Материалдар / Галыми жоба 2 сынып
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Галыми жоба 2 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Лимон туралы галыми жоба
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
18 Наурыз 2024
62
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
450 тг 338 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Қостанай облысы әкімдігі білім басқармасының «Қарабалық ауданы білім бөлімінің

Ново-Троицк жалпы білім беретін мектебі» КММ



Зерттеу жұмысы

« ЛИМОН ЖЕМІСІНІҢ ТАҢҒАЖАЙЫП ӘЛЕМІ»


Орындады: Сайранбек Арсен

Қостанай облысы әкімдігі білім басқармасының

«Қарабалық ауданы білім бөлімінің

Ново-Троицк жалпы білім беретін мектебі

2 Б сыныптың оқушысы




Зерттеу жетекшісі: Ищанова А.А

Бастауыш сыныптың мұғалімі





Мазмұны



Кіріспе...................................................................................................................3 бет

1. Теориялық бөлімі......................................................................................5 бет

1.1 Лимонның жемісінің шығу тегі........................................ ......................5 бет

1.2 Лимонның құрамы және пайдалы қасиеттері........................................7 бет

1.5 Лимонның иіс кетіргіш және тазартқыш қасиеттері.......................... 14 бет

2. Практикалық бөлімі..............................................................................16 бет

2.1 Әлеуметтік зерттеу жүргізу...................................................................16 бет

2.2 Лимонның тазартқыш қасиетін тексеру...............................................17 бет

    1. Лимон электр қуатын жақсы өткізетінін анықтау...............................17 бет

2.4 Лимонның шай түсін өзгертетуін дәлелдеу.........................................18 бет


3 Қорытынды.................................................................................................20 бет

4 Пайдаланған әдебиеттер тізімі................................................................21 бет










Аңдатпа

«Лимон жемісінің таңғажайып әлемі» атты ғылыми жобасы лимон жемісінің өзіндік ерекшеліктерін сипаттай отырып, оның пайда болу тарихы, оның адам ағзасына пайдасы мен зиянын танып білуге, оның емдік қасиеттерін ашуға арналған.

Зерттеудің мақсаты: Лимон жемісінің өзіндік ерекшеліктерін таныта отырып, оның адам ағзасына тигізетін пайдалы жақтарына терең талдау жасау. Лимоннан дайындалатын сусындар мен ем-домның жасалу жолдарын зерттеп танып-білу.

Зерттеу жұмысының ғылыми болжамы: Егерлимон жемісінің өзіндік қасиеттері мен құпия сырлары жан-жақты таныстырылып, оның адамзат үшін пайдалы жақтары ашылса, сонымен қатар емдік қасиеттері жүйеленіп берілсе, лимон туралы таным-түсініктеріміз арта түсер еді, олардың пайдасын жетік меңгеріп, өз қажетімізге тиімді жарата алар едік.

Зерттеу барысында:

1. Лимонның сан алуан қыр-сыры ашылды;

2.Оның адамзат өміріндегі алатын орны айқындалып, маңыздылығы ашылды;

3. Лимонның адам ағзасына пайдасы айқындалды;

4. Лимоннан дайындалатын сусындар мен ем-домдардың дайындалу жолдары мен оның емдік қасиеттері көрсетілді.

Жұмыстың орындалу әдістері. Лимон туралы баспасөз, энциклопедия, интернет материалдарымен жүйелі түрде танысу, оларды жүйелеп, жинақтау; ғылыми ізденіс, зерттеу, деректер жинау.






Пікір

Оқушының «Лимон жемісінің таңғажайып әлемі атты ғылыми жобасы лимонның өзіндік құпия сырларын ашуға, оның адам ағзасына тигізетін пайдалы жақтары мен шипалық қасиеттерін танытуға арналған.

Зерттеу жұмысында оқушы оның шығу тарихына сипаттама бере отырып, оның жер бетіне таралуы туралы кеңінен талдау жүргізеді. Лимонның адам ағзасына тизізетін пайдасына нақты мәліметтер келтіре отырып сипаттама жасайған. Оның өмірінде алып отырған орнын көрсетуге, адам өмірінің денсаулығын жақсартуда көптеген шипалық қасиеттерінің қыр-сырын ашып көрсеткен. Лимонның кеңінен таралған түрлеріне анықтама бере отырып, олардың әрқайсысын жүйелеп, талдаған.

Зерттеуші лимонның пайдалы жақтарын, емдік қасиеттерін танытуда көптеген еңбектермен, интернет материалдарымен таныса отырып, оның барлық қырын ашуға тырысқан.

Жалпы алғанда ғылым жоба өз дәрежесінде жасалынған деуге болады. Зерттеу жұмысының мазмұндылығы мен мәнділігін ескере отырып, жоғары дәрежеде бағалауға ұсынамын.

«Ново-Троицк орта мектебі»

мемлекеттік мекемесінің

бастауыш сынып мұғалімі: Ищанова А.А










\

ЛИМОН ЖЕМІСІНІҢ ТАҢҒАЖАЙЫП ӘЛЕМІ

І Кіріспе

Зерттеу жұмысының өзектілігі: Бірде мен әлсіздік сезіндім, басым ауырды. Анам маған лимон қосылған шай ұсынды. Маған дәмді және хош иісті шай ұнады. Ол осы жемістің пайдасы туралы айтты. Шайды ішкен соң, мен жақсара бастадым.

Содан кейін мен мұның шынымен бар-жоғын тексергім келді. Бұл жұмыста мен таңғажайып жеміс – лимонның қасиеттерін зерттедім. Бұл жеміс тамақтану мен адам денсаулығы үшін өте маңызды, өйткені оның құрамында көптеген пайдалы заттар мен дәрумендер бар. Адам ағзасы үшін денсаулық пен иммунитетке жауап беретін маңызды дәрумендердің бірі – С дәрумені.

Лимон – бұл дәрумендерге толы тағамдық өнім ғана емес, бұл өнім біздің ағзамыздың қалыпты жұмыс істеуі үшін қажет макро және микроэлементтерге бай.

Ол танымал цитрус дақылдарының бірі. Шырынды цитрус жемісінің қышқыл дәмі дәстүрлі түрде суыққа қарсы тиімді құрал болып саналады, әсіресе қыста және күзде бұл мәселе өзекті болып табылады. Біздің үйде лимон кесектері бар шай жиі таңғы асқа беріледі. Олар қаншалықты пайдалы және оны тағы қайда қолдануға болады?

Көбіміз қысқы және көктемгі дәрумендердің жетіспеушілігін қатты сезінеміз. Оның алдын алудың бір жолы осы – лимон. Олар ұзақ қыста пайдалы қасиеттерін жоғалтпайды және құрамында "С" дәрумені (аскорбин қышқылы) бар, ол біздің ағзамызды қалыпты күйінде ұстайды, иммундық жүйені нығайтады (дененің қорғанысы). Бұл осы керемет жемістің артықшылықтарының бірі ғана!

Осыған сүйене отырып, біз мыналарды анықтадық:

Зерттеу нысаны – лимон.

Зерттеу тақырыбы - лимонның қасиеттері.


Болжам: лимон пайдалы қасиеттерге ие және адам күнделікті өмірде және әртүрлі іс-әрекетте қолдана алатын басқа заттармен әрекеттесуде қызықты ерекшеліктерге ие.

Ұсынылған болжамның негізінде біз зерттеу жұмысының негізгі мақсатын тұжырымдадық – лимонның пайдалы қасиеттерімен танысу, олардың артықшылықтары мен адам өмірінде қолданудың ерекше ерекшеліктерін атап өту.

Зерттеу жұмысының міндеттері:

  • Лимонның пайдалы қасиеттері, оның жемістеріндегі заттар туралы ақпарат жинаңыз.

  • Лимонның шығу тарихын зерттеңіз.

  • Адам өмірінде лимонның қасиеттерін қолдану мүмкіндігін дәлелдеу.

  • Лимонның қасиеттерін және оның басқа заттармен өзара әрекеттесуін зерттеу үшін бірқатар тәжірибелер өткізіңіз.

  • Алынған нәтижелерге талдау жасаңыз, зерттеу тақырыбы бойынша қорытынды жасаңыз.


І. Теориялық бөлімі


    1. Лимон жемісінің шығу тарихы


Үндістанның солтүстік-батысы лимонның туған жері болып саналады, алайда оның қай жерде өсірілгені белгісіз. Ресейге лимон жүз жыл бұрын Түркиядан әкелінген. Нижний Новгород маңындағы Павлово-на-Оке ауылында түрік көпестері келіп, иелеріне лимонмен емделді. Лимон тұқымдарынан тұрғындар үйде лимон ағаштарын өсіре бастады.

Бір маусымда бір ағаштан 10-15 жеміс алынып тасталды. Көп ұзамай Павлов лимондарының даңқы бүкіл Ресейге кетті. Жүз жылдан астам уақыт бұрын бұл өнім басқа көрінбейтіндікпен қатар, Нижний Новгородтың шулы жәрмеңкелерінде сатылды [1].

Нижний Новгород облысында әлемдегі алғашқы лимон ескерткіші пайда болды. Бұл жеміс осындай құрметке ие болды, өйткені аңыз бойынша, жергілікті тұрғындар аязға төзімді цитрусты өздері өсірді."Лимон "атауы малайдың "лемо" сөзінен шыққан. Үндістанда бұл жеміс "ниму", ал Қытайда "лимунг" деп аталады, бұл аналарға пайдалы дегенді білдіреді.

Лимон-цитрус жемісі, ұзындығы тоғыз сантиметрге дейін, ашық сары, сопақша. Жоғарғы жағы қабығымен жабылған, ішінде тілімдер мен тұқымдар бар.Лимон тікенді бұтақтары бар цитрус отбасының мәңгі жасыл ағаштарында өседі. Ағаштардың жасы 45 жасқа дейін және биіктігі 6 м дейін жетуі мүмкін.

Лимон ағашының жас жапырақтары қызғылт түске ие, содан кейін тәждің жоғарғы бөлігінде қара-жасыл, ал төменгі бөлігінде ашық-жасыл болады. Лимон ағашы үнемі өсу жағдайында болады, сондықтан лимон апельсин цитрустарына (н-р, апельсин) қарағанда суыққа сезімтал және аяздан аз қалпына келеді [2].

Лимон тұқымнан сәтті өніп шығады, оны пәтерде де өсіруге болады. Зауыт 30 жылға дейін өмір сүреді және жеміс береді. Лимон мүмкіндігінше ертерек жиналады, тіпті жасыл, бірақ қазірдің өзінде шырын жинады. Пісу тасымалдау және сақтау процесінде Жүреді, осылайша жемістердің тұсаукесері сақталады.

Жасыл жемістерді 4 ай бойы сақтауға болады. Сары піскен лимонды тоңазытқышта ұзақ уақыт сақтауға болады, онда ол жабық контейнерде ылғалды сақтайды. Қыста және ерте көктемде лимонның осы пайдалы қасиеттері туралы көпшілігіміз еске түсіреміз, өйткені бұл сары жеміс ұзақ қыста дәрумендерді жоғалтпайды [3].

Лимонның құрамында көптеген дәрумендер бар және шайға жақсы қосымша ғана емес, сонымен қатар көңілділік пен сұлулық көзі болып табылады. Лимоннан лимон қышқылы алынады,ол суда жақсы ериді. Лимон қышқылы көптеген пайдалы қасиеттерге ие, сондықтан оны адам белсенді қолданады.

Лимон қышқылы-ең танымал қышқылдандырғыш, өнімдерге жағымды қышқыл дәм береді. Майонез, кетчуп, желе, джем, тұздықтар, консервілер, өңделген ірімшіктер, гравиялар, кондитерлік өнімдер және т. б. сияқты өнімдерді өндіру үшін тамақ өнеркәсібінде қолданылады.

Ағартатын қасиеті бар лимон қышқылы косметологияда тырнақтарды нығайту үшін сепкілдерді, терідегі жас дақтарын кетіру үшін қолданылады. Лимон қышқылы кейбір ауруларды емдеу үшін медицинада кеңінен қолданылады. Лимон қышқылы дәрі-дәрмектердің белгілі бір түрлеріне қосылады. Мысалы, жұлдыру ауырған кезде оны сұйылтылған лимон шырынын шаю ұсынылады[4].


1.2 Лимонның құрамы және оның пайдалы қасиеттері


Керемет жеміс туралы көбірек білу үшін мен кітапханаға асығып, интернеттен материал таптым, сонымен қатар энциклопедиядан лимон туралы оқыдым.

Сіз лимонның үй-жайлар мен ас үйді безендіру үшін ғана қолданылмайтынын білесіз бе? Мен сіздермен білген құпияларыммен бөліскім келеді …

Теріге арналған: лимон ағартатын қасиеттерімен танымал.

Тістер үшін: иістен құтылу.

Шаш үшін: күңгірт шашқа жылтыр беру үшін лимон шырыны қатты суды жұмсартады.

Тырнақтар үшін: лимон шырыны оларды нығайтып қана қоймайды, сонымен қатар ағартады және жылтыр береді.

Бет әлпеті мен жұқа фигурасы үшін: әр таңертең лимон шырыны қосылған бір кесе ыстық судан бастау өте пайдалы.

Денсаулық үшін лимон.

Бас ауруы үшін: суға бірнеше тамшы лимон шырынын жағу керек.

Суық тию мен жұлдыру үшін: лимон мен бал қосылған бір кесе ыстық су дайындаңыз.

Дәрумендердің көзі: минералды тұздар мен лимон қышқылына, А, В1, В2 және D дәрумендеріне бай, сондықтан оны қолдану біздің ағзамызға өте пайдалы .

Жәндіктердің шағуынан: егер сіз тістеген жерді лимон шырынын майласаңыз, онда біраз уақыттан кейін тітіркену мен ауырсыну өтеді.

Жемісті сақтауға көмектеседі

Егер сіз лимон жеміс вазасына салсаңыз, онда бұл олардың балғындығын сақтауға көмектеседі – жемістер мерзімінен бұрын нашарламайды. Бірақ егер лимон піспеген банандарға қойылса, онда олар "піседі".

Торды тазартады.


Сары түсті матаны ақ түске қайтару үшін оны лимон шырыны қосылған қайнаған суға батырыңыз.

Көзіңізге иіссіз.

Оның құрамында пектин, эфир майлары, биофлавоноидтарбар. Лимон асқазандағы қорытуға көмектесетін заттардың бөлінуіне әсер етіп, ағзаға темір мен кальцийдің сіңіруін жеңілдететін энзимдарды бөледі. Өзі қышқыл болғанына қарамастан, ол асқазан суларының қышқылдығын төмендетеді. Әрине лимон құрамындағы С дәрумені жайлы айтпай қоймасқа болмайды. Ол жалпы иммунды жүйені жақсартып, түрлі ауруларға тосқауыл болады. Лимон ағзадан қажет емес кір-қоқыстарды шығаруға да көмектеседі. Мысалы ұзақ уақыт дәрі, антибиотик қабылдасаңыз, лимонның көмегімен бауырыңызды улы заттардан тазартсаңыз болады.

Лимонның құрамындағы басты бөліктері ол, әрине су мен лимон қышқылы. Бірақ, олардан басқа адам ағзасына қажетті дәрумендер де бар. Ең көп мөлшерін адам ағзасындағы заттардың дұрыс алмасуы мен қоректенуіне қажетті С дәрумені құрайды. Онымен қатар А, В1, В2 мен D дәрумендері және тек цитрус дақылдарына лайық цитрин (Р витамины) бар. Химиялық құрамына қарасақ, бұл, биологиялық белсенділік пен емдік қасиеттері мол, өте күрделі фенолдық құралым. Минералдық тұздар мен лимон қышқылына бай болғандықтан, лимонды жеу адам ағзасына көп пайда келтіреді.

Құрамындағы адам ағзасына пайдалы заттарға бай болғандықтан лимон қажетті азық-түлік, бағалы дәрілік және косметикалық құрал деп саналады.



  1. 3 Лимон жемісінің емдік қасеттері


Лимон асқазандағы қорытуға көмектесетін заттардың бөлінуіне әсер етіп, ағзаға темір мен кальцийдің сіңіруін жеңілдететін энзимдарды бөледі. Өзі қышқыл болғанына қарамастан, ол асқазан суларының қышқылдығын төмендетеді. Әрине лимон құрамындағы С дәрумені жайлы айтпай қоймасқа болмайды. Ол жалпы иммунды жүйені жақсартып, түрлі ауруларға тосқауыл болады. Лимон ағзадан қажет емес кір-қоқыстарды шығаруға да көмектеседі. Мысалы ұзақ уақыт дәрі, антибиотик қабылдасаңыз, лимонның көмегімен бауырыңызды улы заттардан тазартсаңыз болады.

Лимон шырыны мен қабығы антисептикалық қасиетке ие. Онымен жараларды сүртіп, ерітіндісімен тамақ шайса болады. Лимон қан құрамындағы холестерин деңгейін төмендетіп, тәбетті ашады. Лимон құрамындағы Р дәрумені қан тамырларын беріктендіріп, қан қысымын көтереді. Әрине лимонның ең танымал қасиеті - жұқпалы тұмау ауруына төтеп бере алуы. Үнді йогтары лимонды денсаулықты қорғауға арналған жақсы құрал деп санайды. Сондықтан әр адамның күніне бір лимон жеуге үйренуді талап етеді.

Артық салмақтан арылуды мақсат тұтқан жандарға лимон қосылған су көмегін тигізе алады. Лимон шырынының құрамындағы пектин ас қорыту жүйесін жақсартып, артық салмақтан арылуға жол береді. Ол үшін күнделікті 1 стақан лимон қосылған суды үш мәрте қабылдау керек. Лимон қосылған қайнатылған жылы су бауыр, өт, бүйрек ауруларының алдын алып, бұл мүшелердің жұмысын жақсартады. Өт жолында тастардың жиналмауына ықпал етеді. Ағзаны зиянды қалдықтардан арылтады. Қан құрамындағы токсиндерден арылтып, терідегі пигментті дақтардың көзін жояды. Безеу, секпіл, әжімнің түсуіне жол бермейді. Теріні тазалап, оны ағартады.

Күнделікті таңертең аш қарынға қабылданған лимон қосылған су жүйке жүйесінің жұмысын бір қалыпқа келтіріп, бойға күш-қуат пен сергектік береді. Стресс, күйзеліс, көңілсіздіктің болмауына ықпал етеді. Жаздың аптап ыстық күндері бұл шырын шөлден құтқарса, қыстың күні жанға жылулық пен күш сыйлайды.

Қайнаған 1 литр ыстық суға лимон тілімдерін салып қойыңыз. Суыған кезде аз-аздан қабылдай бастаңыз. Кейін қабылдау мерзімін жиілетеңіз. Сондай-ақ, қалауыңыз бойынша, бұл шырынға 1 шәй қасық бал немесе жалбыз жапырағын қосуға болады.

Немесе екі майлыққа да көп мөлшерде сіңген болса, ол майлы тері болып табылады. Егер қағаз майлықтың біріндегі май дағы екіншісінен көбірек болса, тері түрі біріктірілген болып табылады. Ендеше бетке косметика өнімдерін немесе маскаларды терінің ерекшелігіне сәйкес қолдану қажеттігі айтпаса да түсінікті.

Лимонның осыншама пайдасына қарамастан, ол да зиян болуы мүмкін. Тым көп мөлшерде қабылданған лимон ем емес, керісінше болуы мүмкін. Лимон қатты аллергия қоздырғышы болуы мүмкін. Лимонды тіс эмальдары нашар жандар сирек жегені дұрыс, лимон шырыны оны біржолата құртуы мүмкін. Тамағы қабынған, ісінгендер де лимон жемегендері жөн, лимон тамағыңызды ашытып, күйдіріп жібере алады. Гастрит, асқорыту жолдарының ауруына шалдыққандарға лимон жеуге мүлдем тыйым салынған.


Судың адам ағзасына қаншалықты пайдалы екені бұрыннан-ақ белгілі. Диетолог-мамандар су диетасынасәйкес күн сайын аш қарынға 1 стақан таза су ішу керектігін айтады. Сондай-ақ, олар таза суға лимон тілімдерін қосып, ішкен дұрыс екенін дәлелдей білген.

Лимон тілімдері қосылған суды «Денсаулық сусыны» деп атайды. Ол иммунитетті жақсартуға, склероз,анемия сияқты аурулардан арылуға жол береді.

Лимон құрамындағы магний, калий мен С дәрумені ми, жүрек және жүйке жүйесі жұмысын жақсартады, қан қысымын бір қалыпқа келтіреді. Теріге нәр береді, тырнақ, шаш өсіміне оң әсерін тигізеді.

Артық салмақтан арылуды мақсат тұтқан жандарға лимон қосылған су көмегін тигізе алады. Лимон шырынының құрамындағы пектин ас қорыту жүйесін жақсартып, артық салмақтан арылуға жол береді. Ол үшін күнделікті 1 стақан лимон қосылған суды үш мәрте қабылдау керек.

Лимон қосылған қайнатылған жылы су бауыр, өт, бүйрек ауруларының алдын алып, бұл мүшелердің жұмысын жақсартады. Өт жолында тастардың жиналмауына ықпал етеді. Ағзаны зиянды қалдықтардан арылтады. Қан құрамындағы токсиндерден арылтып, терідегі пигментті дақтардың көзін жояды. Безеу, секпіл, әжімнің түсуіне жол бермейді. Теріні тазалап, оны ағартады.

Күнделікті таңертең аш қарынға қабылданған лимон қосылған су жүйке жүйесінің жұмысын бір қалыпқа келтіріп, бойға күш-қуат пен сергектік береді. Стресс, күйзеліс, көңілсіздіктің болмауына ықпал етеді. Жаздың аптап ыстық күндері бұл шырын шөлден құтқарса, қыстың күні жанға жылулық пен күш сыйлайды.

Қайнаған 1 литр ыстық суға лимон тілімдерін салып қойыңыз. Суыған кезде аз-аздан қабылдай бастаңыз. Кейін қабылдау мерзімін жиілетеңіз. Сондай-ақ, қалауыңыз бойынша, бұл шырынға 1 шәй қасық бал немесе жалбыз жапырағын қосуға болады.

Лимоннан дайындалатын ем-домдар:

Сүйелдер
Екі лимонның ұсатылған қабығын 30% сіркесудан 0,5 стақан құйыңыз, тығыз жабылған ыдыста, кезеңдеп шайқап отырып, 8 күн ашыту. Сүзіңіз. Осы тұңбада суланған тампонды, күніне бір неше рет сүйелдерге жағыңыз.

Секпілдер
100 г бал алып, бір лимонның шырынымен араластырыңыз. Осы қоспамен дәкеден жасалған майлықтарды дымқылдатыңыз және секпілдер жабылған жерлерге 15 — 20 минутқа жағыңыз. Табысқа жету үшін үнемі 15-20 маска жағуғу болады.

Гипотония
төмен қан қысымы болған кезде климактериялық кезеңінде тамақтан соң үгітілген кофе дәмдерінен 50 г, 0,5 кг балдан және бір лимонның шырынынан жасалған қоспаны 2 сағаттан кейін 1 шай қасықтан қабылдаңыз. Қоспаны тоңазытқышта сақтаңыз.

Бас ауыруы. Жаңа піскен лимонның қабығын алыңыз, цедрадан тазартыңыз, қабаққа салыңыз және бірнеше уақыт ұстаңыз. Кейін терінің үстінде лимон қабығының астында қызыл таңба пайда болады, ол қызиды және қышиды, ал бас ауыруы басылады.

Босанудан кейін тазарту. 5 шикі жұмыртқаның қабығын тазартыңыз және оны 2-3 ұсақ туралған тазартылмаған лимонмен араластырыңыз. 1 күн ашытып, содан кейін 0,5 литр арақ қосу қажет. 3-6 бойы күніне 3 реттен тамақ ішкенен 20 минут өткеннен кейін қабылдау қажет.

ІІІ Қорытынды


Лимон туралы мәлімет жинағанда, оның шығу тегі мен ботаникалық сипаттамасы туралы көп білім алдым. Оның көмегімен қандай ауруларды алдын алып, емдеуге болатынын анықтадым. Лимонды үй шаруасында қолданудың бірнеше тәсілін таптым. Мен осы мәліметті іріктеп, бір кітапшаға жинадым. Оны әр үйдің тазалығын сақтап, ас бөлмесінің жарқырап шығуына жақсы көмекші құрал деп санаймын.

Лимонның көптеген ауруларға қарсы ем ретінде қолданылатын бағалы жеміс екендігі белгілі. Ол дәрумендерге бай өнім. Оның сөлі шипалы әрі косметикалық мақсатқа да кеңінен қолданылады. Тұмауға, баспаға қарсы ем ретінде халық арасында көптеп пайдаланылады. Егер басыңыз ауырып тұрса, онда ащы кофеге лимон шырынын тамызып ішкен жөн. Тістің еті қанталап, ісініп тұрса, оны лимон қабығымен ысқылап, массаж жасау керек.Сығылған лимонды тастай салмаңыз, оны пайдаға асыруға әбден болады. Жатар алдында екі қолыңызды лимон қабығымен ысқыласаңыз, терісі жұмсарады. Лимонның езілген қабығын тастамаңыз, оны қайнаған ыстық суға салып қойсаңыз, біраздан соң жап-жақсы иіс су (туалетная вода) аласыз. Онымен теріні, жуылған шашты шаюға болады.

Ұсыныстар:

  1. Лимон жемісін үйде жағдайында күнде пайдалану;

  2. Лимоннан тосаптар, шырындар жасап пайдалану.


ІҮ Пайдаланған әдебиет тізімі:


  1. ҚАМШЫ.KZ, Гүлжан Серік -Лимонның пайдасы, бейсенбі, 19 Желтоқсан 2013, 17:31

  2. «Ақмешіт ақшамы" газеті, Ж.Аймағамбетова - Лимон өсіріңіз де лимонад жасаңыз, 10 Мамыр 2014

  3. Уикипедия Ашық энциклопедиясы - Лимон, 18:20, 2014 ж. желтоқсанның 20, mySharm.ru,

  4. Волшебник Лимон, Юлия Гнедина, myCharm.ru, уход за кожей и лицом

  5. Энциклопедия продуктов. Ирина Ройтенберг, 2008г, Аркаим, стр 87

  6. Веселая энциклопедия пищевых растений-целителей, Андрей Рябоконь, iknigi.net, 15 стр.

  7. Журнал "Наука и жизнь" № 12, 2004 г. статья В. Дадыкина, стр.

  8. Цитрусовый сад в комнате, В.В. Дадыкин, Колос, 1991, стр. 12

















Пайдаланған әдебиеттер:

  1. INFO-TSES.KZ. Лимондағы дәрі мен дәрумен, М. Сүлеймен

  2. Камшы.кз. Лимонның пайдасы, Г. Серік

  3. http://blogs.mail.

  4. Джанни Родари, Чипполиноның басынан кешкендері, алматы, Жалын, 1984, 4 бет.























Мазмұны

Лимон дегеніміз не?............................................................................................2бет

Лимонның емдік қасиеттерін пайдалану нұсқалары......................................3бет

Лимоннан дәрі-дәрмектердің бірнеше рецептері.............................................4бет

Лимонды үй шаруашылығында пайдалану.......................................................9бет

Лимон ас бөлмесінде..........................................................................................11бет

Лимоннан тағамдарға әшекей жасау................................................................12бет

Сен білесің бе?....................................................................................................14бет

Пайдаланған әдебиет..........................................................................................15бет

Мазмұны..............................................................................................................16бет

















Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!