«Жалпақтал аграрлық және салалық технологиялар
колледжі» МКҚК
(білім беру ұйымының
атауы)
Сабақ
жоспары
Пахлава
дайындау
(сабақ тақырыбы)
Модуль /пән атауы
КМ 2. Ашытқы қосылмаған
қамыр мен одан өнімдер дайындау
ОН
2.3 Үгілмелі қамырды
бөлу
Педагог
Қанатқалиева Айкөркем
Бекболатқызы дайындады
20__ жылғы "____"
________________
1. Жалпы
мәліметтер
Курс 10 айлық, топ
8
Сабақтың түрі:
Зертханалық-практикалық 90
мин
2. Мақсаты,
міндеттері
3. Оқу-жаттығу процесінде
білім алушылар меңгеретін күтілетін нәтижелер және (немесе) кәсіби
дағдылар тізбесі:
Ашытқы қосылмаған қамырды
дайындау, бөлшектеу технологиясы мен тәсілдерін
біледі. Шығыс тәттісі пахлава дайындай
алады.
4. Қажетті
ресурстар
5. Сабақтың
барысы
BOPPPS
әдісі негізінде құралған сабақ жоспары
Курс:
10 айлық
Мерзімі:
Сабақтың
тақырыбы: Пахлава
дайындау
|
Bridging-in Көпірлер
салу
Алдыңғы алған білімді пысықтау
үшін «Аспаздық
лото» дидактикалық ойынымен
қайталаймыз. Интерактивті тақтада
сұрақтар сан бойынша көрсетіліп тұрады. Білім алушылар қорапшаның
ішінен лотода жазылған санды шығарады. Шыққан сан бойынша тақтадағы
тұрған сандарда жасырылған сұрағын оқып, соған жауап
береді.
-
Қамырдың негізгі құрамдас
бөліктері неден тұрады?
-
Қамырдың қандай түрлерін
білесіңдер?
-
Ашытқы қамырдың ерекшелігі не
және одан қандай өнімдер пісіреді?
-
Ашытқысыз қамырдан қандай
өнімдер пісреді?
-
Қаттамалы қамырдың ерекшелігі
не?
-
Қаттамалы қамырдан қандай
өнімдер пісіреді?
-
Бисквитті қамырдан қандай
өнімдер пісіреді?
Б
12
мин
ілім алушылардың назарын жаңа
сабаққа аудару үшін оларға пахлава дайындау туралы видео
көрсетіледі. Білім алушылар бейне роликті тамашалап болған соң
сабақтың тақырыбы немен байланысты екенін айтып беруі
тиісті.
https://www.youtube.com/watch?v=14bq3NULk-c
|
Outcome
- Мақсаттар мен күтілетін
нәтижелер
Бұл кезенде білім
алушыларға оқытушы сабақ соңында қандай білім алып шығуын немесе
қандай кәсіби дағдыларды қалыптастыратынын хабарлап өтуі тиіс.
Өзіміздің дәстүрлі сабағымызда бұл кезен білім алушыларына
хабарланбайды. Бірақта егерде білім алушылар сабақтың негізгі
мақсаты қандай екенін біліп отырса сол мақсатқа жету үшін сабақ
барысында максималды ақпарат жинауға тырысады. Соның арқасында
сабақтың эфективтілігі өседі.
"Өндірістік сабақ соңында сіздер пахлава дайындаудың
технологиялық картасы мен дайындалу жолымен танысып, пахлава
өнімінің калькуляциясын есептейміз"
|
Пахлава дайындаудың
технологиялық картасы
3 мин
Қажетті
азық-түліктер атауы
|
Мөлшері
(г)
|
Қамыр дайындау
үшін:
|
Қант
|
4 ас
қасық
|
Қаймақ
|
200г
|
Май
|
200г
|
Жұмыртқа
сарыуызы
|
4дана
1данасы бетіне жағу
үшін
|
Ас
содасы
|
Шым-шым
|
Ұн
|
500г
|
Салмасын дайындау
үшін:
|
Жұмыртқа
ақуызы
|
5
дана
|
Қант
|
100г
|
Бал
|
100г
|
Грек
жаңғағы
|
100г
|
Сироп дайындау
үшін
|
Қант
|
50г
|
Су
|
1стакан
|
Бал
|
50г
|
|
Pre-assessment
- Алдын ала
бағалау
Графити
қабырғасын қолдану арқылы білім алушылар https://www.youtube.com/watch?v=14bq3NULk-c
сүйене
отырып пахлава дайындаудың сызбасын құрады.
|
П
Қамыр
дайындау
(қаймақ, май, жұмыртқа сарыуызын, қант, қопсытқыш және ұнды
араластырып, жұмсақ қамыр
илеу)
ахлава дайындау сызбасы
Дайын қамырды тоңазытқышқа
1сағ салып қою
Салмасын
дайындау
(жұмыртқа ақуызына қант қосып
миксермен араластыру, үстіне бал
құю)
Салқындатылған қамырды 4
бөлікке бөліп оқтаумен жаю
Жайылған қамыр бетіне дайын
салманы жағып, үстіне ұсақталған грек жаңғағы себіледі, осындай
тәртіппен қалған қамырды
қайталаймыз
Дайын өнімді ромбик пішінде
бөліктерге бөліп, жұмыртқа саруызын жағу, әр бөлікке грек жаңғағын
қойып шығу
200`С температурада 30мин
пісіру
Піскен өнім бетіне сироп (ыстық суда ерітілген қантқа бал
қосып араластыру) құю
10
мин мин
Материалдар: плакат,
фломастерлер
|
Participatory
Learning - Белсенді оқыту
|
Уақыт
мерзімі
|
Оқытушының
әрекеті
|
Білім алушының
әрекеті
|
Оқыту құралдары мен
ресуртары
|
3 мин
|
Қауіпсіздік ережесі
түсіндіреді
|
Пахлаваны дайындау
барысында қауіпсіздік ережесін сақтайды
|
Қауіпсіздік журналы
|
45 мин
|
Білімалушыларға
технологиялық карта ұсынады
|
Оқытушы ұсынған
технологиялық карта бойынша пахлава дайындайды
|
Видеоматериал, технологиялық
карта
|
7 мин
|
Калкуляциялық есеп
береді
|
Пахлава өнімін
дайындауға кеткен шикізаттардың шығымын, калькуляциясын
есептейді.
|
Технологиялық карта
|
Post-assessment - Кейінгі бағалау
Білімалушылардың бүгінгі
сабақ бойынша алған білімін "Tarsia" әдісі
арқылы, дайын пахлава
өнімін degustation
арқылы
бағалаймыз.
8 мин
|
Summary – Қорытынды
-
Сабақ бойынша
рефлексия: сабақ нәтижелерін талқылау,
қорытындылау
-
Білім алушылардың
жұмысын бағалау
-
Жұмысты орындау
барысындағы қателіктерді анықтау, талдау
-
Жабдықтарды, жұмыс
уақытын тиімді пайдалануды талдау
-
Балдарын
хабарлау
-
Үй тапсырмасын
беру
-
Жұмыс орындарын
реттеу
|