ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ЖОҒАРЫ ҒЫЛЫМ
МИНИСТРЛІГІ
Түпқараған гуманитарлық
кәсіптік колледжі МКҚк
Тақырыбы:
Войлокпен
Жұмыс
Орындаған: Мухитова
Арайлым
Тексеруші: Орынбасарова
Айтгүл
Тобы: Хт 20
2024
ж
Тақырыбы: Войлокпен
жұмыс.
Таза жүн
киімдерді, аяқ киімдерді, ойыншықтарды киіздендіруге және иірілген
жіп жасауға арналған. Жүн - бұл жіңішке, жұмсақ, тығыз оралған
бұралған талшықтардың тоқылған
массасы.
Нұсқаулық
1-қадам
Жүнмен қалай жұмыс жасау керектігін анықтау үшін
қандай жүннің қандай жұмысқа арналғанын білу керек. Түйе, қой және
басқа көптеген жүн түрлері өз жұмысында қолданылады, бірақ қой жүні
негізінен сатылымда кездеседі. Жүн - қойдан бір бөлікке шығарылатын
жүн. Сатып алу кезінде назар аудару керек ең маңызды белгі - бұл
шаштың көлденең қимасының диаметрі деп түсінетін оның жұқатығы.
Миллиметрдің, микрометрдің немесе микронның мыңнан бір бөлігіндегі
дәлдікті көрсетіңіз. Нақтылық көптеген факторларға байланысты -
тамақтану және күтіп-ұстау жағдайларына, жынысы мен жасына, жеке
ерекшеліктеріне байланысты.
2-қадам
Алдымен сатып алынған және үйге әкелінген жүнді
жуып, тарау керек. Жүн ірі қоқыстардан сұрыпталады, өйткені оларда
шұңқырлар, басқа өсімдік тұқымдары, сабан және ұсақ бұтақтар бар.
Процедураны бастамас бұрын, бетіңізді орамалмен немесе арнайы
респиратормен қорғаған дұрыс, ал мұны жақсы желдетілетін жерде
жасаған ыңғайлы. Барлық жүн топтамада жақсы сұрыпталғаннан кейін
оны жуу керек. Бұл процедура үшін 40-50 литрлік екі банка
жеткілікті болады. Судың температурасы 30 градустан аспауы керек,
суға ұнтақталған кір сабын немесе кез-келген басқа жуғыш затты
қосуға болады. Жүнді толығымен майсыздандыру қажет емес, табиғи
майдың болуы таралуды, киізденуді жеңілдетеді және осы
процедуралардың уақытын қысқартады. Өнімдер неғұрлым тығыз және
сапалы. Жүнді 80-90 грамнан кішкене бөліктерде алып, суға салады.
Ылғалдан кейін 3-4 сағатқа қалдырыңыз, кейде қатты кірленген
ұштарын саусақтарыңызбен ысқылаңыз.
3-қадам
Содан кейін жүн екінші ыдысқа жіберіліп, жақсылап
шайылып, арқанға немесе таяқшаға айналмай ілінеді, осылайша су
әйнегі өзі. Пальто толығымен құрғаған кезде, қалған қалдықтарды
кетіру үшін оны тараңыз. Жүнді теру үшін арнайы қол карталары,
металл тістері бар үлкен төртбұрышты щеткалар бар. Оларды тарау
үшін жұп қажет, өйткені барлық жүнді біреуіне кигізіп, екіншісімен
сол жақтан тарайды, содан кейін процесс қажетті ретпен қайталанады.
Жүн шашқа шашқа айналуы керек, содан кейін тарақты толық деп
санауға болады. Жүнді қораптарға салып, сол жерден жоспарланған
өнімді жасау үшін салмақтың қажетті мөлшерін алу керек. Жаңадан
бастаушыларға ең алдымен тәпішке жасау ұсынылады, өйткені бұл ең
күрделі емес өнімдердің бірі.