыстыру модулі

A) 0; 0.

B) 1200 м; 1200 м.

C) 0; 1200 м.

D) 1200 м; 0.

E) 1200 м; 600 м.

{Правильный ответ} = D

330.Тік ұшақ 200 км түзу ұшып, 900 бұрышқа бұрылып,тағы да 150 км ұшты. Тік ұшақтың жолы мен орын ауыстыруы

A) 425 км; 325 км.

B) 375 км; 275 км.

C) 450 км; 350 км.

D) 350 км; 250 км.

E) 400 км; 300 км.

{Правильный ответ} = D

331.Жасанды серіктің айналу периоды 1тәул., радиусы R дөңгелек орбита бойымен Жерді айналып қозғалады. Серіктің 24 сағаттағы жолы мен орын ауыстыруы

A) 0; 0.

B) 2πR; 2πR.

C) 2R; 2R.

D) πR; 0.

E) 2πR; 0.

{Правильный ответ} = Е

332.Футболшы футбол алаңында солтүстікке қарай 40 м, сосын 10м шығысқа, одан 10 м оңтүстікке, сосын 30 м шығысқа жүгіріп өтті. Футболшының толық орын ауыстыру модулі

A) 90 м.

B) 50 м.

C) м.

D) м.

E) 0 м.

{Правильный ответ} = В

333.Егер Жерден жіберілген жарық сәулесі 2,56 с-тан кейін қайтып оралса,Жерден Айға дейінгі ара қашықтық (c= 3·108 м/c)

A) 3,84·108 м.

B) 3,84·107 м.

C) 38,4·108 м.

D) 3·108 м.

E) 384·107 м.

{Правильный ответ} = A

334.Шығыны 20 л/с болу үшін ,радиусы 15 см түтікшеде қозғалған сұйықтықтың жылдамдығы

A) 1 м/с.

B) 28,3 см/с.

C) 0,28 см/с.

D) 0,5 м/с.

E) 0,25 м/с.

{Правильный ответ } = B


325.Екі автомобиль қарама-қарсы бағытта қозғалып келеді. Бірінші автомобильдің жылдамдығы 54 км/сағ, ал екіншісінікі 108 км/сағ. Автомобильдердің салыстырмалы жылдамдығы

A) 5 м/с.

B) 10 м/с.

C) 15 м/с.

D) 20 м/с.

E) 45 м/с.

{Правильный ответ} = Е

326.Бір қалыпты қозғалыс болатыны

1) автомобильдің тежелген кездегі қозғалысы. 2) сағаттағы маятник қозғалысы. 3) метродағы эскалатор қозғалысы.

A) 1,2,3.

B) 1,2.

C) 1.

D) 2.

E) 3.

{Правильный ответ} = E

327. 0,5 сағат уақытта 250 км ара қашықтықты ұшып өткен ұшақтың жылдамдығы

A) 138,9 м/с.

B) 13,89 м/с.

C) 138,9 км/сағ.

D) 13,89 км/сағ.

E) 1,389 м/с.

{Правильный ответ} = А

328. 80 км жолды 160 км/сағ жылдамдықпен жүріп өткен дененің қозғалыс уақыты

A) 200 с.

B) 1800 с.

C) 2000 с.

D) 3000 с.

E) 1500 с.

{Правильный ответ} = В

329.Дененің қозғалыс теңдеуі x=4 - 3t түрінде берілген. Дененің бастапқы координатасы мен қозғалыс жылдамдығы

A) x0=5 м, υх=-3 м/с.

B) x0=4 м, υх=-3 м/с.

C) x0=4 м, υх=3 м/с.

D) x0=1 м, υх=-3 м/с.

E) x0=1 м, υх=3 м/с.

{Правильный ответ} = B

340. 54 км/сағ жылдамдықпен қозғалып келе жатқан поездың терезесі алдында отырған жолаушы, 36 км/сағ жылдамдықпен қарсы қозғалып келе жатқан ұзындығы 150 м. Поезды көру уақыты

A) 6 с.

B) 5 с.

C) 4 с.

D) 8 с.

E) 1 с.

{Правильный ответ} = А

341.Жүрілген жолдың тәуелділік графигінде t = 3 с уақыттағы велосипедшінің жылдамдығы

DrawObject14

A) 4 м/с.

B) 2,5 м/с.

C) 10 м/с.

D) 40 м/с.

E) 5 м/с.

{Правильный ответ} = В

342.Бірқалыпты қозғалыс кезінде үдеу.

A) а = const.

B) a = 0.

C) a > 0.

D) a < 0.

E) а ≥ 0

{Правильный ответ} = В

343.Екі өзара перпендикуляр шоссе жолдарында жылдамдықтары 54 км/сағ және 72 км/сағ жүк және жеңіл автомашиналар бірқалыпты қозғалып келеді. Жол торабындағы кездесуден 10 мин өткен соң, олардың ара қашықтықтығы

A) 45 км.

B) 15 км.

C) 55 км.

D) 60 км.

E) 25 км.

{Правильный ответ} = В

344.Поезд t уақытының жартысын υ1 = 72 км/сағ жылдамдықпен, ал екінші жартысын υ2 = 36 км/сағ жылдамдықпен жүрді. Поездің орташа жылдамдығы

A) 60 км/сағ.

B) 54 км/сағ.

C) 40 км/сағ.

D) 50 км/сағ.

E) 42 км/сағ.

{Правильный ответ} = В

345.Автомобиль жолдың бірінші жартысында 72 км/сағ жылдамдықпен, ал екіншісінде 30 км/сағ жылдамдықпен қозғалды. Автомобильдің барлық жолдағы орташа жылдамдығы

A) 50,5 км/сағ.

B) 42,4 км/сағ.

C) 40,3 км/сағ.

D) 54 км/сағ.

E) 51 км/сағ.

{Правильный ответ} = В

346.18 км/сағ жылдамдықпен келе жатқан велосипедші таудан түсе бастайды. Егер оның үдеуі 0,8 м/с2 болса, 6 с-тан кейін велосипедшінің жылдамдығы

A) 86,4 м/с.

B) 135 м/с.

C) 24 м/с.

D) 2,4 м/с.

E) 9,8 м/с.

{Правильный ответ} = Е

347.Автомобиль орнынан жылжып,үдемелі түзу сызықты қозғалады. Үдеу векторы

A) вертикаль жоғары.

B) автомобильдің қозғалысына қарсы бағытта.

C) автомобильдің қозғалысы бағытына перпендикуляр.

D) автомобильдің қозғалысымен бағыттас.

E) вертикаль төмен.

{Правильный ответ} = D

348.Анықтамаға сәйкес тең үдемелі үдеудің формуласы.

A) .

B) .

C) .

D) .

E)

{Правильный ответ} = C

349.Тең үдемелі қозғалған автомобильдің жылдамдығы 4 с уақытта 45 -тен 5 м/с-ке дейін кемиді. Автомобиль үдеуінің модулі

A) 10 м/с2.

B) 12,5 м/с2.

C) 1 м/с2.

D) 5 м/с2.

E) 25 м/с2.

{Правильный ответ} = А

350.Автомобильдің жылдамдығы 10 с уақытта 10-нан 6 м/с-ке дейін кемиді. Жылдамдықтың уақытқа тәуелділік формуласы және 20 с кейінгі жылдамдығы

A) υх(t)=10-0,4t, υ=2 м/с.

B) υх(t)=10+0,4t, υ=2 м/с.

C) υх(t)=10-0,4t, υ=3 м/с.

D) υх(t)=10+0,4t, υ=3 м/с.

E) υх(t)=10-0,2t, υ=2 м/с.

{Правильный ответ} = А

351.Материялық нүктенің жылдамдық проекциясы мына түрде өзгеретіндей болып қозғалады: υx = 2 - 3t, оның үдеуі

A) 3 м/с2.

B) -3 м/с2.

C) -5 м/с2.

D) 5 м/с2.

E) 7 м/с2.

{Правильный ответ} = В

352.Материялық нүктенің жылдамдық проекциялары мына түрде өзгеретіндей болып қозғалады: υx = 3 + 3t; υy = 4 + 4t, оның үдеуі

A) 15 м/с2.

B) 3 м/с2.

C) 5 м/с2.

D) 4 м/с2.

E) 7 м/с2.

{Правильный ответ} = С

353.Дене кемімелі жылдамдықпен түзусызықты қозғалады. Үдеуі 4 м/с2 .-қа тең. Уақыттың кейбір кезінде дененің жылдамдық модулі υ0=20 м/с-ке тең. Дененің 4 с-тан кейінгі жылдамдығы және дененің тоқтаған кездегі уақыты...

A) 2 м/с; 5 с.

B) 2,5 м/с; 2,5 с.

C) 2 м/с; 2,5 с.

D) 4 м/с; 2,5 с.

E) 4 м/с; 5 с.

{Правильный ответ} = Е

354.СИ жүйесіндегі үдеудің өлшем бірлігі:

A) м/мин2.

B) км/сағ2.

C) м/сағ2.

D) м/с2.

E) км/с2.

{Правильный ответ} = D

355.Дененің қозғалыстың басынан 4 с өткеннен кейінгі жолы

DrawObject15

A) 80 м.

B) 5 м.

C) 20 м.

D) 60 м.

E) 40 м.

{Правильный ответ} = D

356.Түзу сызықты қозғалған дененің үдеуі

DrawObject16

A) 9 м/с2.

B) 6 м/с2.

C) 4,5 м/с2.

D) 18 м/с2.

E) 1,5 м/с2.

{Правильный ответ} = Е

357.Дененің үдеуі

DrawObject17

A) 0.

B) 4 м/с2.

C) 2 м/с2.

D) 1 м/с2.

E) 10 м/с2.

{Правильный ответ} = D

358.Ұшақ 216 км/сағ. жылдамдықпен ұшып,сосын 20 с уақыт бойы 9 м/с2 үдеумен қозғалады. Ұшақтың осы уақытта ұшып өтетін ара қашықтықтығы...

A) 30 км.

B) 9 км.

C) 3000 м.

D) 300 м.

E) 900 м.

{Правильный ответ} = С

359.Поезд 20 м/с жылдамдықпен қозғалады. Тежелгеннен соң,толық тоқтағанға дейін ол 200 м ара қашықтықты жүріп өтті. Тежелудің жүрген уақыты..

A) 2 с.

B) 10 с.

C) 20 с.

D) 5 с.

E) 25 с.

{Правильный ответ} = С

360.Қозғалыстағы дененің жылдамдығының теңдеуі υ = 5 + 4t.Орын ауыстырудың теңдеуі s(t) және бастапқы жылдамдық пен үдеу...

A) s(t)=5t-2t2; υ0=5 м/с; =4 м/с2.

B) s(t)=5t+2t2; υ0=4 м/с; =5 м/с2.

C) s(t)=5t-2t2; υ0=4 м/с; =5 м/с2.

D) s(t)=5t+2t2; υ0=5 м/с; =4 м/с2.

E) s(t)=5t+4t2; υ0=5 м/с; =4 м/с2.

{Правильный ответ} = D

361.Материялық нүктенің қозғалыс теңдеуі мына түрде x=-3t2. Нүктенің 2с кейінгі жылдамдығы мен орын ауыстыруы...

A) υ =3 м/с; s=3м.

B) υ =12 м/с; s=12 м.

C) υ =-12 м/с; s=-12 м.

D) υ =-3 м/с; s=-3 м.

E) υ =12 м/с; s=-3 м.

{Правильный ответ} = С

362.Тең үдемелі қозғалыстағы дененің жүрілген жолын анықтайтын формула:

A) S = x + x0.

B) .

C) .

D) S = υt.

E) S = υ0 + at.

{Правильный ответ} = B

363.Биіктігі 80 м көлбеу мұнарадан бастапқы жылдамдықсыз тасталған тастың құлау уақыты (g = 10 м/с2)

A) ≈ 6 с.

B) ≈ 5 с.

C) ≈ 1 с.

D) 4 с.

E) ≈ 10 с.

{Правильный ответ} = D

364.Дене 80 м биіктіктен еркін құлайды. Оның құлауының соңғы секундындағы орын ауыстыруы (g = 10 м/с2)

A) 35 м.

B) 30 м.

C) 50 м.

D) 32 м.

E) 12 м.

{Правильный ответ} = А

365.Дене 30 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырылған. Ауаның кедергісін ескермегенде , дененің Жерге құлайтын жылдамдығы...

A) 60 м/с.

B) 15 м/с.

C) 30 м/с.

D) 20 м/с.

E) 2 м/с.

{Правильный ответ} = С

366. 2000 м биіктіктен құлаған дененің, соңғы 100 м ушып өтетін уақыты

A) 2 с.

B) 0,5 с.

C) 5 с.

D) 4,9 с.

E) 9,8 с.

{Правильный ответ} = В

367.Вентилятор қалақшаларының бұрыштық айналу жылдамдығы 6,28 рад/с.

30 минуттағы айналым саны

A) 1600

B) 160

C) 300

D) 1800

E) 460

{Правильный ответ} = D

368. 8π с-1 бұрыштық жылдамдықпен айналған маховиктің 1000 айналымды жасайтын уақыты

A) 25 с.

B) 250 с.

C) 2,5 с.

D) 2 мин.

E) 12 мин.

{Правильный ответ} = В

369.Радиусы 4 м бір қалыпты айналған дөңгелектің бетіндегі материялық нүкте

4 м/с жылдамдықпен қозғалады. Материялық нүктенің үдеуі

A) 4 м/с2.

B) 1 м/с2.

C) 9,8 м/с2.

D) 14 м/с2.

E) 4,9 м/с2.

{Правильный ответ} = А

370.Шеңбер бойымен қозғалыстағы сызықтық және бұрыштық жылдамдықты байланыстыратын формула:

A) .

B) .

C) = ωR.

D) .

E) .

{Правильный ответ} = С

371.Массасы 15 кг жүкті 0,3 м/с2 үдеумен көтеру үшін қажет күш (g = 10 )

A) 0,45 Н.

B) 5 Н.

C) 45 Н.

D) 50 Н.

E) 154,5 Н.

{Правильный ответ} = Е

372.Санақ жүйесі лифтімен тығыз байланысты. Төменде келтірілген жағдайлардың ішіндегі инерциалды санақ жүйесі:

Лифт: 1) еркін құлайды; 2) бір қалыпты жоғары қозғалады; 3) үдемелі жоғары қозғалады; 4) баяу жоғары қозғалады; 5) бір қалыпты төмен қозғалады.

A) 1,2.

B) 1,3.

C) 2,4.

D) 2,5.

E) 1,2,3.

{Правильный ответ} = D

373.Денедегі барлық күштер теңестірілген . Осы дененің қозғалыс траекториясы:

1) парабола; 2)түзу; 3) шеңбер; 4) эллипс; 5) винттік сызық .

A) 1.

B) 3.

C) 4.

D) 2.

E) 5.

{Правильный ответ} = D


374.Дене массасының көлемге қатынасы

A) Ауырлық күш.

B) Қысым.

C) Салмақ.

D) Тығыздық.

E) Ұзындық .

{Правильный ответ} = D

375.Бірдей қалыңдықтағы бес пластинаның тығыздықтары бірдей (сурет). Ең үлкен массалы пластинка

DrawObject18

A) 1.

B) 2.

C) 3.

D) 4.

E) 5.

{Правильный ответ} = D

376.Арқан тарту жарысына 4 адам қатысады. Олардың екеуі F1=250 Н және F2=200 Н күштерді түсіріп оң жаққа,қалған екеуі F3=350 Н және F4=50 Н күштерді түсіріп, сол жаққа тартады. Тең әсерлі күш және арқанның қозғалу бағыты:

A) 850 Н, оңға.

B) 450 Н, оңға.

C) 350 Н, солға.

D) 100 Н, солға.

E) 50 Н, оңға.

{Правильный ответ} = E

377. 20 Н күш әсер еткен дене 2,5 м/с2 үдеумен қозғалады. Дененің массасы

A) 8 кг.

B) 0,8 кг.

C) 50 кг.

D) 25 кг.

E) 10 кг.

{Правильный ответ} = А

378.Ньютонның үшінші заңы:

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ} = C

379.Массасы 4 кг, 2 Н күш әсер ететін дененің қозғалысы мен жылдамдығы:

A) Бір қалыпты, 2 м/с жылдамдықпен.

B) Бір қалыпты, 0,5 м/с жылдамдықпен.

C) Тең үдемелі, 2 м/с2 үдеумен.

D) Тең үдемелі, 0,5 м/с2 үдеумен.

E) Тең үдемелі, 8 м/с2үдеумен.

{Правильный ответ} = D

380.F1, F2, F3, F4 (суретте) күштерін қосудың ОX осіне проекциясы

DrawObject19

A) 1 кН.

B) 2 кН.

C) 3 кН.

D) 4 кН.

E) 5 кН.

{Правильный ответ} = В

381.Жылдамдығы 200 м/с массасы 160 г оқ бөгетке тиді және тоқтағанға дейін

16 см өтті. Оқтың кедергі күші

A 20 кН.

B) 30 кН.

C) 10 кН.

D) 40 кН.

E) 50 кН

{Правильный ответ}=А

382.Дене үш күштің әсерінен тепе-теңдік қалпын сақтап тұр. 6 Н –ға тең бір күш шығысқа, 3 Н –ға тең екінші күш солтүстік – шығысқа қарай 600 бұрыш жасай әсер етеді. Үшінші күштің модулі мен бағыты

A) 79 Н, оңтүстік батысқа

B) 7,9 Н, оңтүстік батысқа

C) 17,9 Н, оңтүстік батысқа

D) 1,79 Н, оңтүстік батысқа

E) 0,79 Н, оңтүстік батысқа

{Правильный ответ}=В

383.Массасы 1500 кг автомобиль 0,5 м/с2 удеумен горизонталь бағытта қозғала бастады. Қозғалысқа кедергі жасайтын күш 500 Н –ға тең. Қозғалтқыштың өндіретін тарту күші

A) 1250 Н.

B) 1520 Н.

C) 250 Н.

D) 1550 Н.

E) 125 Н.

{Правильный ответ}= A

384.Массасы 200 г денені 1,5 м/с2 үдеумен қозғалысқа түсіретін күш

A) 7,5 Н.

B) 300 Н.

C) 0,3 Н.

D) 75 Н.

E) 0,03 Н.

{Правильный ответ}= C

385.Массасы 1,5 т автобус орнынан 1,5 кН тарту күшінің әрекетінен қозғалады. Егер автобусқа әрекет ететін кедергі күш 450 Н болса, онда оның үдеуі

A) 1,3 м/с2.

B) 13 м/с2.

C) 1,75 м/с2.

D) 0,7 м/с2.

E) 0,07 м/с2.

{Правильный ответ}= D

386.Массасы 50 кг хоккейші массасы 2 кг шарды өзінен 20 Н күшпен итереді. Бұл кезде адам мен шардың алатын үдеулері

A) - 4 м/с2; 10 м/с2.

B) - 0,4 м/с2; 0,1 м/с2.

C) 0,04 м/с2; 0,1 м/с2.

D) - 0,4 м/с2; -10 м/с2.

E) - 0,4 м/с2; 10 м/с2.

{Правильный ответ}= E

387.Лифт табанында массасы 20 кг жүк жатыр. Лифт 2 м/с2 үдеумен жоғары қарай қозғалады. Жүктің лифт табанына түсіретін күші (g = 10 м/с2)

A) 240 Н.

B) 340 Н.

C) 140 Н.

D) 440 Н.

E) 540 Н.

{Правильный ответ}= A

388.Суға батырылған дененің бөлігі судың бетіне шығатын болса, дененің тығыздығы

( )

A) 750 кг/м3.

B) 500 кг/м3.

C) 250 кг/м3.

D) 400 кг/м3.

E) 1000 кг/м3.

{Правильный ответ}= A

389.Дененің бөлігі сұйықтық бетінде болса, сұйықпен дене тығыздығының қатынасы

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=A

390.Аралық бұрыштары 1200 болатын, бір нүктеге түсірілген модулі 10 Н-ға тең, екі бірдей күштердің әсері, үшінші күштің әсерімен теңеседі. Үшінші күштің модулі

A) 15 Н.

B) 20 Н.

C) 7 Н.

D) 5 Н.

E) 10 Н.

{Правильный ответ}=E

391.Бір нүктеге түсірілген модулдері 120 Н-ға тең екі бірдей күштердің әсері, модулі 207,6 Н үшінші күштің әсерімен теңеседі. Алғашқы екі күштің аралық бұрыштары мәні

A) 450.

B) 900.

C) 600.

D) 300.

E) 00.

{Правильный ответ}=C

392. 50 Н күш 900 бұрыш арқылы екінші күшпен әсерлесіп, модулі 130 Н болатын үшінші күштің әсерімен теңеседі. Барлық күштер бір нүктеге түсірілген. Екінші күштің модулі

A) 180 Н.

B) 80 Н.

C) 100 Н.

D) 120 Н.

E) 60 Н.

{Правильный ответ}=D

393.Массасы 5 кг снаряд 800м/с жылдамдықпен ұзындығы 3,2 м қару ұнғысынан ұшып шықты. Снарядқа берілетін қысым күшінің мәні

A) 4000 Н.

B) 9 кН.

C) 500 кН.

D) 16 кН.

E) 2000 Н.

{Правильный ответ}=C

394.Массасы 1,5 кг дене қозғалыс теңдеуімен қозғалады. Денеге әсер ететін күш

A) 1,2 Н.

B) 0,6 Н.

C) 3 Н.

D) 1,5 Н.

E) 0,4 Н.

{Правильный ответ}=A

395. 24 Н күштің әсерінен қозғалатын дененің қозғалыс теңдеуі берілген: Осы дененің массасы

A) 24 кг.

B) 16 кг.

C) 72 кг.

D) 40 кг.

E) 8 кг.

{Правильный ответ}=D

396.Массасы 400 г тыныштықтағы доп 2кН күштің әсерінен 15 м/с жылдамдық ала қозғалды. Соққының созылу уақыты

A) 0,3 мс.

B) 1,2 с.

C) 5 мкс.

D) 0,8 с.

E) 1,6 с

{Правильный ответ}=A

397.Массасы 60 кг дене екі түрлі күштің әсерінен қозғалады: Шамасы 60 Н, бірінші әсер етуші күш дененің орын ауыстыруына қарсы, екінші 150 Н күш орын ауыстыру бағытымен 600 бұрыш жасай бағытталған. Осы дененің үдеуі

A) 6 м/с2.

B) 0,25 м/с2.

C) 1 м/с2.

D) 15 м/с2.

E) 3 м/с2.

{Правильный ответ}=B

398.Көлемі 0,02 м3 денеге 20 Н күш әсер етіп 0,5 м/с2 үдеу береді. Дененің тығыздығы

A) 800 кг/м3.

B) 500 кг/м3.

C) 2000 кг/м3.

D) 1000 кг/м3.

E) 400 кг/м3.

{Правильный ответ}=C

399.Тығыздығы 2500 кг/м3 дене суға толығымен батырылған. Осы дененің үдеуі ( )


A) 6 м/с2.

B) 2,5 м/с2.

C) 10 м/с2.

D) 1,5 м/с2.

E) 12,5 м/с2.

{Правильный ответ}=A

400.Глицеринге батырылған дененің удеуі 2 м/с2. Осы дененің тығыздығы

( )

A) 1540 кг/м3.

B) 2540 кг/м3.

C) 1240 кг/м3.

D) 760 кг/м3.

E) 1575 кг/м3.

{Правильный ответ}=E

401.Тығыздығы 2700 кг/м3 дене 6,3 м/с2 удеумен сұйықтыққа батырылған. Сұйықтың тығыздығы

( )

A) 6300 кг/м3.

B) 1000 кг/м3.

C) 630 кг/м3.

D) 2070 кг/м3.

E) 3600 кг/м3.

{Правильный ответ}=B

402.Плутонның Күннен арақашықтығы жердігіне қарағанда 40 есе үлкен болса, Плутон мен Күннің арасындағы тартылыс күшінің Жер мен Күннің арасындағы тартылыс күшіне қатынасы. Плутон мен Жердің массасын жуықтап бірдей деп есептеңдер.

A) 1400 есе.

B) 120 есе.

C) 1600 есе.

D) 160 есе.

E) 1200 есе.

{Правильный ответ} = С

403.М массалы планетаның айналасында, массасы m серігі қозғалады. Осы кездегі серіктің планетаға гравитациялық тартылыс күші

A) М массасына тура пропорционал және m-ға тәуелді емес.

B) m массасына тәуелді емес және М-ға тәуелді емес.

C) Мm массалар көбейтіндісіне тура пропорционал.

D) М/m массалар қатынасына тура пропорционал.

E) М-ға да, m-ге де тәуелді емес.

{Правильный ответ} = C

404.Массалары m, 2m және 3m үш дене суретте көрсетілген ара қашықтықпен бір түзудің бойында орналасқан. Денелер арасындағы гравитациялық тартылыс күші

DrawObject20

A) 1 және 2 минимал.

B) 1 және 3 минимал.

C) 2 және 3 минимал.

D) 1 және2, 1 және 3, 2 және 3 бірдей.

E) 2 және 3 максимал.

{Правильный ответ} = С

405.Массасы 8 т ғарыш кемесі массасы 20 т орбиталық ғарыш бекетіне 100 м ара қашықтыққа жақындайды. Олардың өзара тартылыс күші (G = 6,67∙10-11 )

A) 1 кН.

B) 1 мкН.

C) 10 мкН.

D) 10 кН.

E) 100 Н.

{Правильный ответ} = В

406.Өзара әсерлескен, массалары екі есе артқан екі дененің тартылу күші

A) 2 есе артады.

B) 2 есе кемиді.

C) 4 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) өзгереді.

{Правильный ответ}=C

407.Өз-ара әсерлескен екі дене арасындағы қашықтықты 2 есеге арттырған кездегі денелердің тартылу күші

A) 8 есе артады.

B) 2 есе кемиді.

C) 2 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) 4 есе артады.

{Правильный ответ}=D

408.Бүкіләлемдік тартылыс заңының формуласы

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=C

408.Юпитердің массасы Жердің массасынан 317 есе артық, ал радиусы жер радиусынан 11 есе артық. Юпитердегі еркін түсу удеуі

( )

A) 317 м/с2.

B) 26,2 м/с2.

C) 11 м/с2.

D) 121 м/с2.

E) 28,8 м/с2.

{Правильный ответ}=B

409.Жердің центрінен бастапқы арақашықтықтағы жерге тартылу күші 36 есе кем болатын қашықтық (Жер радиусы Rж)

A) 36 Rж.

B) 18 Rж.

C) 9 Rж.

D) 6 Rж.

E) 12 Rж.

{Правильный ответ}=D

410.Массасы 1 кг дене Ай бетіне 1,63 Н күшпен тартылады. 20,375 м биіктіктен дененің Ай бетіне қўлау уақыты

A) 12,5 с.

B) 10 с.

C) 20 с.

D) 5 с.

E) 4 с.

{Правильный ответ}=D

{Сложность}=B

411.Массалары кг және кг денелер 13,34 мН күшпен тартылады. Осы денелер арасындағы ара қашықтық

( )

A) 96 м.

B) 1 км.

C) 400 м.

D) 4800 м.

E) 200 м.

{Правильный ответ}=E

412. 10 м арақашықтықтан массалары бірдей денелердің өз-ара тартылыс күші

26,68 мН. Денелердің массалары

( )

A) 200 т.

B) 100 т.

C) 400 т.

D) 266 т.

E) 133 т.

{Правильный ответ}=A

413. Жерге тартылу күші алғашқы мәнінен 81% -ға өзгеретін биіктік

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=A

414.Жерге тартылу күші бастапқы жағдайынан 0,25Rж биіктіктегі қўрайтын бөлігі

A) 75%.

B) 25%.

C) 50%.

D) 64%.

E) 48%.

{Правильный ответ}=D

415.Жер бетінде еркін түсу үдеу модулі анықталатын формула

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=B

416.Екі дененің ара қашықтығын 100 м –ге арттырғанда тартылыс күші 1,44 есе кеміді. Денелер арасындағы бастапқы ара қашықтықтың мәні

A) 1440 м.

B) 144 м.

C) 500 м.

D) 1000 м.

E) 600 м.

{Правильный ответ}=C

417.Екі дененің ара қашықтығы 60 м –ге кемігенде тартылыс күші 69% -ке артады. Денелер арасындағы бастапқы ара қашықтықтың мәні

A) 360 м.

B) 630 м.

C) 690 м.

D) 130 м.

E) 260 м.

{Правильный ответ}=E

418.Белгілі бір ара қашықтықта массалары бірдей денелер өз-ара тартылады. Егер бір дененің массасын 200 кг-ға артырсақ, олардың тартылыс күші 3 есе артады (сол ара қашықтықта). Бастапқы массасының мәні.

A) 100 кг.

B) 200 кг.

C) 400 кг.

D) 50 кг.

E) 300 кг.

{Правильный ответ}=A

419.Белгілі бір ара қашықтықта массалары бірдей денелер өз-ара тартылады. Егер бір дененің массасын 300 кг-ға кемітсек, олардың тартылыс күші 15%-ке кемиді (сол ара қашықтықта). Бастапқы массасының мәні.

A) 345 кг.

B) 3000 кг.

C) 2000 кг.

D) 4500 кг.

E) 200 кг.

{Правильный ответ}=C

420. 100 м ара қашықтағы екі дененің тартылыс күші . Егер ара қашықтықты 50 м-ге арттырсақ, онда тартылыс күшінің мәні

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=C

421. Екі дене 400 м қашықтықта өз-ара тартылады. Егер қашықтықты 100 м-ге артырсақ, онда оның тартылыс күші

A) 30%-ке кемиді.

B) 40%-ке кемиді.

C) 40%-ке артады.

D) 36%-кемиді.

E) 36%-ке артады.

{Правильный ответ}=D

422. Массалары 400 кг екі дене өз-ара тартылады. Егер біреуінің массасын 100 кг-ға арттырса, сол қашықтықтағы олардың тартылыс күші

A) 2 есе артады.

B) 1,25 есе кемиді.

C) 4 есе артады..

D) 4 есе кемиді.

E) 1,25 есе артады.

{Правильный ответ}=E

423.Массалары 2500кг екі дене өз-ара тартылады. Егер біреуінің массасын 500 кг-ға кемітсе, сол қашықтықтағы олардың тартылыс күші

A) 25% -ке кемиді.

B) 20%-ке артады.

C) 20%-ке кемиді.

D) 40%-ке артады.

E) 40%-ке кемиді.

{Правильный ответ}=C


424.Массасы 50 кг жүкті 2 с-та арқанның көмегімен 10 м биіктікке вертикаль жоғары тең үдемелі көтереді. Арқанның тартылу күші (g = 10 м/с2)

A) 650 Н.

B) 750 Н.

C) 98 Н.

D) 20 Н.

E) 400 Н.

{Правильный ответ} = В

425.Массалары 150 кг жолаушылардың лифт еденіне түсіретін қысым күші. Лифт 0,6 м/с2 үдеумен төмен түсіп келеді. (g = 10 м/с2)

A) 1410 Н.

B) 1590 Н.

C) 1500 Н.

D) 1670 Н.

E) 1300 Н.

{Правильный ответ} = А

426.Массалары 150 кг жолаушылардың лифт еденіне түсіретін қысым күші.

Лифт 0,6 м/с2 үдеумен жоғары көтеріліп барады.

A) 1410 Н.

B) 1590 Н.

C) 1500 Н.

D) 1670 Н.

E) 1300 Н.

{Правильный ответ} = B

427.Массалары 150 кг жолаушылардың лифт еденіне түсіретін қысым күші.

Лифт бір қалыпты қозғалады. (g = 10 м/с2)

A) 1410 Н.

B) 1590 Н.

C) 1500 Н.

D) 1670 Н.

E) 1300 Н.

{Правильный ответ} = C

428.Ұшақ радиусы R=255 м «өлі тұзақ» жасап жүр. Ұшқыш креслосына бекітілген белдігіне асылып қалмас үшін,тұзақтың ең жоғарғы нүктесінде ұшақтың ие болатын ең аз жылдамдығы

A) ≈ 60 м/с.

B) ≈ 150 м/с.

C) ≈ 50 м/с.

D) ≈ 5 м/с.

E) ≈ 55 м/с.

{Правильный ответ} = C

429.Жаңбыр тамшысын Жерге құлататын күш

A) серпімділік күші.

B) үйкеліс күші.

C) ауырлық күші.

D) кулондық күш.

E) кері итеруші күш.

{Правильный ответ} = C

430.Егер Айдағы еркін түсу үдеуі 1,6 м/с2 болса, ал Айдың радиусы 1700 км болса, онда Айдағы бірінші ғарыштық жылдамдық

A) 1,65 км/с.

B) 16,5 км/с.

C) 0,165 км/с.

D) 165 км/с.

E) 1,65 м/с.

{Правильный ответ} = A

432.Садақтан вертикаль жоғары атылған жебе 5,6 с кейін кері қайтып оралды. Садақ жебесінің көтерілу биіктігі және атылған жылдамдығы (g = 9,8 м/с2)

A) 20 м, 40 м/с.
B) 50,5 м, 50 м/с.
C) 50 м/с, 20 м.
D) 38,4 м, 27,4 м/с.
E) 27,4 м, 38,4 м/с.
{Правильный ответ}= D

433.Биіктігі 6 м ағаштан алма құлап түсті. Оның құлау уақыты және жерге түсу жылдамдығы (Ауа кедергісін ескермеңдер) (g = 10 м/с2)


A) 1,1 с, 11 м/с.
B) 2,2 с, 22 м/с.
C) 22 с, 2,2 м/с.
D) 11 с, 1,1 м/с.
E) 33 с, 3,3 м/с.
{Правильный ответ}= A

434.Қатаңдық коэффициенті 100 Н/м серіппені 0,01 м-ге созатын күш

A) 100 Н.

B) 50 Н.

C) 1 Н.

D) 5 Н.

E) 10 Н.

{Правильный ответ} = C

435. F=3 Н күштің әсерінен 6 см-ге ұзарған серіппенің қатаңдығы

A) 10 Н/м.

B) 1 Н/м.

C) 0,5 Н/м.

D) 5 Н/м.

E) 50 Н/м.

{Правильный ответ} = Е

436.Қатаңдығы 300 Н/м серіппе 50 мм-ге созылды. Осындай деформацияға ұшыратқан жүктің массасы (g = 10 )

A) 0,5 кг.

B) 0,2 кг.

C) 1,5 кг.

D) 2 кг.

E) 4 кг.

{Правильный ответ} = С

437.Горизонталь жолда бір қалыпты қозғалған тепловоздың тартылыс күшін анықта, үйкеліс коэффициенті 0,003. Тепловоздың рельске түсіретін қысым күші 25·106 Н.

A) 75 кН.

B) 7,5 Н.

C) 7,5 кН.

D) 75 Н.

E) 750 Н.

{Правильный ответ} = A

438.Массасы 0,1 кг білеушені динамометрдің көмегімен столдың горизонталь бетінде бір қалыпты тартамыз. Динамометрдің көрсетуі 0,4 Н. Сырғанаудың үйкеліс коэффициенті (g = 10 м/с2)

A) 0,25.

B) 0,4.

C) 0,2.

D) 2,5.

E) 0,5.

{Правильный ответ} = B

439.Автомобиль горизонталь жолмен қозғалып келеді. Үйкеліс коэффициенті 0,2. Двигательді өшіргеннен кейін 4 с өткен соң, оның жылдамдығы екі есе кемиді. Автомобильдің бастапқы жылдамдығы.

A) 9,8 м/с.

B) 13 м/с.

C) 16 м/с.

D) 19,6 м/с.

E) 22 м/с.

{Правильный ответ} = С

440.Қатандығы 400 Н/м металл сымға ілінген, массасы 3 кг дене вертикаль жоғары 2 м/с2 үдеумен қозғалады. Сымның созылуы

( )

A) 7,5 см.

B) 9 см.

C) 6 см.

D) 24 см.

E) 12 см.

{Правильный ответ}=B

441.Қатандығы 0,3 кН/м трос массасы 2 кг денені тең үдеуімелі вертикаль жоғары көтерілгенде 4 см – ге созылады. Дененің үдеуі

( )

A) 2 м/с2.

B) 6 м/с2.

C) -4 м/с2.

D) 12 м/с2.

E) -8 м/с2.

{Правильный ответ}=C

442.Көтергіш кран тросы массасы 600 кг денені, 3 м/с2 үдеумен вертикаль жоғары көтерілгенде 10 см – ге созылады. Тростың қатаңдығы

( )

A) 18 кН/м.

B) 60 кН/м.

C) 30 кН/м.

D) 78 кН/м.

E) 20 кН/м.

{Правильный ответ}=D

443.Қатандығы 20 кН/м көтергіш кранмен жүкті 2 м/с2 үдеумен көтерілгенде трос 12 см – ге созылады. Жүк массасы

( )

A) 600 кг.

B) 300 кг.

C) 400 кг.

D) 240 кг.

E) 200 кг.

{Правильный ответ}=E

444.Қатаңдықтары бірдей k тізбектей жалғанған 4 серіппенің жалпы қатаңдығы

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=C

445.Массасы 50 кг жүкті вертикаль жоғары үдемелі көтергенде, оның салмағы

100 Н-ға артты, трос 6 см –ге созылды. Тростың қатаңдығы

( )

A) 10 кН/м.

B) 6 кН/м.

C) 50 кН/м.

D) 48 кН/м.

E) 30 кН/м.

{Правильный ответ}=A

446.Массасы 120 г хоккей шайбысы 15 м/с жылдамдықпен қақпа торына соғылды.Тор шайба бағытымен 5 см – ге созылды. Қақпа торында пайда болған серпімділік күшінің мәні

( )

A) 750 Н.

B) 600 Н.

C) 270 Н.

D) 240 Н.

E) 500 Н.

{Правильный ответ}=C

447.Массасы 160 г хоккей шайбысы 20 м/с жылдамдықпен қақпа торына соғылды.Тор шайба бағытымен 8 см – ге созылды. Қақпа торының қатандығы

( )

A) 16 кН/м.

B) 12,8 кН/м.

C) 20 кН/м.

D) 10 кН/м.

E) 4 кН/м.

{Правильный ответ}=D

448. 4,05 м биіктіктен массасы 3 кг дене вертикаль орналасқан серіппеге құлағанда 10 см-ге сығады. Серіппеге қатандығы

( )

A) 12,15 кН/м.

B) 13,05 кН/м.

C) 30 кН/м.

D) 40,5 кН/м.

E) 24,3 кН/м.

{Правильный ответ}=E

449. 3,2 м биіктіктен массасы 2 кг дене вертикаль орналасқан серіппеге құлағанда, орташа мәні 0,8 кН серпінділік күшін тудырады. Серіппенің сығылуы

( )

A) 8 см.

B) 16 см.

C) 6,4 см.

D) 1,6 см

E) 4 см.

{Правильный ответ}=D

450.Серіппеге ілінген массасы 3 кг жүк, оны 1,5 см созады. Егер 4 кг жүк ілінсе, онда оның созылуы

A) 6 см.

B) 4,5 см.

C) 4 см.

D) 2 см.

E) 12 см.

{Правильный ответ}=D

451.Серіппеге массасы 20 кг жүк ілгенде, оның ұзындығы 12 см, ал 50 кг жүк ілгенде 15 см болса, онда оның бастапқы ұзындығының мәні

A) 10 см.

B) 8 см.

C) 11,5 см.

D) 10,5 см.

E) 9 см.

{Правильный ответ}=A

452.Шаңғышы көлбеу жазықтық табанындағы 15 м/с жылдамдығымен, жолдың қалған бөлігін 20 с уақытта сырғанайды. Шаңғышының қармен сырғанау коэффициенті

( )

A) 0,075

B) 0,03

C) 0,15

D) 0,005

E) 0,02

{Правильный ответ}=A

453.Үйкеліс коэффициенті 0,3, массасы 20 кг жүкті көкжиек жазықтық бойымен 100 Н күш әсер ете қозғайды. Жүк үдеуінің мәні

( )

A) 5 м/с2.

B) 6 м/с2.

C) 3 м/с2.

D) 2 м/с2.

E) 4 м/с2.

{Правильный ответ}=D

454.Үйкеліс коэффициенті 0,46, массасы 20 кг жүкті көлбеулік бұрышы 300 жазықтық бойымен 0,6 м/с2 үдеу бере тартса, қозғалыс бағытымен әсер ететін күштің мәні

( ; )

A) ≈60 Н.

B) ≈230 Н.

C) ≈200 Н.

D) ≈300 Н.

E) ≈120 Н.

{Правильный ответ}= C

455. 54 км/сағ жылдамдықпен көкжиекке 600 бұрышпен бұрыла қозғалған мотоциклшінің сызған дөңгелегінің радиусы

( ; )

A) 40 м.

B) 10 м.

C) 30 м.

D) 15 м.

E) 20 м.

{Правильный ответ}=A

456.Конькиші көкжиекке 600 бұрыш жасай радиусы 20 м дөңгелек сыза қозғалды. Оның жылдамдығы

( ; )

A) 25 м/с.

B) 11 м/с.

C) 5 м/с.

D) 15 м/с.

E) 19 м/с

{Правильный ответ}=E

457.Үйкеліс коэффициенті 0,2 дене, көлбеулік бұрышы 300 көлбеулік жазықтық бойымен 2 с сырғанай түседі. Дененің көлбеу жазықтық табанындағы жылдамдығы (g = 10м/с2; sin300 = 0,5; cos300 = 0,87)

A) 10 м/с.

B) 0,4 м/с.

C) 6,54 м/с.

D) 0,5 м/с.

E) 0,866 м/с.

{Правильный ответ}=C

458. Көкжиеке 450 бұрыш жасай орналасқан көлбеу жазықтық бойымен 152 Н күш жұмсай бірқалыпты сүйрей қозғаған жүктін массасы

(үйкеліс коэффициенті 0,3; g = 10м/с2; sin450 = 0,7; cos450 = 0,7)

A) ≈7,5 кг.

B) ≈30 кг.

C) ≈46 кг.

D) ≈28 кг.

E) ≈14 кг.

{Правильный ответ}=С

459. Массасы 174 кг жәшікті еденмен жіп арқылы көкжиекке 300 бұрыш жасай бірқалыпты тартады. Жүктің еденмен үйкеліс коэффициенті 0,25. Жүкті тарту күші

( ; sin300 = 0,5; )

A) ≈87 Н.

B) ≈250 Н.

C) 80 Н.

D) 500 Н.

E) 696 Н.

{Правильный ответ}=D

460. Массасы 1,5 т автомобиль көлбеулік бұрышы 300 жолмен жоғары қарай 15 кН тарту күші әрекетінен 0,5 м/с2 үдеу алып қозғалды. Автомобиль дөңгелегінің жолмен үйкеліс коэффициенті

( ; )

A) 0,1.

B) 0,45.

C) 0,3.

D) 0,2.

E) 0,52.

{Правильный ответ}=E

461. Массасы 4 т автомобиль 0,2 м/с2 үдеумен тауға көтеріліп барады. Егер = 0,02 және кедергі коэффициенті 0,04 болса, тарту күшінің мәні ( )

A) 50 Н.

B) 32 Н.

C) 3,2 Н.

D) 52 Н.

E) 5,2 Н.

{Правильный ответ}=C

462,Қысым анықталатын формула:

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ} = D

463.Шынжыр табанының ауданы 1,5 м2 массасы 60 т танктың Жерге түсіретін қысымы

A) 2·104 Па.

B) 4·107 Па.

C) 2·108 Па.

D) 2·103 Па.

E) 4·105 Па.

{Правильный ответ} = Е

464.Ауданы 50 см2 цилиндр пішінді 2 л су құйылған ыдыстың түбіне түсіретін судың қысымы ( )

A) 5·102 Па.

B) 5·103 Па.

C) 4·102 Па.

D) 4·104 Па.

E) 4·103 Па.

{Правильный ответ} = Е

465.Столда сіріңке қорабы жатыр.Оны аударып қырынан қойды. Осы кезде қораптың беттескен ауданы 2,2 есе кемиді.Оның столға түсіретін қысымы

A) өзгермейді.

B) 2,2 есе кемиді.

C) 2,2 есе артады.

D) 22 есе кемиді.

E) 22 есе артады.

{Правильный ответ} = С

467.Бөлменің еденіне түсетін атмосфералық қысым 400 кПа.Бөлменің төбесі мен қабырғасына түсіретін атмосфералық қысым.

A) 400 кПа қабырға мен төбеге.

B) 400 кПа қабырғаға, 0 төбеге.

C) 0 қабырғаға, 400 кПа төбеге.

D) 0 қабырғаға және 200 кПа төбеге.

E) 200 кПа қабырғаға, 0 төбеге.

{Правильный ответ} = А

468.Тығыздығы 1000 кг/м3 сұйықтықтың ішіндегі, 200 мм тереңдіктегі қысымы.

A) 200 Па.

B) 20 Па.

C) 2000 Па.

D) 20000 Па.

E) 2 Па.

{Правильный ответ} = С

469.Әр түрлі пішінді төрт ыдыста су құйылған, судың деңгейлері бірдей (сурет). Сұйықтың ыдыс түбіне түсіретін қысымын салыстыр.

DrawObject21


A) 1-ыдыста көп.

B) 2-ыдыста көп.

C) 3-ыдыста көп.

D) 4-ыдыста көп.

E) Төрт ыдыста бірдей.

{Правильный ответ} = Е

470.Суретте көрсетілген гидравликалық машинаның кіші поршеніне 50 Н күш әсер етеді. Үлкен поршеннің әсер ету күші.

DrawObject22

A) 100 Н.

B) 10000 Н.

C) 2000 Н.

D) 10 Н.

E) 400 Н.

{Правильный ответ} = В

471.Атмосфералық қысым 750 мм.сын.бағ. тең. Торричелли түтікшесіндегі сынап бағанының биіктігі.

A) 500 мм.

B) 1000 мм.

C) 750 мм.

D) 800 мм.

E) 650 мм.

{Правильный ответ} = С

472.Платформадағы барометр 863 мм.сын.бағ, метроға кіре берістегі қысым 760 мм.сын.бағ. көрсетіп тұрса, метро бекетінің орналасу тереңдігі. (1 мм. сын.бағ – 12 м)

A) 1000 м.

B) 760 м.

C) 1236 м.

D) 863 м.

E) 1023 м.

{Правильный ответ} = С

473.Гидравликалық престің ауданы 1 см2 кіші поршеніне 10 Н күш әсер етеді. Ауданы 0,1 м2 үлкен поршеньге әсер ететін күш.

A) 10000 Н.

B) 1000 Н.

C) 100 Н.

D) 10 Н.

E) 1 Н.

{Правильный ответ} = А

474.Металл білеушені сұйықтыққа батырамыз(сурет). Білеушенің 1, 2, 3 жағдайындағы кері итеруші күштерін салыстыр.

DrawObject23


A) F3 < F1; F2 = F1.

B) F1 = F2 = F3.

C) F1 > F2 > F3.

D) F3 > F1; F2 = F1.

E) F1 > F2 > F3.

{Правильный ответ} = А

475.Кіші поршеньге 40 Н күш әсер етеді. Гидравликалық машинаның күштен 20 есе ұтыс беретін үлкен поршеніне әсер ететін күш.

A) 800 Н.

B) 2 Н.

C) 20 Н.

D) 40 Н.

E) 80 Н.

{Правильный ответ} = А

476.Гидравликалық машинада күштен ұтыс алу мынаған тәуелді.

A) машинаны толтыратын сұйықтың тегіне.

B) поршеньге түсірілген күшке.

C) кіші поршеннің ауданына.

D) үлкен поршеньнің ауданына.

E) үлкен және кіші поршеннің аудандарының қатынасына.

{Правильный ответ} = E

477.Суға батырылған шыны шарға 2500 Н Архимед күші әсер етеді.Осы шардың көлемі.... су = 1000 кг/м3; g = 10 м/с2 ).

A) 0,25 м3.

B) 2,5 м3.

C) 0,1 м3.

D) 1 м3.

E) 0,025 м3.

{Правильный ответ} = А

478.Мына жағдайда ауа шарына әсер ететін кері итеруші күш үлкен

1) Жердің бетінде ; 2) 100 м биіктікте; 3) 200 м биіктікте.

A) 3.

B) 2.

C) 1.

D) 1,2.

E) 2,3

{Правильный ответ} = С

479.Ұшының ауданы 0,0003см2 ине күй табақ инесі ойнағанда 0,27 Н күш түсіреді. Иненің түсіретін қысымы

A) 9 МПа
B) 71 мкПа
C) 90 кПа
D) 990 Па
E) 9000 Па
{Правильный ответ}=A

480.Салмағы 45кН асфальт төсеуге қолданылатын каток жерге 300кПа қысым түсіреді. Каток тірегінің ауданы

A) 0,17м2
B) 0,18м
2
C) 0,16м
2
D) 0,14м
2
E) 0,15м
2
{Правильный ответ}=E

481.Денеге 30 Н күш әсер етіп, ол күштің әсер ету бағытында 2 м орын ауыстырады. Күштің жұмысы.

A) 120 Дж.

B) 15 Дж.

C) 60 Дж.

D) 80 Дж.

E) 30 Дж.

{Правильный ответ} = С

482. 400 м/с жылдамдықпен ұшқан оқ валға тиіп, аялдамаға дейін 0,5 м жүріп өтеді. Массасы 24 г оқтың қозғалысына валдың жасаған кедергі күші.

A) 38 кН.

B) 3,8 кН.

C) 3,8 Н.

D) 380 Н.

E) 0,38 кН.

{Правильный ответ} = В

483.Массасы 5 кг жүк белгілі бір биіктіктен еркін құлап Жердің бетіне 2,5 с жетеді. Ауырлық күшінің жұмысы. (g = 10 м/с2)

A) ≈ 1,6 кДж.

B) ≈ 14 кДж.

C) ≈ 40 кДж.

D) ≈ 15 кДж.

E) ≈ 150 кДж.

{Правильный ответ} = А

484.Суэлектростанциядағы плотинаның биіктігі 12 м, су ағынының қуаты 3 МВт. Плотинадан 1 минутта құлайтын су көлемі. ( )

A) 36 м3.

B) 300 м3.

C) 3000 м3.

D) 1500 м3.

E) 150 м3.

{Правильный ответ} = D

486.Штангист штанганы көтергенде 2 с-та 5 кДж жұмыс жасайды. Осы кезде қуат.

A) 25 Вт.

B) 2,5 кВт.

C) 450 кВт.

D) 4,5 Вт.

E) 1000 Вт.

{Правильный ответ} = В

487.Тарту күші 6 кН трактор жер жыртқанда 1,5 м/с жылдамдықпен қозғалады. Трактордың қуаты.

A) 9000 Вт.

B) 90 Вт.

C) 100 кВт.

D) 4 кВт.

E) 400 Вт.

{Правильный ответ} = А

488.Екі ер бала бір бірін қуып ,баспалдақпен жүгіріп үйдің екінші қабатына бірдей көтерілді. Бірінші баланың массасы екіншісінің массасынан кіші. Олардың қуаттары.

A) екі баланың да қуаты бірдей.

B) бірінші баланың қуаты үлкен.

C) екінші баланың қуаты үлкен.

D) бірінші баланың қуаты 0-ге тең.

E) екінші баланың қуаты 0-ге тең.

{Правильный ответ} = C

489. 20 м биіктіктен еркін түсетін массасы 20 кг дененің Жер бетінен 1 м қашықтықтағы потенциалдық және кинетикалық энергиялары (g = 10 м/с2)

A) 100 Дж, 2000 Дж.
B) 200 Дж, 3000 Дж.
C) 200 Дж, 1500 Дж.
D) 100 Дж, 3100 Дж.
E) 200 Дж, 3800 Дж.
{Правильный ответ}=E

490.Массасы 100 кг арбаша горизонталь бетте бір қалыпты қозғалады.Оған массасы 10 кг құмы бар қап құлайды. Арбашаның жылдамдығы

A) 1,1 есе кемиді.

B) 2,1 есе артады.

C) 3,1 есе кемиді.

D) 4,1 есе артады.

E) 5,1 есе артады.

{Правильный ответ} = А

491.Дененің кинетикалық энергиясы тәуелді

A) тек дененің массасына.

B) тек дененің жылдамдығына.

C) дененің жылдамдығы мен массасына.

D) жерден көтерілу биіктігіне.

E) көтерілу уақытына.

{Правильный ответ} = С

492.Горизонтқа бұрыш жасай лақтырылған дененің ең үлкен кинетикалық энергиясы оның ең аз мәнінен 2 есе үлкен.Дененің горизонтқа лақтырылған бұрышы.

A) 100.

B) 200.

C) 300.

D) 450

E) 600.

{Правильный ответ} = D

493.Нөлдік деңгейден h биіктікке көтерілген дененің потенциалдық энергиясы

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ} = Е

494.Потенциалдық энергиясы 10 кДж ,массасы 10 кг дененің нөлдік деңгейден биіктігі. (g = 10 м/с2)

A) 10 м.

B) 100 м.

C) 5 м.

D) 50 м.

E) 10 км.

{Правильный ответ} = В

495.Массасы 100 г денені 30 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырғаннан кейін 3 с өткен соң, оның потенциалдық энергиясы. (g=10 м/с2 )

A) 4,5 Дж.

B) 9 Дж.

C) 39 Дж.

D) 45 Дж.

E) 50 Дж.

{Правильный ответ} = D

496.Дене Жерге 20 м/с жылдамдықпен құлайды. Оның құлау биіктігі.

A) 10 м.

B) 20 м.

C) 30 м.

D) 40 м.

E) 50 м.

{Правильный ответ} = B

497. Серпімді деформацияланған серіппенің ұзындығын 2 есе арттырсақ, онда оның потенциалдық энергиясы.

A) өзгермейді.

B) 2 есе кемиді.

C) 4 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) 2 есе артады.

{Правильный ответ} = C

498.Қатаңдығы k серіппе F күштің әсерінен x -ке созылды. Серпімді деформацияланған серіппенің потенциалдық энергиясы.

A) kx.

B) kx2.

C) kx/2.

D) kx2/2.

E) mgh.

{Правильный ответ} = D

499. Массасы m денені Жерден h биіктікке көтерді. Дененің потенциалдық энергиясы.

A) mg.

B) mgh.

C) mh.

D) gh.

E) mg/h.

{Правильный ответ} = B

500. Массасы m дене Жер бетінен h ара қашықтықта тұрды. Сосын ара қашықтық h-қа кеміді.Дененің потенциалдық энергиясы.

A) mgh-қа артты.

B) mg(h+∆h)-қа артты.

C) mg∆h-қа артты.

D) mgh-қа кеміді

E) mg∆h-қа кеміді.

{Правильный ответ} = E

501.Массасы 15 г газ 800 м/с жылдамдықпен ракетатыдан ұшып шығады, массасы 600 г ракетаның ракетницамен салыстырғандағы жылдамдығы.

A) 10 м/с.

B) 15 м/с.

C) 20 м/с..

D) 25 м/с.

E) 30 м/с.

{Правильный ответ} = С

502.Отынсыз массасы 400 т зымыран, отын жанғанда 125 м биіктікке көтеріледі. Отын массасы 50 т. Отынды бірден жанып кетеді деп есептеп, зымыраннан газдың ұшып шығу жылдамдығы.

A) 200 м/с.

B) 300 м/с.

C) 400 м/с..

D) 100 м/с.

E) 500 м/с.

{Правильный ответ} = С

503.Массасы 0,5 кг денеге 0,5 минут бойы 15 Н күш әсер етті. Күш импульсі.

A) 0,25 Нс.

B) 7,5 Нс.

C) 450 Нс..

D) 150 Нс.

E) 500 Нс.

{Правильный ответ} = С

504.Екі өзара әсерлесуші денелер үшін импульстің сақталу заңы:

A)

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ} = С

505.Массасы 8 кг мылтықтан массасы 16 г оқ 600 м/с жылдамдықпен ұшып шықты. Мылтықтың кері қозғалу жылдамдығы.

A) 1,2 м/с.

B) 0,6 м/с.

C) 2,2 м/с..

D) 0,1 м/с.

E) 4 м/с.

{Правильный ответ} = A

506.Массалары 7 кг және 3 кг, ал жылдамдықтары сәйкесінше 3 м/с және 2 м/с екі дене бір-біріне қарсы қозғалып, серпімсіз соқтығысады. Соққыдан кейінгі денелердің жалпы жылдамдығы (ОХ осі оңға бағытталған)

A) 3 м/с.

B) 4 м/с.

C) 1,5 м/с..

D) 5 м/с.

E) 0.

{Правильный ответ} = C


507.Суретте горизонтқа бұрыш жасап лақтырылған дененің қоғалыс траекториясы берілген. Кинетикалық және потенциалдық энергиялардың қосындысы (Ауаның кедергісін ескермеңдер.)

DrawObject24

A) 1-ші нүктеде максималь.

B) 2-ші нүктеде максималь.

C) 3-ші нүктеде максималь.

D) 4-ші нүктеде максималь.

E) Барлық нүктеде бірдей.

{Правильный ответ} = E

508.Тұйық жүйе құрайтын және бір-бірімен ауырлық күші мен серпімділік күш арқылы әрекеттесетін денелердің...

A) кинетикалық және потенциалдық энергияларының қосындысы нольге тең.
B) кинетикалық және потенциалдық энергияларының қосындысы тұрақты болады.
C) кинетикалық және потенциалдық энергиялары өзара тең болады.
D) кинетикалық энергиясы және потенциалдық энергиясы тұрақты болады.
E) кинетикалық энергиясы тұрақты болады.
{Правильный ответ}=B

509.Зеңбіректен ату кезінде снаряд 280м/с жылдамдықпен тік жоғары ұшады. Дененің кинетикалық энергиясы потенциалдық энергиясына тең болатын биіктікгі. (g=10м/с2)

A) 28 м

B) 2800 м
C) 7115 м
D) 1960 м

E) 10310 м

{Правильный ответ}=D

510.Массасы 0,5 кг жүк 10 м биіктіктен құлайды. Түсе бастағаннан 1с өткеннен кейінгі потенциалдық энергиясын (g=10м/с2)

A) 12,5 Дж

B) 25 Дж

C) 50 Дж

D) 20 Дж
E) 30 Дж
{Правильный ответ}=
B

511.Массасы 2 кг дененің 10 м биіктікте 20 м/с жылдамдықпен қозғалғандағы толық механикалық энергиясын

A) 200 Дж

B) 400 Дж
C) 1000 Дж
D) 800 Дж
E) 600 Дж

{Правильный ответ}=E

512. Массасы 100г,тік жоғары қарай 10м/с жылдамдықпен лақтырылған дененің,көтерілгендегі ең жоғарғы нүктедегі потенциалдық энергиясы.

A) 1 Дж

B) 50 Дж

C) 10 Дж

D) 5 Дж

E) 15 Дж

{Правильный ответ}= D

513.Бастапқы жылдамдығы нөлге тең, массасы 2,5 кг жүк 10 м биіктіктен құлайды. Түсе бастағаннан 1 с өткенде оның потенциалдық энергиясының өзгерісі (g=10м/с2)

A) 245 Дж.

B) 125 Дж.

C) 250 Дж.

D) 25 Дж.

E) 24,5 Дж.

{Правильный ответ}= B

514.Серіппесінің қатаңдығы 10000 Н/м динамометрді бала созып, өзінің тарта алатын ең үлкен күші 400 Н-ға тең екендігін анықтады. Баланың серіппені созғанда атқаратын жұмысы

A) 4 Дж.

B) 5 Дж.

C) 8 Дж.

D) 9 Дж.

E) 1 Дж.

{Правильный ответ}= C

515.Жоғарғы ұшы бекітілген серіппеге массасы 18 кг дене ілінген. Сондағы серіппенің ұзындығы 10 см. Оған массасы 30 кг денені ілгенде, оның ұзындығы 12 см болды. Серіппені 10 см-ден 12 см-ге дейін созу үшін атқарылатын жұмыс (g=10м/с2)

A) ≈ 14 Дж.

B) ≈ 5 Дж.

C) ≈ 8 Дж.

D) ≈ 9 Дж.

E) ≈ 1 Дж.

{Правильный ответ}= A



516.Массасы 250 г дене 15 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырған кездегі кинетикалық энергиясы

A) 1875 Дж.

B) 28125 Дж.

C) 28 Дж..

D) 3750 Дж.

E) 37,5 Дж.

{Правильный ответ} = С

517.Массасы 40 кг бала шаңғымен (тыныштық күйден) h1 =2 м

ойға сырғанап түсіп, биіктігі h2 = 1 м қарама қарсы жағына көтеріледі (сурет). h2 биіктікке көтерілген кездегі баланың кинетикалық энергиясы. ( Қозғалысқа кедергіні ескермеңдер. g = 10 м/с2 ).


DrawObject25


A) 400 Дж.

B) 100 Дж.

C) 200 Дж..

D) 800 Дж.

E) 500 Дж.

{Правильный ответ} = А

518.Жебенің бастапқы жылдамдығы 40 м/с. Садақтан вертикаль жоғары жіберілген жебенің ең жоғарғы көтерілу биіктігін есепте. (Ауаның кедергісін ескермеңдер. g = 10 м/с2.)

A) 100 м.

B) 80 м.

C) 60 м..

D) 40 м.

E) 20 м.

{Правильный ответ} = В


519.Рычагтың ұзын иініне 2,5 кН күш түсіріп, рычагтың қысқа иініне ілулі тұрған массасы 1 т жүкті көтереді. Жүкті 0,8 м биіктікке көтергенде,күш түсірілген нүкте 4 м биіктікке түсті.Рычагтың ПӘК-і. (g = 10 )

A) 40 %.

B) 60 %.

C) 80 %.

D) 70 %.

E) 50 %.

{Правильный ответ} = С

520. Егер судың шығыны секундына 6 м3, плотина биіктігі 20 м, ал станцияның қуаты 900 кВт болса, ГЭС-тің ПӘК-і. ( )

A) 0,65.

B) 0,75.

C) 0,55.

D) 0,45.

E) 0,25.

{Правильный ответ} = В

521. Көлбеу жазықтық көмегімен жүкті көтерген кездегі пайдалы жұмыс 800 Дж, ал толық жұмыс 1000 Дж. Көлбеу жазықтықтың ПӘК-і.

A) 0,8 %.

B) 12,5 %.

C) 80 %.

D) 1,25 %.

E) 40 %.

{Правильный ответ} = С

522. Көлбеу жазықтық көмегімен жүкті белгілі бір биіктікке көтереді. Егер үйкеліс болмаса,онда көлбеу жазықтықтың ПӘК-і.

A) 75 %.

B) 0.

C) 0,5 %.

D) 100 %.

E) 50 %.

{Правильный ответ} = D

523.Рычаг иіндері ℓ1 = 60 см, ℓ2 = 240 см. Осы рычагтың көмегімен массасы

m = 240 кг тасты көтеру үшін үлкен иіндікке түсірілген күш (g = 10 Н/кг)

A) 0,2 кН.

B) 0,3 кН.

C) 0,6 кН.

D) 0,8 кН.

E) 0,75 кН.

{Правильный ответ} = С

524.Жүктерді теңестіру үшін, рычагтың А нүктесіне түсірілген күш. (g = 10 Н/кг)

DrawObject26

A) 25 Н.

B) 50 Н.

C) 100 Н.

D) 150 Н.

E) 250 Н.

{Правильный ответ} = С

525. Рычаг тепе теңдік күйде тұр (сурет). Егер рычагтың қысқа иінінің ұзындығы

20 см болса,онда оның жалпы ұзындығы. (g = 10 Н/кг)

DrawObject27

A) 40 см.

B) 60 см.

C) 30 см.

D) 50 см.

E) 70 см.

{Правильный ответ} = А

526.Рычаг тепе теңдік күйде болу үшін,рычагтың сол жақ шетіне түсіретін күш.

(g = 10 )

DrawObject28

A) 100 Н.

B) 50 Н.

C) 25 Н.

D) 150 Н.

E) 10 Н.

{Правильный ответ} = В

527.Рычаг тепе теңдік күйде тұр. Егер F1 = 12 Н болса, рычагтың А нүктесіне түсірілген күш.

DrawObject29

A) 4 Н.

B) 6 Н.

C) 24 Н.

D) 36 Н.

E) 72 Н.

{Правильный ответ} = C

528.Қоғалмайтын блок күштен ұтыс бермейді, ал жұмыстан

A) ұтыс та, ұтылыс та бермейді.

B) 2 есе ұтыс береді.

C) 4 есе ұтыс береді.

D) 2 есе ұтылыс береді.

E) 4 есе ұтылыс береді.

{Правильный ответ} = А

529.Көлбеу жазықтық күштен 3 есе ұтыс береді. Осы көлбеу жазықтық қашықтықта

A) 3 есе ұтылыс береді.

B) 3 есе ұтыс береді.

C) ұтыс та, ұтылыс да бермейді.

D) ұтыс пен ұтылыс қозғалыс жылдамдығына тәуелді.

E) 1,5 есе ұтыс береді.

{Правильный ответ} = А

530. Рычаг күштен 3 есе ұтыс береді.Осы рычаг ара қашықтықта.

A) 3 есе ұтыс береді.

B) 3 есе ұтылыс береді.

C) ұтыс та, ұтылым да бермейді.

D) ұтыс пен ұтылым қозғалыс жылдамдығына тәуелді.

E) 1,5 есе ұтыс береді.

{Правильный ответ} = В

531.Сурет бойынша рычагтың ара қашықтықтан беретін ұтылысын анықта, мұнда: АО = 0,5 м, ОВ = 1,5 м.

DrawObject30

A) 3.

B) .

C) 2.

D) 4.

E) .

{Правильный ответ} = А


532.Көлемін сақтау және пішінін онай өзгертетін күй

A) тек газ.

B) тек сұйық.

C) тек қатты дене.

D) сұйық пен газ.

E) қатты дене мен газ.

{Правильный ответ} = В

533.Тұрақты көлемімен нақты пішіні болмайтын күй:

A) тек газ.

B) тек сұйық.

C) тек қатты дене.

D) сұйық пен газ.

E) қатты дене мен газ.

{Правильный ответ} = А

534.20 моль газы бар, баллондағы газ молекулаларының саны.

A) 2·1026 кг.

B) 2,4·1025 кг.

C) 2,4·1024 кг.

D) 1,2 ·1023 кг.

E) 1,2·1025 кг.

{Правильный ответ} = E

535.Массасы 1 кг судағы зат мөлшері.

A) 30 моль.

B) 20 моль.

C) 50 моль.

D) 55,6 моль.

E) 75 моль.

{Правильный ответ} = D

536.Стақандағы су мен стақандағы сынаптың атомдар санын салыстыр.

A) Nсу > Nсынап.

B) Nсу < Nсынап.

C) Nсу = Nсынап.

D) Nсу ≤ Nсынап.

E) Nсу Nсынап.

{Правильный ответ} = A

537.Ыдыста газ берілген. Егер оның молекулаларының орташа квадраттық жылдамдығы 500 м/с,ал көлемі 1 л,газдың массасы 5 г болса, онда молекулалардың ыдыстың қабырғасына түсіретін қысымы.

A) 4,2·106 Па.

B) 4,2·104 Па.

C) 4,2·105 Па.

D) 4,2·103 Па.

E) 4,2·102 Па.

{Правильный ответ} = C

538.Егер сутегі молекулаларының орташа квадраттық жылдамдығы 800 м/с, ал тығыздығы 2,4 кг/м3 болса,онда оның қысымы.

A) 0,512 Па.

B) 512 Па.

C) 0,512 кПа.

D) 5,12 МПа.

E) 0,512 МПа.

{Правильный ответ} = E

539.Көлемі 2 м3 ,ішкі энергиясы 450 кДж идеал газ молекулаларының қысымы.

A) 4,2·106 Па.

B) 1,5·105 Па.

C) 0,512 кПа.

D) 5,12 МПа.

E) 1,5·103 Па.

{Правильный ответ} = B


540. 4 К температура Цельсий шкаласында:

A) 40 С.

B) 2770 С.

C) 2690 С.

D) -2690 С.

E) -40 С.

{Правильный ответ} = D

541. Қысымы 4·105 Па, температурасы 320 К оттегінің тығыздығын анықта. ( = 32·10-3 , R=8,31 )

A) 9,62 кг/м3.

B) 2,45 кг/м3.

C) 4,81 кг/м3.

D) 48,1 кг/м3.

E) 24,5 кг/м3.

{Правильный ответ} = C

542.Көлемі 500 см3, температурасы 270 С ыдыста 0,9 г сутегі бар. Газ қысымы. (R=8,31 Дж/моль·К, =2∙10-3 кг/моль ).

A) 2,24·106 Па.

B) 22,4·106 Па.

C) 2,24·10-6 Па.

D) 22,4·103 Па.

E) 2,24·104 Па.

{Правильный ответ} = A


543.Насостың поршені астындағы ауаның қысымы 105 Па,ал көлемі 200 см3. Егер газдың температурасы өзгермесе, 130 см3 көлемді алып тұрғандағы ауа қысымы.

A) 1,5·104 Па.

B) 1,5·105 Па.

C) 2·105 Па.

D) 2·104 Па.

E) 1,3·104 Па.

{Правильный ответ} = B

544. 2730 С температурадағы газ 2 м3 көлемді алып тұрады. 5460 С температурада және сол қысымда газ көлемі.

A) 1 м3.

B) 2 м3.

C) 3 м3.

D) 4 м3.

E) 5 м3.

{Правильный ответ} = C

545.Газ 12,32 л көлемді алып тұрды. Оны тұрақты қысымда 45 К-ге салқындатқанда көлемі 10,52 л болды. Газдың бастапқы температурасы.

A) 180 К.

B) 380 К.

C) 208 К.

D) 308 К.

E) 320 К.

{Правильный ответ} = D

546.Суретте газдың көлемінің температураға тәуелділік графигі берілген. Изобаралық сәйкес келетін график бөліктері.




DrawObject31

A) 1,2.

B) 2.

C) 3,4.

D) 2,3.

E) 1,4.

{Правильный ответ} = E

547Температураны 200 С-тан 290 С-қа дейін өсіргенде, көлемі 83 м3 бөлмеден шығатын ауа массасы.

A) 3 кг.

B) 0,03 кг.

C) 4,5 кг.

D) 450 кг.

E) 45 кг.

{Правильный ответ} = A

548.Таудың етегіндегі T1 және таудың басындағы Т2 ашық ыдыста тұрған судың қайнау температураларын салыстыр.

A) T1 = Т2.

B) T1 > Т2.

C) T1 < Т2.

D) T1 ≥ Т2.

E) T1 ≤ Т2.

{Правильный ответ} = B

549. 0˚C температурадағы 6 кг мұзды 10 минутта балқыту үшін қажет қыздырғыштың қуаты. (λ=334 кДж)

A) 12024кВт
B) 200,4 кВт
C) 3340 Вт
D) 200,4 Вт
E) 3,34 Вт
{Правильный ответ}=С

550.Массасы 0,75 кг суды 20˚С-тан 100˚-қа дейін қыздырып, одан кейін 250 г бу алу үшін қажет жылу мөлшері. (r=2,3∙106Дж/кг; c=4,2∙103Дж/кгК)

A) 827 кДж

B) 252 кДж
C) 575 кДж
D) 443,5 кДж
E) 287,5 кДж
{Правильный ответ}=A

551.Спирт 87˚С тұрақты температурада буланады. Булану кезінде энергия.

A) бөлінеді.
B) жұтылады.
C) жұтылмайды да, бөлінбейді де.
D) жұтылады да, бөлінеді.
E) басында бөлінеді, кейін жұтылады.
{Правильный ответ}=B

552.Температурасы 100˚С массасы 250 г буды суға айналдырғандағы бөлінетін жылу мөлшері. (r=2,3∙106Дж/кг)

A) 25 кДж
B) 375 кДж
C) 575 кДж
D) 475 кДж
E) 57,5 кДж
{Правильный ответ}=C

553.Температурасы 600 С, парциал қысымы 14 кПа ауа буының абсолют ылғалдылығын анықта.

A) ≈ 9,1·10-2 кг/м3.

B) ≈ 8,1·10-2 кг/м3.

C) ≈ 7,1·10-2 кг/м3.

D) ≈ 6,1·10-2 кг/м3.

E) ≈ 5,1·10-2 кг/м3.

{Правильный ответ} = A

554.Ауаның ылғалдылығын өлшейтін құрал.

A) Манометр.

B) Психрометр.

C) Динамометр.

D) Электрометр.

E) Амперметр.

{Правильный ответ} = В

555.Қаныққан будың температурасы жоғарлаған сайын оның қысымы ...

A) артады.
B) төмендейді.
C) өзгермейді.
D) артады да, кейін төмендейді.
E) төмендейді де, кейін артады.
{Правильный ответ}=A

556.Қаныққан будың температурасы жоғарлаған сайын оның тығыздығы ...

A) төмендейді.
B) өзгермейді.
C) артады.
D) артады да, кейін азаяды.
E) азаяды да, кейін артады.
{Правильный ответ}=C

557.Салыстырмалы ылғалдылықты анықтайтын өрнекті көрсетіңіз.

A) = ∙100%
B) =
∙100%

C) = ∙100%
D) = ∙100%
E) =
∙100%
{Правильный ответ}=D

558.Ауаның температурасы 20˚С. Ауадағы су буының қысымы 1160 кПа, ал осы температурадағы қаныққан бу қысымы 2330 кПа болғандағы ауаның салыстырмалы ылғалдығы.

A) ≈ 50%
B) ≈ 42%
C) ≈ 48%
D) ≈ 62%
E) ≈ 58%
{Правильный ответ}=A

559.Тартылу күштің әсерінен стерженнің ұзындығы 80-нен 80,2 см-ге өзгерді.Стерженнің салыстырмалы ұзаруы.

A) 0,0025.

B) 0,015.

C) 0,025.

D) 0,025.

E) 0,0015.

{Правильный ответ} = A

600. Ұзындығы 50 м және көлденең қимасының ауданы 200 мм2 мыс сымға 600 Н жүк салғанда абсолют ұзаруы. (Е=130ГПа)

A) 1,25 см.

B) 1,25 м.

C) 1,15 м.

D) 1,15 мм.

E) 0,115 см.

{Правильный ответ} = D

601. Кернеуі σ =150 Па болғанда, стерженнің осімен бағытталған күштің әсері... Стерженнің диаметрі 0,4 см.

A) ≈ 1,2 кН.

B) ≈ 1,3 кН.

C) ≈ 1,7 кН.

D) ≈ 0,19 кН.

E) ≈ 1,9 мН.

{Правильный ответ} = E

602.Ішкі энергия дегеніміз...

A) массасы 1 кг затты 10 С-қа қыздыруға қажет жылу мөлшері.

B) жылу берілу кезінде дененің алатын не беретін жылу мөлшері.

C) затты 10 С-қа қыздыруға қажет жылу мөлшері.

D) денені құрайтын барлық бөлшектердің потенциалдық және кинетикалық энергиясы.

E) денені құрайтын барлық бөлшектердің потенциалдық энергиясы.

{Правильный ответ} = D

603.Болаттан жасалған, температурасы 100 С баллонда массасы 0,5 кг гелий бар. Егер оның температурасын 300 С дейін жоғарылатсақ, ішкі энергиясы. (M=4·10-3 кг/моль, R=8,31 Дж/(моль·К))

A) 31,2 кДж.

B) 312 кДж.

C) 3,12 Дж.

D) 31,2 Дж.

E) 312 Дж.

{Правильный ответ} = A

604. 4 моль бір атомды идеал газдың температурасын 200 К дейін кемітсек, оның ішкі энергиясы.

A) ≈ 5 кДж .

B) ≈ 10 кДж.

C) ≈ 15 кДж.

D) ≈ 20 кДж.

E) ≈ 25 кДж.

{Правильный ответ} = B


605. Па тұрақты қысымдағы ыдыста газ бар. Газға берілген Дж жылудың әсерінен ,ол 2 м3-ке ұлғайды. Ішкі энергияның өзгерісі.

A


) Дж.

B) Дж.

C) Дж.

D) Дж.

E) Дж.

{Правильный ответ} = С

606. Термодинамикалық жүйеге Q = 2000 Дж жылу мөлшері берілген. Егер А = 500 Дж жұмыс жасаса, онда жүйснің ішкі энергиясы.

A) 1,5 кДж-ге кемиді.

B) 2,5 кДж-ге артады.

C) 1,5 кДж-ге артады.

D) 2,5 кДж-ге кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

607. Изотермиялық сығылудан кейін ортаға 600 Дж жылу берілгенде атқарылатын жұмысты анықтаңыз.

A) 300 Дж

B) 400 Дж
C) 500 Дж
D) 200Дж
E) 600 Дж
{Правильный ответ}=E

608. Изохоралық қыздыру кезінде ішкі энергия 200 Дж-ға артқанда газдың атқаратын жұмысы.

A) 200 Дж
B) 400 Дж
C) 0

D) 300 Дж

E) 100 Дж

{Правильный ответ}=C

609. Адиабаталық процесс кезінде 400 Дж жұмыс атқарғандағы газдың ішкі энергиясының өзгерісі.

A) 200 Дж

B) 300 Дж

C) 400 Дж
D) 100 Дж
E) 500 Дж
{Правильный ответ}=C

610. Газ 300 Дж жылу мөлшері алғанда ішкі энергия 200 Дж-ға артты. Газдың атқарған жұмысын.

A) 500 Дж

B) 250 Дж

C) 200 Дж

D) 300 Дж
E) 100 Дж
{Правильный ответ}=E

611. Массасы 5 кг қызған тас 2 К-ге дейін салқындап, қоршаған ортаға 4200 Дж жылу береді. Тастың меншікті жылу сыйымдылығы.

A) 500 .

B) 420 .

C) 420 .

D) 9,8 .

E) 840 .

{Правильный ответ} = В

612. Массасы m = 90 г су , t1 = 1000 C –тан t2 = 500 С-ке дейін салқындағанда бөліп шығаратын жылу мөлшері Q... (ссу = 4200 )

A) ≈ 19 кДж.

B) ≈ 1,8 кДж.

C) ≈ 50 кДж.

D) ≈ 100 Дж.

E) ≈ 1 МДж.

{Правильный ответ} = А

613. Массасы m = 23 г суды t1 = 200 C-тан t2 = 800 С дейін қыздыру үшін қажет жылу мөлшері Q. ( = 4200 ).

A) ≈ 0,5 кДж.

B) ≈ 0,63 кДж.

C) ≈ 20 кДж.

D) ≈ 3 кДж.

E) ≈ 5,8 кДж.

{Правильный ответ} = Е

614. t1 = 400 C-тағы 200 г суды t2 = 200 С-тағы 100 г сумен араластырамыз. Қоспаның температурасы.

A) 100 C.

B) 200 C.

C) 250 C.

D) 150 C.

E) 330 C.

{Правильный ответ} = Е

615. Q = Дж энергия алу үшін, жағылатын тас көмір массасы. (q = Дж/кг).

A) кг.

B) кг.

C) кг.

D) кг.

E) кг.

{Правильный ответ} = А

616. Отын толық жанғанда бөліп шығаратын жылу мөлшері:

A) Q = qm.

B) Q = cm∆t.

C) Q = λm.

D) Q = rm.

E) Q = tm.

{Правильный ответ} = А

617. Балқу температурасында алынған, массасы 4 кг қорғасынды балқытуға қажет жылу мөлшері. ( = Дж/кг).

A) Дж.

B) Дж.

C) Дж.

D) 182920 Дж.

E) Дж.

{Правильный ответ} = В

618. Суреттегі графикте кристалдану процесі көрсетілген бөлік:


A) 1. DrawObject32

B) 2.

C) 3.

D) 2 және 3.

E) 1 және 3.

{Правильный ответ} = А

619. Қайнаудың басынан толық қайнағанға дейін сұйықтың температурасы.

A) жоғарылайды.

B) төмендейді.

C) кейбір сұйықтарда жоғарылайды,ал кейбіреуінде төмендейді.

D) өзгермейді.

E) басында жоғарылайды,сосын өзгермейді.

{Правильный ответ} = D

620. Температураны жоғарылатқанда сұйықтың булану жылдамдығы....

A) өзгермейді.

B) артады.

C) кемиді.

D) басында артады, кейін кемиді.

E) басында кемиді, кейін артады.

{Правильный ответ} = В

621. Қыздыру процесінде зат қатты күйден сұйыққа,сосын газ күйіне ауысады. Суретте жылу берілу мен қуат тұрақты болатын жағдайда зат температурасының уақытқа тәуелділік графигі берілген. Графиктің булану процесіне сәйкес келетін бөлігі:

DrawObject33

A) 1 - 2.

B) 2 - 3.

C) 3 - 4.

D) 4 - 5.

E) 5 - 6.

{Правильный ответ} = D


622. Изохоралық процесте газға 4·1010 Дж жылу берілген газдың ішкі энергиясы мен ұлғайғандағы жұмысы.

A) ∆U=0; А=4·1010 Дж.

B) ∆U=4·1010 Дж; А=4·1010 Дж.

C) ∆U=0; А=0.

D) ∆U=4·1010 Дж; А=0.

E) ∆U=2·1010 Дж; А=4·1010 Дж.

{Правильный ответ} = D

623. Баяулаған изотермиялық процесте газға 8·106 Дж жылу берілді. Газдың жасаған жұмысы.

A) 3·106 Дж.

B) 2·106 Дж.

C) 8·106 Дж.

D) 107 Дж.

E) 4·106 Дж.

{Правильный ответ} = C

624. Адиабаталық ұлғаюда идеал газ А/ жұмыс жасайды. Сонда орындалатын теңдік

A) Q=0, ∆U=-А/.

B) Q/, ∆U=0.

C) Q=0, ∆U/.

D) Q=-А/, ∆U=0.

E) Q=0, ∆U=0.

{Правильный ответ} = A

625. Идеал газдың мәні әр түрлі процесте бірдей мәнге артады: изотермиялық, адиабаталық, изобаралық. Төменде келтірілген теңсіздіктердің ішіндегі газ жұмыстары

A) Аизотермадизобар.

B) Аадизотермизобар.

C) Аизобаризотермад.

D) Аизотермадизобар.

E) Аадизобаризотерм.

{Правильный ответ} = С

626. Термодинамиканың екінші заңы:

1) Жылу мөлшері әрқашан тек ыстық денеден салқын денеге беріледі.

2) Табиғатта ешқандай өзгеріс болмаған жағдайда, салқын денеден ыстық денеге жылу берілу процесі болуы мүмкін емес.

3) Әлемдегі энергияның барлық мөлшері уақыт өтуімен азаяды.

A) 1,2,3.

B) 2,3.

C) 1,2.

D) 1.

E) 2.

{Правильный ответ} = Е

627. Қыздырғыштың температурасы 227 0С, ал тоңазытқыштың температурасы

7 0С. Жылу машинасының ПӘК-і.

A) 0,6.

B) 0,44.

C) 0,74.

D) 0,2.

E) 1.

{Правильный ответ} = В

628. Қыздырғыштың температурасы 500 К, жылу машинасының ПӘК-і 0,44-ке тең. Тоңазытқыш температурасы.

A) 180 К.

B) 200 К.

C) 280 К.

D) 400 К.

E) 480 К.

{Правильный ответ} = С

629. Іштен жану двигателінің ПӘК-і 25 %. Бұл дегеніміз....

A) отын толық жанғанда бөлініп шығатын энергияның 25 % пайдалы жұмыс жасауға кетеді.

B) отын толық жанғанда бөлініп шығатын энергияның 75 % пайдалы жұмыс жасауға кетеді.

C) отын толық жанғанда бөлініп шығатын энергияның 25 % шығарылған газда қалады.

D) отын толық жанғанда бөлініп шығатын энергияның 25 % двигательдің ішкі энергиясына айналады.

E) отын толық жанғанда бөлініп шығатын энергияның 75 % шығарылған газда қалады.

{Правильный ответ} = А

630. Жылу машинасы 1 циклда қыздырғыштан 100 Дж жылу мөлшерін алып,тоңазытқышқа 75 Дж жылу береді.Машинаның ПӘК-і.

A) 75 %.

B) 43 %.

C) 33 %.

D) 25 %.

E) 15 %.

{Правильный ответ} = D

631. Идеал жылу двигателі қыздырғыштан 0,6 МДж жылу алып, тоңазытқышқа 0,2 МДж жылу береді. Двигательдің ПӘК-і.

A) 0,55.

B) 0,67.

C) 0,32.

D) 0,7.

E) 0,4.

{Правильный ответ} = В

632. Идеал жылу машинасы Карно циклі бойынша жұмыс істейді.Егер машина бір циклда 1 кДж жұмыс жасап, тоңазытқышқа 4 кДж жылу беретін болса, машинаның ПӘК-і.

A) 45%.

B) 10 %.

C) 35 %.

D) 20 %.

E) 50 %.

{Правильный ответ} = D

633. Электр заряды +2е су тамшысынан, заряды -3е кішкентай тамшы бөлінді. Тамшының қалған бөлігіндегі электр заряды

A) -е.

B) -5е.

C) +5е.

D) +3е.

E) +е.

{Правильный ответ} = С

634. Заряды +q сынап тамшысы заряды q басқа тамшымен қосылды. Пайда болған тамшының заряды

A) q.

B) –q.

C) 2q.

D) –2q.

E) 0.

{Правильный ответ} = Е

635. 1 Кл зарядты элементар зарядпен салыстар (е =1,6·10-19Кл)

A) 5·1018.

B) 4·1017.

C) 4,2·1019.

D) 6,25·1018.

E) 1,2·1018.

{Правильный ответ} = D

636. Сутегі атомындағы электрон мен ядронның ара қашықтығы см.

Электрон мен ядроның өзара әсерлесу күші....(е = Кл; )

A) Н.

B) Н.

C) Н.

D) Н.

E) Н.

{Правильный ответ} = D

637. Суретте оң q1 электр зарядымен q2 электр зарядының өзара әсерлесу күші көрсетілген. q1 ;және q2 зарядтарының таңбасы.


DrawObject34

A) q1 > 0; q2 > 0

B) q1 > 0; q2 < 0

C) q1 < 0; q2 = 0

D) q1 < 0; q2 > 0

E) q1 = 0; q2 > 0

{Правильный ответ} = A

638. +q және +q зарядтары бар бірдей металл шарларды бір біріне тиістіріп, бұрынғы орнына қайта қойса,олардың өзара әсерлесу күші...

A) кемиді.

B) артады.

C) 0-ге тең болады.

D) өзгермейді.

E) басында артады, сосын кемиді

{Правильный ответ} = D

639. Егер зарядтар массалары өзгермесе, онда екі бірдей оң зарядтың арасында, бірдей ара қашықтықта орналастырылған заряд бағыты

A) төмен.

B) жоғары.

C) оңға.

D) солға.

E) тыныштықта тұрады.

{Правильный ответ} = Е

640. Егер өзара әсерлескен зарядтардың бірінің мәні 2 есе артса, ал әсерлесу күші өзгеріссіз қалса, онда олардың әсерлесу қашықтығы

A) өзгертпеу керек.

B) есе арттыру керек.

C) 2 есе арттыру керек.

D) 2 есе кеміту керек.

E) есе кеміту керек.

{Правильный ответ} = В

641. Екінші шардың заряды оң болатын жағдай:

DrawObject35


A) 1.

B) 2.

C) 3.

D) 4.

E) 1, 3.

{Правильный ответ} = В


642. А нүктесінде орналасқан q зарядтың электр өріс кернеулігі (сурет) мына

вектор бойымен бағытталған

DrawObject36

A) 1.

B) 2.

C) 3.

D) 4.

E) 5.

{Правильный ответ} = Е

643. А нүктесінде орналасқан q зарядтың электр өріс кернеулігі (сурет)мына вектор бойымен бағытталған.

DrawObject37

A) 1.

B) 2.

C) 3.

D) 5.

E) 4.

{Правильный ответ} = D

644. Біртекті электр өрісі электронның қозғалыс бағытына сәйкес келетін бағыт.


DrawObject38

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

{Правильный ответ} = А

645. Кернеулігі 200 В/м біртекті электр өрісінде орналасқан, 2·10-5 Кл нүктелік зарядқа әсер ететін күш

A) 1 мН.

B) 2 мН.

C) 3 мН.

D) 4 мН.

E) 5 мН.

{Правильный ответ} = D

646.Кернеулігі 2,5 кВ/м біртекті электр өрісі 10-5 Кл зарядпен 10 мДж жұмыс жасағанда,оның орын ауыстыратын ара қашықтығы....

A) 0,4 м.

B) 2,5 м.

C) 2,5·106 м.

D) 400 м.

E) 40 м.

{Правильный ответ} = A

647. Потенциалы 20 В нүктеден потенциалы 0 В нүктеге 2 Кл заряд орын ауыстырғандағы электр өріс күштерінің жұмысы.

A) 40 Дж.

B) 30 Дж.

C) 20 Дж.

D) 10 Дж.

E) 0 Дж.

{Правильный ответ} = A

648. Екі нүктенің потенциал айырмасы ∆φ = 25 В. Осы нүктелер арасында q = 10 Кл зарядтың орын ауыстыру жұмысы...

A) 250 Дж.

B) 150 Дж.

C) 0,25 Дж.

D) 2,5 Дж.

E) 250 кДж.

{Правильный ответ} = А


649. Нүктелер арасындағы потенциалдар айырмасы ∆φ = 100 В, А =400 Дж энергия жұмсағанда, осы нүктелер арасында орын ауыстыратын заряд

A) 5 Кл.

B) 50 Кл.

C) 15 Кл.

D) 4 Кл.

E) 150 Кл.

{Правильный ответ} = D

650. Біртекті электр өрісінің кернеулігі Е = 30 кВ/м.Осы кернеуліктің бір сызығында d ≈ 0,3 м кашықтықта орналасқан электр өрісі нүктелерінің арасындағы кернеу....

A) 9 В.

B) 90 В.

C) 9 кВ.

D) 900 В.

E) 100 В.

{Правильный ответ} = С

651. Электр өрісінің оң заряд орын ауыстырғанда жасаған жұмысының зарядқа қатынасы...

A) Электр өрісінің потенциалы.

B) Электр өрісінің кернеулігі.

C) Электр кернеуі.

D) Электр сыйымдылығы.

E) Ток күші.

{Правильный ответ} = А

652. Потенциал айырмасы 1 В болатын нүктелер арасында ұшып өткен электронның жылдамдығы. (е=1,6∙10-19 Кл; m=9,1∙10-31 кг)

A) ≈1·105 м/с.

B) ≈2,2·103 м/с.

C) ≈6·105 м/с.

D) ≈3,2·106 м/с.

E) ≈9,8·107 м/с.

{Правильный ответ} = C

653.Электрленген өткізгіште еркін зарядтардың орналасуы...

1) Өткізгіштің бетінде.

2) Өткізгіштің центрінде.

3) Өткізгіштің барлық жерінде бір қалыпты бөлінген.

A) 1,2,3.

B) 1,2.

C) 1.

D) 2.

E) 3.

{Правильный ответ} = C

654. Еркін электр зарядтары жоқ материалдар-......

A) өткізгіштер.

B) парамагнетиктер.

C) диэлектриктер.

D) диамагнетиктер.

E) ферромагнетиктер.

{Правильный ответ} = C

655.Тізбектей қосылған 12 мкФ және 40 мкФ екі конденсатордың жалпы сыйымдылығы....

A) 52 мкФ.

B) 12 мкФ.

C) 40 мкФ.

D) 28 мкФ.

E) 9,2 мкФ.

{Правильный ответ} = Е

656. Жазық конденсатордың пластиналар арасына қалыңдығы d=0,1 мм слюда қабаты орналастырылады. Электр сыйымдылығы 1 мкФ болғанда,оның пластиналарының ауданы.

A) 2 м2.

B) 2 см2.

C) 19 см2.

D) 1,9 м2.

E) 0,19 м2.

{Правильный ответ} = D

657. Егер С1=2 мкФ, С2=4 мкФ, С3=1 мкФ, С4=2 мкФ, С5=6 мкФ болса, суретте көрсетілген конденсатор батареясының электр сыйымдылығын анықта.

DrawObject39

A) 1,5 мкФ.

B) 1 мкФ.

C) 2,5 мкФ.

D) 0,5 мкФ.

E) 5 мкФ.

{Правильный ответ} = A

658. Егер С1234 болса, суретте көрсетілген конденсатор батареясының электр сыйымдылығын анықта.

DrawObject40

A) 4С.

B) 2С.

C) 0,75С.

D) 0,25С.

E) 0,5С.

{Правильный ответ} = C


659.Конденсаторға 5·10-6 Кл заряд берсек,оның энергиясы 0,01 Дж-ге тең болады.Осы кезде конденсатор астарындағы кернеу...

A) 4·102 В.

B) 4·103 В.

C) 4·104 В.

D) 4·105 В.

E) 4·106 В.

{Правильный ответ} = B

660.Электр сыйымдылығы 0,8 мкФ конденсатордың электр өріс кернеулігі

1000 В/м. Егер оның астарларының арасындағы ара қашықтық 1 мм болса,онда конденсатордың электр өріс энергиясы....

A) 4·10-9 Дж.

B) 4·10-5 Дж.

C) 4·10-3 дж.

D) 4·10-7 Дж.

E) 4·10-6 Дж.

{Правильный ответ} = D

661. Егер пластиналарды алшақтатсақ,онда зарядталған ауа конденсаторының энергиясы.....

A) артады.

B) кемиді.

C) өзгермейді.

D) алғашында артады,сосын кемиді.

E) алғашында кемиді, сосын артады.

{Правильный ответ} = A

662. Электр сыйымдылығы 250 пФ ауа конденсаторы, кернеуі 100 В тұрақты ток көзіне қосылған. Егер пластиналар арасындағы кеңістікті диэлектрлік өтімділігі ε=20 затпен толтырсақ,онда конденсатор энергиясы....

A) 20 есе өседі.

B) 20 есе кемиді.

C) 40 есе өседі.

D) 40 есе кемиді.

E) 10 есе өседі.

{Правильный ответ} = A

663. Электр сыйымдылығы С=10 мкФ, U=10 В кернеуге дейін зарядталған конденсатордың электр өрісінің энергиясы.

A) 5 Дж.

B) 5 МДж.

C) 5 мДж.

D) 0,5 мДж.

E) 15 Дж.

{Правильный ответ} = D

664. Электр өрісінің күштік сипаттамасы:

A) электр заряды.
B) ара қашықтық.
C) кернеулік .
D) электр сыйымдылығы.
E) электр кернеуі.
{Правильный ответ}=С

665. Егер конденсатордың кернеуін 4 есе арттырса, онда конденсатордың энергиясы A) 5 есе азаяды.
B) 4 есе артады.
C) 6 есе азаяды.
D) 16 есе артады.
E) 2 есе артады.
{Правильный ответ}=D

666. Бір конденсатордың сыйымдылығы екіншісінің сыйымдылығынан 9 есе артық. Бұл конденсаторда энергиялар тен болу үшін

A) сыйымдылығы аз конденсаторға 3 есе көп кернеу беру керек.
B) сыйымдылығы көп конденсаторға 2 есе аз кернеу беру керек.
C) екеуіне бірдей кернеу беру керек.
D) біріншісіне 4 есе артық кернеу беру керек.
E) екіншісіне 2 есе көп кернеу беру керек.
{Правильный ответ}=А

667. Сыйымдылығы 10 мкФ конденсаторға 4 мкКл заряд берген. Зарядталған конденсатордың энергиясы

A) 500 Дж.
B) 60 Дж.
C) 8∙10
-7 Дж.
D) 40 мкДж.
E) 60 кДж.
{Правильный ответ}=С

668. Ауданы 200 см2, ара қашықтығы 1см жазық конденсатордың өріс кернеулігі

500 кВ/м, өрістің энергиясы

A) 2,2∙10-4 Дж.
B) 440 Дж.
C) 60 кДж.
D) 30∙10
-3 Дж.
E) 80 Дж.
{Правильный ответ}=А

669. Заряды 8 мкКл конденсатордың энергиясы 600 кДж. Сыйымдылығын анықтаңдар.

A) 200 Ф.
B) 40 Ф.
C) 5,2∙10
-7 мкФ.
D) 80 мкФ.
E) 5,3∙10
-17 Ф.
{Правильный ответ}=Е

670. Сыйымдылығы 5 пФ тең конденсатордың энергиясы 64 кДж. Конденсатор заряды.

A) 8∙10-4 Кл
B) 10∙10
-4 Кл

C) 4∙10-4 Кл

D) 6∙10-4 Кл
E) 7∙10
-4 Кл

{Правильный ответ}=А

671. Кернеулігі 60 В/м майға әсер етуші конденсатор энергиясының тығыздығы:

A) ≈2∙10-8 Дж/м3

B) ≈3∙10-8 Дж/м3
C) ≈4∙10
-8 Дж/м3
D) ≈5∙10
-8 Дж/м3
E) ≈6∙10
-8 Дж/м3
{Правильный ответ}=С

672. Оңашаланған өткізгішті 100 В потенциалға дейін зарядтап, 1,109 Кл электр зарядын жіберген өткізгіштің электр сыйымдылығы

A) 0,2 Ф.
B) 0,011 Ф.
C) 2 мкФ.
D) 24 Ф.
E) 40 Ф.
{Правильный ответ}=В

673. Егер конденсатор астарларының арасы диэлектрик тұрақтысы диэлектрикпен толтырылған болса, зарядталып, ток көзінен ажыратылған конденсатордың энергиясы

A) 3 есе артады.
B) 3 есе кемиді.
C) 9 есе артады.
D) 9 есе азаяды.
E) 2 есе артады.
{Правильный ответ}=В

674. Потенциалдар айырымы 1000В, конденсатордың заряды 5∙10-9 Кл. Осы конденсатордың электр сыйымдылығы.

A) 5∙10-12 Ф.
B) 8∙103 Ф.
C) 3∙102 Ф.
D) 4∙102 Ф.
E) 5 Ф.
{Правильный ответ}=А

675. Сыйымдылығы бірдей екі конденсатор параллель жалғанған. Кернеуі 2 В әрбір конденсатордың заряды 10-4 Кл болса, батареяның сыйымдылығы

A) 20 Ф.
B) 10-4 Ф.
C) 10-2 Ф.
D) 50 Ф.
E) 8∙10-2 Ф.
{Правильный ответ}=В

676. Электр өтімділігі 1,5 ортадағы электр өрісінің кернеулігі 2∙103 В/м нүктедегі электр өрісі энергиясының тығыздығы

A) 7,5∙1013 Дж/м3.
B) 1,2∙10
13 Дж/м3.
C) 4,72∙10
-5 Дж/м3.
D) 2,65∙10
-5 Дж/м3.
E) 1,2∙10
7 Дж/м3.
{Правильный ответ}=
D

678. Егер жазық конденсатор астарларының арасына салынған слюданы ( ) балауызбен ( ) алмастыратын болсақ, онда оның электр сыйымдылығы

A) Өзгермейді.
B) 3 есе азаяды.
C) 3 есе көбейеді.
D) 4 есе азаяды.
E) 12 есе азаяды.
{Правильный ответ}=В

679. Жазық конденсатордың ауданы 520 см2. Конденсатордың сыйымдылығы 46 пФ болу үшін пластина қашықтықтығы

A) 0,02 м.

B) 0,01 м.

C) 100 м.

D) 4,1 м.

E) 5,1 м.

{Правильный ответ}=В

680. Зарядталған конденсатордың энергиясы 800 кДж. Конденсаторға 4 мкКл заряд берген. Сыйымдылығын анықтаңдар.

A) 100 мкФ.
B) 10 мкФ.
C) 40 мкФ.
D) 200 мкФ.
E) 20 мкФ.
{Правильный ответ}=В

681. Өріс кернеулігі 10 МВ/м-ге жеткенде конденсатордың тесілуі шыныда байқалатын болса, оған 3,1 мкКл заряд беріледі. Жазық конденсатордың ауданын анықтаңдар.

A) 0,002 м2.
B) 40 м
2.
C) 0,015 м
2.
D) 60 м
2.
E) 0,005 м
2.
{Правильный ответ}=Е

682.Ток күшінің өлшем бірлігі:

A) Ватт.

B) Ампер.

C) Вольт.

D) Ом.

E) Джоуль.

{Правильный ответ} = В

683. Электр кедергісінің өлшем бірлігі:

A) Ватт.

B) Ампер.

C) Вольт.

D) Ом.

E) Джоуль.

{Правильный ответ} = D

684.Кернеудің өлшем бірлігі:

A) Ватт.

B) Ампер.

C) Вольт.

D) Ом.

E) Джоуль.

{Правильный ответ} = С

685.Тізбектегі электр зарядының орын ауыстыру жұмысын сипаттайтын физикалық шама.

A) кедергі.

B) кернеу.

C) қуат.

D) заряд.

E) кернеулік.

{Правильный ответ} = В

686. I = 10 А ток t = 10 мин уақытта тасымалдайтын заряд.

A) 3000 Кл.

B) 600 Кл.

C) 6000 Кл.

D) 0,6 Кл.

E) 60 Кл.

{Правильный ответ} = С

687. Металл өткізгіш бойымен 320 мкА ток ағып жатыр.Өткізгіштің көлденең қимасы арқылы әр секунд сайын өтетін электрон.

A) .

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = А

688. Кедергісі R = 5 Ом өткізгіштен t = 1,5 мин уақытта q = 45 Кл электр өтеді. Өткізгіштің ұштарындағы кернеу.

A) 25 В.

B) 2,5 В.

C) 250 В.

D) 30 В.

E) 130 В.

{Правильный ответ} = В

689. Ұзындықтары бірдей,бір материалдан жасалған екі өткізгіштің кедергілері мынадай 1 : 2. Өткізгіштердің массаларының қатынасы

A) m1=4m2.

B) .

C) m1=2m2.

D) m1 = m2.

E) .

{Правильный ответ} = С

690. Ұзындығы 6 м өткізгіштің кедергісі 3 Ом. Ұзындығы 10 м дәл осындай өткізгіштің кедергісі.

A) 1,8 Ом.

B) 0,5 Ом.

C) 5 Ом.

D) 1,2 Ом.

E) 20 Ом.

{Правильный ответ} = С

691. Ток күші 5А , 110 В кернеуге арналған қыздырғыш элементтің кедергісі.

A) 0,22 Ом.

B) 22 Ом.

C) 550 Ом.

D) 0,045 Ом.

E) 0,55 Ом.

{Правильный ответ} = В

692. Резистордың кедергісін 2 есе арттырып, ондағы кернеуді 2 есе кемітеді. Осы кезде резистор арқылы ағып жатқан ток күші.

A) 2 есе артады.

B) 4 есе кемиді.

C) 2 есе кемиді.

D) 4 есе артады.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

693. Кедергілері R1 = 5 Ом және R2 = 10 Ом екі резистор тізбектей қосылған. Осы резистордағы кернеудің қатынасы.

A) 0,1.

B) 10.

C) 2.

D) 1.

E) 0,5.

{Правильный ответ} = Е

694. Электр тізбегінде төрт электр шамы қосылған (сурет). Бұлардың ішінде параллель қосылғаны

DrawObject41

A) Тек 2 және 3 шамдар.

B) Тек 1 және 2 шамдар.

C) 1, 2 және 3 шамдар.

D) Тек 1 және 4 шамдар.

E) Барлық төрт шамлар.

{Правильный ответ} = А

695. Электр тізбегінде төрт электр шамы қосылған (сурет). Бұлардың ішінде тізбектей қосылғаны

DrawObject42

A) 2 және 3.

B) 1 және 4.

C) 1, 2 және 3.

D) 1 және 2.

E) 1, 2, 3, 4.

{Правильный ответ} = В

696. Егер R1 = 12 Ом, R2 = 4 Ом болса, ток күшінің қатынасын тап (сурет).

DrawObject43

R1

A

R2

) 3.

B) 1/3.

C) 1.

D) 1/12.

E) 1/4.

{Правильный ответ} = B

697.Тізбектің толық кедергісін анықта, егер R1 = 6 Ом, R2 = 6 Ом болса (сурет).

DrawObject44

R1

A

R2

) 12 Ом.

B) 6 Ом.

C) 3 Ом.

D) 18 Ом.

E) 2 Ом.

{Правильный ответ} = С

698.Тізбектің толық кедергісін анықта,егер R1 = 6 Ом, R2 = 6 Ом болса (сурет).

DrawObject45

A) 12 Ом.

B) 6 Ом.

C) 3 Ом.

D) 18 Ом.

E) 2 Ом.

{Правильный ответ} = А

699. Кедергілері 10 Ом және 20 Ом екі резистор параллель қосылған. Ондағы кернеудің құлауының қатынасы.

A) 1.

B) 2.

C) 0,5.

D) 10.

E) 20.

{Правильный ответ} = А


700.Электр пешінің қуаты 600 Вт. Пеш 5 мин жұмыс істегенде жұмсалатын энергия.

A) Дж.

B) Дж.

C) 300 Дж .

D) 3000 Дж.

E) 30 Дж.

{Правильный ответ} = А

701. Әрқайсысы 220 В кернеуге арналған екі шам берілген.Бұл шамдардың қуаты

Р1 = 200 Вт, Р2 = 100 Вт. Осы шамдардың электр кедергісінің қатынасы.

A) R2 = 4R1.

B) R1 = R2.

C) R2 = 2R1.

D) R1 = 4R2.

E) R1 = 2R2.

{Правильный ответ} = C

702. Шамда көрсетілген ток күші 0,25 А және кернеуі 6 В. Шамның қуаты.

A) 12 Вт.

B) 1,5 Вт.

C) 0,75 Вт.

D) 0,08 Вт.

E) 2,25 Вт.

{Правильный ответ} = В

703. Электр тогы жұмысының формуласы:

A) А = mgh.

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ} = C

704. Ұштарындағы кернеуі 5 В өткізгіштен 100 Кл заряд өтті. Токтың жұмысы.

A) 5 Дж.

B) 0,5 Дж.

C) 500 Дж.

D) 5000 Дж.

E) 50 Дж.

{Правильный ответ} = C

705. 220 В арналған электр шамын, 110 В ток көзіне қосамыз. Шамның кедергісі өзгермейді деп алып, қуатын салыстыр.

A) 2 есе артады.

B) 2 есе кемиді.

C) 4 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) Өзгермейді.

{Правильный ответ} = D

706. 10 Кл электр заряды орын ауыстырғанда сыртқы күш 120 Дж жұмыс жасаса, электр энергия көзінің ЭҚК-і.

A) 12 В.

B) 1200 В.

C) 0,83 В.

D) 120 В.

E) 8,3 В.

{Правильный ответ} = A

707. Сыртқы кедергі 3,9 Ом болғанда тізбектегі ток күші 0,5 А, ал сыртқы кедергі

1,9 Ом болғандағы ток күші 1 А болса, ток көзінің ішкі кедергісі мен ЭҚК-і.

A) 0,1 В; 2 Ом.

B) 0,2 В; 1 Ом.

C) 0,4 В; 2 Ом.

D) 2 В; 0,4 Ом.

E) 2 В; 0,1 Ом.

{Правильный ответ} = E

708. Аккумулятор батареясының ЭҚК-і 12 В, тізбектегі ток күші 4 А, ал ұштарындағы кернеу 11 В. Қысқа тұйықталудағы ток шамасы.

A) 4,8 А.

B) 60 А.

C) 48 А.

D) 2,4 А.

E) 24 А.

{Правильный ответ} = C


709. Бойынан 10 А ток өтетін өткізгішті ампер күші 0,38 Дж жұмыс жасай отыра 25 см қашықтыққа орын ауыстырды. Шамасы 1,5 Тл магнит индукция векторы мен ток бағыты арасындағы бұрыш 300 болғанда, өткізгіштің ұзындығы

(sin300 = 0,5)

A) 40 см.

B) 25 см.

C) 20 см.

D) 50 см.

E) 30 см.

{Правильный ответ}=C

710. Ұзындығы , массасы m, горизонталь бағыттағы жіңішке екі жіпке ілінген өткізгіш, индукциясы вертикаль төмен бағытталған магнит өрісінде орналасқан.

Өткізгіш бойынан I ток өткенде, жіп вертикаль жағдайдан бұрышқа ауытқиды. Магнит өрісінің индукциясын анықтайтын формула

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=D

711. Салмақсыз екі жіпке ілінген, ұзындығы 50 см, массасы 20 г өткізгіш, бағыты горизонталь, ал индукциясы 0,4 Тл магнит өрісінде орналасқан. Жіптің созылуы тоқтайтын ток күшінің мәні

( )

A) 4 А.

B) 1 А.

C) 5 А.

D) 2 А.

E) 0,5 А.

{Правильный ответ}=B

712. Бойынан 3 А ток өтетін, ұзындығы 30 см өткізгішке индукциясы 20 мТл магнит өрісінде 9 мН күшпен әсер етеді. Магнит индукция векторы мен ток бағыты арасындағы бұрыш

A) 300.

B) 450.

C) 600.

D) 900.

E) 0.

{Правильный ответ}=A

713. Индукциясы 28,2 мТл магнит өрісінде электрон 107 м/с жылдамдығымен қозғалады. Оның айналып ұшу орбитасының радиусы

( ; )

A) 2,8 см.

B) 0,2 см.

C) 4,8 см.

D) 3 см.

E) 5 см.

{Правильный ответ}=B

714. Индукциясы 10,4 мТл магнит өрісінде радиусы 10 см орбита бойымен, протон қозғалады. Протонның магнит өрісіндегі қозғалыс жылдамдығы

( ; )

A) ≈ м/с.

B) ≈ м/с.

C) ≈ м/с.

D) ≈ м/с.

E) ≈ м/с.

{Правильный ответ}=A

715. Магнит өрісінде, қисықтық радиусы 1,038 м болатын трактория бойымен бөлшегі 106 м/с жылдамдығымен ұшады. Магнит өрісінің индукция векторы

( кг; Кл)

A) 20 мТл.

B) 10 мТл.

C) 5 мТл.

D) 0,4 Тл.

E) 2,5 мТл.

{Правильный ответ}=A

716. Индукциясы 2 мТл магнит өрісінде электрон 107 м/с жылдамдығымен ұшады.

Электронның айналу периоды

( ; )

A) с.

B) с.

C) с.

D) с.

E) с.

{Правильный ответ}=B

717. Индукциясы 0,5 Тл магнит өрісінде протон қозғалады. Протонның айналу жиілігі

( ; )

A) c-1.

B) c-1.

C) c-1.

D) c-1.

E) c-1.

{Правильный ответ}=E

718. 0,5 Тл магнит индукция векторы, ауданы 25 см2 контур жазықтықына тұрқызылқан нормальмен 600 бұрыш жасайды. Контурды тесіп өтетін магнит ақыны (cos600= 0,5)

A) 6,25·10-4 Вб.

B) 75 ·10-6 Вб.

C) 50 ·10-3 Вб.

D) Вб.

E) Вб.

{Правильный ответ}=A

719. 2 сек-та индукциясы 0,4 Тл өзгеретін, айнымалы магнит өрісінде, диаметрі 40 см катушка орналасқан . ЭҚК 251,2 В-қа тең. Катушканың орам саны

A) 100.

B) 10000.

C) 1000.

D) 800.

E) 160.

{Правильный ответ}=B

720. Катушкада 50 А/с тоқтың өзгеру жылдамдықы, онда 25 В ЭҚК-ін тудырады. Катушканың индуктивтілігі

A) 2 мГн.

B) 75 Гн.

C) 2 Гн.

D) 0,5 Гн.

E) 7,5 мГн.

{Правильный ответ}=D

721. Кедергісі 0,2 Ом контур арқылы өтетін магнит ақыны, онда 4 А ток тудырады. Егер магнит ақынының өзгерісі 0,4 Вб болса, онда оқан кеткен уақыт

A) 1,6 с.

B) 0,8 с.

C) 0,5 с.

D) 1 с.

E) 2 с.

{Правильный ответ}=C

722. Орам саны 800, катушкада магнит өрісі 0,5 с ішінде бір қалыпты кемігенде ЭҚК-і 40 В тең болады. Магнит ақынының алқашқы мәні

A) 4 Вб.

B) 2 мВб.

C) 0,32 Вб

D) 0,5 Вб.

E) 25 мВб.

{Правильный ответ}=E

723. 2000 орамды соленоидта 120 В индукция ЭҚК-і қоздыратын болса, магнит ақынының өзгеру жылдамдықы

A) 6 мВб/с.

B) 600 мВб/с.

C) 360 мВб/с.

D) 60 мВб/с.

E) 36 мВб/с.

{Правильный ответ}=D

724. Магнит индукциясы 4 мс ішінде 0,2-ден 0,3 Тл –қа дейін өзгергенде 10 В индукция ЭҚК-і қозу үшін, көлденең қимасының ауданы 50 см2 катушканың орам саны

A) 90.

B) 80.

C) 100.

D) 70.

E) 60.

{Правильный ответ}=B

725. Ұзындықы 50 см өткізгіш, индукциясы 0,4 Тл магнит өрісінде, магнит индукция векторымен 300 бұрыш жасай, 18 км/сақ жылдамдықпен қозқалады. Өткізгіштегі индукцияның ЭҚК-і

A) 2,5 В.

B) 2 В.

C) 5 В.

D) 0,5 В.

E) 0,9 В.

{Правильный ответ}=D

726. Ұзындықы 40 см өткізгіш, индукциясы 0,5 Тл магнит өрісінде, магнит индукция векторымен 600 бұрыш жасай қозқалады. ЭҚК-і 1,732 В болса, өткізгіштің жылдамдығы

( )

A) 5 км/сақ.

B) 20 км/сақ.

C) 36 км/сақ.

D) 18 км/сақ.

E) 60 км/сақ.

{Правильный ответ}=C

727. Ұзындықы 25 см өткізгіш, 5 м/с жылдамдықымен магнит өрісінде, магнит индукция векторына перпендикуляр бақытта қозқалады. Өткізгіштегі магнит индукциясының ЭҚК-і 1,5 В болса, өріс индукциясының мәні ( )

A) 1,2 Тл.

B) 7,5 Тл.

C) 0,37 Тл.

D) 15 мТл.

E) 5 мТл.

{Правильный ответ}=A

728. Индукциясы 0,2 Тл магнит өрісінде, өткізгіш индукция векторына 450 бұрыш жасай 10 м/с жылдамдықпен қозқалады. Өткізгіштегі индукцияның ЭҚК –і

1,4 В, болса, оның ұзындықы

( )

A) 70 см.

B) 28 см.

C) 1 м.

D) 0,5 м.

E) 10 см.

{Правильный ответ}=C

729. Ұзындықы 0,2 м өткізгіш, индукциясы 0,6 Тл магнит өрісінде 15 м/с жылдамдықымен орын ауыстырады. Өткізгіштегі магнит индукциясының ЭҚК-і 0,9 В болса, оның жылдамдықы мен магнит индукциясы арасындақы бұрышы

A) 300.

B) 600.

C) 450.

D) 900.

E) 0.

{Правильный ответ}=A

730. Ауданы 400 см2 контурда 0,04 с уақыт ішінде магнит индукциясы 0,2 Тл-қа дейін бір қалыпты кемігенде, 0,6 В ЭҚК-ін тудырады. Магнит индукциясының бастапқы мәні

A) 12 мТл.

B) 0,6 Тл.

C) 0,8 Тл.

D) 24 мТл.

E) 0,2 Тл.

{Правильный ответ}=C

731. Контур жазықтықына жүргізілген нормалмен 600 бұрыш жасайтын, индукция векторы 5 Тл болатын магнит өрісі, контурда 40 мВб магнит ақынын тудырады.

Контурдың жазық бетінің ауданы ( )

A) 80 см2.

B) 160 см2.

C) 200 см2.

D) 400 см2.

E) 150 см2.

{Правильный ответ}=B

732. Ауданы 400 см2 контурда, индукциясы 0,5 Тл магнит өрісі 0,01 Вб магнит ақынын тудырады. Контур жазықтықының нормалі мен магнит индукция векторының арасындағы бұрыш

A) 450.

B) 900.

C) 0.

D) 300.

E) 600.

{Правильный ответ}=E

733. Актив кедергісі бар тізбек бґлігі арќылы ґтетін зарядтыѕ ґзгеру заѕдылыєы: Актив кедергісі бар тізбек бґлігі арќылы ґтетін ток кїшініѕ јсерлік мјні

A) 2,82 А.

B) 2 А.

C) 1,41 А.

D) 0,01 А.

E) 0,2 A.

{Правильный ответ}=E

734.Тізбектегі ток кїші гармоникалыќ заѕ бойынша ґзгереді:

Ток кїшініѕ тербеліс жиілігі

A) 400 Гц.

B) 200 Гц.

C) 500 Гц.

D) 50 Гц.

E) 1256 Гц.

{Правильный ответ}=B

735. Тізбектегі кернеу гармоникалыќ заѕ бойынша ґзгереді:

Кернеудіѕ тербеліс периоды

A) 1,57 с.

B) 0,3 c.

C) 4 с.

D) 0,04 с.

E) 2 с.

{Правильный ответ}=D

736. Тербелмелі контур конденсаторыныѕ пластиналарындаєы заряд t уаќыт ґткенде теѕдеуі бойынша ґзгереді. с уаќыттаєы катушка арќылы ґткен ток кїші

A) А.

B) А.

C) 0.

D) 0,02 А.

E) 4 мА.

{Правильный ответ}=C

737. Контурда Гц жиілікпен, индуктивтілігі 2 мГн резонанс байќалады. Конденсатор сыйымдылыєы

A) 1 пФ.

B) мкФ.

C) Ф.

D) пФ.

E) 1,25 мкФ.

{Правильный ответ}=E

738. Егерде тербеліс периоды с болса, сыйымдылыєы 4 мкФ контурда резонанс байќалады. Контур катушкасыныѕ индуктивтілігі

A) 40 мГн.

B) 12,56 мкГн.

C) 52,4 мГн.

D) 13 Гн.

E) 0,01 Гн.

{Правильный ответ}= E

739. Контурдыѕ резонанстыќ жиілігі , конденсатор сыйымдылыєы С болса, катушка индуктивтілігін аныќтайтын формула

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=B

740. Тербеліс жиілігінің артуымен

A) сыйымдылық кедергісі артады, индуктивтілік кедергі кемиді.

B) сыйымдылыќ кедергісі кемиді, индуктивтілік кедергі артады.

C) сыйымдылыќ жјне индуктивтілік кедергілер артады.

D) сыйымдылыќ жјне индуктивтілік кедергілер кемиді.

E) сыйымдылыќ жјне индуктивтілік кедергілер ґзгермейді.

{Правильный ответ}=B

741. Периоды 1,57 мс электромагнитті тербеліс тудыру їшін, сыйымдылыєы 2,5 мкФ конденсаторды жалєауєа болатын катушка индуктивтілігі

A) 0,25 Гн.

B) 0,2 Гн.

C) Гн.

D) 37,5 мГн.

E) 25 мГн.

{Правильный ответ}=E

742. Жиілігі Гц электромагнитті тербеліс тудыру їшін, индуктивтілігі 1 мГн катушканы жалєауєа болатын конденсатор сыйымдылыєы

A) Ф.

B) 0,33 мкФ.

C) 2,25 нФ.

D) Ф.

E) 6,28 мкФ.

{Правильный ответ}=C

742. Тербелмелі контур катушкасы арќылы ґтетін ток кїшініѕ ґзгеріс заѕы: Контура конденсаторыныѕ сыйымдылыєы 200 пФ болса, катушка индуктивтілігі

A) 4 мГн.

B) 5 мГн.

C) 0,2 Гн.

D) Гн.

E) Гн.

{Правильный ответ}=B

743. Тербелмелі контур конденсаторыныѕ пластиналарындаєы заряд t уаќыт ґткенде теѕдеуі бойынша ґзгереді. Катушкадаєы магнит ґрісініѕ максимал энергиясы 0,02 Дж болса, конденсатордыѕ сыйымдылыєы

A) Ф.

B) 62,8 Ф.

C) Ф.

D) 25 Ф.

E) 2 Ф.

{Правильный ответ}=D

744.Тербелмелі контур катушкадаєы ток кїші теѕдеуі бойынша ґзгереді. Конденсатордыѕ электр ґрісініѕ максимал энергиясы 40 мкДж болса, катушканыѕ индуктивтілігі

A) Гн.

B) 16 мГн.

C) 0,05 Гн.

D) Гн.

E) 0,16 Гн.

{Правильный ответ}=C

745. Тербелмелі контур резонанстық жиілікті конденсатордан және индуктивтілігі L катушкадан тұрады. Резонанс кезіндегі сыйымдылық кедергісі Xc болса. Катушка индуктивтілігін анықтайтын формула

A)

B) .

C) .

D)

E)

{Правильный ответ}=A

746. Катушка 2 кГц жиілікте 157 Ом индуктивтілік кедергіге ие болады. Катушка индуктивтілігі

A) 0,785 Гн.

B) Гн.

C) 3,14 Гн.

D) 12,5 мГн.

E) Гн.

{Правильный ответ}=D

747. Контур конденсаторы 0,0785 с периодты тербелісте 2 кОм сыйымдылыќ кедергіге ие болады. Конденсатор сыйымдылыєы

A) 3,14 пФ.

B) Ф.

C) 6,25 мкФ.

D) Ф.

E) 300 нФ.

{Правильный ответ}=C

748. Тербелмелі контур Гц резонанстыќ жиілікті катушкадан жјне сыйымдылыєы С конденсатордан тўрады. Резонанс кезіндегі индуктивтілік кедергісі 0,5 кОм-єа теѕ. Конденсатор сыйымдылыєы

A) 25 мкФ.

B) Ф.

C) 1 пФ.

D) 50 пФ.

E) Ф.

{Правильный ответ}=D

749. Тербелмелі контур конденсаторына сыйымдылыєы 3 есе артыќ таєы бір конденсаторды параллель жалєаса, контурдыѕ резонанстыќ жиілігі

A) есе артады.

B) 2 есе кемиді.

C) 4 есе артады.

D) 3 есе кемиді.

E) есе артады.

{Правильный ответ}= B

750. Тербелмелі контур конденсаторыныѕ сыйымдылыєын 60%-єа артты, катушка индуктивтілігін 40 есе кемітсе, контурдыѕ резонанстыќ периоды

A) 60 %-єа артады.

B) 80%-єа кемиді.

C) 40%-єа артады

D) 20%-єа кемиді.

E) 50%-єа артады.

{Правильный ответ}=B

751. Тербелмелі контур катушкасыныѕ индуктивтілігін 25%-єа, ал конденсатор сыйымдылыєын 5 есе артырса, онда контурдыѕ резонанстыќ жиілігі

A) 60%-єа кемиді.

B) 40%-єа артады.

C) 75%-єа кемиді.

D) 60 %-єа артады.

E) 40%-єа кемиді.

{Правильный ответ}=A

752. Тербелмелі контур конденсаторына сыйымдылыєы 15 есе кем таєы бір конденсаторды тізбектей жалєаса, контурдыѕ резонанстыќ периоды

A) 25%-єа кемиді.

B) 50%-єа артады.

C) 50%-єа кемиді

D) 75%-єа артады.

E) 75%-єа кемиді.

{Правильный ответ}=E


753. Индуктивтілігі 0,2 Гн-ге шарғы орамасы бойымен 50 А ток өтеді. Шарғының магнит өрісінің энергиясы

A) 5 Дж.
B) 12500 Дж.
C) 250 Дж.
D) 500 Дж.
E) 12000 Дж.
{Правильный ответ}= C

754. Егер 5 А-ге тең ток күші кезінде магнит өрісінің энергиясы 1,5 Дж тең болса, онда шарғының индуктивтілігі

A) 0,3 Гн.
B) 0,12 Гн.
C) 0,6 Гн.
D) 7,5 Гн.
E) 37,5 Гн.
{Правильный ответ}= B

755. Егер магнит өрісінің энергиясы 6 Дж, ал шарғының индуктивтілігі 0,3 Гн-ге тең болса, онда оның орамасындағы ток күші

A) 6,3 А.
B) 1,8 А.
C) 0,05 А.
D) 20 А.
E) 40 А.
{Правильный ответ}= A

756. Бақылаушы биік таудың баурайынан 200 м қашықтықта тұр. Өзінің қатты дауыстаған сөзінің жаңғырығын еститін уақыты

(дыбыстың таралу жылдамдығы 340 м/с)

A) ≈ 0,6 с.
B) ≈ 0,06 с .
C) ≈ 2с.
D) ≈ 1,2 с.
E) ≈ 1,7 с.
{Правильный ответ}= D

757. Аңшы мылтық даусының жаңғырығын 4,5 с өткен соң естиді.Мылтық даусын шағылдыратын бөгеттің орналасу қашықтығы

(дыбыстың таралу жылдамдығы 340 м/с)

A) 365 м.
B) 465 м.
C) 565 м.
D) 665 м.
E) 765 м.
{Правильный ответ}= E

758. Жақын орналасқан екі жартастың ортасында тұрған адам қатты дауыстады. Ол екі жаңғырық естіді – біріншісін 1 с, екіншісін 1,5 с өткен соң. Жартастардың ара қашықтығы

(дыбыстың таралу жылдамдығы 340 м/с)

A) 300 м.
B) 465 м.
C) 425 м.
D) 625 м.
E) 700 м.
{Правильный ответ}= C

759.Серіппеде жүк 9 с–та 180 тербеліс жасайды. Тербеліс периоды мен жиілігі

A) 0,05 с, 2 Гц.
B) 0,5 с, 20 Гц.
C) 0,05 с, 20 Гц.
D) 0,5 с, 2 Гц.
E) 5 с, 20 Гц.
{Правильный ответ}= C

760. Айнымалы токтың жиілігі 50 Гц-ке. Айнымалы ток жүйесінің тербелісі периоды

A) 0,2 с.
B) 0,02 с.
C) 2 с.
D) 20 с.
E) 0,002 с.
{Правильный ответ}= B

761. Нүкте тербелісінің қозғалыс теңдеуі Нүктенің орын ауыстыруы тербеліс амплитудасының жартысына тең болу уақыты

A) 6 с.

B) 1 с.

C) 0,5 с.

D) 0,3 с.

E) 3 с.

{Правильный ответ}=C

762. Синусойдалы тербеліс жасаған нүкте π/6 фазасында 2 см –ге орын ауыстырады. (Тербеліс тепе-теңдік жағдайдан басталады). Тербеліс амплитудасы

A) 2 см.

B) 4 см.

C) 16 см.

D) 8 см.

E) 1 см.

{Правильный ответ}=B

763. Дене 4 мин-та 60 тербеліс жасайды. Тербеліс периоды мен жиілігі

A) 15 с және 0,2 с-1.

B) 4 с және 6 с-1.

C) 6 с және 0,6 с-1.

D) 4 с және 0,25 с-1.

E) 3 с және 2 с-1.

{Правильный ответ}=D

764. Амплитудасы 4 см дене 2 с период бойы тербеледі. Дененің тербеліс теңдеуі

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ}=E

765. Нүкте қозғалыс теңдеуімен тербеледі. Тербеліс басталғаннан соң 0,01 с уақыттан кейінгі нүктенің жылдамдығы

A) 0.

B) 7,85 м/с.

C) 1,57 м/с.

D) 1 м/с.

E) 5 м/с.

{Правильный ответ}=A

766. Нүктенің тербелісінің қозғалыс теңдеуі берілген: Тербелістің периоды

A) 0,6 с.

B) 0,04 с.

C) 1,57 с.

D) 4 с.

E)2 с.

{Правильный ответ}=B

767. Нүктенің тербелісінің қозғалыс теңдеуі берілген:

Нүктенің орын ауыстыруы тербеліс амплитудасының жартысына тең болу фазасы

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=D

768. Нүктенің тербелісінің қозғалыс теңдеуі берілген:

Тербеліс периоды

A) 0,25 с.

B) 0,125 с

C) 0,02 с.

D) 1 с.

E) 0,2 с.

{Правильный ответ}=C

769.Массасы 2 кг пружинаға ілінген жүктің қозғалыс заңының теңдеуі берілген: Пружинадағы серпінділік күштің өзгеріс заңдылығы:

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=A

770. Жүк серіппеде тербеліп тұр, оның қатандығы 1200 Н/м. Тербеліс амплитудасы 4,8 см. Жүктің жылдамдығы нөлге тең болған мезеттегі оған әрекет етуші күш модулі

A) 87,6 Н.
B) 67,6 Н.
C) 57,6 Н.
D) 47,6 Н.
E) 37,6 Н.
{Правильный ответ}= C

771. Серіппеге ілінген жүк 2 мин ішінде 60 тербеліс жасайды. Егер серіппенің қатаңдығы 4,9 Н/м болса, онда жүктің массасы

A) 0,5 кг.
B) 5 кг.
C) 3 кг.
D) 0,3 кг.
E) 4 кг.
{Правильный ответ}= A

772. Егер Айда ұзындығы 1 м маятниктің тербелістерінің периоды 4,9 с болса, ондағы еркін түсу үдеуі

A) 9,8 м/с2.
B) 10 м/с
2.
C) 1,6 м/с
2.
D) 1м/с
2.
E) 0,8 м/с
2.
{Правильный ответ}= C


773. Серіппеге ілінген жүктің массасын 9 есе артты. Серіппеге маятниктің жиілігі

A) 9 есе артады.

B) 9 есе кемиді.

C) 3 есе артады.

D) 3 есе кемиді.

E) ґзгермиді.

{Правильный ответ}=D

774. Математикалық маятниктің тербеліс периодын есе арттыру үшін, жіптің ұзындығын

A) 2 есе кемиді.

B) 2 есе артады.

C) есе кемиді.

D) есе артады.

E) 2 есе кемиді.

{Правильный ответ}=B

775. Серіппеге маятниктің жиілігін есе кемітсе, жүктің массасы

A) есе артады.

B) есе кемиді.

C) 3 есе артады.

D) 3 есе кемиді.

E) 2 есе артады.

{Правильный ответ}=C

776. $$$004

Салмақсыз жіпте ілінген дене тербеліс заңы бойынша қозғалады. Жіптің ұзындығы

( )

A) 40 см.

B) 75 см.

C) 30 см.

D) 25 см.

E) 160 см.

{Правильный ответ}=E

777. Қатаңдығы 200 Н/м серіппеге ілінген жүк тербеліс теңдеуімен тербеледі. Жүктің массасы

A) 8 кг.

B) 20 кг.

C) 16 кг.

D) 5 кг.

E) 100 г.

{Правильный ответ}=A

778. Массасы 100 г серіппеге ілінген жүк тербеліс теңдеуімен тербеледі. Серіппеге қатаңдығы

A) 50 Н/м.

B) 10 Н/м.

C) 100 Н/м.

D) 20 Н/м.

E) 1 кН/м.

{Правильный ответ}=B

779. Массасы 400 г серіппеге ілінген жүк Гц жиілігімен тербеледі. Серіппенің қатандығы

A) 356 Н/м.

B) 500 Н/м.

C) 360 Н/м.

D) 400 Н/м.

E) 142,4 Н/м.

{Правильный ответ}=C

780.Қатандығы 160 Н/м серіппеге ілінген жүк 1,2 с периодымен тербеледі. Жүктің массасы

A) ≈4 кг.

B) ≈12,56 кг.

C) ≈16 кг.

D) ≈8,2 кг.

E) ≈5,8 кг.

{Правильный ответ}=E

781. Қатандығы 20 Н/м серіппеге ілінген 50 г жүктің 20 тербеліс жасайтын уақыты

A) с.

B) с.

C) с.

D) с.

E) с.

{Правильный ответ}=B

782. Ұзындығы 2,5 м математикалық маятник секунд уақытта жасайтын тербеліс саны ( )

A) 400.

B) 25.

C) 20.

D) 40.

E) 100.

{Правильный ответ}=D

783.Жиілігі Гц математикалық маятниктің ұзындығы ( )

A) 20 см.

B) 1 м.

C) 40 см.

D) 50 см.

E) 25 см.

{Правильный ответ}=C

784.Математикалық маятник секундта 60 тербеліс жасайды. Жіп ұзындығы ( )

A) 40 см.

B) 62,5 см..

C) 20 см.

D) 180 см.

E) 45,4 см.

{Правильный ответ}=B

785.Ұзындығы 160 см математикалық маятниктің 10 тербеліс жасайтын уақыты ( )

A) с.

B) с.

C) с.

D) с.

E) с.

{Правильный ответ}=E

786. қозғалыс теңдеуімен тербелетін математикалық маятник жүгі үдеуінуң амплитудасының модулі

A) 2 м/с2.

B) 0,25 м/с2.

C) 0,5 м/с2.

D) 1 м/с2.

E) 0,125 м/с2.

{Правильный ответ}=D

787.Серіппеге ілінген жүк қозғалыс теңдеуімен тербеледі. Жүктің жылдамдық амплитудасы

A) 2 м/с.

B) 1 м/с.

C) 0,5 м/с.

D) 3 м/с.

E) 1,5 м/с.

{Правильный ответ}=E

788.Математикалық маятник қозғалыс заңымен тербеледі. Маятник тербелісінің периоды

A) 0,4 с.

B) 7,85 с.

C) 6,28 с.

D) 1,5 с.

E) 1 с.

{Правильный ответ}=A

789.Серіппеге массасы 40 г ілінген жүк қозғалыс теңдеуімен тербеледі. Серіппе қатаңдығы

A) 30 Н/м.

B) 20 Н/м.

C) 16 Н/м.

D) 60 Н/м.

E) 80 Н/м.

{Правильный ответ}=C

790.Серіппеге ілінген жүк қозғалыс теңдеуімен тербеледі. Жүктің тербеліс жиілігі

A) 125 Гц.

B) 150 Гц.

C) 500 Гц.

D) 250 Гц.

E) 392,5 Гц.

{Правильный ответ}=A

791.Математикалық маятник қозғалыс заңымен тербеледі. Маятник тербелісінің жиілігі

A) 240 Гц.

B) 300 Гц.

C) 188,4 Гц.

D) 78,5 Гц.

E) 785 Гц.

{Правильный ответ}=B

792.Серіппеге жүк ілгенде, ол х үзындыққа созылады. Серіппе маятниктің тербеліс периодын анықтайтын формула

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=B

793.Серіппеге жүк ілгенде, ол 4 мм ұзындыққа созылады. Серіппелі маятниктің тербеліс периоды (g = 10м/с2)

A) π с.

B) 0,4 πс.

C) 0,2 πс.

D) 0,02 πс.

E) 0,04 πс.

{Правильный ответ}=E

794.Серіппеге ілінген жүк Гц жиілігімен тербеледі. Серіппенің ең үлкен созылуы ( )

A) 25 мм.

B) 40 мм.

C) 100 мм.

D) 50 мм.

E) 10 мм.

{Правильный ответ}=A

795.Серіппеге ілінген жүк, жиілігімен тербеледі. Серіппенің ең үлкен созылуын анықтайтын формула

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=D

796.Егер математикалық маятник жібінің ұзындығын 30 см-ге ұзартсақ, оның тербеліс периоды 2 есеге артады. Жіптің бастапқы ұзындығы ( )

A) 20 см.

B) 10 см.

C) 30 см.

D) 60 см.

E) 40 см.

{Правильный ответ}=B

797.Егер математикалық маятник жібінің ұзындығын 32 см-ге кемітсек, оның тербеліс периоды 40%-ға кемиді. Жіптің бастапқы ұзындығы

A) 64 см.

B) 40 см.

C) 50 см.

D) 60 см.

E) 19,2 см.

{Правильный ответ}=C

798.Ұзындығы 40 см математикалық маятник жібін, тағы 120 см-ге ұзартсақ, оның тербеліс жиілігі

A) 2 есе кемиді.

B) 2 есе артады.

C) 3 есе кемиді.

D) 3 есе артады.

E) 4 есе артады.

{Правильный ответ}=A

799.Ұзындығы 60 см математикалық маятник жібін, 45 см-ге кемітсек, оның тербеліс периоды

A) 25%-ке артады.

B) 75%-ке кемиді.

C) 75%-ке артады.

D) 50%-ке кемиді.

E) 50%-ке артады.

{Правильный ответ}=D

800.Егер маятник серіппе, қатаңдығы 400 Н/м –ге артық серіппемен ґзгертсе, оның тербеліс периоды 3 есеге кемиді. Алғашқы серіппенің қатаңдығы

A) 133 Н/м.

B) 1200 Н/м.

C) 50 Н/м.

D) 120 Н/м.

E) 500 Н/м.

{Правильный ответ}=C

801.Серіппелі маятник жүгінің массасын 1,5 кг-ға кемітсе, онда тербеліс жиілігі 4 есе артады. Жүктің бастапқы массасы

A) 325 г.

B) 0,5 кг.

C) 6 кг.

D) 4 кг.

E) 1,6 кг.

{Правильный ответ}=E

802.Серіппелі маятник жүгінің массасын 3,12 кг-ға арттырса, онда тербеліс периоды 60 %-ға артады. Жүктің бастапқы массасы

A) 1,23 кг.

B) 1,872 кг.

C) 2 кг.

D) 2,5 кг.

E) 1,5 кг.

{Правильный ответ}=C


803.Этил спиртіндегі толқынның жиілігі 20 кГц, ал жылдамдығы 1177 м/с болса, оның толқын ұзындығы

A) 5,9 см.
B) 2 см.
C) 50 см.
D) 3,5 см.
E) 3 см.
{Правильный ответ}= A

804.Толқын көзі 4 мин уақытта 15 м/с жылдамдықпен 1200 тербеліс жасайды. Толқын ұзындығы

A) 2 м.

B) 5 м.

C) 15 м.

D) 12 м.

E) 3 м.

{Правильный ответ}=E

805.Ұзындығы , жылдамдығымен таралатын толқын жиілігін анықтайтын формула

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=C

806.Егер моторлы қайық, ұзындығы 3 м толқынға қарсы қозғалғанда, оның корпусына толқын 1 сек–та 6 рет, ал егер толқынның таралуына бағыттас қозғалса, онда толқын қайық корпусына 4 рет соғылады.Толқынның таралу жылдамдығы

A) 6 м/с.

B) 5 м/с.

C) 15 м/с.

D) 3 м/с.

E) 1 м/с.

{Правильный ответ}=D

807.Егер қайық, ұзындығы 4 м толқынға қарсы қозғалғанда, оның корпусына толқын 1 сек–та 3 рет, ал егер толқынның таралуына бағыттас қозғалса, онда толқын қайық корпусына 2 рет соғылады. Қайықтың таралу жылдамдығы

A) 10 м/с.

B) 2 м/с.

C) 4 м/с.

D) 3 м/с.

E) 5 м/с.

{Правильный ответ}=A


808.Дыбыстың қатаңдығының өлшем бірлігі

A) 1 Вт.

B) 1 Гц.

C) 1 Дб.

D) 1 Н.

E) 1 Дж.

{Правильный ответ}=C

809.Жиілігі 200 Гц дыбыс толқынының ауадағы ұзындығы

(ауадағы дыбыс жылдамдығы; )

A) 1,7 м.

B) 2 м.

C) 68 м.

D) 0,59 м

E) 6,8 м.

{Правильный ответ}=A

810.Ұзындығы 5 м дыбыс толқынының ауадағы жиілігі

(ауадағы дыбыс жылдамдығы; )

A) 750 Гц.

B) 20 Гц.

C) 1700 Гц.

D) 40 Гц

E) 68 Гц.

{Правильный ответ}=E

811.Дыбыстың судан ауаға өткенде

A) жылдамдығы кемиді, толқын ұзындығы және жиілігі артады.

B) жылдамдығы артады, толқын ұзындығы және жиілігі кемиді.

C) жылдамдығы өзгермейді, толқын ұзындығы артады, жиілігі кемиді.

D) жылдамдығы кемиді, толқын ұзындығы кемиді, жиілігі өзгермейді.

E) жылдамдығы артады, толқын ұзындығы өзгермейді, жиілігі кемиді.

{Правильный ответ}=D

812.Дыбыстың ауадан суға өткендегі, дыбыстың толқын ұзындығы

(ауадағы дыбыс жылдамдығы; ; судағы дыбыс жылдамдығы )

A) 3 есе артады.

B) 3 есе кемиді.

C) 2,4 есе артады.

D) өзгермейді.

E) 4,36 есе кемиді.

{Правильный ответ}=E

813.Судың ішіндегі адам, су бетінен 14,72 м биіктікте орналасқан дыбыс көзінен шыққан дыбысты 50 мс өткен соң естиді. Адамның суда орналасқан тереңдігі

(ауадағы дыбыс жылдамдығы; ; судағы дыбыс жылдамдығы )

A) 20 м.

B) 15 м.

C) 10 м.

D) 7 м.

E) 50 м.

{Правильный ответ}=C

814.Су ішіндегі адам мен су бетінен жоғары орналасқан дыбыс көзінің арақашықтығы 9,35 м. Дыбыс адамға суға қарағанда ауда 5 есе ұзақ жетеді. Дыбыс көзінің орналасқан биіктігі

(ауадағы дыбыс жылдамдығы; ; судағы дыбыс жылдамдығы )

A) 5 м.

B) 4 м.

C) 6 м.

D) 7,5 м.

E) 3 м.

{Правильный ответ}=A

815.Су ішіндегі адам мен су бетінен жоғары орналасқан дыбыс көзінің арақашықтығы 7,8 м. Дыбыс адамға суға қарағанда ауда 7 есе ұзақ жетеді. Суда адамның орналасқан тереңдігі

(ауадағы дыбыс жылдамдығы; ; судағы дыбыс жылдамдығы )

A) 4 м.

B) 2 м.

C) 3 м.

D) 5 м.

E) 1,5 м.

{Правильный ответ}=C

816.Вакуумде жиілігі 2 МГц электромагнитті толқын, біртекті ортада км/с жылдамдықпен тарайды. Біртекті ортада тарайтын толқын ұзындығы

A) 150 м.

B) 120 м.

C) 200 м.

D) 48 м.

E) 480 м.

{Правильный ответ}=B

817.Біртекті ортада км/с жылдамдықпен тарайтын толқын ұзындығы 40 м. Толқынның вакуумдегі жиілігі

A) 500 м.

B) 100 м.

C) 300 м.

D) 400 м.

E) 150 м.

{Правильный ответ}=A

818.Біртекті ортада км/с жылдамдықпен тарайтын электромагниттік толқын ұзындығы 280 cм. Толқынның вакуумдегі ұзындығы

( м/с)

A) 500 м.

B) 100 м.

C) 300 м.

D) 400 м.

E) 150 м.

{Правильный ответ}=D

819.Электромагниттік толқынның вакуумдегі ұзындығы 60 м, ал біртекті ортада - 40 м. Электромагниттік толқынның біртекті ортада тарайтын жылдамдығы

( м/с)

A) м/с.

B) м/с.

C) м/с.

D) м/с.

E) м/с.

{Правильный ответ}=E

820.Электромагниттік толқынның вакуммнен біртекті ортаға өткенде...

A) жиілігі өзгермейді, жылдамдығы артады, толқын ұзындығы кемиді.

B) жиілігі кемиді, жылдамдығы артады, толқын ұзындығы өзгермейді.

C) жиілігі кемиді, жылдамдығы өзгермейді, толқын ұзындығы артады.

D) жиілігі өзгермейді, жылдамдығы кемиді, толқын ұзындығы кемиді.

E) жиілігі артады, жылдамдығы кемиді, толқын ұзындығы өзгермейді.

{Правильный ответ}=D

821.Электромагниттік толқынның біртекті ортадан вакуммге өткенде...

A) жиілігі өзгермейді, жылдамдығы артады, толқын ұзындығы кемиді.

B) жиілігі кемиді, жылдамдығы артады, толқын ұзындығы өзгермейді.

C) жиілігі өзгермейді, жылдамдығы артады, толқын ұзындығы артады.

D) жиілігі кемиді, жылдамдығы өзгермейді, толқын ұзындығы артады.

E) жиілігі артады, жылдамдығы кемиді, толқын ұзындығы өзгермейді.

{Правильный ответ}=C

822. Радиолокатардан жіберілген сигнал 0,0002 с кейін қайтадан оралады. Бақылаушы адамға дейінгі ара қашықтық (с = 3·108 м/с)

A) 20 км.

B) 30 км.

C) 60 км.

D) 110 км

E) 150 км.

{Правильный ответ}=B

823.Радиолокатор секундына 4000 импульс жібереді. Локатордың әсер ету қашықтығы (с = 3·108 м/с)

A) 37,5 км.

B) 50 км.

C) 75,3 км.

D) 200 км.

E) 2000 м.

{Правильный ответ}=A

824.Радиолокациялық станциядан жіберілген импульс ұзақтығы 1 мкс. Локатордың нысананы барлау қашықтығы (с = 3·108 м/с)

A) 1 км.

B) 5 км.

C) 500 м.

D) 150 м.

E) 100 м.

{Правильный ответ}=D

825. 1 с уақытта 30 км қашықтықтағы нысанаға дөп түсу үшін радиолокатордың жіберетін импульстер саны (с = 3·108 м/с)

A) 300.

B) 10000.

C) 50.

D) 2000.

E) 5000.

{Правильный ответ}=E

826.Радиолокация станциясынан жіберілген импульс ұзақтығы 0,5 мкс.

Импульс қуаты 90 кВт болса, онда бір импульстің энергиясының мәні

A) 14 кДж.

B) Дж.

C) 45 мДж.

D) 0,55 МДж.

E) Дж.

{Правильный ответ}=C

827. Үздіксіз режимде жұмыс істейтін гелий-неон газлазеры қуатын 40 мВт-қа жеткізіп, толқын ұзындығы 630нм монохраматты жарық саулесін береді.Лазер 1 с ішінде шығаратын фотон саны (h = 6,63·10-34 Дж·с; с = 3·108 м/с)

A) 1,3∙1017.

B) 13∙1017.

C) 1,3∙1016.

D) 13∙1016

E) 130∙1017

{Правильный ответ}=A

828. 1500 кГц жиілікпен жұмыс жасайтын радиостанция генераторы контурының сыйымдылығы 400 пФ. Контур индуктивтілігі (с = 3·108 м/с)

A) 30 мГн.

B) 28 мкГн.

C) 20 мГн.

D) 0,4 Гн.

E) 6 мкГн.

{Правильный ответ}=B

829.Радиостанция генераторы контурының сыйымдылығы 0,2 нФ, индуктивтілігі 8 мкТл. Станциядан шығарылған толқын ұзындығы (с = 3·108 м/с)

A) 23 м.

B) 344 м.

C) 120 м.

D) 10 м.

E) 75,4 м.

{Правильный ответ}=E

830.Радист ұзындығы 20 м толқынды хабарлама жібереді. Жіберуші құрылғы контурының сыйымдылығы 4 пФ. Контура индуктивтілігі (с = 3·108 м/с)

A) Гн.

B) 0,2 Гн.

C) 8 мГн.

D) Гн.

E) 32 мкГн.

{Правильный ответ}=D

831.Радиостанция ұзындығы 40 м болатын толқын шығарады. Станция генературының тербелмелі контурының индуктивтілігі 100 мкГн болса, оның сыйымдылығы (с = 3·108 м/с)

A) 4,4 пФ.

B) 4 мкФ.

C) 200 нФ.

D) Ф.

E) Ф.

{Правильный ответ}=A

832. Радиоқабылдағыш контуры 1 мс уақытта тогын 400 мА-ге өзгерткенде 0,8 В ЭҚК-ін тудыратын катушкадан және сыйымдылығы 2,45 пФ конденсатордан тұрады. Радиоқабылдағыш шығаратын толқын ұзындығы (с = 3·108 м/с)

A) 4,9 м.

B) 131,88 м.

C) 200 м.

D) 387,16 м.

E) 159 м.

{Правильный ответ}=B

833. Радиостанция 2 МГц жиілікпен жұмыс жасайды. Станция шығара алатын толқын ұзындығы = 3·108 м/с)

A) 123,4 м.

B) 10 см.

C) 312,7 м.

D) 2 км.

E) 150 м.

{Правильный ответ}=E

834. Радиостанция ұзындығы 400 м толқын шығарады. Станцияның жұмыс жасау жиілігі (с = 3·108 м/с)

A) 340 кГц

B) 400 МГц.

C) 0,75 МГц.

D) Гц.

E) 1,25 МГц.

{Правильный ответ}=C

835. Қабылдағыш контурының катушкасындағы энергиясы W, конденсатор кернеуі U. Катушка индуктивтілігі L болса, қабылдағыштың шығаратын толқын ұзындығы анықтайтын формула

A)

B) .

C)

D) .

E) .

{Правильный ответ}=D

836. Қабылдағыш контурының конденсатор энергиясы W, катушкасы арқылы өтетін ток I. Конденсатор сыйымдылығы C, болса, онда қабылдағыш жиілігін ( ) анықтайтын формула

A) .

B) .

C) .

D) .

E) .

{Правильный ответ}=A

837.Екі ортаны бөліп тұрған шекараға сәуле 600 бұрышпен түседі. Сынған сәуле мен шағылған сәуле арасындағы бұрыш 900 болса, сыну көрсеткіші

A) 1,41

B) 0,71

C) 0,87

D) 2

E) 1,73

{Правильный ответ}=Е

838. Жарық сәулесінің түсу бұрышын 200 - қа арттырғанда түскен сәуле мен шағылған сәуленің арасындағы бұрыш

A) 400-қа артады

B) 200-қа артады

C) 100-қа артады

D) Өзгермейді

E) 150-қа артады

{Правильный ответ}=A

839.Шағылған сәуле түскен сәулемен 500 бұрыш жасау үшін сәуленің түсу бұрышы

A) 200

B) 250

C) 400

D) 500

E) 1000

{Правильный ответ}=В

840.АВ жазық айнаға 300 бұрышпен жарық сәулесі түседі. Айнаны 200-қа бұрады. Енді алғашқы түскен сәуле мен шағылған сәуле арасындағы бұрыш

DrawObject46

A) 300

B) 400

C) 500

D) 600

E) 1000

{Правильный ответ}=Е

841. Айналық бетке жарық сәулесінің түсу бұрышы 200 . Шағылған сәулемен айна жазықтығы арасындағы бұрыш:

A) 900

B) 400

C) 700

D) 200

E) 800

{Правильный ответ}=С

842. Сәуленің түсу бұрышы 100 -қа азайғанда түскен сәуле мен шағылған сәуленің арасындағы бұрыш

A) 150-қа азаяды

B) 100-қа азаяды

C) 50-қа азаяды

D) өзгермейді

E) 200-қа азаяды

{Правильный ответ}=Е

843. Вакууммен абсолют сыну көрсеткіші n = 1,6 мөлдір ортаға өткен кезде жарықтың таралу жылдамдығы (вакуумдегі абсолют сыну көрсеткіші nв =1)

A) 1,6 есе артады

B) 3,2 есе кемиді

C) 1,6 есе кемиді

D) 3,2 есе кемиді

E) Өзгермейді

{Правильный ответ}=С

844. Салыстырмалы сыну көрсеткіші 2-ге тең екі ортаның шекарасына түсетін сәуленің ішкі толық шағылу бұрышы

A) 450

B) 500

C) 700

D) 600

E) 300

{Правильный ответ}=Е

845.Жинағыш линзаның фокус аралығы 0,2 м. Дененің кескіні өзінің биіктігіндей болу үшін дененің линзадан ара қашықтығы

A) 0,1 м

B) 0,2 м

C) 0,4 м

D) 0,8 м

E) Мұндай жағдай болмайды

{Правильный ответ}=С


846. Лупаның үлкейту шамасы 10 есе болса, нәрсені орналастыру қашықтығы

A) 25 см

B) 0,1 см

C) 10 см

D) 2,5 см

E) 2,5 мм

{Правильный ответ}=D

847. Қос ойыс линзаның фокус аралығы 10 см. Нәрсені 12 см ара қашықтыққа орналастырса, нәрсе кескіні линзадан орналасу қашықтығы

A) 65 см

B) 60 см

C) 45 см

D) 50 см

E) 55 см

{Правильный ответ}=В


848.Гидравликалық машинаның жұмыс істеу принципі негізделген заң

A) энергияны сақтау заңы.

B) зарядтың сақталу заңы.

C) импульстің сақталу заңы.

D) Паскаль заңы.

E) Гук заңы.

849.Гидравликалық машинаның көмегімен алынған күштің ұтысы ...

A) нөлге тең

B) үлкен және кіші поршень аудандарының қатынасына тең

C) цилиндрге құйылған сұйықтың тегіне тәуелді

D) күш қысымына тәуелді

E) орын ауыстыруға тәуелді

850.Гидравликалық престің кіші поршеніне түсірілген күш 400 Н, ал үлкеніне түсірілген күш – 36 кН. Осы престің күштен беретін ұтысы ...

A) 90 есе

B) 9 есе

C) 900 есе

D) 9000 есе

E) 0,9 есе

851.Гидравликалық престің кіші поршенінің ауданы 5 м2, үлкенінің ауданы – 500м2. Осы престің күштен беретін ұтысы ...

A) 10 есе

B) 2500 есе

C) 100 есе

D) 1000 есе

E) 250 есе

852.Егер кіші поршеннің ауданы 1,2 м2, үлкен поршеннің ауданы – 1440 м2, кіші поршеньге әсер ететін күш 1000 Н болса, гидравликалық көтергіштің көмегімен көтеруге болатын дене массасы (Үйкеліс ескерілмейді)

A) 120 кг.

B) 1200 кг.

C) 12 т.

D) 120 т.

E) 12 кг.


853.Көлденең қималары әртүрлі екі қатынас ыдыстар сумен толтырылған. Олар поршеньмен жабылған. Жіңішке ыдыстың көлденең қимасының ауданы кең ыдыстікінен 100 есе кіші. Кіші поршеньге салмағы 10 Н жүк қойылды. Екі жүк те тепе-теңдікте болу үшін үлкен поршеньге қойылатын жүктің салмағы (Поршеньдердің салмағы ескерілмейді).

A) 1000 кН.

B) 100 кН.

C) 100 Н.

D) 1 Н.

E) 1 кН.

854.Гидравликалық престің кіші поршенінің ауданы 10 м2. Оған әсер етуші күш 200 Н. Үлкен поршеннің ауданы 200 м2. Осы жағдайда үлкен поршеньге әсер ететін күш ...

A) 4 кН.

B) 4 Н.

C) 400 Н.

D) 400 кН.

E) 40 кН.

855.Гидравликалық престің ауданы 180 м2 үлкен поршеніне 180 кН күш әсер етеді. Кіші поршеннің ауданы 4 м2. Осы жағдайда кіші поршень престегі майға әсер ететін күш...

A) 4 кН.

B) 4 Н.

C) 400 Н.

D) 400 кН.

E) 40 кН.

856.Кіші поршеннің ауданы 10 см2 үлкен поршеннің ауданы 0,1м2. Массасы

1000 кг автомобильді гидравликалық көтергіш көмегімен көтеру үшін кіші поршеньге түсірілетін күш

A) 10 Н

B) 10 кН.

C) 100 Н.

D) 100 кН.

E) 1000 Н.

857.Гидравликалық престің кіші поршені 500 Н күштің әсерінен 15 см-ге төмендеді. Ал үлкен поршень 5 см-ге көтерілді. Ол үшін үлкен поршеньге әсер ететін күш

A) 1,5 Н.

B) 1,5 кН.

C) 15 кН.

D) 15 Н.

E) 150 Н

858.Гидравликалық престің ауданы 2 м2 кіші поршені 200 Н күштің әсерінен 16см-ге төмендеді. Үлкен поршеннің ауданы 8 м2 . Осы жағдайда жүктің көтерілген биіктігі

A) 4 см

B) 4 м.

C) 4 дм.

D) 4 мм.

E) 0,4 мм

{Правильный ответ} = А

859.Гидравликалық машинадағы қысым 400 кПа. Кіші поршеньге 200 Н күш әсер етеді. Үлкен поршеннің ауданы 400 м2 . Кіші поршеннің ауданы

A) 5∙10-2 м2

B) 5 м2

C) 5∙10-3 м2

D) 5 ∙10-4м2

E) 0,6 м2

{Правильный ответ} = D

860.Сұйыққа немесе газға батырылған денеге әсер ететін ығыстырушы күшті анықтайтын формула

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = В

861.Су көлігінің көтеруші күші өзендегі және теңіздегі суға қатысты салыстыра отырып, оның шамасы ...

A) өзен суында үлкен

B) теңіз суында үлкен

C) бірдей

D) көліктің жүгіне байланысты

E) көліктің көлеміне байланысты

{Правильный ответ} = В

862.Кеменің шөгімі өзеннен теңізге өткенде

A) азаяды

B) артады

C) өзгермейді

D) оңтүстік жартышарда артады, ал солтүстік жартышарда кемиді

E) оңтүстік жартышарда кемиді, ал солтүстік жартышарда артады

{Правильный ответ} = А

863.Стақандағы тұзды суда таза судан мұз кесегі жүзіп жүр. Сұйықтың температурасы тұрақты. Мұз ерігеннен кейінгі судың деңгейі

A) алдымен төмендейді, сосын жоғарылайды

B) алдымен жоғарылайды, сосын төмендейді

C) өзгермейді

D) төмендейді

E) жоғарылайды

{Правильный ответ} = Е

864.Стақандағы тұзды суда сондай судан мұз кесегі жүзіп жүр. Сұйықтың температурасы тұрақты. Мұз ерігеннен кейінгі судың деңгейі ...

A) алдымен төмендейді, сосын жоғарылайды

B) алдымен жоғарылайды, сосын төмендейді

C) өзгермейді

D) төмендейді

E) жоғарылайды

{Правильный ответ} = С

865.Салмағы 380 Н жасөспірім балықшыны су бетінде ұстап тұру үшін, массасы

7 кг үрленетін қайықтың алатын ең кіші көлемі ...

A) 0,45 м3

B) 0,0045 м3

C) 4,5 м3

D) 45 м3

E) 0,045 м3

{Правильный ответ} = E

866.Салмағы, Н су көлігінің ватерсызығына дейін суға батырылғанда, ығыстыратын су көлемі 15000 м3 болса, жүктің салмағы

A) Н

B) Н

C) Н

D) Н

E) Н

{Правильный ответ} = А

867.Қысым…

A) бетке перпендикуляр бағытта әрекет ететін күштің осы беттің ауданына көбейтіндісіне тең физикалық шама.

B) бетке перпендикуляр бағытта әрекет ететін күштің осы беттің ауданына қатынасымен анықталатын физикалық шама.

C) бетке перпендикуляр бағытта әрекет ететін күштің осы беттің ауданына түсірілген қысымның қатынасына тең физикалық шама.

D) қысым түсірілген беттің ауданының осы бетке перпендикуляр бағытта әрекет ететін күштің қатынасымен анықталатын физикалық шама.

E) қысым түсірілген беттің ауданы мен осы бетке перпендикуляр бағытта әрекет ететін күш қысымның көбейтіндісіне тең физикалық шама.

{Правильный ответ} = В

868.Қысымды анықтайтын формула:

A)

B)

C)

D)

E) p = m(g + a)

{Правильный ответ} = D

869.Қысымның негізгі өлшем бірлігі…

A) 1 Н.

B) 1 Вб.

C) 1 Дж.

D) 1 Вт.

E) 1 Па.

{Правильный ответ} = Е

формуласымен анықталады ...

A) тығыздық.

B) пайдалы әрекет коэффициенті.

C) қысым.

D) импульс.

E) салмақ.

{Правильный ответ} = С

870. Салмағы 200 Н, ауданы 4 м2, кілемнің еденге түсіретін қысым

A) 50 Па.

B) 800 Па.

C) 0,02Па.

D) 80 Па.

E) 5 Па.

{Правильный ответ} = А

871.Бетке перпендикуляр бағытта әрекет ететін күштің осы беттің ауданына қатынасымен анықталатын физикалық шама

A) потенциал.

B) жұмыс.

C) индукция.

D) қысым.

E) көлем.

{Правильный ответ} = D

872.Төменде келтірілген өлшем бірліктердің ішінде қысымның өлшем бірлігіне жатпайтыны ...

A) мм. сынап бағаны

B) Па.

C) Н/м2

D) Н.

E) кПа.

{Правильный ответ} = D

Еденге 50 Па қысым түсіретін, ауданы 4 м2, кілемнің салмағы ...

873.A) 200 Н.

B) 20 Н.

C) 12,5 Н.

D) 0,08 Н.

E) 0,8 Н.

{Правильный ответ} = А

874.Еденге 50 Па қысым түсіретін, салмағы 200 Н кілемнің ауданы...

A) 0,25 м2.

B) м2.

C) 0,025 м2.

D) 40 м2.

E) 4 м2.

{Правильный ответ} = Е

875.Еденнің 4 м2 ауданына 50 Па қысым түсіретін кілемнің массасы ...

A) 200 кг.

B) 20 кг.

C) 12,5 кг.

D) 0,08 кг.

E) 0,8 кг.

{Правильный ответ} = В

876.Массасы 50 кг, аяқ киімінің табандарының ауданы 800 м2, адамның еденге түсіретін қысымы (g = 10 м/с2

5 кг


)

A) 2 Па.

B) 1 Па.

C) 0,340 Па.

D) 0,823 Па.

E) 0,625 Па.

{Правильный ответ} = Е

877.Еденге 10 кПа қысым түсіретін, массасы 50 кг адамның аяқ киімінің табанының ауданы

A) 500 м2.

B) 0,05 м2.

C) 200 м2 .

D) 20 м2.

E) 200 м2.

{Правильный ответ} = В

878.Қар үстінде тұрған шаңғышының массасы 45 кг. Оның әр шаңғысының ұзындығы 1,5 м, ал ені 10 см. Шаңғышының қар бетіне түсіретін қысымы ...

A) 1,5 кПа.

B) 1,5 Па.

C) 13,5 Па.

D) 135 Па.

E) 15 кПа.

{Правильный ответ} = А

879.Массасы 5 кг, табанының ауданы 100 м2 кубтің еден бетіне түсіретін қысымы

(g = 10 м/с2 )

A) 5 Па.

B) 0,02 Па.

C) 5 кПа.

D) 0,2 кПа.

E) 0,5 Па.

{Правильный ответ} = E

880.Массасы 5 кг, табанының ауданы 100 см2 куб тіреуімен бірге 2 м/с2 үдеумен үдемелі жоғары қарай қозғалатын болса, оның тіреуге түсіретін қысымы...

(g = 10 м/с2 )

A) 4 Па.

B) 0,02 Па.

C) 6 кПа.

D) 5 кПа.

E) 0,5 Па.

{Правильный ответ} = С

881.Массасы 5 кг, табанының ауданы 100 см2 куб тіреуімен бірге 2 м/с2 үдеумен үдемелі төмен қарай қозғалатын болса, оның тіреуге түсіретін қысымы

(g = 10 м/с2 )

A) 5 Па.

B) 0,02 Па.

C) 6 кПа.

D) 4 кПа.

E) 0,5 Па.

{Правильный ответ} =D

882.Массасы 5 кг, табанының ауданы 100 см2 куб тіреуімен бірге бірқалыпты төмен қарай қозғалатын болса, оның тіреуге түсіретін қысымы

A) 5 Па.

B) 0,02 Па.

C) 5 кПа.

D) 0,2 кПа.

E) 0,5 Па.

{Правильный ответ} = С

883.Сұйықтар мен газдарға толық батырылған денеге әсер ететін ығыстырушы күш тәуелді емес

A) сұйықтың тегіне.

B) батырылғын дененің көлеміне.

C) батырылған дененің пішініне.

D) сұйықтың тегіне және батырылғын дененің көлеміне.

E) сұйықтың тегіне және дененің көлеміне.

{Правильный ответ} =С

884.Суға толық батырылған дене, қалқып шығады, егер …

A) дененің ауырлық күші Архимед күшінен үлкен болса

B) дененің ауырлық күші Архимед күшінен кіші болса

C) дененің ауырлық күші Архимед күшіне тең болса

D) дененің тығыздығы судың тығыздығынан үлкен болса

E) дененің тығыздығы судың тығыздығына тең болса

{Правильный ответ} =В

885.Су көлігінің көтеруші күші өзендегі және теңіздегі суға қатысты салыстыра отырып, оның шамасы

A) өзен суында үлкен

B) теңіз суында үлкен

C) бірдей

D) көліктің жүгіне байланысты

E) көліктің көлеміне байланысты

{Правильный ответ} =В

886.Ауа шарын биіктікке көтеру кезінде оған әсер етуші Архимед күші

A) ұлғаяды

B) өзгермейді

C) азаяды

D) алдымен ұлғаяды, сосын азаяды

E) алдымен азаяды, сосын ұлғаяды

{Правильный ответ} =С

887.Сүңгуір қайықтың цистернасындағы суды ағызғанда қайық су бетіне көтеріледі. Бұл құбылысты былай түсіндіруге болады

A) көлем тұрақты болған жағдайда масса азаяды, сондықтан тығыздық төмендейді

B) масса тұрақты болған жағдайда көлем ұлғаяды, сондықтан тығыздық төмендейді

C) көлем тұрақты болған жағдайда масса артады, сондықтан тығыздық артады. D) масса тұрақты болған жағдайда көлем азаяды сондықтан тығыздық артады.

E) масса мен көлемнің өзгеруіне тығыздық байланысты емес.

{Правильный ответ} =А

888.Сүңгуір қайықтың цистерналарын сумен толтырғанда, ол суға тереңірек батады. Бұл құбылысты былай түсіндіруге болады

A) көлем тұрақты болған жағдайда масса азаяды, сондықтан тығыздық төмендейді

B) масса тұрақты болған жағдайда көлем ұлғаяды, сондықтан тығыздық төмендейді

C) көлем тұрақты болған жағдайда масса артады, сондықтан тығыздық артады. D) масса тұрақты болған жағдайда көлем азаяды сондықтан тығыздық артады

E) масса мен көлемнің өзгеруіне тығыздық байланысты емес.

{Правильный ответ} =С

883Суға батқан кемелерді көтеру үшін трюмдегі камераға ауа толтырады, осы кезде кеме су бетіне қалқып шығады. Бұл жағдайды былай түсіндіруге болады

A) көлем тұрақты болған жағдайда масса азаяды, сондықтан тығыздық төмендейді

B) масса тұрақты болған жағдайда көлем ұлғаяды, сондықтан тығыздық төмендейді

C) көлем тұрақты болған жағдайда масса артады, сондықтан тығыздық артады. D) масса тұрақты болған жағдайда көлем азаяды сондықтан тығыздық артады E) масса мен көлемнің өзгеруіне тығыздық байланысты емес.

{Правильный ответ} =Е

890.Кеменің шөгімі өзеннен теңізге өткенде

A) азаяды

B) артады

C) өзгермейді

D) оңтүстік жартышарда артады, ал солтүстік жартышарда кемиді

E) оңтүстік жартышарда кемиді, ал солтүстік жартышарда артады

{Правильный ответ} =А

891.Стақандағы тұзды суда таза судан мұз кесегі жүзіп жүр. Сұйықтың температурасы тұрақты. Мұз ерігеннен кейінгі судың деңгейі

A) алдымен төмендейді, сосын жоғарылайды

B) алдымен жоғарылайды, сосын төмендейді

C) өзгермейді

D) төмендейді

E) жоғарылайды

{Правильный ответ} =Е

892.Стақандағы тұзды суда сондай судан мұз кесегі жүзіп жүр. Сұйықтың температурасы тұрақты. Мұз ерігеннен кейінгі судың деңгейі ...

A) алдымен төмендейді, сосын жоғарылайды

B) алдымен жоғарылайды, сосын төмендейді

C) өзгермейді

D) төмендейді

E) жоғарылайды

{Правильный ответ} =С

893.Салмағы 380 Н жасөспірім балықшыны су бетінде ұстап тұру үшін, массасы

7 кг үрленетін қайықтың алатын ең кіші көлемі ...

A) 0,45 м3

B) 0,0045 м3

C) 4,5 м3

D) 45 м3

E) 0,045 м3

{Правильный ответ} =А


894.Ток күші тең

A) өткізгіш арқылы ток жүретін уақыттың электр мөлшерінің қатынасына

B) өткізгіштің көлденең қимасы арқылы тасымалданатын электр мөлшері мен уақыттың қосындысына

C) өткізгіштің көлденең қимасы арқылы қандай да бір уақыт аралығында тасымалданатын электр мөлшерінің сол уақыт аралығының қатынасына

D) өткізгіштің көлденең қимасы арқылы тасымалданған электр зарядының уақытқа көбейтіндісіне

E) өткізгіштің көлденең қимасы арқылы қандай да бір уақыт аралығында тасымалданатын электр зарядының сол уақыт аралығының айырмасына

{Правильный ответ} = С

895.Ток күшін анықтайтын өрнек

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = А

896.Кернеудің негізгі өлшем бірлігі ...

A) 1 А.

B) 1Ом.

C) 1 Дж.

D) 1 Вт.

E) 1В.

{Правильный ответ} = Е

897.Өткізгіштің кедергісі тәуелді емес ...

A) өткізгіштің ұзындығына

B) өткізгіштің көлденең қимасының ауданына

C) өткізгіштің меншікті кедергісіне

D) ток күшіне

E) өткізгіштің ұзындығына, көлденең қимасының ауданына, меншікті кедергісіне

{Правильный ответ} = D

898.Кедергінің негізгі өлшем бірлігі ...

A) 1 А.

B) 1 Ом.

C) 1 Дж.

D) 1 Вт.

E) 1 В.

{Правильный ответ} = В

899.Электропар машинасындағы энергияның түрленуі

A) механикалық энергия электр энергиясына айналады

B) жарықтық энергиясы электр энергиясына айналады

C) ішкі энергия электр энергиясына айналады

D) химиялық энергия электр энергиясына айналады

E) электр энергиясы механикалық энергияға айналады

{Правильный ответ} = А

900.Ұзындығы 100 м көлденең қимасының ауданы 2 мм2 меншікті кедергісі

0,028 мкОм . м амоний өткізгіштің кедергісі

A) 1400 Ом.

B) 1,4 Ом.

C) 0,014 Ом.

D) 0,0014 Ом.

E) 14∙10-17Ом.

{Правильный ответ} = В

901.Электр заряды q1=2нКл су тамшысы, заряды q2 = - 4 нКл су тамшысымен қосылды. Пайда болған тамшысының заряды

A) 6 нКл.

B) -1 нКл.

C) 1 нКл.

D) 2 нКл.

E) -2нКл.

{Правильный ответ} = Е

902.Электр заряды q1=2нКл су тамшысы, заряды q2 = - 4 нКл су тамшысымен қосылды. Пайда болған тамшы екі (бірдей) тең тамшыларға бөлінді. Осы тамшылардың заряды

A) = = 6 нКл.

B) = =-1 нКл.

C) = =3 нКл.

D) =2 нКл =-1 нКл.

E) =-2нКл =1нКл.

{Правильный ответ} = В

903.Ток күші 30 мкА. Өткізгіштің көлденең қимасы арқылы 1 нс ішінде өтетін электрондар саны (е =1,6∙10-19Кл)

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = А

904.Көлденең қимасының ауданы 10 мм2 , ток күші 5 А, Мыстан жасалған өткізгіштегі бос электрондардың жылдамдығын анықтаңдар. Бос электрондардың шоғыры 9 * 1028 м -3

A) 0,35 мм/c

B) 0,24 мм/c

C) 0,035 мм/c

D) 0,024 мм/c

E) 0,028 мм/с

{Правильный ответ} = А

905.Кедергісі R, созылған жағдайдағы, ұзындығы 2 , электр плитасының нихромнан жасалған серіппенің көлденең қимасының ауданы ...

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = А

906.Ұзындығы , көлденең қимасының ауданы S мыс өткізгіштің кедергісі R болса, мыстың меншікті кедергісі ...

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = D

907.Тізбек бөлігіне арналған Ом заңының формуласы ...

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = D

908.Тізбек бөлігіне арналған Ом заңының тұжырымдамасы ...

A) тізбектің бөлігіндегі ток күші – осы бөліктің ұштарындағы кернеуге тура пропорционал да, өткізгіштің кедергісіне кері пропорционал.

B) тізбектің бөлігіндегі ток күші – өткізгіштің кедергісіне тура пропорционал да, осы бөліктің ұштарындағы кернеуге кері пропорционал.

C) ток күші өткізгіштің көлденең, қимасы арқылы қандай да бір уақыт аралығында тасымалданатын электр мөлшерінің сол уақыт аралығының қатынасына тең.

D) ток күші электр заряды тасымалданатын уақыттың сол зарядтың шамасына қатынасына тең.

E) ток күші электр заряды тасымалданатын уақыттың сол зарядтың шамасына көбейтіндісіне тең.

{Правильный ответ} = А

909.Электр тізбегіндегі ток күші 2 А тең. Электр шамының кедергісі 14 Ом, шамның кернеуі ...

A) 28 В.

B) 7 В.

C) 0,125 В.

D) 16 В.

E) 2,8 В.

{Правильный ответ} = А

910.Кернеуі 220 В желіге қосылған электр плитасының спиралінің кедергісі 55 Ом, спиральдегі ток күші ...

A) 0,25 А.

B) 0,4 А.

C) 2,5 А.

D) 4 А.

E) 40 А.

{Правильный ответ} = D

911.Шамның қылы арқылы өтетін ток күші 2 А. Шамдағы кернеу 10 В, ол шам қылының кедергісі ...

A) 0,2 Ом.

B) 5 Ом.

C) 2 Ом.

D) 20 Ом.

E) 0,5 Ом.

{Правильный ответ} = В

912.R=6 Ом кедергідегі кернеудің түсуін анықтаңдар, егер 10 с ішінде ол арқылы 3 Кл заряд тасымалданатын болса

A) 0,05 В.

B) 1,8 В

C) 18 В.

D) 0,5 В.

E) 0,25 В

{Правильный ответ} = В

913.Егер кедергісі 120 Ом резистор арқылы 6 А ток өтетін болса, параллель қосылған кедергісі 80 Ом резистор арқылы өтетін ток күші

A) 3 А.

B) 6 А.

C) 9 А.

D) 18А.

E) 30 А.

{Правильный ответ} = С

914.Егер кедергіні екі рет азайтқанда ток күші 3 есе артса тізбек бөлігіндегі керенудің өзгерісі

A) 6 есе артты

B) 6 есе кеміді

C) 1,5 есе артты

D) 1,5 есе кеміді

E) өзгермеді

{Правильный ответ} = С


915.Өткізгіштерді тізбектей жалғағанда тұрақты болатын шама

A) кедергі

B) кернеу

C) ток күші

D) кедергі және кернеу

E) ток күші және кернеу

{Правильный ответ} = С

916.Өткізгіштерді параллель жалғағанда тұрақты болатын шама ...

A) кедергі

B) кернеу

C) ток күші

D) кедергі және ток күші

E) кернеу және ток күші

{Правильный ответ} = В

917.Кедергісі R сымды n бөлікке бөліп, бөліктерді параллель жалғағанда сымның жалпы кедергісі ...

A) өзгермейді

B) n есе артады

C) n есе азаяды

D) есе артады

E) есе азаяды

{Правильный ответ} = Е

918.Әрқайсысының кедергісі 10 Ом бес өткізгіш бір-бірімен параллель жалғағандағы жалпы кедергісі

A) 50 Ом.

B) 10 Ом.

C) 100 Ом.

D) 2 Ом.

E) 500 Ом.

{Правильный ответ} = D

919.Әрқайсысының кедергісі 10 Ом бес өткізгіш бір-бірімен тізбектей жалғағандағы жалпы кедергісі

A) 50 Ом.

B) 10 Ом.

C) 100 Ом.

D) 2 Ом.

E) 500 Ом.

{Правильный ответ} = А

920.Кедергісі 36 Ом сымды бірнеше бөлікке бөліп оларды параллель жалғағандағы жалпы кедергі 6 Ом болу үшін сымды неше бөлікке бөлу керектігін анықта

A) 36

B) 12

C) 3

D) 6

E) 4

{Правильный ответ} = D

921.Шамасы 12 Ом үш бірдей кедергі берілген олардың көмегімен алынатын кедергінің мәні

A) Ом

B) 4 Ом.

C) 24 Ом

D) 10 Ом

E) Ом.

{Правильный ответ} = В

922.Шамасы 12 Ом үш бірдей кедергі берілген олардың көмегімен алынатын кедергінің мәні

A) Ом

B) 8 Ом.

C) 36 Ом

D) 24 Ом.

E) Ом.

{Правильный ответ} = С


923.Джоуль-Ленц заңының формуласы

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = D

924.Электр қуатының өлшем бірлігі

A) 1 В.

B) 1 А.

C) 1 Дж.

D) 1 Вт.

E) 1 с.

{Правильный ответ} = D

925.Электр тоғының қуатын анықтайтын формула

A)

B)

C)

D)

E)

{Правильный ответ} = Е

926.Кернеуі 200 В және ток күші 2 А, 2 минуттағы электр плитасындағы токтың жұмысы

A) 48 кДж.

B) 800 Дж.

C) 200 Дж.

D) 3,3 Дж

E) 0,05 Дж.

{Правильный ответ} = А

927.Кернеуі 5 В, ток күші 0,01 А қозғалмайтын өткізгіште 20 минутта бөлініп шығатын жылу мөлшері

A) 1 Дж.

B) 10 Дж

C) 60 Дж.

D) 1 кДж.

E) 60 кДж.

{Правильный ответ} = С

928.Ток күші 4 есе артқанда, кедергісі тұрақты резисторда уақыт бірлігінде бөлініп шығатын жылу мөлшері

A) 4 есе артады

B 4 есе кемиді

C) 16 есе артады

D) 16 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = С

929.Кедергі 3 есе артқанда уақыт бірлігінде өткізгіштің ұштарындағы кернеу тұрақты болған жағдайда, өткізгіште бөлініп шығатын жылу мөлшері

A) 3 есе артады

B) 3 есе кемиді

C) 9 есе артады

D) 9 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = В

930.Егер шамының оның ұштарындағы кернеу 5 есе азайса, онда электр қуаты (шамның кедергісі тұрақты)

A) 5 есе кемиді

B) 5 есе артады

C) 25 есе кемиді

D) 25 есе артады

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = С

931.Егер өткізгіш арқылы өтетін ток 1А-ден 3 А-ге дейін артса, онда кедергісі

10 Ом өткізгіштің қуаты

A) 9 есе артады

B) 9 есе кемиді

C) 3 есе артады

D) 3 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = А

932.Ток күші тұрақты 2А. Егер кедергісі 10 Ом-нан 5 Ом-ға дейін кемитін болса, онда қуат

A) 2 есе артады.

B) 2 есе кемиді.

C) 4 есе артады.

D) 4 есе кемиді.

E) өзгермейді.

{Правильный ответ} = В

933.Қуаты 300 Вт электр үтігінің күйіп кеткен спиралінің ¼-ін қысқартқаннан кейін оның қуаты

A) 75 Вт.

B) 400 Вт

C) 1200 Вт.

D) 18,75 Вт

E) 20 Вт

{Правильный ответ} = В

934.8 сағат бойы жұмыс істейтін сварка агрегатының қолданған электр энергиясының құнын анықтаңдар. Егер оның клеммаларындағы кернеуі 100 В, ал ток күші 200 А. (1 кВт·сағ электр энергиясының құны 4 теңге)

A) 64 теңге.

B) 6400 теңге.

C) 640 теңге.

D) 6,4 теңге.

E) 0,64 теңге

{Правильный ответ} = С

935.Екі бірдей электр суқайнатқыш ток көзіне алдымен тізбектей, екінші ретте параллель жалғанды. ПӘК-ің артық болу жағдайы

A) бірінші жағдайда

B) екінші жағдайда

C) екі жағдайда да бірдей

D) әр түрлі болуы мүмкін

E) ПӘК тізбектей немесе параллель жалғастыруға тәуелді емес

{Правильный ответ} = А

936.Ұзындығы ℓ0, ал диаметрі d0 цилиндр пішінді өткізгіш ток көзіне жалғанған. Бұл жағдайдағы оның қуаты P0. Осы ток көзіне заты алдыңғы цилиндрдегіндей, бірақ ұзындығы ℓ = 4ℓ0 және диаметрі d=2d0 цилиндр пішінді екінші өткізгіш жалғанған, осы өткізгіштегі P қуатты анықтаңыз

A) P = P0.

B) P =2P.

C) .

D) .

E)

{Правильный ответ} = А

937.Егер кедергі 10-нан 20 Ом-ға дейін артса кернеуі тұрақты болған жағдайда кедергінің қуаты

A) 2 есе артады

B) 2 есе кемиді

C) 4 есе артады

D) 4 есе кемиді

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = В

938. 1 А ток өтетін кедергіде 3 с ішінде 30 Дж жылу мөлшері бөлінеді. Осы кедергі арқылы 2 с-та 2 А ток өткенде бөлінетін жылу мөлшері

A) 40 Дж.

B) 60 Дж.

C) 80 Дж.

D) 120 Дж.

E) 90 Дж

{Правильный ответ} = С

939.Электрплитаның күйіп кеткен сымын жөндегенде, оның біршама қысқарғаны анықталды. Осы кезде электрплитаның бөліп шығаратын жылу мөлшері

A) артады

B) кемиді

C) алдымен артады, сосын кемиді

D) алдымен кемиді, сосын артады

E) өзгермейді

{Правильный ответ} = А


940.Газдардаѓы электр тоѓын тасымалдаушылар

A) электрондар мен оњ иондар

B) оњ жєне теріс иондар

C) электрондар мен оњ жєне теріс иондар

D) электрондар

E) электрондар мен теріс иондар

{Правильный ответ} = С

941.Катодты сєуле дегеніміз – катодтан тез ±шатын ... аѓыны.

A) электрондардыњ

B) протондардыњ

C) фотондардыњ

D) иондардыњ

E) нейтрондардыњ

{Правильный ответ} = А

942.Термоэлектронды эмиссия дегеніміз

A) катодта заттыњ бµліну процессі.

B) электрондармен бос орынды толтыру процесі.

C) металдардыњ электрондарды ж±ту процессі

D) жеткілікті жоѓары температурада электрондардыњ металдан ±шып шыѓу ќ±былысы.

E) элктрондардыњ баѓытталѓан ќозѓалысы.

{Правильный ответ} = D

943.Кернеуге жалѓанѓан жєне катодтыњ ќыздырылѓан жаѓдаында диодтары электрондардыњ катодтан анодќа ќарай ќозѓаласыныњ сипатамасы...

A) электрондардыњ ќозѓалысы бірќалыпты

B) электрондардыњ ќозѓалысы ‰демелі

C) электрондар бірќалыпты шењбер бойымен ќозѓалады

D) электрондар бірќалыпты спираль бойымен ќозѓалады

E) электрондар парабола бойымен ќозѓалады

{Правильный ответ} = В


944.Біртекті оптикалыќ ортадаѓы жарыќ

A) сынады

B) т‰зу бойымен таралады

C) ќисыќсызыќ бойымен таралады

D) таралмайды

E) шаѓылады

{Правильный ответ} = В

945.Кµлењкеніњ пайда болуын дєлелдейтін зањ

A) жарыќтыњ т‰зу сызыќ бойымен таралуы

B) жарыќтыњ сынуы

C) жарыќтыњ шаѓылуы

D) жарыќтыњ сынуы жєне шаѓылуы

E) жарыќтыњ дифракциясы

{Правильный ответ} = А

946.Сєуленіњ т‰су б±рышы 300 . Жарыќ сєулесініњ шаѓылу б±рышы

A) 0.

B) 30º.

C) 60º.

D) 90º.

E) -30º.

{Правильный ответ} = В



947.Велосипед-дөңгелегінің құрсау нүктесі оның рамасымен (шабағымен) салыстырғандағы қозғалысы

А) шеңбер бойымен

В) түзу бойымен

С) өзгермелі траектория бойынша

D) шеңбер жанамасы бойымен

Е) парабола бойымен.

{Правильный ответ}=А

948.Таудан сырғанап бара жатқан адам велосипедтің рамасына (шабағына) қатысты болатын күйі

А) салмақсыз.

В) тыныштық күйде.

С) қозғалыста.

D) тербелісте.

Е) бастапқы төмен сырғанауда – қозғалыста, соңында – тербелісте.

{Правильный ответ}=В

949.Жердің жасанды серігі Күнге қатысты ... қозғалады.

А) шеңбер бойымен

В) эллипс бойымен

С) циклоидттың күрделі траекториясымен

D) түзу бойымен

Е) парабола бойымен

{Правильный ответ}=С

950.Ілгермелі қозғалыс дегеніміз

A) при котором все его точки тела описывают одинаковые траектории.

А) барлық нүктелері бірдей траекторияны сызып өтетін қозғалыс.

В) дененің теңүдемелі қозғалысы.

С) жылдамдығы өзгермейтін қозғалыс.

D) дененің түзусызықты қозғалысы.

Е) қисық сызықты қозғалыс.

{Правильный ответ}=А

951.Санақ жүйесі

А) координат жүйесінен тұрады.

В) cанақ денесінен, координат жүйесінен тұрады.

С) cанақ денесінен, координат жүйесі, сағаттан тұрады№

D) координат жүйесінен, сағаттан тұрады

Е) cағаттан, санақ жүйесінен тұрады .

{Правильный ответ}=С

952.Орын ауыстыру дегеніміз

А) кеңістіктегі бастапқы және соңғы нүктелерді қосатын дененің бағытталған кесіндісі.

В) траектория ұзындығы.

С) дененің жүрген жолы.

D) бағытталған кесінді.

Е) қозғалыстағы дененің кесіндісі.

{Правильный ответ}=А

953.Велосипедшінің қозғалыс теңдеуі х =15–10t, 5 сек ішіндегі велосипедшінің орын ауыстыру модулі

А) 35 м

В) 65м

С) 25м

D) 50м

Е) 45м

{Правильный ответ}=D

953.Егер бастапқы координат векторы (12;5 см), соңғы (4;11 см) болса координат осьіндегі вектордың проекциясы

А) Sх=8cм; Sy=6cм

В) Sх=8cм; Sy=6cм

С) Sх=16cм; Sy=9cм

D) Sх=-8cм; Sy=-6cм

Е) Sх=8cм; Sy=-6cм

{Правильный ответ}=А

955.Тікұшақ горизонталь ұшу барысында оңтүстікке 12 км, содан соң шығысқа тағы 16 км ұшты. Тікұшақтың жолы мен орын ауыстыруы

А) 20 км, 28км

В) 28км, 20км

С) 28км, 28 км

D) 20 км, 4 км

Е) 4 км, 28 км

{Правильный ответ}=В

956.Жоғары лақтырылған тас 10 м биіктікке көтеріліп, лақтырылған жерден қайтадан сол нүктеге құлады. Тастың жүрген жолы мен орын ауыстыру

А) 20м, 0

В) 0 , 20 м

С) 10м, 10 м

D) 20м, 20 м

Е) 10м, 0

{Правильный ответ}=А

957.Жүргізуші автомобиль мен гараждан шықты да 150 км жол жүріп 3 сағаттан кейін қайтып келді. Дұрыс тұжырымды анықта.

А) автомобиль 50 км/сағ жылдамдықпен жүрді.

В) әр сағатта 50 км жол жүрді.

С) автомобильдің орын ауыстыруы нолге тең, жолы 150 км.

D) автомобильдің орын ауыстыруы мен жолы 150км.

Е) автомобильдің орын ауыстыруы 150км , жолы нолге тең

{Правильный ответ}=С

958.Жол және орын ауыстыруды салыстыр

А) жол-скаляр, орын ауыстыру – векторлық шама.

В) жол және орын ауыстыру – скаляр шамалар.

С) жол – векторлық, орын ауыстыру-скаляр шама.

D) жол және орын ауыстыру – векторлық шамалар.

Е) модулі қозғалыс бағытына байланысты болатын шамалар.

{Правильный ответ}=А

959.Гараждан шыққан автобус 12 рейс жасайтын болса, такси осы бағытта 6 рейс жасайды. Орын ауыстыруы мен жолын салыстыр

А) автобус және таксидің жүрген жолы мен орын ауыстыруы бірдей.

В) автобустың таксиге қарағанда жүрген жолы және орын ауыстыруы артық .

С) автобустың жүрген жолы артық, орын ауыстыруы таксимен бірдей.

D) таксидің жүрген жолы артық, орын ауыстыруы автобуспен бірдей.

Е) автобустың орын ауыстыруы артық, жүрген жолы таксимен бірдей

{Правильный ответ}=С

960.Материялық нүкте 20м/с бастапқы жылдамдықпен және бастапқы жылдамдыққа қарсы 0,5 м/с2 үдеумен қозғалады. 0,5 мин ішіндегі жолы мен орын ауыстыруы

А) 375м; 375м

В) 375м, 0

С) 0 ; 375 м

D) 825м; 375м

Е) 375 м; 450м

{Правильный ответ}=А

961.Жүк көтергіш оңтүстіктен солтүстікке 40 м және бір уақытта жүк көтергішпен бағыттас шығыстан батысқа 30м қозғалса, жүктің Жерге қатысты орын ауыстыруы

А) 50м

В) 40м

С) 34,5м

D) 38,4м

Е) 20м

{Правильный ответ}= А

962.Вектордың басы координаттың бастапқы нүктесінде орналасқан, оның соңғы координатасы (3;5;8)м болса. Осы вектордың модулі

А) 9,9м

В) 16м

С) 10,4м

D) 12м

Е) 9,2м

{Правильный ответ}= А

963.Қайық ені 50 м өзенді көлдеңінен жүзіп өтті. Ағысы қайықты 300-қа өзен жағасына бұратын болса, қайықтың өзен жағасына қатысты орын ауыстыру

tg 300=1,75)

А) 87м

В) 25м

С) 58м

D) 60м

Е) 48м

{Правильный ответ}= А

964.Қайық ені 50 м өзенді көлдеңінен жүзіп өтті. Өзеннің ағысына қайықты 300 бұрышқа бұрып жіберді. Қайықтың жағадан жағаға қатысты орын ауыстыруы (sin 300 = 0,5 cos 300 = 0,87)

А) 25м

В) 100м

С) 60м

D) 28,5м

Е) 95м

{Правильный ответ}= В


965.Велосипедшінің жылдамдығы 36км/сағ, желдің жылдамдығы 2м/с. Желмен бағыттас қозғалған велосипедшімен байланысқан санақ жүйесіндегі желдің жылдамдығы

А) 36 км/сағ

В) 38 км/сағ

С) 8 м/с

D) 12 м/с

Е) 10 м/с

{Правильный ответ}=С

966.Ұшақтың ауаға қатысты жылдамдығы 900 км/сағ. Егер қуалай соққан желдің жылдамдығы 50 км/сағ болса, ұшақтың Жерге қатысты жылдамдығы

А) 950 км/сағ

В) 900 км/сағ

С) 850 км/сағ

D) 800 км/сағ

Е) 1000 км/сағ

{Правильный ответ}=А

967.Бір автомобиль оңтүстіктен солтүстікке 80 км/сағ, ал екінші батыстан шығысқа 60 км/сағ жылдамдықпен жүріп келеді. Екінші автомобильдің біріншіге қатысты жылдамдығы

А) 70 км/сағ

В) 80 км/сағ

С) 90 км/сағ

D) 100 км/сағ

Е) 140 км/сағ

{Правильный ответ}=D

968.Велосипедшінің жылдамдығы 18 км/сағ, ал желдің жылдамдығы 4м/с. Желге қарсы қозғалған соққан желді велосипедшімен байланысқан санақ жүйесіндегі желдің жылдамдығы

А) 5м/с

В) 4м/с

С) 7м/с

D) 1м/с

Е) 9 м/с

{Правильный ответ}=Е

Ағыс жылдамдығы 3,24 км/сағ. Ені 120м өзенді жүзгіш суға қатысты 5км/сағ жылдамдықпен, ағысқа 969.перпендикуляр бағытта қозғалады. Жүзгіштің жағаға қатысты орны ауыстыруы

А) 200 м

В) 150 м

С) 143 м

Д) 250 м

Е) 400 м

{Правильный ответ}=С

970.Катер екі пункттің арасын өзеннен төмен ағыс бойынша 8 сағатта, кері 12 сағ жүріп өтті. Катердің тынық судағы дәл сондай қашықтықты жүзіп өту уақыты

А) 10 сағ

В) 12 сағ

С) 9 сағ

D) 20 сағ

Е) 9,6 сағ

{Правильный ответ}=Е

971.0Автомобиль батыс бағытта 80 км/сағ жылдамдықпен қозғалып келеді. Оған басқа автомобиль қарсы, сондай жылдамдықпен қозғалуда. Біраз уақыттан соң автомобильдердің ара қашықтығы 10 км-ге тең болады. Олардың кездесу уақыты

А) 8 мин

В) 500 с

С) 300 с

D) 80 мин

Е) 225 с

{Правильный ответ}=E

972.72 км/сағ жылдамдықпен келе жатқан поезд терезесінің алдындағы жолаушы

32,4 км/сағ жылдамдықпен қарсы өткен поезды 10 с бойы көреді. Қарсы күдескен поездың ұзындығы

А) 290м

В) 350м

С) 500м

D) 200м

Е) 220м

{Правильный ответ}=А

973.Ұзындықтары 800 м және 200 м екі поезд бір-біріне қарама-қарсы 72 км/сағ және 108 км/сағ жылдамдықтары мен өзара параллаель темір жолда қозғалып келеді. Бірінші поездың екіншісінің жағынан өту уақыты

А) 30с

В) 15с

С) 40с

D) 10с

Е) 20с

{Правильный ответ}=E

974.Қозғалмай тұрған жолаушы метрополитен экскалаторымен 1 мин, ал қозғалмайтын эсклатор арқылы жолаушы 3 мин көтеріледі. Қозғалыстағы эксалатор арқылы жолаушының көтерілу уақыты

А) 30 с

В) 40 с

С) 45 с

D) 50 с

Е) 20 с

{Правильный ответ}=С

975.Лифтімен байланысқан санақ жүйесін инерциал деп санауға болады, егер

А) лифт еркін түссе.

В) лифт бірқалыпсыз жоғары қозғалса.

С) лифт удеумен төмен қозғалса.

D) лифт баяу жоғары қозғалса.

Е) лифт бірқалыпты төмен қозғалса.

{Правильный ответ}=Е

976.Автомобиль жолға қатысты 15 м/с жылдамдықпен қозғалады. Осы жол бойымен, дәл сол бағытты 5 м/с жылдамдықпен велосипедші жүріп келеді. Автомобильдің велосипедшіге қатысты жылдамдығы

А) 10м/с

В) 5м/с

С) 20м/с

D) 15м/с

Е) -20 м/с

{Правильный ответ}=А

977.Автомобиль жолға қатысты 15 м/с жылдамдықпен жүріп келеді. Осы жолмен,дәл сол бағытта 5м/с жылдамдықпен велосипедші жүріп келеді. Автомобильдің велосипедшіге қатысты 10 мин ішінде жүрген жолы

А) 6000 м

В) 9000 м

С) 7000 м

D) 1500 м

Е) 8000 м

{Правильный ответ}=А

978.Автомобиль Жерге қатысты 15м/с жылдамдықпен жүріп келеді. Автомобилдің 10 мин ішіндегі Жерге қатысты жүрген жолы

А) 6000 м

В) 9000 м

С) 8000 м

D) 5000 м

Е) 7000 м

{Правильный ответ}=B


979.х0= 0 графигіндегі координата мен жолдың түзу сызықты бірқалыпты қозғалысы

А) траектория ұзындығымен ерекшеленеді

В) сәйкес келеді

С) бірдей емес

D) бір-біріне перпендикуляр

Е) қарама-қарсы бағытталған

{Правильный ответ}= В

980.Бірқалыпты түзусызықты қозғалған материялық нүктенің жылдамдық векторының бағыты

А) қозғалысқа перпендикуляр траектория бойымен.

В) траекторияға перпендикуляр.

С) траекторияға параллель.

D) қозғалысқа қарсы бағыттас.

Е) қозғалыспен бағыттас траектория бойымен.

{Правильный ответ}= Е

981.Қисық сызықты қозғалыстағы лездік жылдамдық векторының бағыты

А) дененің орын ауыстыруымен бағыттас.

В) дененің қозғалыс жылдамдығымен бағыттас.

С) дененің үдеуімен бағыттас.

D) қорытқы жылдамдық бағытымен бағыттас.

Е) қозғалып бара жатқан дененің траекториясымен жанама бағыттас.

{Правильный ответ}= Е

982.Жүргізуші уақыттың бірінші жартысында 60 км/сағ жылдамдықпен жүреді. Барлық бөліктегі орташа жылдамдық 65 км/сағ. Жолдың екінші жарты бөлігіндегі орташа жылдамдығы

А) 125 км/сағ

В) 60,25 км/сағ

С) 70 км/сағ

D) 65 км/сағ

Е) 62,5 км/сағ

{Правильный ответ}= С

983.Екі дененің теңдеулері х = 5 - t және х = -10 + 0,5t берілген. Денелердің кездесуге дейінгі координаты мен уақыты

А) -5м; 10с

В) 5м; 10с

С) 5см; 10с

D) 10м; 5с

Е) -10м; 5с

{Правильный ответ}= А

984.Екі дене бір түзу бойымен қозғалғанда олардың қозғалыс теңдеулері х= 40 +10t және х =12 + 12t берілген. Денелердің кездесуге дейінгі орны мен уақыты

A) 14 с, 40 м.

B) 28 с, 320 м.

C) 7 с , 90 м.

D) 160 с, 14 м.

E) 14 с, 180 м.

{Правильный ответ}=E

985.Автомобиль өз сапарында уақыттың төрттен бір бөлігі 36 км/сағ, ал қалған уақыт бөлігін 54 км/сағ жылдамдықпен қозғалса, оның орташа жылдамдығы

А) 50 км/сағ

В) 49,5 км/сағ

С) 45 км/сағ

D) 40 км/сағ

Е) 90 км/сағ

{Правильный ответ}= В

986.Поезд бірінші 10 км-ді 36 км/сағ орташа жылдамдықпен, екінші 10 км-ді

40 км/сағ орташа жылдамдықпен, үшінші 10 км-ді 60 км/сағ орташа жылдамдықпен жүріп өтті. Жолдың барлық бөлігіндегі поездің орташа жылдамдығы

А) 10 км/сағ

В) 20 км/сағ

С) 30 км/сағ

D) 40 км/сағ

Е) 50 км/сағ

{Правильный ответ}= D

987.Автомобиль жолдың бірінші жартысын 72 км/сағ жылдамдықпен, екінші жартысын 30 м/с жылдамдықпен жүріп өтті. Барлық жолдағы автомобильдің орташа жылдамдығы

А) 24 м/с

В) 50 км/сағ

С) 30 м/с

D) 20 м/с

Е) 25 м/с

{Правильный ответ}= А

988.Поезд жолдың бірінші ширегін 60 км/сағ жылдамдықпен жүріп өтті. Барлық жолдағы орташа жылдамдық 40 км/сағ. Жолдың қалған бөлігіндегі поездің жылдамдығы

А) 50 км/сағ

В) 40 км/сағ

С) 36 км/сағ

D) 45 км/сағ

Е) 46 км/сағ

{Правильный ответ}= С


989.Поезд орнынан 0,75 м/с2 үдеумен қозғалды. 15 км-ді жүріп өткен уақыты

А) 400 с

В) 300 с

С) 200 с

D) 250 с

Е) 500 с

{Правильный ответ}= С

989.Дене қозғалыс басталғаннан соң сегізінші секундта 30 м жолды жүріп өтті. Дененің үдеуі

А) 2,5 м/с2

В) 4 м/с2

С) 3 м/с2

D) 5 м/с2

Е) 6 м/с2

{Правильный ответ}= В

990.Ғарыштық ракета ғарыш айлағынан 45 м/с2 үдеумен ұшты. 1000 м ара қашықтықты ұшып өткен соң, оның жылдамдығы

А) 600 м/с

В) 500 м/с

С) 400 м/с

D) 300 м/с

Е) 700 м/с

{Правильный ответ}= D

991.Қозғалыстағы дене уақыт өтуіне қарай х = – 2 + 4t – 3t2 заңымен өзгереді. Бастапқы координатасы, бастапқы жылдамдық проекциясы мен үдеу проекциясы

А) 2м, 4м/с, -6м/с2

В) -2м, -4м/с, 6м/с2

С) 2м, 4м/с, 6м/с2

D) 2м, -4м/с, -6 м/с2

Е) -2м, 4м/с, -6м/с2

{Правильный ответ}= Е

992.Қозғалыстағы дененің координатасы уақыт өтуіне қарай х = –2 + 4t –3t2 Берілген дененің жылдамдық теңдеуін жазыңыз.

А) υ = 4 – 3t

В) υ = 4 + 3t

С) υ = 4 + 6t

D) υ = 4 – 6t

Е) υ = 3 – 4t

{Правильный ответ}= D

993.Теңүдемелі қозғалыс қисықсызықты болып саналады, егер

А) жылдамдық векторы тек қана бағытпен өзгерсе

В) жылдамдық векторы бағытқа қатысты өзгеріссіз қалса

С) жылдамдық векторы қозғалысқа перпендикуляр

D) жылдамдық өзгермейді

Е) жылдамдық векторы қозғалыс бағытымен сәйкес келеді

{Правильный ответ}= А

994.Ұзындығы 30 м жүгіру алаңында спортшы 2,5 м/с2 үдеумен жүгірді, содан соң бірқалыпты қозғалады. 100 м қашықтықтағы спортшының уақыты

А) 15 с

В) 8,6 с

С) 12 с

D) 10,6 с

Е) 14 с

{Правильный ответ}= D

995.10 с ішінде автомобиль 400 м жол жүріп өткенде жылдамдығын 3 есе арттырды. Егер автомобильдің қозғалысы бірқалыпты үдемелі болса, онда оның үдеуі

А) 2 м/с2

В) 5 м/с2

С) 6 м/с2

D) 4 м/с2

Е) 8 м/с2

{Правильный ответ}= D



996.Cурет бойынша 5 c ішіндегі дененің орын ауыстыруы

DrawObject47

A) 3 м

B) 6 м

C) 9 м

D) 12 м

E) 15 м

{Правильный ответ}=E

997.Тас вертикаль жоғары лақтырылға.Тастың қозғалысына сәйкес келктін график

DrawObject48

Х

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

{Правильный ответ}= D

998.Бірқалыпты қозғалысқа сәйкес келетін график

DrawObject49


A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

{Правильный ответ}=B

999.4 с ішіндегі дененің жүрген жолы

DrawObject50

A) 8 м

B) 2 м

C) 6 м

D) 4 м

E) 5 м

{Правильный ответ}=A

1000.Қозғалыс басталғаннан 4 с өткендегі дененің орын ауыстыруы

DrawObject51

A) 16м

B) 8м

C) 12м

D) 6м

E) 9м

{Правильный ответ}=C

1001.График бойынша түзусызықты қозғалатын дененің үдеуі

DrawObject52

A) 9 м/с²

B) 4,5 м/с²

C) 3 м/с²

D) 27 м/с²

E) 6 м/с²

{Правильный ответ}=C


1002.Дене 0,05 м/с2 үдеумен қозғалады. Егер бастапқы жылдамдығы 20 cм/с болса, 20 с ішіндегі дененің орын ауыстыруы

А) 12 м

В) 4 м

С) 5 м

D) 10 м

Е) 14 м

{Правильный ответ}= E

1003.Автомобиль тұрақты 0,5м/с2 үдеумен тыныштық күйден таудан түсе бастайды. 20с ішіндегі автомобильдің орын ауыстыруы

А) 1000 м

В) 110 м

С) 10 м

D) 100 м

Е) 100 см

{Правильный ответ}= D

1004. Автомобиль 10м/с бастапқы жылдамдықпен қозғала отырып 2,5м/с2 үдеумен тежелсе оның тежелу жолы

А) 40 м

В) 2 м

С) 30 м

D) 20 м

Е) 25 м

1005.Шаңғышы тыныштық күйден 0,5 м/с2 үдеумен таудан сырғанайды, 20с уақыт өткен соң 2 м/с2 үдеумен тежеле бастайды. Толық тоқтағанда дейінгі шаңғышының тежелу қашықтығы

А) 20 мм

В) 25 м

С) 30 м

D) 35 см

Е) 20 м

{Правильный ответ}= B

1006.Автобус 20 м/с жылдамдықпен бірқалыпты қозғала отырып тежеле бастайды, оның 5 с-тан кейінгі тежелу жолы

А) 25 м

В) 60 м

С) 40 м

D) 50 м

Е) 30 м

{Правильный ответ}= D

1007.Арбаша көлбеу жазықтықпен бірқалыпты үдемелі қозғалады. Арбашaның орын ауыстыру проекциясы Sx = 2t2 заңы бойынша өзгереді. Осы кезде

А) aрбашының жылдамдығы 2 м/с-ке тең.

В) aрбашының үдеуі 4 м/с2-қа тең.

С) aрбашының бастапқы жылдамдығы 2 м/с.

D) aрбашының орын ауыстыруы 2 с ішінде 4 м.

Е) арбашаның үдеуі 2 м/с2 –қа тең.

{Правильный ответ}= B

1008.Векторлық шаманы ата

А) масса

В) тығыздық

С) үдеу

D) жол

Е) температура

{Правильный ответ}= С


1009.Биіктігі 80 м мұнарадан денені 20 м/с жылдамдықпен горизонталь лақтырды. Дененің мұнарадан Жерге құлау қашықтығы

А) 75 м

В) 60 м

С) 70 м

D) 80 м

Е) 85 м

{Правильный ответ}= D

1010.Белгісіз биіктіктен дене 10 м/с бастапқы жылдамдықпен горизонталь лақтырды. Дененің жылдамдық векторы көкжиекке 450 бұрышпен бағытталатын уақыты

А) 1 с

В) 2 с

С) 3 с

D) 4 с

Е) 5 с

{Правильный ответ}= A

1011.Еркін түсу үдеуі дегеніміз –

А) тек қана ауырлық күшінің әсерінен дененің қозғалысы.

В) серпімділік күшінің әсерінен дененің қозғалысы.

С) ауа кедергісі әсерінен дененің қозғалысы.

D) үйкеліс күшінің әсерінен дененің қозғалысы.

Е) ауырлық күшін ескермегенде дененің қозғалысы.

{Правильный ответ}= A

1012. 100 м биіктікте аэростаттан тас құлайды. Егер аэростат бірқалыпты

5 м/с жылдамдықпен көтірілсе, тастың жерге түсу уақыты (g = 10м/с2)

А) 4 с

В) 3 с

С) 5 с

D) 6 с

Е) 10 с

{Правильный ответ}= C

1013.Денені вертикаль жоғары 15 м/с жылдамдықпен лақтырды. Егер ауа үйкелісін ескермесек, онда құлау мезеттігі жылдамдық модулі

А) 1,5 м/с

В) 5 м/с

С) 15 м/с

D) 7,5 м/с

Е) 8,5 м/с

{Правильный ответ}= С

1014.Биіктігі 6 м ағаштан алма құлады. Құлау уақыты

(g = м/с2)

А) 6 с

В) 1,5 с

С) 2 с

D) 1,1 с

Е) 0,5 с

{Правильный ответ}= D

1015.Горизонтқа бұрыш жасай лақтырылған дененің қозғалыс траекториясының ең жоғарғы нүктесіндегі үдеуі (Ауа мен үйкелісті ескермеңіз).

А) g, бағыты жылдамдық векторының бағытымен сәйкес.

В) g, жоғары бағытталған.

С) g, төмен бағытталған.

D) g, траекторияға жанама бағыттас.

Е) g, жылдамдық векторына жанама бағыттас.

{Правильный ответ}= C


1016.Шеңбер бойымен бірқалыпты қозғалыс деп

А) дене тең уақыт аралығында бірдей арақашықтықта жүріп өтетін қозғалыс.

В) жылдамдық тең шамаға өзгеретін қозғалыс.

С) жылдамдықтың бағыты мен шамасы өзгермейтін қозғалыс.

D) жылдамдық модулі өзгермейтін, траекториясы түзу сызықты қозғалыс.

Е) жылдамдық модулі өзгермейтін, ал траекториясы шеңбер болатын қозғалыс.

{Правильный ответ}= E

1016.Жиіліктің өлшем бірлігі

А) Гц

В) с

С) м/с

D) рад

Е) м/с2

{Правильный ответ}= А

1017.Жіпке ілінген жүктің айналу периоды 2 с. Егер жүк радиусы 40 см шеңбер бойымен айналса оның сызықтық жылдамдығы

А) = 0,8 м/с

В) = 1,3 м/с,

С) = 4 м/с,
D) = 0,2 м/с

Е) = 2 м/с

{Правильный ответ}= В

1018.Алғашқы «Восток» ғарыш кемесінің Жерді айналу периоды 90 мин. Жерден көтерілу биіктігі 320 км. Жердің радиусы 6400 км. Ғарыш кемесінің жылдамдығы

А) 7,8 м/с

В) 78 м/с

С) 7,8 км/с

D) 78 км/с

Е) 780 м/с

{Правильный ответ}= C

1019.Жерден Күнге дейінгі орташа ара қашықтық 1,5∙108 км, айналу периоды 365 тәул. Жердің Күннің орбитасын айналу жылдамдығы

А) 30 м/с

В) 30 км/сағ

С) 300 км/с

В) 30 км/с

Е) 40 км/с

{Правильный ответ}= DҰзындығы 0,6 м жіп 1800 Н күшке шыдайды. Жіпте массасы 3 кг тас айналуда. 1020.Гаризанталь жазықтықта жіп үзілмейтіндей тасты айналу жиілігі

(g = 10м/с2)

А) 5 Гц

В) 500 Гц

С) 400Гц

D) 50Гц

Е) 100Гц

{Правильный ответ}= A

1021.Қайрақ дөңгелегі 10 см радиусымен 0,2 с ішінде бір айналым жасайды. Айналу осінен көбірек алыстаған нүктенің жыдамдығы

А) 30 м/с

В) 20 м/с

С) 1 м/с

D) 2 м/с

Е) 3,1 м/с

{Правильный ответ}= E

1022.Шеңбердің радиусын 4 есе азайтып, сызықтық жылдамдығын 2 есе арттырса, онда оның центрге тартқыш үдеу

А) 16 есе артады

В) 16 есе кемиді

С) 8 есе артады

D) 8 есе кемиді

Е) өзгермейді

{Правильный ответ}= A

1023.Диаметрі 16 см, 0,4 м/с жылдамдықпен жүкті көтергендегі барабан білігінің айналу жиілігі

А) 0,8 Гц

В) 0,8 с

С) 8 Гц

D) 8 с

Е) 16 Гц

{Правильный ответ}= А


1024. 0,2 кН күштің әсерінен дене 10м – ге орын ауыстырғандағы атқарылған жұмыс

А) 2000 Дж

В) 20000 Дж

С) 200 Дж

D) 2 МДж

Е) 20 МДж

{Правильный ответ}=А

1025.Жұмыс атқарылмайтын жағдай

А) шар жер бетімен домалап бара жатыр.

В) кірпіш жерде жатыр.

С) жүк машинасы жүкті көтергенде.

D) балғаның денеге құлауы.

Е) шаналар таудан сырғанағанда.

{Правильный ответ}= В

1026.Мотоциклші жүріп келе жатқанда 60 Н кедергі күшіне ие болады. Мотоциклші 50 м орын ауыстырғанда кедергі күшінің атқарған жұмысы жұмысы

А) 3000 Дж

В) 1,2 Дж

С) 100 Дж

D) 110 Дж

Е) 300 Дж

{Правильный ответ}=A

1027.Дене шамасы 40 Н күш әсерінен вертикаль жоғары 2 м қашықтыққа орын ауыстырды. Күштің атқаратын жұмысы

А) 120 Дж

В) 80 Дж

С) 40 Дж

D) 0

Е) 60 Дж

{Правильный ответ}=B

1028.Денеге әсер ететін тең әрекеті 50 H-ға тең күшпен горизанталь бағытталған. Дене координатасы х = 24 + 10t - t2 заңымен өзгерді. 10с ішінде күштің атқарған жұмысы

А) -1250 Дж,

В) 1250 Дж

С) 0

D) 3000 Дж

Е) 1500 Дж

{Правильный ответ}=C

1029.Тереңдігі 5 м судағы көлемі 0,6 м3 тасты судың бетіне дейін көтереді. Тасты көтеруде атқарған жұмысы ( )

А) 6 кДж

В) 3 кДж

С) 0,45 кДж

D) 45 кДж

Е) 4,5 кДж

{Правильный ответ}=D

1030.Жәшікті 300 бұрыш жасай отырып горизонталь жолмен тартқандағы күші

60 Н-ға тең. 0,5 км қашықтыққа орын ауыстырғанда атқарылған жұмыс

А) 26 Дж

В) 26 кДж

С) 260 кДж

D) 2,6 кДж

Е) 40 кДж

{Правильный ответ}=B

1031.Автомобиль двигателінің массасы 1,3 т, алғашқы 75 м жолды 10 с ішінде өткендегі кедергі коэффициенті 0,05-ке тең. Автомобиль двигателінің жұмысы

А) 300 кДж

В) 195 кДж

С) 150 кДж

D) 205 кДж

Е) 195 кДж

{Правильный ответ}=E

1032.Бірқалыпты горизанталь жазықтықта қозғалып бара жатқан массасы 2 кг денеге 450 бұрышпен тұрақты күш әсер етеді. Дене мен жазықтық беттерінің үйкеліс коэффиценті 0,1 ге тең. Жолдың 1 м бөлігінде үйкеліс күшінің жұмысы (g = 10м/с2, cos 450 ≈ 0,7)

А) 0

В) -20 Дж

С) 20 Дж

D) -2 Дж

Е) 2 Дж

{Правильный ответ}=D

1033.Су станциядағы генератордың орташа қуатты 2,5 MВт. Оның бір сағат ішіндегі атқарған жұмысы

А) 9∙1012 Дж

В) 9∙109 Дж

С) 9∙1014 Дж

D) 9∙1015 Дж

Е) 3∙1011 Дж

{Правильный ответ}=B

1034.Массасы 2 т автомобиль горизонталь жолмен 72км/сағ жылдамдықпен қозғалып келеді. Қозғалыста кедергі күші оның салмағының 0,05 –ін құрайды. Қозғалтқыштың өндіретің қуаты. (g = 10 м/с2)

А) 30 кВт

В) 40 кВт

С) 50 квт

D) 20 кВт

Е) 25 кВт

{Правильный ответ}= D

1035.Двигателінің куаты 8 кВт-қа тең көтергіш кран жүкті тұрақты 6 м/мин жылдамдықпен көтереді. Жүктің массасы (g = 10 м/с2)

А) 5 т

В) 4,8 т

С) 0,8 т

D) 8 т

Е) 6 т

{Правильный ответ}=D

1036.Тегістеп өңдейтін станок тасының жұмыстық бетінің жылдамдығы 30м/с өңделетін деталді тасқа 100 Н күшпен қысады, үйкеліс коэффиценті 0,2. Станок двигателінің механикалық қуаты

А) 600 кВт

В) 0,6 кВт

С) 6 кВт

D) 60 кВт

Е) 60 Вт

{Правильный ответ}=B

1037.Адам бір жұмысты бірінші рет 15 минутта, екінші рет 45 минутта орындады. Өндіретін қуаттарын салыстырыңыз

А) N1=N2

В) N1=2N2

С) N1=0,5N2

D) N1=3N2

Е) N1=0,3N2

{Правильный ответ}=D

1038.Қуаттың өлшем бірлігі

А) Дж

В) Вт

С) Н

D) Дж∙с

Е) Н∙с

{Правильный ответ}=B

1039.Салмағы 600Н адам вертикаль баспалдақпен 3 м-ге 2 с- та көтерілді. Адамның көтерілу кезеңіндегі қуаты

А) 36 кВт

В) 9 кВт

С) 900 Вт

D) 90 Вт

Е) 360 Вт

{Правильный ответ}= С

1040.Куаты 3 кВт-қа тең қозғалтқыш 5 с ішіндегі атқарған жұмысы

А) 15 Дж

В) 15 кДж

С) 600 Дж

D) 0,6 Дж

Е) 60 Дж

{Правильный ответ}=B

1041.Массасы 1,5 т автомобильдің кедергі күші 700 Н автомобильдің жылдамдығын 36 км/сағ -тан 108 км/сағ-қа 10 с ішінде өзгерту үшін қажетті қуат

А) 74 кВт

В) 740 кВт

С) 74 Вт

D) 74 MВт

Е) 0,74 кВт

{Правильный ответ}=А


1042.Мылтықтан атылған оқ 1000м/с бастапқы жылдамдықпен, содан соң 500 м/с жылдамдықпен жерге құлады. Егер оқтың массасы 10г болса, онда кедергі күшінің жұмысы

А) 375 Дж

В) 3750 Дж

С) 125 кДж

D) 125 Дж

Е) 0

{Правильный ответ}=В

1043.Тыныштық күйден жылдамдыққа дейін қозғалатын автомобиль двигательі 1000Дж жұмыс атқарады. жылдамдықтан 2 жылдамдыққа жету үшін двигательдің атқаратың жұмысы

А) 1000 Дж

В) 2000 Дж

С) 3000 Дж

D) 4000 Дж

Е) ∙103 Дж

{Правильный ответ}= С

1044. формуласы бойынша анықталатын шама

А) дене импулсі.

В) күш импульсі.

С) кинетикалық энергия.

D) потенциялдық энергия.

Е) екі еселенген кинетикалық энергия.

{Правильный ответ}=С

1045Автомобиль 72 км/сағ жылдамдықпен қозғалады. Кинетикалық энергиясын екі есе арттыру үшін оның қозғалу жылдамдығы

А) 40 м/с

В) 20 м/с

С) 5 м/с

D) 20 м/с

Е) м/с

{Правильный ответ}=D

1046 .36 км/сағ жылдамдықпен қозғалған массасы 1т автомобильдің кинетикалық энергиясы

А) 36 кДж

В) 648 кДж

С) 10 кДж

D) 50 кДж

Е) 60 кДж

{Правильный ответ}=D

1047.Массасы 2 кг тас вертикаль жоғары лақтырылған, оның бастапқы кинетикалық энергиясы 400 Дж, 15 м биіктікте оның жылдамдығы

А) 20 м/с

В) 15 м/с

С) 10 м/с

D) 5 м/с

Е) 25 м/с

{Правильный ответ}=C

1048. 60 км/мин жылдамдықпен қозғалыстағы массасы 100 кг зымыраның кинетикалық энергиясы

А) 108 Дж

В) 5∙107Дж

С) 1,8∙10 4 Дж

D) 6 кДж

Е) 50 Дж

{Правильный ответ}=В

1049. Массасы 3 т жүк 2 м/с2 үдеумен жоғары көтеріледі. Алғашқы 1,5 с ішінде көтерілгендегі жұмысы ( g = 10 м/с2)

А) 8 кДж

В) 8100Дж

С) 800 Дж

D) 80 Дж

Е) 81 кДж

{Правильный ответ}=E


1050.Көлемі 0,25 м3 бетон плитаны 6м биіктікке көтереді, осы кездегі атқаратын жұмыс (ρ = 2г/см3)

А) 800 Дж

В) 3000 Дж

С) 30000 Дж

D) 600 Дж

Е) 48000 Дж

{Правильный ответ}= С

1051. Көлемі 0,25 м3 бетон плитаны 6 м биіктікке көтерді, оның 3 метрін судан көтерді. Осы кездегі атқарылатын жұмыс ( )

А) 22,5 кДж

В) 15 кДж

С) 5 кДж

D) 225 кДж

Е) 2,5 кДж

{Правильный ответ}=А

1052.Ұзындығы 30 см серіппе 22 см-ге дейін сызылған, серіппенің ұзындығын 1см кішірейту үшін 0,2 кH күш қажет.Серіппенің потенциалдық энергиясы

А) 6,4 Дж

В) 64 Дж

С) 640 Дж

D) 80 Дж

Е) 800 Дж

{Правильный ответ}=В

1053. Дене жер бетінен Һ биіктікке көтерілді. Жерге қатысты дененің потенциалдық энергиясы

А) mgh

В) mg

D) gh

С) mg/h

Е) mgh/2

{Правильный ответ}=A

1054.Стақандағы судың массасы 300г, столдың биіктігі 80 см. Cтақандағы судың еден деңгейіне қатысты потенциалдық энергиясы (g = 10 )

А) 240 кДж

В) 2,4 кДж

С) 0,24 кДж

D) 0,024 Дж

Е) 2,4 Дж

{Правильный ответ}=E

1055. Столдың биіктігі 80 см, стақандағы судың массасы 200 г. Суы бар стаканның еденге қатысты потенциалдық энергиясы (g = 10 )

А) 240 кДж

В) 2,4 кДж

С) 1600 Дж

D) 0,16 Дж

Е) 1,6 Дж

{Правильный ответ}=Е

1056.Дене 10 м биіктіктен еркін құлайды. Жер бетінен 6 м биіктіктегі дененің жылдамдығын (g = 10 )

А) 14 м/с

В) 8,9 м/с

С) 7, 9 м/с

D) 12 м/с

Е) 8,9 км/сағ

{Правильный ответ}=В


1057. Момент күші

А) бірлік уақыт ішіндегі жұмыс.

В) күштің орын ауыстыруға көбейтіндісі.

С) күштің иінге көбейтіндісі.

D) күштің жылдамдыққа көбейтіндісі.

Е) дене импульсі.

{Правильный ответ}=С

1058.Момент күшін анықтайтын формула

А) М = F∙d

В) М =

С) М =

D) М =

Е) М =

{Правильный ответ}=А

1059.Момент күшінің өлшем бірлігі

А) 1 Н∙м

В) 1 Н∙м2

С) 1 Н∙кг

D) 1 Н∙c

Е) 1 Н∙кг

{Правильный ответ}=А

1060.Иін мен күштің әсер ету бағытының арасындағы бұрыш

А) 450

В) 300

С) 600

D) 900

Е) 1800

{Правильный ответ}=D

1061.Иінтіректің кіші иіні -5 см, үлкен иіні - 30 см. Кіші иініне 12 Н күш әсер етеді. Иінтіректі тепе-теңдікте ұстау үшін үлкен иінге түсірілген күш

А) 1 Н

В) 4 Н

С) 5 Н

D) 0,5 Н

Е) 2 Н

1062.{Правильный ответ}=Е

Иінтіректің үлкен иіні 20см, кіші иіні 5 см. Үлкен иініне 10 Н күш әсер етті. Иінтіректі тепе-теңдікте ұстау үшін кіші иініне түсірілген күш

А) 10 Н

В) 40 Н

С) 50 Н

D) 100 Н

Е) 200 Н

{Правильный ответ}=В

1063.Тістегіш пен шегені жұлғанда, тістегіштің айналу осінен шегеге дейінгі арақашықтығы 2 см, қол түсіретін күштің нүктеге дейінгі қашықтығы 16 см. Егер қол тістегішті 200H күшпен қысса, шегеге әсер ететін күш

А) 10 кН

В) 400 Н

С) 1,6 кН

D) 2 кН

Е) 200Н

{Правильный ответ}=С

Иіндіктің кіші иініне 300 Н күш, үлкеніне 20 Н күш әсер етті. Кіші иінінің ұзындығы 5см болса , үлкен 1064.иінінің ұзындығы

А) 25 см

В) 55 см

С) 75 см

D) 85 см

Е) 45 см

{Правильный ответ}=С

1065.Иіндік ұштарына 2H және 18 Н күштер әсер етеді. Иіндік ұзындығы 1м. Егер иіндік тепе-теңдікте болса, онда оның тіреу нүктесінің орналасуы

А) 18 Н күштен 10 см қашықтықта.

В) 18 Н күштен 90 см қаштықта.

С) 18 Н күштен 20 см қаштықта.

D) 18 Н күштен 80 см қаштықта.

Е) 18 Н күштен 40 см қаштықта.

{Правильный ответ}=А

1066.Иіндік ұштарына 40 H және 240 Н күштер әсер етеді, тіреу нүктесінен кіші күшіне дейінгі арақашықтығы 6 см. Егер иіндік тепе-теңдікте тұрса, онда оның ұзындығы

А) 2 см

В) 3 см

С) 7 см

D) 8 см

Е) 5 см

1067.{Правильный ответ}=С

Жай механизм дегеніміз

А) ПӘК арттыратын құралдар.

В) күштерді түрлендіруге пайдаланатын құралдар.

С) күш түрлендіріп, қозғалыс бағытын өзгертетін құралдар.

D) күштің бағыттын өзгертуге пайдаланатын құралдар.

Е) куатты өндіруге арналған құралдар.

{Правильный ответ}=С

1068.Жай механизмдерге жататын құралдар

А) блок, көлбеу жазықтық, иіндік.

В) блок, көлбеу жазықтық, трос.

С) блок, көлбеу жазықтық, сызғыш

D) блок, сызғыш, иіндік

Е) блок, трос, көлбеу жазықтық, иіндік

{Правильный ответ}=А

1069.Жылжымайтын блок

А) күштен 2 есе ұтыс береді.

В) күштен 1,5 есе ұтыс береді.

С) күштен ұтыс бермейді.

D) күштен 4 есе ұтыс береді.

Е) күштен 0,5 есе ұтыс береді.

{Правильный ответ}=С

1070.Жылжитын блок

А) күштен 2 есе ұтыс береді.

В) күштен 1,5 есе ұтыс береді.

С) күштен ұтыс бермейді.

D) күштен 4 есе ұтыс береді.

Е) күштен 0,5 есе ұтыс береді.

{Правильный ответ}=А

1071.Көлбеу жазықтық

А) күштен ұтыс береді, егер көлбеу бұрышы 300 –тан кем болса.

В) күштен ұтыс береді, егер көлбеу бұрышы 300 - пен артық болса.

С) күштен ұтыс бермейді.

D) күштен ұтыс береді.

Е) күштен ұтыс береді, егер көлбеу бұрышы 300 –қа тең болса.

{Правильный ответ}=D

1072.Жүкті көлбеу жазықтықта 300 бұрышпен орын ауыстырғанда жұмысшы

А) күштен 1,5 есе ұтыс алады.

В) күштен 2 есе алады.

С) ұтыс алмайды.

D) күштен 3 есе ұтыс алады.

Е) күштен 0,5 есе ұтыс алады.

{Правильный ответ}=B

1073.Көлбеулік бұрышы 300 көлбеу жазықтық бойымен жүкті көтергенде, жұмысшы орын ауыстырудан

А) 1,5 есе ұтыс алады.

В) 2 есе ұтыс алады.

С) ұтыста, ұтылыста алмайды.

D) 3 есе ұтыс алады.

Е) 2 есе ұтылыс алады.

{Правильный ответ}=E

1074.Екі жылжымалы блокты бір мезгілде қолданғанда күштен алатын ұтыс

А) 2 есе

В) 1,5 есе

С) 3 есе

D) 4 есе

Е) 0,5 есе

{Правильный ответ}=D

1075.Механиканың «алтын ережесі»

А) күшпен қанша есе ұтсақ, орын ауыстырудан сонша есе ұтамыз.

В) күштен қанша есе ұтылсақ, орын ауыстырдан сонша есе ұтыламыз.

С) күштен қанша есе ұтсақ, орын ауыстырудан сонша есе ұтыламыз.

D) күштен қанша есе ұтсақ, жұмыстан сонша есе ұтыламыз.

Е) күштен қанша есе ұтсақ , қуаттан сонша есе ұтыламыз..

{Правильный ответ}=С

Жұмыстың формуласы

1076.А) A = Fs cosα

В) A = Ft cosα

С) A = Fυ cosα

Д) A = Fs sinα

Е) A = Ft sinα

{Правильный ответ}=A

1077.Жылжымалы блоктың салмағы 20 Н. Егер жіптің бос ұшына 210 Н күш түсірсе, онда оның көмегімен көтерілген жүктің массысы

А) 20 кг

В) 50 кг

С) 10 кг

D) 40 кг

Е 30 кг

{Правильный ответ}=D

1078.Жылжымалы блоктың салмағы 10 Н. Егер жіптің бос ұшына 105 Н күш түсірілсе, онда оның көмегімен көтерілген жүктің массасы

А) 20 кг

В) 50 кг

С) 10 кг

D) 40 кг

Е) 30 кг

{Правильный ответ}=A

1079.Ұзындығы 10 м көлбеу жазықтық бойымен жүкті 5 м биіктікке көтереді. Бұл кезде жұмыстан

А) 2,5 есе ұтыс аламыз.

В) 2 есе ұтыс аламыз.

С) 4 есе ұтыс аламыз.

D) ұтыс жоқ.

Е) 0,5 есе ұтыс аламыз.

{Правильный ответ}=D

1080.Ұзындығы 10 м көлбеу жазықтық бойымен жүкті 5м биіктікке көтереді. Бұл кезде күштен

А) 2,5 есе ұтыс аламыз.

В) 2 есе ұтыс аламыз.

С) 4 есе ұтыс аламыз.

D) ұтыс жоқ.

Е) 0,5 есе ұтыс аламыз.

{Правильный ответ}= В

1081.Ұзындығы 10м көлбеу бойымен жазықтық бойымен жүкті 5м биіктікке көтерді. Бұл кезде орын ауыстырудан

А) 2,5 есе ұтыс аламыз.

В) 2 есе ұтыс аламыз.

С) 4 есе ұтыс аламыз.

D) ұтыс жоқ.

Е) 2 есе ұтыламыз.

{Правильный ответ}=E


1082.Протон – бұл

А) -1,6·1019 Кл теріс зарядты, элементар бөлшек

В) +1,6·1019Кл оң зарядты, элементар бөлшек

С) сутек ионы

D) гелий ионы

Е) неон ионы

{Правильный ответ}= В

q1 = 6 нКл электр заряды бар су тамшысы басқа g2 = -3 нКл электр заряды бар су тамшысымен біріккен. 1083.Пайда болған тамшының заряды

А) +2 нКл

В) 2 нКл

С) 6 нКл

D) 6 нКл

Е) 3 нКл

{Правильный ответ}= Е

1084.Бейтарап су тамшысы екіге бөлінді. Біріншісінің заряды -2q. Екінші су тамшысының заряды

А) +2q

В) +q

С) 0

D) –q

Е) -2q

{Правильный ответ}= А

1085. 1,6 А ток күші электр шамы арқылы өтеді. 4с ішіндегі шам қимасының қылы арқылы өтетін электрондар саны (e = 1,6 ∙10-19Кл)

А) 5 · 1018

В) 5 · 1019

С) 4 · 1019

D) 4 · 1016

Е) 5 · 1016

{Правильный ответ}= С

1086. 5 с ішінде өткізгіш қимасы арқылы өтетін заряд 50 Кл болса, онда ток күші

А) I = 200А

В) I = 100А

С) I =

D) I = 10А

Е) I = 20А

{Правильный ответ}= D

1087.Нейтрон – бұл

А) 1,6 · 10-19 Кл теріс зарядты элементар бөлшек

В) +1,6 · 10-19 Кл оң зарядты элементар бөлшек

С) заряды жоқ элементар бөлшек

D) гелий ионы

Е) неон ионы

{Правильный ответ}= С

1088.Электр зарядының сақталу заңының математикалық формуласын көрсет.

А)

B) q1 + q2 + q3 + …= const

C) E =

D)

E) m = m1 +m2 + m3 +…

{Правильный ответ}= В

1089.Әр түрлі таңбалы электр заряды болатын денелер

А) өзара әсерлеспейді.

В) өзара тартылады немесе тебіледі.

С) өзара тартылады.

D) өзара тебіледі.

Е) алдымен өзара тебіледі, содан соң тартылады.

{Правильный ответ}= С

1090.Бірдей металлды шарлар, q1= 4q және q2 = -8q әртүрлі зарядтармен зарядталғаннан кейін оларды жақындатып, қайта орнына әкелді. Әрбір шардың заряды

А) q1= -6q және q2 = 2q

В) q1 = -2q және q2 = -2q

С) q1 = 2q және q2 = -6q

D) q1 = 2q және q2 = 2q

Е) q1 = 4q және q2 = -4q

{Правильный ответ}= B

1091. (+2е) оң заряды бар тамшы, жарық әсерінен бір электронын жоғалтты. Тамшы заряды

А) 0

В) -2е

С) +2е

D) +3е

Е) –е

{Правильный ответ}= D

1092.Бірдей металл шарлар, q1= 4q, q2 = -8q q3 = -2q зарядтармен зарядталған оларды бір-біріне жақындатып, қайта орнына әкелді. Әрбір шардың заряды

А) q1 = 4q, q2 = 2q, q3 = -8q

B) q1 = -2q, q2 = -2q, q3 = -2q

C) q1 = 2q, q2 = -6q,q3 =-2q

D) q1 = 2q, q2 = 2q, q3 =2q

E) q1 = 4q, q2 = -4q, q3 = -4q

{Правильный ответ}= B

1093. q1 = 5q және q2 = 7q зарядтармен зарядталған бірдей металл шарлар, бір-біріне жақындатып, қайта орнына әкелді, содан кейін екінші және үшінші шар

q3 = – 2q зарядтарын бір-біріне жақындатып қайта орнына әкелді. Әрбір шардың заряды

А) q1 = 5q, q2 = 2q, q3 = -7q

B) q1 = -2q, q2 = -2q, q3 = -2q

C) q1 = 2q, q2 = -6q, q3 = -2q

D) q1 = 6q, q2 = 2q, q3 = 2q

E) q1 = 6q, q2 = -4q, q3 = -4q

{Правильный ответ}= D

1094. q1 = -5q және q2 = 7q зарядтармен зарядталған бірдей метал шарларды бір-біріне жақындатып қайта орнына әкелді, ал содан кейін екінші және q3= 5q зарядттарымен зарядталған шарларды бір-біріне жақындатып қайта орнына әкелді. Әрбір шардың заряды

А) q1 = 5q, q2 = 2q, q3 = -7q

B) q1 = -2q, q2 = -2q, q3 = -2q

C) q1 = 1q, q2 = 3q, q3 = 3q

D) q1 = 6q, q2 = 2q, q3 = 2q

E) q1 = 6q, q2 = -4q, q3 = -4q

{Правильный ответ}= С

1095.Бірдей төрт металл шарлардың q1 = 5q, q2 = 7q, q3 = -3 q, q4 = – 1q

зарядтары бар. Алдымен q1 және q2 (1 - ші зарядтар жүйесі) өзара жақындатып қайтадан бастапқы орнына келтірді, содан соң q4 және q3 зарядтарын өзара жақындатты (2 - ші зарядтар жүйесі). Содан соң 1 және 2 зарядтар жүйесінен бір зарядтан алып оларды өзара жақындатып, қайтадан бастапқы орнына келтірді. Осы екі шардың заряды

А) 2q және 3q

В) 2q және 2q

С) -2q және -3q

D) 2q және -q

Е) -2q және q

{Правильный ответ}= В

1096.Бірдей төрт металл шарлардың q1 = -1q, q2 = 5q, q3 = 3q және q4 = -7q зарядтары бар. Алдымен q1және q2 (1- ші зарядтар жүйесі) өзара жақындатып, қайта бастапқы орнына әкелді, ал содан кейін q4 және q3 (2-ші зарядтар жүйесі) зарядтарын өзара жақындатты. Содан соң 1 және 2 зарядтар жүйесінен бір зарядтан алып оларды өзара жақындатып, қайтадан бастапқы орнына келтірді. Осы екі шарлардың заряды

А) 2q және 3q

В) 2q және 2q

С) -2q және -3q

D) 0 және 0

Е) -2q және q

{Правильный ответ}= D

1097.Атомның оң зарядталған бөлігі

А) сыртқы қабаты

В) электрон

С) протон және электрон

D) ядро

Е) нейтрон

{Правильный ответ}= D

1098.Оттек атомы ядросының айналысында 8 электрон бар. Оттек атомының ядросындағы протондар саны

А) 16

В) 4

С) 2

D) 8

Е) 6

{Правильный ответ}= D

1099.Электронның электр заряды

А) 1,6 · 10-24 Кл

В) 3,2 · 10-16 Кл

С) 1,6 · 10-9 Кл

D) -1,6 · 10-19 Кл

Е) -3,2 · 10-6 Кл

{Правильный ответ}= D

1100.Протонның электр заряды

А) 1,6 · 10-19 Кл

В) 3,2 · 10-16 Кл

С) 1,6 · 10-9 Кл

D) -1,6 · 10-19 Кл

Е) -3,2 · 10-6 Кл

{Правильный ответ}= А

1102Литий атом ядросында 3 протон бар. Егер оның айналасында 3 электрон айналып жүрсе онда

А) атом электрлі бейтарап.

В) атом теріс зарядталған.

С) атом оң зарядталған.

D) ядро бейтарап, ал атом теріс зарядталған.

Е) ядро оң зарядталған, ал атом теріс зарядталған.

{Правильный ответ}= A

1103.Фтор ядросында 19 бөлшек бар, олардың 9-ы протон. Ядрода нейтрон мен электрон саны

А) 19 нейтрон және 10 электрон

В) 9 нейтрон және 9 электрон

С)10 нейтрон және 9 электрон

D) 19 нейтрон және 19 электрон

Е) 10 нейтрон және 19 электрон

{Правильный ответ}= С

1104.Егер де белгісіз бір денеде протон саны электрон санынан көп болса, онда жалпы дене ...

А) электрлі бейтарап

В) сыртқы қабаты оң зарядты, ал ішкі теріс зарядты

С) сыртқы қабаты теріс зарядты, ал ішкі оң зарядты

D) теріс зарядталған

Е) оң зарядталған

{Правильный ответ}= Е

1105. +3е оң зарядты тамшы жарық әсерінен 2 электронын жоғалтты. Тамшының заряды

А) 3,2 · 10-19 Кл

В) 8 · 10-19 Кл

С) -6,4 · 10-19 Кл

D) 9,6 · 10-19 Кл

Е) -3,2 · 10-19 Кл

{Правильный ответ}= В

1106.Атомның теріс зарядталған бөлігі

А) сыртқы қабаты

В) электрон және нейтрон

С) протон және электрон

D) ядро

Е) нейтрон

{Правильный ответ}= А

1107.Оттек атомы оң ионға айналғанда, онда ол

А) протонды жоғалтады

В) электронды жоғалтады

С) протон мен электронды жоғалтады

D) протон алады

Е) нейтрон алады

{Правильный ответ}= В

1108.Массасы үлкені

А) сутек атомы

В) сутектің оң ионы

С) сутектің теріс ионы

D) сутек атом ядросы

Е) нейтрон

{Правильный ответ}= С

1109.Шыны таяқшамен денені үйкегенде 5·1010 электроннан айырылды. Таяқшадағы электр заряды (e = - 1,6-19Кл)

А) 5 · 10-10 Кл

В) -8 · 10-9 Кл

С) 8 · 10-10 Кл

D) 8 · 10-19 Кл

Е) 8 · 10-9 Кл

{Правильный ответ}= Е

1110.Эбонитті таяқшаны үйкегенде 5·1010 электрон пайда болды. Таяқшаның электр зарядын анықта.

А) -8 · 10-9 Кл

В) -8 · 1019 Кл

С) 8 · 10-10 Кл

D) -8 · 10-19 Кл

Е) 8 · 10-9 Кл

{Правильный ответ}= А


1111.Екі нүктелік зарядтардың әсерлесуінен кейін олардың арақашықтығы екі есе азайды. Кулон күші

А) 4 есе азаяды

В) 2 есе азаяды

С) өзгермейді

D) 2 есе көбейеді

Е) 4 есе көбейеді

{Правильный ответ}= E

1112Екі нүктелік зарядтардың әсерлесуінен кейін олардың арақашықтығы төрт есе азайды. Кулон күші

А) 4 есе көбейеді

В) 16 есе көбейеді

С) 16 есе азаяды

D) 4 есе азаяды

Е) өзгермейді

{Правильный ответ}= В

1113.Екі нүктелік заряд 1 Н күшпен кулон заңы бойынша әсерлеседі. Егер олардың арақашықтығы екі есе артса, олардың кулондық әсерлесу күші

А) 1 Н

В) 0,5 Н

С) 0,25 Н

D) 2 Н

Е) 4 Н

{Правильный ответ}= С

1114.Екі нүктелік заряд 1Н күшпен әсерлеседі. Егер олардың әрқайсысының зарядттарын 4 есе артырса, кулон күші

А) 0,25 Н

В) 16 Н

С) 8 Н

D) 4 Н

Е) 2 Н

{Правильный ответ}= В

1115.Екі нүктелік зарядтар 25Н күшпен әсерлеседі. Егер олардың арақашықтығын 5 есе азайтса, олардың әсерлесу күші

А) 5 Н

В) 125 Н

С) 250 Н

D) 625 Н

Е) 1 Н

{Правильный ответ}= D

1116.Екі нүктелік электр зарядтарының әсерлесуінен кейін арақашықтығын 2 есе көбейткенде, кулон күші

А) 2 есе көбейеді

В) 2 есе азаяды

С) 4 есе азаяды

D) 4 есе көбейеді

Е) есе көбейеді

{Правильный ответ}= С

1117.Екі нүктелік электр зарядтарының әсерлесуінен кейін арақашықтығын 4 есе көбейткенде кулон күші

А) 4 есе азаяды

В) 4 есе артады

С) 16 есе азаяды

D) 16 есе артады

Е) өзгермейді

{Правильный ответ}= С

1118.Екі нүктелік зарядтың (Кулон заңы) әсерлесу күшінің модулі:

А) |F| =

В) |F| =


С) |F| =


D) |F| =



Е) |F| =

{Правильный ответ}= А

1119.Егер + q1 және +q2, заряды бар екі бірдей металды шарларды бір-біріне жақындатып және оларды бастапқы орнына қойса , онда олардың өзара әрекеттесу күші

А) өзгермейді

В) азаяды

С) 2 есе азаяды

D) артады

Е) 2 есе артады

{Правильный ответ}= А

1120.Егер + q1 және -q2, заряды бар екі бірдей металды шарларды бір-біріне жақындатып және оларды бастапқы орнына қойса, онда олардың өзара әрекеттесу күші

А) өзгермейді.

В) 2 есе азаяды.

С) 0-ге тең болады.

D) 4 есе артады.

Е) 2 есе артады.

{Правильный ответ}= С

1121.Екі заряд ауада (εауа = 1) әрекеттеседі. Егер олардың арасындағы арақашықтығын өзгертпей суға (εсу = 81) салса, онда өзара әрекеттесетін кулондық күш

А) өзгермейді.

В) 81 есе азаяды.

С) 9 есе азаяды.

D) 81 есе артады.

Е) 9 есе артады.

{Правильный ответ}= В

1122.Әр қайсысының заряды 10 нКл екі денелердің арақашықтығы 3 см – ге тең.

Олардың арасындағы әсерлесу күші (k = 9∙109 )

А) 1 Н

В) 1 мН

С) 10 Н

D) 0,01 Н

Е) 100 Н

{Правильный ответ}= В

1123. 1 мкКл және 10нКл зарядтар өзара 9 мН күшпен ауада әрекеттеседі. Екі зарядтар арасындағы арақашықтығы (k = 9∙109 )

А) 1 см

В) 0,1 см

С) 100 см

D) 10 см

Е) 0,01 см

{Правильный ответ}= D

1124.Өзара арақашықтығы 3∙10-8 см екі электрон қандай күшпен тебіледі?

А) 2,56∙10-6 Н

В) 2,56∙106 Н

С) 2,56∙109 Н

D) 2,56∙103 Н

Е) 2,56∙10-9 Н

{Правильный ответ}= Е


1125.Зарядтың орналасу қашықтығын 3 есе арттырса, онда электр өріс кернеулігінің модулі

А) 9 есе кемиді.

В) 3 есе кемиді.

С) өзгермейді.

D) 9 есе артады.

Е) 3 есе артады.

{Правильный ответ}= А

1126.Нүктедегі өріс кернеулігі 300 Н/Кл. Егер заряд 1∙10-8 Кл-ға тең болса, онда оның нүктеге дейінгі қашықтығы

А) 55 мм

В) 5,5 см

С) 55 см

D) 555 см

Е) 5,5 мм

{Правильный ответ}= С

1127.Егер электр өрісін тудыратын нүктелік зарядтың орналасу қашықтығын 5 есе арттырсақ, өрістің кернеулігі

А) 5 есе артады.

В) 5 есе кемиді.

С) 25 есе артады.

D) 25 есе кемиді.

Е) өзгермейді.

{Правильный ответ}= D

1128.Нүктелік зарядтың өріс кернеулігі кейбір нүктеде 4 Н/Кл. Егер зарядтың орналасу қашықтығын 2 есе арттырсақ, онда өріс кернеулігінің мәні

А) 4 Н/Кл

В) 8 Н/Кл

С) 1 Н/Кл

D) 16 Н/Кл

Е) Н/Кл

{Правильный ответ}= С

1129.Электр өріс кернеулігінің формуласы

А)

В)

С)

D)


Е)

{Правильный ответ}= Е

1130.Электр өрісі суперпозиция ұстанымының математикалық формуласын көрсетіңіз.

А) E = E1 + E2 + ...

В)

С)

D)

Е)

{Правильный ответ}= В

1131.Нүктелік заряд үшін кернеуліктің формуласы


А)

В)


С)


D)

Е)

{Правильный ответ}= D

1132. 1∙10-10 Кл заряд орналасқан нүктедегі электр өрісінің кернеулігі 10 В/м.

Зарядқа әрекет етуші күш

А) 1∙10-9 Н

В) 1∙10-10 Н

C) 1∙10-11 Н

D) 1∙1010 Н

Е) 1∙108 Н

{Правильный ответ}= А

1133Метал шардың ішіндегі электр өрісінің кернеулігін есептейтін формула

А)

В)


С)


D) 0

Е)

{Правильный ответ}= D

1134.Егер шардың ы болса, Радиусы 0,2 м метал шардың бетінде 4π∙10-8 Кл заряд орналасқан болса, заряд тығыздығы

А) 5,5∙10-7 Кл/м2

В) 2,5∙107 Кл/м2

С) 2,5∙10-7 Кл/м2

D) 2,5∙10-8 Кл/м2

Е) 2,5∙108 Кл/м2

{Правильный ответ}= С

1135Вертикаль бағыттағы біртекті электр өрісінде массасы 1∙10-9 г және заряды 3,2∙10-17 Кл-ге тең тозаң орналасқан. Егер тозаңның тартылыс күші электр өрісі күшімен теңелсе, өрістің кернеулігі

А) 3∙105 Н/Кл

В) 3∙106 Н/Кл

С) 9∙105 Н/Кл

D) -3∙105 Н/Кл

Е) 5∙105 Н/Кл

{Правильный ответ}= А

1136.Қабырғалары 0,4 м шаршының үш басында әрқайсысы 5∙10-9 Кл бірдей оң зарядтар бар. Төртінші басындағы кернеулікті тап. (k = 9∙109 )

А) -640 Н/Кл

В) 400 Н/Кл

С) -440 Н/Кл

D) 540 Н/Кл

Е) 500 Н/Кл

{Правильный ответ}= D

1137. 5∙10-9 және 6∙10-9 Кл-ға тең екі заряд 12∙10-4Н күшпен тебілу үшін, оларды қажетті қашықтық (k = 9∙109 )

А) 7 см

В) 5,5 см

С) 6,7 см

D) 6 см

Е) 1,5 см

{Правильный ответ}= Е

1138.Егер нүктелік зарядтың модулін 2 есе және арақашықтығын 4 есе кемітсек, онда электр өрісінің берілген нүктесіндегі кернеулігі

А) өзгермейді.

В) 8 есе кемиді.

С) 16 есе кемиді.

D) 8 есе артады

Е) 32 есе кемиді.

{Правильный ответ}= D


1139.Зарядтың орналасу қашықтығын 3 есе арттырса, онда электр өріс кернеулігінің модулі

А) 9 есе кемиді.

В) 3 есе кемиді.

С) өзгермейді.

D) 9 есе артады.

Е) 3 есе артады.

{Правильный ответ}= А

1140.Нүктедегі өріс кернеулігі 300 Н/Кл. Егер заряд 1∙10-8 Кл-ға тең болса, онда оның нүктеге дейінгі қашықтығы

А) 55 мм

В) 5,5 см

С) 55 см

D) 555 см

Е) 5,5 мм

{Правильный ответ}= С

1141.Егер электр өрісін тудыратын нүктелік зарядтың орналасу қашықтығын 5 есе арттырсақ, өрістің кернеулігі

А) 5 есе артады.

В) 5 есе кемиді.

С) 25 есе артады.

D) 25 есе кемиді.

Е) өзгермейді.

{Правильный ответ}= D

1142.Нүктелік зарядтың өріс кернеулігі кейбір нүктеде 4 Н/Кл. Егер зарядтың орналасу қашықтығын 2 есе арттырсақ, онда өріс кернеулігінің мәні

А) 4 Н/Кл

В) 8 Н/Кл

С) 1 Н/Кл

D) 16 Н/Кл

Е) Н/Кл

{Правильный ответ}= С

1143. Электр өріс кернеулігінің формуласы

А)

В)

С)

D)


Е)

{Правильный ответ}= Е

1144.Электр өрісі суперпозиция ұстанымының математикалық формуласын көрсетіңіз.

А) E = E1 + E2 + ...

В)

С)

D)

Е)

{Правильный ответ}= В

1145.Нүктелік заряд үшін кернеуліктің формуласы


А)

В)


С)


D)

Е)

{Правильный ответ}= D

1146. 1∙10-10 Кл заряд орналасқан нүктедегі электр өрісінің кернеулігі 10 В/м.

Зарядқа әрекет етуші күш

А) 1∙10-9 Н

В) 1∙10-10 Н

C) 1∙10-11 Н

D) 1∙1010 Н

Е) 1∙108 Н

{Правильный ответ}= А

1147.Метал шардың ішіндегі электр өрісінің кернеулігін есептейтін формула

А)

В)


С)


D) 0

Е)

{Правильный ответ}= D

1148.Егер шардың ы болса, Радиусы 0,2 м метал шардың бетінде 4π∙10-8 Кл заряд орналасқан болса, заряд тығыздығы

А) 5,5∙10-7 Кл/м2

В) 2,5∙107 Кл/м2

С) 2,5∙10-7 Кл/м2

D) 2,5∙10-8 Кл/м2

Е) 2,5∙108 Кл/м2

{Правильный ответ}= С

1149.Вертикаль бағыттағы біртекті электр өрісінде массасы 1∙10-9 г және заряды 3,2∙10-17 Кл-ге тең тозаң орналасқан. Егер тозаңның тартылыс күші электр өрісі күшімен теңелсе, өрістің кернеулігі

А) 3∙105 Н/Кл

В) 3∙106 Н/Кл

С) 9∙105 Н/Кл

D) -3∙105 Н/Кл

Е) 5∙105 Н/Кл

{Правильный ответ}= А

1150.Қабырғалары 0,4 м шаршының үш басында әрқайсысы 5∙10-9 Кл бірдей оң зарядтар бар. Төртінші басындағы кернеулікті тап. (k = 9∙109 )

А) -640 Н/Кл

В) 400 Н/Кл

С) -440 Н/Кл

D) 540 Н/Кл

Е) 500 Н/Кл

{Правильный ответ}= D

1151. 5∙10-9 және 6∙10-9 Кл-ға тең екі заряд 12∙10-4Н күшпен тебілу үшін, оларды қажетті қашықтық (k = 9∙109 )

А) 7 см

В) 5,5 см

С) 6,7 см

D) 6 см

Е) 1,5 см

{Правильный ответ}= Е

1152. Егер нүктелік зарядтың модулін 2 есе және арақашықтығын 4 есе кемітсек, онда электр өрісінің берілген нүктесіндегі кернеулігі

А) өзгермейді.

В) 8 есе кемиді.

С) 16 есе кемиді.

D) 8 есе артады

Е) 32 есе кемиді.

{Правильный ответ}= D

1153..Спортшы 400 м қашықтықты жүгіріп өтіп қайтадан мәреге оралғандағы жолы мен орын ауыстыруы

A) 0; 0.

B) 400 м; 400 м.
C) 400 м; 0.
D) 0; 400 м.
E) 800 м; 0.
{Правильный ответ}= E

1154......4 м биіктіктегі терезеден лақтырылған тас үйдің қабырғасынан 3 м қашықтыққа түсті. Тастың орын ауыстыру модулі

A) 3 м.

B) 4 м.

C) 5 м.

D) 7 м.

E) 9 м.

{Правильный ответ}= C

1155....49 м/с бастапқы жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырылған дененнің

10 с кейінгі жүрген толық жолы мен орын ауыстыруы (g = 10 м/с2 )

A) 245 м; 0 м.

B) 245 м; 245 м.

C) 200 м; 200 м.

D) 0м; 0м.

E) 240 м; 0 м.

{Правильный ответ}= A

1156...Еркін құлаған дененің 1 с жүрген жолы (g = 10 м/с2 )

A) 10 м.

B) 9 м.

C) 5 м.

D) 1 м.

E) 8 м.

{Правильный ответ}= C

1157....Шеңбер бойымен қозғала отыра ұзындығы 109 км жолды автомобиль екі рет жүріп өтті. Автомобильдің жүрген жолының ұзындығы, орын ауыстырудың модулі

A) 109 км; 0.

B) 218 км; 0.
C) 218 км; 218 км.
D) 0; 0.
E) 109 км; 109 км.
{Правильный ответ}=B

1158.....Радиусы 30 м шеңбер ұзындығының жартысын велосипедші белгілі бір уақытта жүріп өтті. Осы уақытта жүрген жолы мен орын ауыстыруы

A) 90 м; 60 м.

B) 94,2 м; 60 м.

C) 93 м; 50 м.

D) 92 м; 30м.

E) 90 м; 30 м.

{Правильный ответ}=B

1159....Биіктігі 4 м-ге лақтырылған тас қабырғадан 3 м қашықтыққа түссе, тастың орын ауыстыруы

A) 3 м.

B) 5 м.

C) 4 м.

D) 7 м.

E) 6 м.

{Правильный ответ}= B

1160....Екі дененің қозғалыс теңдеулері және . Олардың кездесетін орны мен уақыты

A) 140 м; 10 с.

B) 100 м; 10 с.

C) 200 м; 10 с.

D) 200 м; 100 с.

E) 140 м; 140 с.

{Правильный ответ}= A

1161...2 м/с тұрақты жылдамдықпен 5 с, сонан соң 0,4 м/с2 тұрақты үдеумен 5 с қозғалған катердің жүрген жолы

A) 50 м.

B) 60 м.
C) 25 м.
D) 100 м.
E) 90 м.
{Правильный ответ}=C

1162.Жер бетінен 1 м биіктегі доп тағы 2 м вертикаль жоғары лақтырылып, жерге құлады. Доптың жолы мен орын ауыстыруы

A) 5 м; 1 м.

B) 4 м; 1,5 м.

C) 4 м; 2 м.

D) 5 м; 3 м.

E) 4 м; 2 м.

{Правильный ответ}=A

1163...39,2 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары атылған жебенің көтерілу биіктігі және 5 с кейінгі орын ауыстыруы мен жүрген жолы (g = 10 м/с2 )

A) 87 м; 70 м; 83 м.

B) 87,2 м; 73 м; 83,6 м.

C) 78,4 м; 73,5 м; 83,3 м.

D) 80 м; 725 м; 80 м.

E) 85 м; 75 м; 85 м.

{Правильный ответ}= C

1164....5 м/с жылдақпен мұздың бетінде лақтырылған тас бастапқы нүктесінен 25 м қашықтықта тоқтады. Қозғалыстың бастапқы 2 с-ғы тастың жолы

A) 10 м.

B) 9 м.

C) 15 м.

D) 8 м.

E) 12 м.

{Правильный ответ}=B


1165.Жер бетіндегі күн мен түннің ауысуы Жердің өз осінен айналуына байланысты. Осы жағдайдағы санақ жүйесі

A) Күнге байланысты.

B) Планеталарға байланысты.

C) Жерге байланысты.

D) Айға байланысты.

E) Кез келген денеге байланысты.

{Правильный ответ}=A

1166......6 км/сағ жылдамдықпен жүзген салда перпендикуляр бағытта 8 км/сағ жылдамдықпен адам жүріп келеді. Жағамен байланысқан жүйедегі адам жылдамдығы

A) 12 км/сағ.

B) 2 км/сағ.

C) 7 км/сағ.

D) 10 км/сағ.

E) 14 км/сағ.

{Правильный ответ}= D

1167....0,3 м/с жылдамдықпен жүкті вертикаль жоғары көтерген кранның өзі рельспен бірқалыпты 0,4 м/с жылдамдықпен қозғалады. Жермен байланыстырған жүйедегі жүктің жылдамдығы

A) 0,1 м/с.

B) 0,35 м/с.

C) 0,5 м/с.

D) 0,7 м/с.

E) 0,9 м/с.

{Правильный ответ}= C

1168.Түзу сызық бойымен бірінші автомобиль жылдамдықпен, екіншісі жылдамдықпен қозғалса, салыстырмалы қозғалыс жылдамдық модулі

A) .

B) .

C) .

D) 0.

E) .

{Правильный ответ}=B

1169.Меншікті жылдамдығы 25 км/сағ катердің ағыс бағытымен 2 сағатта, ағысқа қарсы 3 сағатта жүріп өткен қашықтығы

A) 300 км.

B) 500 км.

C) 100 км.

D) 60 км.

E) 50 км.

{Правильный ответ}=D

1170.Велосипедшінің жылдамдығы 36 км/сағ, ал желдікі 5 м/с. Велосипедшімен байланысқан санақ жүйесіндегі желдің қарсы және қуалай соққандағы жылдамдықтары

A) 15 м/с, 5 м/с.

B) 10 м/с, 5м/с.

C) 15 м/с, 10м/с.

D) 5 м/с, 5 м/с.

E) 20 м/с, 5 м/с.

{Правильный ответ}=A

1171.Қуалай соққан жел суға қатысты қайықтың жылдамдығын 8 км/сағ жеткізеді. 16 км/сағ жылдамдықпен соққан желдің қайыққа қатысты жылдамдығы

A) 8 км/сағ.

B) 16 км/сағ.

C) 6 км/сағ.

D) 10 км/сағ.

E) 24 км/сағ.

{Правильный ответ}=A


1172.....250 км қашықтықты 0,5 сағатта өткен ұшақтың жылдамдығы

A) 125 км/сағ.

B) 130 км/сағ.

C) 500 км/сағ.

D) 400 км/сағ.

E) 140 км/сағ.

{Правильный ответ}=C

1173...Мотоциклшінің жылдамдығы 54 км/сағ, ал адамдікі 2 м/с болса, мотоциклшінің жылдамдығының адам жылдамдығына қатынасы

A) 7.

B) 7,5.

C) 10.

D) 15.

E) 2.

{Правильный ответ}=B

1174....6 м/с жылдамдықпен бірінші велосипедші жолды 3 с жүріп өтті. Сол жолды 9 с жүріп өткен екінші велосипедшінің жылдамдығы

A) 3 м/с.

B) 6 м/с.

C) 2 м/с.

D) 9 м/с.

E) 5 м/с.

{Правильный ответ}=C

1175.Ұзындығы 200 м поезд 36 км/сағ жылдамдықпен ұзындығы 400 м көпірді жүріп өту үшін кеткен уақыт

A) 1 мин.

B) 2 мин.

C) 40 с.

D) 90 с.

E) 30 с.

{Правильный ответ}= A

1176.Арақашықтығы 90 м A және B нүктесінен бір уақытта бір бағытта 5 м/с және 2 м/с жылдамдықпен шықса, бірінші дененің екіншіні қуып жету уақыты

A) 40 с.

B) 20 с.

C) 30 с.

D) 50 с.

E) 10 с.

{Правильный ответ}=C

1177.Кинетикалық энергиясы, 800 м/с жылдамдықпен қозғалған массасы 10 кг зеңбірек оғының энергиясына тең, 2 т автомобильдің қозғалыс жылдамдығы

A) 57 км/сағ.

B) 57 м/с.

C) 50 км/сағ.

D) 50 м/с.

E) 20 м/с.

{Правильный ответ}=B

1178.Ұзындығы 200 м поезд бірқалыпты 10 м/с жылдамдықпен қозғалып, ұзындығы 300 м тоннельден толық шығуына кеткен уақыт

A) 10 с.

B) 20 с.

C) 30 с.

D) 40 с.

E) 50 с.

{Правильный ответ}=E

1179. графигінде жылдамдығы үлкен дене

DrawObject53

DrawObject54 1

DrawObject55 2

DrawObject56 3


DrawObject57

A) 1.

B) 2.

C) 3.

D) Үшеуінің жылдамдығы бірдей.

E) 2 және 3.

{Правильный ответ}=A


1180....1 м/с2 үдеумен қозғалған поездың жылдамдығы 72 км/сағ-қа жетуге қажет уақыт

A) 20 с.

B) 30 с.

C) 25 с.

D) 15 с.

E) 10 с.

{Правильный ответ}=A

1181.Ұзындығы 2 м көлбеу жазықтықтан сырғанап түскен арбашаның жолдың соңындағы жылдамдығы 4 м/с. Осы арбашаның үдеуі

A) 10 м/с2.

B) 1 м/с2.

C) 4 м/с2.

D) 5 м/с2.

E) 6 м/с2.

{Правильный ответ}=C

1182.Толық тоқтағанға дейінгі 1 км жол жүрген, қону жылдамдығы 80 м/с ұшақтың, тежелу кезіндегі үдеуі

A) 3,2 м/с2.

B) 5,2 м/с2.

C) 5 м/с2.

D) 4 м/с2.

E) 2 м/с2.

{Правильный ответ}=A

1183...120 м қашықтықта спортшының жылдамдығы 7 м/с-тан 9 м/с-қа дейін өзгерсе, спортшының қозғалыс уақыты

A) 10 с.

B) 15 с.

C) 20 с.

D) 40 с.

E) 50 с.

{Правильный ответ}=B

1184..Тұрақты 2 м/с2 үдеумен қозғалған автомобильдің жылдамдығы 20 м/с-қа жеткенге дейінгі жүрген жолы

A) 100 м.

B) 90 м.

C) 120 м.

D) 50 м.

E) 10 м.

{Правильный ответ}=A

1185.Жылдамдығын 1 м/с-тан 7 м/с-қа дейін өзгертіп, 24 м жол жүрген материалық нүктенің үдеуі

A) 2 м/с2.

B) 3 м/с2.

C) 5 м/с2.

D) 0,5 м/с2.

E) 1 м/с2.

{Правильный ответ}=E

1183.........10 м/с бастапқы жылдамдықпен қозғалған үдеуі 1 м/с2 автомобильдің 192 м жол жүргендегі соңғы жылдамдығы

A) 22 м/с.

B) 2 м/с.

C) 2,2 м/с.

D) 4 м/с.

E) 30 м/с.

{Правильный ответ}=A

1187........20 м/с жылдамдықпен қозғалған автомобиль 5 с кейін кенеттен тоқтады. Автомобильдің тежелу жолы

A)100 м.

B) 50 м.

C) 90 м.

D) 20 м.

E) 60 м.

{Правильный ответ}=B

1188.....72 км/сағ жылдамдықпен келе жатқан поезд станцияға жақындағанда тежеле бастады. Үйкеліс коэффициенті 0,005 болса, поездың толық тоқтауына кеткен уақыты

A) 6 мин.

B) 6,7 мин.

C) 6 с.

D) 6,7 с.

E) 10 с.

{Правильный ответ}=B

1189.Ұзындығы 50 м таудан бала шанамен 20 с түсіп тоқтағанға дейін горизонталь жолмен 25 м жүргендегі шананың үдеуі

A) 0,1 м/с2.

B) 0,2 м/с2.

C) 0,5 м/с2.

D) 2 м/с2.

E) 10 м/с2.

{Правильный ответ}=C

1190.Қозғалыстағы дененің жылдамдық проекциясының уақытқа тәуелділігі (м/с). Осы дененің координатасының теңдеуі

A) (м).

B) (м).

C) (м).

D) (м).

E) (м).

{Правильный ответ}=C


1191Велосипедшінің жылдамдығының уақытқа тәуелді графигі бойынша бастапқы 4с-тағы үдеуі

DrawObject58

A) 12 м/с2.

BDrawObject59 ) 6 м/с2.

C) 3 м/с2.

D) 4 м/с2.

E) 9 м/с2.

{Правильный ответ}=C

1192.График бойынша дененің үдеуі мен 10 с-тағы орын ауыстыруы

DrawObject60

A) -0,4 м/с2; 20 м.

B) -0,3 м/с2; 35 м.

C) -0,1 м/с2; 25 м.

D) -0,2 м/с2; 30 м.

E) -2 м/с2; 40 м.

{Правильный ответ}= D


1193....12 м/c жылдамдықпен қозғалған автомобильдің тежелу уақыты 3 с болғанда, толық тоқтағанға дейінгі жүрген жолы

A) 20 м.

B) 18 м.

C) 25 м.

D) 10 м.

E) 15 м.

{Правильный ответ}=B

1194..............0,5 м/с2 тұрақты үдеумен қозғалған автомобильдің жылдамдығы белгілі бір уақыттан кейін 10 м/с болады. Автомобильдің осы уақытта жүрген жолы

A) 100 м.

B) 200 м.

C) 500 м.

D) 300 м.

E) 50 м.

{Правильный ответ}=A

1195.Жылдамдығы 20 м/с автомобиль 4 м/с2 үдеумен тежеле бастады. Автомобильдің толық тоқтағанға дейінгі жолы

A) 50 м.

B) 60 м.

C) 40 м.

D) 25 м.

E) 100 м.

{Правильный ответ}=A

1196.Материалық нүктенің қозғалыс теңдеуі . 2 с-тан кейінгі нүктенің жылдамдығы мен орын ауыстыруы

A) υ = 12 м/с, S = 12 м.

B) υ = 24 м/с, S = 24 м.

C) υ = 10 м/с, S = 6 м.

D) υ = 6 м/с, S = 6 м.

E) υ = 6 м/с, S = 12 м.

{Правильный ответ}=A

1197.Қозғалыстағы дененің жылдамдығы теңдеуімен берілген. Қозғалыс түрі және орын ауыстыру теңдеуі

A) , кемімелі.

B) , үдемелі.

C) , үдемелі.

D) , бірқалыпты.

E) , кемімелі.

{Правильный ответ}=B

1198.Жылдамдығы 36 км/сағ автобустың үдеуі 1 м/с2 аспау үшін, автобустың аялдамаға дейінгі тежелу жолы

A) 30 м.

B) 50 м.

C) 60 м.

D) 70 м.

E) 100 м.

{Правильный ответ}=B

1199.72 км/сағ жылдамдықпен қозғалған поезд станцияға жете бере 1м/с2 үдеумен тежеле бастады. Толық тоқтағанға дейін жүрген жолы

A) 200 м.

B) 400 м.

C) 300 м.

D) 500 м.

E) 600 м.

{Правильный ответ}=A

1200.Дене тыныштықтан 5 м/с2 үдеумен қозғалып 1000 м жол жүргендегі соңғы жылдамдығы

A) 100 м/с

B) 10 м/с

C) 50 м/с

D)1000 м/с

E) 150 м/с.

{Правильный ответ}=A

1201. 2 м/с2тұрақты үдеумен қозғалған автомобильдің сол мезеттегі жылдамдығы 10 м/с. Осыған дейінгі 4 с-та жүрген жолы мен жылдамдықтың өзгерісі

A) 20 м, 8 м/с-қа.

B) 24 м, 8 м/с -қа.

C) 15 м, 6 м/с -қа.

D) 15 м, 8 м/с -қа.

E) 24 м, 8 м/с -қа.

{Правильный ответ}= B

1202...Екі поезд бірдей уақыт аралығында бірдей жол жүрді. Бір поезд үдемелі қозғалып, жолды 0,03 м/с2 үдеумен жолды жүріп өтсе, екіншісі 18 км/сағ жылдамдықпен бірінші жартысын және 54 км/сағ жылдамдықпен екінші жартысын жүреді. Әр поездің жүрген жолы

A) 3 км.

B) 3,75 км.

C) 4 км.

D) 3,2 км.

E) 3,3 км.

{Правильный ответ}= B

1203..Аялдамадан шыққан автобус үдемелі қозғала үшінші секундта 2,5 м жол жүрсе, оның бесінші секундтағы жүрген жолы

A) 4 м.

B) 4,5 м.

C) 5 м.

D) 5,5 м.

E) 3,5 м.

{Правильный ответ}= B


1204..Бастапқы жылдамдықсыз 20 м биіктіктен суға секірген адамның, 10 м тереңдікке сүңгіп кеткенде, тоқтағанға дейінгі суда қозғалған уақыты

A) 2 с.

B) 1 с.
C) 4 с.
D) 3 с.
E) 5 с.
{Правильный ответ}=B

1205..Жоғары лақтырылған дененің максимал биіктігін 4 есе арттырғанда бастапқы жылдамдығының өзгерісі

A) 4 есе.

B) 6 есе.
C) 16 есе.
D) 2 есе.
E) өзгермейді.
{Правильный ответ}=D

Бастапқы жылдамдықсыз мұнарадан құлаған дене жолдың екінші жартысын 1 с жүріп өтсе, мұнараның биіктігі

A) ≈70 м.

B) ≈50 м.
C) ≈58 м.
D) ≈40 м.
E) ≈45 м.
{Правильный ответ}= C

Еркін құлаған дене А нүктесін 9,8 м/с жылдамдықпен өтсе, одан 14,7 м төмен орналасқан В нүктесінен өтетін жылдамдығы (g = 10 м/с2)

A) 19,6 м/с.

B) 15,6 м/с.
C) 16 м/с.
D) 21 м/с.
E) 16,4 м/с.
{Правильный ответ}=A

Жер бетінен 300 м биіктікте орналасқан нүктеден бір мезетте екі тас 20 м/с жылдамдықпен, біреуі – вертикаль төмен, екіншісі – вертикаль жоғары, лақтырылады. Екеуінің арасындағы қашықтық 200 м болу үшін кеткен уақыт

A) 10 с.

B) 15 с.
C) 5 с.
D) 20 с.
E) 2 с.
{Правильный ответ}=C

19,6 м биіктіктен еркін құлаған дене жолдың бөлігін өтетін уақыт

(g = 10 м/с2)

A) 2 с.

B) 1 с.

C) 3 с.
D) 5 с.
E) 10 с.
{Правильный ответ}=B


Шатырдан құлаған мұз жолдың бірінші бөлігін 2 с ұшып өтті. Мұздың жерге дейінгі ұшу уақыты (g = 10 м/с2)

A) 2 с.

B) 2,82 с.
C) 2,5 с.
D) 1 с.
E) 1,5 с.
{Правильный ответ}=B

6,2 м/с2 үдеумен жоғары көтерілген, биіктігі 6 м лифтінің төбесінен құлаған болттың құлау уақыты

A) 0,1 с.

B) 0,2 с.
C) 0,3 с
D) 0,5с
E) 1 с
{Правильный ответ}=D


Радиусы 0,5 м, 10 Гц жиілікпен қозғалған дененің сызықтық жылдамдығы

A) 31,4м/с.

B) 34,5м/с.
C) 30м/с.
D) 35м/с.
E) 15м/с.
{Правильный ответ}=A

1206..Диаметрі 15 метр цирк аренасын мотоциклші тұрақты жылдамдықпен 15 мин жүріп өтеді. Мотоциклшінің центрге тартқыш үдеуі.

A) 6∙10-4 м/с2.

B) 3,65∙10-4 м/с2.
C) 5,7∙10-4 м/с2.
D) 1∙10-4 м/с2.
E) 4∙10-4 м/с2.
{Правильный ответ}= B

1207.Катушкаға 10 секунд ішінде 6,28 м жіңішке сым оралды. Катушканың орташа айналу жиілігі 20 айн/с болса, шеңбердің радиусы

A) 10 мм.

B) 1 мм.
C) 5 мм.
D) 15 мм.
E) 2 мм.
{Правильный ответ}= C

1208.Дене бірқалыпты шеңбер бойымен 2 с қозғалып 5 м жол жүреді. Айналым периоды 5 с болса, центрге тартқыш үдеу

A) 314 м/с2.

B) 0,314 м/с2.
C) 3,14 м/с2.
D) 4 м/с2.
E) 0,0314 м/с2.
{Правильный ответ}=C

1209.Жердің жасанды серігінің орбитасының радиусын 2 есе арттырса айналым периоды 4 есе артады. Осы жағдайдағы жасанды серіктің жылдамдығының өзгерісі

A) 2 есе артады.

B) 4 есе артады.
C) 8 есе артады.
D) 2 есе кемиді.
E) 4 есе кемиді.
1210.5 с ішінде бір айналым жасаған нүктенің, шеңбер бойымен бірқалыпты қозғалысындағы, бұрыштық жылдамдығы

A) ≈1,26 рад/с.

B) ≈2 рад/с.
C) ≈2,5 рад/с.
D) ≈3 рад/с.
E) ≈5 рад/с.
{Правильный ответ}= A


1211.Тарту күші 3 кН, 6 с ішінде 100 м жол жүретін дененің қуаты

A) 50 кВт.

B) 30 кВт.

C) 45 кВт.

D) 40 кВт.

E) 60 кВт.

{Правильный ответ}=A

1212. 2 с ішінде 5 кДж жұмыс жасайтын дененің қуаты

A) 10Вт.

B) 2 кВт.

C) 2,5 кВт.

D) 7 кВт.

E) 3 кВт.

{Правильный ответ}=C

1213.Қуаты 0,25 кВт электр двигателі 1000 Дж жұмыс жасау үшін кеткен уақыт

A) 0,25 с.

B) 4 с.

C) 25 с.

D) 40 с.

E) 2,5 с.

{Правильный ответ}=B

1214.Әрбір 2 с-та 6 м жол жүріп, 500 Н күшпен жүкті көкжиекке 450 бұрыш жасай қозғалтатын дененің қуаты

A) 1000 Вт.

B) 1020 Вт.

C) 1030 Вт.

D) 1060 Вт.

E) 1080 Вт.

{Правильный ответ}=D

1215.Массалары бірдей екі автомобиль бір уақытта орнынан жүріп, үдемелі қозғалады. Бір мезетте бірінші автомобильдің υ жылдамдығы екіншісінен 2 есе көп болса, автомобильдің орташа қуаттарының қатынасы N1/N2

A) 4 есе.

B) 2 есе.

C) 8 есе.

D) 6 есе.

E) 10 есе.

{Правильный ответ}=A

1216.Плотина әр секунд сайын 45000 м3 суды шығарады. Биіктігі 25 м плотинадан шыққан су ағанының қуаты (g = 10 м/с2 ; ρ = 1000 кг/м3)

A) 11,25·106 кВт.

B) 20,75·103 кВт.

C) 15,35·105 кВт.

D) 35,76·107 кВт.

E) 27,9·106 кВт.

{Правильный ответ}=A

1217.Қуаты 60 кВт, 90 км/сағ жылдамдықпен бірқалыпты қозғалған, автомобиль двигателінің тарту күші

A) 2,4 кН.

B) 1200 Н.

C) 5400 Н.

D) 6700 Н.

E) 650 Н.

{Правильный ответ}=A

1218. 10 кН күшпен соқаны тартып, 10 мин ішінде 1200 м жол жүрген трактор двигателінің қуаты

A) 40 кВт.

B) 30 кВт.

C) 35 кВт.

D) 20 кВт.

E) 15 кВт.

{Правильный ответ}=D


1219....5 м биіктіктен құлап жерге түсуге 2 м қалғанда, массасы 3 кг тастың кинетикалық энергиясы (g = 10 м/с2)

A) 80 Дж.

B) 100 Дж.

C) 90 Дж.

D) 85 Дж.

E) 70 Дж.

{Правильный ответ}=C

1220...Бастапқы кинетикалық энергиясы 49 Дж массасы 0,25 кг допты вериткаль жоғары лақтырғанда, кинетикалық және потенциалдық энергияларының теңесетін биіктігі (g = 10 м/с2)

A) 20 м.

B) 30 м.

C) 5 м.

D) 10 м.

E) 15 м.

{Правильный ответ}=D

1221.Бастапқы жылдамдықсыз 30 м биіктіктен құлаған массасы 4 кг дененің потенциалдық энергиясы 3 есе кеміген кезде кинетикалық энергиясы

(g = 10 м/с2)

A) 700 Дж.

B) 800 Дж.

C) 750 Дж.

D) 850 Дж.

E) 780 Дж.

{Правильный ответ}=B

1222Массасы 2 кг 4 м/с жылдамдықпен қозғалған шардың, массасы 2 кг тыныштықта тұрған шармен абсолют серпімсіз соқтығысқанда, толық кинетикалық энергиясы

A) 8 Дж.

B) 10 Дж.

C) 18 Дж.

D) 15 Дж.

E) 6 Дж.

{Правильный ответ}=A

1223...50 Н күштің әсерінен жер бетінен 10 м биіктіктегі 4 кг дененің кинетикалық энергиясы (g = 10 м/с2)

A) 200 Дж.

B) 100 Дж.

C) 300 Дж.

D) 400 Дж.

E) 50 Дж.

{Правильный ответ}=B

1224...60 км/мин жылдамдықпен қозғалған массасы 100 кг ракетаның кинетикалық энергиясы

A) 108 Дж.

B) 5·107 Дж.

C) 18·107 Дж.

D) 6 ·103 Дж.

E) 50·103 Дж.

{Правильный ответ}=B

1225....Жылдамдығы 10 м/с автомобильдің кинетикалық энергиясы 2 есе кемігенде пайда болған жылдамдық

A) м/с.

B) м/с.

C) м/с.

D) м/с.

E) м/с.

{Правильный ответ}=E

1226.Массасы 500 г вертикаль жоғары лақтырылған дененің кинетикалық энергиясы 200 Дж болу үшін дененің жер бетінен көтерілу биіктігі (g = 10 м/с2)

A) 4 м.

B) 10 м.

C) 40 м.

D) 20 м.

E) 30 м.

{Правильный ответ}=C

1227...4 м/с2 үдеумен 4 с қозғалған 2 кг дененің кинетикалық энергиясы

A) 200 Дж.

B) 256 Дж.

C) 400 Дж.

D) 230 Дж.

E) 300 Дж.

{Правильный ответ}=B

1228....36 км/сағ жылдамдықпен қозғалған массасы 1000 кг дененің кинетикалық энергиясы

A) 5∙103 Дж.

B) 5∙10-3 Дж.

C) 5∙104 Дж.

D) 5∙10-2 Дж.

E) 5∙106 Дж.

{Правильный ответ}=C

1229. Вертикаль жоғары лақтырылған дененің 1 м биіктікте кинетикалық энергиясы 25 Дж-ға артса, ауырлық күшінің жұмысы

A) -25 Дж.

B) -4 Дж.

C) 25 Дж.

D) 4 Дж.

E) 0 Дж.

{Правильный ответ}=А

1230....400 м/с жылдамдықпен тосқауылға тиген массасы 24г оқ 0,5 м жол жүріп тоқтау үшін қажетті кедергі күші

A) 3 кН.

B) 3,5 кН.

C) 3,8 кН.

D) 3,6 кН.

E) 3,25 кН.

{Правильный ответ}= C

1231.Кинетикалық энергиясы 16 Дж, импульсі 8 кг·м/с дененің массасы мен жылдамдығы

A) 2 кг; 2 м/с.

B) 2 кг; 3 м/с.

C) 3 кг; 5 м/с.

D) 4 кг; 3 м/с.

E) 3 кг; 3 м/с.

{Правильный ответ}=A

1232.Шегені 3м/с жылдамдықпен қабырғаға қаққан массасы 0,4 кг балғаның кинетикалық энергиясы

A) 1,5 Дж.

B) 1,8 Дж.

C) 1,2 Дж.

D) 1,6 Дж.

E) 1 Дж.

{Правильный ответ}=B

1232.Жылдамдығын 36 км/сағ-тан 54 км/сағ-қа арттырған массасы 60 кг дененің кинетикалық энергиясының өзгерісі

A) 5 кДж.

B) 5,6 кДж.

C) 5,4 кДж.

D) 3,75 кДж.

E) 5,7 кДж.

{Правильный ответ}=D


1233......8 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырылған массасы 500 г доптың ең жоғарғы нүктесіндегі толық энергиясы

A) 5 Дж.

B) 10 Дж.

C) 15 Дж.

D) 16 Дж.

E) 20 Дж.

{Правильный ответ}=D

1234.Потенциалдық энергиясы 4 кДж, 8 см-ге сығылған серіппенің қатаңдығы

A) 1200 кН/м.

B) 800 кН/м.

C) 1220 кН/м.

D) 850 кН/м.

E) 2000 кН/м.

{Правильный ответ}=B

1235.Бастапқы ұзындығы 0 серіппені біріншісінде А1 жұмыс жасап 2 0 дейін созса, екіншісінде 2 0 – дан 3 0 – ге дейін созу үшін А2 жұмыс жасалса, А12

A) 1/2.

B) 3/2.

C) 3/5.

D) 1/4.

E) 1/5.

{Правильный ответ}=C

1236....10 см-ден 15 см-ге дейін созылған қатаңдығы 300 Н/м серіппенің потенциалдық энергиясының өзгерісі

A) 1,875 Дж.

B) 3,7 Дж.

C) 2,87 Дж.

D) 2,27 Дж.

E) 0,575 Дж.

{Правильный ответ}=A

1237..15 м/с жылдамдықпен вертикаль жоғары лақтырылған массасы 500 г доптың ең жоғарғы нүктесіндегі потенциалдық энергиясы

A) 55 Дж.

B) 57 Дж.

C) 58 Дж.

D) 56,25 Дж.

E) 54,75 Дж.

{Правильный ответ}=D

1238.Ойыншық серіппелі пистолеттен атылған массасы 0,01 кг шар вертикаль жоғары 1 м биіктікке көтеріледі. Қатаңдығы 400 Н/м серіппенің деформациясы (g = 10 м/с2)

A) ≈2 см.

B) ≈2,2 см.

C) ≈2,4 см.

D) ≈2,7 см.

E) ≈3 см.

{Правильный ответ}=B

1239.Серіппесі 4 см-ге созылған, қатаңдығы 50 Н/м динамометрдің потенциалдық энергиясы

A) 4 Дж.

B) 4·10-2 Дж.

C) 4·10-3 Дж.

D) 4·102 Дж.

E) 4·103 Дж.

{Правильный ответ}=B


1240.ПӘК-і 40% көлбеу жазықтықпен 400 Дж жұмыс жасап көтерілген дененің пайдалы жұмысы

A) 400 Дж.

B) 160 Дж.

C) 1000 Дж.

D) 200 Дж.

E) 500 Дж.

{Правильный ответ}= B

1241.ПӘК-і 60 % көлбеу жазықтықпен 300 Дж пайдалы жұмыс жасап жүкті көтергенде жұмсалған толық жұмыс

A) 50 Дж.

B) 300 Дж.
C) 500 Дж.
D) 600 Дж.
E) 700 Дж.
{Правильный ответ}=C

1242.Пайдалы жұмысы 4000Дж, атқарған толық жұмысы 6 кДж қондырғының ПӘК-і

A) ≈60%.

B) ≈67%.

C) ≈65%.

D) ≈66%.

E) ≈62%.

{Правильный ответ}= B

1243...5 кДж толық жұмыс жасаған ПӘК-і 75% қондырғының пайдалы жұмысы

A) 3 кДж.

B) 3,5 кДж.

C) 3,75 кДж.

D) 3,2 кДж.

E) 5 кДж.

{Правильный ответ}= C

1244...ПӘК-і 60 % көлбеу жазықтықмен салмағы 3,5 кН жүкті 1,4 м биіктікке көтеру үшін атқарылған жұмыс

A) 8 кДж.

B) 8,3 кДж.

C) 8,2 кДж.

D) 8,5 кДж.

E) 8,4 кДж.

{Правильный ответ}=C

1245.ПӘК-і 70% және двигателінің қуаты 9 кВт кранның, массасы 5 т жүкті 20 м биіктікке көтеру уақыты (g = 10 м/с2)

A) ≈159 с.

B) ≈170 с.

C) ≈180 с

D) ≈175 с.

E) ≈182 с.

{Правильный ответ}=A

1246.Қуаты 30 МВт, 900 км/сағ жылдамдықпен 1 сағат ұшқан, масасы 5 т ұшақтың ПӘК-і (g = 10 м/с2)

A) 40 %.

B) 42 %.

C) 45 %.

D) 50 %.

E) 60 %.

{Правильный ответ}= B

1247.Массасы 500 кг денені 3 минуттың ішінде 15 м биікттікке көтеретін двигателінің қуаты 2 кВт, кранның ПӘК-і (g = 10 м/с2)

A) 30 %.

B) 21 %.

C) 40 %.

D) 42 %.

E) 50 %.

{Правильный ответ}=B

1248...100 м3 суды 4 м биікттікке 10 мин ішінде көтерген, двигателінің қуаты 20 кВт насостың ПӘК-і (ρ = 1000кг/м3 ; g = 10 м/с2)

A) 50 %.

B) 33 %.

C) 35 %.

D) 40 %.

E) 60 %.

{Правильный ответ}= B

1249...Рычагтың көмегімен жұмысшы 100 кг жүкті 0,3 м биіктікке көтереді. Ұзын иіні 0,6 метрге төмен түскенде, ПӘК-і

A) 40 %.

B) 50 %.

C) 60 %.

D) 70 %.

E) 80 %.

{Правильный ответ}=D

1250.Жылжымалы блоктың көмегімен массасы 3 т жүкті 6 м биіктікке көтергенде, тростың керілу күші 16 кН. Блоктың ПӘК-і

A) 90 %.

B) 92 %.

C) 80 %.

D) 85 %.

E) 95 %.

{Правильный ответ}= B

1251.Ұзындығы 0,6 м көлбеу жазықтықпен 20 см биіктікке 400 г жүкті бірқалыпты көтеру үшін 2,5 Н күш әсер етілсе, көлбеу жазықтықтың ПӘК-і

A) 70 %.

B) 53 %.
C) 40 %.
D) 45 %.
E) 60 %.
{Правильный ответ}=
B

























103


Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
doc
04.04.2025
113
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі