Материалдар / Қыздыру үдерісі. 5-зертханалық жұмыс. «Судың қайнау үдерісін зерттеу»

Қыздыру үдерісі. 5-зертханалық жұмыс. «Судың қайнау үдерісін зерттеу»

Материал туралы қысқаша түсінік
Қыздыру үдерісі. 5-зертханалық жұмыс. «Судың қайнау үдерісін зерттеу»
Авторы:
16 Наурыз 2025
200
0 рет жүктелген
2500 ₸
Бүгін алсаңыз
+125 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +125 бонус беріледі Бұл не?
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады

Бөлім:

Заттардың агрегаттық күйінің өзгеруі

Педагогтің аты-жөні:


Күн:

Сыныбы : 7

Қатысушылар саны: Қатыспағандар саны:

Тақырыбы:

Қыздыру үдерісі. 5-зертханалық жұмыс. «Судың қайнау үдерісін зерттеу»


Оқу бағдарламасына сәйкес оқу мақсаты

7.1.1.6 судың қайнау үдерісін зерделеу, қисығын салу және оны талдау, бөлшектердің кинетикалық теориясын пайдалана отырып, өз бақылауларын түсіндіру

Сабақтың мақсаты:

- сандық және сапалық деректерді жинақтау;

- зерттеу нәтижелерін тиісінше көрсету әдісін таңдау

- зерттеу нәтижелерін қолдану арқылы график сызу

Құндылықтар

  • Озық ойлы ұлт:еңбекқорлық және кәсіби біліктілік

  • Адал азамат: Әділдік және жауапкершілік


Сабақ барысы

Мұғалімнің әрекеті


Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақ басы

10 мин

І. Ұйымдастыру кезеңі:

«Арқаға сурет салу» тәсілі бойынша жағымды психологиялық ахуал орнатады

«Шам» тәсілі бойынша топқа бірігуге нұсқау береді.

«Арқаға сурет салу» тәсілі арқылы сыныпта жағымды ахуал орнатады .


«Шам» тәсілі бойынша топтарға бірігеді.


Кері байланыс:

Мадақтау арқылы бағаланады.

Түрлі түсті стикерлер



ІІ Үй тапсырмасын пысықтау мақсатында сұрақтар беріледі


« Өрмекші торы» тәсілі арқылы сұрайды.


«Стоп кадр» тәсілі арқылы суреттерді көрген кезде оқушыларда қандай ассоциациялар туындайтынын сұрап, ой қозғау.














1.Суреттегі құбылысты сипатта.

2.Су айналымы кезінде қандай үрдістер өтеді.

3.Табиғатта судың газ тәрізді күйге ауысу қалай аталды?

4.Сұйық заттар газ тәрізді затты біз қазір қалай ала аламыз?

5.Бұл үрдіс қалай аталады?

Кілт сөздер: су айналымы, булану, конденсация ж.т.б., булану, қайнау.

Сұрақтарға жауап береді, жаңа сабақтың тақырыбын, мақсатын анықтайды.

Оқушылар «Өрмекші торы» тәсілі арқылы жауап бере отырып, өткен тақырып бойынша білімдерін өзектендіреді,





















Экрандағы суретті талдай отырып, бүгінгі сабақтың тақырыбын, мақсатын бірге анықтайды.




Кері байланыс:

Мадақтау арқылы бағаланады.

«Жарайсың!»

«Тамаша жауап»т .б

Экран

сурет

Сабақ ортасы

30 мин

ІІІ. Жаңа сабақ.

Мұғалімнің түсіндіру.

Қайнау – сұйықтықтың булануы арқылы жүретін процесс. Сұйықтық қайнау температурасына жетпей тұрып та газға айналуы мүмкін. Бұл өзгеріс іс жүзінде кез келген температурада жүзеге асады және ол булану деп аталады. Сұйықтықтың қайнау кезіндегі температурасын қайнау температурасы деп атайды.

Заттардың сұйық күйден газ тәрізді күйге ауысуын бу түзілу деп атайды.

Бұл процесс қайнау және булану кезінде болады.

Мұғалім зертханалық тәжірибеге арналған парақшаларды таратады және оқушылардан жұмыс барысымен танысуды сұрайды.


Мұғалім қауіпсіздік техникасының ережелерін еске салады




















Оқущылар графикті бірлесіп ұжымда талдайды. Қайнау, қыздыру, булану ұғымдарының мәнін ашады.





Зертханалық тәжірибеге арналған парақшаларды оқып , жұмыс барысымен танысады.


Оқушылар зертханалық тәжірибенің жұмыс барысымен танысады.

Қауіпсіздік техникасының ережелерін еске түсіреді

.

Кері байланыс:

Ауызша мадақтау

Жарайсың!,

Тамаша жауап!





















Окулык

Химия

7-сынып











Сабақты бекіту тапсырмалары


Жұмысты орындау жолын түсіндіреді, бағыт бағдар беріп, бақылайды. қолдау көрсетеді


ЗЕРТХАНАЛЫҚ ТӘЖІРИБЕ № 5


Судың қайнау үдерісін зерттеу


Мақсаты: суды қыздыру мен қайнату үрдістерін зерттеу.

Құрал-жабдықтар:

табанымен штатив, стакан, су, термометр, мензурка (өлшеуіш цилиндр) электр плиткасы (спиртшам, құрғақ спирт)

Жұмыс барысы


1. Мензурка немесе өлшеуіш цилиндрдің көмегімен 100 мл суды стаканға құю.

2. Судың температурасын өлшеу. Стаканды электр плитканың үстіне қойыңыз, немесе спиртшам жалынының үстіне орнатыңыз.

3. Әр 2 минут сайын температураны өлшеп, мәндерді 1-кестеге толтырыңыз.

4. Суды қайнағанға шейін жеткізіңіз, қайнау температурасын өлшеңіз, 1-кестеге толтырыңыз


Δt, мин










t, ˚C











5. Температураның уақытқа тәуелділігін көрсететін график салыңыз.


6. Суды қыздыру мен қайнату қайнау кезінде температураның уақытқа тәуелділігін көрсететін графикті сипаттаңыз.


7. Жасалған тәжірибенің негізінде қорытынды жасаңыз.


Дескриптор

балл

эксперимент нәтижесі бойынша қыздыру қисығын салады;

2

қыздыру қисығының бөліктерін талдайды ;

2

бөлшектер теориясын пайдалана отырып қыздыру, қайнау және булану үдерістерін түсіндіреді;

3

Барлығы




ҚБ .

1 тапсырма. Сөйлемдердің дұрыс не бұрыстығын анықта.

1.Сұйықтықтың булануы кез келген температурада жүруі

мүмкін. Дұрыс/бұрыс

2.Егер A-ның В-ға қарағанда қайнау температурасы жоғары

болса, онда А сұйықтықтағы бөлшектер арасындағы

байланыс күші B-ға қарағанда әлсіз болады. Дұрыс/бұрыс

3.Терідегі судың булануы жылыту әсерін береді. Дұрыс/бұрыс


Нұсқаулық бойынша зертханалық жұмыс орындайды

















































Сөйлемнің дұрыс бұрыстығын анықтайды.


ҚБ:

«Білім шамы» арқылы бағалайды


















Нұсқаулық жазылған парақтар


Сабақ соңы

5 мин

Кері байланыс

« Нысана» тәсілі арқылы кері байланыс жасауды ұсынады

Қатысушылар «Нысана» тәсілі арқылы кері байланыс жасайды

Кері байланыс:

«Нысана» тәсілі арқылы

Кесте


Үй тапсырмасы § 4оку







.






ЗЕРТХАНАЛЫҚ ТӘЖІРИБЕ № 5


Судың қайнау үдерісін зерттеу


Мақсаты: суды қыздыру мен қайнату үрдістерін зерттеу.

Құрал-жабдықтар:

табанымен штатив,

стакан,

су,

термометр,

мензурка (өлшеуіш цилиндр)

электр плиткасы (спиртшам, құрғақ спирт)



Жұмыс барысы


1. Мензурка немесе өлшеуіш цилиндрдің көмегімен 100 мл суды стаканға құю.

2. Судың температурасын өлшеу. Стаканды электр плитканың үстіне қойыңыз, немесе спиртшам жалынының үстіне орнатыңыз.

3. Әр 2 минут сайын температураны өлшеп, мәндерді 1-кестеге толтырыңыз.

4. Суды қайнағанға шейін жеткізіңіз, қайнау температурасын өлшеңіз, 1-кестеге толтырыңыз


Кесте 1

Δt, мин










t, ˚C











5. Температураның уақытқа тәуелділігін көрсететін график салыңыз.














6. Суды қыздыру мен қайнату қайнау кезінде температураның уақытқа тәуелділігін көрсететін графикті сипаттаңыз.








7. Жасалған тәжірибенің негізінде қорытынды жасаңыз.







Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі