2 сынып презентация "Үзіліс кезінде демалуға арналған ережелерді сақтаймын Хабарлы сөйлем"

Тақырып бойынша 11 материал табылды

2 сынып презентация "Үзіліс кезінде демалуға арналған ережелерді сақтаймын Хабарлы сөйлем"

Материал туралы қысқаша түсінік
2 сынып мұғалімдеріне
Материалдың қысқаша нұсқасы
img_page_1
Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Слайдтың жеке беттері
Обаған орта мектебі КММ

#1 слайд
Обаған орта мектебі КММ

1 слайд

Обаған орта мектебі КММ

ТАҚЫРЫБЫ : “ ҚАЗАҚТЫҢ ҰЛТТЫҚ ТАҒАМЫ - ҚҰРТ”

#2 слайд
ТАҚЫРЫБЫ : “ ҚАЗАҚТЫҢ ҰЛТТЫҚ ТАҒАМЫ - ҚҰРТ”

2 слайд

ТАҚЫРЫБЫ : “ ҚАЗАҚТЫҢ ҰЛТТЫҚ ТАҒАМЫ - ҚҰРТ”

Ұзынкөл ауданы, Обаған ауылы Обаған орта мектебі Мен 3-сынып о қушысы Мукашова Саяжан Ермекқызы Жұмыс жасау тақырыбым: “ Қазақ

#3 слайд
Ұзынкөл ауданы, Обаған ауылы Обаған орта мектебі Мен 3-сынып о қушысы Мукашова Саяжан Ермекқызы Жұмыс жасау тақырыбым: “ Қазақтың ұлттық тағамы - құрт ”

3 слайд

Ұзынкөл ауданы, Обаған ауылы Обаған орта мектебі Мен 3-сынып о қушысы Мукашова Саяжан Ермекқызы Жұмыс жасау тақырыбым: “ Қазақтың ұлттық тағамы - құрт ”

МАҚСАТЫ: ҚҰРТТЫҢ ЖАСАЛУ ЖОЛДАРЫ МЕН АДАМ ДЕНСАУЛЫҒЫНА ПАЙДАСЫН ЗЕРТТЕУ ;

#4 слайд
МАҚСАТЫ: ҚҰРТТЫҢ ЖАСАЛУ ЖОЛДАРЫ МЕН АДАМ ДЕНСАУЛЫҒЫНА ПАЙДАСЫН ЗЕРТТЕУ ;

4 слайд

МАҚСАТЫ: ҚҰРТТЫҢ ЖАСАЛУ ЖОЛДАРЫ МЕН АДАМ ДЕНСАУЛЫҒЫНА ПАЙДАСЫН ЗЕРТТЕУ ;

МІНДЕТТЕРІ: *АУЫЛЫМЫЗДА ӨНДІРІЛЕТІН ҚҰРТТЫҢ ТҮРЛЕРІ МЕН ҚАЙНАТУ ЖОЛЫН АНЫҚТАУ; *ҚҰРТТЫҢ ЕМДІК ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ҚАЗІРГІ ТАҢД

#5 слайд
МІНДЕТТЕРІ: *АУЫЛЫМЫЗДА ӨНДІРІЛЕТІН ҚҰРТТЫҢ ТҮРЛЕРІ МЕН ҚАЙНАТУ ЖОЛЫН АНЫҚТАУ; *ҚҰРТТЫҢ ЕМДІК ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ҚАЗІРГІ ТАҢДАҒЫ ҚҰРТҚА ДЕГЕН СҰРАНЫС ҚҰРТҚА БАЙЛАНЫСТЫ МАҚАЛ – МӘТЕЛДЕР, ЖҰМБАҚТАР ЖИНАҚТАУ.

5 слайд

МІНДЕТТЕРІ: *АУЫЛЫМЫЗДА ӨНДІРІЛЕТІН ҚҰРТТЫҢ ТҮРЛЕРІ МЕН ҚАЙНАТУ ЖОЛЫН АНЫҚТАУ; *ҚҰРТТЫҢ ЕМДІК ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ ҚАЗІРГІ ТАҢДАҒЫ ҚҰРТҚА ДЕГЕН СҰРАНЫС ҚҰРТҚА БАЙЛАНЫСТЫ МАҚАЛ – МӘТЕЛДЕР, ЖҰМБАҚТАР ЖИНАҚТАУ.

Аңдатпа Зерттеудің мақсаты : Қазақтың ұлттық тағамы құрттың емдік қасиеті, адам денсаулығына пайдасы туралы түсінік беру. Ғылым

#6 слайд
Аңдатпа Зерттеудің мақсаты : Қазақтың ұлттық тағамы құрттың емдік қасиеті, адам денсаулығына пайдасы туралы түсінік беру. Ғылыми болжам : Құрттың құрамы туралы түсінік беру арқылы адам денсаулығына пайдасы зор екенін дәлелеу. Зерттеу кезеңдері: Дайындаушылық: тақырыпты таңдау, мақсат пен талаптың қойылуы Зерттеушілік: Адам денсаулығы үшін пайдалы болып саналатын құрттың түрлері мен маңызын анықтау Тәжірибелік: Зерттеу барысында құрттың жасалу жолдары мен бойға күш беретін тағам екенін дәлелдей отырып, әртүрлі ауруға ем екенін дәлелдеу. Зерттеу әдістері : зерттеу, баяндау, әңгімелеу. Зерттеу жаңалығы: денсаулыққа пайдалы, әрі тамақ, әрі шөліңді қандыратын ұлттық тағамды Қазақстанда ғана емес шет елдерде өндіріліп, кең түрде қолданады. Жұмыстың нәтижесі мен қортындысы : Құрт қазір елдің қалаулы тағамы болып, көптің сүйсініп ішетін тағамы болып қалу. Келешек ұрпаққа құрттың маңызы зор екенін ұғындыру арқылы ұлттық тағамдар өндірісін дамытуға үлес қосу.

6 слайд

Аңдатпа Зерттеудің мақсаты : Қазақтың ұлттық тағамы құрттың емдік қасиеті, адам денсаулығына пайдасы туралы түсінік беру. Ғылыми болжам : Құрттың құрамы туралы түсінік беру арқылы адам денсаулығына пайдасы зор екенін дәлелеу. Зерттеу кезеңдері: Дайындаушылық: тақырыпты таңдау, мақсат пен талаптың қойылуы Зерттеушілік: Адам денсаулығы үшін пайдалы болып саналатын құрттың түрлері мен маңызын анықтау Тәжірибелік: Зерттеу барысында құрттың жасалу жолдары мен бойға күш беретін тағам екенін дәлелдей отырып, әртүрлі ауруға ем екенін дәлелдеу. Зерттеу әдістері : зерттеу, баяндау, әңгімелеу. Зерттеу жаңалығы: денсаулыққа пайдалы, әрі тамақ, әрі шөліңді қандыратын ұлттық тағамды Қазақстанда ғана емес шет елдерде өндіріліп, кең түрде қолданады. Жұмыстың нәтижесі мен қортындысы : Құрт қазір елдің қалаулы тағамы болып, көптің сүйсініп ішетін тағамы болып қалу. Келешек ұрпаққа құрттың маңызы зор екенін ұғындыру арқылы ұлттық тағамдар өндірісін дамытуға үлес қосу.

Р А Ф Т әдісі • Қ - Құрғатылған • Ұ- ұсақталған • Р-реттелген • Т-тағам • Құрт - құрғатылып, кептірілген, ұсақталып реттел

#7 слайд
Р А Ф Т әдісі • Қ - Құрғатылған • Ұ- ұсақталған • Р-реттелген • Т-тағам • Құрт - құрғатылып, кептірілген, ұсақталып реттелген сүт тағамы деп ой түйіндедім.

7 слайд

Р А Ф Т әдісі • Қ - Құрғатылған • Ұ- ұсақталған • Р-реттелген • Т-тағам • Құрт - құрғатылып, кептірілген, ұсақталып реттелген сүт тағамы деп ой түйіндедім.

Аулымдағы қайнатылатын құрт түрлері ТұщыАщы Тұзды СүзбеТәтті Жеміс қосылған Құрт

#8 слайд
Аулымдағы қайнатылатын құрт түрлері ТұщыАщы Тұзды СүзбеТәтті Жеміс қосылған Құрт

8 слайд

Аулымдағы қайнатылатын құрт түрлері ТұщыАщы Тұзды СүзбеТәтті Жеміс қосылған Құрт

#9 слайд

9 слайд

#10 слайд

10 слайд

#11 слайд

11 слайд

#12 слайд

12 слайд

#13 слайд

13 слайд

#14 слайд

14 слайд

Құрттың жасалу түрлері Ащы құрт Жаздың ыстық күндері әбден ашыған іркітті қайнатып, дорбаға құйып сары суынан арылтып ж

#15 слайд
Құрттың жасалу түрлері Ащы құрт Жаздың ыстық күндері әбден ашыған іркітті қайнатып, дорбаға құйып сары суынан арылтып жаятын құртты айтамыз. Бұл құрттың түрі кепкенде қарайып қатып қалады. Қыстың аязды күндері құрт көже жасап , май қосып сапырып ішетін кенеулі ас. Өкпе ауруына, суық тиіп ауырған сырқаттарға ем саналған.

15 слайд

Құрттың жасалу түрлері Ащы құрт Жаздың ыстық күндері әбден ашыған іркітті қайнатып, дорбаға құйып сары суынан арылтып жаятын құртты айтамыз. Бұл құрттың түрі кепкенде қарайып қатып қалады. Қыстың аязды күндері құрт көже жасап , май қосып сапырып ішетін кенеулі ас. Өкпе ауруына, суық тиіп ауырған сырқаттарға ем саналған.

Тұщы құрт Тұщы айранды жинап қазанға қайнатады. Қойылған айранға аздап кебек салып қойылғанша тағы қайнатады. Салқындат

#16 слайд
Тұщы құрт Тұщы айранды жинап қазанға қайнатады. Қойылған айранға аздап кебек салып қойылғанша тағы қайнатады. Салқындатып сықпалап тақтайшаға жаяды. Ол өте жұғымды және тез сіңетін тағам болып саналады . Үлкендер бұл құртты шай дастарханына қойып жейді

16 слайд

Тұщы құрт Тұщы айранды жинап қазанға қайнатады. Қойылған айранға аздап кебек салып қойылғанша тағы қайнатады. Салқындатып сықпалап тақтайшаға жаяды. Ол өте жұғымды және тез сіңетін тағам болып саналады . Үлкендер бұл құртты шай дастарханына қойып жейді

Сүзбе құрт • Күзде жиналған іркіттен қайнатылған құртты айтады. Күн салқын болып ашуы жетпегендіктен, ыдыст

#17 слайд
Сүзбе құрт • Күзде жиналған іркіттен қайнатылған құртты айтады. Күн салқын болып ашуы жетпегендіктен, ыдыстарға салып қояды. Қыста ол бүлінбейді. Ыдысқа салынып тұрған ащуы жетпеген құртты сорпаға езеді. Сонымен қатар сары маймен жентектеп бастырма ретінде шаймен бірге дастарқанға қояды. Әсіресе кепкен құртқа, бауырсаққа тісі өтпейтін қарттар үшін өте кенеулі ас саналады. Ертеректе жас құртты мипалауға, құйрық-бауырға қосқан.Құрттың сарысуын сүт ке қосып қайнатып, ірімшік жасайды, ауырған малға ішкізеді, әйелдер бас жуады, бетке маска да жасап, әрлендіреді. С ондай-ақ одан тері илеу үшін малма жасайды.

17 слайд

Сүзбе құрт • Күзде жиналған іркіттен қайнатылған құртты айтады. Күн салқын болып ашуы жетпегендіктен, ыдыстарға салып қояды. Қыста ол бүлінбейді. Ыдысқа салынып тұрған ащуы жетпеген құртты сорпаға езеді. Сонымен қатар сары маймен жентектеп бастырма ретінде шаймен бірге дастарқанға қояды. Әсіресе кепкен құртқа, бауырсаққа тісі өтпейтін қарттар үшін өте кенеулі ас саналады. Ертеректе жас құртты мипалауға, құйрық-бауырға қосқан.Құрттың сарысуын сүт ке қосып қайнатып, ірімшік жасайды, ауырған малға ішкізеді, әйелдер бас жуады, бетке маска да жасап, әрлендіреді. С ондай-ақ одан тері илеу үшін малма жасайды.

Жеміс қосылған құрт • Сүттен ұйытылған айранды қазанға құйып қойылғанша қайнатады. Қоймалжыңға жеміс түрлерін үсақтап т

#18 слайд
Жеміс қосылған құрт • Сүттен ұйытылған айранды қазанға құйып қойылғанша қайнатады. Қоймалжыңға жеміс түрлерін үсақтап турап салады. Жеміс қоймалжыңмен бірге қайнап суынан арылады.Суыған құртты әр түрлі формаларға келтіріп, сықпалап тақтайшаға жаяды. Кепкен құрттың тіл үйірер дәмі болады. Бұл құрттың түріне балалар әуес келеді. Жеміс қосылған құрт адам денсаулығына өте пайдасы көп болады. Сүттің дәрумендері мен қатар жеміс дәрумендері баланың ойын да бойын да өсіреді денесі шымыр болып, денсаулығы мықты болады.

18 слайд

Жеміс қосылған құрт • Сүттен ұйытылған айранды қазанға құйып қойылғанша қайнатады. Қоймалжыңға жеміс түрлерін үсақтап турап салады. Жеміс қоймалжыңмен бірге қайнап суынан арылады.Суыған құртты әр түрлі формаларға келтіріп, сықпалап тақтайшаға жаяды. Кепкен құрттың тіл үйірер дәмі болады. Бұл құрттың түріне балалар әуес келеді. Жеміс қосылған құрт адам денсаулығына өте пайдасы көп болады. Сүттің дәрумендері мен қатар жеміс дәрумендері баланың ойын да бойын да өсіреді денесі шымыр болып, денсаулығы мықты болады.

Тұзды құрт • Мұның кайнатқан кұрттан айырмашылығы сол ашыған айран ды қапқа кұйып сүзіледі де тұздалып, әр түрлі үлгіме

#19 слайд
Тұзды құрт • Мұның кайнатқан кұрттан айырмашылығы сол ашыған айран ды қапқа кұйып сүзіледі де тұздалып, әр түрлі үлгімен бөлшектеліп тақшаға кептіріледі .

19 слайд

Тұзды құрт • Мұның кайнатқан кұрттан айырмашылығы сол ашыған айран ды қапқа кұйып сүзіледі де тұздалып, әр түрлі үлгімен бөлшектеліп тақшаға кептіріледі .

Құрттың адамға пайдасы Құрттан 370,1 қуат алуға болады. құрт ақуызға өте бай – 52,6%.

#20 слайд
Құрттың адамға пайдасы Құрттан 370,1 қуат алуға болады. құрт ақуызға өте бай – 52,6%.  А, В, С дәрумендері, мыс, мырыш, күміс, темір, кремний, магний, алюминий микроэлементтері жетерлік. • Атап айтсақ,  А дәрумен і арқасында біз жарықты көреміз, түстерді ажыратамыз. • С  - дәрумені иммунитетті көтереді.Суық тию ауруларына қарсы тұрады. Егер бұл дәрумен жетіспесе қызыл иек қанағыш келеді . Тісті қатайтатын қасиеті бар. Сүйек ауруларының алдын алады. • В  дәрумені ас қорыту, зат алмасу үдерісін қалпына келтіреді. • Осындай пайдалы заттардан құралған құртты м едицина ғылымдары пайда болмай тұрып-ақ тани білген қазақ - нағыз данышпан. Асылы, аузынан ақ ажырымаған халқымыз қымызын ішіп, құртын жеп отырып-ақ осы күнгі көп кеселдің алдын алған.  

20 слайд

Құрттың адамға пайдасы Құрттан 370,1 қуат алуға болады. құрт ақуызға өте бай – 52,6%.  А, В, С дәрумендері, мыс, мырыш, күміс, темір, кремний, магний, алюминий микроэлементтері жетерлік. • Атап айтсақ,  А дәрумен і арқасында біз жарықты көреміз, түстерді ажыратамыз. • С  - дәрумені иммунитетті көтереді.Суық тию ауруларына қарсы тұрады. Егер бұл дәрумен жетіспесе қызыл иек қанағыш келеді . Тісті қатайтатын қасиеті бар. Сүйек ауруларының алдын алады. • В  дәрумені ас қорыту, зат алмасу үдерісін қалпына келтіреді. • Осындай пайдалы заттардан құралған құртты м едицина ғылымдары пайда болмай тұрып-ақ тани білген қазақ - нағыз данышпан. Асылы, аузынан ақ ажырымаған халқымыз қымызын ішіп, құртын жеп отырып-ақ осы күнгі көп кеселдің алдын алған.  

• Құртқа байланысты нақыл сөздер Ыстық-ыстық көже ішсең, Дәмі кетпес таңдайдан. Бой жадырап кенеттен, Буы

#21 слайд
• Құртқа байланысты нақыл сөздер Ыстық-ыстық көже ішсең, Дәмі кетпес таңдайдан. Бой жадырап кенеттен, Буы шығар маңдайдан.

21 слайд

• Құртқа байланысты нақыл сөздер Ыстық-ыстық көже ішсең, Дәмі кетпес таңдайдан. Бой жадырап кенеттен, Буы шығар маңдайдан.

Барында батып іш, Құрт, майыңды қатып іш. Ауырсаң айран іш, Сіңірің түйілсе құрт көже іш.

#22 слайд
Барында батып іш, Құрт, майыңды қатып іш. Ауырсаң айран іш, Сіңірің түйілсе құрт көже іш.

22 слайд

Барында батып іш, Құрт, майыңды қатып іш. Ауырсаң айран іш, Сіңірің түйілсе құрт көже іш.

Тарысы бардың — тақаты бар, Құрт, майы бардың — рахаты бар. Қа

#23 слайд
Тарысы бардың — тақаты бар, Құрт, майы бардың — рахаты бар. Қауыны бардың — сауыны бар, Тілігі бардың — тынымы бар .

23 слайд

Тарысы бардың — тақаты бар, Құрт, майы бардың — рахаты бар. Қауыны бардың — сауыны бар, Тілігі бардың — тынымы бар .

Қорытынды Құрт – адам денсаулығына қажетті құндылық екеніне көз жеткіздім. Бұл тағамның емдік, тұрмыстық пайдасы б

#24 слайд
Қорытынды Құрт – адам денсаулығына қажетті құндылық екеніне көз жеткіздім. Бұл тағамның емдік, тұрмыстық пайдасы бар. Қазіргі заманда жастардың көбі осы тағамды, оның денсаулыққа пайдалы екенін білмейді. Өз сыныптастарымнан құрт туралы не білетіндерін сұрастырғанда, біреуі де білмей шықты. Мектепте сыныптастарымды жобаммен таныстырдым. Оларға құрттың өте маңызды тағам екенін түсіндіре алдым деп ойлаймын. Өз отбасым да, құрбыларым да осыған көз жеткізді. Менің келешектегі мақсатым құрттың т ехнологиясын жетілдіріп, түрлі құрт түрлерін жасау және ұлттық брендке айналдыру, оның жасау технологиясын жоғалтпау. Құрт ө ндірісін жолға қойып, бұл тағам түрін әр қазақтың күндік тағам рационына қосу. Сонда денсаулығы мықты, қазақтың батыр жігіттері мен әдемі қыздары бар ұлт боламыз . Қорыта айтқанда, қазақтың ұлттық тағамы – құрт адам денсаулығына қажетті тағам.

24 слайд

Қорытынды Құрт – адам денсаулығына қажетті құндылық екеніне көз жеткіздім. Бұл тағамның емдік, тұрмыстық пайдасы бар. Қазіргі заманда жастардың көбі осы тағамды, оның денсаулыққа пайдалы екенін білмейді. Өз сыныптастарымнан құрт туралы не білетіндерін сұрастырғанда, біреуі де білмей шықты. Мектепте сыныптастарымды жобаммен таныстырдым. Оларға құрттың өте маңызды тағам екенін түсіндіре алдым деп ойлаймын. Өз отбасым да, құрбыларым да осыған көз жеткізді. Менің келешектегі мақсатым құрттың т ехнологиясын жетілдіріп, түрлі құрт түрлерін жасау және ұлттық брендке айналдыру, оның жасау технологиясын жоғалтпау. Құрт ө ндірісін жолға қойып, бұл тағам түрін әр қазақтың күндік тағам рационына қосу. Сонда денсаулығы мықты, қазақтың батыр жігіттері мен әдемі қыздары бар ұлт боламыз . Қорыта айтқанда, қазақтың ұлттық тағамы – құрт адам денсаулығына қажетті тағам.

#25 слайд

25 слайд

Файл форматы:
pptx
15.04.2020
1123
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі