Сабақта меңгерілетін
оқу мақсаттары
|
7.1.3.1-Шығармашылық
жұмыста идеяларын іске асыру мақсатында түрлі ақпарат көздерінің ең
тиімдісін таңдай отырып, қолдану (оның ішінде
ақпараттық-коммуникативтік технологияларды қолдану
арқылы)
7.2.4.1-Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі
аспазшылардың тағамдарындағы ерекшеліктерді сипаттап,
салыстыру
|
Басталуы
|
Ұйымдастыру
кезеңі.
Амандасу оқушыларды
түгендеу.
Психологиялық ахуал
қалыптастыру:
Еңбек
түбі жеңбек, бүгінгі сбағымыз мәнді, сәнді жәнеде тәтті болсын деп
басқа топқа сәттілік тілейді
|
Оқушылар
амандасып ,бір-біріне сәттілік тілейді.
Ойлан , бірік, бөліс
әдісі арқылы оқушылар қайталау сұрақтарына жауап
береді
|
Қалыптастырушы
бағалау: Бірін –бірі
бағалау.
|
Оқулықтағы
түсініктемелер, әртүрлі заттар,
топтық тапсырмалар, кері байланыс, стикер.
|
Ортасы
|
Білу және
түсіну
Оқушылар оқулықтағы
негізгі тақырыппен танысады. Алдыңғы сабақты кішкене еске
түсірсек, Қазақтың ұлттық
тағамы«Наурыз көже » бауырсақ және сумалақ
басқада
тағам түрі көп. Ал жаңа сабақ бойынша айтатын болсақ,
Қытай тағамдарында көгөністер
мен жемістер, бұршақ шөптер мен тамырлар жиі
қолданады. Француз тағамдары жоғары
коллориялы. Италиялық тағамдардың
ішінде Лаваш
ал
қазақтарда жұқа нан деп атайды.
Грузин тағамы
хачапуриді нан илеп жұқалап жайып
арасына қоспаларды салып домаланған жұка нанмен жауып оқтаумен
жайып отырады және қайталап қабаттайды.Бүгін біз жер әлемінде
қолданатын мысалы: туған күндерде, жаңа жылда, тойларда т.б.
күнделікті шәймен жейтін. Яғни бүгін біз Орыс халқының Балды торт
және шәймен ішетін тіске басар дайындаймыз, бетін әсемдейміз және
оның шығу тарихын айта кететін болсам. Орыстыңбір патшайымы болыпты
оның аты жөні Елизаветта Алексеевна ал ол патшайым балды ұнатпаған
екен, біркүні патшайым асханасына жұмысқа аспазшыны алады екен.
Аспазшы бір күні Балды торт пісіредіде, императрицаға ұсынады
екен,ал ұнатып қалған императрица , аспазшыны марапаттамақшы болады
да, құрамына не қосқанын сұраған кезде қатты таңғалыпты. Бұл балды
торт содан кейін Мәскеу мемлекетінде тіске басарға
айналады.
Үйден орындайтын
тапсырма
Торт
медовый.
1- топ : Медовый торт
құрамы:
3-
жұмыртқа
200гр
–қант
200гр суйық
май
0,5 ас
содасы
2 дәу қасық
бал
Ұн қамыр
болғанша
Қамырды 3-ке
бөліп,жайып 180 гр пісіреді.
Тортты көркемдеу
қоспасы:
Қоюланған тәтті
сүт,керегінше көркемдеу.
Тәтті пирогты шәймен
ішуге арналған, тіске басардеп атайды екен, бұл пирогтың түрі көп
екен, мысалы әр түрлі жемістермен де жасауға болады мысалы алмамен
де болады.т.б.
2-топ
Пирог
4
жұмыртқа,
200 гр
қант,
250 гр сары
май,
400 гр
сүт,
18 гр нан
қопсытқышы,
Ұн
қоюланғанша.
200 гр 20 мин
піседі.
Крем арқылы
көркемдеу
1-топқа
сұрақ.? Балды тортты қай елдің
патшайымы ұнатпаған және аты кім.
Жауабы: Мәскеу елінің
патшайымы, Елизаветта Алексеевна.
2.
сұрақ? Балды тортты не деп
атаған.
Жауабы: тіске басар, деп атаған
екен
|
Оқушылар оқулықты және
қосымша әдебиеттерді пайдаланып тапсырмаларды
орындайды..
|
|
Алуан түрлі қағаздар
мен картон қағаз т.б
|
Аяқталуы
|
.
|
Оқушылар бүгінгі
сабақты қандай деңгейде түсініп,білгендерін қалпақты таңдау арқылы
көрсетеді .
|
Оқушылардың таңдаған қалпақтарына пікір
қалдыру.
|
Ақ ,
қызыл , қара , сары ,жасыл , көк түсті қалпақтар
|